Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Три нетрадиционни идеи за домашни консерви

1472105441-red-onion-jar4.jpg

Наред с типично българските рецепти за консервиране, има и много други интересни рецепти, които заслужават вниманието ви. В случая Ви предлагаме само 3, от които можете да подберете най-подходящата по вкуса ви, пише gotvach.bg:

Маринован червен лук

Необходими продукти: 5 глави червен лук, 10 с. л. захар, 3 ч. ч. вода, 3 ч. ч. оцет, 4-5дафинови листа, няколко зрънца черен пипер.
Начин на приготвяне: Обеленият и нарязан на кръгчета лук се бланшира за 1 мин. Захарта, оцетът и водата се смесват при непрекъснато разбъркване. Изцеденият лук се нарежда в 4- 5 буркана от по 500 мл и във всеки буркан се слагат по няколко зрънца черен пипер и по 1 дафинов лист. Бурканите се заливат със смесените вода, захар и оцет, затварят се и се съхраняват в хладилника. Могат да бъдат използвани в рамките на 6-8 седмици.

Унгарска туршия

Необходими продукти: 1 кг бяло зеле, 1 кг червено зеле, 500 г зелени чушки, 100 мл оцет, 60 г захар, 70 мл олио, няколко зрънца черен пипер, 60 г сол.
Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се измиват старателно, нарязват се на дребно и се изсипват в съд от емайл. Поръсват се със солта и захарта и леко се разбъркват. Оставят се да престоят така 15 часа, за да може да се отдели сокът им. След това се отцеждат без да се изхвърля сокът им и се подреждат в предварително измити буркани. В голям съд се смесват свареният в около 1/2 ч. ч. вода изстинал оцет, олиото и пипера. Тази течност се изсипва върху туршията, бурканите се затварят и се съхраняват на хладно.

Мариновано цвекло

Необходими продукти: 3 кг червено цвекло, 5 ч. ч. ябълков оцет, 1 1/2 ч. ч. мед, 1 ч. л.канела, няколко карамфилчета.
Начин на приключване: В съд се кипват оцетът, медът, канелата и карамфилът. Цвеклото се обелва и се слага да се вари. Когато е готово се нарязва на кубчета или нафилийки и се нарежда плътно в добре измити буркани.
Маринатата за него се кипва отново, изсипва се върху цвеклото и се отстранява внимателно образувалия се въздух между редовете. Бурканите трябва да се затворят още докато маринатата е гореща. След това се обръщат с капачките надолу докато изстинат съвсем и се съхраняват в хладилника.

gotvach.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 11.09.2010 г. в 22:28, haidukpikaso написа:

 

Вашите рецепти за зимнинка-

 

туршийки,мармалади,компоти и т.н.

 

Айде като ще са нашите рецепти- да бъдат нашите рецепти. 

Всеки знае как да рови в пространството и да търси идеи. Нека намирайки ни тук-им предложим нещо от първа ръка, а? Защото другото е отблъскващо. След като сама си дала идеята за темата и правилата в нея-моля спазвай ги! Потребителите които пишеха и се забавляваха в този раздел си тръгнаха , защото не виждат смисъл вече... Някак се стопи идеята

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Off-topic.gif

Е, никъде не е казано, че тук могат да се публикуват само авторски рецепти .! 

Това, че е написала "вашите" нищо не значи. А и haidukpikaso не е човека, който да определя собствени правила в тема, дори да я е пуснала самата тя.

В темите на раздела могат да се публикуват всякакви рецепти , стига да имат и посочен източник .

Изключение прави темата  Какво сготвих в моята кухня / авторска тема  ,но при нея изрично е указано в заглавието , че е авторска.

и стига толкова с офтопика - темата е отворена за всеки, който иска да пише по нея и да поства рецепти от целия свят ако иска.Никой никого не спира.

Но ще се спират постове, когато някой си позволи да държи сметка от друг потребител, пък бил той haidukpikaso !

Ако нещо да уреждате помежду си - разберете се на лични съобщения, идете си на гости, хапнете туршийки, или се сбийте, , ама недейте да разнасяте кавгите си по страниците на форума във всяка тема, която ви попадне пред погледа !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Туршия от моркови без варене

Използвах технологията за киселите краставички без варене - буркана, в който ще ги нареждате, се напълва догоре с вода. Водата се разделя на две равни части. В едната половина слагате сурово яйце на дъното и се сипва сол до тогава докато яйцето не изплува.

Двете части вода се смесват и се разтваря добре солта, това е саламурата ни.

На дъното слагам 5 зрънца чер пипер, нареждам морковите и заливам.

В топло помещение са готови след 3-4 дена за консумация. Обръщат се всеки ден бурканите.

изпробвана лично

:)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Казах вече.

Други постове, които НЕ са по темата ще бъдат изтривани - включително настоящият ми пост. Има си начин за комуникация, а какво дразни и какво не - не е обект на тема "зимнина". Мен също много хора и постове ме дразнят , но не съм тръгнал да ги преследвам по темите и да им забранявам какво да пишат и постват, пък било то не по мой вкус ! 

затова сме хора -защото сме различни.

Един намира смисъл в едно, друг- в друго.

И не сме аз или още повече ти или Лин, algor , Калин или който и да е друг, който ще казва на другия какъв е смисълът на живота или съществуването !

край на офтопиците.

Следващия път, като мина през темата всичко, което не е свързано с рецепти за зимнина ще бъде изтрито, независимо кой го е писал !


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 минути, Trichocephalus написа:

Казах вече.

Други постове, които НЕ са по темата ще бъдат изтривани - включително настоящият ми пост. Има си начин за комуникация, а какво дразни и какво не - не е обект на тема "зимнина". Мен също много хора и постове ме дразнят , но не съм тръгнал да ги преследвам по темите и да им забранявам какво да пишат и постват, пък било то не по мой вкус ! 

затова сме хора -защото сме различни.

Един намира смисъл в едно, друг- в друго.

И не сме аз или още повече ти или Лин, algor , Калин или който и да е друг, който ще казва на другия какъв е смисълът на живота или съществуването !

край на офтопиците.

Следващия път, като мина през темата всичко, което не е свързано с рецепти за зимнина ще бъде изтрито, независимо кой го е писал !

Изкарайте обидните думи според които се баннва? Да съм спестил едно ебане на баща ми че съм бил станал педераст? Какъв ти е морала и защо няма бан?

Алгор пръв сеирджия и не банват Хайдучката щот е смешна! Толерирана друг път!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така

да се върнем на зимнината

Сладко от червен пипер.

11021241_10206435097542518_3986899196371440618_n.jpg?oh=46c2f1c9f07127ee56b5b3c21bd48911&oe=586CC8B2

Рецпетата е взета неизвестнооткъде, леко я модифицирах и вече трета година си правя две-три дози.

800грама червен пипер нарязан на тънки лентички - изключително изнервящо занимание

120мл. оцет - може ябълков или малинов, не е проблем

250гр. захар

половин чаена лъжичка сол

розмарин

шепа чесън - слага се преди да се дръпне от огъня

Всичко се слага в дълбока тенджера и се вари на слаб огън докато остане съвсем малко от "сиропа" като от време на време се разбърква. Разсипва се в бурканчета докато е още горещ. 

Идеално мезе за сирене и вино

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 42 минути, emmi написа:

шепа чесън - слага се преди да се дръпне от огъня

Шепа - истинска (т.е. 2-3 по-големи глави) ли? накълцан или пресован

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, flare написа:

Шепа - истинска (т.е. 2-3 по-големи глави) ли? накълцан или пресован

не, просто обелени скилидки

аз слагам една моя шепа

комбинацията розмарин с чесън ми харесва много

но се слагат преди да дръпнеш тенджерата от котлона да не се сварят

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

R17210UviliyaN81820.jpg

 

Необходими продукти

1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)

1 кг патладжани (може и без него, на вкус)

около 3 кг домати

2-3 глави лук

1 глава чесън

моркови - слагам, колкото имам

1 ч.ч. захар (може да варира - на вкус)

2-3 с.л. сол (може и повече - на вкус)

1 или повече люти чушлета

1/3 ч.ч. вино

1/3 ч.ч. оцет

1 ч.ч. олио

подправки по избор

Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти. Обелваме и нарязваме - също на едро - патладжана, осоляваме и него, за да си *пусне черната вода*. Почистваме от семената чушките и ако са едри, нарязваме на 2-3 части. Обелваме чесъна и лука. Почистваме морковите.

Всички продукти смесваме в разлата (желателно дълбока) тава. Печем в силна фурна, като от време на време разбъркваме да не загори. След около 2 часа вадим *ястието* и пасираме малка част в отделен съд, за да преценим дали е достатъчно гъста лютеницата. Ако не е - продължаваме да печем, докато остане почти на мазнина.
След това смиламе с пасатор докато постигнем желаната косистенция, пълним в буркани и заваряваме за стерилизация.

* Може да променяте съотношението на продуктите според наличност и вкус.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Страхотна рецепта, благодаря че я сподели с нас.

;)

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 10/14/2016 в 23:44, *Alex&Vanko* написа:

 

Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти. Обелваме и нарязваме - също на едро - патладжана, осоляваме и него, за да си *пусне черната вода*. Почистваме от семената чушките и ако са едри, нарязваме на 2-3 части. Обелваме чесъна и лука. Почистваме морковите.

Всички продукти смесваме в разлата (желателно дълбока) тава. Печем в силна фурна, като от време на време разбъркваме да не загори. След около 2 часа вадим *ястието* и пасираме малка част в отделен съд, за да преценим дали е достатъчно гъста лютеницата. Ако не е - продължаваме да печем, докато остане почти на мазнина.
След това смиламе с пасатор докато постигнем желаната косистенция, пълним в буркани и заваряваме за стерилизация.
 

корекция от опит:

доматите се бланшират, изчаква се да се охладят и им се обелват люспите. Слагат се в гевгир за да се оцеди сока и чак тогава се слагат към останалите продукти. В противен случай времето за печене ще се проточи много.

Не е необходимо да се правят "проби" чрез пасиране дали лютеницата е станала достатъчно гъста - тя ще е достатъчно гъста тогава когато зеленчуците в тавата са останали "на мазнина"

Друг важен момент е да се пече задължително под хартия за да не загарят зеленчуците. Тавата трябва да е дълбока защото в началото обема на зеленчуците е голям и в плитка тава ще пръска.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Конфитюр от праскови с лавандула

IMG_47961.jpg
Необходими продукти :

850 гр. обелени и нарязани на кубчета праскови, 150 мл. вода, 500 гр. желираща захар, 2-3 стръка лавандулов цвят. Лавандулов цвят може да намерите във всяка дрогерия.

Приготвяне :

от изброените продукти разбрахте, че ви трябват 850 гр. обелени и нарязани на кубчета праскови. Към тях добавете 150 мл. вода и 500 гр. желираща захар (в нея има пектин и лимонена киселина). Разбъркайте добре и сложете тенджерата на котлона.

Щом сместа заври, разбърквайте на често. При мен варенето отне 20 минути до получаване на желаната гъстота. Малко преди да свалите от котлона конфитюра от праскови, накъсайте цветчетата лавандула и ги пуснете в тенджерата.

 

За тези, които не знаят как да пробват за гъстотата: в суха чинийка сипете малко от горещия конфитюр и изчакайте около минута да се охлади. Прекарайте пръст през капката за да усетите гъстотата, ако прецените че е добре на гъстота, насипвате в сухи затоплени бурканчета (не забравяйте, че след пълното изстиване на конфитюра, той ще се сгъсти още малко). Веднага затваряте с капачки на винт и обръщате с капачката надолу. Оставяте така докато изстинат напълно.
Внимавайте при насипване на конфитюра да не се изгорите. Дръжте бурканчетата с кърпа или силиконова ръкавица.

http://hitrinibg.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 13.10.2016 г. в 22:53, haidukpikaso написа:

Туршия от моркови без варене

Използвах технологията за киселите краставички без варене - буркана, в който ще ги нареждате, се напълва догоре с вода. Водата се разделя на две равни части. В едната половина слагате сурово яйце на дъното и се сипва сол до тогава докато яйцето не изплува.

Двете части вода се смесват и се разтваря добре солта, това е саламурата ни.

На дъното слагам 5 зрънца чер пипер, нареждам морковите и заливам.

В топло помещение са готови след 3-4 дена за консумация. Обръщат се всеки ден бурканите.

изпробвана лично

:)

 

Една поправка, ако може. При изплуване на яйцето гледаме площта на изплувалата му част да е колкото на 5 стотинки. Това го практикуваше мама, да ѝ е лека пръстта, че я споменавам.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Кисели краставички (собствена рецепта)

– 500 г краставички;

– 1 пълна суп. лъжица сол;

– 1 равна суп. лъжица захар;

– 4-5 суп. лъжици оцет;

– синап, копър, кромид;

– 300 г вода;

– 1 таблетка аспирин.

Заливаме краставичките и подправките със саламурата, направена от водата, солта, захарта, оцета и аспирина.

Оставяме буркана с туршията на по-хладно и след 3-тия ден започваме да го обръщаме по 3-4 пъти ежедневно в продължение на поне 10 дни.

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Консервирана коприва

%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3-2-7.jpg
Нужните продукти за тази консервирана коприва са:

Свежа и млада коприва / малки връхчета /. Количеството е без значение.“ Колкото повече, толкова повече“…
Вода / желателно е минерална, понеже тази във водопровода е прекалено хлорирана и разваля вкусовите качества. Това ще го решите вие. /
Буркани и нови капачки за затваряне.

Начин на приготвяне на домашната, консервирана коприва.

Измийте копривата с течаща вода. Помогнете си с цедка.
Измитата коприва сложете в голям съд.
Залейте я с гореща вода. Разбъркайте я. Оставете я така за около 10 минути. По този начин, ако случайно има остатъци от пясък те ще останат на дъното.
С помощта на решетъчна лъжица извадете измитата и попарена коприва в друг съд.
Започнете да пълните бурканите, като леко притискате. Не е нужно да притискате много.
Пълните буркани залейте с минералната вода малко под ръбчето на буркана. Така, както се прави компот.
Затворете бурканите с капачките и ги заварете за 10 минути.
След готовност веднага извадете бурканите със щипка. Това е всичко. Вашата консервирана коприва е готова. Оставете я при другите консерви и когато ви се дояде вкусно ястие с коприва отворете едно бурканче.
Ако искате към вашата консервирана коприва може да добавите и малко сол.

cookathouse.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Консервирана маринована риба

%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3-1-15.jpg

Нужните продукти за вкусната консервирана риба са:

два килограма скумрия или друг вид риба – това са шест рибки / с паламуд става божествено /
250 мл. качествено, бяло вино
375 мл. вода / една чаена чаша и половина /
375 мл. ябълков оцет / една чаена чаша и половина /
175 мл. слънчогледово олио / половин чаена чаша /
една глава лук
един морков
80 грама сол – не е много / това са около 5 супени лъжици /
50 грама захар / това са три пълни, супени лъжици /
половин чаена лъжичка черен пипер на зърна
два дафинови листа
две зрънца бахар


Начин на приготвяне:

Започнете с почистването на рибата. Махнете вътрешностите и я измийте. Махнете перките и главата. Нарежете рибата на три сантиметрови шайби. Поставете подготвената риба в купа и я оставете настрани.
В голяма тенджера изсипете водата, виното, олиото и оцета.
Подправете със солта, захарта, черния пипер, бахара и дафиновия лист.
Почистете лука и го нарежете на едро. Прибавете го към горните продукти.
Сложете тенджерата на котлона. Може да го загреете предварително, за да стане по – бързо.
Варете сместа в тенджерата точно пет минути.
На петата минута прибавете подготвената риба и нарязания морков. Слагайте парченцата риба едно по едно, без да изсипвате отделената течност в купата.
След като продуктите заврат отново, варете още пет минути и отнемете тенджерата от котлона. Това е почти всичко. Може веднага да опитате.
След като продуктите се поохладят извадете рибата и морковите в голям съд. Най – лесно рибата се вади с ръка, понеже така няма да я раздробите.
Това което остава в тенджерата прецедете с помощта на сито. Продуктите, които остават в ситото изхвърлете. Те вече са си свършили работата.
Наредете рибата и морковите в чисти буркани. Залейте я с прецедената течност. Затворете с чисти и нови капачки.
Ако ще консумирате рибата веднага или за няколко дни, я оставете в хладилника. Ако ли пък не, я заварете за пет минути.

Допълнение:

Рибата, която ще консервирате задължително трябва да е ПРЯСНА / ОХЛАДЕНА /, а не замразявана. Мерителната чаша, която използвам, е с вместимост 250 мл. Тази консервирана риба е по – вкусна, ако леко я затоплите преди сервиране.

cookathouse.com

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Маринован млечен чесън

20170608_163447.jpg


 Колко е полезен и чудотворен е чесънът няма да обяснявам. Няма и да обяснявам колко по-вкусен е млечният чесън, какъвто сега има в изобилие. Само казвам, че е страхотно мезе... :)
 И тъй като не е публикация, а просто едно полезно предложение само ще кажа, че за целта ползвам малки бурканчета от детско пюре или бурканчета от лютеница ( с обем около 350 мл).
 Чесънът не е необходимо да се чисти, а само се начупва на отделни скилидки, които се пълнят в бурканчетата.
 Впрочем предпочитам да го почистя от люспите, тъй като сетне ми е по-лесно, па и ги употребявам за овкусяване на зехтин.
 Когато се ползват по-големите бурканчета, във всяко бурканче се слага по една чаена лъжичка с връх сол и захар и по две с.л. оцет. Долива се с преварена и леко топла вода. Добавят се 2-3 зрънца черен пипер, един аспирин и се завършва с една клонка копър. Затварят се. Три-четири дни стоят на лесно място, като от време се обръщат.
 Прибират се на хладко и са готови за употреба.

 Малко пояснения:
*много хора, предварително варят маринатата (сол, захар, оцет, вода), което при слагането на аспирин намирам за излишно и не го правя.
*някои стерилизират бурканчетата за няколко минути. И това не съм правил.

 И в общи линии това е базовият вариант. Количествата на захарта или оцета могат да се променят в зависимост от предпочитанията.

batimiti.blogspot.bg

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Краставички в доматен сос

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кисели тиквички

IMG_93801-001.jpg

Необходими продукти :

Тиквички с големина 8-10 максимум 15 смсветлите), винен оцет, захар, лук, чесън, цвят копър, черен пипер на зърна, синап, сол, по желание може да добавите люта чушка за пикантност.

Приготвяне :

Измийте тиквичките и ако има нужда ги прережете на нивото на бурканите, които ще ползвате. Обелете лука и го нарежете на дебели филии. Чесънът не се бели, а само се разделя на скилидки. Измийте цвета на копъра от евентуални дребни насекоми.

На дъното на буркана сложете 2-3 резенчета лук, 1 цвят копър и 1-2 скилидки чесън. Подредете тиквичките, като между тях сложете още 1-2 скилидки чесън, резенчета лук и цвят копър. Отгоре отново завършете с резенче лук, чесън и копър. Добавете на всеки буркан по 1 чаена лъжичка бял синап, 1 чаена лъжичка захар, 1 равна супена лъжица сол, 7-8 зърна черен пипер. Оцетът се слага според вместимостта на буркана. За буркан от 800 мл.- 80 мл. оцет, за 600 мл. – 60 мл. оцет, затова предварително вижте каква течност събират вашите буркани.

След като сте сложили всички продукти, доливате до ръбчето със студена вода и затваряте бурканите.

В голяма тенджера, която може да побере направените буркани слагате кърпа на дъното. Подреждате затворените буркани и наливате вода да се покрие капачката 2-3 см. Слагате да се варят. В моментът, в който водата заври, отмествате тенджерата от огъня. Оставяте за 10 минути бурканите в горещата вода и ги изваждате с помощта на щипка за буркани. Обръщате ги с капачката надолу и ги оставяте да изстинат така.

Вашите кисели тиквички са готови. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място. Направете ги и ще останете доволни от резултата.

hitrinibg.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пикантна доматеница

%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%


Необходими продукти :

около 3 кг. домати, 1 голяма  глава лук, 1-2 глави чесън (преценете по ваш вкус колко да сложите), 6 люти пиперчици, сол, олио около 100 мл., черен пипер, кимион, кориандър семена, захар или други подправки по ваш вкус.

Приготвяне :

Нарежете доматите на удобни парчета и смелете в блендер или пасирайте с  пасатор. Нарежете възможно на най-ситно лука и го задушете в олиото за 4-5 минути като периодично разбърквате. Добавете пасираните домати и 1 чаена лъжичка сол. Две от лютите пиперчици нарежете на ситно и добавете към доматите. Оставете доматите да къкрят на среден огън. Обелете чесъна и ситно го нарежете. Сложете половината от него при доматите и добавете 1 супена лъжица захар. Разбърквайте от време на време. Когато се изпари наполовина опитайте и добавете още малко сол, ако има нужда може и захар да сложите още да убие киселината, в случай, че доматите са по-кисели. Идва ред да прибавите подправките. За да имат по-силен аромат не използвайте предварително смлени. Смелете си черния пипер непосредствено преди да го сложите, зърната кориандър също, както и кимионът. Ако някоя от изброените подправки не ви е по вкуса, сложете само такива каквито харесвате. Към края на варенето  сложете и останалия чесън. Четирите люти пиперчици, които оставихте в началото, опукайте на котлона от всички страни. Сложете по 1 във всяко бурканче. Изварявайте доматите до желаната от вас гъстота. Насипете бурканчетата, затворете добре с капачките и стерилизирайте. Щом водата заври, засечете 5 минути и изключете котлона. След 10-15 минути извадете бурканчетата с вашата пикантна доматеница и обърнете с капачката надолу. Оставете така докато изстинат и приберете в килера.

hitrinibg.com

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Печен патладжан в буркани

IMG_50591.jpg

Необходими продукти :

Патладжан, сол, буркани и капачки по ваш избор

Приготвяне:

Патладжаните се измиват добре и с малък остър нож се пробождат на няколко места. Прорезите се правят защото по време на изпичане патладжана може да се пръсне. Може да го изпечете на скара, барбекю или във фурната докато омекне. Когато печете на скара или барбекю, завъртайте патладжаните да се изпекат добре от всички страни. Изпечените патладжани оставете в гевгир да се отцедят добре и да изстинат.

Когато изстинат достатъчно да може да ги пипате спокойно, ги обелете. Подреждате обеленият патладжан в буркани по ваш избор като поръсвате с малко количество сол (на големите буркани от 800 гр. слагам 1 непълна чаена лъжичка сол, а на малките от 400 гр. по 1 кафена лъжичка). Всяка сол овкусява различно, затова внимавайте със солта.

Бурканчетата се затварят с капачките и се заваряват. Времето за варене се засича от момента, в който водата заври. Варите бурканите с вашия печен патладжан 30 минути. Оставяте бурканите да престоят още 20 минути в горещата вода и тогава изваждате. Бурканите се поставят с капачката надолу и се оставят така докато напълно изстинат. Прибирате ги в килера или мазата.

hitrinibg.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едро смляна лютеница на тиган или в тенджера - бърза и много вкусна

IMG_20160913_122350.jpg

Мързелив човек ,жив дявол та и аз така..даже и в тавата ми се видя ,че бавно става мързеливата лютеница. Та ето я измишльотината ми от днес ,но съм безкрайно удовлетворена от резултата.
Стана за 40 мин. и половината, децата си я изядоха, още топла ,топла.
Никой повече не може да ме накара да вися да пека чушки ,патладжани и т.н....
Толкова е хубава ,че не я заменям за никоя друга.

п.п. 9 бурканчета от лютеница 350 гр.

Продукти :

15 бр.- червени чушки
7 бр.-домати за консерва или пюре пълни 4 с.л.
1 малък- патладжан
3 големи- моркови
100гр. захар
100мл.-винен оцет
1с.л.- сол
1ч.ч./200мл./- олио може и 300мл. ако искате да е по мазничка
1/2 връзки магданоз
подправки черен пипер, кимион на вкус

Приготвяне:
Ако използвате доматено пюре го сложете накрая на варенето да не ви загаря на дъното.
Всички други зеленчуци нарязах на парчета и поставих в тенджера 5л.

Поръсих със солта, захарта,оцета и олиото.

Разбърках всичко и сложих на котлона да ври,и когато сместа се стопи и стана място, сложих и останалите нарязани чушки /които не се побраха първоначално/ и обърках.
Пържих на НЕ силен огън за да не загори ,докато остане на мазнина,като разбърквах от време на време.

Извадих тигана/тенджерата/, когато беше готова сместа и добавих черен пипер, кимион и пресен магданоз на вкус.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила  добре  /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тигана на котлона, още малко.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва,сол,захар,подправки...
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.

Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.

http://zi4e57.blogspot.bg/2016/09/blog-post_13.html

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От 2 кила продукти изкара 3 кила лютеница, от които децата наведнъж са изплюскали половината. Е те само за това си заслужава да се работи по тази "рецепта".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 30.08.2017 г. в 14:37, badsector написа:

От 2 кила продукти изкара 3 кила лютеница, от които децата наведнъж са изплюскали половината. Е те само за това си заслужава да се работи по тази "рецепта".

badsector Та да ви отговоря лично!!!

Вие от къде разбрахте че съм сложила 2кг.продукти?

Четете бе хора и помислете ,защо ?

За да се изказвате по този начин ,първо трябва да сте я правили ,опитали и да сте на ясно за какво иде реч,защото и да ви го обясня няма да го разберете!!Как не се спряхте да се заяждате винаги с хора, които искат да ви улеснят живота ? 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...