Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Градината и нейните обитатели ...

Featured Replies

И аз искам такава принцеса,как се казва?

Издържа ли на жеги-че мансардата ми е южна

:)

Това е орхидея. Да обича и дори предпочита топло и както вече казах - светличко. Не знам за пряка слънчева светлина...
  • Отговори 625
  • Прегледи 109,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Прекрасна е. Обожавам ги, имат една хищна красота, която сякаш краде душата ти, без дори да усещаш.

Всичко, което е казала съседката на Шефката е така. Лично при мен орхидеите не бяха никак капризни, което е малко невероятно. Условията вкъщи, при които се развиват: почти пълна липса на слънчев лъч, с изключение на малко шарена сянка привечер (говорим за апартамент), вода – когато се сетиш, стига да не пресъхва (по принцип така поливам цветя, без сукулентите). Специални торове не съм слагала – честно казано, не очаквах, че ще издържат много, чувайки невероятни истории колко капризни са и знаейки, че не съм отявлен цветовъд. Да, ама вече 2 години цъфтят по 2 пъти годишно. В момента си почиват. :-)

Ето снимки – имам още 2 вида, но някъде съм забутала снимките на цветята и много ме е яд. Така или иначе, като цъфнат веднага ще ви ги щракна.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

• Автор

Много ви благодара очарователни лейди, но ние малко се притесняваме от такива префинени госпожици. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

И сега какво да я правя, да я присаждам ли, колко да е голям новия съд, каква да е пръстта.

Четох някъде, че обичала нощно време да и е хладно, а през деня топло (разлика до десетина градуса), и да не е на пряка слънчева светлина?

Хайде, моля помогнете ни ! :rolleyes:

И аз искам такава принцеса,как се казва?

Издържа ли на жеги-че мансардата ми е южна

Phalaenopsis amabilis - Фаленопсис амабилис - Орхидея

Името на Фаленопсиса произлиза от "Phalaen[a]" "Пеперуда" и за пръв път е описано от Карл Линей / Carolus Linnaeus като група орхидеи с голяма устна.

По тази причина също са наречени Moth orchids.

Произхождат от Южна Азия - Филипините, Хималайския масив, островите Минданао до северна Австралия и Тайван.

Phalaenopsis aphrodite (Moon Orchid)Епифити, предпочитат сенчестите места, защитени от преките слънчеви лъчи. В естествени условия са разпространени в нископланински райони с висока влажност, но има и такива, предпочитащи по-ниска влажност. Фаленопсиса няма псевдобулби нито ризоми. Те са моноподиални, с елипсовидни закръглени зелени листа, базално разположени. Фаленопсис в добро състояние може да има до 10 листа.

Класификация:

Sogo YukidianВидовете могат да се класифицират в две групи:

Група видове с дълги стебла и цветоноси, големи почти кръгли цветове бели или с розови оттенъци.

Група с къси стебла и цветоноси, с по-малко закръглена форма на цветовете, които са с восъчна текстура и много по-разнообразни цветове.

Всички видове фаленопсис са епифити.

Интензивното кръстосване на видовете е довело до голям брой хибриди с многообразни по форма цветове и вариации по отношение на оцветяването. Те са по-приспособими към домашни условия от ботаническите видове. По- известни хибриди са Фаленопсис амабилис - Phalaenopsis amabilis, Фаленопсис шилериана - Phalaenopsis schilleriana и Фаленопсис стуарциана - Phalaenopsis stuartiana.

информацията е от: Укипедия

Благодаря ви за инфото

Жалко,при мен ще загине веднага Принцесата.

Питах и в цветарския магазин-същото ми казаха-

без пряка слънчева светлина трябва да е,иначе ще умре.

А при мен е така,то сигурно и каланхоето ми затова не цъфти

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Затова пък Исусовия венец,който ми изпрати Еми,май ще живее.

На него явно му е кеф на светлинка и на припек.

Затова пък Исусовия венец,който ми изпрати Еми,май ще живее.

На него явно му е кеф на светлинка и на припек.

Щом имаш припек, направи си градина от кактуси. Ако ги обичаш де...Аз съм се захванала с един такъв проект в момента. Като придобие вид, ще ви го покажа :whist:

Много съм щастлива - :ph34r:моите бебчета (латинките ми) са се родили тази нощ....:beer:При положение, че поглеждам в саксиите поне по 20 пъти на ден -това е чудо...Много бързо са покарали....:rolleyes:

Публикувано изображение

Много ви благодара очарователни лейди, но ние малко се притесняваме от такива префинени госпожици. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

И сега какво да я правя, да я присаждам ли, колко да е голям новия съд, каква да е пръстта.

Четох някъде, че обичала нощно време да и е хладно, а през деня топло (разлика до десетина градуса), и да не е на пряка слънчева светлина?

Хайде, моля помогнете ни ! :P

Със сигурност не трябва да е на студено. Едната орхидея, която седи долу, на теракота, макар и на подложка, не цъфтя последния път. Обаче развива огромни листа.

Със сигурност обичат много светлина, но не и пряка слънчева светлина, особено директна (без да преминава през стъкло). Въобще цъфтящите растения, поне при мен, не обичат жарко слънце, особено ако говорим за дълги часове "плаж".

Някъде четох за един тест - ако на орхидеите листата са им тъмнозелени, значи светлината е малко. На моите са най-тъмното тъмнозелено :D, но няма какво да направя повече по въпроса, и друг път съм споменавала, че "съм" със северно изложение.

За пресаждането - не знам. Някъде пишат по време на цъфтеж, другаде - по време на активен растеж, трети - когато орхидеите са в покой, четвърти - не бива да се пресаждат, пети - след като прецъфти. Публикувано изображение Моите не са пресаждани. А може би трябва. Орхидеите имат много сложна и овързана коренова система и аз лично се притеснявам да го правя. Знам, че задължително трябва да са в прозрачни пластмасови саксии.

Вили, каквото и да (не) правиш, от растението зависи дали ще се хване или не, дали ще цъфти 1, 2 или 10 пъти, дали ще цъфти 1 път на 2 години или 3 пъти годишно. Пред очите ми (не вкъщи) има орхидея, която се спуква да цъфти в пълен разрез на всички правила за правилно отглеждане. Има го и тоя момент, че прекаленото обгрижване на цветята има обратен ефект.

Надявам се, че съм ти била полезна и искрено ти пожелавам дълго време да се радваш на разкошни цъфтящи бели орхидеи! :)

Бел, наистина много бързо са покарали! Все така да вървят! Публикувано изображение

• Автор

/ .... /

Надявам се, че съм ти била полезна и искрено ти пожелавам дълго време да се радваш на разкошни цъфтящи бели орхидеи! :)

/ .... /

Благодаря ти Вили, съветите ти са безценни . :huh:

Като гледам пръстта в саксийката, мисля, че тази която си донесох от гората е същата.

Сега съм решила, че ще присадя веднага щом открия подходяща прозрачна саксия, най-много с два номера по-голяма от сегашната.

Пък каквото стане, стане ... :)

прозрачна саксия

:huh: Аз таквоз нещо не съм виждала, освен ако не е пластмасова или кашпа....?

Китките на другата баба + уловения Мишо

:P

Публикувано изображение

Градините на село не са като градските - лятото, денем и нощем всички са навън - там като наизлезе народа в 6 сутринта да си изпрати животинките на паша, да си изпие кафето, да поработи, да обядва под асмата, да се килне лекичко на пейката в следобедната мараня и да подхване пак чернозема, та до залез слъце...Че като опъне вечерната трапеза, че като надойдат и съседите - може и да пие повечко, а тогаз му иде и да викаааа...На село сме - всички ти са приятели или роднини.....

Публикувано изображение

Късно вечерта ни дойде и последното гостенче за празника - дали изкушено от миризмите или от нещо друго...Оказа се синеок хубавец, който никак не е страхлив:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Рибена чорба?:

Публикувано изображение

От тук вече повече от 10 години си бера ягодки я за компотче, я за сладко:

Публикувано изображение

Лимона скоро ще цъфне:

Публикувано изображение

Какво ли има в кутията?Скалп на последния обожател.Успокоението е,че всъщност имаш котка а не тигър.

Какво ли има в кутията?Скалп на последния обожател.Успокоението е,че всъщност имаш котка а не тигър.

Кутията ми я подари един много скъп човек в събота. Мисля да си събирам бижутата в нея.

А малкото, черно същество си е истински тигър, като почне да се дере и да хапе :)

Хайде на ягодите

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ти искаш ли ягодка,заповядай

:cheers:

Публикувано изображение

Бени, този малкият е голям сладур - на това му се вика обитател на градината :whist:

Продължението...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И това не е всичко,както се казва в една реклама.С риск да стана досадна възнамерявам да споделя градинските аксесоари...

И нашия център е цъфнал :indian:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И в гората е една такава красота :)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

На тази снимка има една червена точка, която се казва фазан. Ама нямаше как от по близо да го снимам. Бяга малката гадинка...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Дъждомери,ветропоказатели и всякакви градински аксесоари внасят настроение и разнообразие според мен.Въпреки,че са си чист кич.Има обаче и стоиностни неща,които са уникални и си заслужава да се видят .

Моля...

Дърворезба

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Това са ми любимите...природата и фантазията са създали изкуство...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

....

Страхотни са, Nikita :) - чак ми се прииска да дойда до Бургас и да си купя малко дървенийки :)

А ри мен -вижте какво пристигна :

Публикувано изображение

:yanim:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.