Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

И КАКВО ОТ ТОВА?

С КАКВО БЪЛГАРИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ?!

Tочно с хора като теб. Които не се мислят, че са повече от другите.

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 263,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

Прелюбезни господи Агни, всеизвесно е, че има теория за произхода на индоевропейските народи от Централна Азия. Но има и множество други, също доста остроумни и вдъхващи доверие теории за произхода на ариите - за степите на предна Азия, за Сибир, за Монголия, за Северен Китай, дори за Африка и Америка. Подобни /дори понякога направо същите/ са теориите за произхода на семитите, за произхода на тюрките и т.н.

Но моята забележка беше

И КАКВО ОТ ТОВА?

Ами това,че българите са много древен народ за разлика от някои други,които вече са изгубили корените си да речем в САЩ.

Не си обърнала внимание на изречението в предишния ми пост а именно „Нищо не се губи,ако разбира се гледаш от духовна гледна точка, а не от материална,тоест това което сме извоювали не ще остане скрито

Въпроса ти не ми харесва как е зададен.Когато човека е бил създаден е бил с равни възможности,но това което е събрал като опит и знание в развитието си в дадена общност, да речем ние Българите не се губи.Ние не сме повече от другите,ако имаш предвид технологичното развитие,но ние пазим нещо в нас,което един ден ще излезе,денят в който духовното ще бъде над материалното.

Недей да съдиш от времето в което живеем сега,идва друго време.

Ами това,че българите са много древен народ за разлика от някои други,които вече са изгубили корените си да речем в САЩ.

Не си обърнала внимание на изречението в предишния ми пост а именно „Нищо не се губи,ако разбира се гледаш от духовна гледна точка, а не от материална,тоест това което сме извоювали не ще остане скрито

Въпроса ти не ми харесва как е зададен.Когато човека е бил създаден е бил с равни възможности,но това което е събрал като опит и знание в развитието си в дадена общност, да речем ние Българите не се губи.Ние не сме повече от другите,ако имаш предвид технологичното развитие,но ние пазим нещо в нас,което един ден ще излезе,денят в който духовното ще бъде над материалното.

Недей да съдиш от времето в което живеем сега,идва друго време.

С КАКВО БЪЛГАРИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ?! -не ти харесва начинът, по който съм задала въпроса си...

добре, отговори, дори и да не ми хареса отговорът ти.

С КАКВО БЪЛГАРИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ?! -не ти харесва начинът, по който съм задала въпроса си...

добре, отговори, дори и да не ми хареса отговорът ти.

Съжалявам ,че се изразявам така,че да не можеш да намериш отговора в думите ми,той наистина е там.

Корените Офелия,корените,старите им души преминали през безброй изпитания.

Съжалявам ,че се изразявам така,че да не можеш да намериш отговора в думите ми,той наистина е там.

Корените Офелия,корените,старите им души преминали през безброй изпитания.

Мислиш ли, че преражданията следват фактори като народност и са географски определени?

Не следват ли други закони - например необходимостта от подходящи външни условия за посрещане на предстоящите кармични уроци? И в зависимост от тази необходимост раждането в съответната държава, народ, град, семейна среда?

Всеки народ си има собствен водещ дух, но той има ли власт над законите на кармата, за да предопредели принадлежността ни към българския народ няколко прераждания подред?!

Eлините (старите) и римляните(старите) ги няма от много време.Не знам на кой му е хрумнала великата идея да нарече циганите-роми(римляни),не може да се отрече чувството му за хумор!Та както е тръгнало и българите скоро няма да ги има.Така че ще се присъединим към старите римляни и елини.... Публикувано изображение Тогава няма да има значение кой ,как се е наричал.

Ето малко инфо за името Роми и за произхода им във връзка с твърдението ти:

Роми е българизирана форма на ромá, самоназванието на част от циганите (от гръцки ασἰγγάνος, асинганос - гадател (съвременната оформа е αθίγγανος)) (в противовес на гаджé, всички нецигани). Друго разпространено название в България и Македония е гюпци или егюпи (т.е. египтяни, на гръцки γύφτος, на английски gypsy). Среща се и формата арапи (от Арабия).

Те са етническа общност, вероятно произлизаща от северозападните части на Индийския полуостров, живееща днес в целия свят, най-вече в Европа. Общият им брой се оценява между 5 и 10 милиона души. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия.

Говорят ромски език (романо чшиб), най-близко свързан с езиците пенджаби и потохари. Допуска се, че „роми“ произлиза от древната индийска дума „рдоми“, с която са назовавани ковачите и музикантите, все дейности, свързани с пътуване, с които са се препитавали в чергарския си живот циганите.

Мислиш ли, че преражданията следват фактори като народност и са географски определени?

Да мисля че следват,както семейна,така и народностна.

Не следват ли други закони - например необходимостта от подходящи външни условия за посрещане на предстоящите кармични уроци? И в зависимост от тази необходимост раждането в съответната държава, народ, град, семейна среда?

Да наистина се чакат подходящи условия,но как примерно Ти като цял живот си живяла в България в следващия си живот ще се родиш в САЩ и ще си кармично свързана с американците.Разбира се има и изключения,но за мен те се свеждат до това няколко души да се преродят заедно да речем в Нигерия.

Всеки народ си има собствен водещ дух, но той има ли власт над законите на кармата, за да предопредели принадлежността ни към българския народ няколко прераждания подред?!

В отговора на предишния ти въпрос съм отговорил донякъде и на този.Като пиша за Българите имам в предвид всички Славяни,тоест в това число включвам и Русия най-вече.

Да мисля че следват,както семейна,така и народностна.

Да наистина се чакат подходящи условия,но как примерно Ти като цял живот си живяла в България в следващия си живот ще се родиш в САЩ и ще си кармично свързана с американците.Разбира се има и изключения,но за мен те се свеждат до това няколко души да се преродят заедно да речем в Нигерия.

В отговора на предишния ти въпрос съм отговорил донякъде и на този.Като пиша за Българите имам в предвид всички Славяни,тоест в това число включвам и Русия най-вече.

Това уточнение, че с "българи" подразбираш всички славяни /и най-вече Русия/ показва, че си повлиян от идеите на Елена Блаватска, Щайнер, Макс Хайндел, Петър Дънов, а напоследък същите идеи се обявяват от множество руски и български популяризатори /и с по-големи претенции на някои между тях/ на езотериката.

По този повод позволи ми да споделя един небуквален техен прочит :speak:

Както под арийци в езотериката не се има предвид народите от индо-европейската езикова група, нито като култура, нито като кръвно родство и общ произход, а се приема като обща характеристика за появата и развитието на индивидуално самосъзнание и самоопределяне, което от своя страна е необходим елемент за "освещаване" /каквото и да значи това/, за разлика от семитите, при които расовият дух остава доминантен и индивидуалното съзнание остава подчинено на колективното, така и славяни е характеристика, която е над етнически, расови и културни различия и включва хората, които успяват да развият сърдечното си мислене /междувпрочем цел на доста езотерични групи и школи/. Възможно е географски този процес да започне най-напред в Източна Европа, при слявяните /в тесния смисъл на думата/, но в никакъв случай не може да се ограничи там и само сред тях.

Ако си съгласен с гореизложеното, моля те отговори ми най-после на въпроса

Това уточнение, че с "българи" подразбираш всички славяни /и най-вече Русия/ показва, че си повлиян от идеите на Елена Блаватска, Щайнер, Макс Хайндел, Петър Дънов, а напоследък същите идеи се обявяват от множество руски и български популяризатори /и с по-големи претенции на някои между тях/ на езотериката.

По този повод позволи ми да споделя един небуквален техен прочит :huh:

Както под арийци в езотериката не се има предвид народите от индо-европейската езикова група, нито като култура, нито като кръвно родство и общ произход, а се приема като обща характеристика за появата и развитието на индивидуално самосъзнание и самоопределяне, което от своя страна е необходим елемент за "освещаване" /каквото и да значи това/, за разлика от семитите, при които расовият дух остава доминантен и индивидуалното съзнание остава подчинено на колективното, така и славяни е характеристика, която е над етнически, расови и културни различия и включва хората, които успяват да развият сърдечното си мислене /междувпрочем цел на доста езотерични групи и школи/. Възможно е географски този процес да започне най-напред в Източна Европа, при слявяните /в тесния смисъл на думата/, но в никакъв случай не може да се ограничи там и само сред тях.

Ако си съгласен с гореизложеното, моля те отговори ми най-после на въпроса

Не намираме общ език.Мисля че ти отговорих,но отговора се крие също и в думите отбелязани с червено.

Не намираме общ език.Мисля че ти отговорих,но отговора се крие също и в думите отбелязани с червено.

За съжаление си прав - не намираме общ език. ;)

Но не защото не мога да те разбера, а защото ти не желаеш да защитиш тезата си /или не е твоя или поне правилно асимилирана и усвоена чужда/. А аз имах доброто желание да те изслушам с всичките ти аргументи, релации и изводи.

Както под арийци в езотериката не се има предвид народите от индо-европейската езикова група, нито като култура, нито като кръвно родство и общ произход, а се приема като обща характеристика за появата и развитието на индивидуално самосъзнание и самоопределяне,

Ах, това ли имал предвид Хитлер :speak:

което от своя страна е необходим елемент за "освещаване" /каквото и да значи това/,

Най-полезната за осъзнаването част от това изречение е написана в скоби.

за разлика от семитите, при които расовият дух остава доминантен и индивидуалното съзнание остава подчинено на колективното,

Мда, като например в Германия Публикувано изображение

Ето, тъй като сте жадни за знания, един филм, който да ви даде нови поводи за размисъл (за съжаление, някои от писанията на велики езотерици българи напоследък ми напомнят за това):

http://www.ruedigersuenner.de/schwarze%20sonne.html

Ето и превод за нечетящите немски (нямам време, но мисля, че може да ви е мнооооого полезно):

"Филмът осветлява влиянието на езотеричното виждане за света върху идеологията на "Третия Райх". Още през 1900 година в Германия и Австрия възникват редица окултни и неогермански групи, които въз основа на погрешно разбрани легенди и символи утвърждават доминантността на "арисйката раса". Множество националсоциалистически лидери намират в това допълнително потвърждение на мирогледа си, както например Рудолф Хес, Алфред Розенберг, Ханс Франк и Хайнрих Химлер (вси светии). Чрез реторика, сакрална архитектура и масови инсценировки такова псевдорелигиозно съдържание бива внесено и в масовото подсъзнание. Към това принадлежат маршове с факли, огньове по случай лятното слънцестоене и глорифицирането на германите във филми за културата, в училищата и в науката. Вевелсбург при Падеборн бива определен за крепост на ордена на СС и притежава две култови помещения за задълбочаване на личната "мисия". Симпатизанти от десни и оклултни кръгове и до ден днешен идват там на поклонение и издигат орнамента на пода на "Залата на старшите ръководители на групи", наречен "Черното слънце" до водещ символ: едно произволно название, което обаче доказва огромното си влияния и украсява междувременно интернет страници, брошури, флагове и опаковки на дискове на представители на дясната сцена."

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

Ах, това ли имал предвид Хитлер :speak:

Най-полезната за осъзнаването част от това изречение е написана в скоби.

Мда, като например в Германия Публикувано изображение

Ето, тъй като сте жадни за знания, един филм, който да ви даде нови поводи за размисъл (за съжаление, някои от писанията на велики езотерици българи напоследък ми напомнят за това):

http://www.ruedigersuenner.de/schwarze%20sonne.html

Ето и превод за нечетящите немски (нямам време, но мисля, че може да ви е мнооооого полезно):

"Филмът осветлява влиянието на езотеричното виждане за света върху идеологията на "Третия Райх". Още през 1900 година в Германия и Австрия възникват редица окултни и неогермански групи, които въз основа на погрешно разбрани легенди и символи утвърждават доминантността на "арисйката раса". Множество националсоциалистически лидери намират в това допълнително потвърждение на мирогледа си, както например Рудолф Хес, Алфред Розенберг, Ханс Франк и Хайнрих Химлер (вси светии). Чрез реторика, сакрална архитектура и масови инсценировки такова псевдорелигиозно съдържание бива внесено и в масовото подсъзнание. Към това принадлежат маршове с факли, огньове по случай лятното слънцестоене и глорифицирането на германите във филми за културата, в училищата и в науката. Вевелсбург при Падеборн бива определен за крепост на ордена на СС и притежава две култови помещения за задълбочаване на личната "мисия". Симпатизанти от десни и оклултни кръгове и до ден днешен идват там на поклонение и издигат орнамента на пода на "Залата на старшите ръководители на групи", наречен "Черното слънце" до водещ символ: едно произволно название, което обаче доказва огромното си влияния и украсява междувременно интернет страници, брошури, флагове и опаковки на дискове на представители на дясната сцена."

За злоупотребата на нацистите с нарицателното "арии" може да се каже доста, но не съм сигурна дали тук му е мястото. А Вафен култа не е просто подражание и имитация, истината е много по-тъжна и страшна. И действително е бил мистичен орден /каквото и да значи това ;) /. Прикрит, в нелегалност и забулен с облаци дезинформация работи и сега. Не само в Германия, не само в Европа, при това доста успешно.

Но това не прави германците по-велики и висши от другите народи.

Както и българите.

Ако има нещо по-велико и висше/каквото и да значи това/, то не е на народностна, расова или културна основа.

Ако има нещо по-велико и висше/каквото и да значи това/, то не е на народностна, расова или културна основа.

С двете ръце съгласна. Но това е клопката, в която се хващат много, ако не и повечето езотерични школи.

С двете ръце съгласна. Но това е клопката, в която се хващат много, ако не и повечето езотерични школи.

Извини ме, но езотерика вече не съществува. Сравнително отскоро /от почти седем години/ всичко тайно стана явно. И само по традиция /или по рекламни причини :idea: / разни органицзации се наричат езотерични. Особено в България, където, както е извесно, има много "мъдри, знаещи хора" и думичката "езотерика" е щперц към сърцата и джобовете на мнозина. :blink:

Извини ме, но езотерика вече не съществува.

Извинена си, не плачи, не се пълни с яд. Има и по-добри дни.

Сравнително отскоро /от почти седем години/ всичко тайно стана явно.

Май за теб само е отскоро и от почти седем години Публикувано изображение

Извинена си, не плачи, не се пълни с яд. Има и по-добри дни.

Май за теб само е отскоро и от почти седем години Публикувано изображение

Благодаря за приетите извинения.

За съжаление не съм достатъчно възрастна, за да свидетелствам за по-дълги периоди от време.

А края на езотериката не е мой жизнен опит, а на всички - с рухването на Кулите в Ню Йорк Аквариус тържествено обяви пришествието си. И в тази нова епоха всичко скрито стана открито. Дори и тук, в България. И може би наистина ще има и по-добри дни. Без яд и сарказъм. Може би.

Българи ~ 94% = мързеливи пияндета,които вонят на кисело зеле и евтина водка.Или пък все едно гледате циганин, изваден от някоя канализация. България = кратер от ла**а

Българи ~ 94% = мързеливи пияндета,които вонят на кисело зеле и евтина водка.Или пък все едно гледате циганин, изваден от някоя канализация.

България = кратер от ла**а

Написало лайното и паднало !

Публикувано изображение

Това в кръга на шегата.Ако така определяш сънародниците си ,значи и ти си точно такъв човек.Запомни написаното от теб тук и си го прочети след 7-8 години да речем.

Написало лайното и паднало !

Публикувано изображение

Това в кръга на шегата.Ако така определяш сънародниците си ,значи и ти си точно такъв човек.Запомни написаното от теб тук и си го прочети след 7-8 години да речем.

Написала съм 94 %,в останалите 6 не включвам себе си и близките.

А до второто ми изречение,аз вече не се определям като част от държавата,тъй че няма нищо общо с мене.

А до второто ми изречение,аз вече не се определям като част от държавата,тъй че няма нищо общо с мене.

Ако 6-те процента са Българи като теб,тоест такива които съдят за останалите 94 % какви са,то аз нямам нужда от теб.

Има едно изречение,което трябва да си учила в училище и то започва така : О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин... а по-надолу продължава така : /това във връзка с подписа ти/ Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език?

Пожелавам ти някой ден наистина да научиш,че Българин значи мъдър, знаещ човек,и да искаш да прегърнеш всеки един.

Остава да кажеш че като акаш излизат розички и други цветенца,може да кандидатстваш за Гинес рекордите тогава.... Публикувано изображение

Ако 6-те процента са Българи като теб,тоест такива които съдят за останалите 94 % какви са,то аз нямам нужда от теб.

Има едно изречение,което трябва да си учила в училище и то започва така : О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин... а по-надолу продължава така : /това във връзка с подписа ти/ Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език?

Пожелавам ти някой ден наистина да научиш,че Българин значи мъдър, знаещ човек,и да искаш да прегърнеш всеки един.

не съм сигурен доколко ти е подходящ примера ,пък и вече е видно че българина по принцип си е неразумен,така че с фалшиви факти и писания трудно ще го вразумиш..... Публикувано изображение

Някой има ли информация за това как са изглеждали мъдрите,знаещи пра-българи? Черни,бели,високи,ниски,руси или чернокоси..чисто физически

" По българските земи...живеел народ с уникални знания" казва професор Кръстю Мутафчиев. Историята на българите е в самите тях, в техните традиции и обичаи, които говорят откога съществуват като народ. "Светлина в мрака" е символ, заложен в много обредни обичаи. Там в земите до Бастет , в местността Ургури, в района на главния нестинарски център край с. Граматиково и с. Българи се прави описание на особеностите на местното население. /"Едри, мургави.../

Някой има ли информация за това как са изглеждали мъдрите,знаещи пра-българи?

Черни,бели,високи,ниски,руси или чернокоси..чисто физически

Ох, на първо място, защо това е нужно? Каквито и да са били, нали са хора? Какво определя външният вид? Познавам достатъчно "красиви" глупаци или просто идиоти, както и познавам свестни, добри и наистина мъдри хора, които не са върха на (стандартната представа за) красотата. А тази последната се влияе и от прищевките модата, така че сама е лишена от "мъдрост".

Но другото наивно схващане е, че някъде ще има таков описание на "българите" (и то особено на мъдрите и знаещите). Айде помислете малко. Кой ще го направи това описание? Ако е направено от самите българи, сигурно ще пише, че са високи и снажни левенти, в зависимост от предпочитанията на автора, светли или мургави, но ако си пада примерно по набити и мускулести, така ще ги опише. Тъй като от прабългарите нищо почти не ни е останало под формата на писмени свидетелства, такова описание и без това няма. Ако ли пък описанието е направено от някой грък да кажем, от представител на народ с писмена традиция и писмени паметници, съхранили се и до днес, то в зависимост от отношението на гръка към българите, те ще са или високи и снажни, според предпочитанията набити и мускулести "красавци", или пък грозни и космати изроди, людоеди, чудовища и прочие.

Наистина се чудя понякога, ако нашият народ действително е толкова умен и мъдър, как не му достига ум и мъдрост да се сети за ей такива простички неща?

Да, наистина се очаква появата на една нова раса, но не от дадена етническа група или географски регион, а по наличието на нови вътрешни качества. Ето какво пише Ян ван Райкенборг в "Идващия нов човек", гл. ІІ

"... В този свят ще се роди една нова човешка раса! Един нов народ се издига, обетования народ, народ на Господа, Божият народ! Ако слушате гласовете на световната литература, вие ще намерите безчислени указания за идването на това славно множество, едно множество, което никой не може да преброи. Поради вашето диалектично състояние вие приемате с всичките си сетивни органи, заедно с това пророчество неизбежно и заблудата, че идването на Божия народ има нещо общо с обединението на старата семитска коренна раса на бреговете на древното средиземно море. Или пък вниманието ви бива отправено към британско-израелското движение, при което се буди впечатлението, че англосаксонската раса е Божия народ.

Когато древните поети пеят: "Той ще събере своя народ от всички страни на земята", не вярвайте, че тези песни се отнасят за окултни или етнологични развития, но разберете това в един съвършено нов смисъл. Това древно пророчество предсказва абсолютно необикновената и прекрасна манифестация на един напълно нов, не-диалектичен човешки тип в този диалектичен свят, на една група от хора, която не само мистично, но също и структурно, биологично, значи телесно е в света, но не е от света. Фазата на пророчеството по отношение на това събитие вече е приключена, защото ние се намираме във времето на повече или по-малко всеобхватното осъществяване. Затова духовната школа не говори вече като възвестител, сега тя трябва да ви обясни хода на тези събития за да вземете предвид всички фактори участващи в тях и да можете да започнете да ги вграждате в своя живот. Така трябва да разбирате "тържественото влизане в обетованата земя". За вас не е необходимо да променяте своето местожителство, но е важно да се подготвите, за да можете да принадлежите към новата човешка група!..."

http://lectorium-rosicrucianum.bg/contents/books/02.htm

Мда, и този народ са българите... ;) Кога ли българите ще се научат да живеят с всички останали ХОРА по света.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.