Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

След като си имал трудности с Линукс, попита ли някой да ти помогне, потърси ли информация в мрежата, позаинтересува ли се минимално? Кога, как и колко време ти отне свикването и научаването да работиш на Уиндоус? Имаше ли изобщо избор коя ОС да ползваш?

И аз ще се включа че взе да става интересно! И аз съм начинаещ в сверата на линукса, след доста четене реших да го пробвам това чудо на съвремените операционни системи. Пробвах различни дистрибуции и се спрях на една която е почти готова за работа, първото нещо което ми направи лошо впечатление е че, доста трябваше да изчета докато успея да се свържа със интернет, отварям скоба(когато преди шест години пуснаха в нашият град кабелен интернет, след първата нужда от преинсталиране се обадих до офиса на моя интернет доставчик и те ми казаха кой прозорец да отворя, какво да напиша и се свързах от първия път, спомням си че ми беше супер лесно) обадих се до офиса на интернет доставчика ми да ги попитам тях, те ми казаха не знаем, не се занимавай със глупости а си качи уиндолс.

Е да ама аз искам линукс, свързан вече със интернет първата страница която зареждам е Калдата и проблем, иска да си инсталирам Adobe Flash Player. Започна се пак голямото четене, терминали команди, трябва да показвам пътя до файла, много глупости които никога няма да срешнем при уиндоус, накрая се оказа че аз не съм свалил правилният (пакет)формат на Adobe Flash Player. Посаветваха ме да си инсталирам една програма със която много лесно ще инсталирам такива пакети, свалих я аз тази програма и попадам на третия проблем, как по дяволите да инсталирам това чудо, като той представляваше една папка със четири листлета във нея?

Е извинявай но на мен ми писна да питам хората за глупости и започнах само да търся информация в мрежата със надеждата, някой друг като мене да го има абсолютно същия проблем, и да е описано решението му!

При уиндоус никога не съм имал подобни проблеми, много бързо свикнах, всичко се инсталира със два клика на мишката.

Повече ми харесва Линукс но в момента съм със Уиндоус заради Battlefield Bad Company 2 която няма как да се играе под Линукс.

Свиква се но много трудно.

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

• Автор

ОК, да питам и да се интересувам , но аз постоянно трябва да питам в такъв случай въпроси от сорта на това защо нета ми е уникално бавен и всичко е бозаво , или защо обхвата на wi-fi-то е между 2-7 % , а при 7-цата всичко е от 70 % нагоре при еднакво разстояние! Нали пак ще отприщя вълна на недоволство колко съм неграгмотен технически :)

Ето за това линукс не е моята ОС и това е !

Както казах, дългите години работа с другата операционна система не може да бъде заместено с час-два ровичкане в новата система. Инсталирането на софтуер става, както с командния ред, така и чрез графичните инструменти, които предлага съответната дистрибуция. Така инсталирането не става с два-три-10000 клика, а дори по-лесно, по-приятно и по-интуитивно. Флаш плейъри бол, стига да искате. Относно wifi проблемите, нека

питам драгия @vassetz преди Уиндоус 7, не е ли инсталирал драйвъри за дъно, видео, саунд, принтери, камери, секви периферии. От дълги години ядрото на Линукс има вградени всевъзможни драйвъри. И да. Гну/Линукс не е вашата ОС. Живи и здрави!

Отговора ми на въпроса защо не ползвам линукс е много прост - Защото не ми върши работа.

Над 5 години ползвах само него. Дженту, Дебиан и Слак.

Сега обаче като .Net девелопър на различни майкрософтски продукти и липсата на вижуал студио и Microsoft SQL под линукс просто го прави неизползваем за мен.

Иначе съм съгласен че е една добра алтернатива и аз самия бях върл фен... но няма как.. Прогреса на компании като майкрософт, оракъл и пр. просто го връщат както се казва в първи клас. Стигане нямат. :)

Така инсталирането не става с два-три-10000 клика, а дори по-лесно, по-приятно и по-интуитивно.

Ако не ти е проблем обясни, че това ми е най-болния проблем, нали каза че трябва да питаме, Battlefield Bad Company 2 тази вечер ще я врътна и минавам пак на Линукс!

С root не се излиза на глава лесно. Разликата е, че при единия можеш да се опиташ да го контролираш, докато при другия в повечето случай нямаш шанс.

Така, че не се занимавайте с полемики от типа ''Кое по-добро? VW Gollf II vs Honda Civic''.

По-доброто е, това което върши опрделена дейност на професионалиста, останалото са приказки от 1001 нощ - ламерщина свързана с кликове.

Всички сме beta-testers на собствените си недомислени експерименти.

аз имам и двете - линукс и windows, кефи ме да се бъзикам... windows го знам почти на изус, с изключение на домейн политиките... линукса не го знам толкова добре обаче е невероятен кеф като подкараш нещо... примерно шернат под windows принтер... баси как се кефих... или като подкарах quake3 и видях че вади двойно повече кадри от колкото под windows... или като си компилираш a-mule или mplayer...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Аз лично минах през повечето известни дистрота. Започнах от Debian само като наблюдател предимно, минах през Fedora, Ubuntu, Slakware, другите вече не ги и помня и се спрях на:

Puppy или базираната върху нея Macpup.

И не съжалявам, защото разработчкика Barry Kauler на Puppy е просто гений, като се има предвид новото му начинание, наречено: Woof

И това съвсем не са силни думи за него. Поинтересувайте се и ще разберете защо.

От всичко казано до тука, стигам до извода че на критиците върши работа само Windows.

Ами пробвайте се с някоя от десетките други OS и сами ще стигнете до извода че Linux си е много добре. В условия на убита конкуренция, нулев интерес към декстоп OS и почти нулев избор на пазара, положението никак не е лошо. Ако искате може да пробвате да си качите MacOS X на PC-то и да споделите колко гладко е преминал инсталационния процес, колко добре и безпроблемно ви върви хардуера и т.н.

Здравейте, исках просто в няколко изречения да обобщя защо не избрах Линукс за основна моя операционна система!

Първо искам да вметна , че идеята за свободния софтуер ме грабна веднага щом разбрах за него. Бях много амбициран и въодушевен :cool: Използвал съм само и единствено уиндоус до сега и реших да пермина към свободен софтуер, популярен и з цял свят... ОК инсталирах убунту 9.10 , ползвах го известно време, но вместо да ме улесни максимално всичко беше адски трудно и неразбираемо. Може наистина както каза един потребител на форума , че линукса не е операционна система за всеки?

След проучвания из нета установих, че хората които използват линукс са супер доволни и шастливи, чупещи уиндоуски сд-та на поразия, хвърлящи ги по кофи и от прозорци, и пазещи такива на доста по-неизползваеми и неполулярни ОС-та. Общо взето до тук са ми пресдтавите за линукс юзърите. А за самата операциона система всичко е розово и шаренко, но обикновенният потребител, (освен ако ИТ не му е хоби) бива отблъснат . За това говорят и самите факти- аз един филм не мога да изгледам като хората, асе имам за среднограмотен в областта на компуТурите :clap:

И най-важният аспект - всички хвалят линукс колко по-добър е бил от уиндоус, но щом обикновенния потребител не усеща рализиката каквъв е смисъла? Дори обратното колкото и да го плюете, уиндоуса ми се струва доста по елементарен във всяко едно отношение. И какво като е платен , нали има алтернаивни начини за сдобиване с него (тоест и тои е "свободен")

Просто искам ясно да изразя мнение на повечето от обикновените потребители- уиндоус: никакви ядове, линукс: тормоз и хора-сектанти, плюещи по уиндоус и истъкващи се колко са напред в материала!

Това ли е смисълът на сободния софтуер питам аз?

По принцип не отговарям на такива постове,но точно на твоя искам да отговоря.

Защо се чувствам длъжна да отговоря на твоя пост?

Защото ще има хора които ще искат да пробват Linux и прочитайки твоите неуспехи ще си помислят,че това е чистата истина.Че Linux за нищо не става(нали е безплатен) и ,че въобще няма смисъл да го пробваме....

Истината е,че именно в тази тема имаше хора които ми подадоха ръка и благодарение на тях аз смених Моята Система (Windows).

Да, и Windows е труден!

Знаеш ли на колко хора оправям проблемите при Windows(виж само колко поста имам и в коя тема са най-много)

Може би програми като Адоб Фотошоп и други от сорта не са още пригодени за Linux,но това са Office програми и не се налага ползването им от широката маса.

Да,Windows е ОС която е предназначена предимно за такива неща.Това че в последно време всеки комп излиза с тази система не означава,че е за домашно ползване.

Аз никъде не съм чела,че Linux се състезава с Windows!!!

Сега ще напиша ,защо аз преминах на Linux.

Защото ми беше писнало от тази кекава система.Имам 70 прейнсталирания на Windows.

При Windows само нещо да инсталираш няма махане от компа.Ровех като луда да чистя след деинсталиране.

Това постоянно дефрагментиране ме изморяваше и тези истории с Антивирусите просто ме оттегчаваха.Постоянно ровех компа.

То не бяха дефрагментации на реигстри,на дискове сканирания за вируси и т.н.

До сега съм попадала само на една програма за защита която си е заслужавала според мен(програма която не товари компа и съм на 100%убедена,че няма да ми пусне вирус които да омаже компа-говоря за DefenseWall )

От както минах на Убунту съм адски спокойна...всичко е по детински опростено(говоря за Убунту при други дистра не е точно така)и почти не ми се налага да ползвам командният ред(но и при Windows го ползвах)

да убунту(а и всеки Linux) се развиват със страшна скорост като на всяка следваща версия има огромни промени(което не мога да кажа за Windows!!!)

При Windows Vista до Windows 7 има минимални разлики и на цена 300 евро- ха-ха-ха каква ирония!

Разбирам несполуките ти,но също е важно на какъв комп слагаш Ubuntu.Ако e някаква стара машина как искаш да я подкараш бързо!!!

Ако нещо не успяваш то пусни си нова тема и съм убедена,че много от момчетата тук ще ти подадът ръка.

Благодаря за отнетото внимание.

...p.с.нищо от това което си написал не е вярно!

Убунту е адки бърз при мен и всичко работи на 6!

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

Сега пък аз се чувствам длъжен да отговоря след като една мадама по-горе очевиден "geek" нарече Фотошопа офис програма.

Докато M$ правят ето това под Линукс трябва да вземеш диплом за програмист докато подкараш всички бутони на мишка с повече от три бутона.И това си е елементарен факт....

^ с което отнове се връщаме на проблема с драйверите.

Между другото в горните си постове споменах, че съществуват програмисти на тоя свят, които правят независим собствен драйвер за даден чаркул (звукови карти на Creative), които са в пъти по-добри и функционални от тези на самите производители сертифицирани от Microsoft и издаващи официален драйвер за Windows на страницата си!

какъв е извода:

- всичко опира до възможностите на отделния човек (не става дума за пари, посочения пример е с безплатен драйвер: kX Project)

- което навежда на мисълта, че просто Linux разработчиците си губят времето в това да направят дистрибуцията си по-кичозна, отколкото да обърнат внимание на драйверите за чаркулите, а именно последните са това което реално си купува човек и дава пари за него

- и няма нужда да натякваме за отворен код, той е само за програмистите

Сега пък аз се чувствам длъжен да отговоря след като една мадама по-горе очевиден "geek" нарече Фотошопа офис програма.

Докато M$ правят ето това под Линукс трябва да вземеш диплом за програмист докато подкараш всички бутони на мишка с повече от три бутона.И това си е елементарен факт....

Или да си пуснеш мобилен интернет! Доста е назад линукс от към периферия като цяло. Мултимедията му също е потресаващо слаба.

Но виж примерно да рутираш нет равен няма. Ако на човек му върши работа е една добра алтернатива.

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Не е истина колко мъка има по тоя свят...

Да бе! Уиндоус потребителите яко набъбнаха изказвайки некомпетентността си.

Тука само лунатици ли ходят?

1) Windows е по-лесен от Windows. Без проблеми подкарвам филмите, иначе под линукс мъка, мъка...

-Добре. Да приемем че съм идиот. Обясни ми как се подкарват филми под Windows? Отиваш в интернет, намираш някакви кодеци, минаваш през 50 страници докато ти даде да си ги изтеглиш, после цъкаш два пъти там където си го запазил, натискаш няколко пъти Next, като внимаваш да си цъкнал на "Съгласен съм с условията". И готово Убунту: Цъкаш на филма. "Опа! Нямаш кодеци! Да ти ги инсталирам ли? Да/Не". Това направо си е урок по пиано в сравнение с Windows...

Не, деца мои, Windows не е по-лесен. Просто всичко е свикнало с него. Като си свикнал с автоматични скорости това не значи че ръчните са гадни

2) Няма хардуерна поддръжка

Не че не е вярно, но това си е пълна глупост. Това, че производителите на устройства си ги правят специално за Windows и не пускат нищо за Линукс не е по вина на Линукс. Това си е политика. По същата логика мога да кажа че компютрите не струват, щом ще пускат Alan Wake за XBox а не за PC.

Не знам колко пъти повторих и аз, че е въпрос на свикване. Относно хардуера ядрото има проблем с най-новите устройства и периферии с някое и друго wifi и толкова. Относно драйвърите, 7-цата чак долу горе прави нова стъпка, иначе назад като погледна е едно безкрайно търсене, инсталиране на драйвъри след всяка преинсталация на всички компоненти на системата. Инсталиране на антивирусна, кодеци, програми, свободни, несвободни, офиси, постоянно вируси, дефрагментиране. Това ли му викате ОС ориентирана към обикновения потребител. Ами кво правим при син екран? Да не говорим за хилядите известни и неизвестни бъгове, докладвани, недокладвани, признати, непризнати. Да не говорим, че за всичко това се плаща. Да не говорим, че графични инструменти, идеи са плагиатствани мародерски по Бил Гейтски. Да не говорим за дивия монопол, който десетилетия е упражняван върху пазара и целия свят от ограничения, които предполага това. Питаха по нагоре какво е идеята на отвореното общество - прогрес, бъдеще, взаимопомощ, хуманизъм, съпричастност, удобство, събиране на познанието и достъпа на всеки до него. Така всеки един от нас става част от пъзела на познанието и на еволюцията. Не е истина кви простотии се изговориха по-нагоре. Малко заприлича като онзи мангал дето чул как говорели, че били видели по телевизията да казват, че било хубаво да се яде топъл хляб със сирене. И да... Гну/Линукс не е за хора, които не са готови да посрешнат трудностите при сблъсъка с различното и непознатото, които не искат и не са готови да се учат. Толкова.

Якоооо :) Както винаги нещата свършиха пак с вечното дерби Левски срещу ЦСКА, Windows vs Linux ... това не сме ли го чели някъде. Аз мисля, че наистина е време Капитана да я премести в секцията за "лафмохабет" която я имаше някъде горе. Не разбирам защо пак толкова се палите. То като гледам сериозните потребители си мълчат , защото знаят.... Разберете, че това е ненужно.Няма защо да се коментира личния избор Когато насила те карат да правиш това или онова, да ползваш едно или друго - тогава има смисъл човек да се задълбочава... Кажете ми обаче кой Ви кара да ползвате linux ? Лично аз даже предпочитам линукса да не получава голямо разпространение... харесва ми да съм от онези 6% будали.. чувствам се като човек с мерцедес сред цяла армия с форд Фиеста :hush: ( щях да кажа форд Ка, но това е неизмеримо обидна кола а аз не искам да обиждам някого ) и се чуствам добре - какво има да се обяснявам на другите, след като ми е добре? Айде няма нужда :cool: Правете като мен :)

Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използвали линукс:

а): Пълен идиот, за който в компютъра има само "скайп" и "интерет".

б): Някой, дето разбира и не му са нужни неща, дето вървят под уиндоус.

Като вземем предвид факта, че повечето са геймъри - линуксът получава един огромен минус. Това, че е безплатен е единственото предимство за обикновен потребител. За сметка на това за уиндоус има много повече и много по-качествени безплатни програми, отколкото за линукс. Освен това има и много повече платени. Та от тая гледна точка линукс никаква свобода не дава, по-скоро я ограничава. Много малко са нещата, дето нямат алтернатива под уиндоус, ама с линукс това съвсем не е така.

Освен това колкото и пъти да съм се пробвал с някой линукс - винаги има проблеми при инсталацията, а и след нея. И не, не съм от тия, дето не разбират. Много си разбирам даже, във всеки случай много повече от средсностатистически юзър в тоя форум. Е, не сме в каменната ера, та да се налага половината неща да се правят в конзола. Че ако исках така - по-добре да си карам на DOS. Не че и сега не съм си пускал конзолата на уиндоуса, ама го правя за нещо, дето на обикновения юзър никога няма да му потрябва, че и съм си го батирал, да не го пиша всеки път, че често го ползвам. Та едно ще кажа: Ако линукс беше наистина толкова добър - никой нямаше да ползва уиндоус. Щото масовият потребилел не ползва линукс или уиндоус - хората ползват програмите, а те определено вървят по-безпроблемно под уиндоус. Що не вземем да направим една проба - да се дадат 10 задачи от типа: Конвертирай филм във формат ХХХ, извлечи само звука от него, намери програма, дето автоматично ти изключва компютъра... Е, за уиндоус тия неща са елементарни - ако ми потрябва програма - винаги успявам да намеря. Ама за линукс не е точно така.

Гну/Линукс от доста време е толкова приятелска операционна система, че не знам защо хората се оплакват толкова.

За първи път когато работих с ГНУ/Линукс това беше дистрибуцията Slackware 10. А там нещата стават с доста повече труд отколкото в днешните версии на Ubuntu. Досега проблеми с драйвъри никога не съм имал. Винаги се намира направен драйвър от някой и за най-забития хардуер.

Вярно, че аз не използвам вече тази операционна система не защото е лоша, а заради специфичния софтуер, който използвам. Ако човек прекара в изучаването ѝ толкова време, колкото е посветил и на друга операционна система, ще разбере, че е много по-удобна в много случаи.

Редактирано от kirichev (преглед на промените)

Ако кажеш, че и другите неща са толкова елементарни под линукс... Я дай пример за аналог на Microsoft keyboard layout creator. Такова нещо няма, всичко опира до редакция на текстови файлове. Това е доста често използвана програма, аз лично познавам доста хора, дето са си променили разположението на клавишите, добавили са нови - например аз пиша на фонетица, но обикновено и на руски. Е, как да се оправя без э и ы? Ами лесно - добавям си ги. С линукса това е сложна задача, непосилна за обикновения юзър.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Заради няколко основни причини:

1. Време - 20мин за инсталация на 7, още 10мин. за драйвери и настройка и имам напълно функционална ОС, а съумявам да запазя инсталацията в добра кондиция и не преинсталирам без много основателна причина имаше период от повече от две години в който карах с XP-то и го махнах чак като излезе Vista, a нея разкарах миналата година когато се появи 7. Нямам никакво време, а вече и желание да разучавам особеностите на различни дистрота и кое как се подкарва. Нямам нерви половин ден да се занимавам да подкарам pppoe нет или изобщо да подкарам някоя по-особена LAN карта. Имаше един период в който имах едновременно Win Xp и Slackware, но в един момент усетих, че не съм пускал Slack-a от месеци понеже нямам какво толкоз да правя. Лесно ми беше да премина от 95 към 98, после към 2000, XP, Vista и 7.

2. Игрите - и аз, и синът ми играем доста игри, а най-лесно ми е под Win - просто инсталираш и пускаш. Пък и съм бил предимно с ATi карти, а поне до скоро Linux поддръжката куцаше доста. Сега не съм се интересувал - може и да имат читави драйвери вече, ама аз изгубих желание да се боря.

3. Хардуер - напоследък доста често сменям различни компоненти по машината и ми е най-лесно просто да деинсталирам драйвера на старото устройство и да инсталирам новия. Под Linux не става толкоз лесно, особено с по-екзотичен хардуер.

3а. Ако попитам в някой Linux форум как по дяволите да подкарам ASUS Xonar(например) 99% от отговорите са "RTFM!" E, да ама аз нямам време да чета 50 старници обяснения и да пробвам различни варианти докато всичко тръгне - под Win просто инсталирам драйвера за 1мин, рестартирам и voila! Всичко работи. Напредналите Linux-аджии се отнасят пренебрежително към новаците и почти никаква помощ не може да очакваш от тях - трябвало да чета повече. No, thanx!

Истината е,че именно в тази тема имаше хора които ми подадоха ръка и благодарение на тях аз смених Моята Система (Windows).

Да, и Windows е труден!

Знаеш ли на колко хора оправям проблемите при Windows(виж само колко поста имам и в коя тема са най-много)

Може би програми като Адоб Фотошоп и други от сорта не са още пригодени за Linux,но това са Office програми и не се налага ползването им от широката маса.

Да,Windows е ОС която е предназначена предимно за такива неща.Това че в последно време всеки комп излиза с тази система не означава,че е за домашно ползване.

Аз никъде не съм чела,че Linux се състезава с Windows!!!

Сега ще напиша ,защо аз преминах на Linux.

Защото ми беше писнало от тази кекава система.Имам 70 прейнсталирания на Windows.

При Windows само нещо да инсталираш няма махане от компа.Ровех като луда да чистя след деинсталиране.

Това постоянно дефрагментиране ме изморяваше и тези истории с Антивирусите просто ме оттегчаваха.Постоянно ровех компа.

То не бяха дефрагментации на реигстри,на дискове сканирания за вируси и т.н.

...p.с.нищо от това което си написал не е вярно!

Убунту е адки бърз при мен и всичко работи на 6!

Това, може да се е отнасяло за XP, макар че ако не си немарлив потребител, ОС-а с програми за оптимизиране, се поддържа перфектно без налагане за преинстал на системата.

Изброените от мен "проблеми" след Vиsta, и най-вече 7 го няма!

Относно вирусите, тука опираме и до "култура на браузване" и задклавиатурното устройство.

Това, може да се е отнасяло за XP, макар че ако не си немарлив потребител, ОС-а с програми за оптимизиране, се поддържа перфектно без налагане за преинстал на системата.

Изброените от мен "проблеми" след Vиsta, и най-вече 7 го няма!

Относно вирусите, тука опираме и до "култура на браузване" и задклавиатурното устройство.

Ами за съжаление,... Не!

Не съм имала вируси...но всички мои познати имат.

На тези мои познати аз им викам домашни потребители!

Аз съм доста добре запозната с ОС и прейнсталиранията са ми от проби на програми(защото след това се о...а компа)

Да не би да искаш да ми кажеш,че при Виста и Windows 7 Дефрагментатора е добър?

Само не се опитвай,защото много ще се смея!

Нито един мой познат не знае,че Windows трябва да се дефрагментира камо ли,че един CCleaner е задължителен.

Явно не си попадал на компютър които е ползван година без нищо да е пипано по него -с 1400 вируса барабар.

Да ,такива са моите познати-обикновенни Домашно ползващи Windows.

На всички ще им сложа скоро Linux та да не ме занимават постоянно с компютрите си.И най вече да не им следя аз новите версии които постоянно излизат да им ги обновявам...защото те не знаят и как да си ги настроят.

Колко нормални потребители знаят да си инсталират един важен за Windows Антивирус?

Да не говоря,че като им изписка компа и те се шашкат и идея си нямат сега какво да правят.

Да ...та такива са повечето ползващи Windows потребители.

И window бил по-добър,хайде моля.

....p.s.

1.Прейнсталиране на Linux:

-поставяне на програми които ползвам,обновяване на Linux и настриока на самия Linux...2 часа работа.

2.Прейнсталиране на Виста или 7:

-обновяване махане на доста ненужни програми с които идва всеки комп(Нортон някои игри програми и т.н.)чистене на компа от боклука след деинсталирането,поставяне на нови програми,чистене на регистрите(дефрагментиране на регистрите)дефрагментиране на твърдя диск-около 10 часа работа.

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

Хаха. Windows 7 отново показа че не е перфектен. Абсолютно плагиатствана графична среда от други операционни системи. При това мога да отбележа че все още има какво да краде. Да не говорим за страшно странния му бъг да насичат интернет телевизиите. Познавах хора които продължават да се борят с това и проблема е описван многократно в интернет и няма решение. Да не говорим и за страхотния бъг да вкараш диск и да не знаеш дали той ще ти излезе някъде. Ей вярвайте ми направих усилие да дам шанс на windows ама той наистина не е операционна система за мен.

10 минути за драйверите

хаха, какви са тея драйвери че да ти трябват 10 минути, При линукс това става за не повече от минута стига да знаеш как и то най много заради един единствен видео драйвер. Ясно е че си преинсталирал доста windows през живота си. Е аз ще ти кажа че не съм преинсталирал Линукс нито веднъж. Всеки проблем има решение докато при windows когато нещо се скапе губиш нов час или два (глупости губиш поне ден) да си настроиш системата както е била и както ти е удобно да бъде при самата преинсталация.

Нямам нерви половин ден да се занимавам да подкарам pppoe

:) pppoe се подкарва за не повече от минута с една единствена команда и пак тука идва че просто знаеш как става по windows и се чувстваш три пъти по спокоен.

Игрите вярно са си голям минус, няма спор, но и парите са си голям минус. Вярно е че вие си дърпате и си крадете от където си поискате и 100 % от хората които пишат тука не са си направили труда да си закупят windows. Я сега помислете колко офиси има в българия и помислете колко то тях ползват windows, може би едно 98%, и какво правят като го ползват, плащат за него или поне би трябвало. Всички те се опъват като магаре на мост да не разберат линукс , с който няма да е нужно да платят стотинка за windows и за Microsoft offis , защото в училище ни учат на платен софтуер , въпреки че опен офиса по нищо не отстъпва.. Не е ли вярно че обучението в училищата минава под windows и че това дава още един голям минус и ущърб на развитието на UNIX. Всяка програма се инсталира с няколко клика при Линукса, не е нужно да я търсиш из интернет, не е нужно да я кракваш, не е нужно да си инсталираш още боклукчийски софтуер с който да кракваш. Но вие сте си затънали в това да краквате всеки ден.

Я дай пример за аналог на Microsoft keyboard layout creator

Много просто- ползваш си вградения инструмент за клавиатура с един драг и дроб ;) вече имаш руски , инджикитайски и т.н. При линукс много от програмите си идват още с инсталацията. Не е необходимо да си слагаш и инсталираш доста програми, и ако не се инсталираха тези програми инсталацията за линукс щеше да бъде още по бърза и ако за windows ти трябват 20 за линукс са 15 + вече инсталирани програми. Има си програми за муизка , филми , интернет, редакция на файлове дирекшън, шърване на десктоп, графичен редактор, в зависимост от дистрибуцията която си избрал разнообразията са големи. Къде са те при windows и не смятате ли че губите време когато ги слагате. А кажете колко трае инсталацията на Microsoft Offise например, или на златния фотошоп :P.

Що не вземем да направим една проба - да се дадат 10 задачи от типа: Конвертирай филм във формат ХХХ, извлечи само звука от него, намери програма, дето автоматично ти изключва компютъра... Е, за уиндоус тия неща са елементарни - ако ми потрябва програма - винаги успявам да намеря. Ама за линукс не е точно така.

Е че не разбирам какъв е проблема на тая задача. Първо при window ще трябва да си инсталнеш тая програма. Но ти вече знаеш коя е защото си ползвал windows дето се вика "от както си с пелени" (това е преносен смисъл да не се обидиш нещо) и веднага отиваш в нета и си я слагаш . Уверявам те няма да ме изпревариш в нито една от тези задачи , тъй като на мен няма да ми се налага да я търся. Включвам си пакет мениджъра и за две минути имам и двете програми. А програма за изключване на компа също има, въпроса е да знаеш коя е. Както при windows си разбрал от някъде така и тук трябва да разбереш от някъде. И от къде ли да разбера ? Много е трудно да се сетя, наистина :) Включвам си пакет мениджъра , пиша си търси в описанието на пакета и воаля излиза за броени секунди. Ако линукс беше единствена операционна система , целия свят щеше да бъде с едно 10 IQ по интелигентен и нямаше да се срещат всякакви "неподготвени" коментари по форумите.

Забравих да спомена най-голямото предимство. Нужна е значително по малко RAM, и работи значително по бързо във сяко едно отношение. Това го казват хора които са били десетки години на windows така че не е само мое мнение.

Редактирано от makkasi (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.