Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво означава да си "добър човек"?

Featured Replies

на 29.01.2014 г. в 10:39, scepsis написа:

Изписахме шест страници, за да установим нещо, което и децата знаят. Браво на всички нас! :no-no:

–––––––––––––

Цялото объркване в темата идва от неразличаването на относителната и крайната гледна точка. Затова всеки пост изпада или в етически релативизъм (няма добро и зло, всичко е относително), или в етически абсолютизъм (има общовалидни, обективни и вечни категории за добро и зло). Всъщност няма противоречие за мен. В относителен план, на нивото на обусловеното възприятие или конвенционалната реалност, която споделяме всички, категории като "добро и зло" са валидни. На крайно ниво, обаче, те са просто празни концепти, също както понятия като "красиво и грозно".

Лошав съм я... Насметох всички дами в темата кат почнах с мойта. :D

Бях чела споменавания за Мастър Скепсис, но чак днес се зачитам по-сериозно- и... уау!!!

Не знам каква е била причината да спре да пише, но дано е здрав и се надявам да има и други такива, хем уравновесени хора със смислени и образователни коментари.

• Отговори 276
  • Прегледи 44,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 минути, Maleficient написа:

Бях чела споменавания за Мастър Скепсис, но чак днес се зачитам по-сериозно- и... уау!!!

Винаги ще има! ;) Това си е нещо обичайно ... дали е прочие Мастър или не ... но ще има ... ;) 

Добро, Смело и т.н. същество което ще може да предизвика каквото и било, стига някой да дочуе неговите думи избълвани в захлас чрез клавишите на своя компютър ...

Спокойно ... ;) Падуан ... ;) 

Не схванах, дали изказването ти е по темата или конкретно моето мнение репликираш? Защото, ако е второто, няма нужда да ме уверяваш, че има И такива хора, само жалко, че очевидно в един момент се отказват.

Вид граница се достига, нищо повече не научаваш или никой не възприема от твоето преподадено и няма  смисъл. Предполагам, без да знам реалната причина за отсъствието на потребителя. Но определено е впечатляващ, и ако бях чела и срещала друг като него до сега, щях да ги сравня или спомена.

Ако пък е първото, не е много аргументирано, но и не съм те молила за отговор, така че ако може, да ми отговаряш, когато те питам, ще съм ти повече от Благодарна.

на 18.06.2012 г. в 17:17, witness написа:

Може би първо е необходимо да се дефинира "човек", ама ще стане много сложно :whist:

Иска ми се да напомня за един "луд", който търсеше човека. Та за този "луд" изглежда сякаш разлика между "човек" и "добър човек" няма. И аз ще оставя последващите разсъждения всеки сам да си ги направи.

преди 2 часа, Maleficient написа:

Не знам каква е била причината да спре да пише...

Ми не е спрял - можеш да го откриеш в темата за будизма.

преди 18 минути, Maleficient написа:

Не схванах, дали изказването ти е по темата

Ами и той като мен няма какво да прави. А и видя, също като мен, че още не се е записал в темата, което си е неустоимо изкушение.

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Ами и той като мен няма какво да прави. А и видя, също като мен, че още не се е записал в темата, което си е неустоимо изкушение.

Благодаря ти, че ме цитира, и в същото време подсети, че всъщност ти си другият "уравновесен", от тези, които съм чела наоколо и във форума :)

Дано не си личи лекото ми раздразнение от отговорът ми към Диод, не е нарочно, но причината да вдигна и отразя темата, е че дори само заради коментарите на Скепсис е интересно и от доста време се зачетох с искрена любознателност- (неприятното е, че съм на работа и не мога да си дочета на спокойствие- но довечера и почивните дни ще го направя)

преди 5 минути, insec написа:

Ми не е спрял - можеш да го откриеш в темата за будизма.

Как? очевидно вие там си се познавате след толкова години, но аз не мога да го разпозная

преди 2 минути, Maleficient написа:

Благодаря ти, че ме цитира, ...

И аз ти благодаря, че писа в темата, защото има интересни неща в нея, а наистина не я бях забелязъл.

преди 29 минути, Maleficient написа:

Не схванах, дали изказването ти е по темата или конкретно моето мнение репликираш? Защото, ако е второто, няма нужда да ме уверяваш, че има И такива хора, само жалко, че очевидно в един момент се отказват.

Вид граница се достига, нищо повече не научаваш или никой не възприема от твоето преподадено и няма  смисъл. Предполагам, без да знам реалната причина за отсъствието на потребителя. Но определено е впечатляващ, и ако бях чела и срещала друг като него до сега, щях да ги сравня или спомена.

Ако пък е първото, не е много аргументирано, но и не съм те молила за отговор, така че ако може, да ми отговаряш, когато те питам, ще съм ти повече от Благодарна.

Изказаното е принципно, а не по принцип ...

Никога не ми се е налагало да давам аргументи, т.е. аз съм по емпиричните данни ... ;) а не империи со знания,  прочие стандарти ... ;)

Да, и аз понякога бъркам и с е ... но това е заради първичния диалект ... :) т.е. из де съм расъл ... ;) демек живял като дете ... и няма как това да не ми е повлияло на изказа ... и от там начина по който съм поемал информацията ...

Чак когато бях из Йордания разбрах, че Ке, Ка и прочие означават едно и също, но на различни езици ... т.е. май-ми-по-труден е изика който нема тъкфиз ... гласни букви ли му се викаха ... хм ... не съм лингвист  ... хм ...  друга и по-друга тема с езикознанието ...

Тъ ... няма форма самата мисъл, или я схващаш из някакви звуци или не ... що се касае за тези звуци де се пораждат от очите, т.е. четейки, то това е друга тема ...

Когато си отвориш ... :) ... хм ... ай ша ползвам шаблон ... :) деветата чакръ ... и усетиш красотата, може би ще проумееш, че има Бог и някои племена го отричат ... ;) 

Та, добър човек е този който разбере какво е Бог и го изповяда ...    

преди 27 минути, Maleficient написа:

Как?

Доколкото си спомням, изгуби паролата на този си профил и създаде нов - питай Дагпо.

преди 2 минути, insec написа:

Доколкото си спомням, изгуби паролата на този си профил и създаде нов - питай Дагпо.

Мерси :) с една идея съм по-радостна

Ти си един Добър човек!

Добрият човек трябва да може да бъде лош, нападателен и убийствен.

Ако не го може, е парцал.

преди 7 минути, Maleficient написа:

Ти си един Добър човек!

И аз мерси, ма не ставам за пример.

току-що, insec написа:

И аз мерси, ма не ставам за пример.

ще я видим тази работа...

Като се почете малко в темата, и се разбере разграничението между относително и абсолютно, сякаш се остава с едно усещане за ... че не е толкова трудно да си добър човек.

преди 34 минути, Maleficient написа:

... че не е толкова трудно да си добър човек.

Не знам - аз съм пробвал само да бъда лош, ма не ми се получи. Да съм добър, даже не ми се и опитва. Но и отдавам провала си най- вече на обстоятелството, че нещо не успя да ме грабне този въпрос. Разбира се има хора, за които и враговете им биха казали, че са хора благи, душата им памук, но при тях е по рождение, "от бога им дадено", това не се учи, не се става, не се прави и не се преподава.

преди 1 час, forticius написа:

В това е смисълът на избора - в случая, да направиш добро, не защото нямаш алтернатива, а защото така считаш за редно. Също така, често сме добри от страх как ще ни приемат, защото така е общоприето, поради страх от наказание или очакване на награда... Но пък и в тези случаи аз поне виждам в някаква степен истинско добро, дори и да е с примеси от заблуди, несъвършенство и слабости. 

преди 3 часа, forticius написа:

И защо му е на добрия човек да напада и убива?

преди 6 часа, ДИоNД написа:

...

Когато си отвориш ... :) ... хм ... ай ша ползвам шаблон ... :) деветата чакръ ... и усетиш красотата, може би ще проумееш, че има Бог и някои племена го отричат ... ;) 

Та, добър човек е този който разбере какво е Бог и го изповяда ...    

Чак деветата казваш...хъм...от сега се изморих като си помислих, че имам още осем преди това.

Нямам идея защо намесваш Бог и Кой/ Чий Бог, но както си го написал, дори да го тълкуваме "принципно", а не по принцип, изглежда трудно, да не напиша "невъзможно", и излиза, че не би трябвало да има много добри хора, защото едва ли има и един, който да "разбира Бог".

преди 4 часа, Shiniasu написа:

В това е смисълът на избора - в случая, да направиш добро, не защото нямаш алтернатива, а защото така считаш за редно. Също така, често сме добри от страх как ще ни приемат, защото така е общоприето, поради страх от наказание или очакване на награда... Но пък и в тези случаи аз поне виждам в някаква степен истинско добро, дори и да е с примеси от заблуди, несъвършенство и слабости. 

Според мен "правенето на добро" и да си добър човек са различни неща.

Може би има резон в това, дали се раждаш такъв, искаш ли да си такъв, имаш ли силата да си такъв- да понасяш- защото не очакваш нещо в замяна и е безусловно...

Нооо тази пуста кАрма, която мен си ме тормози и се чудя за себе си, дали не е и предопределеност в известна степен.

(Ако имам късмета за деветата чакра, може и да разбера)

Да си Добър е някаква вътрешна самоосъзнатост и убеденост. Така мисля. Всеки го може, но не всеки го иска!

преди 1 час, Maleficient написа:

Според мен "правенето на добро" и да си добър човек са различни неща.

Особено когато правенето на Добро е от хора, опитващи да изкупят стари грехове. 

Да си Добър е някаква вътрешна самоосъзнатост и убеденост.

Точно. Но не всеки го може. 

Чак деветата казваш...хъм...от сега се изморих като си помислих, че имам още осем преди това.

Нямам идея защо намесваш Бог и Кой/ Чий Бог, но както си го написал, дори да го тълкуваме "принципно", а не по принцип, изглежда трудно, да не напиша "невъзможно", и излиза, че не би трябвало да има много добри хора, защото едва ли има и един, който да "разбира Бог".

Да, трудно е да си Бог. ;) Още по-трудно е да го обикнеш. И да, малко са добрите хора. Всички сме грешници и затова в някои неща трябва да проявим търпение, после смирение и да разберем поне какво е божественото. После е лесно. Давате си клетва и та така ... вече не сте сами ... а хората са казали, сам човек е .... ;) 

Малко хора успяват да се докоснат до Божията любов. Това е наистина "трудно" и изглежда "невъзможно", но става ... ;) 

После трябва да изживееш и разпъването си и прочие ... но по е важно да възкръсваш след всяка твоя духовна смърт. ;) Да им се явяваш на обичаните хора, а всички де са та мразили да се пулят в не видение, че уж са та разпънали, а ти пак си жив и как точно е станало това ...

Тогава започват да отричат, че това не е вярно и си вкарват "автогол". ;) 

Дори да каже, някой, че това е илюзия, то така се става добър човек, т.е. или с другар до теб или отдаден на божествената любов. ;) 

Малко хора се смирява! ;) Образно, няма лесни неща, а такива които не можеш сам да направиш!

преди 6 часа, Maleficient написа:

защото едва ли има и един, който да "разбира Бог".

Не бях обърнал внимание на това. Имало е един.

В действителност Библията не е нещо друго, освен един пътеводител. Основния проблем в нея са метафорите. Те са трудни за осмисляне. Повечето хора ги "виждат" в буквалния смисъл. Айзък Азимов примерно е написал доста добър пътеводител за същата, както за стария завет, така и за новия. Той обаче я разглежда от към историческите събития които са се случели по ония времена. Реално евангелията се базират на легенди, т.е. чак когато се приемат четири основни се превръщат в такива.

п.п. Правя едно уточнение - Айзък Азимов се води по определена Библия, т.е. до тази до която той е имал допир.

...

Добрия човек е хрисим. Той е благ човек, който се е смирил с този свят. В повечето случаи той е "невидим" за околните, защото е толкова семпъл, толкова неугледен, но ще ти помогне в труден момент без корист и т.н. ... Може и да го забележиш, но в повечето случаи няма да го запомниш даже. Наблюдавал съм го, как помага, а после тихо се оттегля с една невероятна смирена усмивка.

Самия ти, да, трудно и почти невъзможно е да станеш, защото трябва да положиш усилие. Това те натоварва. Психическата умора не е като физическата.

В действителност и той е обикновен човек. Няма някакви свръх качества и т.н. Той ще помогне от сърце, от душа. За него и едно "Благодаря" е нещо, но и без него може. За него по-важно е другия да се почувства по-добре или пък се избави от някаква тегоба.

Добрия човек няма лице. Няма пол. Няма религия и т.н. Той ти помага за твое благо. Де факто не дава благо, а позволява ти да откриеш в себе си благодатта на своя живот. Да смекчи грешката ти, ако си направил такава. Той не те съди. Той ти съчувства. В някои случаи те предупреждава.

И всичко това може да се случи в човеци, които може и да не са разбрали Бог, но изповядват божествената красота която въпросния е сътворил посредством този свят.

Примерно: Аз към едни съм добър, а спрямо други лош. Това е грешка! Осъзнал съм въпросната, но извън това постъпвам човешки. Уви, аз си нося кръста. Покръстен съм. Не съм от избрания род или родове. Не съм им слугувал обаче. Клетвата ми е към нещо друго. Към идеал, към вид истина, която съм приел за себе си като меродавна. Дали въпросния идеал е сгоден, поносим, полезен, то това не ме касае. Моята личност е без значение. По-важно е бъдните поколения да водят по сносен живот от мен. Това звучи утопично, но аз има вяра в бъдещето. То ще е по-светло и по-хубаво. Живота не е танц, т.е. две на пред, една на зад или прочие..., а едно прекрасна приказка, която всеки от нас чете на своите деца. ;) И когато пораснат, поемат своя живот в ръцете си, то започва нашата радост на сбъднатата въпросна приказка. До тогава тръпнем и сме винаги готови да съгрешим, но да не бъдат лишени нашите деца от добър живот към който сме си стремили ние. Това е нашата саможертва в името на живота, на по-добрия живот на нашите деца и определено се противопоставяме да са роби и/или слуги на определен род или родословие ...  

Затова и не сме чак толкова съвършени в добротата. ;) Но вярата в добрите хора е в нас. :) 

Сполай Падуан ... ;) 

Ако трябва философски да се обясни понятието " добър човек" ,то е: Добрият човек има ОТКРИТО мислене. Той е махнал ГЛЕДНАТА точка  от себе си.Това не е мое "прозрение" , а на по-умни от мен хора , което аз споделям.

преди 1 час, bigiadri написа:

...понятието " добър човек".... Той е махнал ГЛЕДНАТА точка  от себе си.....

Примерно , за половината (приблизително) американци Хилари Клинтън е "добър човек" , а за другата половина - Тръмп . Двамата пък не могат да се траят  ...  :nono:(тук някой едва ли ще ме опровергае :))

У нас .....се знае....!  :lol6:

На най-високо ниво на обобщение , от тях двамата , по-добър човек е Путин - има много даже и на Запад да го одобряват...

........................

"Добро/Лошо" е субективно понятие ! И представлява единство ! .....Няма как да се "избяга" от Гледната Точка - отделно , индивидуално ! За всеки според себе си е различно , а често и противоположно....

Типичен пример е конфликтът между лисицата и кокошката - доброто за лисицата е лошо за кокошката , както и обратно....

Обективно , в общочовешки смисъл , добър човек е този който решава конфликти за умножаване и развитие на Живота.......или както се казва : " И вълкът сит , и агнето цяло "....

.........................

заб.(за незнаещи) : Решение на конфликт е едновременното удовлетворяване на страните с противоположни интереси......

преди 17 часа, Shiniasu написа:

Иска ми се да напомня за един "луд", който търсеше човека. Та за този "луд" изглежда сякаш разлика между "човек" и "добър човек" няма. И аз ще оставя последващите разсъждения всеки сам да си ги направи.

Ecce Homo 

18. И някой си началник Го попита: Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?
19. А Иисус му рече: защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен един Бог;
20. знаеш заповедите: не прелюбодействувай, не убивай, не кради, не лъжесвидетелствувай, почитай баща си и майка си.
21. А той рече: всичко това съм опазил от младини.
22. Като чу това, Иисус му каза: още едно ти не достига: всичко, що имаш, продай и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето, па дойди и върви след Мене.
23. А той, като чу това, натъжи се, защото беше твърде богат.
24. Като видя, че той се натъжи, Иисус рече: колко мъчно ще влязат в царството Божие ония, които имат богатство!
25. Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.
26. Които чуха това, рекоха: а кой може да се спаси?
27. Но Той рече: невъзможното за човеците е възможно за Бога.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.