Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Формула 1 - дискусия, новини, резултати

Featured Replies

преди 22 минути, bildera_ написа:

едно наточено Порше ( не от тия ефтинджосите)

Spoiler

тука вече е малко по бавен

Ето ти едно порше от същия ден, втората му обиколка е с 3 секунди по бърза от тези де аз въртя с маздата както е с тежестите за тази година.
В първата си обиколка изпревари една червена хонда сивик (веднага след завоя,с голяма лекота) къде е по регламент за нашата категория къде съм аз с маздата.
Това порше е над 20 км по бързо в края на правата. Но силно се съмнявам с това темпо да издържи пълна състезателна дистанция.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

• Отговори 3k
  • Прегледи 343,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• skalata_73
    skalata_73

Днес се навършват 20 години от смъртта на Айртон Сена! Това бе последната му обиколка.   http://vbox7.com/play:6f0544a0bd Поклон пред паметта на шампиона!

• Поклон пред паметта на шампиона !   А само един ден по-рано на същата писта намери смъртта си и австрийският пилот Роланд Раценбергер .   Черният уикенд на Имола през 1994 г. завърши със смъртта

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Странно състезание в Монако, а?  Чак и аз не можах да повярвам каква глупост направиха Мерцедес.  А Диема спорт трябва да си върнат лиценза за излъчване, защото не спазват най-важното условие - да пок

Публикувани изображения

преди 10 минути, BMW Маниак написа:
  Затвори скритото съдържание

Ето ти едно порше от същия ден, втората му обиколка е с 3 секунди по бърза от тези де аз въртя с маздата както е с тежестите за тази година.
В първата си обиколка изпревари една червена хонда сивик (веднага след завоя,с голяма лекота) къде е по регламент за нашата категория къде съм аз с маздата.
Това порше е над 20 км по бързо в края на правата. Но силно се съмнявам с това темпо да издържи пълна състезателна дистанция.

Аз имах предвид малко по-нормални - тия, дето се продават. Това е GT3  ако вярвам на надписите. 

Еее, то това стигна 1.2g, формулите в Испания 5.1 g.  Искам да кажа, че тоя го е страх да кара в завоите или завоите ви не са достатъчно натоварващи. По-скоро второто. Не виждам бързи завои, дето да се натовари много. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

преди 5 минути, bildera_ написа:

Еее, то това стигна 1.2g, формулите в Испания 5.1 g.

Без сликове толкова! На горната категория тази година им разрешиха да карат със сликове и вдигнаха 4 секунди само от гуми. Миналата година обиколките им бяха 1.22-123 а тази само от сликове са 1.18-1.19
А в симулатора колко е натоварването ?

преди 1 час, BMW Маниак написа:

Без сликове толкова! На горната категория тази година им разрешиха да карат със сликове и вдигнаха 4 секунди само от гуми. Миналата година обиколките им бяха 1.22-123 а тази само от сликове са 1.18-1.19
А в симулатора колко е натоварването ?

Правих сравнение с тестови обиколки от Auto Motor und Sport TV. Там 1.2g имат автомобили от рода на  Volkswagen Golf GTI и дори малко по-голямо g. Там повечето автомобили са без сликове или максимум с полусликове. Най-доброто странично ускорение е около и малко над 2g, Разбира се със сликове и автомобили като Radical и Ariel Atom  например. Но такива Поршета със стандартно оборудване, дават над 1.4-1.5g. Ама пак казвам, зависи от завоите. тая писта дето си дал, така и не видях бърз завой, дето g  да се качи над 1.2. Примерно такъв като в Испания. Всъщност, там са повече от един, но мисля ...чакай да го преброя...8-ми завой( а може и 9-ми да е, ако се броят полузавоите) е с най-голямо g, което е скочило от 3.9 на 5.1 тая година. 

Извинявам се за неточностите, представям си пистата наум и броя завоите. 

преди 8 минути, bildera_ написа:

Но такива Поршета със стандартно оборудване, дават над 1.4-1.5g.

Да не забравяме че това е приложение за iPhone и Андройд и не се знае софтуера на каква база го изчислява.

harry's laptimer petrolhead

Колкото и да се дърлите тука, поне за сега Мерцедес и Ферари имат и специално в ръцете на Фетел и Хамилтън идентично темпо в състезание. Победителя се определя и ще продължи така не от това кой е по бърз, а кой прави най- малко тактически грешки.

А за бокса на Хамилтъл зад сейфти кара няма никакви шашми, просто изчакаха до последно, а докато Хамилтън беше в бокса, Фетел се движеше с бавна скорост по старт/финалната права заради ограничението + първата обиколка след бокса с новите гуми е карал на максмиум, и от там се получи това стопяване на разликата.

Така, че тук може да се запитаме, защо от Ферари нe вкараха и Фетел по време на сейфти кара, а 1 обиколка след него. Ето ви от къде и загубиха състезанието.

Cheers.

Редактирано от felix10 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Почнахме да броим нещо...

Извънземните обаче и днес се намсеиха в Монако, пуснаха малко антигравитация над болида на Хамилтън ( доказателство - камерата на извънземните точно над кокпита на Хамилтън) и Хамилтън пак в гъбите. 

на 27.05.2017 г. в 21:06, _Alex&Vanko_ написа:

Тая писта беше шанса Редбул да спечелят победа тази година ма май няма да стане.

То бе шанс миналата година. Тая година шанса им беше да се доближат до първите и стъпят на подиума, което и направиха. 

И понеже никой не писа за любимото ми състезание в Монако, нека аз го напиша. В интерес на истината - безинтересно състезание. Изключвам питстоповете, щото те и бяха най-интересните, заедно с няколкото безумни катастрофи към края на надпреварата.  Интригата тук бе Фетел или Кими. Което явно бе интрига за наивниците, не и за отбора, наречен "Ферари".  Като фен на Фетел съм разочарован, че спечели по тоя начин. По-скоро съм разочарован от отбора му, който подля вода на Кими. 

И да, преди някой нещо да каже ( клоето ме съмнява) ще кажа, че ако отбора искаше Кими да спечели, щото направи добра подготовка и стартира добре, щеше да го направи. Състезанието не бе сложно тактически. Ако Монако е сложно състезание, не знам какво да кажем за Монза примерно.  В Монако имаме един питстоп, гуми, дето могат да издържат дори цяло състезание, стига някой да поиска, както и липса на изпреварвания. Защо тогава Кими не спечели? Въпросът е риторичен. За мен отговорът е ясен. И не ми излизайте с това, че имало пресичащи стратегии. Пресичаша стратегия ще направи Фетел, щото е втори, а не Кими, дето е първи и дето знаят от Ферари, че гумите загряват чак на трета обиколка. И да, при тях загряваха по-бързо, но чак на тратата влизаха в ритъм! Това означаваше, че дори и Мерцедес щяха да бъдат по-бързи от тях със старите гуми на чиста писта и квалификационен режим на мотора.

След поредния кръг от шампионата в Монако, който никога не бих нарекъл състезание идва стартът в Канада.
След свободните тренировки проличава напредъка на Ферари, но дали ще успеят да са на върха в квалификацията за място е под съмнение. С тези 16 режима на двигателя на Мерцедес някои от които са само за времетраене две или три обиколки на максимално натоварване и освобождаване на мощност от порядъка на 1000к.с. или повече, което само те си знаят ми се струва, че имат предимство. От друга страна пилотскито умение за недопускане на поднасяния в завоите също е фактор на тази писта. Само Кими успя да намери баланса между скорост и траектория и да затвори последната тренировка с преднина от 0.2сек.
Но в борбата за полпозишън е друго. Ще видим.

• 2 седмици по-късно...

Трябва да призная днес, че Хамилтън бе извънземен! Верстапен също!  Като виждаме хубавото, нека го кажем и напишем. Просто Хамилтън бе невероятен. Заложих да се блъсне или напусне пистата, но това не стана. Е, напусна пистата и три минути и половина преди края на квалификацията Ботас водеше с удар на задницата си в стената, но Хамилтън просто му показа как се кара! Просто тия двамата - Хамилтън и Верстапен ме опровергаха в прогнозите и бяха единствените, дето не се удариха или дето не изпуснаха завой. Е, малко гледах квалификацията и тренировките, та може и да греша, но определено тия двамата имаха два страха - спирането след дългата права и еската със стените от двете страни, но само те преодоляха страха. Късмет или не, не знам. Как беше.... живота обича смелите. Да перифразирам - смелостта краси човека. 

• 2 седмици по-късно...
преди 31 минути, bildera_ написа:

Отново вторите пилоти на подиума ( за кой ли път). 

Спекулираш с фактите. От осма позиция трудно се компенсират загуби при доста изравнени сили. Аз даже съм учуден как Хамилтън се измъкна сух в мелето на старта от средата на решетката.

на 9.07.2017 г. в 17:00, BMW Маниак написа:

Спекулираш с фактите. От осма позиция трудно се компенсират загуби при доста изравнени сили. Аз даже съм учуден как Хамилтън се измъкна сух в мелето на старта от средата на решетката.

А не, идеята ми бе, че вторите пилоти почнаха да бият доста често. Особено Рикардо. Имам си и теория за това. Макс е нервен, трудно кара около огради, а на широки писти се видя, че влиза в чакъла, щото не вижда огради. Тоя му стил на пилотиране тая година води и до многото дефекти в кекавия му болид, щото когато изоставаш с 2 секунди, се стремиш да изоставаш след време поне с 1. А това означава и рискове, с които ако не се съобразят пилотите, следва това, което последва с Макс. За Хам е ясно. Имаше смяна на кутия, подготви се за дълга стратегия и имаше малшанс в края на квалификацията. Но да го погледнем от истинския ъгъл. Въпреки по-твърдите си гуми, той изкара много по-малко от конкуренцията с ултрасофта. Може би и Райконен бе причина за това, но се видя в края, че Хамилтън с ултрасофта за малко да изпревари Рикардо и летеше по пистата дори след 37 обиколки с тия най-меки гуми. Представи си сега, че отбора му не бе правил тънки сметки и го бе пуснал с ултрасофта още в началото. Та той можеше и квалификация да спечели. Това означаваше от 5-то място да прескочи Макс и за 2-3 обиколки да прескочи и Рикардо и Райконен. Да, ама не. Тима му го провали. 

преди 49 минути, bildera_ написа:

Та той можеше и квалификация да спечели. Това означаваше от 5-то място да прескочи Макс и за 2-3 обиколки да прескочи и Рикардо и Райконен. Да, ама не. Тима му го провали. 

Има толкова фактора де отбора няма как да изчисли. Състезанието и квалификацията са две различни неща,

преди 16 часа, BMW Маниак написа:

Има толкова фактора де отбора няма как да изчисли. Състезанието и квалификацията са две различни неща,

В случая не точно, защото отбора бе избрал тактика със супер софт/ултра софт, както и по-висока скорост на правите, за да има възможност за изпреварване. Това обусловено от наказанието 5 места назад. Затова и Хамилтън в квалификациите не бе толкова бърз. Иначе със сигурност щеше да бие Ботас, ако не бе това наказание от 5 места. Той пак можеше да го бие де, ако не беяха прекъснати вторите обиколки на пилотите заради жълти знамена. Обаче се видя, че суперсофта изкара дори по-малко от ултрасофта и на Райконен и на Фетел и на почти всички. И пак казвам, това бе обусловено и от невъзможността със супер софта Хамилтън да изпревари Райконен. Ясно бе, че е по-бърз, ама нямаше как да спира по-късно с тия гуми, за да направи успешна маневра за изпреварване. Според мен една нормална тактика ултасофт/супер софт както при почти всички останали, щеше да доведе не само до подиум, но вероятно и до второ или дори първо място. Не разбрах логиката да се кара със супер софт, след като ултрасофта без проблеми покри поне 27 обиколки в тренировките, което е близо до половината обиколки, а суперсофта е с 3 десети по-бавен на обиколка. И никой не бе тествал тия гуми сериозно. Хамилтън дори кара първата квалификация със софта, когато бе и най-бърз. Абе...просто Мерцедес пресилиха ситуацията, а не трябваше. Това е моето мнение. 

Нещо интересно:

2017-07-15%2001%2007%2001.jpg

Това от втората свободна тренировка. В първата също Ботас бе малко напред. Нека прегледаме темата от началото на сезон 2017 и да видим, как всички отписвахме Ботас. 

И тук интересното е, че това е Англия - родината на Хамилтън. Вярно, това са само свободни тренировки и всеки може да кара така, както намери за добре. Но пък е приятна такава конкуренция. Приятна за непристрастния наблюдател разбира се, защото за Хамилтън едва ли е приятна. 

преди 20 минути, bildera_ написа:

Вярно, това са само свободни тренировки и всеки може да кара така,

Единственото вярно нещо от целия ти пост.
Колко пъти Рон Денис е казвал че тренировките от петък нищо не значат ?
Веднъж даже си позволи коментар (май 98 или 99 година беше) в събота. Където каза
- Не се представихме както искахме, но аз все пак се радвам че състезанието ще е утре.
И от трети и четвърти в първия завой двата макларана бяха първи и втори. Не знам дали го помниш този старт но след това го рестартираха.
Така че докато не свърши състезанието всичко е лотария и игра да вкараш противника в мъгли. Най малко фенове могат да разгадават стратегиите на отборите.

преди 19 минути, BMW Маниак написа:

Единственото вярно нещо от целия ти пост.
Колко пъти Рон Денис е казвал че тренировките от петък нищо не значат ?
Веднъж даже си позволи коментар (май 98 или 99 година беше) в събота. Където каза
- Не се представихме както искахме, но аз все пак се радвам че състезанието ще е утре.
И от трети и четвърти в първия завой двата макларана бяха първи и втори. Не знам дали го помниш този старт но след това го рестартираха.
Така че докато не свърши състезанието всичко е лотария и игра да вкараш противника в мъгли. Най малко фенове могат да разгадават стратегиите на отборите.

Е аз изнасям фактите от днес/вчера, не се сърди. мога да коментирам още миналите състезания, но смисъл няма. Видя се, че нито Ботас е 3-4 десети назад, нито Рикардо е по-слаб от Верстапен.  А аз това твърдя още от първия старт, както твърдях преди 11 години, че тогавашната ми Фиеста е ОК и че няма как да го потвърдя. Минаха 11 години и пак никой не вярва в това, ама то си е истината. Въпросът е, че човек изразходва нерви за нищо.  Далеч съм от мисълта, че няклой от вас ще признае Ботас и Рикардо. Далеч съм от мисълта, че някой от вас ще признае Форд и след 30 години. 

преди 6 минути, bildera_ написа:

Далеч съм от мисълта, че няклой от вас ще признае Ботас и Рикардо

Какво има да го признавам щом са там? Там от първия до последния с един и същи болид ще имат максимална разлика от 0.2 до 0.3 десети.
Навремето Лауда кога почна да изостава от Прост с над 0.2 и се отказа. С мотива че вече таланта не му е същия щом в еднакъв болид дава такава разлика.

преди 10 минути, BMW Маниак написа:

Какво има да го признавам щом са там? Там от първия до последния с един и същи болид ще имат максимална разлика от 0.2 до 0.3 десети.
Навремето Лауда кога почна да изостава от Прост с над 0.2 и се отказа. С мотива че вече таланта не му е същия щом в еднакъв болид дава такава разлика.

Е да де. Винаги се намира какво да се каже. Само дето ми се струва, че изпускате нещо. Има два типа пилоти. Едните разчитат на уж природния си талант, а другите се усъвършенстват, щото знаят, че с труд се постига всичко. Хамилтън не се труди. Той дори отрича симулатора. Е как да очакваш от тоя човек нова титла?  В противовес неговите съотборници или съперници, се мъчат да се усъвършенстват и успяват. В един момент Розберг първи, а Ботас почва да бие и да взема някоя друга квалификация. Ако бе само до късмет и послучайност взето състезание, къде остават победите в квалификациите? Или и там късмет. Вярно, късмета играе роля и то голяма, но по същата логика късмета помага и на Хамилтън доста често. 

преди 9 минути, bildera_ написа:

В един момент Розберг първи

Всъщност Розберг изобщо не е слаб пилот. Опука набедения Шумахер като топъл хляб в Мерцедес. Разликата му с Хамилтън за един шампионат обаче е точно един двигател. И симулатора в случая няма нищо общо.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.