Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ето защо съм горд, че съм БЪЛГАРИН! Ние, Българите - произход, религия, знания, теории, доказателства

Featured Replies

azbuki, не славяните, а ранносредновековни български книжовници са наричали така всички англо-саксонско говорещи племена (брити, готи, сакси и др.) със старобългарската дума нямцъ, което означава ням, поради невъзможността им за комуникация с тях.

Тъй ли? И това откъде го взе? Думата немец е общославянска. Славяните на север са имали много повече контакт, и то от време оно, с въпросните племена от българските книжовници :huh: Това е документирано. Не знам точно в коя част на славянството е възникнала тази дума, но няма никакво основание да се твърди, че това е станало точно в България (и пак от нас са го взели всички, хехе). Това е дори най-нелогичното предположение.

neredoven, не ставаше дума за презрението към съседите, а за смисъла и логиката на изказването ти за етимологията на думата българи.

Е, ако отричаш етимологията, връзка не може да има. По тази логика и диалектите са различни езици, случайно наподобяващи общ "прародител".

Не, не и пак не. "Логиката" не е тази. Диалектите наподобяват общия си прародител не случайно, а съвсем закономерно и закономерностите се проследяват много лесно. Предлаганата от теб етимология противоречи на всички известни ни такива закономерности. "Логиката" тоест отсъства.

Приятен ден на всички. Четете, интересувайте се, образовайте се. И не вярвайте прекалено много на всичко. ;)

П.П. Нямам време да оспорвам всички, основаващи се на незнание изказвания на тема историческа лингвистика, етимология, история и т.н. Море от бълвоч и твърде малко разум в цялата работа.

П.П.П. Намирам, например, за по-полезно да си изчистя банята. Публикувано изображение

Редактирано от azbuki (преглед на промените)

• Отговори 1,6k
  • Прегледи 266,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Кефи ме, като хората "се гордеят" с неща, които нито зависят от тях, нито са тяхно постижение, като например рожденното им място. Гордей се не къде си се родил, а какво си постигнал, за да направиш св

• Никога не съм бил горд,че съм част от от един изключително коплексиран народ.Никой не е способен да ти го нач**а така,както българин може!

• Браво на "родолюбците" Нале първо трябва да се гордееш с происхода си, а чак тогава да се прайш на разбирач - анализатор.  Некой хора никуга нема да могът да разберът други хора когато са радват на

Публикувани изображения

П.П. Нямам време да оспорвам всички, основаващи се на незнание изказвания на тема историческа лингвистика, етимология, история и т.н. Море от бълвоч и твърде малко разум в цялата работа.

Жалко. Надявах се да науча нещо.

Защото по времето по което в летописите сме започнати да бъдем наричани "вулгари" (а впоследствие и "булгари") се появява и думата "България".

Българите за еталон за култура ли приемаш в миналото?

Не знам какво е еталон за култура,то и римляните са били едни такива еталонни,че защо не!

Жалко. Надявах се да науча нещо.

Разбирам те, но като прочета поредното необосновано с нищо твърдение (но силно повлияно от великобългарски настроения и популизъм) и ми секва желанието ;) Интересно е като се говори по друг начин: Аз мисля така и така защото... (източник или поне логична аргументация). Тогава може да се включа.

Другото и бабите на село могат да си го баят.

П.П.П. Намирам, например, за по-полезно да си изчистя банята. Публикувано изображение

Искаш да кажеш "по-практично".

Искаш да кажеш "по-практично".

Не, наистина полезно, защото няма нужда да спориш с някой, който просто едно и също иска да си повтаря, няма значение дали то има смисъл. И той не знае защо. Казвам го от опита си с такива "дискусии" на този форум. Не е лично към теб.

Наистина е по-полезно да си имаш чиста баня. Публикувано изображение

azbuki

Тъй ли? И това откъде го взе? Думата немец е общославянска. Славяните на север са имали много повече контакт, и то от време оно, с въпросните племена от българските книжовници Това е документирано. Не знам точно в коя част на славянството е възникнала тази дума, но няма никакво основание да се твърди, че това е станало точно в България (и пак от нас са го взели всички, хехе). Това е дори най-нелогичното предположение.

azbuki, нека бъдем по-прецизни, когато говорим за история и лингвистика, за да не изпадаме в позиции, наподобяващи четиво за ширупотреба. Думата немец не е общославянска, а е южнославянска, ако трябва да бъда по-конкретна. Съвременната българска дума немец има точно този произход, който споменах в по-горния си пост. Следствие на исторически промени в езика на българите изпада малката ерова гласна и по исторически граматически закони преминава в кратко е. За справки - учебника по историческа граматика на проф. Кирил Мирчев, от когото всички съвременни старобългаристи се учат.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Не, наистина полезно, защото няма нужда да спориш с някой, който просто едно и също иска да си повтаря, няма значение дали то има смисъл. И той не знае защо. Казвам го от опита си с такива "дискусии" на този форум. Не е лично към теб.

Наистина е по-полезно да си имаш чиста баня. Публикувано изображение

Добре де. Аз само казвам, че е кофти темата да губи всички компетентни (и в твое лице) хора. Върви си чисти банята!

;) Емотикона не е по темата. Слагам го да не си помислиш нещо...

azbuki, нека бъдем по-прецизни, когато говорим за история и лингвистика, за да не изпадаме в позиции, наподобяващи четиво за ширупотреба.

Силвия, извини ме, но къде си 'ръгнала? Или ако си решила да спориш с всички светила на лингвистиката, обясни, аргументирай от какъв зор "немец" е южнославянска дума. Кое я прави такава? Няма деление между славянските езици на тази база. Има смисъл например да кажеш, че думата "град" е южнославянска, докато "город" е източнославянска.

Господин Мирчев вероятно ти е обяснил развитието на думата в българския (като например отпадането на ер-а), ама това няма общо с произхода на думата изобщо Публикувано изображение

Просто си умирам като чета някой новоизлюпен "професор", прочел това-онова, недоразбрал и после третиращ собствените си интерпретации на текста като факт. Смехотворно. Поне не се излагай.

П.П. Или да подскажа на "любознателните": Има разлика между историческа граматика на българския език и историческа граматика на славянските езици. Публикувано изображение

Както казваше една моя учителка по история по време на контролно: И, деца, като преписвате от другите, пак мислете.

Публикувано изображение

П.П.П. Ох, да не говорим, че това с отпадането на ер-а има връзка с развитието на българската ортография, а не с етимологията на думата.

Ще си почина просто на място. Хора с висше образование, които не мислят, изобщо, ама хич! Не се излагайте, братя българи.

(Банята ми е чиста, а сега отивам да готвя - пак е по-полезно)

Каква ортография?!

Изпадането на малкия и на големия ерове, както и преминаването на голямата и на малката носовка в а и е, а както и граматически явления като редукция, палатализация, ятов преглас и изпадането на двойнственото число (между другото, съществуващо единствено в санскрит и в старобългарския език от Охридската школа) нямат никаква връзка с ортографията, а с фонетиката и естествените исторически промени, които всеки един език претърпява в процеса на развитието си. Фонетичните промени в даден език водят до морфологични изменения в структурата на речта. Ако ти говориш за сравнителна историческа граматика на славянските езици, там ще видиш как дума като нямцъ произхожда от своя южнославянски корен (изобщо индоевропейски корен), където ням е ням. В много западни говори съвременната държава Германия през Възрожденската епоха е наричани Немция именно поради историческа предусловеност. Самият Софроний Врачански е наричал, например, германците немци, поради това, че не ги е разбирал.

Българският език е част от южнославянския езиков модел, а не изобщо от панславянската езикова система.

По простата причина, че българите принадлежим към южнославянската общност.

Силвия, частично това, което си написала, става за нещо, частично не. В дискусията за еровете и дали отпадането им е чисто ортографско или фонетично не ми се впуска, защото за това са се изписали тонове литература. Но ставаше дума за етимологията, а не за ортографията и фонетиката :) Помниш ли все още за какво става дума в тая тема? (Очевидно е, че преписваш между другото и нямаш задълбочени познания по сравнителна линвистика на славянските езици, затова и правиш такива повърхностни изводи единствено на база прочита на една историческа българска граматика. Затова и не знаеш де да го денеш това понятие южнославянска група и как се вписва то в "панславянската" (такова понятие впрочем няма в науката, говори се просто за славянски езици). Простено ти е. По-добре, отколкото да люпиш семки или да слушаш чалга. Но тонът ти не съответства на липсата ти на задълбочени познания. За това несъответствие ти намекнах. Можеш колкото си искаш нагло и твърдоглаво да си настояваш на твърденията, дължащи се на неразбиране, но това не променя съдържанието им - лаишки твърдения на неподготвен човек.) П.П. Още едно пояснение, последно, защото си имам много друга работа. Делението на славянските езици на източна, западна и южна група, се основава на фонетични различия помежду им по няколко основни линии, едната от които назовах (град-город, здраве-здоровье и т.н.). Без знанието за това деление по определени фонетични закони понятието южнославянски няма никакъв смисъл. Не съм убедена, че това ти е ясно. :rolleyes: Съветвам те да си обогатиш кръгозора с една историческа граматика на славянските езици. Тогава ще разбереш за що иде реч и може и малко да ти помогне да промениш тона.

Очевидното е друго, а именно, че ти не правиш основни разлики като тези между общославянски и южнославянски езици, за което иде и реч в тая тема. Останалото е без коментар.

Очевидното е друго, а именно, че ти не правиш основни разлики като тези между общославянски и южнославянски езици, за което иде и реч в тая тема.

Останалото е без коментар.

Мила, хал хабер си нямаш за какво говориш. Напълно се излагаш. Моля те, прави си медицината и не се бъркай в области, в които дори основни понятия са ти мъгла. Няма общолавянска група езици. Има славянски езици.

azbuki

Думата немец е общославянска.

Мила, хал хабер си нямаш за какво говориш. Напълно се излагаш. Моля те, ... не се бъркай в области, в които дори основни понятия са ти мъгла. Няма общолавянска група езици. Има славянски езици.

:-)))

azbuki

Думата немец е общославянска.

Мила, хал хабер си нямаш за какво говориш. Напълно се излагаш. Моля те, ... не се бъркай в области, в които дори основни понятия са ти мъгла. Няма общолавянска група езици. Има славянски езици.

:-)))

Думата е общославянска. Няма общославянски езици. Това последното е безсмислено.

Наистина ли имаш висше образование, щом трябва да ти се обясняват такива неща?

П.П. Тъй като Силвия е действително най-големият специалист по лингвистика (и всичко останало), оставям я да си проповядва свободно в тази тема. Аз бях дотук. С безсмислено твърдоглави хора не ми се занимава.

Поздрави на всички.

azbuki

Думата е общославянска. Няма общославянски езици. Това последното е безсмислено.

Сама стигна до това, което ти казвам и аз. :-)))

Общославянски думи... просто няма.

Но да се върнем на българите. Или по-конкретно на българина. :-)))

Общославянски думи... просто няма.

Неразбиращ, но убеден в правотата си.

Има общославянски думи. Думи, които са общи за всички славянски езици. Български "бряг", руски "берег", полски brzeg. Съответно тези думи имат обща славянска етимология. Ето ти и един хубав пример за делението между славянските езици - на база тези три думи и заключения в тях фонетичен закон. Но общославянски език няма. Върти го, сучи го, но пълна глупост беше това твое изказване.

Някъде пишеше, че интелигентността е способността да различаваш едно нещо от другото. Започвам да се чудя дали имаш тази способност.

Темата мисля, че вече я ос-а. Не знам дали на някой му се разговаря с теб. Не си струва да се говори и да се обяснява на един твърдоглав човек.

Неразбиращ, но убеден в правотата си.

Има общославянски думи. Думи, които са общи за всички славянски езици. Български "бряг", руски "берег", полски brzeg. Съответно тези думи имат обща славянска етимология. Ето ти и един хубав пример за делението между славянските езици - на база тези три думи и заключения в тях фонетичен закон. Но общославянски език няма. Върти го, сучи го, но пълна глупост беше това твое изказване.

Някъде пишеше, че интелигентността е способността да различаваш едно нещо от другото. Започвам да се чудя дали имаш тази способност.

Темата мисля, че вече я ос-а. Не знам дали на някой му се разговаря с теб. Не си струва да се говори и да се обяснява на един твърдоглав човек.

Нещо съвсем я омота.Джоб -на български и на руски са доста различни неща.Валяк на руски ще кажеш ли как е?

Българите не са славяни,защото просто славяните май са измислица,познай на кого.... Публикувано изображение

Нео, аз изобщо не знам за какво говоря. Много си прав. Слушай Силвия.

Българите не са славяни,защото просто славяните май са измислица,познай на кого.... Публикувано изображение

Neo,хехе ти не си разбрал ,ве !!!

Сега госпожицата ша те прати да се образоваш,да четеш автори(които тя няма да ти спомене,но когато се върнеш и споделиш мнение базирано на някой автор ТЯ ,ще ти заяви ,че този е гола вода и трябва да мислиш (щото си скаран с мисленето ,за рсзлика от нея)

ТЯ azbuki заявава:

...като прочета поредното необосновано с нищо твърдение (но силно повлияно от великобългарски настроения и популизъм) и ми секва желанието Интересно е като се говори по друг начин: Аз мисля така и така защото... (източник или поне логична аргументация). Тогава може да се включа.

Значи до сега Тя не е представила и един източник,който можеш да разгледаш или да си попълниш инфото ,примерно!

За нея източници са някакви пасквили на някакви драскачи по вестниците!

Случката ме развесели мого за нейният професор ,който препродава в некакъф унивирситет в алеманско СТАРОславянски и (забележи)след 6 години благодарение на нашата бъдеща надежда в науките ТОЙ(професорът алеман)сгрял , че няма СТАРОславянски ми всъщност било СТАРОБЪЛГАРСКИ !!! Смятай за ква НАУКА става вапрос хехехе

Той тоя шваба ша е по зле и от оня педофил дето писа за Батак(заедно с нашата млада надежда ф науката)!!

Днес в курса по старобългарски седяхме двама немци (професора и една възрастна дама), двама евреи и една българка (аз). Братята славяни от курса се скатаха (мързи ги да се занимават с тая глупост старобългарския, нищо че е най-старият писмен славянски език), другият българин в курса не се вяска изобщо и... да, самотна лодка съм си и се кефя на това, което са ни оставили дедите. И хората (евреите и немците де) ми се кефят как чета, щото било звучало автентично. Ами да, намира е все още и по нещо автентично и по някой, който не го мързи да го съхранява. Останалото е panem et circenses.много е по лесно да се разбереш с едни българи на латински,това дето си го написала знаеш ли какво значи?

Значи от тука разбирам ,че за госпожицата ХОРА(са алемани и евреи)пък Българите бяха други в друг пост!

Пък някакви братя наши и то славяни (много ми интересно за госпожицата кои ни са БРАТЯТА и ТЕ ЗНАЯТ ЛИ ,че са ни БРАТЯ)не се занимавали с тая глупост Старобългарски(после същите тия ПАПАГАЛИ )ще препродават на децата !!!

Значи за този ,принос в Българската история (ограмотяването на некакъв швабски професор)можем да предложим Азбукито за некаква награда все пак а ?

Бедна България. Тази жалка инсинуация за българите, евреите и немците просто няма нужда да я коментирам. Колко прост и ожесточен трябва да е човек, за да мисли така. Всеки народ получава учителите, които си е заслужил. Ако вашите учители са ви научили на това, което пишете тук, ами това сте си заслужили. Бедна, много бедна България. П.П. Братята са Кирил и Методий. Но вече никой не си спомня, че реализацията на тяхното дело има нещо общо с България. Затрупали сме този факт сред псувни, невежество и простотия. Кой да ни повярва?

AЗБУКИТО КАЗА:

-Кога ли българите ще се научат да живеят с всички останали ХОРА по света.

българите никога не са имали роби!

-Тъй като от прабългарите нищо почти не ни е останало под формата на писмени свидетелства, такова описание и без това няма.

не е вярно ,отивай да четеш или мисли когато четеш златарски и сие

-Обществото ни е затворено и косервативно, а манталитетът доста провинциален. Под провинциален се разбира точно това неумение и неподготвеност да се справиш с проблемите, които възникват при една истинска смес - от националности, раси, религии и т.н. У нас те все още не са много, затова и обществото ни не е имало възможност да пречупи много от своите предразсъдъци, вкл. и чисто детската си форма на патриотизъм.

българите винаги са били толерантни към другите(за разлика от -англичани(индианци в северна америка избити и изселени в каманаци),испанци,800 000 избити само от светата инквизиция,пък за южна америка кво са прайли ,просто хитлер е като бебе)французи (африка не ми се отваря устата)и шваби(13 милиона умъртвени за 4 години световен рекорд в историята)руснаци(за сибир и сталин и т.н.не ми се чати хич)

- Съзнавайки кой е, човек е в състояние да общува със света от различни неща около себе си - с достойнство

да може и достойно ,но трябва да знае истината , не поднесена от псевдоученици

-Рим първо твърде малко се е занимавал с българите, като се замисля. По нашите земи си е имал общо с траки, примерно.

Пак отивай да четеш,пропуснала си го този урок,или професора ти е чел рецепти за братвурст

- но познавате ли някой народ, който сам да се е нарекъл с обидното име, дадено от съседите

да така наречените "траки"обидно названия на гръцките пирати

-Нямам време да оспорвам всички, основаващи се на незнание изказвания на тема историческа лингвистика, етимология, история и т.н. Море от бълвоч и твърде малко разум в цялата работа

Да бълвоча дето го изсипа е bastante,amiga mia!

Просто си умирам като чета някой новоизлюпен "професор", прочел това-онова, недоразбрал и после третиращ собствените си интерпретации на текста като факт.

споменах,че в бълвоча който изля върху форумците нямаше нищо ,а аз очаквах нещо все пак си в алемания

-Можеш колкото си искаш нагло и твърдоглаво да си настояваш на твърденията, дължащи се на неразбиране, но това не променя съдържанието им - лаишки твърдения на неподготвен човек.)

няма за коментиране

-Още едно пояснение, последно, защото си имам много друга работа

неуважение

-С безсмислено твърдоглави хора не ми се занимава

а с мекоглави на мен не ми се занимава

-Нео, аз изобщо не знам за какво говоря.

Да разбрахме ама си траем все пак имаме уважение към другите

Бедна България. Колко прост и ожесточен трябва да е човек, за да мисли така.

БЪЛГАРИЯ е богата и то много ,с неща които други нямат и няма да имат НИКОГА!

хич не ги обичам плювачите на България!

след всичко това направих един психо-аналитичен тест с ключови думи (Азбуки,форум)не може би се казваше анлиз и уреда ми изхвърли един лист на който пишеше:

Бедна по дух.

Слаба комуникация с околните.

Липсващо възпитание ,неуважение към друго мнение

Липса на семейна среда (или лоша такава)

Надменост(безпричинна)

Стремеж към "софизъм" -начални ,много плахи стъпки(лош учител,по точно некадърен)!

НЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО ВЕЧЕ -ОТИВАМ ДА ИЗМИЯ КОЛАТА!

Редактирано от camarero (преглед на промените)

Човече, не ти ли омръзна да плюеш? Не виждаш ли, че никой не спори с теб? Предлагам даже на всички теми вие със Силвия да определяте тона и съдържанието. Убедена съм, че от това нивото на форума ще се повиши много. Затова и доброволно се отдръпнах, за да не ви преча.

П.П. Освен това си напълно прав. България има нужда от хора като теб и като Силвия и от проучвания като вашите. Това ще повдигне националния дух, който сега е малко смачкан, но някой ден, благодарение на хора като вас, ще се повдигне. И тогава българите ще заемат своето достойно място сред другите. Те дори вече го правят - бием рекорди по публичност на последните си изяви на политическо ниво - кражби, измами, неспособност за поемане на отговорност. Убедена съм, че този курс ще ни изведе само напред и нагоре и не смея да преча.

Бедна по дух.

Действително.

Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно.

...

Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене.

За всички, принудени да напуснат България заради такива като камареро. В тяхна чест блаженствата. За всички хули, които са чули - за себе си, за семейството си, за заниманията си, за духа и вярванията си. Ако някой се чувства обезсърчен от това, че в България има камареровци, които правят възцаряването на разума невъзможно, нека си чете блаженствата. Успокояват и дават сили. Защото, братя българи, с ето това си имаме работа, ако решим да вземем да си оправим държавата. Ето с такива хора ще се занимаваме. И няма да е никак лесно.

Май дотук бях с този форум. Много здраве на всички.

Българин значи мъдър, знаещ човек. Българинът не е беден по дух, напротив. Но този дух напоследък е много болен. За жалост, плашеща по размерите си тенденция.

Българин значи мъдър, знаещ човек.

Българинът не е беден по дух, напротив. Но този дух напоследък е много болен. За жалост, плашеща по размерите си тенденция.

Какво означава ,,беден по дух,,?

Мъдростта и знанията нямат нищо общо с

духа според мен или греша?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.