Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Градината и нейните обитатели ...

Featured Replies

• Автор

Виле, искам да ти кажа, че сте поне два месеца пред нас... :ohmy: Снощи си ходих до село и няма нито един цъфнал нарцис, да не говорим за зюмбюли! :ohmy: Дърветата са голи, нямат още пъпки, да не говорим за цъфнали....Ако знааех щях да ти снимам наште ягоди да видиш на кво дередже са.... :(

Е, чак пък два месеца, не ми се вярва . Но вие сте доста по на север, а и нас Родопа планина ни е като защитна стена. :rolleyes:

Всъщност цъфнала е само голямата кайсия /това от снимката/ ягодите са горски и са за разкош, нарцисът е все още единствен, а от зюмбюлчетата са цъфнали само тези малките, синичките.

Но, спор няма, че нещата се развиват с часове. Сутрин като стана и ги разгредам цветята са със сантиметри пораснали от вечерта.

Ето снимка на Лавровото дърво от 10 април 2010г, успокоих се, че правилно съм го оформила до плешивост.

Публикувано изображение

Вчера посадих и една финикова палма на завет, да видим дали ще оцелее навън.

Кумеца Дино ми я подари, завъди я от семки, които си донесе от Турция. Настоя така да я пробваме, навън.

Тя гледам в мазето на тъмно и студено през зимата е пораснала малко, така че нищо чудно да оцелее и зад къщата на завет.

Забравила съм да я снимам нея. :D

• Отговори 625
  • Прегледи 109,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Вили, финиковата палма , без пасивна защита няма да оцелее, ще трябва да я "облечеш "малко ! Може да загуби листа ....,но по принцип най-студоустойчива за нашите земи е трахикарпуса.....другите без защита .....при много ниски температури нямат шансове , особено ако са малки !

Вили, финиковата палма , без пасивна защита няма да оцелее, ще трябва да я "облечеш "малко ! Може да загуби листа ....,но по принцип най-студоустойчива за нашите земи е трахикарпуса.....другите без защита .....при много ниски температури нямат шансове , особено ако са малки !

бе -на мен трендафълът ми измръзна :( ти фурма навън искаш да оцелее :(

преди години си правих експеримент с една - зимата я бях облякъл с найлонов "чул" - с обръчи и т.н. и не оцеля.

Само трахикарпус фортуней оцелява без проблеми ......те са кучета, със сняг по листата са !Всичко друго .....иска яка защита ....дори с лампички и други екстри .....

Само трахикарпус фортуней оцелява без проблеми ......те са кучета, със сняг по листата са !Всичко друго .....иска яка защита ....дори с лампички и други екстри .....

Ха - трахикарпуса изглежда като "косматката" ми бе

Не, твоята косматка е вашингтония , тя също е топлолюбива ........различават се ........, но за да съм убедена утре ще пусна снимката на едно приятелче, да каже със сигурност....какъв вид е ! Но съм убедена, че не е студоустойчива !

В Благоевград има огромна Вашингтония , която видях на снимка, и се бори със студовете , ........как е оцеляло това чудо , не зная ....

ето ти един трахи в Куклен Пловдивско :

Публикувано изображение

обърни внимание на наилоновата конструкция до палмата: така е защитен банана .......

Публикувано изображение

тая снимка не ми върши работа - досега съм разгелждал снимки в нет-а, и единсвената разлика между вашингтона в къщи и трахикарпуса са "космите" по края на листата. Хммм... заемам се да чета повече сега тиху там :ph34r:

Ха - трахикарпуса изглежда като "косматката" ми бе

и моите трендафили са на нула - измръзнаха почти до корен. Ще изчакам да ги видя от къде ще си пуснат листенца и останалото го подкарвам з ножицата. :(

показвам ушастия в цял ръст и близък план

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това е

Еуфорбия (Euphorbia leuconeura)

урраааа!!!!!! :D :D :D

:* :* за теб винаги в готовност

ушатия е разконспириран :D

той от вчера е в нов апартамент и не спира да се надува :D

Аз имам нужда от съвет.

Тая зима, пущината, дето ми умори трендафила, е попарила Дрончо по-сериозно, отколкото си мислех - нали помните снимките от преди месец със загиналите малки листа ? Помните ги.Да, ама и големите са отишли и любимецът ми остава лека - полека на гол прът :lock:

Положението в момента, след премахването на три големи листа е следното :

Публикувано изображение

на върха е така :

Публикувано изображение

Ако премахна и тези двете ще остане една гола пръчка :(

От долу обаче имаме следните :

Публикувано изображение

двете миналогодишни листа измръзнаха ( те бяха първите жертви), но със стрелка съм посочил зачатъка на ново листенце - до седмица -две ще се развие :) Бебенцето ми то :)

Идеята ми е следната :

Публикувано изображение

да срежа основното стъбло там, дето съм означил и да премахна върха, който и без това ще остане само с две листа.

Питанки към знаещите :

1.)Дали по този начин ще дам възможност за нови издънки и развитие долу ?

2.)Да не взема да го уморя ?

3.)Дали не съм закъснял с намесата ?

4.)Дали да не оставя всичко така и какъвто му е късмета ?

Моето скромно мнение: ....не е измръзнал, просто се самообновява ! Решението ти е правилно и навременно, защото - щом пуска странични издънки и разклонения, значи корена е здрав......, режи смело там където си отбелязал! С върха знаеш какво да правиш, както и стъблото , ще имаш много чаавета за окореняване! Повече тор, опръскване на листата за да наемат нежните нови израстъци! и .....лекинко добавяне на пръст и аз ......държа на премахването на въздушните корени .....още в зачатък! Но воля твоя , както решиш! Ако оставиш разклонението ще имаш едно ново , младо растение, което ще расте и хубавее! Успех! Нека се изкажат и знаещите !

• Автор

Аз имам нужда от съвет.

Тая зима, пущината, дето ми умори трендафила, е попарила Дрончо по-сериозно, отколкото си мислех - нали помните снимките от преди месец със загиналите малки листа ? Помните ги.Да, ама и големите са отишли и любимецът ми остава лека - полека на гол прът :lock:

Положението в момента, след премахването на три големи листа е следното :

..................

на върха е така :

.........................

Ако премахна и тези двете ще остане една гола пръчка :(

От долу обаче имаме следните :

.....................

двете миналогодишни листа измръзнаха ( те бяха първите жертви), но със стрелка съм посочил зачатъка на ново листенце - до седмица -две ще се развие :) Бебенцето ми то :)

Идеята ми е следната :

.......................

да срежа основното стъбло там, дето съм означил и да премахна върха, който и без това ще остане само с две листа.

Питанки към знаещите :

1.)Дали по този начин ще дам възможност за нови издънки и развитие долу ?

2.)Да не взема да го уморя ?

3.)Дали не съм закъснял с намесата ?

4.)Дали да не оставя всичко така и какъвто му е късмета ?

Режи смело и безотговорно, нищо му няма, но пък така като кол на нищо не прилича.

Извади издънката, отделно я посади.

От стеблото n-брой нови бебчета можеш да създадеш. Знаеш как - решеш на шайби с пъпка отстрани и зосаждаш директно в пръста.

На таткото ще му олекне и ще се разхубави още през юли, най-късно. :D

Ти май миналата пролет го присажда, ако не греша де.

На сто ще има и нови издънки от корена.

Редактирано от Вили* (преглед на промените)

Ok, мацки :* щом и двете ми давате съвет в една и съща посока - ще действам с ножа - още в събота ще направя операцията-пък каквото стане :ph34r:

Ok, мацки :*

щом и двете ми давате съвет в една и съща посока - ще действам с ножа - още в събота ще направя операцията-пък каквото стане :ph34r:

ъхм, и аз бих го клъцнала

така новичкото ще тръгне с пълна пара расте и самодоказва

ама сложи му малко торчица да го почерпиш

• Автор

......................

ама сложи му малко торчица да го почерпиш

Зелен камък - не зная как се нарича латинското название, но за всички НЕцъфтящи, зеленишки е като елексир.

Една супена лъжица поръсваш отгоре върху пръста /на около 3 месеца/ и при всяко поливане полекинка се разтваря и наторява.

Зелен камък - не зная как се нарича латинското название, но за всички НЕцъфтящи, зеленишки е като елексир.

Една супена лъжица поръсваш отгоре върху пръста /на около 3 месеца/ и при всяко поливане полекинка се разтваря и наторява.

нещо с мед ще да е щом е зелен.........

да не е купроцин? /току що си го измислих/

железен сулфат , слагала съм го на гардении ! За другите не зная! Трябва да се прочете!

• Автор

железен сулфат , слагала съм го на гардении ! За другите не зная! Трябва да се прочете!

Той е, точно. За дръвчетата се прави разтвор и се пръскат против кореново гниете, и разни други болести.

Аз го ползвам за всички зелени цветя - трилистник, палми, бенджамин, драцена, за лимона, за тревата също.

Поръсва се отгоре върху пръста на цветето и то си се наторява полека при всяко поливане. :D

• Автор

Онзи ден окосих, от вчера разкопавам (и има ощееее . .. ), а днес полях отново всичко ...

Нещата се развиват с часове, към все по красиво :

Първото ми Лаленце :

Публикувано изображение

Синьо и зелено се преплитат :

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от Вили* (преглед на промените)

Ох, Виле, Виле, въобще не ми харесва да ти цъкам "Харесва ми" пък да не мога да му се насладя на живо!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.