Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

Като пробва някоя дистрибуция, имаше ли поне нещо, което да ти хареса?

Ако отговора е отрицателен, то защо се захващаш с нещо, с което не искаш?

Лично аз обожавах KDE 3.5... Сега дойде KDE4, което лично според мен е шит и не става, и в чудо се видях какво да правя...GNOME няма достатъчно възможности за префасониране и като цяло не ми допада, а LXDE e далеч от всекидневната употреба... sad.gif Все още търся себе си в новата обстановка...

Ако не бяха няколко игри и НАЙ-вече специализираният софтуер, който ми се налага да ползвам(OrCad)нямаше да сложа XP

За този, който каза-С една команда затриваш всичко на харддиска...Ами Linux е достатъчно сигурен...За да повредиш нещо по системата ти трябват ROOT права...

Лично аз съм фен на WinNT/2000 и Linux...Взех да разучавам и конзолният режим, когато имам време, защото...Ами наистина има повече възможности...И в Windows е така.

И Windows и Linux са стабилни, Linux е по-сигурен, но това не значи, че и Windows не може да е такъв.На Windows система съм нямал вируси години наред...Не съм преинсталирал същата...

За начинаещи потребители...Aми всичко е въпрос на манталитет...Linux е малко по-проблемен в хардуерно отношение, защото някои хора са решили да са MS г*зоблизци-ATI например...

Поправям компютри и мога да кажа 2 типа потребители в моите очи:

1.Гламави, които си нямат идея за какво иде реч и омазват всичко

2.Advanced потребители, които държат всичко в ред...

Първите са просто като лош кошмар, който сънувам, вторите просто ми топлят душата.

Всяка система си има недостатъци...Linux не е толкова сложен...Просто е различен...Всичко е отворено, и можеш да модифицираш всичко по твое желание..Това плаши много хора...

Потребители много и ситуациите са много, Linux като цяло все още не може да измести Windows...За сега...

П.П За отвореният или поне безплатен софтуер съм.Не обичам кракнати програми и на Windows машини слагам само легален безплатен софтуер...

П.П2 Темата много ми прилича на Левски-ЦСКА...Какъв е въобще смисълът от нея???Какво постигнахме в тази тема???

Нищо.Само спорим. Нека свършим нещо градивно, а не спор безкрай...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

ати наистина са гъзоблизци на това мнение съм, от както скапаните им драйвери почнаха да бъдат с бозата "цаталист цонтрол център"... добре, че като са некадърни, отвориха сорс кода за да напише някой друг драйвери... вървят по пътя на s3 - хубави чипове, обаче софтуерната поддръжда пълен шит...

има и много производители на игри дето са м$ гъзоблизци - при пукане на инсталацията искат минимум xp, обаче като напрая административна инсталация на *.msi и вемат че тръгнат :O

100 % съгласен , но факта , че с 1 команда от 5 символа в конзолата можеш да си "затриеш" линукса и всичко на харда едва ли е простотия , а по - скоро недостатък на тази ОС . Както и "вградената" форк бомба - не говори добре .

Когато се обсъждат такива неща като предимства и недостатъци на ОС е неуместно да се вкарват общи разсъждения от рода на "това ми харесва щото ми е удобно а това не ми е удобно и не ми харесва " - защото стават 20 страници безсмислени писания , и тук таме персонални заяждания .

Затова по - добре заключвай , и пътьом я премести цялата тема в бисерите .

ами като затриеш файлчето ntldr (или преместиш в някоя папка да не ти се пречка) не е ли същото? кой те кара да пипаш дето не ти е работа?

п.с. аз досега нито веднъж не съм успял да си затрия линукса и линукса...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

ати наистина са гъзоблизци на това менние съм от както спананите им драйвери почнаха да бъдат бозата цаталист цонтрол център... добре че като са некадърни отвориха сорс кода за да напише някй друг драйвери... вървят по пътя на s3 - хубави чипове, обаче софтуерната пиддръжда пълен шит...

ами като затриеш фаилчето ntldr (или преместиш в някоя папка да не ти се пречка) не е ли същтото? кой те кара да пипаш дето не ти е работа?

п.с. аз досега неито веднъж не съм успя да си затрия линукса...

NTLDR е скрит.

NTLDR е скрит.

Така се е скрил, че понякога само показва "NTLDR is missing".

Съжалявам, наистина. Не искам да се дърлим. Просто не се въздържах.

Ха, това Slax е някаква подигравка с потребителите. Хубаво - с KDE е. Оттам нататък само простотии.

Така и не мужах да намеря как да му сменя опциите да не ползва вграденото ми аудио, а другата аудио карта - хем пише че са налични.

Не дава и възможност да си съхраниш сесията на USB или нещо подобно. В горните отношения Puppy просто мачка наред.

Никъде не му видях пакетен менидиндър, само някакви модули, дето трябва да се теглят от сайта му.

Пускам аудио плеъра, някаква мп3-ка. Няма братче, стои и не тръгва... пускам я в друг плеър (за филми), тръгва, ама на вграденото аудио. Е, не мерси! Как да го сменя с другата аудио карта така и не успях да намеря никъде. Трия го.

как ще се научиш като всичко ти е на готово? (има една приказка за калпавия космонавт...) има си пакетен мениджър в k-menu>system>slax modules manager

отделно че може да зареждаш директно модули през браузъра на сайта на слакс или от конзолата с командата activate *.lzm или installpkg *.tgz, има и команда tgz2lzm дето обръща пакетите от *.tgz в *.lzm. както и lzm2dir която разархивира пакета и може да редакираш вътре (примерно да си настроиш конфигурационните файлове) и после dir2lzm пак мачка директорията на пакетче... също има и deb2lzm. а в директорията /slax/base може да добавяш/триеш пакети и ще видиш как варира размера в зависимост от това което искаш, отсделно че може да си дръпнеш от сайта твой готов customised slax - просто добавяш/премахваш пакети и си дърпаш iso-то. пък на въпроса със сейфането работи си на 6 че даже и от cd да боотваш има възможност да сейфнеш настройките на друго устройство, а после с добавяне ня няколко команди в буубтвашия ред да заредиш настройките, а ако бутваш от флашка се създава \slax\changes\ и вътре се записват промените...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

как ще се научиш като всичко ти е на готово? (има една приказка за калпавия космонавт...) има си пакетен мениджър в k-menu>system>slax modules manager

отделно че може да зареждаш директно модули през браузъра на сайта на слакс или от конзолата с командата activate *.lzm или installpkg *.tgz, има и команда tgz2lzm дето обръща пакетите от *.tgz в *.lzm. както и lzm2dir която разархивира пакета и може да редакираш вътре (примерно да си настроиш конфигурационните файлове) и после dir2lzm пак мачка директорията на пакетче... също има и deb2lzm. а в директорията /slax/base може да добавяш/триеш пакети и ще видиш как варира размера в зависимост от това което искаш, отсделно че може да си дръпнеш от сайта твой готов customised slax - просто добавяш/премахваш пакети и си дърпаш iso-то. пък на въпроса със сейфането работи си на 6 че даже и от cd да боотваш има възможност да сейфнеш настройките на друго устройство, а после с добавяне ня няколко команди в буубтвашия ред да заредиш настройките, а ако бутваш от флашка се създава \slax\changes\ и вътре се записват промените...

Нееее о нееее сега ме караш и да чета ли как стават нещата? Аз - да чета ?! Както каза един "колега" - Не Благодаря .... :ph34r: :ph34r: :nono: Трябва да има предупреждение като на цигарите: M$ предупреждава- Четенето и ученето на нови неща е вредно за вашето здраве!

p.s интересно ако "оспамим" темата дали няма накрая някой да я делне както и заслужава ? ;)

добре а като ти изкара син екран windows не четеш ли да видиш каква е причината или направо преинсталираш? щото проблема може да не се реши след преинсталацията...

Лелеее,каква тема... добре де, защо аз като Windows потребител нямам проблеми с пустия му гаден Linux дето за нищо не става. Как така стана, че филмите ми тръгнаха след елементарна инсталация на някой друг кодек и на любимия ми от Windows VLC Player, как така като имах проблеми с дисплея, седнах и за 15-20 минутки четене из форума си оправих настройките и разбрах, че ATI картите понякога правели проблеми. Като се сблъсках за пръв път с Windows пак четох при появата на проблем (е тогава интернета си беше лукс, тъй че се ограничавах с някоя друга книжка и жокера обади се на приятеля на тате). Много бързо забравяте как първия път сте седели като теле в зеле и сте се чудели как по дяволите тръгва това...е да ама след 10 години автоматизация всичко вече е зад гърба. Е да предположим, че вместо Windows, първия досег на някой потребител е с някоя Linux дистрибуция. Сигурно ситуацията ще е идентична. А за автора на темата -

Който има желание намира начин, който не - си търси оправдание.

За мен тази тема е вид оправдание. Линукс не е твоята операционна система, защото явно нямаш нужда от нея. Аз и сега си пиша от Vistata (само че не от замунда или арена:)), но пък ми прави някакъв странен кеф като отида на другото PC и стартирам все още недостатъчно опознатата от мен ОС. Харесва ми бързината на работа, харесва ми това, че досега освен поради спиране на тока, системата не е зависнала нито 1 път. Може би при досега с Linux правите грешката, че се търси аналог с Windows. Е да няма exe-та, няма next next finish, но пък защо трябва да ги има??? Разчупете малко черупката, може и да намерите нещо което ще ви хареса.

Здравейте, исках просто в няколко изречения да обобщя защо не избрах Линукс за основна моя операционна система!

Първо искам да вметна , че идеята за свободния софтуер ме грабна веднага щом разбрах за него. Бях много амбициран и въодушевен :) Използвал съм само и единствено уиндоус до сега и реших да пермина към свободен софтуер, популярен и з цял свят... ОК инсталирах убунту 9.10 , ползвах го известно време, но вместо да ме улесни максимално всичко беше адски трудно и неразбираемо. Може наистина както каза един потребител на форума , че линукса не е операционна система за всеки?

След проучвания из нета установих, че хората които използват линукс са супер доволни и шастливи, чупещи уиндоуски сд-та на поразия, хвърлящи ги по кофи и от прозорци, и пазещи такива на доста по-неизползваеми и неполулярни ОС-та. Общо взето до тук са ми пресдтавите за линукс юзърите. А за самата операциона система всичко е розово и шаренко, но обикновенният потребител, (освен ако ИТ не му е хоби) бива отблъснат . За това говорят и самите факти- аз един филм не мога да изгледам като хората, асе имам за среднограмотен в областта на компуТурите :D

И най-важният аспект - всички хвалят линукс колко по-добър е бил от уиндоус, но щом обикновенния потребител не усеща рализиката каквъв е смисъла? Дори обратното колкото и да го плюете, уиндоуса ми се струва доста по елементарен във всяко едно отношение. И какво като е платен , нали има алтернаивни начини за сдобиване с него (тоест и тои е "свободен")

Просто искам ясно да изразя мнение на повечето от обикновените потребители- уиндоус: никакви ядове, линукс: тормоз и хора-сектанти, плюещи по уиндоус и истъкващи се колко са напред в материала!

Това ли е смисълът на сободния софтуер питам аз?

Мили ми Смехурко.

Освен че даде начало на як флеим и започна вечният спор на кой му е по-голяма п....ата, научи ли нещо полезно от тая тема?

Сега, първо - GNU/Linux никога не е бил създаван, за да "бие" Уиндоус. Има много инфо в Мрежата какво е Линукс, каква му е философията и т.н. Навремето пича Столман е почнал да създава GNU операционната система с една единствена цел - да могат програмистите да създават своите отворени проекти и да ги поолзват със свободна и отворена операционна система. По онова време Уиндоус не е имало, а са се използвали Unix операционни системи, при това много по-скъпи от сегашният Уиндос 7.

Да, първоначално Линукс не е бил за простосмъртните потребители, и може би никога няма да бъде за всички. Но това се определя от самият потребител. Ако е готов да се откаже от стереотипите, наложени му от Уиндоус манталитета, положи усилия да прочете някои нещица, има шанс за него да дорасне да използва Линукс.

Ако обаче подходи като тебе и при първата трудност дигне бялото знаме - еми няма да стане. Колкото и да се опитват разработчиците на някои дистрибуции.

Никой не е обещавал, че Линукс ще е по-лесен от Уиндоус и че всеки идиот ще може да го ползва.

ГНУ/Линукс е различна операционна система и навиците от света на Уиндоус в повечето случаи не помагат, а пречат. От опит знам, че когато на един потребител с никакви познания за компютри му инсталирам една дистрибуция (в случая беше Мандрива 2009.1) човека нямаше никакви проблеми със системата. Още си го ползва горкият гламер.

Проблемите за потребителите почват, ако решат да се изживяват като администратори - тоест да си инсталират операционни системи и да ги настройват.

Да, има проблеми Линукса, но системата се развива със големи темпове и става все по-добра и по-добра от година на година. Нещо , което не може да се каже за "любимият" Уиндолс. Там май промеждутъците между версиите са поне 5 години, а прословутите дупки в сигурността си остават едни и същи, колкото и да ги запушват. Че и нови се откриват.

И какво като е лесен Уиндоса, като е несигурен. И за да го направиш сигурен пак се иска да четеш и да се образоваш. За да си сигурен, пак трябва да положиш усилия, при това надвишаващи усилията да овладееш Линукс на достатъчно ниво.

Аз поне имам много познати потребители на Уиндоус, които нищо не разбират и при проблем носят машината си на "специалист", който да им преинсталира системата , да им сложи драйвери и да им инсталира разните програми. В крайна сметка те си ползват компа само за музика и филми... Е, вместо системата да беше Уиндоус, спокойно на такива Линукс би им вършил по-голяма работа. Защото поне няма да го преинсталират през 6 месеца, нито да ползват Антивирусни и т.н. Веднъж настроен Линукса просто няма какво да го събори, освен грешка на потребителя от сорта на триене и ровичкане където не разбира. А такава грешка при такива потребители е изключена, защото те не смеят да пипат нищо.

Така че, мили ми смехурко, приеми, че не знаеш нищо за ГНУ/Линукс, отиди при "специялист" да ти инсталира Убунтуто и да ти го настрои да имаш всичко каквото трябва за филми и музика и тогава се изказвай компетентно дали Линукс не е твойта операционна система. Защото всичко може да се постигне, но трябва информация как става. И със сигурност ще получиш внимание и обгрижване на Линукс нуждите си ако си платиш на подходящият човек.

Така се е скрил, че понякога само показва "NTLDR is missing".

Съжалявам, наистина. Не искам да се дърлим. Просто не се въздържах.

Ами ако ми кажеш, как може да го делнеш, без да си дал опцията hide system files?

P.S. Не се заяждам.;-)

Редактирано от viiipeer (преглед на промените)

На един съвсем обикновен юзър, каквито са повечето, му е все едно каква ОС ще има. Хората както вече казвах ползват не линукс или уиндоус, те ползват "скайп" и "интернет". Средностатистическият юзър, каквито пишещите в този форум не се явяват, не прави голяма разлика между google chrome, IE, Firefox, Safari, Opera или някой друг браузър, за него това е "интернет". На него му е все едно как работи компютърът, стига той да работи безпроблемно. При уиндоус всичко е максимално опростено с цел такива некадърни юзъри да могат лесно да се справят с често срещани проблеми. Тоест уиндоус е направен с една единствена цел - да бъде максимално лесен за употреба. Що се отнася до защитата на системата - уиндоус става все по-защитен с всяка нова версия. За всяко по-сериозно действие се искат администраторски права, така че по-сериозните настройки, дето не са за всеки не са чак толкова прости и удобни. Не знам за каква свобода говорите, ама обикнновеният потребител не само не я чувства тая "свобода", ами на него не му е и необходима - програмите, нямащи аналог под уиндоус се броят на пръсти и нито една от тях не е нужна на обикновения потребител. За уиндоус има безплатна алтернатива на почти всяка програма - аз например ползвам chrome за браузър, преди него ползва k-meleon, който е с отворен код, но тъй като не съм програмист - отвореният код по никакъв начин не ме грее. Помня как преди 10 години всички говореха, че линукс съвсем скоро ще е готов за масовия потребител - вече не се искаше да си наясно с компютрите за да успееш да го инсталираш. Е, сега линукс не е минал по популярност дори уиндоус екс пи. Всъщност помня как плюеха и вистата и еск пито, ама какво от това? 9X вече е минало, а най-големият провал на MS беше windows ME. Вярвам, че линукс може да замени уиндоус за обикновените юзъри, но не вярвам това да се случи. Основната причина е, че линуксите са стотици, между тях няма съвместимост, имат си .deb, .rpm, а при уиндоус ясно и просто си има .exe. Ако всички се обединят - може и да постигнат нещо по-добро, ама сега като кажеш например, че си сложил Мандрива - ама ти баш тоя линукс ли сложи, той като уиндоус, земи си сложи слак и т.н. Да не говорим колко по-бъгав е линукс - това по мои лични наблюдения, понеже досега не съм попадал на линукс без завидно количество бъгове.

За всички начинаещи, които искат да пробват линукс, и да го ползват за офис, интернет, филми, музика, скайп, и още нещо препоръчвам оптимизираният, кирилизиран на български, с преведено ръководство Ubuntu:УСУ Линукс http://learnfree.eu/

http://learnfree.eu/archives/13

УСУ е свободна операционна система за вашия компютър.

Тя е създадена с цел да е полезна в образователната сфера и да е готова за ежедневна употреба от обикновения потребител.

УСУ се базира на една от най-популярните Линукс дистрибуции – Ubuntu.

УСУ се разработва от Светослав Стефанов и Красимир Стефанов.

По-важните неща, които УСУ ви предлага са:

Напълно свободен лиценз за използване и разпространение

Над 55 образователни програми, покриващи голяма част от изучаваните предмети

Всичко необходимо за ежедневна работа с компютър

Работна среда и ръководство на роден език

Директно използване от DVD или USB Flash, без нужда от инсталация

За начинаещ потребител най притеснителната част е свързана със създаване и форматиране на линукс дял при инсталиран Уиндоус. Има различни програми за редактиране на дялове (вкл. и под Уиндоус,например това става с Partition magic под XP, но не и под Виста и Вин 7)

Тук: http://help.learnfree.eu/First%20steps/GParted/gparted.html много добре е описана "подготовка на твърд диск с инсталирана операционна система Windows за инсталиране Убунту (или друга Линукс диструбуция)."

Все пак не забравяйте, че операцията е рискова и ако имате важни неща по добре ги запишете на CD или друг носител!

Редактирано от izen (преглед на промените)

Ами ако ми кажеш, как може да го делнеш, без да си дал опцията hide system files?

P.S. Не се заяждам.;-)

Например като изпратиш следната команда в start -> run диалога и натиснеш ентер:

cmd /K "del /F /AHS c:\ntld"

Нарочно съм го сбъркал малко.

@ moonclub,

абсолютно вярно!

@ the professor,

благодаря ти за напътствията относно Slax. Да, сигурно е така, но аз не можах да си пусна една обикновена мп3-ка?! Не се смятам за толкоз неграмотен, че да не мога да монтирам едно устройство и да пусна плеъра от дистрибуцията да просвирва обикновена мп3-ка. На всичкото отгоре не ми дава възможност да сменя аудио картата си от вградената към тази на PCI-слота. Гледах из конфигурационните в /etc - еми не намерих как да я сменя. А уж е с KDE където всичко е налично из менютата... или поне за най-важните неща.

В Puppy-форума, веднага намерих драйвери за видеото, wireless... купища други отлично работещи драйвери.

Аудиото си го сменям с едно кликване в менюто - ALSA Wizard и едно кликване на съответната от разпознатите звукови карти (или чипове). Рестартирам X.org и воала, резолюцията ми си е като по поръчка, аудиото си ми бачка и даже съраунд входовете, че и да ги разменям мога, защото ми показва къде се намира modprobe.conf! Жалко наистина, че няма много трансформирани пакети на популярни приложения за Puppy (макар във форума да се прави много от потребителите това да се случи). Проблемът е, че там самите потребители се стараят всяко преобразуване на външен пакет към .pet (Puppy пакети) да е максимално изчистено от допълнителни неща. А това ства с проба-грешка.

Споменавам това защото например аз искам да инсталирам външни програми като Ardour, Audacity и подобни Blender и т.н., но засега без успех.

Puppy мачка в следните направления:

1. Инсталцаия или "живо" зареждане в РАМ-паметта, размер начален около 100 MB!

2. Пита след евентуални промени преди рестарта дали да съхрани сесията на отделен дял или USB и прочее, за да я зареди наново след това, независимо от къде ще стартира (boot-ва: от диск ли, от USB ли, или хард-а и др.)

3. Дори вградените опции на X.org (или Xvesa) работят превъзходно добре, макар че си има драйвери за nVidia и ATi - отлично работещи и разделени според ядрото на дистрибуцията, според поколението на картата и прочее... много са се постарали хората!

4. Абсолютно минималистичен драйвер за аудиото разпознаващ вградени, PCI, USB и FireWire ауди карти! Има в менюто възможност дори за избор на Mutliple Audio Cards - избираш си тази която те кефи, рестартираш X пак от менюто и си с перфектен звук! Може би само трябва да отпушиш ии реглираш силата на отделните канали и това е!

5. Никакви пароли, никакви рестрикции... аз лично исках да елиминирам адуиото на дъното ми, влязох в /etc, намерих modporbe.conf (както ми предложи още в началото ALSA Wizard, ако искам нещо да редактирам), видях в списъка картите, по подразбиране отчиташе вграденото аудио като Card0, а PCI-каратат ми като Card1, размених им числата, запазих сесията на USB и сега дори след всеки рестарт си ми отчита PCI-картата. Е, няма как да не съм доволен, когато разбирам какво съм направил и защо работи както искам. Това в Slax просто не се случи.

6. Пакетния мениджър е един път. Винаги пита дали да провери за зависимости, дали да окастри ненужните неща (като разбира се винаги сед това може да ги добави след проверка за зависимости) - минимализъм докрай! И това ми харесва!

7. Който успее да изгради собствена Puppy дистрибуция (аз все още съм в началото на това разбиране) от пакетите на Debian, Ubuntu, Slackware - ще може да се позлва и от съвместимите пакети на горепосочените дистрибуции! Работи се и по Fedora или Mandriva съвсместимост. Разбира се във форума има такива собствени (custom) издания на изградени dPup (Debian Puppy), uPup (Ubuntu Puppy) и прочее, но не при всички работят добре освен може би при самия потреител, изградил дистрото. Все пак постоянно нещата се подобреяват, а и самия автор на Puppy усилено работи по подобряване на Woof (програмат с която се изграждат тези съвсемстими дистрибуции на Puppy с останалите).

Затова считам Puppy за уникална.

1. Отношение първо към хардуера още в самото меню - никъде не съм срещал друга такава дистрибуция. Форума винаги е добър източник на драйвери!

2. Отношение към настройките на потребителя и питане кога и къде да ги запаметява. Дори слага бутон на десктопа за тази цел! Е, малоумник като мен даже се оправи и РАЗБИРА защо е така и какво прави това нещо. Мога да си запазвам десетки различни състояния на системата, а да старитра от оригиналния диск в устройството ми. Перфектно!

3. Минимализъм докрай!

Редактирано от adXok (преглед на промените)

P.S. Не се заяждам.;-)

Ами по незнайни причини Уиндоуса си го трие сам и след старт, NTLDR is missing.

Най-честият случай за скапване на WinXP. И това ако е защитен системен файл :yanim:

^ стига глупости де. Винаги можеш да изтриеш, който и да е файл, щом си бил неграмотен.

Колко пъти съм връщал NTLDR след бакъп и малка редакция - верно под Линукс съм го връщал на мястото му, но това е дълга история! Даже ме е срам, че го споменавам, ама - всеки се учи.

@tonit1968 -Благодаря ти за прекрасният пост.

@мoonclub-само да те поправя:

-"Хората както вече казвах ползват не линукс или уиндоус, те ползват "скайп" и "интернет"."

He...!!!

"Skype" и "Zamunda"-..."интернет" не ползват!

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

P.S. Не се заяждам.;-)

Лошото е това, че не е необходимо потребителят да го изтрива. Затова се опитах да се пошегувам, че може да е скрит, но не се е скрил достатъчно добре, за да не може да го докопа нещо.

Когато причината за такова съобщение е в изтрит или повреден ntldr (има и други причини), това е възможно да е причинено от програма в паметта на компютъра, която "пипа" зад гърба на потребителя. Например някой вирус, че дори и анти-вирусната.

Не е голяма болка и оправянето е сравнително лесно (цък).

moonclub, казваш това:"Тоест уиндоус е направен с една единствена цел - да бъде максимално лесен за употреба".

Ето моята гледна точка. Windows е създаден, за да има максимален търговски успех (разбирай - за да се купува). MS не ги интересува много дали продуктът им ще е базиран на *NIX или на нещо, което те ще разработват. Важното е да се продава. Нормално, нали фирма се създадава за да се печелят пари (в случая - много пари).

Ако си чел историята на тази компания, сигурно знаеш, че първият им опит за пробив е именно с UNIX базирана ОС - Xenix. Не знам дали те я разработват или правят любимия си номер да купят нещо готово и да го продадат под друго име. Е, не успяват . (Леко отклонение: За разлика от тях, по-късно Apple се справят белстящо с разработка на user friendly *NIX базирана ОС. Стъпвайки на Darwin, те правят Mac OS X)

След това вече се появяват MS-DOS и Windows.

Наскоро гледах интервю със Steve Ballmer (мисля, че беше за Engadget), в което го попитаха защо MS се опитват да са навсякъде (софтуер, хардуер, интернет, мобилни телефони). Той направи някакво сравнение с акулата - трябвало постоянно да се движи, за да оцелее. Имаше и друг въпрос, който не помня с какво точно беше свързан, но в отговора той посочи как определя към какво да се насочат. На първо място беше количеството на продажбите за съответния продукт. Много точно спомена какви са продажбите на PC (колко са десктопи, колко са лаптопи), какви са продажбите на Apple компютри, какви са продажбите на смартфони и т.н. Каза също, че за тях не представлява интерес някаква ограничена възрастова група или малка ниша от пазара, а се насочват към възможно най-голямата група потребители и най-доходната ниша.

Казвам тези неща, за да разбереш мисленето на хората на такива позиции. Моята преценка е, че за тях е най-важно да имат пазар и да реализират продажби на него. След това се мисли за "стоката" - как да се направи "лъскава", за да има търговски вид, с какво и по какъв начин да се угоди на клиента, хайде да пуснем тук-там и малко реклама...

И смятам, че именно тук е голямата разлика. Повечето дистрибуции ти се предоставят безплатно и с възможност да ги споделиш с когото поискаш, така че не се гони пазарен дял. Не се казва "давай да продаваме, че иначе загинахме". Ако можеш и искаш да участваш в разработката, включвай се. Ако имаш силите да правиш собствено дистро, действай. Ако ти върши работа и искаш само да ползваш, заповядай. Е, ще трябва да имаш някаква компютърна грамотност и да натрупаш някакви знания, но това е цената (и в крайна сметка ще знаеш повече).

Не са и идеални ОС-и, имат си и недостатъци. Забележи множественото число - всяка от основните дистрибуции е отделна ОС. Обединява ги това, че имат Linux ядро и GNU инструментите. Да, повечето части в тях са еднакви, но са сглобени по различен начин.

Вярно е, че има много дистрибуции и положението е като в кошер, но дано си остане така. Така е по-трудно да намериш "своята", но поне има богат избор от насочени в различна посока дистрибуции. А като се спреш на една, сядаш и я разучаваш. А ако някой не е съгласен с избора ти и ти се меси, спокойно можеш да му теглиш една майна.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Има доста причини Windows да е водещ на PC-тата. Не е само защото е по-добър в някои области и защото потребителите са му свикнали. Един огромен фактор остава незабелязан - липсва комерсиален интерес за развитието на Linux, като десктоп. Нещата се променят с времето - вече има все повече компютри около хората, по-големи хард дискове, повече компютърни устройства изискващи чисто графична ОС, повече хардуер на който Windows не може да се пусне, по-голяма конкуренция като цяло. Тия фактори едва започват да указват влияние. За сравнение, за да се раздвижи потреблението при браузърите, бяха нужни години. И още продължава, а какво остава за ОС-и, където нещата са тотално оплетени. MS няма нищо против да отклонява вниманието, твърдейки че монополната им политика не оказва никакво влияние, но всъщност далеч не е така. Дори всячески се старят да внушат че нищо не може да се направи по този въпрос. Докато няма напредък в тази посока не се надявайте на съвсем безпроблемна работа, особено при инсталация и поддръжка на хардуер.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Windows е обикновено търговско название, представящо ни графична среда и мениджър на управлението ѝ за системата DOS и далеч не е бил по-добър от Unix преди това според времето си... говорим за самия край на 70-те години на миналия век.

Проблемът е бил в това кой е занел какво се подготвя от IBM (имено компютри за персонална, масова употреба) и как да се намери бързо решение за възникналия проблем с какво ще се управляват такива компютри. Инфото е подадено от лелята на чичо Бил, която е работила в IBM точно по тази линия.

Така "някой" доставя около $250 000 (което за онези години е било КОЛОСАЛНА сума почти) за да се потърси разработващо се ядро у тогавашните студентски катедри и институти по соътветната дисциплина. Имало е проекти за какви ли не ядра за какви ли не роботи, машинки и прочее... мода е било да се разработват такива. Въпросът е за каква машина и накъде ще се развият.

Точно тук в играта идва чичо Бил, тогава обикновен студент, с необикновени връзки в IBM. Създава се търговското дружество Microsoft и финансовата инжекция е предоставена на съответния 24 годишен студент, мисля че се казваше Том нам-къв-си, като паралелно с това е съществувало ядро за друг тип чипове на някой си Тони нам-къв-си. Първите били за Интел, други те за Моторола. Е чичо Бил купува тия за интел, тъй като IBM щели да работят с тях.

Останалото е ясно. IBM залива пазара с масово произведени копютри и така се започва началото на еволюцията DOS-Windows.

И много ясно защо. Нищо не е пречело Microsft да купят ядрото за BSD. Но те вече са били въведени за управление на администрацията на правителството и са били като цяло отворени по същество. Самата система не е представлявала свързаност към определен тип процесори тогава (не че е имало кой знае какви де). Била си е просто управление на микропроцеси: например даден преоцес е представлявал нещо като файл, които са подредени в схема и т.н. съвсем свободно за манипулиране множество. Друг е въпроса каква разработка на същата са имали военните. Едно закупуване тогава на това нещо е представлявало заплаха и е било невъзможно, защото и няма кой да ти го продаде.

Основната завръзка тук е НАМЕРЕНИЕТО на IBM да пуснат компютри с Intel процесори, аналогични с Apple, каквито са позлвали и Macintosh (нормално все пак са дъщерно образувание) работещи с Motorola порцесори, а не с Intel.

-------------------------------------------------

По-късно едва в наши дни (началото на 90-те) някой си Линус Торвалдс (мисля че беше финландец с достаъчно свободно време да пише кодове за игирчки за тогавашните разнородни електронни платформи) разработва базирано на Unix ядро (по-точно BSD лицензираното Minix, първично ниво на ядро на някакъв холандец, което било съвсместимо на микро-ниво с IBM-ски и Apple-ски машинки) за вече набиращите популярност процесори х286, х386 и т.н. и това му носи успех сред алтенративно мислещите хора в IT средите, за които софтуера за управление на машини и процесори трябва да е със свободен за достъп и редактиране код, аналогично с GNU манифеста, който е различен от вече внедрения Unix.

Това е съвсем нормално и е същото като това някой в сферата на експерименталната физика да получи техничкеско решение за био-процесори (каквито се разработват) и да трябва да се напише ядро базирано на невронни мрежи например или нещо съвсем различно.

Тогава фирмата която започне да мисли за масово прозводство на такива, ще плати това ядро, съответно ще има договор с прозиводителя на сотъветните биочипове и така ще имаме съвсем различна OS. Жалко че в момента такива разработки се държат именно от вече познатите ни фирми, а ние просто можем да сме само служители там... ама най-вероятно не!

--------------------------------------------------

За сължаление GNU/Linux концепцията е приложима, едва когато на програмистите, занимаващи се с това, им се предостави доживотна храна и подслон, неограничен достъп до Интернет също доживот и въобще - пълна издръжка!

Е, не може така... затова и резултатите са бавни, пък хардуера не е само OS... има драйвери, приложения.

Аз лично не мисля, че приложенията трябва да са безплатни, но ако има хора с достатъчно свободно време - защо не!

Windows е обикновено търговско название, представящо ни графична среда и мениджър на управлението ѝ за системата DOS и далеч не е бил по-добър от Unix преди това според времето си... говорим за самия край на 70-те години на миналия век.

CP/M и DOS не са замисляни да се мерят с UNIX. В което няма лошо - нито масовия хардуер го поддържа, нито цената му е поносима. Освен това в чистия DOS има доста хубави концепции - например възможността да се опише и да се програмира за него, може да се спише на една средно голяма книга. Това преди да го съсипят с творчеството си.

И много ясно защо. Нищо не е пречело Microsft да купят ядрото за BSD. Но те вече са били въведени за управление на администрацията на правителството и са били като цяло отворени по същество.
Да бе, да. Просто е било удобно да излъжат създателите на QDOS.

По-късно едва в наши дни (началото на 90-те) някой си Линус Торвалдс (мисля че беше финландец с достаъчно свободно време да пише кодове за игирчки за тогавашните разнородни електронни платформи)
Отлично казано. Оставя ме без коментар.

За сължаление GNU/Linux концепцията е приложима, едва когато на програмистите, занимаващи се с това, им се предостави доживотна храна и подслон, неограничен достъп до Интернет също доживот и въобще - пълна издръжка!

Е, не може така... затова и резултатите са бавни, пък хардуера не е само OS... има драйвери, приложения.

И това ми звучи много добре.

Аз лично не мисля, че приложенията трябва да са безплатни, но ако има хора с достатъчно свободно време - защо не!
Не винаги е лошо да има платени програми. Пък и никой не е казал че не може.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Относно QDOS:

началото на 80-те години, направи справка колко са означавали $250 000 по това време. Не го гледай от перспективата на сегашното потребление и обектно-ориентирани интерфейси за програми и аналогични програмни езици, а анимации са били възможни само в университетски лаборатории. Не знам колко голям си бил тогава, но се опитай да го погледнеш през перспективата на човек в края на 70-те години. Аз като малък помня Правец 16 и Pirnce Of Persia, която е играл и Линус Торвалдс, преди да седне да пише свои игрички и в последствие ядро базирано на BSD, наречено Linux в последствие. Имале е време - написал е! Дори и сам не е предполагал колко популярно ще стане сред програмистските среди и ентусиасти като него. Помня и Правец 8 все базирани на Apple I или Aplle II, но бегло и пак само от игрички, но и съм бил на не повече от 6-7 г. тогава. Едва ли се е очаквало да пиша ядро за операционна система.

----------------------------------

Та каквото и да си говорим, този който има информацията как ще се развива производството на някоя голяма фирма и какви намерения има с това, той печели. Стига разбира се да има достатъчно връзки, за да получи това инфо. Персоналните компютри, които ползваме ние и се джафкаме Windows, MacOS, BSD или Linux е по-по-най са "пандемия" за простолюдието. Има далеч по-съвършени компютри, даже името компютри не им подхожда всъщност.

Windows и Mac доказват, че каквото и ядро да имаш, стога да го обвържеш с МАСОВО производство и оттам приходи, ще се намерят и софтуерни фирми които да го разработват, да пишат приложения за него и т.н.!

Да, аз също съм на мнение, че Операционната Система за компютрите трябва да е свободно разпространяема и безплатна, но и гледайки разпиляното развитие на Линукс дистрибуциите, се съмнявам че отварянето на кода на каквото и да е, ще доведе до неговото подобряване. До неговото разпиляване до хиляди вариации и поведение при работа - да, но до подобряване... силно се смънявам.

Има един виц, репродукция един вид на поговроката: "Много баби хилаво дете!", който гласи:

В една голяма софтуерна фирма шефа получил страшно добра държавна поръчка за разработка на специфичен и важен софтуерен продукт. Извикал той най-добрия от програмистите си и му казал:

- Погледнете тук тази документация и ми кажете за колко време ще можем да го изпълним в работещ вараиант?

Програмиста поразгърнал, попрочел, затврил папката и казал:

- За два месеца е готово!

- Хм-м-м, позамислил се шефа, - а ако ти поверя още 10 от добрите програмисти по твой избор, кога ше е готово?!

- Е, така, ако е... за около половин година!

- Какво-о... а, ясно разбирам те аз, повишение искаш... добре всичките ни програмисти ще започнете работа под твоя надзор! Кога ще сте готови?

- Ами, в такъв случай, въздъхнал програмиста, май никога няма да го свършим!

---------------------------------------------

Всеки който работи в софтуерна фирма знае колко верен е този виц и колко гениални софтуерни приложения за операционни системи са направени само от един или двама човека.

Има един виц, репродукция един вид на поговроката: "Много баби хилаво дете!", който гласи:

В една голяма софтуерна фирма шефа получил страшно добра държавна поръчка за разработка на специфичен и важен софтуерен продукт. Извикал той най-добрия от програмистите си и му казал:

- Погледнете тук тази документация и ми кажете за колко време ще можем да го изпълним в работещ вараиант?

Програмиста поразгърнал, попрочел, затврил папката и казал:

- За два месеца е готово!

- Хм-м-м, позамислил се шефа, - а ако ти поверя още 10 от добрите програмисти по твой избор, кога ше е готово?!

- Е, така, ако е... за около половин година!

- Какво-о... а, ясно разбирам те аз, повишение искаш... добре всичките ни програмисти ще започнете работа под твоя надзор! Кога ще сте готови?

- Ами, в такъв случай, въздъхнал програмиста, май никога няма да го свършим!

:offtopic_s::doh::) Ето това е! Най сетне разбрах защо в M$ работят " хиляди милиони" програмисти - винаги съм се чудел какво точно правят - сега знам :wors:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.