Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Като чета за Кадафи се сещам за думите на Ленин, който бил казал: Нека 90% от руския народ загине. Достатъчно ще бъде само 10% да доживее момента на световната революция.

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 421,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

Като чета за Кадафи се сещам за думите на Ленин, който бил казал: Нека 90% от руския народ загине. Достатъчно ще бъде само 10% да доживее момента на световната революция.

Там проблема е по-скоро на племенно- историческа основа при либийците, както и външното влияние върху тези дрязги ( запад изток ).. не толкова демографски и социален ( бедни богати или млади стари )

А за фразата и процентите, съмнява ме.. няма толкова луд в историята ( е като махнем Калигула и някои по-дребни рибки )

Редактирано от Hamza (преглед на промените)

Сега видях къде си го чул за "случая" - по CNN.. защото аз за нищо подобно не съм чел и чувал още... а следя уж новините от региона по различни медии и източници... Има избягали и дезертирали пилоти със самолетите си ( повече от два са ) , има дезертирал военен кораб дори според някои, има разбили самолетите и катапултирали се пилоти , но за самовзривил се самолет на пилот отказал да стреля или бомбандира населението, не съм чувал.. а и звучи леко казано глупаво и недостоверно... По лесно му е да избяга с този самолет, отколкото да се самовзриви.... независимо къде , дали в Малта, или на страната на опозицията ( в някое летище контролирано от тях ) ...

Hamza,нямам идея защо пилотът е предпочел да се самовзриви,вместо да избяга със самолета,но просто изпитвам респект(и нещо повече)към този човек.За мен това е част от истинския ислям или може би вяра,дори,без значение религията-защото това някой да откаже да навреди на някой друг,а да погуби себе си-малко хора биха го направили.За Кадафи-вече наема хора от Сърбия и не знам къде,но не иска да се маха от поста.А толкова хора му казват-"върви си,Кадафи!".

А и за 2-мата пилоти дадоха,че е трябвало да летят под радарите като на места това е 15 метра(нямам идея тези хора как не са се разбили).Но евалата!Респект! :speak: А после мюсюлманите и арабите били необразовани,и не знам си какво.Как пък не.Може би една част от тях,но чак пък всички?Особено,както се опитват да ни убедят последно време.Едва ли не ислямът е една дивашка религия и изповядващите го са аборигени.Но в крайна сметка като се замисля-дори аборигените живеят в мир с природата и човек може да се замисли в крайна сметка кой е аборигенът. :speak:

Друго,което също в цялата ситуация беше интересно е,че Бойко Борисов успя веднага да реагира,че,дори освен наши съграждани качи на самолетите и чужденци.Крайно време е хората да се осъзнаят към истинската си природа!Само,дето първо преди да се посрои нещо ново-е нужно да се срине из основи старата парадигма.Това,че хиляди хора предпочитат да умрат,но отказват вече да позволят да ги тъпчат-говори много.Но някак ми се струва изкуствено предизвикана цялата ситуация в арабските страни-просто за има няма 1-2 месеца се стигна дотук,а и изходът май е различен от очаквания.Намасте. :speak:

Там проблема е по-скоро на племенно- историческа основа при либийците

Да, този фактор също го има и не само в Либия, но и в другите страни от региона.

А за фразата и процентите, съмнява ме.. няма толкова луд в историята ( е като махнем Калигула и някои по-дребни рибки )

Може и да е така, но бая луд си е бил, макар и не колкото Сталин.

Само,дето първо преди да се посрои нещо ново-е нужно да се срине из основи старата парадигма.

Това е много опасна мисъл, която е в основата на всеки революционен терор, Блу.

Но някак ми се струва изкуствено предизвикана цялата ситуация в арабските страни

От кого е предизвикана? Това се очакваше от доста време. Спомни си промените в бившите социалистически страни.

и изходът май е различен от очаквания.

Какви са били очакванията, според теб?

Сведенията от региона са напълно противоречиви, а разискваните тук възможни сценарии и мотиви нямат нищо общо с реалността.Други са движещите мотиви.Но дълъг разговор е този.

Това е много опасна мисъл, която е в основата на всеки революционен терор, Блу.

От кого е предизвикана? Това се очакваше от доста време. Спомни си промените в бившите социалистически страни.

Какви са били очакванията, според теб?

scepsis,отказвам да пиша какви са били или не са били очакванията,но според мен е факт,че бяха други.Дори това,че Америка отказва да се намеси е доста показателно."Спасителите" американци,които по едно време искаха да "спасяват" Ирак и хората там-изведнъж мълчат,и нищо не предприемат.За сриването на старата парадигма-ок,приеми го така-ако искаш да получиш от оловото злато,няма как хем да си запазиш оловото,хем то да се превърне в злато. ;) Да,това,че се очакваше от доста време-също е показателно.За бившите социалистически страни-еми,разликата според мен е там,че след като Горбачов даде свобода да избира народът-свалиха го,докато в арабските страни лидерите им-отказват да им дадат на хората правото на избор.Защо?А и кой им е казал на тези управляващи,че всъщност хората нямат избор/и?!Намасте. :cool:

Дори това,че Америка отказва да се намеси е доста показателно.

E, то само това липсваше. В случая имаме гражданска война, а формалния повод за намесата в Ирак беше, че там имало оръжия за масово унищожаване. Както знаеш, оказа се, че такива няма и постепенно започнаха да изплуват истинските мотиви. Пък и Обама не е Буш. Полезно е да се четат автори като Бжежински, Кисинджър или Хънгтингтън, защото в техните трудове между редовете може да бъде открита истинската, а не мнимата американска външнополитическа доктрина, която най-грубо казано е построена върху принципа на хегемонията... Но това не е разговор за този раздел и за тази тема, тъй че дай да го прекратим.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Сведенията от региона са напълно противоречиви, а разискваните тук възможни сценарии и мотиви нямат нищо общо с реалността.Други са движещите мотиви.Но дълъг разговор е този.

---------------------

Повдигаш деликатно много интересуващ ме въпрос - дали исляма фиксира като цел създаването на определен вид социум, в който има хармония и щастие за всеки? Визирам алюзия със "Солидаризма" при католицизма, примерно, или "Хилядогодишното царство божие на земята" при масоните. Моля те да ни информираш, защото евентуална такава идея би играла голяма роя в драматичния процес в Северна Африка, който ни вълнува и засяга. :)

• 4 седмици по-късно...

просто пилотът му е предпочел да се взриви.Ей,това за мен е част от истинския ислям!Въпреки изричната забрана в Корана за самоубийство и бая още неща,а,и чисто човешкия фактор-страх,и инстинкт за самосъхранение-някой да посегне на собствения си живот,отказвайки да убива!

,,предпочел,,? Може да е имал технически проблем,но няма да е така интересно на драгите зрители.

В Исляма не можеш да правиш нещо забренено с цел постигане на нещо добро.

Алианите и суфите точно това правят обаче - нещо забранено с цел постигане на нещо добро. Не са ли мюсюлмани тогава?

Алианите и суфите точно това правят обаче - нещо забранено с цел постигане на нещо добро. Не са ли мюсюлмани тогава?

Това може да е причина да са извън исляма,да.

,,предпочел,,? Може да е имал технически проблем,но няма да е така интересно на драгите зрители.

Aliah,доколкото ми е известно-убиването на хора в исляма в забранено!А и религията ислям толерира самоубийството при определени обстоятелства.Тоест,пилотът е направил точно това,което се е искало от него-отказъл е да убива,защото е забранено,но нямайки друг избор-може да се е самоубил.Къде видя да е направил нещо,което е забранено с цел постигане на нещо добро?Въобще тези определения добро-зло-кой ги определя като такива и какво означават?Има праведност,която е непреходна и вечна!Има и измислен морал,който толерира "доброто",и заклеймява "злото",защото в повечето случаи-отказва да прозре праведността. ;) Намасте. :)

Aliah,доколкото ми е известно-убиването на хора в исляма в забранено!А и религията ислям толерира самоубийството при определени обстоятелства.

Намасте, но не виждаш ли противоречието в двете твърдения. Къде в исляма се толерира самоубиството? Моля приведи цитат от Корана или от хадисите.

Намасте, но не виждаш ли противоречието в двете твърдения. Къде в исляма се толерира самоубиството? Моля приведи цитат от Корана или от хадисите.

scepsis,в исляма на няколко места се споменава,че въпреки всичко-накрая Бог решава.Ти за саможертва чувал ли си?Дори има Пророци,които са били убивани от неверници,но защо след като са можели да ги "затрият" с една дума-са отказали и са се оставили да бъдат убити физически?

Тъй като ислямът окачествява човека като най-висшето същество, счита се, че убиването на един човек е като убиването на цялото човечество, а спасяването на един човек е като спасяване на всички хора (5:32).

В Свещения Коран самоубийството е забранено (4:29) и Пратеника на Аллах в много предания е повелил, че самоубийството е грях.[51]

“Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш” (2:191)

“О, вярващи, стойте твърдо зад Аллах - свидетели със справедливостта! И да не ви вкарва в грях омразата на някои хора, та да сте несправедливи! Бъдете справедливи, то е най-близо до богобоязливостта! И се бойте от Аллах! Сведущ е Аллах за вашите дела.” (5:8)

“Който бъде убит, опазвайки своето богатство, религия, душа, близки и родина, той е мъченик.”[53]

“който убие човек не за човек или заради покварата му по земята, той сякаш е убил всички хора.” (5:32)

Тоест убиването на невинен човек е равностойно на убиването на всички хора.Това да ти е от някъде познато?В Библията Иисус (Иса) Христос не говореше ли,че,ако нахраним гладен,дадем подслон на скитник и прочие-все едно Него сме нахранили,все едно на Него сме дали подслон?В будизма няма ли подобни примери?

“А за онзи, който умишлено убие вярващ, възмездието му е Адът, там ще пребивава вечно. Аллах му се гневи и го проклина, и за него е приготвил огромно мъчение.” (4:93)

“И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.” (2:190)

“Тази жена не е сред воюващите, защо е убита?” и забранил убийството на жени и деца.[54]

В посоченото знамение (2:190) се заповядва да не се престъпва. Престъпването е определено от Пратеника на Аллах по два начина: да не се убиват невоюващите и ненакърняване честта на убитите. Пророка Мухаммед е забранил да се режат части от тялото на убитите, да се носят части от телата им като трофеи и убийството да се извършва, връзвайки противника и целейки се в него. Пратеника на Аллах е забранил не само убиването на хора, но дори и умъртвяването на животни по този начин.[56]

“И пригответе за тях колкото можете сили и бойни коне! Ще наплашите с тях врага на Аллах и вашия враг, и други освен тях, които вие не знаете, но Аллах ги знае. Каквото и да раздадете по пътя на Аллах, то ще ви се изплати и не ще бъдете угнетени.” (8:60)

“никой съгрешил не ще носи греха на друг.” (6:164; 17:15; 35:18)

В Свещения Коран е казано: “И не убивайте сами себе си /извършвайки нещо, което ви води до това/! Към вас Аллах е милосърден /като ви го забранява/.”/4:29/

Ето още примери:

Известен е следния хадис, предаден от Амр ибн Аббас: „Бях принуден да се изкъпя в студена нощ, но страхувайки се за живота си извърших очистване с пръст/тейеммум/ и извърших молитва заедно със сподвижниците. Разказах за това на Пророка /мир нему/, а той ме попита: „О, Амр, нима си извършил молитва със сподвижниците осквернен?”. Аз му отговорих: „Чувал съм за един аят от Свещения Коран, в който е казано следното:” И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден.”/4:29/

На друго място в Благословения Коран се казва: “И не убивайте човек ­ това Аллах е възбранил, освен по право! Това ви повелява Той, за да проумеете!”/ 6:151/

...Наистина на търпеливите ще се изплати безмерна награда./ 39:10/, ...и бъди търпелив към онова, което те сполети! Това е от решителните дела. /31:17/

Това,което ти наричаш противоречие е според мен поставяне пред избор,ребром.Един вид изпитание за вярата на човек.Дали би предпочел той самият да загине и да си плати,затова,знаейки какво го очаква след това,или да убие невинни,за да живее той,и да си спаси кожата.В двата случая има "но"-та и в двата случая според Корана човек следва да си "плати" за стореното.Но в крайна сметка Аллах решава,а Той знае какво е в сърцата на хората.

И понеже темата е за вярата,и кое е позволено,и кое не:

“Вярващ е този, който във война се бие, спазвайки всички човешки и морални принципи.”[57]

Едно е сляпо следване на принципите и законите на дадена религия,съвсем друго разбирането,или прилагането и.(Използвах цитати от други два сайта.Мюсюлмански.)

П.С.:Малко дълъг пост стана.Това е мое мнение,друг може да има друго-в крайна сметка всеки има право на личен избор,както и мнение.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Вярващ е този, който във война се бие, спазвайки всички човешки и морални принципи.”[57]

Blue_Star, извинявай, ама това толкова странно и даже малко смешно звучи, война и спазване на човешки принципи. Къде ти. Все едно убиец да те убие по най-безболезнения начин. Дали това ще го извини, съмнявам се.

Според мен добър вярващ изобщо няма да участва в никакви войни. Може би само хуманитарната и медицинската помощ единствено помага или се води от човешки и морални принципи.

Блу, зададох прост въпрос - къде в исляма се толерира самоубийството, защото това твърдеше в предишния си пост. Сега казваш, че самоубийството е забранено. Избери си едно от двете твърдения и ако е нужно го подкрепи с цитати от ислямските източници или с други някакви аргументи, наместо да пишеш безкрайни постове.

Blue_Star, извинявай, ама това толкова странно и даже малко смешно звучи, война и спазване на човешки принципи. Къде ти. Все едно убиец да те убие по най-безболезнения начин. Дали това ще го извини, съмнявам се.

Според мен добър вярващ изобщо няма да участва в никакви войни. Може би само хуманитарната и медицинската помощ единствено помага или се води от човешки и морални принципи.

fringe,пример-някой е насочил пистолет към главата на детето ти,ти какво ще направиш-ще го оставиш да го застреля ли?За войната и спазването на човешки принципи-по-кофти е,когато няма война,а спазването на човешките принципи-просто липсва.

scepsis,има го в Корана това със самоубийството,но,за да постна съответния аят ще ми се наложи да препрочета някои неща,а просто смисъл не виждам,защото,каквото и да напиша-ти ще имаш свое,а аз мое мнение. ;) Ти разлика между това да правиш избор/и и между това да следваш сляпо дадена религия,учение-правиш ли?Ислямът на теория е ок,но някои неща на практика са други.Защо?Защо се набляга на човешкото сърце в Свещения Коран и се казва,че Аллах знае най-добре?Намасте. :P

Честно казано, незнам какво точно ще направя, понеже нямам още деца, но предполагам вариянтите са според психиката на човека. Или ще скочи да го защити или ще си каже, че божията воля е била такава. Второто май не е присъщо за всички хора. Но нали знаеш с опрян пистолет в главата, може би е най-разумното действие е да се преговаря. Като казваш за човешките принципи или по-скоро принципите на мюсюлманина, се питам и чудя, защо с такава безкомпромисна ревност се защитават от критики или "шеги" исляма и пророка (визирам карикатурите), а не се защитава със същата сила, примерно правата на жените, обикновените хора(а не да се трепят като мухи с палка), респект към различните и т.н.? Един вид се получава двоен стандарт, е не казвам че всички са така, но...

Редактирано от fringe (преглед на промените)

Честно казано, незнам какво точно ще направя, понеже нямам още деца, но предполагам вариянтите са според психиката на човека. Или ще скочи да го защити или ще си каже, че божията воля е била такава. Второто май не е присъщо за всички хора.

Но нали знаеш с опрян пистолет в главата, може би е най-разумното действие е да се преговаря.

Като казваш за човешките принципи или по-скоро принципите на мюсюлманина, се питам и чудя, защо с такава безкомпромисна ревност се защитават от критики или "шеги" исляма и пророка (визирам карикатурите), а не се защитава със същата сила, примерно правата на жените, обикновените хора(а не да се трепят като мухи с палка), респект към различните и т.н.?

Един вид се получава двоен стандарт, е не казвам че всички са така, но...

fringe,страх.

За жените-има доста аяти,в които се говори за уважение и такива неща.Айша,една от жените на Пророка(С.А.С.)е знаела повече за ислям,от колкото бая мъже.Хората,ако се научат да се уважават помежду си,без значение пола им-тогава следва да могат да се научат да се уважават,без значение религията,цвета на кожата им и т.н..

Понеже пита за човешките принципи и спазването на някакъв морал по време на война-замислих се,че примерно е едно,да гръмнеш някой,защото,инак той ще те гръмне,или да изнасилиш,нарежеш,гавриш се с физическото тяло,и прочие,на някого,нали?В единия случай според мен-двама силни противника знаят какво следва и просто се включват в играта,оставяйки по-силният,мъдрият,хитрият,или както искаш-да победи.В другият става дума за хора,които виждайки някого в по-неравностойно положение от себе си-гледат да го унижат и смажат всякак,за да се почувстват някак по-добре те.

Понеже сме започнали темата за войните-има една доста интересна теория,че всичко е енергия.Самата война е стремеж на един народ да вземе от друг народ.Това,което се води на индивидуално ниво-в някои случаи(ако не "почти" всички)-се води и на национално,и всеобщо.Намасте. :speak:

scepsis,има го в Корана това със самоубийството,но,за да постна съответния аят ще ми се наложи да препрочета някои неща,а просто смисъл не виждам,защото,каквото и да напиша-ти ще имаш свое,а аз мое мнение.

Не се измъквай по този начин. Не ти е за първи път. В предишен пост твърдеше, че в исляма се говорело за прераждане и когато те попитах къде, пак ми каза, че не можеш да дадеш конкретен цитат, защото ти трябвало време да го откриеш. Имам чувството, че познаваш Корана съвсем бегло и просто си измисляш разни неща... Тъй че тук не става дума за мнение и лична интерпретация, а за факти. Питам отново: къде Корана подтиква към самоубийство? Според мен никъде, но ако греша моля поправи ме. И не бъркай самоубийството със саможертвата в името на някаква кауза. Това са различни неща. Инак ще трябва да приемеш, че всички христянски мъченици са самоубийци, да речем.

Ти разлика между това да правиш избор/и и между това да следваш сляпо дадена религия,учение-правиш ли?

И защо ми задаваш такъв въпрос? От беглото ни общуване в този форум не си ли видяла, че имам крайно негативно отношение към всякакви форми на фанатизъм?

Ислямът на теория е ок,но някои неща на практика са други.Защо?Защо се набляга на човешкото сърце в Свещения Коран и се казва,че Аллах знае най-добре?Намасте. :beat:

Пак адресираш въпросите си не към когото трябва. Както знаеш, аз не съм мюсулманин, нито защитавам исляма. Това, което ме интересува е истината. Намасте. :cupid:

Инак ще трябва да приемеш, че всички христянски мъченици са самоубийци, да речем.

Ми горе долу са :idea:

Зависи от гледната точка. Диалектично пълното себеотдаване може да се приеме и за самоубийство (убийство на себето), но от една друга гледна точка изобщо не е нищо такова.

То е като нирвана/самсара - от гледна точка на просветления и непросветления, пък едно и също нещо, сега и тук.

Суисидните наклонности са предмет на изследване от психологията и психиатрията. Те не могат да са цел на духовната еволюция, мила Розичке.

Суисидните наклонности са предмет на изследване от психологията и психиатрията. Те не могат да са цел на духовната еволюция, мила Розичке.

Духовната еволюция съвсем не ми е на дневен ред, Скепсис :idea:

fringe,страх.

За жените-има доста аяти,в които се говори за уважение и такива неща.Айша,една от жените на Пророка(С.А.С.)е знаела повече за ислям,от колкото бая мъже.Хората,ако се научат да се уважават помежду си,без значение пола им-тогава следва да могат да се научат да се уважават,без значение религията,цвета на кожата им и т.н..

Понеже пита за човешките принципи и спазването на някакъв морал по време на война-замислих се,че примерно е едно,да гръмнеш някой,защото,инак той ще те гръмне,или да изнасилиш,нарежеш,гавриш се с физическото тяло,и прочие,на някого,нали?В единия случай според мен-двама силни противника знаят какво следва и просто се включват в играта,оставяйки по-силният,мъдрият,хитрият,или както искаш-да победи.В другият става дума за хора,които виждайки някого в по-неравностойно положение от себе си-гледат да го унижат и смажат всякак,за да се почувстват някак по-добре те.

Понеже сме започнали темата за войните-има една доста интересна теория,че всичко е енергия.Самата война е стремеж на един народ да вземе от друг народ.Това,което се води на индивидуално ниво-в някои случаи(ако не "почти" всички)-се води и на национално,и всеобщо.Намасте.

Страх от Аллах, ама за някои неща, в други случаи си мислят, че това е правилно и Корана така повелява.

И как да се получи уважение, след като примерно християнинът вярва в Христос и отрича Мохамед, а мюсюлманина в Мохамед, и каквото и уважение ще има между тях, ми се струва, че ще е изкуствено. Всеки ще си мисли че е той е прав и държи истината. Сигурно са малцина, които се уважават истински..

За войната, по принцип не я одобрявам и не мисля, че Бог(ако той наистина съществува) ще подтиква към нея. А и каква е ползата накрая, към нещо добро? Но ако някой има желание да направи нещо, ще намери вратичка да го направи.

За войната, по принцип не я одобрявам и не мисля, че Бог(ако той наистина съществува) ще подтиква към нея.

По принцип Сатаната или Иблис е този, който ни подтиква към зло, а не бог. Друг въпрос е, че мотивът за това, че светът се дели на дар-ул-ислам(земя или владение на исляма) и дар-ул-харб (земя на войната) имплицитно присъства и в христянството под формата на разграничение между христяни и иноверци. В някои отношения ислямът е по-толерантен от христянството, защото Мохамед признава христянството и юдаизма като religio licita (търпима религия). От гледна точка на исляма Иисус е пророк, макар и не божи син, но от гледна точка на христянството Мохамед е лъжепророк... Това, което прави днес ситуацията различна е секуларизацията на Запада, която е резултат от Просвещението.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.