Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Градината и нейните обитатели ...

Featured Replies

Горе-долу си схванал принципа, ако и откриеш решение на моето затруднение, ще е чудесно. Не те и карам да се мъчиш, на мен ми стана интересно и искам да се опитам. Идеята ми е да направя щамбова с някоя остинка (за справка - David Austin). Би се получило нещо фантастично, но не виждам да продават такива в БГ. Мога да си купупя готови, но това което е на пазара у нас не може да се нарече избор. Иначе отглеждането им не е кой знае каква мъка, грижата и болестите са като при останалите + през зимата трябва да се поприкрие. Щом в Германия успяват да ги опазят и в нашия климат ще се справят. Основната философия е в рязането.

За цел : експеримент спокойно може да използваш и някоя от "практикер" или дори облагородена от улиците, която си харесаш :rolleyes:

От благородната вземаш калем, обработваш го и го присаждаш на готовата подложка - само че нали разбра, че това се прави чак на третата година ?

• Отговори 625
  • Прегледи 109,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да не пропусна да се похваля. Тази година имам малки сладки кивинца, мъхнатички и зеленички. Преброих ги общо 10 броя, с идеални форма, цвят и размери. Имам засадени 2 женски и 1 мъжко, като за първи път ще бера плод. Смятам даже да махна две от асмите и да засадя още едно на тяхно място, което може този път да е хибрид.

За цел : експеримент спокойно може да използваш и някоя от "практикер" или дори облагородена от улиците, която си харесаш :cool:

От благородната вземаш калем, обработваш го и го присаждаш на готовата подложка - само че нали разбра, че това се прави чак на третата година ?

Ще ми се да започна от нулата, а ти пропускаш един етап и затова ще се повторя. Всичко идва от "междинника, имащ свойството да расте прав, здрав, корав и да надебелява. Не разбрах обаче какъв сорт е той т.е. какво се използва, като най-подходящо за целта?" Предложения за тази студоустойчива дивачка? (с описаните параметри и технически характеристики) :speak:

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Ще ми се да започна от нулата, а ти пропускаш един етап и затова ще се повторя. Всичко идва от "междинника, имащ свойството да расте прав, здрав, корав и да надебелява. Не разбрах обаче какъв сорт е той т.е. какво се използва, като най-подходящо за целта?" Предложения за тази студоустойчива дивачка? (с описаните параметри и технически характеристики) :cool:

о, о ,о ....

Това да ти е проблемът....А аз се чудя от вчера какво всъщност питаш....Мхм.

Междинникът-присадка разбира се е вид шипка с по-малко трънчета, по-дебело и право стъбло и израстващ на височина :speak:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

о, о ,о ....

Това да ти е проблемът....А аз се чудя от вчера какво всъщност питаш....Мхм.

Междинникът-присадка разбира се е вид шипка с по-малко трънчета, по-дебело и право стъбло и израстващ на височина :cool:

Да, това ми е проблемът. Що за вид шипка е това? Както разбрах (и вече споменах) за основа (подложка) се използва дива шипка, но за междинник - не съм толкова сигурна. За мен шипката е силно разклонен храст и затова имам съмнения. Объркана съм.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Да, това ми е проблемът. Що за вид шипка е това? Както разбрах (и вече споменах) за основа (подложка) се използва дива шипка, но за междинник - не съм толкова сигурна. За мен шипката е силно разклонен храст и затова имам съмнения. Объркана съм.

От време да време, когато експериментирам в моята градинка, прескачам до един форум, където съм регистриран с друг псевдоним.не, че и той не е като нашия тук, пълен с постове, притежаващи различна степен на полезност, но в твоя случай, мисля, че ще ти бъде полезен.

Ви тази тема , по-специално поста на от@Fiut от 13 Май 2010и отговорът на @cvetar от 14 Май 2010

Ндявам се, че съм ти бил полезен, въпреки, че никога не бих се занимавал да щамбовам рози.

Мхм.

А за шипката не си съвзем права....

Та шипката и розата са си братовчедки и както при жените -едни за бодливи, други-криви :speak: Ама има и прави, без бодли :cool:

Дебелите клони на шипката нямат бодили и растат жилави, прави и корави. Лошото е че за да се добереш до тях, трябва да преминеш през вълмата от млади злобно-бодливи ластари, готови на всичко за да се закачат за някой или нещо. Дебели дочени дрехи и кожени ръкавици помагат - пази очите...

Дебелите клони на шипката нямат бодили и растат жилави, прави и корави. Лошото е че за да се добереш до тях, трябва да преминеш през вълмата от млади злобно-бодливи ластари, готови на всичко за да се закачат за някой или нещо. Дебели дочени дрехи и кожени ръкавици помагат - пази очите...

Благодаря!

Хм. Това сякаш обезсмисля използването на междинник. Струва ми се странно да се използва за основа (подложка) и за междинник едно и също, а навсякъде (където съм чела) пише, че се използва междинник. Както и да е, така или иначе ще се допитам и до специалист, face to face.

Благодаря!

Хм. Това сякаш обезсмисля използването на междинник. Струва ми се странно да се използва за основа (подложка) и за междинник едно и също, а навсякъде (където съм чела) пише, че се използва междинник. Както и да е, така или иначе ще се допитам и до специалист, face to face.

Тук казват шипково стебло с корена за подложка. Превод?

Ето и подходящите сортове шипки (цитирано пак от там)...

Большой выход длинных, ровных и гибких штамбов мы получали из сеянцев специальных форм розы канины (Rosa canina): отбора ГБС (Н-22, № 4 и № 5), и иностранных ('Пфендера', 'Шмидс Штамбильднер').

Сильнорослые формы р. ругоза (R. rugosa) также подходят для данных целей, но привои будут менее долговечны.

Прибирам се в къщи, и с ужас разбирам, че гадът е цъфнал най-после....

Дис ис ъ гад :

Публикувано изображение

p.s. знаете ли от кога го чакам да цъфне ? Миналата година нещо го прегриза, ама тази е разцъфтял, молодец :lol6:

• Автор

Не знам за кактусите... обаче маймуна го искам, дива завист ме загризе щом го зърнах пък /казвай веднага за какво го менкаш/ а а а а а пазя от момчетата едно от онези рошавите, които са на заден план върху мизикалната кутия :yanim:

• 2 седмици по-късно...

Никакво отношение нямам към градината. Не се сещам да поливам цветятя. Хич не ме влече и хич ме няма. Даже не ги и забелязвам. Ама ей това тази сутрин съвсем случайно го съзрях. Нищо, че всеки ден минавам по няколко пъти от там. Даже са няколко такива цветя в различни цветове. Никак не изглежда зле. Хареса ми.

Публикувано изображение

Жалко, че не снимах розата. Една такава висока, увивна, хубаво червена и много красива. Ама си премина. Нищо - догодина.

Редактирано от Ръчна (преглед на промените)

Днес ми попадна фотоапарат и пощраках малко :rolleyes: Първо покрай една рекичка, после гирлюците на майка, а даже и някоя гадинка хванах :shock11:

Ей ги край рекичката...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

на мама гирлюците :)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Има и още снимки, но да не заемама ефира :) Ще ги постна другия път.

Каните ми са започнали да цъфтят :cheers:

Публикувано изображение

А това е един обитател на градината -от пролетното котило, дето ми беше в мазето.Оная уруспия, майка им ги е направила дивачета -нито едното, нито другото се дават в ръце и само висят по дърветата :

Публикувано изображение

Оная уруспия, майка им ги е направила дивачета -нито едното, нито другото се дават в ръце и само висят по дърветата :

:cheers:

Ми дай им мръвка де - да та заобичат

:ph34r:

Ми дай им мръвка де - да та заобичат

да бе - че не мога аз да си я ям :cheers:

давам им всяка вечер по една копаня с хлебе, натопен в сос от манджата ми - до днес бяха на мусака например.Зареждат се двете малки, дъртата мастия, котаракът на комшиите-и той да не остане по-назад... не ги оставям гладни аз душичките.

Зареждат се двете малки, дъртата мастия, котаракът на комшиите-и той да не остане по-назад... не ги оставям гладни аз душичките.

Този котарак сигурно е зет ти... :yanim:

Не наричай котката си уруспия и мастия, че току виж де осъдили за обида! :)

Редактирано от Moira (преглед на промените)

Не наричай котката си уруспия и мастия, че току виж де осъдили за обида! :)

:) Доообре :D

p.s. ама това не и пречи да си е такава, нали ? :yanim:

• Автор

Всичко в моята градина тази година си живее въпреки мен, радвайки се предимно на гледане от моя страна, без никакви специални грижи ...

Публикувано изображение

Тези пък въобще не съм ги садила, от миналата пролет са останали :

Публикувано изображение

Мойта срамежливка най-после ме дари с цвят - увековечех момента, та зимата да и се радвам...Пробвах вариант със светкавица и без - но както и да е девойчето си е красиво!

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Доматите в саксии...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Тук се мъча всяка вечер...

Публикувано изображение

И пазя мъжкия домат ! Само едничък ни е, трябва да го опазим ;)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Братовчедките - кратуни...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И чери доматите...

Публикувано изображение

Малко китки за цвят...

Публикувано изображение

Аз няма да си кривя душата и ще си призная, че никаква ме няма в отглеждането на каквито и да било растения. Нямам и желание, де. Обожавам да наблюдавам цветята, но да са навън, в градината, обичам и да ги снимам. Но не ме карайте да ги поливам, пресаждам или т.н.

Единственото, което си отглеждам е само този г-н Бамбуу. И единственото, което правя за него, е да му сменям водичката веднъж седмично (понякога и повече откарва, че го забравям :)) и да му подрязвам коренчетата, когато станат много дълги :)

Публикувано изображение

Градинки и цветя от Единбург, Шотландия, с лошо качество и малък размер:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

• Автор

Ох тази горната къщичка направоооо ...

Ето ви пак малко от моите красавици, които не престават да цъфтят това лято.

Публикувано изображение

Тази пък само един път успях да я снимам добре, когато я купих и беше още всаксията. Сега упорито не показва красотата си пред обектива:

Публикувано изображение

А като този храст има още един, обещават неземна красота след време като цъфнат, върха на всяко стръкче е цветна пъпчица.

И тях миналата есен от саксии ги прехвърлих в градината, дори бяха почти умрели.

Публикувано изображение

и последно

Публикувано изображение

Доматите в саксии...

Трябваше да снимам доматите в оранжериите, щях да те задмина. :D

Зелен боб :)

Публикувано изображение

С разни гадинки

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.