Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


И така Рецептата за руските кисели краставички /Соленые огурчики/ 10кг краставички 2 глави чесън 5 пиперки листа целина, листа касис, листа вишна, копър, листа хрян - всичко това е в пожелателни количества. Накълцват се и се слагат по бурканите. Идеята да държат краставичките хрупкави. Измитите краставички /с отрязани дупенца/ се подреждат в буркани, като не забравяме да слагаме от чесъна, пипера /също нарязан/ и листата. След това се кипва следната саламурка: 10л вода 0,5кг. сол 1 чаена чаша водка /останалата може да си я изпиете или да си я пазите докато станат краставичките/ 8-10 супени лъжици оцет Старателно заливаме бурканите и ги оставяме една нощ краставичките да си глътнат саламурата, на сутринта доливаме до ръбчето и слагаме по една капачка. Всичкото това богатсво внимателно занасяме в мазата и търпеливо чакаме поне две седмици преди да опитаме как се е получило. п.п. аз слагам мааалко по-малко сол защото ми идват доста соленички.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерсаж Емата. А за малосольные огурчики, ще се намери ли нещо в тефтеря ти?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерсаж Емата. А за малосольные огурчики, ще се намери ли нещо в тефтеря ти?

нямам такива неща, но ще накарам комшийката да се проконсултира с майка си , которая проживает в Молдове.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кулинарни уроци

Извърших обир: обрах ябълката на комшиите. Естествено, имах съучастник - сестра ми. Естествено, имаме и смегчаващи вината обстоятелства - те не са се появявали от десет години, двора буренясва и вече е пълен с див орех, и точно разчиствайки техния двор покрай общата ни ограда си прецаках китката /цяла сутрин размах брадвата да сека дивия орех/ и ходех една седмица с превръзка сякаш съм си рязала вените. Т.е. може да го смятаме за обезщетение за нанесена средна телесна повреда.

А ябълката отрупана. Грехота да я оставим да окапе по земята. Затова, може да се каже, че извършихме едно богоугодно дело - постлахме един найлон и я обрусихме. Четири кофи и една щайга.

Публикувано изображение

Обаче, след като се сдобихме с въпросното количество плодов материал се появи проблема какво да го правим. Компоти никой не яде, мармалад от ябълки тоже. Избрахме една щайга хубави ябълки за ядене и другата част от обира го подкарах на ябълково желе. Ще ме извинява лорд Съмърсби ли беше, как беше, ама да си пие сайдера сам. Ние ще си ядем желето в комплект с палачинките.

Ябълките се измиват и се нарязват на дребно, като не се махат семките и средата - там има най-много пектин. От тук на сетне има два варианта да се сдобием с ябълковия сок, необходим за желето: или слагаме накълцаните ябълки в соковарката и чакаме да си пуснат сока, или слагаме ябълките в една тенджера /по-голяма/, наливаме малко водичка - колкото лекичко да ги покрие и сваряваме. Разликата е, че в първия случай омаляваш да го чакаш тоя сок, но пък не се налага да го прецеждаш, а във втория всичко се прецежда през марля и става по-бързо.

Получения сок се излива в дълбока тава и се добавя захар в мащаб 1:1 - на една чаша сок една чаша захар - и започваме да варим на не много силен огън за да не изкипи. Хубаво е да бъркаме с решетъчна лъжица за да можем и да препенваме от време на време.

Желето е готово когато капката от него, капната върху чинийка не се разтича ами стои като капка пластмаса. Тогава спираме огъня и разбъркваме в желето една равна чаена лъжичка лимонена киселина.

Пълним в сухи бурканчета докато е горещо и веднага затваряме с капачки.

Ако си ги украсите по този начин може от време на време и да подарявате по едно бурканче като израз на вашата черезвичайна и измънмерна любов. Един вид, за особени заслуги. Пред вас, естествено.

Публикувано изображение

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз по веднъж на година сладко правя :D , т.е. тази година ми е за втори път. Миналата - едно бурканче от ябълково желе с мента, а тази - динено с ванилия.

Днес пробвах гелфикса на доктор Йоткер, така че трябваше да смятам :D колко захар е нужно за 350 мл динен сок, които имах (всъщност е пасирана диня, не съм си играла да прецеждам).

Накрая добавих една ванилия на прах. Едно бурканче от 300 г напълних, а другото което остана (понеже имам само едно малко бурканче и не успях да напълня големия), трябваше да се изконсумира.

Сега ми иде да задам една математическа задачка с едно неизвестно, но да не дърпам дявола за опашката :ph34r:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Конфитюр от пъпеши

Публикувано изображение

Продукти: (за четири бурканчета)

пъпеш – около 3 кг.

пудра захар – около 800 гр.

прясно изцеден лимонов сок – 1 с.л.

ванилия – 1 прах, но аз използвах една капсулка течна


Пъпеша се обелва, почиства се от семената и се нарязва на дребни парчета.
Оставяме да се отцеди за около 15 минути в съда, в който ще варим сладкото.
Прибавя се захарта, която може и да е по-малко, в зависимост от сладостта на пъпеша.
Аз сложих около 500 грама, стана малко по-рядко, но пък достатъчно сладко.
Добавяме също лимоновия сок и ванилията, объркваме.
Оставяме да ври на слаб огън около час, след което още топло го насипваме в чисти и сухи бурканчета.
Оставяме ги да престоят един ден с капачките надолу. Или за по сигурно ги стерилизираме като ги варим около час.
boryanailieva.wordpress.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някой да знае рецепта изпитана за кисели моркови, като онези, които са в и в солената туршия ?

:tongue2:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мариновани чесънчета

Публикувано изображение

Чесновата туршия винаги е била сред най-пикантните и специални зимни мезета в българското меню. Ето един лесен и хитроумен начин да я приготвим в градски условия с помощта на домашната ни фурна и на Dr. Oetker.

Необходими продукти за 4 буркана по 400 мл

  • 1 кг обелени скилидки чесън (около 16 глави чесън)
  • 1 пакетче Пикант-Фикс сладко-кисела Dr. Oetker
  • 1,75 л вода
  • 300 мл оцет (6% или 9%)
  • 150 г захар
  • 1 връзка копър (по желание)
Начин на приготвяне

  • 1.

    Обелените скилидки чесън се разпределят в буркани, заедно с накъсания на едри стръкове копър.

  • 2.

    Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Така получената марината се слага да заври и се оставя да ври 3 - 5 мин., като се бърка непрекъснато. След като сместа заври, по желание могат да се добавят допълнително оцет и захар на вкус. Подготвеният чесън се залива с горещата марината, бурканите се разклащат добре и, ако е необходимо, се долива още марината. Бурканите се затварят веднага.

  • 3.

    Бурканите се нареждат в тава за печене, която се напълва с около 2 см вода и се слага в долната половина на предварително загрята фурна. Пече се около 60 мин. на 100° С. Бурканите се съхраняват на тъмно и хладно място.

menumag.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм малко скептично настроена спрямо консервирането. Да,и без него не става на нашите географски ширини,но знам,че не е особено полезно - голяма част от минералите и витамините се губят.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм малко скептично настроена спрямо консервирането. Да,и без него не става на нашите географски ширини,но знам,че не е особено полезно - голяма част от минералите и витамините се губят.

Аз така си правя киселите краставички (виж първия пост), и киселото зеле също.

Без варене.

Според теб така без варене колко витамини и минерали се губят ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз така си правя киселите краставички (виж първия пост), и киселото зеле също.

Без варене.

Според теб така без варене колко витамини и минерали се губят ?

Не казвам,че съм против, но е малко надценена зимнината като хранителни качества и полезност :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хайдуче, има някаква грешка в рецептата. От 3 години използвам фиксовете на д-р Йоткер и не стерилизирам бурканите. с :* Затова и са голямо облекчение за по-заетите домакини, които все пак държат да затворят мъничко от грижовността си в буркани.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Нямам на идея, искаш да кажеш че не се стерилизират с това значи

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да. Това казвам. Конфитюрът се вари не повече от 15 минути, излива се горещ в бурканчетата и се затваря. Обръща се с капачката надолу докато изстине. Става малко по-различен(желеподобен) от стария метод. Зеленчуците се заливат с врялата марината, в която е фикса и по същия начин-затваряне, обръщане, след две седмици става за ядене. Не се препоъчва да се използа фикс когато в рецептата има олио.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето ви и прочутата салата "Ропотамо", инспирирана от известната рибна закуска "Ропотамо" и пригодена за консервиране като зимнина.

Публикувано изображение

САЛАТА "РОПОТАМО"

1 кг. сварен боб

500 гр. сварен (или от консерва, несварен) грах

1 буркан кисели краставички

1/2 кг. моркови, сварени в маринатата

2 кг. печени и обелени червени чушки

2,5 кг. домати, обелени, настъргани или пасирани, изпарени

една люта чушка

100 мл. препържен (загрят и изстинал) зехтин (олио)

Маринатата за морковите:

1/2 л. зехтин или олио

100 мл. оцет

100гр. захар

40 гр. сол

Към сварения и изстинал боб постепенно добавяме останалите съставки - грах, киселите краставички на кубчета или къси ивички, нарязаните на малки парчета или ивички чушки, доматите, изпарени и сгъстени достатъчно, както и морковите, сварени в маринатата до омекване, изстинали и нарязани на кубчета, една люта чушка много наситно.

Всичко се обърква и пълни в бурканчета от 1/2 кг.

Стерилизира се 15 мин. от завирането.

Забележка:

Дозата е дадена принципно, заради пропорциите.

Количествата могат да се увеличават пропорционално, а маринатата може да се използва многократно, за по-голямо количество моркови.

Салатата е изключително вкусна, може да се използва през зимата не само като салата или гарнитура, а и като основно ядене.

forum.kulinar.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гръцка салата

40-50 броя печени, обелени и едро нарязани червени чушки(около 3 кг.)

3 средно големи печени, обелени и нарязани на кубчета патладжана(около 2 кг.)

5 средно големи моркова, нарязани на кръгчета, или на полукръгчета

10-ина скилидки чесън(по-едри)

1 неголяма глава целина, заедно със стеблата и листата

1 кг. сладки ябълки и 1 бр. кисела ябълка, обелени и нарязани на малки кубчета

2/3 ч.ч. олио

2/3 ч.ч. захар

1 ч.ч. оцет

сол на вкус

В олиото се запържват първо морковите, към тях се прибавят ябълките, пържи се 10-ина минути(докато поомекнат). Сваля се от котлона и към тях се прибавят патладжаните, чушките, целината(нарязана на ситно) и нарязания на ситно чесън. Овкусява се със сол. Отделно се разтваря захарта във оцета. Прибавя се към зеленчуците. Разбърква се добре.

Хубаво е да престои час-два преди пълненето в бурканите, но може и веднага. Стерилизира се 20-ина минути.

В момента опитвам как върви към студена гроздова. Страхотия е. :rolleyes:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рецепта за кисели краставички! Рецептата е простичка, но стават изключително вкусни ! 4. л. вода 1. л. оцет 200 гр. захар 200 гр . сол Това е марината! Студена ......разбърква се всичко докато се разтворят солта и захарта! Краставичките са наредени в бурканите , кромид, копър, черен пипер! Допълва се с марина всеки буркан ! Затваряш и вариш пет минутки! Тва е ! Стават върхът!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тц. Това са мариновани краставички. Dъ истинските краставички са саламурените. Правени в каче (или бидонче) със солена саламура и всички други салатанати, подобно на киселото дзеле. Мнам...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тц. Това са мариновани краставички. Dъ истинските краставички са саламурените. Правени в каче (или бидонче) със солена саламура и всички други салатанати, подобно на киселото дзеле. Мнам...

баща ми правеше такива краставички, ...саламурени ......., ще трябва да питам как ! Помня , че ставаха много солени , а после ......вкисваха !

изчетох , до тук, защото се сетих, че .......преди доста време, правех един микс като подправки , който слагах на всякакви манджи ! Есента от градината обирах каквото е останало, /моркови, лук, праз, магданоз, кервиз, .......още каквото ти хрумне/ всичко това го смилахме на машинка за месо, ставаше на не много едри парчета, /зор малко с магданоза и кервиза /, после количеството 1:1 /смес :сол/! Смесва се и се слага в буркани ........заради солеността ......си седи свежо и не се разваля! Като лъжичка към всяко ястие ......беше уникално!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Рецепта за сладко от дюли /по спомени/ кръщавам я "Стиснатата комшийка" три големи дюли /моите не бяха много узряли , полузелени и натъртени/, се нарязват на тънки филийки /с рендето V/, поръсват се със захар /един кг/ половин чашка вода и на котлона ! Хубавото беше точно в нарязването на тънки люспички и те станаха почти розови , сладкото придоби невероятно златисто розов отенък .......! После като на всяко сладко малко лимонтозу ! И .....аз никога не заварявам сладка, топли запечатвам и тва е .........финал!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

всичко е обрано :

Публикувано изображение

опечено с пърлачката, натъпкано в буркани и прибрано в мазата :)

А тези хубавци са вече в трилитрови буркани , да втасват хубавичко, че зимата, бай ви марко да има с какво да си мези с греяната ракийка

Публикувано изображение

:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Консервирани домати Доматите се измиват и нарязват, мълките наполовина, средните на четвъртина, ( за големите вече ви е ясно) Парчетата се редят в буркани, за предпочетане с врътка (по-лесно е), плътно, като леко се попритискват. Бурканите се затварят. Варят се 5 минути. П.П. Можете да ги консумирате на салата, като прибавите нарязани лук и кисели краставички и настърган морков или да ги ползвате за готвене и на следващата зима. Изпробвано е неведнъж и резултатът винаги е бил 100-процентов. :)

Редактирано от Марея (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Туршия от зелени домати
Продукти
  • черен пипер
  • 1 глава чесън
  • 3 връзки копър
  • 150 г олио
  • 100 г сол
  • 130 г захар
  • 200 г  оцет
  • 2 кг. зелени домати
Начин на приготвяне
  • Нарязваме доматите на филийки, заливаме ги със солта и захарта и ги оставяме да престоят 2 часа, да се отцедят.
  • Сваряваме марината от оцета, олиото и 5-6 зърна черен пипер.
  • След като изстине, заливаме доматите и разбъркваме добре.
  • Слагаме доматите в буркана, като на дъното сме сложили копъра и чесъна, и доливаме марината.
  • Затваряме бурканите и ги варим около 10 минути.

http://kulinaria.bg/recipes/turshiya-ot-zeleni-domati

 

Рецептата е много сполучлива - личен опит. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Туршия от зелени домати

Рецептата е много сполучлива - личен опит. :)

 

обожавам зелени доматчета на туршия

само че нещо много ми се вижда захарта в тая рецепта - та сладни ли или не

:rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

обожавам зелени доматчета на туршия

само че нещо много ми се вижда захарта в тая рецепта - та сладни ли или не

:rolleyes:

 

Сладни, но приятно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...