Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дискусии: Любовни романи (Част 4)

Featured Replies

Да, сканиране имам в предвид. Значи да започнем с другите книги по ред щом ги няма сканирани. Колкото до Кати Линц - мога аз да се заема, просто не знам кога ще стане.

Супер, значи махам от моя списък тая, че и при мен е "тъмна Индия".

Сега.. Имам една основна критика спрямо сканиращите.. И тя бе породена от една преди около месец започната за редакция книга - Нора Робъртс - Легло от рози.

Книгата е сканирана през Рийдъра. За незапознатите това означава, че де факто, при самото сканиране снимките се разпознават от Рийдъра и реално не се получават снимки, а директно разпознати в уорд файлове. Което значи, че всичко, което се сканира е несигурно разпознато - в това число и пропускането на незадължителните тирета, които директно се преобразуват в празни позиции и разкъсват думите още при записа. И познайте как се редактира такава книга - точно никак!!!

И ако си мислите, че това е дребен проблем, то ще ви дам елементарен пример от същата книга:

— Какво ще кажеш за ут ре? Ще направя та ка, че да си за служава.

Об залагам се, че можеш да го направиш, но утре не става. Нямам време да пазару вам. Много съм придирчи ва към продуктите. В сряда съм доста заета, но…

— Аз имам биз нес ве че ря в сряда.

— Добре, другата седми ца е по-подходяща. За разли ка от Паркър, аз не помня наи зуст графи ка си, подкре пен за всеки случай от смартфона, но мисля, че… О, Пе ти май*. Празни кът почти дойде. Имаме голямо семей но търже ство — помниш, нали? Ид вал си.

(Откъсът е резултат от разпознаването с програмата за експорт от скан към текстов файл)

Давате ли си сметка, че разкъсването на всяка дума трябва да бъде забелязано и оправено от редактора? И колко време би отнело на един редактор да оправи такава книга, при която самия скан е с разкъсани думи, само защото е сканиран в стил Разпознаване в уорд?

Затова изрично отправям апел към сканиращите - НЕ СКАНИРАЙТЕ в стил разпознаване!!!

Скановете трябва да са под формата на снимки, т.е. jpg, bmp или tiff !!!

P.S. pdf-формата е просто обединение на сканираните страници и, макар и да влошава леко качеството на сканираните снимки, това не е чак такъв проблем. Основния проблем е начина на сканиране !!!

Подкрепям напълно!

Аз също сканирам през Рийдъра, но в режим "Сканирайте в PDF". То мойто по принуда, щот нещо ми се прецака софтуера на скенера (и преинстал не помогна, май е нещо от ОС-то) и не мога да използвам разширените настройки - черно-бял, 300дпи и т.н. Мога единствено да сменям между фото, текст... и затова я използвам колкото да сканирам корицата. Останалото с Рийдъра, но, както казах, сканиране в ПДФ.

Макар че да се използва Рийдъра за сканиране, това е нож с две остриета. Ако книгата не е хубаво прилепена към повърхността на скенера, Рийдъра не разчита добре текста и изписва йероглифи в скана. Така на места трябва да сканирам повторно, защото сканираното е неизползваемо. За да може, ако при конвертирането се е получило неразпознаване, то това - ако е в нормални граници - да се препише на ръка. Иначе става много сложно, докато се издири необходимия текст. ;)

• Отговори 2k
  • Прегледи 300,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря за поредният страхотен превод ;) Линда ми е една от любимите авторки :DПросто сте невероятни :DОбичам виииииииииииии!!!

Благодаря на всички за топлите думи!Видях много нови никове, което ми показа, че безсънните нощи са си стрували и ми дава ново вдъхновение за работа.Страхотно много съм развълнувана от това, че ни приемате като едно цяло – преводач и редактори – и така трябва да бъде.Превода на една книга е колективна игра.Голия превод на думите на авторката нищо не струват, без компетентната редакция.Не умаловажавам труда на преводача, но често покрай това се забравя труда на редакторите, който изобщо не е маловажен.Аз работя с един прекрасен екип:Хриси (m.o.r.e.n.a4), Крис (кristy_34)и Гай (Gaytanka), Съни (cheetah), които не щадят личното си време и безсънните си нощи, за да дадат приноса си към превода.И не на последно място благодаря на Инка (Ralna), която с толкова желание и любов направи прекрасната корица.Благодаря ви момичета!!!И да сме живи и здрави, за да продължаваме да ви радваме с нови преводи!

Публикувано изображение

Момичета, за всички които четат „Удоволствието на Макензи“ искам да направя едно пояснение – в осма глава става въпрос за един петнадесет годишен ветеран.ГРЕШКАТА е ВЯРНА.

— Разбираш ли, ръководството няма друг избор. Останалите помощници са добри момчета, но са твърде млади, без достатъчно опит. Единият е двадесетгодишен и не се интересува от тази работа, а другият е петнадесетгодишен идиот, когото никой не може да търпи.

За тези, които разбират английски ето и оригинала, за да не съм голословна.

"You gotta understand, there's not a lot of selection here. A couple of the young deputies are good, real

good, but they're too young, not enough experience. The one twenty-year guy isn't interested. A

fifteen-year guy is a jerk, and the rest of the deputies hate his guts."

Здравейте! Аз не съм много наясно със сканирането, но от написаното от Тори не разбрах много и затова сега и аз искам да задам един въпрос. Защо е необходимо книгите да се редактират(като под редактират доколкото разбирам се правят в doc и rtf формати), след като в pdf формати се четат идеално? Аз имам сканирана тази книга "Легло от рози" и си я прочетох без проблем, много добре беше направена. Даже на мен ми е много по-удобно да чета книгите в pdf формат. И освен това искам да благодаря за чудесната книга на Линда Хауърд :hush::P

Здравейте! Искам да отговоря на amcocer Има хора като мен, които обичат да си отпечатват всяка книга която са свалили. Затова ми е по- лесно ако е във формат doc или rtf. Може би си нямаш понятие колко е трудно да се редактира една книга? ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО НИ РАДВАТ С НОВИ КНИГИ. БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА, ЧЕ АКО НЕ БЯХТЕ ВИЕ НЯМАШЕ ДА МОГА ДА ЧЕТА ЛЮБИМИТЕ МИ РОМАНИ.

Здравейте! Искам да отговоря на amcocer Има хора като мен, които обичат да си отпечатват всяка книга която са свалили. Затова ми е по- лесно ако е във формат doc или rtf. Може би си нямаш понятие колко е трудно да се редактира една книга?

ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО НИ РАДВАТ С НОВИ КНИГИ. БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА, ЧЕ АКО НЕ БЯХТЕ ВИЕ НЯМАШЕ ДА МОГА ДА ЧЕТА ЛЮБИМИТЕ МИ РОМАНИ.

Сигурна съм, че е трудно да се редактира книга, но просто питах защо е необходимо да се прави. Нали и от pdf формат може да се печата. А и повечето не разпечатват книги, а ги четат от компютъра, а в pdf формат четенето е като истинска книга за разлика от другите формати.

Тъй като, темата за форматите беше спомената тук, аз просто съм любопитна защо точно се прави редакцията на вече сканирани книги(както споменах и преди, не съм на ясно със сканирането и просто искам да науча подробности, така и така се отвори разговор на тази тема).

Иначе съм много благодарна за положения огромен труд на всички - и редактори и сканиращи.

Лично аз предпочитам да чета в rtf. формат,поради простата причина, че мога да си увелича буквите до такава големина, че да мога да ги чета без очила, когато очите ми се уморят. Тогава прехвърлянето на редовете и страниците става много лесно – само с натискане бутона на мишката. Докато при действителния книжен скан или pdf.формат иска много повече манипулации – един път надолу, после настрани после на горе, което в повечето пъти води до загуба удоволствието от четене.Незнам за някакви технически причини, ако има такива Тори ще каже.Но от дългогодишния ми опит мога да кажа ,че процента на УЖАСНИТЕ сканове е много голям – лошо сканирани букви, черни полета, губещи се думи в края или началото на реда, което също води до разваляне на удоволствието за четене. Затова страхотно много уважавам работата на момичетата, които превръщат pdf в rtf формат. БЛАДОДАРЯ!!! :jogging::)

Редактирано от rumi_1461 (преглед на промените)

Няма лошо, мила, питай споко.

Здравейте! Аз не съм много наясно със сканирането В първия пост на темата Линкове към любовни романи има едно файлче с оптимални настройки на скенера. Имаме и тема Проблеми при сканиране/заснемане, може да я попрегледаш... но от написаното от Тори не разбрах много и затова сега и аз искам да задам един въпрос. Защо е необходимо книгите да се редактират(като под редактират доколкото разбирам се правят в doc и rtf формати), след като в pdf формати се четат идеално? Книгите се редактират за всички, които предпочитат текстовия пред пдф-формата. Отделно редактираната вече книга се качва в Читанка, където може да се чете онлайн, например на работа :biggrin:http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif Аз имам сканирана тази книга "Легло от рози" и си я прочетох без проблем, много добре беше направена. Искам да подчертая, че не визирам споменатата книга. Но не всяка книга, която се чете нормално, може да се редактира. Отделен въпрос е как самите очи определят термина нормално - на пръв поглед може и да е така, а всъщност за очите да не е. Даже на мен ми е много по-удобно да чета книгите в pdf формат.Това вече е въпрос на предпочитание.

Сигурна съм, че е трудно да се редактира книга, изглежда лесно, но не е, поне в началото, защото има доста неща, за които трябва да се внимава :D но просто питах защо е необходимо да се прави. Нали и от pdf формат може да се печата. А и повечето не разпечатват книги, а ги четат от компютъра, а в pdf формат четенето е като истинска книга за разлика от другите формати. За четенето като от истинска книга можем да поспорим, щото ако хакнеш един текстови файл в някоя програмка за четене от рода на Cool Reader, няма и да помислиш за пдф.

Тъй като, темата за форматите беше спомената тук, аз просто съм любопитна защо точно се прави редакцията на вече сканирани книги(както споменах и преди, не съм на ясно със сканирането и просто искам да науча подробности, така и така се отвори разговор на тази тема).

Освен предпочитанията на съфорумките и качването в читанка, текстовия файл е в пъти по-малък като размер, може да се качва по телефони, четци и т.н.

Иначе съм много благодарна за положения огромен труд на всички - и редактори и сканиращи.

• Автор

Книгите се преобръщат в текстови файлове по няколко причини.

Като начало, един pdf обикновено е в пъти по-голям от един текстов файл - т.е. спестява се място на компютъра.

Второ, един текстов файл можеш да качиш в електронен четец, а дори и на телефона си и да четеш на път, в офиса, или където и да е другаде, когато не разполагаш с компютър - нещо, което е невъзможно да направиш с един pdf

Трето, качеството на част от pdf-ите е доста ниско, което разваля удоволствието от четенето.

Четвърто, боравенето с един текстов файл и форматирането му във вид, който да е приятен за окото, е много по-лесно и има много повече възможности.

Пето, програмите за четене, които могат да се използват, боравят най-вече с текстови файлове, докато с pdf-и ползването е много ограничено.

Шесто, допълнително текстовите файлове, които правим, се качват и в най-голямата онлайн-библиотека chitanka.info, с което обогатяваме базата книги на библиотеката. А там не приемат pdf-и или лошо редактирани текстови файлове - Читанката се слави с изискванията си за качество и аз съм горда, че приемат и качват текстовете ни.

Здравейте! Искам да отговоря на amcocer Има хора като мен, които обичат да си отпечатват всяка книга която са свалили. Затова ми е по- лесно ако е във формат doc или rtf. Може би си нямаш понятие колко е трудно да се редактира една книга?

Не,нямам понятие колко трудно се редактира книга,сигурна съм,че е процедура,която отнема много време и нерви и затова по никакъв начин не омаловажавам труда на хората,които го правят.

Аз съм от тези, които сканират и качват книги (голяма грешка!) и в отговор получават критики,че не са се постарали достатъчно,че да направят така,че веднага след като някой получи направеното от тях наготово ,да могат да си го разпечатат без проблем или да си го четат където им е най-удобно.Признавам си,засрамена съм! Защо ли си мислех,че сканирам книги,за да се четат,а то било за да се редактират и качват в Читанка. Където ,между другото, от моите изключително ужасни сканове се появиха текстове,явно в процес на дообработка (някои могат да ги редактират значи?),от които дори ми е махнато името като сканирал.

Правя скановете доброволно,отделям от времето си и се трудя според възможностите си. Съжалявам,че крайният продукт не Ви допада.Има лесно - не ги теглете.Всеки има право на избор - дали да си изтегли и прочете нещо от тук предоставено доброволно и безплатно,макар и невинаги с желаното от нас качество ,или да се бръкне и да изтича до книжарницата,за да си купи оригинала. Несъмнено,той ще е най-добър!

Смятах,че тук сме,за да се радваме на общата си страст- книгите и всеки да допринася с каквото може,но явно съм се объркала.Не съм тук за благодарност, явно всеки тегли и бяга и се чуди за какво ли е бутона БЛАГОДАРЯ под всеки торент ( това е лично мое мнение,разбира се), но чак пък и такава критика не съм очаквала.Това определено "много ме стимулира" да продължа със сканирането...

• Автор

"Опитът" ти за сарказъм беше абсолютно излишен (няма да използвам по-ярки определения). И вместо да провериш защо се е получил провала в цитираната книга (дадох ти вариант как да го направиш на ЛС, както и ти написах, че с други твои сканове не съм имала подобен проблем), ти реши да ми се правиш на "Великата обидена" и да вадиш част от думите ми от контекста. Не знаех, че един учтив апел за начин на сканиране е "чак пък и такава критика...". Но явно е така, според теб. Аман от "ощипани моми"!

"Опитът" ти за сарказъм беше абсолютно излишен (няма да използвам по-ярки определения). И вместо да провериш защо се е получил провала в цитираната книга (дадох ти вариант как да го направиш на ЛС, както и ти написах, че с други твои сканове не съм имала подобен проблем), ти реши да ми се правиш на "Великата обидена" и да вадиш част от думите ми от контекста.

Не знаех, че един учтив апел за начин на сканиране е "чак пък и такава критика...". Но явно е така, според теб.

Аман от "ощипани моми"!

Не мога да си обясня намесата на модератора.Използвах въпроса на друг потребител,за да споделя своето мнение.Не е ли затова форума? Не съм квалифицирала никого по никакъв начин,смятам че е проява на лошо възпитание и некоректно да даваш определение за нещо или някого,когото не познаваш.Това също е само мое мнение,разбира се.Съжалявам за така възникналия дебат,няма да се повтори,разбрах правилото - запази мнението за себе си.Лека нощ!

Ох, след Ганиното АМИН!, трудно се пише.Ама аз понеже съм на всяко гърне мерудия, ще си излея душата.MVM, защо се впрягаш – не е здравословно.Аз също сканирам книги и беше време когато се ЯДОСВАХ, че с всичкото си нахалство започнах и да превеждам.Оказа се обаче ,че файда от това ядосване – НЯМА.И знаеш ли защо – защото разбрах,че всичко това което правя ми носи НЕВЕРОЯТНО УДОВОЛСТВИЕ.А това, че след мен още десетки ще се ползват от труда ми, ме прави СТРАХОТНО ЩАСТЛИВА.Затова продължавам!!! Надявам се, да ме разбереш правилно и да продължиш!

• Автор

Не мога да си обясня намесата на модератора.Използвах въпроса на друг потребител,за да споделя своето мнение.Не е ли затова форума? Не съм квалифицирала никого по никакъв начин,смятам че е проява на лошо възпитание и некоректно да даваш определение за нещо или някого,когото не познаваш.Това също е само мое мнение,разбира се.Съжалявам за така възникналия дебат,няма да се повтори,разбрах правилото - запази мнението за себе си.Лека нощ!

Това, че съм модератор във форума няма нищо общо с темата, която се разисква. Или, според теб, факта, че съм модератор ме поставя извън категорията на хора, които имат правото да изказват мнения?

В случая говорех от позицията си на ръководител на Редакторския екип, който се опитва да направи нещо полезно за всички, които обичат любовните романи - т.е. да превръщаме скановете в текстови файлове.

Този спор и друг път е воден, но, докато умните приемат критиката и се опитват да повишат качеството си на скан, то величайшите себе си "Правя скановете доброволно,отделям от времето си и се трудя според възможностите си..." "...че веднага след като някой получи направеното от тях наготово ,да могат да си го разпечатат без проблем или да си го четат където им е най-удобно...", обикновено се обиждат, че не им правим метани.

Ако ти е проблема това, че не ти благодарят достатъчно, само кажи и ще ти направим отделна тема "Моите благодарности към MVM" Дано тогава си доволна достатъчно, че да се замислиш и за качество.

Момичета, за всички които четат „Удоволствието на Макензи“ искам да направя едно пояснение – в осма глава става въпрос за един петнадесет годишен ветеран.ГРЕШКАТА е ВЯРНА.

— Разбираш ли, ръководството няма друг избор. Останалите помощници са добри момчета, но са твърде млади, без достатъчно опит. Единият е двадесетгодишен и не се интересува от тази работа, а другият е петнадесетгодишен идиот, когото никой не може да търпи.

Моята реакция стана същата, като реакцията на Ватикана след излизането на книгата на Дан Браун -- Шифърът на Леонардо, вой, че не отговаря на истината. Затова млъквам и приемам, че това е само книга, в която ситуацията е подсилена с авторова фантазия. :speak:

Благодаря на Руми и екипа редакторки, които ми дадоха възможност да се насладя на тази разкошна книга. Отдавна не бях попадала на толкова завладяваща история, на толкова приятен за четене и без правописни грешки превод. :hush:

Момичета, страшно много ви благодаря за Удоволствието на Макензи!!! Чела съм я на английски и знам, че е невероятна, затова чакам с нетърпение компютърът ми да бъде оправен, за да я прочета и на майчин език :) Още веднъж - огромно благодаря на всички за положения труд http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/kiss.gif

Моята реакция стана същата, като реакцията на Ватикана след излизането на книгата на Дан Браун -- Шифърът на Леонардо, вой, че не отговаря на истината. Затова млъквам и приемам, че това е само книга, в която ситуацията е подсилена с авторова фантазия. :)

Благодаря на Руми и екипа редакторки, които ми дадоха възможност да се насладя на тази разкошна книга. Отдавна не бях попадала на толкова завладяваща история, на толкова приятен за четене и без правописни грешки превод. :clap:

Варни реакцията на рум предполагам е породена от факта, че и друг читател би припознал твойте съмнения по въпроса. Отворени сме за всякаква критика. Просто в случая авторката си е позволила този текст и ние трябва да се съобразим с нея. Хубаво е когато се усетят такива неща да се проверява пак. Ние това и направихме защото никой не е застрахован от грешки било то от заплес или чисто технически понякога. Затова ти благодаря, че обърна внимание и ни накара да проверим отново. Обачеййййййййййй момъка ша си остане на 15 както линда го е изтипосала хихи.

Не знам до колко имам право, но не мога да си замълча и за разразилата се дискусия. Не съм адвокат на никого. Не сканирам и не редактирам. Но отскоро имам честта отблизо да следя работата и на редакторките. Първо по въпроса защо се прави. Ами защото колко пдф формата можеш да сбереш на един комп и колко док. Аз лично не обичам да чета в пдф. Изложени бяха и други доводи, така че няма да разтягам повече локуми. И сега към това, което ме провокира да напиша този пост. Казвате, че нямате идея как се редактира книга. Ами аз отскоро имам и мога само шапка да сваля на всяко едно момиче, заело се с такъв труд. Това са високо ерудирани дами, всяка от които на моменти и се е налагало да преписва почти на всяка страница при лош скан, за да се радваме ние на книги, които понякога сме търсили с години, за да прочетем. Когато някой изрази критика към качеството, на мен първата ми работа е да си проверя продукта. Хора сме всеки греши. Ако съм сбъркала се поправям. Ако не казвам сори ама е така. Естеството на дейностите е различно и всеки се насочва там където мисли, че има умения. Но не се обиждайте ако някой каже, че скана ви е лош. Защото ако замълчи, значи е преписал половината ви книга. Или още по лошо. Турил я е в графа "не става". И в двата случая усилията ви са били напразни. Е това мен бая би ме: А)демотивирало, щот не ставам или Б) мотивирало да стана добра, в това което правя. Това вече е личен избор и право на всяка от нас.

:P Да си кажа право, изречението с "петнадесетгодишен идиот" го прочетох поне пет пъти, върнах се назад да проверя дали пък случайно не съм минала по диагонал нещо - така се бях увлякла - и си викам - ха сеги, хванах ги!!! Да ама не! Грешката е вярна! Просто не схванах идеята за толкова млади помощник-шерифи, но авторката така си е решила. Благодаря още веднъж на всички спомогнали да стане тази книжка факт, и да си кажа - просто на един дъх се чете. Пък после Тори ще има да си чака за редакции... А пуснете още нещо и пакета от 100 книги ще го видим след другия Великден!!! :P:P:P:biggrin::cool::clap:

:P Да си кажа право, изречението с "петнадесетгодишен идиот" го прочетох поне пет пъти, върнах се назад да проверя дали пък случайно не съм минала по диагонал нещо - така се бях увлякла - и си викам - ха сеги, хванах ги!!! Да ама не! Грешката е вярна! Просто не схванах идеята за толкова млади помощник-шерифи, но авторката така си е решила.

Благодаря още веднъж на всички спомогнали да стане тази книжка факт, и да си кажа - просто на един дъх се чете. Пък после Тори ще има да си чака за редакции... А пуснете още нещо и пакета от 100 книги ще го видим след другия Великден!!! :P:P:P:computer8::):wors:

Ти на разстрел ли искаш да ма водят ве хихихихи

Не, мила. Няма такава идея за толкова млади помощник-шерифи, това е само и единствено авторова измислица. Защо го е направила Линда, само тя си знае. Но тук, ако няма навършени 16г никой няма право да работи. А за служба в полицията, абсурд :wors:

А дали не го е използвала образно казано, в смисъл, че е толкова млад, че прилича на 15 годишен?

Ти на разстрел ли искаш да ма водят ве хихихихи

Аз ша заредя пушката Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.