Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

kasii

]ето моето премеждие от преди 20 часа

Някой интересува ли с от твоите премеждия?Поне в стила ти на писане явно си не на повече от 10-11.Не,че е проблем,ама плюеш неоснователно.

м красива Гном среда,берил и тн.и хоп прблемче неможе да се настрои PPPoE.

Във командния център вевеждаш:

sudo pppoeconf

няма интернет няма кодеци няма плеари

Тия кяо версяи изтегли бе умен?Последната май е 9.10.Дърпай нея!Тя е пълна със софтуер.Това е и предимството на убунту-след инсталацията имаш офис софтуер,софт за мзуика,филми и други.

Нямало кодеци-когато имаш интернет кликни два пти върху файла на който му липсвали уж кодеците-ще те попита да ги дръпне ли.Даваш ДА и след секунди си готов.Ако не може във софтуерняи център напиши restricted и инсталирай ubuntu restricted functionality.То плйеъри има,ама като не знаеш де да ги намераш...

.Сега някой ще каже ,че без четене неможе е аз пък питам защо е нужно да ровя половин ден из разни страници

Да,не може!!!Тия уиндоуса ейтака като го видя от пръв път и знаеше какво да правиш,разбираше всичко,така ли?Все отнякъде(е-книга,книга,статии в нета-в калдата има хубави) си го чел,нали?Така,че сега ще го повториш и за убунту.Не се базирай на мнение за няма и денонощие.Прекарай 1 месец на него да ти видя мненето.

и всичките са пълна скръб нито е потребителски настроена система нито е лесна за ползване

МОЛЯ??? Я БЯГАЙ ВЪВ LEARNFREE.EU предлагат ти убунту със още стотици програми+50 за обучение по математика и други предмети.И всичко е на Български,със подробно ръководсвто.А и дистрото е Българско.Право на Светлин и lokster за създаването му!Ти ще видиш коя ОС не е дружелюбна-Уиндоус,че не може да отвря повечето фирмати без софтуер или убунту део идва със стотици-веднага след инсталацията имаш офис и много други.Ма като не четеш...

Линукс може би ще стане удобен за ползване когато се оеднаквят различните стандарти и пакетни мениджъри и когато хардуерните компании започнат да пишат драйвери за устройствата си

Какъв е смисъла убунту да се оеаднкви със уиндоус?Защо тогава ще го има?Нали за това е различен!ВСе едно да искаш да няма разлика в интерфейса м/у разкични модели на нокиа,самуснг и ериксон.Ти мислиш ли?А че разработчиците ги мързи да пишат драйвери-не ние сме виновни.Ще ви призная нещо-включих си принетра и търсих драйвери за него 2 часа.И не намерих.Пък то те идвали направо със убунтуту.Затова пробвайте а не плюйте!

но поне е направена за хората да им е лесно и приятно да я ползват.Аз лично нямам времето и нервите да се занимавам да чета по 3-4 часа за да мога да подкарам един ДВД филм или нещо друго, който има много свободно време нека се пробва на Линукс.

Направена да им е удобно,но и да почетата някой ред.Ако уин беше толкова лесна нямаше а има книги за него,нали?Ама ги има...е значи не е лесен.А еч нямаш време да ечтеш-имал си за уин,ще имаш за убунту.

• Отговори 833
  • Прегледи 93,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

Приятелю за твое сведение съм на 32.Притиндирам ,че съм се занимавал малко повече от тебе с компютри понеже съм дипломиран Инженер и имам компютър от 1999 година.Линукси съм инсталирал много преди тебе. И сега имам 3 сървъра работещи на линукс на 1 метър от мене.Първо се научи на елементарна култура на писане и държание после казвай кой е умен или глупав.Оправи си правописа и тогава давай акъл.Лека вечер и несе изказвай неподготвен друг път. За сървър е супер Линукса но за хоум е по сложен от Windows.

Редактирано от kasii (преглед на промените)

Приятелю за твое сведение съм на 32.Притиндирам ,че съм се занимавал малко повече от тебе с компютри понеже съм дипломиран Инженер и имам компютър от 1999 година.Линукси съм инсталирал много преди тебе. И сега имам 3 сървъра работещи на линукс на 1 метър от мене.Първо се научи на елементарна култура на писане и държание после казвай кой е умен или глупав.Оправи си правописа и тогава давай акъл.Лека вечер и несе изказвай неподготвен друг път. За сървър е супер Линукса но за хоум е по сложен от Windows.

Макар и на 32 изглежда има да учиш още неща за правописа. Но това между другото. От целия списък, изброен по-горе внимание заслужават Ubuntu, Fedora, openSUSE, Mandriva и Debian. Другото е за забавление за децата и шаранийки. Та прости ми невежеството, но ти скачащи прозорци и цветчета ли искаш по екрана или ще ползваш машината за да работиш. Ако е в първото, линукса има много път да извърви докато постигне стабилността за такава цел. Ако е второто ще минеш и с twm.

... За сървър е супер Линукса но за хоум е по сложен от Windows.

За сървър Линукс беше ОК още 1995 година :hush:

Макар и на 32 изглежда има да учиш още неща за правописа. Но това между другото. От целия списък, изброен по-горе внимание заслужават Ubuntu, Fedora, openSUSE, Mandriva и Debian. Другото е за забавление за децата и шаранийки. Та прости ми невежеството, но ти скачащи прозорци и цветчета ли искаш по екрана или ще ползваш машината за да работиш. Ако е в първото, линукса има много път да извърви докато постигне стабилността за такава цел. Ако е второто ще минеш и с twm.

За сървър Линукс беше ОК още 1995 година :hush:

Може и да съм пропуснал някоя буква или препинателен знак за което се извинявам. Аз само за работа го ползвам.

Може и да съм пропуснал някоя буква или препинателен знак за което се извинявам. Аз само за работа го ползвам.

Тогава отговора (според мен) е прост: Ако всички приложения, които ползваш ги има и за линукс или имат добри аналози си отделяш седмица или две, инсталираш някоя от горните дистрибуции (CentOS също не е за пренебрегване), запасяваш се с търпение да си настроиш системата, спираш автоматичните ъпдейти и започваш да я правиш такава, каквато ти е удобна. Това е вярно ако наистина искаш да ползваш Линукс за десктоп ОС. Аз лично нямам това желание, но това не ми пречи да имам 15-тина Линукса на виртуални машини а на работа да се грижа за стотина RHEL (плюс там някъде Solaris и AIX)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Всъщност много хора си плащат Уиндоз-а покрай лаптопа например. Но, ако имат Виста/ХР ъпгрейда до 7-цата е стотина лева. Знам, че в тази криза това не са малко пари, но е пълно с фирми (и държавни учреждения) които могат да си го позволят и въпреки това крадат. Българина ще даде 100 лв за запой, но няма да плати за нещо, което ползва всеки ден и може да краде на аванта...

Ъпгрейдът е/беше безплатен. Вече не е възможен. Аз мога да говоря само за Дел, защото съм с такъв, те спряха ъпгрейда си, който беше напълно безплатен на 31Февруари, ако не ме лъже паметта.

Тогава отговора (според мен) е прост: Ако всички приложения, които ползваш ги има и за линукс или имат добри аналози си отделяш седмица или две, инсталираш някоя от горните дистрибуции (CentOS също не е за пренебрегване), запасяваш се с търпение да си настроиш системата, спираш автоматичните ъпдейти и започваш да я правиш такава, каквато ти е удобна. Това е вярно ако наистина искаш да ползваш Линукс за десктоп ОС. Аз лично нямам това желание, но това не ми пречи да имам 15-тина Линукса на виртуални машини а на работа да се грижа за стотина RHEL (плюс там някъде Solaris и AIX)

Сега погледнах профила ви и ще се постарая да прочета някой от темите и публикациите които сте написал в Unix Swing

Сега погледнах профила ви и ще се постарая да прочета някой от темите и публикациите които сте написал в Unix Swing

Благодаря :) За съжаление ме хваща мързела и седмици не пиша нищо, но понякога тръпката е голяма...

Защо ли ? Ами причините са няколко. Приказката за много баби хилаво бебе си е напълно вярна ето моето премеждие от преди 20 часа.

...и всичките са пълна скръб нито е потребителски настроена система нито е лесна за ползване.Трябва да си чел 20 книги и да си зареден с доста търпение и яки нерви да работиш на тая операционна система.

Приказката е голяма простотия и нищо повече. Утопия на хора, които искат по-доброто да стане по-лошо с надежда да се изравни с тяхното. За мен лично, ако трябваше да се върна към философията и пакетния мениджър на някои от дистрибуциите с които съм работил, навярно бих предпочел Windows.

Идеята на многото дистрибуции е след като си свикнал с една, да имаш възможност да се пренасочиш към някаква по-подхождаща на твоите нужди. А не да смениш 10-20 в един ден, да правиш едни и същи грешки и да заключиш че не става.

Това че в момента може и да липсва едно или друго приложение не означава че скоро няма да се появи такова. Впрочем, за повечето неща, които си изброил, вече има достатъчно качествени.

Не може да се напишат 20 книги за обща употреба на Linux и информацията в тях да не се препокрива. Смислените, които си струва да прегледаш, биха били около 3. По същия начин за DOS би била най-много една. По-важно е да си свикнал да намираш и ползваш информация в мрежата. Специално източниците за отворен код са по-особени и човек трябва да им свикне в някаква степен.

Ако не може във софтуерняи център напиши restricted и инсталирай ubuntu restricted functionality.То плйеъри има,ама като не знаеш де да ги намераш...

Предварително се извинявам за off-topic-а

Точно така и пакетите не са един два,включващи всичко необходимо,за нормалната и безпроблемна медийна дейност от всякакво естество,като тръгнеш от браузъри, плеъри до редактори и компилиращи програми.

Всичко това отнема не повече от 20 сек. като време и може би тогава @kasii,ако беше имал желание да попита или най-малкото да пробва новите версии малко от малко поне,нямаше да достига до подобни крайности, както в случая.То и аз имах лош спомен за много софтуерни продукти от доброто старо време ,но в никакъв случай не мога да твърдя същото в настоящия момент за тях.

Ето един пакет,който ползвам за Ubuntu в него има всичко необходимо+Wine

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras ssh wine rar vlc pidgin nmap traceroute

Темата е наистина интересна. Бил съм и от двете страни на Windows и Linux. Няма да говоря за пари защото и двете операциони системи са начин на живот и ги получавам безплатно. Това малко хора биха го разбрали Отностно Linux за мен е една законно разпространявана OC, която не върви с хардуера. Предназначена е за група от хора които с 2 клика четат името на програмиста за дадено приложение и го допълват при интерес При моя хардуер и програмите, които използвам във всеки един момент Linux ми запълва само Office нуждите, а за повече - един среден по знания потребител трябва да се посвети на него Отностно мен в миналото бях отделил нужното време на Konoppix, Ubuntu и др., но в един момент за мен Linux стана неефиктивн трябваше да се лишавам от неща които съм ползвал преди Не говоря само за приложения, но и за хардуер висок клас. - Миналата година просто взех един диск на Убунту и го поставих в компютъра ми и какво се случи - изобщо не тръгна. Проблема ще остане и за в бъдеще ако не се вземат мерки по драйверите, но това няма да стане защото е проблем и на Microsoft В IT сектора в момента не Операционите Системи, а Приложенията за тях са определящи от там идват и изводите за системите с отворен код към момента

При моя хардуер ...Linux стана неефиктивн трябваше да се лишавам от неща които съм ползвал преди Не говоря само за приложения, но и за хардуер висок клас. -

Вашия хардуер,много интересно и кои са тези хардуери от "висок" клас при вас?

Да се изкажа и аз най-накрая. Ползвам и двете операционни системи - 64-битовите Уиноус 7 и ОупънСуСе 11.2. И двете ме кефят. И двете са достатъчно интуитивни и достатъчно шаренки за да се глези и забавлява човек с тях. Проблеми с хардуера: само при линукса с чалнатият модел тунер на Авермедия, който е с някъв загубен чип от НЕК. :cool: Да не говорим, че докато го подкарам да работи СТАБИЛНО под Уин 7 изчетох половината гугъл, то не бяха замръзвания, то не беше чудо... Оценки 1)Уин 7: дизайн - 6, лекота - 6, мултимедия - 6, поддръжка на хардуер - 6-; ползване на специфичен софтуер - 5

2)ОупънСуСЕ 11.2: дизайн - 6, лекота - 6, мултимедия - 6, поддръжка на хардуер - 5; ползване на специфичен софтуер - 3... Тук за съжаление някои от любимите ми програми нямат достоен линукс-аналог..

И между другото, СТИГА С ТОВА УБУНТУ. Малко надценено ми се струва. За мен СуСЕ-то е много по-User friendly... лично мнение ;)

Вашия хардуер,много интересно и кои са тези хардуери от "висок" клас при вас?

дъно с подръжка на 4 видео карти др няма смисъл да се пише, а и темата е да се разбере ефективен ли е Linux Не да се спори кой за кого работи, както е обикновено Аз не крия че последните години съм в разработкитена Microsoft Дори допринесах и за Windows 7, но разликата е че при нас действията ни са координирани Ще се повторя за да бъда ясен и на други от форума една Операционна Система живее с програмите написани за нея В близките години това все повече ще се усети

Редактирано от Andrian Ivanov (преглед на промените)

За сървър Линукс беше ОК още 1995 година :)

PCLinux? Можеш да го наречеш "шаранийка", но е най-потребителски ориентираното дистро, което съм виждал (а съм работил с всичките които изброи).

За сървър, Линукс не беше ОК през 90-те. Да, Апачи и с-ие си бяха железни още тогава, но намирането на драйвери особено за не-маркови контролери (RAID, video, ethernet, modem и т.н.) си беше жив ужас (доста преди производителите да започнат да качват изобщо драйвери в Интернет). Това да се опиташ да си направиш домашен сървър от лично сглобен десктоп - си беше чист мазохизъм.

Може и да има много алтернативи на популярните Уиндоус програми, но ако трябва да ги сравним те са толкова алтернативи, колкото и автобуса е алтернатива на метрото. Ще те закарат за където си се запътил, но освен загубеното време, накрая ще ти дожалее че изобщо си се качвал...

И между другото, СТИГА С ТОВА УБУНТУ. Малко надценено ми се струва. За мен СуСЕ-то е много по-User friendly... лично мнение
:cool::huh::huh:

За сървър, Линукс не беше ОК през 90-те. Да, Апачи и с-ие си бяха железни още тогава, но намирането на драйвери особено за не-маркови контролери (RAID, video, ethernet, modem и т.н.) си беше жив ужас (доста преди производителите да започнат да качват изобщо драйвери в Интернет). Това да се опиташ да си направиш домашен сървър от лично сглобен десктоп - си беше чист мазохизъм.

...

Да не би за другите ОС по това време да имаше драйвери? И при тях беше мъка. Но точно 94-95-та пуснах линукс сървър, който имаше доста сериозна роля и изкара 4 години (след това напуснах и нямам информация). Та и тогава нещата си работеха. Апаш беше бъгав за Solaris и трябваше да се рестарторат child процесите на няколко хиляди заявки заради изтичане на паметта. По-късно PHP не искаше да се компилира като модул на Апаш под HP-UX, така че не ми говори че са били железни.

П.П. Ти може да си на 32, но аз от толкова години се занимавам с ИТ :cool:

дъно с подръжка на 4 видео карти др няма смисъл да се пише, а и темата е да се разбере ефективен ли е Linux Не да се спори кой за кого работи, както е обикновено Аз не крия че последните години съм в разработкитена Microsoft Дори допринесах и за Windows 7, но разликата е че при нас действията ни са координирани

Никой нищо не оспорва какво сте работили и къде.

Ставаше въпрос за хардуера от "високо" ниво с който сте имали проблем преди време и както вие го определихте.

За повечето от известните дистрота се поддържат от началото на 2008 насам следните видеокарти: nVidia, ATI, Intel, SiS, Matrox, VIA,AMD и всички те имат 3D desktop support.

Но разликата тук в случая е във времето,колега.Никой не стои и не тъпчи на едно място с години.

Не в това проблема колкото и да е добър един хардуер Диск с Ubuntu би ми свършил работа Ще отделя нужното време да го компилирамс драйвери и програми. Искам да отбележа че не съм привърженик на дистра всичко в едно като някои др. Проблема е в това че един обикновен потребител това няма да го направи. Microsoft водят агресивна политика по разпространяване на софтуера и хората са свикнали с нея

Ама SuSe не беше ли платена?Илиа з нещо се лъжа..защото е много подло да се продава линукс,той е направен да да е свободен.

А тва аеро,3д-та...глупостио колкото си искаш.Аз на 7-мицата съм с класическата тема+нейният си уоулпепър(синикав цвят).Въпреки,че е силен компа ми и би издържал и на виста+7 наведнъж,ама просто не ми харесват тия шаренийки,3д и такива простотии.

дъно с подръжка на 4 видео карти др няма смисъл да се пише, а и темата е да се разбере ефективен ли е Linux Не да се спори кой за кого работи, както е обикновено Аз не крия че последните години съм в разработкитена Microsoft Дори допринесах и за Windows 7, но разликата е че при нас действията ни са координирани Ще се повторя за да бъда ясен и на други от форума една Операционна Система живее с програмите написани за нея В близките години това все повече ще се усети

Тогава линукс няма защо да се притеснява, особено за сървърния пазар. Там МС не могат да доминират и няма да успеят

Защо ли например Оракъл едва преди дни пуснаха сървър от серията 11 за 2к3 и 2к8? и то в 11gR2. А за линукс го има още от 11, и не е изпусната нито една версия.

И никой не може да отрече че Оракъл е най-мощната база данни

Ама SuSe не беше ли платена?Илиа з нещо се лъжа..защото е много подло да се продава линукс,той е направен да да е свободен.

А тва аеро,3д-та...глупостио колкото си искаш.Аз на 7-мицата съм с класическата тема+нейният си уоулпепър(синикав цвят).Въпреки,че е силен компа ми и би издържал и на виста+7 наведнъж,ама просто не ми харесват тия шаренийки,3д и такива простотии.

Ей, счупиха ми се ръцете да го обяснявам: самата дистрибуция е безплатна, даже ти се предлага да си теглиш ъпдейти за 30 дни (примерно). После поддръжката и възможността за теглене на ъпдейти са платени. Ако не ти харесва си теглиш пакета в сорс (задължително се публикува безплатно заради GPL) и си го компилираш

..

Ей, счупиха ми се ръцете да го обяснявам: самата дистрибуция е безплатна, даже ти се предлага да си теглиш ъпдейти за 30 дни (примерно). После поддръжката и възможността за теглене на ъпдейти са платени. Ако не ти харесва си теглиш пакета в сорс (задължително се публикува безплатно заради GPL) и си го компилираш

Амиии... Изтеглих я безплатно то сайта на СуСе, инсталирах я, ъпдейтвам я вече половин година без да са ми искали пари за нишо :cool:...

Явно си е изцяло безплатно СуСЕ-то. Не съм компилирал нищо, всичко което ми трябва си го тегля от suse repositories :)

Мисля, че платена беше само SLES и то за некви смешни пари...

Редактирано от electroface (преглед на промените)

Амиии... Изтеглих я безплатно то сайта на СуСе, инсталирах я, ъпдейтвам я вече половин година без да са ми искали пари за нишо :ph34r:...

Явно си е изцяло безплатно СуСЕ-то. Не съм компилирал нищо, всичко което ми трябва си го тегля от suse repositories :ph34r:

Мисля, че платена беше само SLES и то за некви смешни пари...

SuSE или OpenSuSE? Защото мисля че SuSE е с платена поддръжка, докато отворената версия е безплатна отвсякъде

Да не би за другите ОС по това време да имаше драйвери? И при тях беше мъка. Но точно 94-95-та пуснах линукс сървър, който имаше доста сериозна роля и изкара 4 години (след това напуснах и нямам информация). Та и тогава нещата си работеха. Апаш беше бъгав за Solaris и трябваше да се рестарторат child процесите на няколко хиляди заявки заради изтичане на паметта. По-късно PHP не искаше да се компилира като модул на Апаш под HP-UX, така че не ми говори че са били железни.

Ами да имаше. Може да са били стари, бъгави и т.н. но поне имаше дискове (дискети) с драйвери. Апачи и РНР кога каза са правили такива мизерии под Линукс?

П.П. Ти може да си на 32, но аз от толкова години се занимавам с ИТ :ph34r:
Това какво общо има с мене???

Ами да имаше. Може да са били стари, бъгави и т.н. но поне имаше дискове (дискети) с драйвери. Апачи и РНР кога каза са правили такива мизерии под Линукс?

А тези драйвери по-добре да ги нямаше...

Правиха проблем, даже и по това време (199х) апаша си беше бъгав

Това какво общо има с мене???

П.П. Извиянявам се коментара, насочен е към друг :ph34r:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.