Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво означава да си "добър човек"?

Featured Replies

:offtopic_s: Е, не... Това е топ-темата на раздела по философия! Сега остава да помолим Бадр, който е шахматист, да ни обясни за ендшпила...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 276
  • Прегледи 44,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

:offtopic_s: Е, не... Това е топ-темата на раздела по филисофия! Сега остава да помолим Бадр, който е шахматист, да ни обясни за ендшпила...

:) Това , че е шахматист (имам познати майстори в тази игра с които често обсъждаме разни неща от игрите въобще) може да обясни статичните му позиции в неговите постове - професионално деформиран да работи САМО в условията на пълна информация .В условия на непълна информация (какъвто е светът около нас и играта бридж също) е безпомощен и съм сигурен , че ако не го разбира , то поне го усеща.... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

ама много духовито. Ама велики са "хората". Те са открили всичко... и задължително преди мен. :)

Следващото е написано със специалното ми "невидимо мастило" и за много дори не съществува, приплъзвайки се по "бялото" на екрана.

Знаеш ли "малката сива мишка", защо живее в среда от себеподобни... Защото цял живот е само потребител. И й е достатъчно да се изкаже с шаблонния израз - ХОРАТА СА ИЗМИСЛИЛИ ВЕЧЕ това и онова.

Не, не са ги измислили ХОРАТА - един човек измисля... другите ползват. Един прави откритието, един прави евриката... Остава сред "хората" само това, което "другите" им харесва да ползват, го разбират достатъчно да им влиза в работа... Всъщност основното е - ДАЛИ СТАВА ЗА УПОТРЕБЯВАНЕ. Ето това вече са "хората". И това че някой прави евриката - имало е хиляди безименни, които са направили еврики, дето не стават за ПОТРЕБЛЕНИЕ от малките сиви мишки. Каквото и да се направи... дори и от господ да е - те ще си го нагласят да е според тях си. Защото сред малките сиви мишки само мишкарника има значение. И  не за друго - а защото те са сред него. Една проста сделка за една малка душица. И думичките "МАЛКА" и "ДУШИЦА" са буквални и са алегории, щото ако си малка сива мишка, ще ги прочетеш по малкия сив миши начин.

Та така - хиляди еврики са правени от ИНДИВИДИ... едни потъват в неизвестното... защото индивида не го интересува да е сред мишките. Той затова е ИНДИВИД - защото не е само мишка... а и "нещо друго". Имало е и ще има хиляди неизвестни индивидуалисти, дето ще потънат някъде отвъд измерението на мишия свят. За някои от тях някой си оставил просто легенда за едно или друго... За повечето - нищо няма да се намери. А имало и такива, които са безименни и неизвестни... но им ползваш евриките навсякъде. Мислиш че въпроса е в дадена личност, заради качествения скок... Ама не - милиони мишки не могат да направят в сбора си един единствен индивид. Именно - защото ТОЙ Е РАЗЛИЧЕН. Малката мишка не може да прави еврики. Именно защото тя е равна на другата. Иначе няма да е мишка. Вродения страх от различното и различните е именно на малката сива мишка в позива и импулса си да е сред свои и да вярва в мишата идеология - я на тоя мишарник... или на друг. И на празните и елементарни миши боричкания цял живот. 

Лицемерието е точен пример в случая. Като че ли основната сделка е именно тая - свеждам главичка, но пък ми дават наготово - ще имам достатъчно, ще бъда доволен, ще ми е приятно... Най-вече - ще е безопасно да сме "много". Ще си ходя на работа, ще готвя, ще чистя, ще гледам дечица, ще имам внуци или съпруг/съпруга... ама "това е живота", щото... това е живота. Важното че ИМА ДОСТАТЪЧНО ЗА УПОТРЕБЯВАНЕ. Цял един живот се употребяват толкова много неща, които НЯКОЙ, най-често БЕЗИМЕНЕН е открил. Дори и да е един "тиган" примерно, цял миши живот се употребяват наготово толкова много неща. И никой не му трябва да се замисли, защото сякаш идва по дифоулт. всичко идва, сякаш е обещано. И в някакъв смисъл е точно такова.

Ти, като се изписа, че ХОРАТА СА ОТКРИЛИ... ти от кои си - от "хората" ли... или само да ги учиш по учебниците, наготово. С великата идея кой си ти... но на употребеното от теб. Ето това е лицемерието - вместо да ми казваш и посочваш кое и какво хората са открили - ТИ МИ НАПИШИ ТИ КАКВО СИ ОТКРИЛ - ти самия. Какво ще остане от теб... за "хората"? Така с хитрия номер да се криеш, когато не ти отърва, или да се пъчиш - но винаги "ЗАД ДРУГИТЕ"... а ти кой си - ХОРАТА ЛИ СИ.. или си ЧОВЕК. че ЧОВЕК сред хората е едно... НО този вариант е само частен случай, само при това условие. Като махнем условието... или го заменим с друго. ТИ КОЙ СИ В НЕГО - ЧОВЕК ЛИ. Ако те оставят без "ХОРАТА", кой си ти... Цял живот само си употребявал, не че това е престъпление, но е отговорност. Така, че на малка сива мишка всички е лесно и много изгодно всеки да се маскира. Дори не е нужно да играе, достатъчно е да е "себе си"...

Всеки има в себе си от мишката. Но за да носиш отговорност като ЧОВЕК, едно от първите неща е именно да преосмислиш готов ли си да носиш отговорност на ЧОВЕК... без да ги има задължителния и удобен щит на "хората- мишки". После да спреш да играеш на удобните или драматичните игри... и още много други неща... Но... най-вече - КОЕ ТИ САМИЯ ЩЕ ОТКРИЕШ. Не с цитати от цял репертуар, на което дори в училище се учи от всички мишки. Мишките са навсякъде... тия, дето са ЧОВЕК са малко. И си личи не само по думите... Те на думи... всяка мишка е и лъв, дори дракон. Но само на рисунка.

ама много духовито. Ама велики са "хората". Те са открили всичко... и задължително преди мен. :)

Само едно напомняне... Ако хората нямат друг контакт с теб, освен този във форума, то няма как да се ориентират, че пишеш от позиция на преживяване, а не на имитиране, както правят мнозина. Тъй че реакциите са обясними и очаквани. И себе си слагам в кюпа нищо, че ме сложиха в партията на лоялистите. :D

Само едно напомняне... Ако хората нямат друг контакт с теб, освен този във форума, то няма как да се ориентират, че пишеш от позиция на преживяване, а не на имитиране, както правят мнозина. Тъй че реакциите са обясними и очаквани. И себе си слагам в кюпа нищо, че ме сложиха в партията на лоялистите. :D

Това ли е начина, по който провокират будистите?!

Само едно напомняне... Ако хората нямат друг контакт с теб, освен този във форума, то няма как да се ориентират, че пишеш от позция на преживяване, а не на имитиране, както правят мнозина. Тъй че реакциите са обясними и очаквани. И себе си слагам в кюпа. ;)

Аз не съм важен, няма значение каква ми е позицията. Съпротивата и компенсациите показват достатъчно формите на комфортните зони, с какво, как и с кое за оградени, конструирани и на какво се основават.

Не аз съм центъра в цялата работа. За мен - разбира се, но тук, дори тия, дето ме описват непрекъснато всъщност не се интересуват кой съм и дали, кое, какво. Всеки се интересува първо от собствената си барака, защото комфортната зона е направена за да огражда в себе си едно единствено нещо. Заради него тя съществува, от него тя е направена, на него тя му служи.

Това е толкова прието по дифоулт и заради това, че е така при всички, се приема за норма, за мярка. Единственото, което я прави най-устойчива (зоната и скритото в нея) е че е невидима. Че тя е зад очите с които се гледа на света. Че тя е универсалните и сякаш постоянни "очила" които слагат цвета и определят изкривяването с  "диоптрите" си. Това е - "очите" виждат само това, което е пред тях. Не виждат механизма, не виждат театъра зад завесата... Не виждат и себе си, да не говорим - за онова, което е "зад тях" и на което всъщност те са точно "очи". Заради тая "причина" се играе целия този "театър на сенките", в името на... онова, там, най-отзад, дето стои в невидимата зона и всички "очи" само му служат. А Него... как и с кое да го "видя", всъщност? Как да го "разбера" ако не го виждам, как да го проуча, ако не го отразявам...

Разни такива "невидими неща", от невидимия свят, на невидимите думички.

Аз не съм важен, няма значение каква ми е позицията.

Въпрос на съвсем отделен разговор е защо имаш желание да споделяш нещата, които споделяш...

Аз не съм важен, няма значение каква ми е позицията. Съпротивата и компенсациите показват достатъчно формите на комфортните зони, с какво, как и с кое за оградени, конструирани и на какво се основават.

Не аз съм центъра в цялата работа. За мен - разбира се, но тук, дори тия, дето ме описват непрекъснато всъщност не се интересуват кой съм и дали, кое, какво. Всеки се интересува първо от собствената си барака, защото комфортната зона е направена за да огражда в себе си едно единствено нещо. Заради него тя съществува, от него тя е направена, на него тя му служи.

Това е толкова прието по дифоулт и заради това, че е така при всички, се приема за норма, за мярка. Единственото, което я прави най-устойчива (зоната и скритото в нея) е че е невидима. Че тя е зад очите с които се гледа на света. Че тя е универсалните и сякаш постоянни "очила" които слагат цвета и определят изкривяването с  "диоптрите" си. Това е - "очите" виждат само това, което е пред тях. Не виждат механизма, не виждат театъра зад завесата... Не виждат и себе си, да не говорим - за онова, което е "зад тях" и на което всъщност те са точно "очи". Заради тая "причина" се играе целия този "театър на сенките", в името на... онова, там, най-отзад, дето стои в невидимата зона и всички "очи" само му служат. А Него... как и с кое да го "видя", всъщност? Как да го "разбера" ако не го виждам, как да го проуча, ако не го отразявам...

Разни такива "невидими неща", от невидимия свят, на невидимите думички.

Претендиращият да стои извън границите , в същност е колабирал сам в себе си !

Ега ти черната дупка ! Наливаш , наливаш ....., а на вън нищо не излиза ! И пита за още ! Луда работа....!  :)

малееее,такъв грандиозен спам не бях виждала...номер 1 спамаджия  бай Чечи..нещо да кажеш иначе по темата?като например  ти добър, или лош човек си?

Само до третия ред ли успя да стигнеш ?!  :)

Язък за старанието ми...... :)

Според описания от мен критерии (пост 57 и др.) съм добър човек , защото се опитвам да повиша общото благосъстояние (знание) !

Никой тук не се и опита да даде друга дефиниция , въпреки някои "безкрайни" постове пълни с празнословия и други по-къси такива ! Те разбира се не е спам.... :)

Спам , спам , ама баш-бая боклук си е !

Но ! Насила можеш да вземеш ! На сила не можеш да дадеш ! 

За това си пиша тук , пък който иска и може , нека да взема ! Защото то и да вземаш , трябва да можеш !

И себе си слагам в кюпа нищо, че ме сложиха в партията на лоялистите. :D

Това ли е начина, по който провокират будистите?!

Така. Поне опитах... :)

Наистина не успях да те провокирам, но пък останах на площада, докато си мислех, че извеждам теб. Важното обаче е, че го направих с най-добри намерения, за да видя влиянието на доброто намерение в не до там свястното деяние дали все пак ще провокира. Шегувам се... :)

Е... на площада съм, сама съм и вали дъжд... ;)

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Наистина не успях да те провокирам, но пък останах на площада, докато си мислех, че извеждам теб. Важното обаче е, че го направих с най-добри намерения, за да видя влиянието на доброто намерение в не до там свястното деяние дали все пак ще провокира. Шегувам се... :)

Виж, мислех си да го обясня днес. Колебах се... Бе ще пробвам.

Значи, цялата работа е, че ние имаме много ограничено възприятие. Изкривено и деформирано. Не виждаме ситуациите в тяхната многоизмерна цялост, нито виждаме последиците от действията си. Шибана работа... Пример. Ако някой наркоман ни поиска пари няма да му дадем. Това е принципно положение. Ако виждаме всички аспекти и възможности, обаче, е съвсем различно. Тогава може да видим, че ако не му дадем той ще изпадне в абстиненция и ще убие някой, за да си набави средства и да си купи дозата. Не можем да предвиждаме тези неща и затова сме като слепи мишки (заемка от Рамус). Затова просто трябва да сме внимателни и почтенни в най-обичайния смисъл. Демек, да не убиваме, лъжем и крадем. Това е общо взето... 

Не можем да предвиждаме тези неща и затова сме като слепи мишки (заемка от Рамус). ... 

Може да се предвижда колега !

В случая го водиш в болницата където му е мястото....

Ако Рамус се чувства като сляпа мишка - съчувствам му , но сам си е крив и това е негова работа .

Дадени са ни необходимите и достатъчни сетива (от кого , къде и кога - това е друга тема) да живеем и се развиваме успешно в света който ни заобикаля ! Тук дори и Рамос не може да оспори този факт !

Съвсем друг е въпросът кой как се справя в това отношение.....

Може да се предвижда колега !

Просто е, колега. Виж, колко неща може да предвидиш в твоя живот. Не за напред, а за следващите три или десет минути, седмица, месец, година.

Просто е, колега. Виж, колко неща може да предвидиш в твоя живот. Не за напред, а за следващите три или десет минути, седмица, месец, година.

Просто е колега ! Не може да се предвижда всичко в детайли , но могат да се предвиждат повечето съществени неща - тенденцийте , главните насоки на развитието и т.н., и съответно да им се въздейства по определен начин .

Като в случая с наркомана например . Ти очерта една възможност пропускайки другите , а аз ти предложих решение въз основа на друга възможност , така че първата да не може да се случи.....и т.н.

Само по себе си разкриването на възможностите представлява предвиждане.Това в същност е първата стъпка по пътя на овладяване на неизвестното до сега......следват и други стъпки , но и това е друга тема....

Не може да се предвижда всичко в детайли , но могат да се предвиждат повечето неща - тенденцийте , главните насоки на развитието и т.н., и съответно да им се въздейства по определен начин .

Taзи недомислица е хегело-марксистката фантазия за историята. Нарича се "историцизъм". Напълно погрешно схващане, както можеш да видиш като се поогледаш около себе си. Щот няма никакъв комунизъм наоколо, както би следвало... :D

Всеки има в себе си от мишката. Но за да носиш отговорност като ЧОВЕК, едно от първите неща е именно да преосмислиш готов ли си да носиш отговорност на ЧОВЕК... без да ги има задължителния и удобен щит на "хората- мишки". После да спреш да играеш на удобните или драматичните игри... и още много други неща... Но... най-вече - КОЕ ТИ САМИЯ ЩЕ ОТКРИЕШ. Не с цитати от цял репертуар, на което дори в училище се учи от всички мишки. Мишките са навсякъде... тия, дето са ЧОВЕК са малко. И си личи не само по думите... Те на думи... всяка мишка е и лъв, дори дракон. Но само на рисунка.

Много хубаво написано, но пак си едно сърдито дете, което непременно се сърди, ако се почувства засегнат, въпреки че през цялото време твърди, че е над тези неща. Рам, ако не всички, то повечето хора си имат ежедневните открития и еврики, но не са много тези, които съзират в това нещо изключително. И в същност изключителното е точно в това, че не съзират в него нищо изключително. Но пък тогава, когато има и споделени еврики, не е нужно да отказваме ползването им, за да демонстрираме някакъв лъжеиндивидуализъм, защото колкото и да се стараят онези с малките еврики, макар и цветни и искрящи, все пак са в мишия свят на сивите мишки… Ти говориш така, сякаш очакваш някой да ти благодари, че си жив…

И в крайна сметка, въпреки целия този миши свят, всяка мишка си има свой критерий за оценка и въобще не е такава балама, каквато ти я описваш…

Защо приемаш нещата толкова навътре не знам… Може би имаш нужда, за да не отчетеш пред себе си десетки години за изгубени в зацикляне, без да имаш нищо повече от една еврика, която е нужна единствено и само на теб…

Да, уникален си. Спор няма. И какво от това, когато всеки по някакъв начин е уникален…  В крайна сметка една пирамида, за да има връх, трябва да има и дъно... Трябва ли да приемем живота си за безсмислен, само защото някои сме на дъното на пирамидата…

И това за отговорността ми хареса, НО... не забравяй, че отговорността на човек е точно в това - да отговаря не само за себе си, а и за всички, за които носи отговорност... още повече, когато самият той я е поел. Най-лесното нещо на света е да се направим на индивидуалисти, да си тръгнем по своя път, опитвайки се да избягаме от мишата мишина и всъщност да зарежем отговорностите, които сме поели като такива на предния ден...

Е, май пак стигнахме до относителностите и до ценностната система... Кое е онова, което човекът-не сива мишка поставя на върха на своята ценностна система.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Taзи недомислица е хегело-марксистката фантазия за историята. Нарича се "историцизъм". Напълно погрешно схващане, както можеш да видиш като се поогледаш около себе си. Щот няма никакъв комунизъм наоколо, както би следвало... :D

Според мен, Хегел не е писал недомислици. Наскоро почнах да чета "Науката логика". 

Марксизмът е дърварско учение. Марксистката диалектика е на светлинни години назад от Хегеловата. 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

:) Какво погрешно видя в случая с наркомана , та от "Хегело-Марксистката фантазия" ме хвърли чак в комунизма ? Ти пък да не си въобразяваш , че някъде и някога е имало комунизъм?!   :)

(ако искаш може и за това да си споделяме тук - много има какво).....

Vanum est prolixissima. :top secret:

Според мен, Хегел не е писал недомислици. Наскоро почнах да чета "Науката логика". 

Марксизмът е дърварско учение. Марксистката диалектика е на светлинни години от Хегеловата. 

:) ......А , бе момче ! Вземи се образовай малко преди да даваш определения ! :D

Маркс буквално е "преписал" диалектиката от Хегел , променяйки само местата на материя и идея.....Сам той си го казва ! Пък от Фойербах е взел материализма , променяйки местата на диалектика и метафизика . И така се получил Диалектически Материализъм . Ей такива акробатики си правят умните глави.....пък ние се блещим ....  :)

В същност неговата истинска заслуга към света е "Капиталът" , а "Комунистическият Манифест" е друга бира.....

А ти (и не само) имаш ли си представа за диалектиката изобщо? Че да не вземем да се изпитваме.....не се бутай къде не ти е работа ! Повече чети щом ти е интересно!. :)

Марксистката диалектика е на светлинни години от Хегеловата. 

Така е. Поздрав! Хегел е съвсем различна бира от Маркс.

След Хегел е полезно да се прочете Хайдегер, примерно. Но преди това е добре да се обърне внимание и на Кант.

Хусерл е за десерт, ако имаш ищах да стигнеш до там.

Сам той си го казва !  :)

хаххаах. Е, кво друго да каже?

:) ......А , бе момче ! Вземи се образовай малко преди да даваш определения ! :D

Маркс буквално е "преписал" диалектиката от Хегел , променяйки само местата на материя и идея.....Сам той си го казва !  :)

А ти (и не само) имаш ли си представа за диалектиката изобщо? Че да не вземем да се изпитваме.....не се бутай къде не ти е работа ! Повече чети щом ти е интересно!. :)

Като свършат знанията, почват обидите...

В Хегеловата диалектика, не е възможно да се сменят местата на материя и идея. Не знам къде сте учили философия и логика.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Vanum est prolixissima. :top secret:

Пречим ли?! Или заемаме много място?! :)

Това че: добър човек е поставен в кавички е нелогично.

Темата принципно е безкрайна и ненужна за интелект чешания. :ohmy:

Такъв човек е този дето ще ти обърне внимание за нищо...

там си паднал- да те вдигне!

Да...ама не!

Скоро беше..възрастна жена да и сваля багажа от тролея...отказа!

Контрольора си е заплюла.

Даже изглеждах като глупак... :)

Пречим ли?! Или заемаме много място?! :)

Моля ти се,не....просто им чета празнословията... ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.