Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Линукс не е моята операционна система!

Featured Replies

Лелеее, колко страници сте изписали, а някой каза ли на човека как може да гледа филми? Ако и аз не можех да гледам филми, бих си казал е_ал съм ти линукса тъп. Пък вие ми рзтягайте локуми.

Aми вземи му обясни ти, надявам се, че ще се справиш.

Все пак искам да попитам, на новоинсталиран Уиндоус тръгват ли ви веднага филмите и субтитрите или правите още нещо?

• Отговори 833
  • Прегледи 93,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му

• Знаеш ли ,видях на колко си годинки и нямам какво да ти кажа,освен....Успех !

• Абе вие сте вчерашни юзъри, дето никакво понятие си нямат, ама за сметка на това сте фенове. Е, линуксът не става за обикновения потребител. Има само два типа потребители, които спокойно биха използва

Публикувани изображения

Все пак искам да попитам, на новоинсталиран Уиндоус тръгват ли ви веднага филмите и субтитрите или правите още нещо?

По принцип да, но не всички видове файлове, поне не преди инсталиране на пакет с кодеци. Но не е нужно да се прави нищо такова, ако инсталираш някой от следните плеъри: 1, 2, 3, Последният има вариант за Линъкс 3.1

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Аз лично минах през повечето известни дистрота. Започнах от Debian само като наблюдател предимно, минах през Fedora, Ubuntu, Slakware, другите вече не ги и помня и се спрях на:

Puppy или базираната върху нея Macpup.

И не съжалявам, защото разработчкика Barry Kauler на Puppy е просто гений, като се има предвид новото му начинание, наречено: Woof

И това съвсем не са силни думи за него. Поинтересувайте се и ще разберете защо.

не знам таман почнах да го разучавам тоя пупи линукс, но си мисля че слакс-а е мноого по напред - та може да инсталираш каквито ти кефне пакетчета - от слакуер, дебиан, червената шапчица...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Искаш да кажеш, че като е пуснал филм, не му е предложило да му изтегли автоматично кодека ли? Или си мислиш, че го е питало и той е отговорил с не? Не мисля, че има толкова смотани потребители, вероятно проблема му е друг.

Редактирано от tolostoi (преглед на промените)

...

А то верно какво стана...

Какво очакваше да стане?

Едва си успял да "помиришеш" една GNU/Linux дистрибуция и тръгваш да правиш обобщения. На всичко отгоре още в първия си пост ни слагаш всички в едни кюп и ни наричаш "хора-сектанти", чупещи..., плюещи... , хвърлящи... (по-нататък в темата се говори и за една група "пълни идиоти", но не са твои думи).

Не се връзва да говориш, че си прегърнал идеята за свободен софтуер, но в същото време да напишеш "И какво като е платен , нали има алтернаивни начини за сдобиване с него (тоест и тои е "свободен")". Май бъркаш свободен софтуер с безплатен обяд? Хората, съпричастни с идеята за свободен софтуер, не толерират пиратството.

Щом според теб наблягаме на това, че сме "напред с материала", ще се постарая да ти го потвърдя. Не се пише "истъкващи", а изтъкващи. Ако не вярваш, ето единственият резултат от Google за "истъкващи" - цък.

Аз лично намирам темата за неуместна.

Когато напишеш нещо подобно (без значение дали ще е тук или ще напишеш в другия раздел "Защо Windows не е моята операционна система"), може да си сигурен, че отново ще избухне спор Windows vs Linux. А такива спорове са безкрайни и не водят до нищо, защото няма идеална ОС и винаги има какво да изтъкнеш или какво да оплюеш. Накрая се стига до извода, че всеки ползва това, което е преценил за най-подходящо за себе си.

Все пак има постове, и от двата "лагера", в които има обективна оценка, а не фенски изцепки. Поздравления за авторите им.

@tolostoi Колега, познай с какво "удоволствие" ще обяснявам как да си пусне филмите след квалификациите му в началото. Да не говорим, че вече не знам колко пъти е правено. Писано е и за предаванията на живо на bTV. За това в какъв формат са и какво е необходимо, за да се гледат. По-точно бяха, защото от няколко дни сайтът, ако става въпрос за него, е променен и е необходим единствено flash player.

Аз ли съм виновен за това, че не си е разучил ОС–а и не може да я настрои? Или ти, или някой друг? А за това че не е прочел в темата за Ubuntu, или в интернет, кое как се прави, пак ли аз съм виновен? Или трябва да сложим един дежурен, който да търси информация за всеки новопоявил се? И после защо пишели RTFM.

Той има проблем с boot-ването и докато пиша това, ALEXIAN се опитва да помогне. За такъв проблем си струва да се отдели време, защото той е по-сериозен.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

не знам таман почнах да го разучавам тоя пупи линукс, но си мисля че слакс-а е мноого по напред - та може да инсталираш каквито ти кефне пакетчета - от скалуер, дебиан, червената шапчица...

Тъкмо ми взе думите от устата. С Пъпито нещо не успявам да намеря пакетите и трансформацията бъгва. Слакс-чето е два пъти по-голямо, ама пак се води малко. Ще го пробвам! Дано пък да е по-добро!

:)

Палавнице, така е. Ужас ще бъде. Много голям. Но не знам за кои... сети се сама. :)(надявам се да разбираш от майтап)

...

Той има проблем с boot-ването и докато пиша това, ALEXIAN се опитва да помогне. За такъв проблем си струва да се отдели време, защото той е по-сериозен.

@trosho, ще гледаме как @vassetz ще се оправи с едно елементарно движение, след като е направил от НЕ възможното - възможно.

Факта, че му се обяснява на някой, който пише алабалистики, доказва, че предразсъдъци няма, както и фанатизъм.

Ще бъде интересно и слагането на ''десктопен дебиан''. И за двата проблема имам усещането за голямо ''ОХ''.

Някой хора отделили времето за четене и писане в тази тема, ако го бяха оползотворили в четене на други теми, на дали щеше да се потят в съставяне на словосъчетания или да се мъчат да съкращават мисъл до половин изречение. Но може би ''алгоритъма'' им е сгрешен или не дописан.

Например @icemans от скоро ползва тази ужасна OS, та нека каже две думи дали е може да си пусне филм, интернет, да си направи икона на десктопа и т.н.

По отношение на тази тема ако не се заключи, залагам на поне 15 страници... други предположения :blink:

Редактирано от ALEXIAN (преглед на промените)

UNIX християните чакат с ужас деня, в който Господ ще напише в конзолата "make clean"

:)

:) Това се търпи има по - страшни работи :

Редактирано от capnemo
Без простотии!!! (преглед на промените)

Ха, това Slax е някаква подигравка с потребителите. Хубаво - с KDE е. Оттам нататък само простотии.

Така и не мужах да намеря как да му сменя опциите да не ползва вграденото ми аудио, а другата аудио карта - хем пише че са налични.

Не дава и възможност да си съхраниш сесията на USB или нещо подобно. В горните отношения Puppy просто мачка наред.

Никъде не му видях пакетен менидиндър, само някакви модули, дето трябва да се теглят от сайта му.

Пускам аудио плеъра, някаква мп3-ка. Няма братче, стои и не тръгва... пускам я в друг плеър (за филми), тръгва, ама на вграденото аудио. Е, не мерси! Как да го сменя с другата аудио карта така и не успях да намеря никъде. Трия го.

...

По отношение на тази тема ако не се заключи, залагам на поне 15 страници... други предположения ;)

За сега мисля да не я затварям, но пускайте по-смислени коментари, без простотии и технически обяснения. Нека тази тема представи възможност за поглед отвсякъде на Линукс

[Нека тази тема представи възможност за поглед отвсякъде на Линукс /quote]

Ще извиняваш Капитане, обаче не мислиш ли, че в този си вид темата не поглежда линукс отвсякъде, а в 60 % представлява простотията на някои които само са кликнали 2 пъти на логото "linux" гарнирана с линуксарски фанатизъм + щипка сектантство за вкус? Това няма да престане и темата ще нараства, докато омръзне на всички и порастне дотолкова, че никой няма да иска да я чете... ;) В заключени ако някой неорентиран все пак я прочете ( поне част) вероятно ще бъде само отегчен и отвратен ...

Искате да се научите да карате кола с автоматични скорости след години каране на жигула, например.

Май трябва да е обратно!

Ако кажеш, че и другите неща са толкова елементарни под линукс... Я дай пример за аналог на Microsoft keyboard layout creator. Такова нещо няма, всичко опира до редакция на текстови файлове. Това е доста често използвана програма, аз лично познавам доста хора, дето са си променили разположението на клавишите, добавили са нови - например аз пиша на фонетица, но обикновено и на руски. Е, как да се оправя без э и ы? Ами лесно - добавям си ги. С линукса това е сложна задача, непосилна за обикновения юзър.

Това си е цяла сага. И до ден днешен под Убунту (докато работеше при мен) не успях да редактирам клавиатурата във вид желан от мен, докато под Прозорците беше като песен. Имам пусната темата по въпроса в този форум.

Напредналите Linux-аджии се отнасят пренебрежително към новаците и почти никаква помощ не може да очакваш от тях - трябвало да чета повече. No, thanx!

Точно това убива всякакво желание за работа с Линукс. Не всички са такива, но са твърде малко, от друга страна никой не е длъжен да ти помага. За това една ОС трябва да се грижи за комфорта на потребителите си. Колкото и да е не приятно за някои хора тук, но Майкрософт са доста по-напред от това. Съдете от фактите, колко се ползват двете ОС от потребителите и ще ви стане ясно, при явния минус на едната - цената на Прозорците и техните продукти!

• Автор

Напълно подкрепям горенаписаното мнение! Както се устанви до тук е много правилно казано, защото всеки опит или почти всеки де, беше достра остро критикуван от всички Линукс потребители и всичко беше пренясяно в сверата на техните доста напреднали познания в областта!

За това говорят и 6-те страници вече, като в крайна сметка нищо , а и по-голямата част от хората заклеймивяха всеки който се опитваше да каже нещо, различаващо се от тяхното мнение...

Не съжалявам обаче, защото с тая тема се доказа всичко още от пост номер 1 :help wanted3:

...

Напредналите Linux-аджии се отнасят пренебрежително към новаците и почти никаква помощ не може да очакваш от тях - трябвало да чета повече. No, thanx!

Както аз, така и други колеги сме си "скъсали задниците" да помагаме в този раздел и ти ми казваш "почти никаква помощ"?!

Ще ми обясните ли как могат да се налеят с фуния минимум необходимите знания, за да работиш с тази ОС? Ако ги нямаш и тръгна да ти обяснявам как да си решиш проблема, дали ще ме разбереш? Говорите невероятни глупости, но за сметка на това си вярвате.

Всеки, който се е научил да работи под Linux, знае през какво е трябвало да мине и както е трябвало да научи. Вие искате да паднете от небето и да направите летящ старт. НЕ СТАВА.

А ако си мислите, че някой е длъжен да ви бъде бавачка, много се лъжете. Аз лично отказвам да бъда повече такъв.

...

Не съжалявам обаче, защото с тая тема се доказа всичко още от пост номер 1 :help wanted3:

Нищо не си доказал. Отвори тема, поредната, в която да се оплюваме един друг.

• Автор

Но и никой не те е карал да го правиш нали? Всичко е на собствена воля и ако сега натъртваш, колко ти е било трудно си е чиста доза лицемерие!

Защо се получи така, не исках да почваме да се отнасяме в полемики,а зашо всеки толкова харесва въпросното ОС!

Умолявам модераторите да заключат темата ...или да я изтрият, все тая! :down:

Благодаря и за този епитет. Не знаех, че съм и лицемер.

Казваш, че не искаш да се получава нещо, а правиш точно обратното.

ПП.

Искаш заключване на темата? За това те подкрепям.

Ако бях модератор, тя отдавна да е в коша.

Отваряш си теми в които трябва да се чувстваме длъжни да ти решаваме проблемите. Обсъждането на различни програми също не би трябвало тук да му е мястото.

Какво ще стане, ако отида в съседния раздел, създам тема "Защо Уиндоус не е моята операционна система!" и почна да задавам глупави въпроси, от типа на "защо не мога да си пусна субтитрите"?

Какво остава, ако почна да ръся обиди наляво-надясно или да формулирам окончателни заключение на база собствените си неуспехи?!

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Напълно подкрепям горенаписаното мнение! Както се устанви до тук е много правилно казано, защото всеки опит или почти всеки де, беше достра остро критикуван от всички Линукс потребители и всичко беше пренясяно в сверата на техните доста напреднали познания в областта!

За това говорят и 6-те страници вече, като в крайна сметка нищо , а и по-голямата част от хората заклеймивяха всеки който се опитваше да каже нещо, различаващо се от тяхното мнение...

Не съжалявам обаче, защото с тая тема се доказа всичко още от пост номер 1 :nono:

Ама какви сте симпатяги и двамата - единият не може да си пусне филмите, другият да си настрои клавиатурата. :down: Ако това са ви проблемите здраве му кажи!

Опитвал съм да помагам според възможностите си, но повече съм получавал помощ в този форум. И затова не мога да приема обиди специално за trosho ,човека за който мога да говоря само суперлативи и който на всеки с проблем моментално се е отзовавал.

Затова спрете с безсмислените си коментари и оставете други с подобна на вашата, но обоснована позиция да критикуват.

За сега мисля да не я затварям, но пускайте по-смислени коментари, без простотии и технически обяснения. Нека тази тема представи възможност за поглед отвсякъде на Линукс

100 % съгласен , но факта , че с 1 команда от 5 символа в конзолата можеш да си "затриеш" линукса и всичко на харда едва ли е простотия , а по - скоро недостатък на тази ОС . Както и "вградената" форк бомба - не говори добре .

Когато се обсъждат такива неща като предимства и недостатъци на ОС е неуместно да се вкарват общи разсъждения от рода на "това ми харесва щото ми е удобно а това не ми е удобно и не ми харесва " - защото стават 20 страници безсмислени писания , и тук таме персонални заяждания .

Затова по - добре заключвай , и пътьом я премести цялата тема в бисерите .

• Автор

Аре де, нали сте все готини хора събрани тук в този раздел? Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му за един обикновен уиндоус юзър решил да пробва Линукс.

Сблъсквам се със една стена изградена от плюене колко са некадърни уиндоус потребителите, колко не е трябвало изобщо да припарват до линукса и колко грешно е изобщо да се говори каквото и да било по адрес именно на линукса!

А стига бе и какво като е раздел за Линукс! Щом е такъв трябва ли да стана с -818181 репутация че съм искал просто от първа ръка да попитам какво Ви е харесало в него и защо един потребител на Линукс не може да се оправя в началото с вездесъщото ОС!

Стана много тегаво и сега ще получа отговори от сорта : "Ми за какво питаш да те е*а?"

Ми защото ми се пита и искам да знам, ако и тук не мога да получа отговорите на поставените от мен въпроси и те ви се струват прости и неадекватни и ви предизвикват да почвате да изтъквате вашите познания и нежелание за приемственост на нови хора в "обществото ви" много жалко!

Жалко , че всеки се хвали и изтъква колко му е морно да помага на другия ... А стига вече бе!

Редактирано от vassetz (преглед на промените)

Защо всеки реагира като ужилен след като след като споменах един от най-големите недостатъци на любимото Ви ОС , а именно недостъпността му за един обикновен уиндоус юзър решил да пробва Линукс.

Така няма да стигнеш до никъде - щом делиш потребителите на обикновени и необикновени ?!?

Това , че нещо ти е недостъпно а за други е лесно не говори много добре за теб ! И изобщо темата беше забавна за кратко , колкото да се прочете някой друг лаф и толкоз .Няма смисъл да се напъва за нещо повече .

Здравеите прочетох коментарите и моето скромно мнение е че и двете ОС системи си имат своите предимства и недостатъци в момента съм с двете на лаптопа основно си ползвам линукса уина рядко за всички желаещи да пробват линукс бих препоръчал това http://learnfree.eu/ ползвам тази дистрибуция изцяло на бг плюс това тук ще намерите доста информация полезни съвети и напътствия кое как да го направите

vassetz, започна да се повтаряш. Идва ми наум една поговорка, но ще ти я спестя.

Отново започваш да обобщаваш. Какво е това "нещо" обикновен потребител? Колко точно трябва да знам, за да бъда такъв? Ами ако не знам точно толкова, ами малко повече или по-малко, какъв съм? Защо и всички Windows потребители ги слагаш в един кюп и им лепиш етикет "некадърни", кой го е казал? Ами аз като ползвам и Linux, и Windows, какъв потребител трябва да съм?

Мислиш, че не са обсъждани недостатъци на Linux? Ами грешиш. Потърси темата на juve и ще видиш какво е писано в нея. Ще забележиш, че и нея успяха да превърнат в Windows vs Linux, както и една друга след нея. Този филм сме го гледали и му знаем края. Затова съм против такива теми.

Тук си от няколко дни и мислиш, че с всичко си наясно? Не вярвам. На много (ама много) неща е отговаряно във форума. Говорено е и за това, че изборът на Linux е личен и никой не те натиска дали да го избереш или не. А ти питаш защо да избера Linux???

А какъв прием очакваш, ако тръгваш "с рогата напред"? Толкова ли не се сети, че така формулирано заглавието ти е най-малкото дразнещо за участниците в тази секция от форума? А това - "Ми защото ми се пита...", не ти ли звучи детинско?

На колко човека си помогнал в този форум (не само в тази секция). Сега пак ще кажеш, че се изтъквам. Имаш ли представа колко време отнема? Еми накрая и аз ще кажа - айде стига вече.

Като пробва някоя дистрибуция, имаше ли поне нещо, което да ти хареса?

Ако отговора е отрицателен, то защо се захващаш с нещо, с което не искаш?

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.