Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Здравейте на всички. Искам да питам дали някои знае как стоят нещаща с университетите в Германия. Тази година завършвам и искам да имам резервен вариант за кандидатстване. Чувала съм, че има университети в Германия, които приемат по диплома, първата година учиш несмки после полагаш разни изпити и така...Иксма да уча стоматология или медицина. Ако някой знае за такъв университет моля да ми помогне.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По принцип почти всички университети в Германия приемат само по диплома. Просто си пращаш документите и чакаш да ти отговорят дали си приет или не. Изключение правят само тези, в които се кандидатства с рисуване и музика. Ако нямаш езикова диплома (например Deutsches Sprachdiplom), с която да покажеш че знаеш немски, първата година (или май само първия семестър) учиш немски и чак след това започваш със следването.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доста помощ по темата до колкото знам можеш да получиш от Гьоте институт в София. Там имат база данни със сайтове на университети и сътответните изисквания за кандидатстване, поне преди време беше така. Иначе, пак преди време, за да кандидатстваш в по-добри университети се изискава полагането на изпити към Гьоте институт или DAF Prufung. Дори и да имаш диплома за език, доста добър вариант в това, което ти предлага ropotamski - такива университети има доста в Южна Германия, като там издръжката е доста по-поносима за българи, а и по-близо до нашата мила родна страна.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, първо благодаря и на двамата. Вчера до колкото се разрових и намерих, че за следване в Германия при подаване на документите трябва да има и нивото на немски. До колкото разбирам трябва да имаш задължително Ако нямаш езикова диплома (Deutsches Sprachdiplom). И искам да попитам ако някои знае точно какви са изпитите за да вземеш такава езикова диплома. Аз по принцип съм в езикова паралелка само, че не е немска, а английска. Благодаря предварително.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гьоте интститут имат курсове, които ти дават диплома за езика, ако минеш и последното ниво (май са 6), директно влизаш в университет. До колкото си спомням не са много евтини обаче. Другия вариант е това, което ти споменах за даф изпитите. За тях до колкото знам поготвят и са доста добри Фондация Св. св. Кирил и Методии. Би могла и сама да минеш по учебниците, те се продават свободно и после само да се явиш на изпити. Иначе самите изпити са писмени, акцентиращи доста на граматиката. Смятам, че не е невъзможно да се научи без преподаватели, все пак зависи от нивото ти на владеене на езика и кога искаш да си в Германия...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами аз имам някакви основи, защото вече 4 години уча немски в училище. , така, че не съм пълна нула:speak: Чудя се дали има вариант да се избегне този изпит по немски, ако примерно си държал TOEFL (на английски) П.С. АКо не се лъжа ФОндацията св. св. Кирил и Методий също се занимва с TOEFL, SAT i други изпити.

Редактирано от DaSufferer (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, св.св. Кирил и Методии правят курсове за Тойфел и изпита провеждат. Иначе в Германия има американски университети, в който се влиза с Тойфел и изпит по немски, но може и да се избегне изпита, като направо почнеш там и на место го положиш. Те са платени, така че едва ли някой ще ти откаже и без да положиш изпит на много високо ниво. Ако обаче искаш със стипендия, ще трябва да се пребориш с дълбоките дебри на немската граматика :speak:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да - без учене за никъде не сме;) Граматиката е симпатична, обаче лексиката...:speak:Мерис много за информацията:) Аз ще се разровя за университети, където предлагат това, което искам:) Но все пак Германия не ми е цел, така че:)

Редактирано от DaSufferer (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами аз май съм минала точно по този път - английска паралелка и после Германия. Наложи се да се явя на изпит тук в самия университет, обаче за да ме допуснат и до него трябваше да мина през Гьоте институт. Там няма проблем да се явиш само на изпит, без курс, стига да минеш техния Einstufungstest, с който определят на кой изпит да те пуснат. Повечето немски университети доколкото знам признават най-високото ниво ZOP на Гьоте институт като достатъчно, ако обаче не те допуснат до него, ZMP ти дава право да се явиш на изпита в Германия. Полага се непосредствено преди началото на семестъра и ако го вземеш започваш веднага със следването. Ако те скъсат на първия опит те пращат на курс по немски и можеш да се явиш на следващата възможна дата в началото на следващия семестър. Лошото е, че на този изпит човек може да се явява само 2 пъти - ако не успееш и втория път трябва да се върнеш в България.

Надявам се, че инфото ти помага, ако имаш някакви въпроси - питай Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много от току-що завършващите средното си образование младежи мислят да продължат висшето си образование в чужбина. Тук предлагам да съберем най-полезната информация за това какво се учи в чужбина, какво ни трябва, за да учим там.

~ WorldWide Education - списък с повече от 3500 университета в 88 държави!

~ Обучение в САЩ - може би най-подробния сайт за кандидатстване в САЩ - ще намерите списък с доста добри университети, които са давали и дават стипендии. Много добре е обяснено какви точно изпити трябва да положите, какви документи трябва да попълните.

~ Следване в Германия - най-подробния сайт за кандидатстване в Германия - описани са стъпките, през които трябва да минете, има адресите на универиситетите, мнения на вече учащи в Германия

~ Списък със статии - голям списък със статии, публикувани в пресата относно кандидатстването в чужбина

~ Списък с фирми - списък с фирми, които се занимават с помощ и организация на кандидатстване за чужбина

~ Голяма колекция от полезни сайтове - има много информация за кандидатстване по целия свят

Фондации:

~ Фондация 'св. св. Кирил и Методий'

~ Отворено общество

~ Фондация 'Фулбрайт'

И така - това е за сега, използвайте информацията и късмет. :yanim:

Ако ви попадне нещо полезно - споделете го!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Стипендии за обучение в Япония

8 стипендии за пълно обучение в Япония и 11 за специализации отпуска за тази година японското посолство у нас. От 20 до 23 март във фондация "Св. св. Кирил и Методий" ще се приемат документи за специализация след завършено висше образование. Допускат се кандидати до 35 г. с успех от следването не по-нисък от 4. Одобрените ще получат възможност да работят по научни проекти в продължение на 1.5-2 г. в японски университет. От 8 до 11 май ще се приемат документи за пълно обучение в Япония. Право да кандидатстват имат завършили гимназия или студенти I и II курс, на възраст между 18 и 22 години. Пълна информация има на сайта www.cmfnd.org.

Редактирано от Neuton Gimic (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Стипендии за обучение в Русия

Министерството на образованието и науката обявява конкурс за отпускане на пет стипендии за пълен срок на обучение за придобиване на степен бакалавър или магистър и пет стипендии за обучение в пълен или частичен срок за докторантура и за специализация на преподаватели и изследователи в Русия през учебната 2006/2007 г. Стипендиите се отпускат от правителството на Руската федерация. Обучението в бакалавърска степен е с продължителност четири години, а в магистърска - две години. Българската страна има право да предложи кандидати от всички специалности. Приемът по специалност „Международни отношения“ и по специалностите в областта на изкуството и културата е само срещу заплащане. Одобрените кандидати за стипендии не плащат такса за обучение, получават средства за издръжка и ще бъдат настанени в общежитие срещу наем, равен на този за руските граждани. Повече подробности относно условията на конкурса можете да намерите на сайта на Министерството на образованието: www.minedu.government.bg/opencms/opencms/top_menu/competition/russia_2006.html. Крайният срок за подаване на документите е 9 март 2006 г.

Стипендии за обучение в Италия

Политехническият институт в Милано организира четири програми за следдпломна квалификация в областта на интериорния дизайн: проектиране на общите пространства в хотела (Hotel Experience Design), проектиране на заведения (New Entertainment Design), дизайн и обзавеждане на бани (Bathroom Design), дизайн на магазини и търговски площи (Food Experience Design). Предвиждат се пет стипендии, които покриват пълната такса за участие в курсовете. Крайният срок за изпращане на автобиография на италиански език е 30 март 2006 г. Необходимо условие е кандидатите да владеят комуникативно италиански език. Отделните програми започват в края на април или септември т.г. и са с продължителност от един до два месеца.

Информация за програмите можете да намерите на следните сайтове:

www.newentertainmentdesign.it/; www.hotelexperiencedesign.it/; www.bathroomdesign.it/; www.foodexperiencedesign.it/.

За допълнителни въпроси можете да се обръщате към:

POLI DESIGN

Sig.ra Michela Mantica, Iolanda Margiotta

via Durando 38/a, Milano

Tel. 0039 02/23997248, 23995864

Fax: 0039 02/23995970

Е-Mail. [email protected]

Стипендии за франкофони - Фондация Jean-Luc Lagardre

Фондация Jean-Luc Lagardre (Hachette) отпуска осем стипендии, предназначени за млади професионалисти франкофони на възраст до 30 години (35 години за категорията собственик на книжарница), които творят в сферата на писменото слово, музиката, аудио-визията и новите технологии. Кандидатите трябва да имат оригинален и новаторски проект в някоя от изброените области. За 2006 г. конкурсът ще бъде обявен официално през пролетта. Предварителният подбор на базата на изпратените проекти ще приключи през лятото, а през септември/октомври т.г. одобрените кандидати ще бъдат поканени да представят проекта си пред комисия. Самите стипендии ще бъдат отпуснати през есента. Те ще се разпределят в осем категории: писател, телевизионен сценарист, фотограф, журналист, собственик на книжарница, музикант, творец във виртуалното пространство и филмов продуцент. Допълнителна информация за условията на конкурса можете да намерите на сайта на фондацията www.fondation-hachette.org.

Стаж за млади журналисти в списание Economist

Фондация Marjorie Deane предлага възможност за тримесечен летен стаж за млади журналисти във финансовия отдел на сп. “Икономист”. По желание на кандидата стажът може да се осъществи и в бизнес списанието CFO Europe, издание на “Икономист”. Желаещите да се включат в стажа трябва да изпратят писмо, с което да представят себе си, както и статия (около 1000 думи), подходяща за финансовата и икономическата секция на “Икономист”. Документите трябва да бъдат изпратени най-късно да 31 март т.г. на адрес: [email protected] или по пощата до: Business Affairs Editor (Deane internship), The Economist, 25 St James’s Street, London, SW1A 1HG. Допълнителна информация можете да намерите на сайта на изданието www.economist.com.

Източник: в-к Капитал кариери

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Швеция би била чудесен избор, страната е прекрасна, а обучението безплатно (дори и мастърите) www.su.se - Стокхолмският университет

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Швеция би била чудесен избор, странта е прекрасна, а обучението безплатно (дори и мастърите)

www.su.se - Стокхолмският университет

А ето и линк към швейцарския университет там образованието не е безплатно, но е ефтино поне. :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Защо не виждам линка за швейцарския университет?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В тази фондация отворено общество не можах да намеря почти нищо за обучение в чужбина с изключение на няколко стипендии които организацията отпуска...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много полезен сайт за всички, които искат да следват в Германия http://schritthilfe.hit.bg/Step1.html

А това е добре да го прочетат всички независимо от това дали ще ходят в чужбина или не:

Откраднати E-mail-и

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвайте този сайт www.uni-choice.com - има много безплатна информация за кандидатстването в Германия и щатите, стъпки за кандидатстването, къде да се намерят стипендии и интересни класации на престижни университети и е на български.

Някой има ли инфо за университети в Холандия?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Тук можете да намерите някои полезни връзки по света, а тук - информация за стипендиите за научна работа в Германия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз се интересувам от колежи/университети в алнглоезични държави (аз съм само с английски) за моден дизайн. Ако някой има инфо да метне насам, само да не ми пращате нищо за Лондонския колеж St. Martins аз коренспондирам с един от служителите и знам за какво става на въпрос. Много ще ме зарадвате, ако успеете да ми помогнете:nono:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако търсите нещо свързано с темата може да надникните тук и да се поразровите може да ви помогне.Мисля,че в чужбина има по-добър избор.Хем ще научиш езика в която и държава да си :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А има ли някакви стипендии за обучение в Австралия и Колумбия? :wors:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз се интересувам от колежи/университети в алнглоезични държави (аз съм само с английски) за моден дизайн. Ако някой има инфо да метне насам, само да не ми пращате нищо за Лондонския колеж St. Martins аз коренспондирам с един от служителите и знам за какво става на въпрос.

Много ще ме зарадвате, ако успеете да ми помогнете:)

Има стипендии за българи в Норвегия, Холандия и Швеция, но избирателният процес е доста ... да не кажа невъзможен. Програмите там са на аглийски и за НОрвегия и Швеция мога да ти гарантирам, че повечето специалности са безплатни :wors:. Виж тук

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=27527

А има ли някакви стипендии за обучение в Австралия и Колумбия? :sobbing:

ти също виж тук

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=27527

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, Да темата е много интересна. За съжаление в нет-а има малко инфо точно за българи. Попаднах на такава информация обаче в едно (а май че е единствено ? ) специализирано списание за образование в чужбина. Казва се "Образоваие и специализация в чужбина" има и сайт със статии от него www.studyabroad.dir.bg. Страхотоно описват процедурите за кандидатстване (даже на мен ми станаха ясни :) ) а има и много конкретни интервюта и статии с наши студенти в чужбина. Така можеш да разбереш поне как са нещата в действителност а не да четеш само рекламни сайтове и брошури. Там намерих информация и за няколко много полезни справочника. Единия от тях "Програми на английски език в Европа"...... ми свърши чудесна работа, защото знам само английски а не ми се ходи (или по-точно "страх ме е " от SAT 1 ) в САЩ. Що се отнася за Швеция (някй беше писал по-горе за това)..... всичко добре ама много малко програми са на английски а кой ли знае шведски :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...