Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Еволюционисти и креационисти

Featured Replies

Тук разбира се, можем добре да си почешем езиците, само кажете и аз съм готов :)

Eми, давай, пък ние ще се включим. Удоволствие е да общуваме със събеседник като теб.

ПП Все забравям да ти кажа, че пишеш страхотно - имам предвид онези неща, които беше публикувала Шефката. :)

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• 2 години по-късно...
  • Отговори 756
  • Прегледи 47,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Само един въпрос..тука някой вярва ли в еволюцията и да ли знае нещо за нея?

Само един въпрос..тука някой вярва ли в еволюцията и да ли знае нещо за нея?

Само едно пояснение. Вярва се в нещо нерационално или в нещо все още недоказано. Еволюцията от своя страна е рационално доказан процес. Значи вярата като акт няма отношение към нея. Та, кажи сега, какъв ти е въпросът по-точно?

вий още ли четете Приказки от 1001 нощ а

Само едно пояснение. Вярва се в нещо нерационално или в нещо все още недоказано. Еволюцията от своя страна е рационално доказан процес. Значи вярата като акт няма отношение към нея. Та, кажи сега, какъв ти е въпросът по-точно?

Въпроса е там.че според библията Бог е създал човека,нали така?А еволюцията доказва друго,ако приемем и двете значи Бог е създал маймуна(или нещо подобно ,но не и човека)!?

И още един въпрос-доказано ли е че Бог е създал човека?

Въпроса е там.че според библията Бог е създал човека,нали така?А еволюцията доказва друго,ако приемем и двете значи Бог е създал маймуна(или нещо подобно ,но не и човека)!?

Дарвин разказвача на приказки и той една Шехеразадка оф смях

:lol6:

Дарки, радвам се, че се появи. Много ни беше домъчняло за теб! :)

Ми... Старата любоф викат ръжда не хващала. Та и аз, вокруг да около и пак тук :) Благодаря за топлото посрещане Скепс :)

Дарвин разказвача на приказки и той една Шехеразадка оф смях

Ако се самозаблуждаваш, за да можеш да поемаш ударите в живота - добре. Но не се опитвай да заблудаваш другите. Онзи Дарвин с приказките пак е писал неща по-конкретни от която и да е религиозна книга и доктрина и е опитал да обясни, а не просто "вервайте ми". Религиите ви много приличат на Симеончо, който ни "оправи" за 800дни. А какво не е създал господ според библията? Мен. Мене мама и тате, не господ. :D

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Въпроса е там.че според библията Бог е създал човека,нали така? ...

Така...

А еволюцията доказва друго...

Еволюцията доказва, че е възможен произхода на нов вид посредством упражняването на различни външни въздействия водещи до промяна на естествената среда на обитание, което от своя страна, резултира в нови генни комбинации отсявани от естествения и изкуствения отбор (второто се нарича активна еволюция или още ни е познато като селекция и за разлика от реактивната еволюция е съзнателно упражнявана). Въпреки това, преки доказателства за еволюционния произход на човека, както и на живота като цяло няма! Така че, Еволюционната теория за произхода на човека и живота, като цяло, е само една възможност, а не неоспорим факт. Все още никой не е оспорил и Креационистката теория.

... ...ако приемем и двете значи Бог е създал маймуна(или нещо подобно ,но не и човека)!? ...

Съвсем не е задължително! В духа на твоето предположение, можем да направил друго допускане - че Господ е създал животните и хората, така че естествено да следват принципите на Еволюционното развитие. Тогава и двете теории са в сила И Господ пак е създал човека :)

... И още един въпрос-доказано ли е че Бог е създал човека?

Научно не е доказано! Но за да бъде обратното доказателство в сила, някой трябва твърдо да докаже, че не Господ е създал човека! --- Таааа, те така...

Така... Еволюцията доказва, че е възможен произхода на нов вид посредством упражняването на различни външни въздействия водещи до промяна на естествената среда на обитание, което от своя страна, резултира в нови генни комбинации отсявани от естествения и изкуствения отбор (второто се нарича активна еволюция или още ни е познато като селекция и за разлика от реактивната еволюция е съзнателно упражнявана). Въпреки това, преки доказателства за еволюционния произход на човека, както и на живота като цяло няма! Така че, Еволюционната теория за произхода на човека и живота, като цяло, е само една възможност, а не неоспорим факт. Все още никой не е оспорил и Креационистката теория. Съвсем не е задължително! В духа на твоето предположение, можем да направил друго допускане - че Господ е създал животните и хората, така че естествено да следват принципите на Еволюционното развитие. Тогава и двете теории са в сила И Господ пак е създал човека :) Научно не е доказано! Но за да бъде обратното доказателство в сила, някой трябва твърдо да докаже, че не Господ е създал човека! --- Таааа, те така...

Твърденията ти са вятърничеви(мога да дам и друго определение,но..)

Искаш да кажеш ,че господ те е създал за да еволюираш?Създал те е маймуна?А не човек!Преди 5млн години!!!бог?

"Научно не е доказано! Но за да бъде обратното доказателство в сила, някой трябва твърдо да докаже, че не Господ е създал човека!"

Ardipithicus ramidus

Australopithecus anamensis

Australopithecus afarensis

Australopithecus africanus

Australopithecus robustus

Homo habilis

Homo erectus

Homo sapiens archaic

Homo sapiens neandertalensis

Homo sapiens sapiens

Кой бог ги е създал?

Кой е твоя бог?

....можем да направил друго допускане - че Господ е създал животните и хората, така че естествено да следват принципите на Еволюционното развитие. Тогава и двете теории са в сила И Господ пак е създал човека

...Бог в белите полета. Чети "Наръчник на атеиста" и ще разбереш. Едни твърдят Библията да се тълкува дословно като истина, други като книжка с приказки. Проблемът на едното тълкувание е, че се получава абсурдно, а другото превръща Библията в метафорична книжка, като със същият успех можем да тълкуваме и нагласяваме която и да е. Ако ще е така - предпочитам Малкият Мук.

Научно не е доказано! Но за да бъде обратното доказателство в сила, някой трябва твърдо да докаже, че не Господ е създал човека!

Теорията с по-малко допускания и по-вероятни твърдения е по-правдоподобната.

The belief of some cosmic jewish zombie can make you live forever if you simbolically eat his flesh and telepathically tell him that you аccept him as your only master, so he can remove an evil force from your soul that is present is humanity because a rib-woman was convinced by talking snake to eat from magical tree. Makes perfect sense!

Звучи страшно правдоподобно, нали? п.п За тези, които ще ме заядат, че давам чуждоезични откъси - хубав е българският ни език, но ме мързи да превеждам. Преведете си го с гуглето.

Кой бог ги е създал? Кой е твоя бог?

Дъвкано е вече. Ще получиш заучени отговори, повечето пъти лишени от всякакво мислене или чиста стъкмистика, която обвързва всичко останало във велика теория на конспирацията, само и само да се подкрепи чисто абсурдна теория.

Твърденията ти са вятърничеви(мога да дам и друго определение,но..)...

Давай де - казвай. Аз това чакам да се намери някой да ми каже истината :)

Искаш да кажеш ,че господ те е създал за да еволюираш? ...

А, не! Аз в божите работи не се мешам и не искам да говоря от негово име! Само казах, че това ми твърдение е съвсем издържано в духа на твоето бегло предположение. Кое? Върни се и чети :)

... Създал те е маймуна?А не човек!Преди 5млн години!!!бог? ...

Човек! В Библията пише, че Господ създава човека като човек. От кал, но човек. И не пише, че е било преди 5 млн. години. Опресни си информацията :)

... Ardipithicus ramidus Australopithecus anamensis Australopithecus afarensis Australopithecus africanus Australopithecus robustus Homo habilis Homo erectus Homo sapiens archaic Homo sapiens neandertalensis Homo sapiens sapiens Кой бог ги е създал? Кой е твоя бог?

Мхм. Ходещи примати има и днес, но това не доказва нищо ;)

...Бог в белите полета. Чети "Наръчник на атеиста" и ще разбереш. Едни твърдят Библията да се тълкува дословно като истина, други като книжка с приказки. Проблемът на едното тълкувание е, че се получава абсурдно, а другото превръща Библията в метафорична книжка, като със същият успех можем да тълкуваме и нагласяваме която и да е. Ако ще е така - предпочитам Малкият Мук. ...

Всеки сам си решава, коя книжка да чете за лека нощ :) Целият въпрос е в това колко осъзнато приемаш или отричаш непознатото...

... Теорията с по-малко допускания и по-вероятни твърдения е по-правдоподобната.Звучи страшно правдоподобно, нали? ...

Да! В такъв случай ти би трябвало геоцентричната теория да е по-правдоподобна. Ама не е - нали?

... Дъвкано е вече. Ще получиш заучени отговори, повечето пъти лишени от всякакво мислене или чиста стъкмистика, която обвързва всичко останало във велика теория на конспирацията, само и само да се подкрепи чисто абсурдна теория.

Хех :) Заучени, заучени - колко може пък да са заучени прозрачни истини? Които апропо, така и не успя да обориш по правилата на рекламираното от теб научно мислене :)

Еволюцията е само една недоказана теория.

Това което е казано в Библията, също не е доказателство, че всичко е станало точно така.

Писаното там пак е само една теория за това как е бил създаден човека и света. Няма подробни и ясни описания.

Казва се Бог създаде небето, земята, растенията, животните, човека, без никакви подробности... и толкова.

Можем да видим какво казват другите религии по въпроса.Но и техните описания са само теории.

Всеки сам решава коя теория да приеме като най-логична и възможна.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Еволюцията е само една недоказана теория.

Това което е казано в Библията, също не е доказателство, че всичко е станало точно така. Писаното там пак е само една теория за това как е бил създаден човека и света. Няма подробни и ясни описания. Казва се Бог създаде небето, земята, растенията, животните, човека, без никакви подробности... и толкова. Можем да видим какво казват другите религии по въпроса.Но и техните описания са само теории.

Всеки сам решава коя теория да приеме като най-логична и възможна.

Еволюцията си е доказана.Има много намерени  и доказани факти.

Това което си пише в библията и другите "книги" си е чиста измислица.Библията е на 2000г. няма как да дава обяснение как е създаден живота,тя просто я отчита като свършен факт..дело на главния герой на един роман.

Давай да гледаме какво пишат другите религии.Бог е Аллах,Иисус е Мохамед всичко друго с малко изключения си е еднакво.Същите сухи твърдение и от двамата главни герои,че Бог/Аллах създаде света.Какво излиза накрая вярвате в една книга,защото тя така ви казва.

Да съпоставим нещата:

религия: И Бог създаде света и насели небето и земята с животни и на всичкото отгоре създаде и човека.Толкова как,кога и защо няма отговор,защото няма и въпрос.На вярващите хора не им трябва да знаят ТЕ имат бог.Точка.

Еволюцията:Големият взрив,появата на първите едноклетъчни,на първите растения,сухоземни,бозайници,ледниковия период,динозаврите и първите хуманоиди.

Давай де - казвай. Аз това чакам да се намери някой да ми каже истината :)  

Твърденията ти са страхливи,защото те е страх от истината.

Твърденията ти са страхливи,защото те е страх от истината.

Ха-ха... Намери на кой да го кажеш. Ти се радвай, че не те е подхванала Валкирия по темата еволюционизъм vs  креационизъм.

Между другото, ако потърсиш из раздела ще откриеш, че въпросите, които задаваш са коментирани около 100-на пъти. Прегледай отговорите и потърси нови аргументи в полза на Дарвинизма, за да е интересна дискусията.

ти,не си чел нито библията,нито курана..защо ги коментираш?

Мхм. Нито еволюционната теория, май.

Важното, Вал, е човек да има мнение по всички въпроси. И да го защитава с цената на живота си. :lol6:

Всеки сам си решава, коя книжка да чете за лека нощ Целият въпрос е в това колко осъзнато приемаш или отричаш непознатото...

Точният въпрос е как се възприема непознатото. Дали то е мистика или просто знание на хоризонта. Дали предпочиташ да обгръщаш в мистично това, което има там, без всъщност да имащ порив да отидеш там или да искаш да отидеш на хоризонта, където човешки поглед не е бил, за да разбулиш една от мистериите на света. Ето това е въпросът - ще седиш тихо в ъгълчето си и ще мрънкаш мистицизми, без да имаш смелост да излезеш от него или да прегазваш всеки хоризонт в търсене на още отговори. Религиозните предпочитате повече да мрънкате, отколкото действате.

Да! В такъв случай ти би трябвало геоцентричната теория да е по-правдоподобна. Ама не е - нали?

Всъщност - парадоксално, но факт. И двете системи са правдоподобни и се използват, макар "Земята се върти". Геоцентричната система се използва за опростяването на сложни движения на небесни тела и обекти спрямо Земята. Това е повече въпрос на гледна точка, но в действителност взети по подходящ начин всяка от двете системи може да бъдат употребени. И тук въпросът не е такъв. Прочети английският цитат и ще намериш резюме на религията си. Правдоподобно ли ти звучи? Ако не знаеш английски, мога и да ти го преведа по смисъл.

Хех...Заучени, заучени - колко може пък да са заучени прозрачни истини? Които апропо, така и не успя да обориш по правилата на рекламираното от теб научно мислене

Заучени като лишени от критично мислене. И не, не мога лесно да оборя човешката фантазия, понеже религията е една фантазия и не се подчинява на принципите на рационализма. Каквото и да измисли религиозен, каквото и да е тълкувание на книжката там основната, неподчинено на всякаква логика и рационалност... То рационалните аргументи за такива хора са ирревалентни, замерят те със заучени религиозни отговори.

Мхм. Нито еволюционната теория, май.

Генетиката на съвремието е показала близост в генетичният код на различни видове и връзка между всички видове въобще, както наслагване и усложнявае на организмите. Звучи по-правдоподобно от зомби, чиято кръв церемониално да пиеш и телепатично да го приемаш като свой господар, за да прочисти душата ти от злото, което е там понеже жената от реброто на Адам била подлъгана от говоряща змия да яде плод от забранено дърво. А какво е правело дървото там - мистика. И защо господ, техниго бога не е искал да достигнат до "знанието". Значи блаженство в невежество, така ли? Какво точно описание на религията. п.п Вие говореща змия колко пъти до сега сте виждали?

24 И Бог каза: Да произведе земята одушевени животни, според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове, според видовете им; и стана така....

Да бе, казваш, щракаш с пръсти и хоп - изведнъж Земята се пълни с живот. Кажи ми, аз като искам, защо магически не става? Нали сме по образ и подобие на господа, твоего бога? И не знам за доброто, ама твоят бог голяма гадина да създаде комарите и паразитите.

п.п Вие говореща змия колко пъти до сега сте виждали?

Аз съм виждал поне няколко пъти.

Е, не беше точно като типичните змии, щото ходеше на два крака, но инак си говореше-съскайки. Ти не си ли виждал такива екземпляри? :D

Аз съм виждал поне няколко пъти. Е, не беше точно като типичните змии, щото ходеше на два крака, но инак си говореше-съскайки. Ти не си ли виждал такива екземпляри?

Не метафорично, а буквално. Иначе от вторият тип змии и аз съм виждал. Ето за такива говоря

Публикувано изображение

например.....произхода на човека,доказан ли е,според еволюцията?

Хомосапиенса,днк изследванията.Еволюцията като цяло дава обяснения за появата на човека.

ти,не си чел нито библията,нито курана..защо ги коментираш?

Не ми трябва да чета измислици.ако ги беше чел с разума си щеше да разбереш и ти

бтв

Все имам съмнения че членувате в някоя секта,с такъв плам защитавате религията...

Хомосапиенса,днк изследванията.Еволюцията като цяло дава обяснения за появата на човека.

Генетиката всъщност не сочи буквално, а показва зависимости, които намекват в определена посока и са на драго сърце подкрепа към теорията на Еволюцията. Но иначе самата генетика е безпристрастна, ако ще и извънземни да сме, тя няма да подкрепи която и да е теория, освен това, което обективно се вижда. Факт е, че това което се вижда недвусмислено намеква в подкрепа на Еволюцията.

защото не си бог, а подобие...има разлика, не схващаш май

Аз съм по негов образ и подобие, значи съм БОГ! А ти предпочитай да се успокояваш, че бог е в белите полета, защото твоят цитат на практика това казва. Ти стой си мрънкай с догадки за белите полета извън белите полета, аз лично предпочитам да открия какво има в белите полета. В наръчник на атеиста ще видиш за белите полета. И между другото, атеистичният ми мироглед предпочита всеки човек - бог, пред предопределена съдба и жалък живот на страдания, които ти ги избира някой садист отгоре, а не ти решаваш съдбата си.

Все имам съмнения че членувате в някоя секта,с такъв плам защитавате религията...

Не, просто преливане от пусто в празно, с цел за упражнение в остроумие и красноречие :ph34r: и убиване на вpемето :jumping11:

с намеци и предположения,не можеш да осъдиш човек,камо ли бог...

Моите намеци(на генетиката) са повече от твоето заблудено религиозно нищо. Най-малкото са изречени от достоверна уста.

Аз съм по негов образ и подобие, значи съм БОГ!

Дръжки! :D

Бог е несътворената първопричина на Вселената, живота и всичко останало, а ти си тварно създание. По-скоро, може да се каже, че хората си сътворяват някакви представи за този първоизточник в опита си да обхванат необхватното. Примерно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.