Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

Във цялата софтуерна индустрия е така, затова и програмите стават все по-тежки и ненужно натоварени.

А като се сравни с linux-ърите, са си даже комуна. Разбира се и в Linux има еднолични проекти като Puppy! Което само потвърждава казаното във вица!

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

Във цялата софтуерна индустрия е така, затова и програмите стават все по-тежки и ненужно натоварени.

А като се сравни с linux-ърите, са си даже комуна. Разбира се и в Linux има еднолични проекти като Puppy! Което само потвърждава казаното във вица!

Това, че колкото повече програмисти се занимават с един проект, толкова по-бавно ще стане работата и по-некачествено, е доста странно твърдение, макар и да прилича на вярно. Обаче, я ми обясни, как един човек ще успее сам да напише не знам си колко милиона реда код например на линукс ядрото. Или на проект от калибъра на КДЕ или Гном??

То че е възможно, сигурно е възможно, обаче колко животи ще му трябват на тоя програмист???

От давна писането на програми е колективна дейност и всеки, решил сам да прави нещо просто е обречен на неуспех. Всеки, който си въобразяаа, че ще може сам, колкото и гениален да е, да създаде някаква супер яка програма и да бие конкуренцията и да забогатее от това, еми значи е голям наивник. Така че, всички програмисти работят за някоя фирма и получават заплати от нея за кода , който пишат, но крайният продукт е дело на фирмата, а не на отделен Гениален програмист.

При свободният код е почти същото. Може и да има малки проекти, поддържани от един или двама ентусиасти, но са малко и едва ли са известни. Големите проекти се развиват от големи групи програмисти, като някои си получават финансиране от заинтересовани фирми.

Най-очевадният пример е точно линукс ядрото. Еми над 80 процента от кода е писан от програмисти, работещи в големи софтуерни фирми и получаващи от тях заплати. КДЕ се спонсорира пък от създателят на Убунту, та и там не са изпаднали до просешка тояга май. За Гном не знам.

Много смешен е и призивът на доста хора, че видите ли, трявбало всички линуксчии да се обединят и организират и да се хвърлят да пишат само драйвери. Че това е панацеята Линукс да стане популярен. Това са пълни глупости. Със сигурност, тези които могат да пишат драйвери и си знаят работата, вече го правят и са го праввели до сега. Точно разнообразието движи Линукс напред, а не унифицирането. Всеки прави това, което може и желае, а не нещо, наложено му насила от някой друг. А резултатът ако е качествен, се развива и печели привърженици. Ако не струва, просто умира. Това се нарича еволюция.

O, кажи на един програмист, че е осигурен до края на живота си с всичко необходимо за живота, без да се изхвърляме с яхти и хотелчета, разбира се и той ще ти напише нов Windows ако трябва.

Има много такива ентусисасти, които обаче ходят на работа, за да пишат програми за диети на американци или подобни простотии, а в главите им са проекти за ядра и програми на принципа на невронните мрежи, на паралелните множества и т.н. неща, доста напред от линейното конвенционално мислене. Ама плащат квартира, бензин, храна, деца имат някои вече.

O, кажи на един програмист, че е осигурен до края на живота си с всичко необходимо за живота, без да се изхвърляме с яхти и хотелчета, разбира се и той ще ти напише нов Windows ако трябва.

Има много такива ентусисасти, които обаче ходят на работа, за да пишат програми за диети на американци или подобни простотии, а в главите им са проекти за ядра и програми на принципа на невронните мрежи, на паралелните множества и т.н. неща, доста напред от линейното конвенционално мислене. Ама плащат квартира, бензин, храна, деца имат някои вече.

Имам в пред вид чисто физически дали е възможно. Айде опитай ръчно да препишеш кода на Линукс (без копи пасте) да видим за колко време ще успееш. А ако трябваше да го създаваш и пишеш със сигурност доста повече време ще ти трябва. А както сложиш тестове и отстраняваме на бъгове ....

Смятай, че над 1000 програмисти официално бачкат по кода на Линукс ядрото и за колко време са го докарали до тук.

Ако е за нещо дребно от сорта на DOS съм съгласен, че може един човек да го направи сам , ама за големи програми просто физически е невъзможно да го напишеш в разумни срокове, камо ли да го измисляш, пишеш, тестваш и развиваш.

Колкото до това второто, ми не знам, аз доколкото оставам с впечатлението, че отвореният код напоследък дръпна напред не от усилията на ентусиасти, а от интереса на големи фирми. Ядрото на Линукс, КДЕ, браузера на гоогле и т.н., примерите са много.

Просто няма начин след работа в къщи сам да си ровичкаш и да си драскаш код и в разумен срок да излезе от това нещо голямо.

Чакай, чакай... кой ти говори за писано отначало. Има си библиотеки за сегашните API и разни алгоритъмчета, ситематизирани и оптимизирани.

Аз ти говоря за съвсем друг тип на програмиране. Мнемонични принципи, където всяко множество или резултат не е "да или не", а съвкупност от активирането на цялата памет. Където се борави не с т.нар. обекти, а със символи, но не букви или числа, а понятия, логика дори. Колкото повече инфо вкарваш в паметта, толкова по-логично и бързо решение би трябвало да намира тя, образно казано.

Естествено става въпрос и за съвсем различни процесори.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Надали ще стане.

1. Един програмист не може да е специалист в писането в много области като управление на паметта, управление на процеси, файлови системи, драйвери и подобни

2. Скоро четох че "стойността" на ядрото на Линукс е около 200 милиона долара (от заплати). При примерна заплата 10000 долара месечно на човек това означава 20000 човекомесеца или около 1700 човекогодини

И това е само за ядрото. А една операционна система е ядро плюс съпътстващи програми плюс приложения като уеб сървър, приложни сървъри, бази данни и още много неща

Чакай, чакай... кой ти говори за писано отначало. Има си библиотеки за сегашните API и разни алгоритъмчета, ситематизирани и оптимизирани.

Аз ти говоря за съвсем друг тип на програмиране.

Какви API-та сънуваш. Имаш ли идея какво има в ядрото и как се пише. Там няма готови библиотеки, всичко е от нулата

Абе остави ядрото. Друго имах предвид. Няма значение.

Тези неща зависят от хардуера. хардуера за масово потребление в момента е такова, процесорите каквито купуваме от магазините. При смяна на концепцията досегашните ядра няма да функционират. Все едно да даеш на американец упътване на китайски и да му кажеш, че щом на английски се е справял с машини, значи и на тази машина ще се справи.

Това за което говоря е същия този американец ще се опита да прочете упътването (ядрото), ще го хвърли и ще започне да изучава САМ машината на принципа проба-грешка. И сам ще се научи да оптимизира "ядрото" за да оперира с машината.

Абе остави ядрото. Друго имах предвид. Няма значение.

Тези неща зависят от хардуера. хардуера за масово потребление в момента е такова, процесорите каквито купуваме от магазините. При смяна на концепцията досегашните ядра няма да функционират. Все едно да даеш на американец упътване на китайски и да му кажеш, че щом на английски се е справял с машини, значи и на тази машина ще се справи.

Това за което говоря е същия този американец ще се опита да прочете упътването (ядрото), ще го хвърли и ще започне да изучава САМ машината на принципа проба-грешка. И сам ще се научи да оптимизира "ядрото" за да оперира с машината.

А ти колко често си виждал смяна на концепцията на ниво платформа? Добавяне на нови платформи - да, премахване на остарели платформи - да. Освен това в ядрото много малка част зависи от конкретната платформа и за това пренаписване на ядрото за нова платформа не е толкова тежка задача. Но ти стъпваш на съществуващо нещо. Или подхождаш като QNX - микроядро (няколко килобайта, останалото модули)

П.П. И не отхвърляй ядрото, без него НЯМА операционна система

А, не е така. Ядрото е много зависещо от принципа на работа на процесора. Нали за него е написано в крайна сметка.

Процесорите в момента са изчислителни машини и нищо друго, те се състезават по брой операции в секунда и капацитет, нива на тази изчилителна памет, добре и по размери разбира се, нано и прочее. Те не разбират какво им се подава, ако не е на принципа вклюено-изключено. Затова и ядрото е направено за да обслужва тази концепция, затова и програмите са направени, за да работят с тази концепция, естествено различните комп. езици си имат окрупнени оператори на усовни задачи и прочее, които само са следствие от вярно-невярно, включено-изключено.

Това, за което говоря и което щом аз, дето почти понятие си нямам, го намирам за възможно, не е удачно дори да се нарече процесор. Какво остава за хора, които работят в тази сфера. Тва по магазините е за развлекателната, зрелишна нужда на човека: реклами, музика, аудио-видео и работи. След 30 г. разработка има си хас пък и да няма добър резултат.

Останалото не е важно, все още.

А, не е така. Ядрото е много зависещо от принципа на работа на процесора. Нали за него е написано в крайна сметка.

Процесорите в момента са изчислителни машини и нищо друго, те се състезават по брой операции в секунда и капацитет, нива на тази изчилителна памет, добре и по размери разбира се, нано и прочее. Те не разбират какво им се подава, ако не е на принципа вклюено-изключено. Затова и ядрото е направено за да обслужва тази концепция, затова и програмите са направени, за да работят с тази концепция, естествено различните комп. езици си имат окрупнени оператори на усовни задачи и прочее, които само са следствие от вярно-невярно, включено-изключено.

....

Това, горното беше вярно преди 30 години. В момента 99% от ядрото е написано на език на високо ниво и само малка част е машиннозависиа (написана на асемблер). Преписването й не е особено трудно, а както казах не се появяват всеки ден нови архитектури. И ако се появяват са добре документирани и миграцията към тях не е особен проблем.

Освен това архитектури, работещи на принци, различен от Фон-Ноймановия модел са обект по-скоро на академични експерименти, но не и практически приложими.

Да, но тези принципи са морално остарели и ограничаващи: да са транзисторни компонентите, пък да е само с двоична система, че дори и ядрото. Поне за мен са такива, но колкото и да са логични са остарели.

Да, но тези принципи са морално остарели и ограничаващи: да са транзисторни компонентите, пък да е само с двоична система, че дори и ядрото. Поне за мен са такива, но колкото и да са логични са остарели.

В момента се опитваш да парадираш със знания, но дефакто парадираш с невежество....

Windows и Mac доказват, че каквото и ядро да имаш, стога да го обвържеш с МАСОВО производство и оттам приходи, ще се намерят и софтуерни фирми които да го разработват, да пишат приложения за него и т.н.!

Да, аз също съм на мнение, че Операционната Система за компютрите трябва да е свободно разпространяема и безплатна, но и гледайки разпиляното развитие на Линукс дистрибуциите, се съмнявам че отварянето на кода на каквото и да е, ще доведе до неговото подобряване. До неговото разпиляване до хиляди вариации и поведение при работа - да, но до подобряване... силно се смънявам.

По първата точка бих ти казал че това е остарял начин на мислене. Дори изчерпан начин начин на мислене. За съжаление ще продължава да се гледа по този начин и за известно време напред, което не вещае нищо друго освен застой.

По втората точка мога да ти кажа, че дори и да не ги виждаш предимствата, ти все пак се възползваш от тях. Чудесно е че има голяма разнообразие на дистрибуции. Основните различия са в начина на стартиране и управлението на софтуера/пакетите. Преживей го. По-добре така, отколкото корпоративна скука и тотална безидейност, дори безполезност. Махни свободния код и виж какво ще ти остане.

Има един виц, репродукция един вид на поговроката: "Много баби хилаво дете!", който гласи:
Има истина в това, обаче по-този начин могат да се правят само дребни приложения. На Linux му липсват основно големи проекти.

Не съм чувал за нещо различно и смислено, дори като идея. А и това е хардуер. Далеч сме от възможността сами да си правим хардуера. GNU идейно е изпреварил времето си с много, какво остава за свободен хардуер, какво остава сами да си го сглабяме.

capnemo,

съвсем не... дълбоко си се заблудил, ако мислиш, че това е така. Просто умея да мисля и не приемам нищо казано преди мен наготово, така да се каже.

Аз съм невеж, както в това какво е транзистор (въпреки че по учебна постановка знам), така и какво е програмен код. А мисля, че преди поне 70-80 г. (времето на Фон-Нойман) хората са били в същото положение. Това, което е сега е следствие от разработването на идеите тогава. А идеите имат неприятното свойтво да се променят из основи и даже да са съвсем различни. Това е съвсем странична тема, обаче и не е удачно да я наместваме тук. Аз съм вече почти на 30 г., но се замислям дали да не започна сам експериментите си в тази насока, макар че всеки ми казва, че е късно пък и няма грам финансиране (онова като за програмистите на свободен софт). :D

-----------------------------------

Свободният (отворен) код е потребен само на порграмистите или тези насочили се към неговото изучаване, разбиране и опериране с него. За такива като мен е все тая дали ще е с Линукс или с Уиндоус (има платени Линукси и големи разработки за такива - също платени, в предишната ми фирма работихме с такива).

В момента съм с Puppy - почти перфектно ме устройва. Хардуера ми върви, само малко повечко пакети да имаше за него актуални и всичко щеше да е 6. Но и така е перфектен!

Това, горното беше вярно преди 30 години. В момента 99% от ядрото е написано на език на високо ниво и само малка част е машиннозависиа (написана на асемблер). Преписването й не е особено трудно, а както казах не се появяват всеки ден нови архитектури. И ако се появяват са добре документирани и миграцията към тях не е особен проблем.

Освен това архитектури, работещи на принци, различен от Фон-Ноймановия модел са обект по-скоро на академични експерименти, но не и практически приложими.

Така е. Линукс е C базиран, както и повечето от обвивката му.

А иначе пръскането на кода дето щяло да доведе до спиране на развитието му е много лошо мнение. Разбира се че ше се развива много по-добре от повече народ. Всеки софтуер се разработва от екип от програмисти!

Но всичко това смятам е силен офтопик и е излишно да го коментирам.

capnemo,

съвсем не... дълбоко си се заблудил, ако мислиш, че това е така. Просто умея да мисля и не приемам нищо казано преди мен наготово, така да се каже.

Аз съм невеж, както в това какво е транзистор (въпреки че по учебна постановка знам), така и какво е програмен код. А мисля, че преди поне 70-80 г. (времето на Фон-Нойман) хората са били в същото положение. Това, което е сега е следствие от разработването на идеите тогава. А идеите имат неприятното свойтво да се променят из основи и даже да са съвсем различни. Това е съвсем странична тема, обаче и не е удачно да я наместваме тук. Аз съм вече почти на 30 г., но се замислям дали да не започна сам експериментите си в тази насока, макар че всеки ми казва, че е късно пък и няма грам финансиране (онова като за програмистите на свободен софт). :D

-----------------------------------

Говорим не за идеи, а за философия, а философията на нещата не се е променила от това време. И щом не знаеш какво е транзистор защо си разрешаваш да го използваш за доказване на тезата си. Да, има машини, работеши с по-различни модели, но само в областта на теоретическите експерименти

Свободният (отворен) код е потребен само на порграмистите или тези насочили се към неговото изучаване, разбиране и опериране с него. За такива като мен е все тая дали ще е с Линукс или с Уиндоус (има платени Линукси и големи разработки за такива - също платени, в предишната ми фирма работихме с такива).

В момента съм с Puppy - почти перфектно ме устройва. Хардуера ми върви, само малко повечко пакети да имаше за него актуални и всичко щеше да е 6. Но и така е перфектен!

тук пак нагазваш във води, които надвишават нивото ти на компетентност. Не е вярно, отворения код просто предоставя друг модел за съвместна работа върху софтуерни проекти. Освен това немалко от проектите с отворен код са много важни и оценени от бизнеса.

А по повод дистрибуцията ти - щом те радва я ползвай, аз на one man show неща не мога да разчитам, все пак говорим за корпорации в оборот от стотици милиони и милиарди евро

Затова и казах, че отвореният код е за хора малко или много разбиращи какво да правят с този код на програмистко ниво, а не като нас обикновените потребители, които просто искаме да си кликнем на иконките и да си вършим работата.

По страничната тема просто искам да обобщя, че хардуера и идеите в него диктуват всичко - даже софтуера. А последния е просто една графично-символна подредба (код, статия дори) без машина, на която да се приложи.

Бих се прехвърлил в хардуерния форум, но там се опасявам, че повече се говори са овърклок на процесори и видео карти, отколкото за другите неща.

Затова и казах, че отвореният код е за хора малко или много разбиращи какво да правят с този код на програмистко ниво, а не като нас обикновените потребители, които просто искаме да си кликнем на иконките и да си вършим работата.

По страничната тема просто искам да обобщя, че хардуера и идеите в него диктуват всичко - даже софтуера. А последния е просто една графично-символна подредба (код, статия дори) без машина, на която да се приложи.

Бих се прехвърлил в хардуерния форум, но там се опасявам, че повече се говори са овърклок на процесори и видео карти, отколкото за другите неща.

Темата отиде силно към офтопик. Както и да е, явно си падаш по научната фантастика. Между другото, и аз. Все пак, трябва да си дадеш сметка, че едно е филосовстване, друго е реалност. Всичките ти тези умувания за не знам си какви компютри и хардуер са само идеи, не подплатени със технологии. Хардуера е високотехнологичен продукт и не можеш да не се съобразяваш с това. Каквито и идеи да има, осъществими са само тези, които се подкрепят от настоящите технологии. А в момента е важно това, което се ползва масово.

Да се върнем на темата. Както казаха и преди мен, разликата между отвореният код и комерсиалният е само в модела на менажиране на кода.

Комерсиалният модел разчита на колектив от хора, работещи във всяка една фирма. Началството спуска задачата и програмистите почват да кълцат код под определени инструкции. Харесва им или не, няма значение, стимула е да си получат заплатата в края на месеца, без значение дали са си клатили краката или са дали всичко от себе си. (Е, това беше малко преувеличено де). Един такъв проект не може да разчита на труда на външни програмисти безплатно. Всичко се създава от нулата.

При отвореният код отново имаме колектив. Само че хората в него са заедно не от обстоятелството, че са колеги във фирма. А са съмишленици, имащи подобни идеи и виждания какво трябва да направят. Освен това, имат свободата да използват свободен код, създаден от други в своя проект. Така се печели време и то много. Един вид, трябва ти видеоплеер. Вместо да правиш всичко от началото, ползваш например готов. Например MPlayer и му правиш само хубав и удобен интерфейс. (Това е само пример, но SMPLayer е просто великолепен, независимо дали е под Уиндоус или Линукс).

Сега, защо Линукс все още не е операционната система за масовият потребител. Освен всичко друго, според мен все още тази система е интересна повече в сървърният бизнес, отколкото като десктоп. Ако повече големи фирми си навият на пръста, че Линукс трябва да стане по-масов и наблегнат в тая насока, какво си мислите че ще стане?

О, аз съм абсолютно сигурен, че например Adobe могат да прекомпилират продуктите си така че да вървят и под линукс, стига всичко по драйверите да е ок. Щом го правят за MacOS, едва ли ще е толкова трудно за няколко седмици дори да го направт за Линукс, применро за Убунту или Федора.

А това, за което говоря не е научна фантастика, а другото разклонение на Фон-Ноймановите идеи - квантовата реалност, структура и свойства на минералите (в частност и кристалите) и т.н. изобщо не става дума за транзистори, кондензатори по платки и подобни полупроводникови елементи. Защото ако си мислиш, че добиването на минерали и скъпоценни камъни (кристали) е само за украшения на кралиците и холивудските звезди и съпругите на богаташите - жестоко си се заблудил. :whist:

О, аз съм абсолютно сигурен, че например Adobe могат да прекомпилират продуктите си така че да вървят и под линукс, стига всичко по драйверите да е ок. Щом го правят за MacOS, едва ли ще е толкова трудно за няколко седмици дори да го направт за Линукс, применро за Убунту или Федора.

А това, за което говоря не е научна фантастика, а другото разклонение на Фон-Ноймановите идеи - квантовата реалност, структура и свойства на минералите (в частност и кристалите) и т.н. изобщо не става дума за транзистори, кондензатори по платки и подобни полупроводникови елементи. Защото ако си мислиш, че добиването на минерали и скъпоценни камъни (кристали) е само за украшения на кралиците и холивудските звезди и съпругите на богаташите - жестоко си се заблудил. :blink:

А бре Бро - не разбра ли че тва е Глобална корпоративна политика. И че Адоби нямат интерес да имат продукти под Линъкс след като Ейпъл и М$ им плащат за това продуктите на Адоби да функционират под техните ОС?

^ а ти май изобщо и не си разбрал, че има комерсиални продукти под Линукс и дори комерсиални Линукс дистрибуции. Нещо си слабичко запознат.

О, аз съм абсолютно сигурен, че например Adobe могат да прекомпилират продуктите си така че да вървят и под линукс, стига всичко по драйверите да е ок.

Може и да могат, но със сигурност не е толкова лесно. Те и MS могат да прекомпилират за други процесори, но не го прявят, освен ако не е крайно наложително. Което е от малкото плюсове за Linux в сегашните условия.

А това, за което говоря не е научна фантастика, а другото разклонение на Фон-Ноймановите идеи - квантовата реалност, структура и свойства на минералите (в частност и кристалите) и т.н. изобщо не става дума за транзистори, кондензатори по платки и подобни полупроводникови елементи. Защото ако си мислиш, че добиването на минерали и скъпоценни камъни (кристали) е само за украшения на кралиците и холивудските звезди и съпругите на богаташите - жестоко си се заблудил. :blink:

Добре и какво общо има това с идеите за ядрото и бинарните операции? Идеята да липсва ядро не е нова, всъщност доста хора са мислили как може да се избегне, засега без успех. Как ще синхронизираш, например, операциите към устройства, които не могат да работят коректно с няколко заявки едновременно (а те повечето не могат)? Бройната система също не е от значение. Едни от свойствата на кристалите са в основната на полупроводниците. Някои учени работят по направата на чипове от диамант, но принципа напрактика не се отличава, само материала е по-добър. Кондензаторите нямат нищо общо. Вече не се използват като клетки за запомняне.

Аз бих се заинтересувал от принципно нови решения. Ясно е че има много свойства в природата, които могат да се използват, но засега никой още не е видял такива, които биха могли да се приложат веднага за принципно нови компютри.

Ако те притеснява че накъде някой имал супертехнология, не се тревожи - нямат. Почти съм 100% сигурен в това. Не случайно някои фирми фалират позорно.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Моите наблюдения са малко по-различни. И в случая много ще излезем от темата. И MS имат варианти на Windows за различни процесори или само така си мисля, като си гледам телефона. :ph34r:

А и много от свойствата на творенията на природата не се изучават дори в университетите (например на растенията и кристалите).

Linux малко като улична банда, свиреща по тротоарите и подлезите, която все още няма продуцент. Някои имат, но не са добри. Независимо от всичко, аз продължавам да твърдя, че първото нещо е дадена ОС да има качествени драйвери. Няма ли ги, каквито и приложения да се пишат, колкото и да е свободна от вируси (което е само въпрос на време и "взаимоотношения"), нищо полезно не може да ти свърши. С което пак се връшам на по предните си постове, за това, че дори за Уиндоус има независими драйвери, много по-добри от тези на оригиналния производител на съответния хардуер.

Просто, който може, го може!

Моите наблюдения са малко по-различни. И в случая много ще излезем от темата. И MS имат варианти на Windows за различни процесори или само така си мисля, като си гледам телефона. :)

Като си гледаш телефона виждаш софтуер, който няма нищо общо с аналогичния за PC, освен логото. Което отнема доста повече усилия и време за да се направи.

Независимо от всичко, аз продължавам да твърдя, че първото нещо е дадена ОС да има качествени драйвери. Няма ли ги, каквито и приложения да се пишат,
Не се съмнявай че има и доста качествени драйвъри. Проблемът е по-скоро количествен, отколкото качествен. Всъщност и качествен, но човек винаги може да си подбере компонентите, така че и Linux да му върви добре. При това нито е толкова трудно, нито е чувствително по-скъпо (ако изобщо), в сравнение с усилията които се полагат за игри.

колкото и да е свободна от вируси (което е само въпрос на време и "взаимоотношения"),

Ами хвърли му един размисъл и ще видиш, че само MS имат сериозни проблеми с вируси. Естествено че привържениците му ще си твърдят че е от разпространението. Така е по-удобно, особено като не искаш да си признаеш недостатъците.

С което пак се връшам на по предните си постове, за това, че дори за Уиндоус има независими драйвери, много по-добри от тези на оригиналния производител на съответния хардуер.
Моднатите драйвъри, щото реално не са подобрени, се срещат рядко. При това не могат да корегират сериозни проблеми, ако ги има, или да вкарат нещо което го е нямало. Това че някой е ремиксирал инсталаторите не означава кой знае какво.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

^ а ти май изобщо и не си разбрал, че има комерсиални продукти под Линукс и дори комерсиални Линукс дистрибуции. Нещо си слабичко запознат.

ти не си запознат, дистрибуциите за безплатни, поддръжката е платена

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.