Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Градината и нейните обитатели ...

Featured Replies

Хубавия ми букет...

Публикувано изображение

• Отговори 625
  • Прегледи 109,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Искам да попитам,дали някой има такова растение и да каже нещо повече за него ? В момента го държа до прозореца обаче нещо листата са се свили и не знам дали да го преместя някъде другаде където ще вирее по добре.

Благодаря предварително !

това са резници от гардения, в доста окаяно състояние! Гарденията е изключително капризна, изисква кисела пръст, желязо и оросяване на листата за въздушна влажност.....По бледите и нагърчени листенца , може би и трябва непряка обилна светлина и ......ако имаш някакъв вкоренител , за да подпомогнеш коренообразуването! Дано не съм объркала ....., но ми се струва , че ......съм на прав път!

След зимата, половината от цветята ми са в окаяно състояние (за щастие на половинката), но се надявам, че ще съвземат. Това е едно от тях, даже не му знам и името, не че на останалите им ги знам, де :whist:

пахистахис .....се казва цветето , поздравления ......

Хм, магарешкия трън го знам :ph34r:

Ето още едно

И малко треволяци :blink: от градината на майка ми

това на първата снимка е еписция /има най-различни видове и цветове/ размножава се с ризоми

Ей, благодаря :) А знаеш ли дали може да се насади в саксия, и въобще откъде да се сдобия. Много ми харесва. Хайде, няма да си чупя от дървото, щото охраната ще ме привика :biggrin: и пък и не знам дали ще хване така. Дали в цветарските магазини продават семена ли, дръвченца ли, какво ли е там - идея си нямам.

когато магнолията прецъфти по нея се образуват едни шишарковидни плодове, те са зелени на външен цвят, откъсваш си този "плод" и го оставяш на топло и светло ! След време, по него се отварят малки "устички" и в тях блесват ярко червени семенца , като езичета са ......Веднага се посяват , защото имат малък период на кълняемост! Та , после поливаш , на топличко и чакаш ........поникват след около месец , два .....НО , от семе дървото ще започне да цъфти на десетата година ! Затова само , заради тръпката да ги гледаш как поникват , може! Но за красота .....в разсадниците има готови дървета в цъфтежен период .......

Да, не зная как да цитирам , без снимките, съжалявам .......Благодаря ти !

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Ето тази красавица имаше невероятното упорство да оцелее при мен и да цъфне дори , въпреки мъките на които я подложих от незнание ....

глориоза от грудка: до цвят: В момента е отново във вид на грудка и чака ....своят ред ......!Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ето още някои от любимците ми ......, които отново спят .....Бугенвилеи и асклепиас .....Дано ме зардват с цвят и това лято .....Публикувано изображение

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Бугенвилеи и асклепиас .....

Стана ми любопитно - терасата ти с кво изложение е, та се радваш на такива пищни цветове? :indoorplants: При мен е остъклена , след юни е като ужасен парник и почти нищо не оцелява! :sobbing:

п.п.В тези студени и мрачни дни е истинско удоволствие да седнеш на чаша ароматно кафе и да разглеждаш отново и отново тази пищна феерия от багри и цветове! Благодаря ви приятели за страхотните снимки! :*

Редактирано от Бел (преглед на промените)

Бел, терасата ми е южна и открита ! Бугенвилеята обича яко слънце и е единственото цвете, което в Пловдивските жеги оцелява без проблеми ! Другите цветя ги засенчвам в обедните часове ....Кофти на откритата тераса е , че трудно се поддържа чиста от ветрове и прахоляци ! Духне ли всичко е там в листа и пръст навсякъде! Но пък цветята се чувстват добре! Като имам време ще пусна още снимки на цветя, които имам или съм имала .....Аз също с удоволствие разглеждам албумите си и чуждите такива! Ето още едничка за сега снимка на БЕЛОПЕРОНЕ, което също лятото цъфти яко, а сега пак ме радва с цветовете си .....

Публикувано изображение

е това цвете , което е без листа , но с толкова нежни цветенца, също расте без проблеми и цъфти на терасата .....РУСЕЛИЯ

Публикувано изображение

Ето още някои от любимците ми ......, които отново спят .....Бугенвилеи и асклепиас .....Дано ме зардват с цвят и това лято .....

...

Бугенвилии - имам двечки в дворчето, на тях колибритата кацат за да си починат. Наистина много издръжливо растение.

Дарк, есента си купих и червена .......но не беше в цвят, та дано не са ме излъгали за цвета! Но от сравняване на стъблото и листата , ми се струва , че наистина ще е трети цвят /от тези , които имам/. Също тази пролет ще ми дадат резници от оранжева и китата .....ако наистина ги докарам до цвят......ще ги споделя с всички тук! А ето и няколко още от стайните ми .....:

това е клеродендрона ми , цъфтя обилно, в момента е само на листа .....

Публикувано изображение

а това са три цвята лантани, които бях насяла в една саксия, спукаха се да цъфтят, после ги разделих и .......в момента са с много беден цвят .....пак ще ги събера , пролетта ......

Публикувано изображение

другия вид цъфтя също, но не успявам да открия снимката , той е с по-особен цвят /червено и беличко/ ...

А това е колумнея, която така и не успях да разцъфтя ......а е изключителна красавица , но .....в момента е набрала нови сили и ......ако наистина цъфне, ....и не ви досаждам , ще ви я покажа в цялото и великолепие ........

Публикувано изображение

Кактипус

ХА! Дарки, то, тоз да не е братовчед на моя?

Публикувано изображение

между другото, така и не знам как се казва

Същото говедце е Ем. Прилича на голямо коледарче. Тук им викат orchid cactus или Епифилум

направо на коледарче-мутантче :D

пича се отчете за тази година с два цвята :)

цеструм , в момента е в цвят.....имам го от есента .....и продължава да цъфти неудържимо

Публикувано изображение

Да стоплим февруарския студ с малко цветенца от моето лято 2011 :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Шапка ти свалям, Грижовнице :* Прехапах устнета и ги гледам вече половин час... онемяла. Хем ведра, хем Цветница... :rolleyes:

Благодаря ти, Нел, .....това ми е хоби , което ме прави много спокойна и разпускаща! .....определено обичам предизвикателните и нетрадиционни цветя ....! Защото се притеснявам да не натрапвам присъствие в темата и ....все изчаквам , някой да пусне свои , че да се разводня малко ......и да се пофукам и с другите си любимки ......

Кливиите в градинката под офис сградата тази година позакъсняха малко. Ето първите - като цъфнат всички ще направя голяма снимка. Красота...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Ади Ведра - ти си пак :)

Е ся, чеки малко , да са накипря .......

Абутилон , бял . Все още цъфти в този си вид :

Публикувано изображение

соланум , който е по-различен от общоприетия , цъфтеше обилно , но не завърза плодчета ..., ако се сетя за латинското име на вида , ще го добавя :

Публикувано изображение

торения , от семенца! Тя е едногодишна и не успях да си поръчам нови семена ! Но все още не е късно .....

Публикувано изображение

това е макфадиена, която посадих в кошница и защото е агресивна лиана , и сложих един лозов клон! Буквално го "изяде" , но не можа да цъфне! Това лято очаквам и цветове ! А .....това е нощен изглед на едно кътче от терасата !

Публикувано изображение

това е Бетула нана, бреза джудже! Поръчах я от един английски сайт , в момента е в окаяно състояние ! А ето до това състояние я докарах , след стресовото и пътуване през лятото! Дано оцелее , зимоустойчива и некапризна! Единствена по рода си тук в БГ ....и е моята гордост! Стискайте палци да не се е споминала .....

Публикувано изображение

сега някой друг и после пак ...., ако .....има интерес към цветята ! А благодаря на всички, които ги харесват! Това ме радва , много ! Споделената радост е двойна !

• Автор

Разкошни са Ведра, ти си истински специалист-цветар. :yanim:

Аз отглеждам и се фукам само с това което е успяло да оцелее въпреки моите грижи и ме е изненадало здравата.

Сега по темата: вчера в нашата градина с Азко имахме два ритуала, единият бе помен, а другият зарязване:

Публикувано изображение

P.S. Птицо рошава на име Дарк - как да не е рано за тукашната Клиния, тя би трябвало да цъфти за Великден, както го прави от само себе си всяка година, в тоя сняг и вътре въобще не и беше времето, ама това е защото съм шамандура. :mad:

Климата при теб и при мен в този момент, ако сравняваме пак идваме до същия извод, ахамммм :P:D

P.S. 2 Направо ти завидях за градината от прекрасни Кливии :shy11: великолепни са :wors:

Вили, хич не съм специалист , преди две години отглеждах само стайни теменужки! После се увлякох покрай едни приятелчета ....и по необичайни цветенца, по -непопулярни! И за две години у дома стана джунгла , а в градината ......предстои , това лято .....! да вметна, Азко е красавец ......

Редактирано от Ведра (преглед на промените)

Ведричка, това синичкото ме плени. / от третата снимка/Много е нежно... и значи ли като е такова увивно, че не е капризно? Аз такива обичам. Фенерите ти са много симпатични , но плачат да бъдат нашарени. :)

Едно цвете от мен ,дето не съм сигурна какво е.Вероятно от рода на китайската роза, но с такава не съм имала вземане даване. Мисля,че са капризни като цяло, така че моля за съвет.

Подариха ми я в началото на декември, вкъщи се отвори още една пъпка и до там.Не съм сигурна дали я гледам добре, стои си все още във фабричната саксийка на прозореца , и май често я поливам. Има два пожълтели листа досега.

Публикувано изображение

Айде, ти гониш..

Редактирано от Уиш... (преглед на промените)

Уиш, това наистина си е китайска роза или с наименование хибискус! Те са много благодарни цветя, могат да те радват целогодишно с цвят! Нищо особено не искат, и като гледам състоянието му ...си е добре! Напролет го пресади в по-голяма саксия почти двойно на тази в момента, на шарена сянка с много светлина !И от време на време течна тор за цъфтящи! Ще ти се отблагодари с цвят до скъсване ....! Аз имам само трички, и в момента цъфтят ! Като снимам ще покажа и тях! Запалянковците на тази тема - хибискуси- могат да те изкушат с невероятно красиви видове и като цветове и като размери ! Но аз ......съм от по-скромните и още не съм залитнала по тях...../че ще ме изгонят от къщи/ хаха! Това от третата снимка е торения , тя не е лиана ! ЕДногодишна е и се отглежда от семе ......после умира, и пак отначало! А лианата е това от снимката с фенерите ! Хаха - за фенерите , даааа права сииии.....може да ми дадеш идейка, с мойте две леви ръце може да сътворя някое ново течение в изкуството .....

Ще видим колко ще е благодатна. Снимката е декември. Сега няма цветове, а имаше пъпки които въобще не се развиха. Много ме е яд така като стане. При мен е западно и безпощадно лятото, ще видим къде ще я глася. Щом по принцип цъфти целогодишно значи не трябва да и намалявам до минимум водата, така си мисля. пп Сега видях инфото за синичкото. Мерси.

Редактирано от Уиш... (преглед на промените)

P.S. Птицо рошава на име Дарк - как да не е рано за тукашната Клиния, тя би трябвало да цъфти за Великден, както го прави от само себе си всяка година, в тоя сняг и вътре въобще не и беше времето, ама това е защото съм шамандура. :mad:

Климата при теб и при мен в този момент, ако сравняваме пак идваме до същия извод, ахамммм :P:D

P.S. 2 Направо ти завидях за градината от прекрасни Кливии :shy11: великолепни са :wors:

Късно е Вил. Кливиите на патиото ми цъфтяха още декември месец. Те обичкат да им е прохладно. Ако си я държала на топло в стаята това обяснява защо е поокъсняла. Ако я държиш на хладно и не много светло - примерно в неотоплявана стая, на полузапердени прозорци и после я преместиш в топлата стая - кливията може да те зарадва цвят и по Коледа :)

...

Едно цвете от мен ,дето не съм сигурна какво е.Вероятно от рода на китайската роза, но с такава не съм имала вземане даване. Мисля,че са капризни като цяло, така че моля за съвет.

Подариха ми я в началото на декември, вкъщи се отвори още една пъпка и до там.Не съм сигурна дали я гледам добре, стои си все още във фабричната саксийка на прозореца , и май често я поливам. Има два пожълтели листа досега.

...

Тоя хибискус е добре, само му дай малко повече светлина, че я виж как са му потъмняли листата. Сложи го в по-голяма саксия като използваш смес от добре прегоряла тор и пясък в съотношение 4:1. Ако го гледаш в топла стая може да го пресадиш още сега. Не му давай да порасте по-висок от метър - метър и двадесет - като се засили, резни му върха - така ще се разклони. Цвят дават предимно новите клонки, след втората година можеш да почнеш да го подстригваш всяка пролет почти до гола пръчка, ще се учудиш колко цвят ще ти даде. Полива се всеки ден, но умерено почвата трябва да е влажна-сипкава. В никакъв случай не поливай със студена вода. Оставяй водата за хибискуса за една нощ за да добие стайна температура...

И като казахте хибискуси :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Червения красавец ме радва особено много!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.