Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс, обща дискусия

Featured Replies

Има ли някъде списъци, които да представят Linux дистрота с еднаква "работна среда" ?

С други думи примерно:

Gnome - Ubuntu, Debian, Fedora ...

и т.н.

ТУК са представени дистротата с основата на Debian.

Мен ме интересува за работната среда.

Надявам се, че ме разбрахте!

Благодаря!

http://distrowatch.com/search.php

Това дали ще свърши работа?

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 147,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
Как да изкарам инфо за мобилен 3G нет, за да го плесна в конкито?

Видях че в "снимки на вашия линукс" има дискусия на ядрата, не съм на ти много с тези неща, но .... Интересно ми е защо на моя лаптоп  Vaio VGN-S560P, при пробването на федора, тръгва без проблем най-новото ядро 3.6.... , а при лубунтото явно заради процесора (pentium), ядро над 3.2 не може да зареди...... Каква е разликата между федора и  убунту, и мога ли да подкарам примерно ядро 3.4 ?

ПП: Извинявам се, ако въпроса е твърде глупав ......

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

Видях че в "снимки на вашия линукс" има дискусия на ядрата, не съм на ти много с тези неща, но .... Интересно ми е защо на моя лаптоп  Vaio VGN-S560P, при пробването на федора, тръгва без проблем най-новото ядро 3.6.... , а при лубунтото явно заради процесора (pentium), ядро над 3.2 не може да зареди...... Каква е разликата между федора и  убунту, и мога ли да подкарам примерно ядро 3.4 ?

ПП: Извинявам се, ако въпроса е твърде глупав ......

Отнова е заради ядрата. Предполагам, че става въпрос за 32 битова дистрибуция. Ако сложиш 64 битово Lubuntu, вероятно ще тръгне.

Само да беше проявил малко повече уважение към българският език...

В смисъл ?

Нещо не го виждам по десктопа ти.

Чак сега разбрах какво имаш впредвид, еми предпочитам да ми е на английски език, причините са лични.     :wink12:

Далеч по-лесно и практично е, когато ОС е на английски език.

Например, когато даден пакет рапортува някаква грешка и не мога да намеря решение, просто търсене в Гугъл с идентичната фраза ми връща много информация от чуждестранни ресурси и бързо се намира решение. Обратното положение не е толкова розово. Да не говорим, че понякога и преводите на са на много високо ниво, та не можеш да разбереш какво се казва във въпросното съобщение.

Но ОС на английски език не е индикация за уважение към родния език. Индикация е правоговорът и правилното писане по форумите. За второто съм сигурен, че го няма при много от форума.

А киберченгето, в агитацията си към уважение на родния език, е допуснал граматична грешка. Що за уважение е това?

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

Отнова е заради ядрата. Предполагам, че става въпрос за 32 битова дистрибуция. Ако сложиш 64 битово Lubuntu, вероятно ще тръгне.

На този лаптоп само 32 бита върви, знам че от 12.04 ядрата са PAE,  и не поддържат старите процесори и  примерно като сложа 3.5 не зарежда, чудно ми стана когато сложих федора преди време и тръгна веднага 3.6 ядрото ..... Каква е разликата между ядрата на федора и убунту, не трябва ли да са еднакви ?

Не. Компилирани са с различни опции и с различни модули за хардуер. Преди доста време писах, че 32 битова ubuntu/debian не тръгва на някой AMD процесори, докато при Fedora/Mandriva - базираните/Open SUSE нямаше никакви проблеми. Щом ти върви Федора - няма нужда да ползваш Ubuntu. Добавям хранилища, който си пазя на google - диска за секунди, ъпдейтвам и е готова за ползване. Ако имаш непретенциозен хардуер - можеш да сложиш Stella и да приключиш с инсталирането. Остават и поне още 8 години поддръжка.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Не. Компилирани са с различни опции и с различни модули за хардуер. Преди доста време писах, че 32 битова ubuntu/debian не тръгва на някой AMD процесори, докато при Fedora/Mandriva - базираните/Open SUSE нямаше никакви проблеми. Щом ти върви Федора - няма нужда да ползваш Ubuntu. Добавям хранилища, който си пазя на google - диска за секунди, ъпдейтвам и е готова за ползване. Ако имаш непретенциозен хардуер - можеш да сложиш Stella и да приключиш с инсталирането. Остават и поне още 8 години поддръжка.

Ще си остана с Лубунтуто, харесва ми как работи, просто бях слагал федората и това ми направи впечетление, за това реших да попитам да не да бъркам някъде при слагането на новите ядра, мерси за инфото. 

Тези, които инсталираш като deb. пакети са предварително компилирани. Ако си го компилираш сам или с програма от типа на kernel-check, резултатът сигурно ще е по- добър, но и рискът да направиш някоя грешка е огромен. Ако си със стар хардуер, няма защо да се стремиш към нови ядра. 3.2 LTS ще се поддържа още около 5г. и мисля, че те ще са достатъчни за този лаптоп. Fedora, колкото и нова да е се поддържа 13 месеца, а с всяка следваща версия, поддръжката на стар хардуер отпада.

Как да накарам проклетото лубунту да ми показва два езика на клавиатурата ? Сега имам само БГ или само англииски :@... И как по дяволите да махна скайпа от там:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

С лубунту 12.10 съм.

Редактирано от Greak (преглед на промените)

sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Избираш само българският език със съответният вариант. Ако го няма в списъка, избираш "други" и го намираш от пълният списък. Английският е първи език по подразбиране. Правиш конфигурацията до край / не я прекъсваш/, след което рестартираш системата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Linux Mint 14 KDE или Linux Mint 4 Mate кое да избера?

Русата или чернокосата. Коя е по добра ?

Този въпрос е излишен. Изборът на графична среда е въпрос на вкус и съобразяване с параметрите на машината. При твоят i5 процесор второто отпада, така, че решавай сам.

Русата или чернокосата. Коя е по добра ?

Този въпрос е излишен. Изборът на графична среда е въпрос на вкус и съобразяване с параметрите на машината. При твоят i5 процесор второто отпада, така, че решавай сам.

Значи с КДЕ-то ?

Значи с КДЕ-то ?

Cybercop ти казва че можеш да не се съобразяваш с изискванията на двете среди, а коя ще избереш е лично твой избор, всеки има различен вкус, на мен KDE-то никога не ми е харесвало и не бих  го сложил, но има много хора които му се радват на шарените добавки и тн.

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

Май на КДЕ си оставам на него съм си свикнал ,а грейката мрази кде-то незнам защо.Благодяра и на двамата

Не забравяй да отвориш "Източници на софтуер" и да отметнеш всички хранилища без CD и предварително издадените актуализации.Мисля, че в Mint се казваха "romeo'.

Не забравяй да отвориш "Източници на софтуер" и да отметнеш всички хранилища без CD и предварително издадените актуализации.Мисля, че в Mint се казваха "romeo'.

Ок .Мерси 

Май на КДЕ си оставам на него съм си свикнал ,а грейката мрази кде-то незнам защо.Благодяра и на двамата

:offtopic_s:

Това, че съм ти споделил, че предпочитам Gnome пред KDE не означава, че го мразя, и не съм грейка ! Защото ,,лексикологично'' казано грейката грее, а аз винаги предпочитам студеното пред топлото.

И за да не е спам, искам да знам защо след като MATE и Cinnamon са две отделни различни среди на снимките са като едно ? И днес видях в някакъв друг форум че беше написано Mint 14 Mate (Cinnamon)  ??? 

@Greak, ако си работил с 2-те (MATE и Cinnamon), ще забележиш, че са производни на Gnome! Според мен, ако греша - някой да ме поправи, МАТЕ е gnome 2, а Cinnamon 3! И изобщо не са еднакви, според мен!

Може ли да предложите игра-пъзел тип мозайка? Намерих една Palapeli, но е много лесна. Искам някоя, която хем да можеш да си избереш картинка от нета, хем да може всяко парче да се върти!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.