Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Щом нещо се явява съставно(множество), то се разпада. Дори и "приживе" не съществува душа, "Аз" или индивидуално съзнание, които да имат субстанционално, самостоятелно(независимо) или не множествено битие. Мадхямака Прасангика дори определя разделението на относителна и абсолютна реалност за концепции и измислици на ума, като два аспекта на една реалност, която може да се осъзнае когато открием неконцептуалната природа. Така че въпросът преди и след физическата смърт се оказва безсмислен. Всичко е пусто от самосъщност. Написани са много сутри по този въпрос, ще дам само последните думи на Буда, а когато пуснат будисткия форум ще постна един мой превод на сутра по тези въпроси също.

Вижте сега, монаси, съветвам ви:
Всички съставни неща са предмет на разрушение.
Стремете се с усърдие.

Mahaparinibbana Sutta

В Пали канона е записано /не помня точно къде съм го чела/, че нирвана означава прекратяване на нама рупа, но какво пише за съзнанието - то дали е част от нама рупа?

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Числа 15 Всеки туземец да прави така, когато принася жертва чрез огън за благоухание Господу.

после измислили ароматните пръчици, Глейд и Амбипур

Публикувано изображение

В Пали канона е записано /не помня точно къде съм го чела/, че нирвана означава прекратяване на нама рупа, но какво пише за съзнанието - то дали е част от нама рупа?

Да... Виджняна е петата скандха. Рупа е първата, а нама – другите четири. Но виджняна е дуалното съзнание. В Пали-канона няма отговор какво се случва, когато се постигне Просветление и затова тхеравадините не обсъждат този въпрос. Отговор може да бъде открит в махаяна-сутрите и най-вече във Ваджраяна, където се обяснява, че петте агрегата в своето незамърсено състояние представляват 5-те Дхяна Буди.

Инак, човек може да остане с впечатление, че Нирвана е равносилна на пълна анихилация. :rolleyes:

Ако нямаш тяло, не можеш да страдаш. Ние можем да страдаме само докато сме в тяло. А в онзи свят, няма физически тела, т.е. няма и страдание.

Не е така, ако под тяло разбираш само грубото, физическо тяло. На сън можеш да преживееш, че изгаряш напр., макар че физическото тяло не е засегнато по никакъв начин, нали?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

после измислили ароматните пръчици, Глейд и Амбипур

Публикувано изображение

И това ли не го е казал БОГ:

21. Помни това, Иакове и Израилю, защото ти си Мой раб; Аз те образувах; Мой раб си ти, Израилю, не Ме забравяй.
22. Ще излича като мъгла твоите беззакония и твоите грехове - като облак; обърни се към Мене, защото Аз те изкупих.
23. Тържествувайте, небеса, защото Господ направи това. Ликувайте, дълбини земни; шумете от радост, планини, гора и всички дървета в нея; защото Господ изкупи Иакова и ще се прослави в Израиля.
24. Тъй казва Господ, Който те е изкупил и Който те е образувал от майчина утроба: Аз съм Господ, Който всичко сътворих. Сам прострях небесата и със силата Си разстлах земята,

На сън можеш да преживееш, че изгаряш напр., макар че физическото тяло не е засегнато по никакъв начин, нали?

Това се нарича астрална каталепсия, ако не знаеш да ти кажа.

21. Помни това, Иакове и Израилю, защото ти си Мой раб; Аз те образувах; Мой раб си ти, Израилю, не Ме забравяй.
22. Ще излича като мъгла твоите беззакония и твоите грехове - като облак; обърни се към Мене, защото Аз те изкупих.
23. Тържествувайте, небеса, защото Господ направи това. Ликувайте, дълбини земни; шумете от радост, планини, гора и всички дървета в нея; защото Господ изкупи Иакова и ще се прослави в Израиля.
24. Тъй казва Господ, Който те е изкупил и Който те е образувал от майчина утроба: Аз съм Господ, Който всичко сътворих. Сам прострях небесата и със силата Си разстлах земята,

не разбира се

баси смешките - как може едно дете да е роб на баща си а

Публикувано изображение

Ако намериш цитат, в който се казва, че този бог не е само на израилтяните, а на всички хора по света, ще го призная за истински Бог!

Да... Виджняна е петата скандха. Рупа е първата, а нама – другите четири. Но виджняна е дуалното съзнание. В Пали-канона няма отговор какво се случва, когато се постигне Просветление и затова тхеравадините не обсъждат този въпрос. Отговор може да бъде открит в махаяна-сутрите и най-вече във Ваджраяна, където се обяснява, че петте агрегата в своето незамърсено състояние представляват 5-те Дхяна Буди.

Инак, човек може да остане с впечатление, че Нирвана е равносилна на пълна анихилация. :rolleyes:

Благодаря за пояснението, Скепсис. Ако е така, както твърди Ваджраяна, то тогава нирвана е… вечен живот извън самсара?

Не е така, ако под тяло разбираш само грубото, физическо тяло. На сън можеш да преживееш, че изгаряш напр., макар че физическото тяло не е засегнато по никакъв начин, нали?

Няма нужда да е насън. И наяве може човек да преживее изгаряне - в прегръдките на любимото същество например. Страстта неслучайно се асоциира с пожар и изгаряне.

Да, говоря за физическото тяло, защото сънищата са свързани с мозъка, който преработва получената информация и я складира в подсъзнанието.

Ако намериш цитат, в който се казва, че този бог не е само на израилтяните, а на всички хора по света, ще го призная за истински Бог!

Исая 1918 В оня ден ще има пет града в египетската земя, Които ще говорят ханаански език И ще се кълнат в Господа на Силите; Единият ще се нарича град Херес 19 В оня ден ще има олтар на Господа Всред Египетската земя, И стълб на Господа при границата й. 20 И той ще бъде за знамение и свидетелство На Господа на силите в Египетската земя; Защото ще извикат към Господа Поради притеснителите, И Той ще им изпрати спасител и поборник, Който ще ги избави. 21 И Господ ще стане познат на Египет; И египтяните ще познаят Господа в оня ден; Да! ще се покланят принасящи жертва и принос, И ще направят обрек Господу, който ще изпълнят. 22 И Господ ще удари Египет, А като удари ще изцели; Защото те ще се обърнат към Господа, И Той ще бъде молен от тях и ще ги изцели. 23 В оня ден ще има друм От Египет за Асирия; И асирийците ще дойдат в Египет, И египтяните в Асирия, И египтяните с асирийците ще служат Господу. 24 В оня ден Израил ще бъде С Египет и с Асирия; Трето благословение всред земята; 25 Защото Господ на Силите ще ги благослови, като ще рече: Благословен да бъде Египет, Мои люде, И Асирия, делото на ръцете Ми, И Израил наследството Ми.Откровение 21:24И народите ще ходят по неговата светлина: земните царе ще донасят в него своите славни неща.Откровение 21:26па и народите ще донасят в него славните си и ценни неща.Откровение 22:2И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите.

Благодаря за пояснението, Скепсис. Ако е така, както твърди Ваджраяна, то тогава нирвана е… вечен живот извън самсара?

Не... При Нирвана вече няма нито самсара, нито нирвана. Те съществуват само за нашата дуална гледна точка.

Откровение 22:2

И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите.

Сега ако ни разтълкуваш, кое е това дърво, което дава плод дванадесет пъти в годината и какво означават тези листа за изцеление на народите, ще те призная за най-знаещият и най-разбиращият писанията.

Да, говоря за физическото тяло, защото сънищата са свързани с мозъка, който преработва получената информация и я складира в подсъзнанието.

И това е вярно. Но имам предвид, че под тяло могат да се имат предвид и по финни форми на материята и енергията от физическото тяло.

И това е вярно. Но имам предвид, че под тяло могат да се имат предвид и по финни форми на материята и енергията от физическото тяло.

А тези по-фини тела, могат ли да страдат, след като сетивата принадлежат на материалното тяло, чрез което възприемаме света?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Не... При Нирвана вече няма нито самсара, нито нирвана. Те съществуват само за нашата дуална гледна точка.

Виж какво пише в ПК - пише си недвусмислено инстикшън: http://www.palikanon.com/english/wtb/n_r/nirodha_samaapatti.htm

Обаче последният пасаж ме обърка:

With regard to the difference existing between the monk abiding in this state of extinction on the one hand, and a dead person on the other hand, M 43 says: "In him who is dead, and whose life has come to an end, the bodily (in-and-out breathing), verbal (thought-conception and discursive thinking), and mental functions (s. sankhāra, 2) have become suspended and come to a standstill, life is exhausted, the vital heat extinguished, the faculties are destroyed. Also in the monk who has reached 'extinction of perception and feeling' (saññā-vedayita-nirodha), the bodily, verbal and mental functions have been suspended and come to a standstill, but life is not exhausted, the vital heat not extinguished, and the faculties are not destroyed."

Някой тълкуване да има?

И когато душата излезе на разходка тялото остава самичко с мозъка.

Точно подсъзнанието задейства бутона ако може така да го наречем Помощ, няма я душата

И ти праща разни ужасии в съня - за да ти даде знак че нямаш вече душа

Някой тълкуване да има?

кво пише тука бе душа, за кво иде реч

може и сбит преразказ мерси

Публикувано изображение

какво имаш предвид под израилтяни?

А тези по-фини тела, могат ли да страдат, след като сетивата принадлежат на материалното тяло, чрез което възприемаме света?

явно говори за духовните водачи, за старейшините, за всички, които вече не се прераждат

защото са достигнали последното ниво

Има фин аспект на сетивата. Ние възприемаме много повече от това, което съзнаваме, защото има филтрираща система. Инак, бихме откачили. ;)

Сега ако ни разтълкуваш, кое е това дърво, което дава плод дванадесет пъти в годината и какво означават тези листа за изцеление на народите, ще те призная за най-знаещият и най-разбиращият писанията.

Не всичко бива да бъде разтълкувано от знаещия за незнаещия. Обяснявал съм ти за "срамния хлаб". Нямам нужда от чието да е признание.

явно говори за духовните водачи, за старейшините, за всички, които вече не се прераждатзащото са достигнали последното ниво

Не, не говори за въпросните, а за онези, които все още циклят в сансара. В сансара има много видове съществувания, с различни по плътност тела и по форма.Инак се говори за обобщено седем вида тела - физическо, етерно, астрално, ментално... В някои философски школи в Хиндуизма се овори за пет тела.Във ваджраяна и в танрите също бройката е различна, но пак около тези се върти.Реално човек напуска земното си тяло и преминава през различни сфери, от които все някога излиза, защото на воя език казано, му приключва обучението там и тялото с което е бил в тази времепространствена сфера/измерение/свят, се разпада, а човек навлиза в ое по-финното и тъй докато напълно не се възвърне при Твореца, след което следва новата преинкарнация.

Не всичко бива да бъде разтълкувано от знаещия за незнаещия. Обяснявал съм ти за "срамния хлаб". Нямам нужда от чието да е признание.

Истински знаещите, никога не пазят знанията само за себе си. Ако беше така, в света нямаше да има нито един учител.

Не, не говори за въпросните, а за онези, които все още циклят в сансара. В сансара има много видове съществувания, с различни по плътност тела и по форма.Инак се говори за обобщено седем вида тела - физическо, етерно, астрално, ментално... В някои философски школи в Хиндуизма се овори за пет тела.Във ваджраяна и в танрите също бройката е различна, но пак около тези се върти.Реално човек напуска земното си тяло и преминава през различни сфери, от които все някога излиза, защото на воя език казано, му приключва обучението там и тялото с което е бил в тази времепространствена сфера/измерение/свят, се разпада, а човек навлиза в ое по-финното и тъй докато напълно не се възвърне при Твореца, след което следва новата преинкарнация.

А сега ако кажеш, какъв е смисълът от цялата тая въртележка, ще те призная за гений! :)

Истински знаещите, никога не пазят знанията само за себе си. Ако беше така, в света нямаше да има нито един учител.

Еми щом е така, значи спокойно ще намериш отговора, щото все някойе истински знаещ, който е дал вече въпросния отговор.Само че не го намираш. Следователно ти е грешна логиката и представата.

Еми щом е така, значи спокойно ще намериш отговора, щото все някойе истински знаещ, който е дал вече въпросния отговор.Само че не го намираш. Следователно ти е грешна логиката и представата.

Има си хас, моята да е вярна, а твоята погрешната!

Има си хас, моята да е вярна, а твоята погрешната!

Фактите са такива.Щом не намираш отговор, значи или няма истински знаещи, или те не процедират по твоята логика.Има си причина да е така, но и за нея незнаеш. Ако поне се опитваше да разбереш, чрез размишление, щеше да е добре, ама не. Ти искаш всичко на готово. Ами няма. Разглеждай нещата медитативно.

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.