Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правителството на Пламен Орешарски

Featured Replies

Трето, отказ сега оставя протестиращите пред угрозата поредна изцепка на правителството (която няма да закъснее съдейки по досегашната статистика) да ги изкара на протест именно посред зима. 

Точно така. Затова е по-добре да има някакво решение сега, а не да се създават условия протеста да се радикализира в края на годината и началото на следващата.

Странно защо ли :):D

Щот съм лумпен, предполагам. :P

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 90,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами то исторически винаги е било така...макс 30%! Какво те притеснява?

Притеснява ме, че съставът на това правителство вероятно не отговаря на желанията на по-голямата част от българския народ.    

И наистина ще вляза.... 50% бяхте за гъби, като съм убеден, че от поскачащите в момента, на изборите са били не-повече 25%! Никой не ви е виновен!

Много бързо ме определяш. Опитах се да говоря от странична гледна точка, а ти си правиш частни изводи. Това е много погрешно. Както казах, заслепен си от личната си преценка. А относно вината, хората могат да бъдат излъгани. Обещаха им промяна, а стана "нов бардак със стари курви". И когато те излъже някой е нормално да си търсиш правата нали? Никой не ги е карал да назначават след Пеевски Тихолов, Румяна Тодорова и Емил Иванов.  

Да, прав си...Грешката може и трябва да се поправи, но закона и конституцията казват, че това трябва да стане през май 2017 година!  Другото се казва простичко....преврат!

Това са глупости. Преврат е завземане на властта с неконституционни средства. Конституцията изрично дава право на хората да протестират и да си изразяват свободно мнението. В конституцията съвсем ясно е описана процедурата за предсрочни парламентарни избори, служебно правителство, т.н. - тогава как може да са противоконституционни?    

Ами той манталитета е същият от 23 години....Що сега се сетихте да го променяте...баш сега?

Значи си на мнение, че щом нещо е повредено от 23 години, трябва да се остави както си е, така ли? Брилянтна логика. Офтопик въпрос: От известно време се каня да те питам, защо ника ти е НАТО-вското, а не истинското име на установката? :D

Редактирано от flare (преглед на промените)

Изцяло мажоритарна система би помогнала според мен, защото всеки ще си знае конкретно за кой депутат е гласувал и избирателите могат да му търсят сметка и да не гласуват повече за него + че ще отвърже зависимостта на депутат от шефа му, но пък като знам 10 души, че не могат да вземат решение без да се скарат, представям си 240...

НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА! 

• 1. Мажоритарната система стимулира, много силно, купеният вот. Всеки по-мастит бизнесмен шЕ си вкара депутат. При мажоритарна система ще има още по-голямо купуване на гласове...в това може да си сигурен!
  • 2. Мажоритарната система дава по-ниска представителност, тъй като гласовете дадени на втори тур, за губещият кандидат директно се загубват, и като се тегли чертата, чисто математически излиза, че депутатите ще бъдат избрани от по-малък брой гласоподаватели
  • 3. Най-общо казано- мажоритарната система създава предпоставка за събиране на едно място на много различни хора, с евентуално различни интереси, което ще направи парламента трудно работещ
  • 4. Как си представяш, чисто физически, в твоят район да има, да речем 20 кандидата, и ти да се запознаеш в подробности с тях, за да имаш право на адекватен избор. Това е невъзможно, абсурдно и най-вече- ненужно, като това би обременило излишно всеки избирател. Аз лично не бих участвал в мажоритарен избор за парламент, защото няма как да познавам кандидатите, а ни не считам, че е нужно!

Няма нищо по-хубаво от пропорционалната система, при която се гласува за партия, т.е. за конкретна идеология! Друг е въпроса, доколко изобщо нашите партии имат идеология! 

Обещаха им промяна, а стана "нов бардак със стари курви".  

Ето, че и Станишев понякога му "присветва" нещо. Моля, чуйте ТОВА. Пеевски бил олигарх от кръга на КТБ, но щял да свърши работа. На кого и каква г-н Станишев не казва.

„Фич“ ни потвърди кредитния рейтинг – стабилни сме

Време е да се спрат спекулациите с прословутата фискална дисциплина. Единственото хубаво нещо на фискалната дисциплина в България е, че пречи на нашия кораб да потъне още повече, но с нищо не помага да изплуваме. Фискалната дисциплина е предпоставка за икономически растеж, но сама по себе си не води до благосъстояние и повишаване на жизнения стандарт, и една от основните грешки на Бойковото правителство е, че отделяше прекалено много говорене за тези потупвания по рамото от рейтинговите агенции.

Случаят с Орешарски е същият, че и по-трагичен и се опасявам, че ако остане още малко на власт ще разклати и тази крехка "стабилност" която има. Вчера го чух да бръщолеви някакви глупости от парламентарната трибуна, затова че се справял адекватно със социалните проблеми и борил младежката безработица. Глупости на търкалета - нещата се влошават още повече, по данни на евростат младежката безработица в България е около 25% и е с тенденция за нарастване. В тази връзка аз лично имам няколко предложения, които надали ще напуснат форумното пространство, но все пак ще ги споделя:

* Реформа в образованието. Всички професионални гимназии и висши учебни заведения трябва да се задължат да помагат при намирането на стаж и практики на своите кадри. Не може да си студент със специалност "икономика на индустрията", а от университета ти да не са те водили на практика в каквото и да е предприятие. Освен това трябва по някакъв начин да се възобновят студентските бригади, но в България - договори с различни предприятия и организации за платени стажове, с опции най-добрите кадри да им бъде предлагана постоянна работа. Само така умните и кадърни млади българи ще имат стимул да останат тук.

* Реформа в индустриалния (производствения) сектор и селското стопанство - по-голяма държавна намеса във възлови отрасли със жизненоважно значение. Естествено, че няма как кварталната баничарница или бръснарница да са държавни, но предприятия в енергийния сектор, военно-промишления комплекс и машиностроенето трябва да имат държавно участие. И естествено тези предприятия да имат програми за заетост и да работят в тясно сътрудничество с университетите.

Сега положението е следното - университетите гледат как да ти вземат таксите за семестър, учебници и тн. и след това ти бият шута. Казват ти "спасявай се - да влиза следващия". Ти излизаш с диплома по нещо си, но след като нямаш реализация тук и си задължен да миеш кенефи или да раздаваш листовки, решаваш да си търсиш късмета навън. Това е порочно и трябва да бъде прекратено!

Притеснява ме, че съставът на това правителство вероятно не отговаря на желанията на по-голямата част от българския народ.

Що не се притеснява на 12 май, ами сега се притесняваш?  

Конституцията изрично дава право на хората да протестират и да си изразяват свободно мнението. В конституцията съвсем ясно е описана процедурата за предсрочни парламентарни избори, служебно правителство, т.н. - тогава как може да са противоконституционни?

преди няколко дни се замервахме с членово и алинеи от конституцията....където както е казано, че има право на протести, така е и казано, че не може с действието или бездействието си да пречиш на останалите. но щом са рекли да подскачат...нека....ама гледам, че има начененки на излизане от "мирното" подскачане

От известно време се каня да те питам, защо ника ти е НАТО-вското, а не истинското име на установката? :D

беше на руски (частично го има в подписа), но просто е по-дълго и по-трудно се чете.

НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА! 

Този въпрос е много по-сложен отколкото го представяш. Всяка избирателна система има плюсове и минуси. Как ще работи зависи от множество фактори като това дали политическата е система е дву- или многопартийна, политическата култура на обществото, политическия режим (парламентарна, президентска, полу-президентска република) и други.

1. Мажоритарната система стимулира, много силно, купеният вот. Всеки по-мастит бизнесмен шЕ си вкара депутат. При мажоритарна система ще има още по-голямо купуване на гласове...в това може да си сигурен!

Нека си вкара. Само още между 20 и 120 ще го делят от това да направи нещо сериозно със него. Сега е достатъчно да купиш само 1-2 от главните личности на правилната партия. Освен това хората ще гласуват за конкретен човек - е на вторите избори ще им е много по лесно да сменят именно този човек. Като гласуваш за партия нямаш контрол кой е 4и или 5и в листа - и едни и същи винаги влизат.

2. Мажоритарната система дава по-ниска представителност, тъй като гласовете дадени на втори тур, за губещият кандидат директно се загубват, и като се тегли чертата, чисто математически излиза, че депутатите ще бъдат избрани от по-малък брой гласоподаватели

При положение че в българския парламент 99% от депутатите гласуват не по съвест, а според групата си, сега далеч повече гласове са загубени. Отделно, ние не установихме ли, че и сега е особено ниска представителността?  

3. Най-общо казано- мажоритарната система създава предпоставка за събиране на едно място на много различни хора, с евентуално различни интереси, което ще направи парламента трудно работещ

Това е вярно и аз също го посочих като негатив. Все пак мисля, че има варианти и това да се избегне. Партии си има така или иначе...  

4. Как си представяш, чисто физически, в твоят район да има, да речем 20 кандидата, и ти да се запознаеш в подробности с тях, за да имаш право на адекватен избор. Това е невъзможно, абсурдно и най-вече- ненужно, като това би обременило излишно всеки избирател. Аз лично не бих участвал в мажоритарен избор за парламент, защото няма как да познавам кандидатите, а ни не считам, че е нужно!

Да, прав си. По добре е да оставя някой, който от 20 години е доказал, че е неспособен да стои там, да избере тия 20 души измежду тези, които ще го слушкат и само като ги строи 2 часа преди заседание и след това ще гласуват за който посочи. Може и да сбъркам първият път. Но ако този е такава голяма издънка, втори път няма да влезе в парламента... Сега примерно ако съм съгласен с принципната политика на една партия, но смятам че еди кой си от нея е некадърник, нямам никакъв механизъм да повлияя на влизането му в парламента.  

няма как да познавам кандидатите, а ни не считам, че е нужно!

Ама, иначе си заинтересован за управлението на страната... Интересно ми е, как гласуваш за кмет, тогава. Вероятно слушаш главата на партията?

Що не се притеснява на 12 май, ами сега се притесняваш?

И тогава ме притесняваше, и на всички избори преди това... Но не мога да насиля хората да гласуват. А и да можех, е недемократично и следователно против принципите ми.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Интересно ми е, как гласуваш за кмет, тогава. Вероятно слушаш главата на партията?

мажоритарната система е подходяща именно при избор на кмет или президент, но е крайно неподходяща за парламент!

........

няма смисъл да продължаваме спора....заблуден си много! Мажоритарната система е повече вредна и опасна, отколкото полезна....особено за България!

Лека вечер.

мажоритарната система е подходяща именно при избор на кмет или президент, но е крайно неподходяща за парламент!.

Тук имаш известно право, според мен. Има друго и то е, че целият конституционен модел е сбъркан. Нямаме реално разделение на властите.

Мажоритарната система е повече вредна и опасна, отколкото полезна....особено за България!

Тук съм съгласен с тебе. 90% от българите са брутално прости (тъпи) ,и много лесно им промиват мозъчетата.Ежедневието на тези хора ги държи доста далече от тези неща.Идея си нямате какви неадерталци се разхождат из дълбоката провинция.

Все още е много малък процентът на тези,които наистина расъждават разумно и са с "отворени очи",че да се гласува по тази система.

Но това не значи ,че мажоритарната система е лоша,може би още не и е дошло времето за България.

С всичко казано от flare съм съгласен,но мисля че трябва доста да се ограмотят селяндурите,преди да очакваме някакви разумни действия.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Не може да очакваш от някой да си върши работата, ако няма критерий по който да я оцениш и последствия от оценката. Българският депутат има 1 задължение: да гласува както му каже шефа на партията му. Оттам нататък е в платен отпуск 5 години. Никъде не може да видиш поименно кой за какво е гласувал, 90% от депутатите никой не ги чува повече след като влязат в парламента. По никакъв начин нямаш контрол кой и как влиза там. Гласуваш за партия и шефовете на партия определят кои са в листите. Има депутати които не се вясват с месеци в парламента и най-много да ги глобят. А това е държавна измяна, ако питате мен... Изцяло мажоритарна система би помогнала според мен, защото всеки ще си знае конкретно за кой депутат е гласувал и избирателите могат да му търсят сметка и да не гласуват повече за него + че ще отвърже зависимостта на депутат от шефа му, но пък като знам 10 души, че не могат да вземат решение без да се скарат, представям си 240...

Странно защо ли :):D

Абсолютно си прав, но имах предвид друго, знам - звучи обезсърчаващо, но с тези хора толкова. Независимо от конфигурациите на партийното мнозинство. Едни и същи хора  се сменят в управлението и уж всяка партия има някаква програма, която на места дори може да се различава с един - два реда от програмата на "опонента". Всичко е така добре нагласено, че все едно като отидеш да гласуваш правиш някакъв избор, за който дори ти вменяват, че от него зависело бъдещето на страната. Разбира се, няма нищо подобно - поне в България всичко зависи от 15-20 човека, които издържат финансово и "управляващи" и "опозиция". Изборите ги има дотолкова, доколкото пред Европа и света трябва да се поддържа илюзията за демокрация у нас. Както казах обезсърчаващо е...

Замисли се например, защо когато депутатите нещо не се разберат и уж започнат да си вадят "кирливите" ризи, се разбира, че и "леви" и "десни" и етнически и националистически партии, зависят финансово от едни и същи групировки и хора. Нали не смятате, че примерно ТИМ ще си променят финансовата политика заради Борисов или Станишев? Не, те си ги купуват на килограм заедно с парламентарните им групи и когато кажат "скачай" и двамата питат: - "колко високо бате?"

Това му е лошото, когато мафията така се е сраснала с държавата, че на практика тези, които не са от мафията са извън държавата.

Правителството с бързи темпове решава неотложните нужди на населението. Последната му инциатива е да ликвидира демографската криза със закон. ТУК Какво ще произтече от това, всички знаем. Ще се усвоят едни пари за писането на програми и мероприятия, а нещата ще продължат да се влошават.

При милион роми, които гласуват платено и не малко мюсулмани, които гласуват под команда от имамите, каквато и да е избирателна система да е - все е вредна.

Доста непълна графика, защото не отразява съотношението, за което говори Слайд в горния пост. Но, все пак, е показателна. След предвидените мерки от г-жа министърката, обаче, тенденцията ще се обърне. Без съмнение:

Публикувано изображение

продължавам да виждам в публичните му изказвания,един много разочароващ български президент.близо четири години мълча за безумните назначения на министри и откровени гешефтари в правителството на герб

Тук съм напълно съгласен. Комично се получава едно от лицата на олигархията да се бори с олигархията. Разбира се, той представлява едни кръгове, а тези с които воюва - други. Но същността им е една.

Това, обаче, не бива да ни кара да си затваряме очите за случващото се. Ето един непълен списък на това, което досега ни сервира кабинета Орешарски:

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КАТАРЗИСИТЕ

За толкова години преход българите видяха какво ли не. Но кабинетът „Орешарски” определено направи няколко рекорда, които сащисват дори и най-дълго живелите българи. В крайна сметка това е първото правителство, което успя да предизвика масови протести, още преди да е навършило и месец управление. Като тези протести бяха предизвикани от конкретно нагло назначение и не стихват, защото гафовете и антинационалните решения на това правителство валят ден след ден. Опитахме се да направим кратък преглед на стореното досега. Дано да го прочетат и онези, които настояват, че на това правителство трябва да се даде още време.

Кадровата пейка на катарзисите Въпреки обещанията да работят за подобрението на стандарта на българите, новото правителство се зае със съвсем други задачи след встъпването си в длъжност. Първата му работа бе спешно да реформира ДАНС, като извади българското разузнаване от контрола на парламента и го превърна в копие на Гестапо. Промени и закона, така че началник на ДАНС да може да стане конкретен човек. Той бе предложен за назначение преди месец, в петък, в 12 без 5, без обсъждане в парламента, без дори допитване до парламентарни групи, Сергей Станишев, Местан и Орешарски посочиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Човек със съмнителна биография, само с 8 месеца магистратски опит, обвързан с икономически интереси, медиен монополист, създаден с неясни капитали. Този човек бе избран за шеф на българското контраразузнаване. И до ден днешен никой от управляващите не пое персонална отговорност за това. Станишев се опита да се измъкне от ситуацията, казвайки съвсем сериозно, че видял в очите на Пеевски преживения от него катарзис, което го правело годен за този пост. Пеевски не бе назначен, но катарзисите се зароиха един след друг и ще ни затрупат като лавина. Към днешна дата след Пеевски имаме следните повече от странни назначения: Пак в петък, късно следобед на 12 юли, в самия край на работната седмица, правителството обяви имената на новите областни управители на Софийска област, Варна, Перник и Силистра. Висаджия пое София област Емил Иванов е депутат от ДПС с доказана криминална кариера. През 90-те той е представител на ВИС в Своге. През 1999 г. е избран за кмет на града и за последвалите 10 години успява да направи града популярен с прозвището „Първи частен град”. „Капитал” припомня, че през 2000 г. името му се появява покрай мистериозната смърт на руснака Александър Крук - един от видните представители на руската силова групировка "Уралмаш", който е открит "обесен" в дома на своя приятел Андрей Папуприн (експулсиран през 2010 г. като заплаха за националната сигурност). През 1990 г. пък Иванов е получил 2,5 години затвор заради нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге. Срещу Иванов е имало проверка и за ощетяване на държавата с 37 млн. евро покрай сделките за летището в Божурище с италианската компания „Индустриален парк София”. Варна – обвинен, но без присъда Може да се каже, че утешителното при новия областен управител Иван Великов е, че той няма влязла в сила присъда. През 2010 година Великов е оправдан от Софийски градски съд по обвинение в това, че през октомври 1998 г. в качеството си на прокурор е поискал от свой колега в Районната прокуратура в Девня да промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на обвинената в измама Диана Христова. Казал, че бащата на обвиняемата е готов да плати за замяната на мярката за неотклонение, наложена на дъщеря му, с по-лека. В Перник – уволнен заради злоупотреби

Като заместник-кмет на Община Перник, отговарящ за строителството, Михаил Михайлов е уволнен от кмета на града Росица Янакиева заради съмнения за злоупотреба при разпределението на държавната помощ по щетите от земетресението в Перник. В Смолян – заместникът напада с нож Новият заместник-областен управител на Смолян е криминално проявен. Бейхан Дуран от ДПС попада в полицейската сводка през лятото на 2007 година. Това става малко преди да бъде избран за кмет на девинското село Грохотно, като кандидат на ДПС. На 27 юли същата година новият зам.-областен на Смолян напада с нож шофьор на ТИР от Варна, защото човекът му отнема предимство на пътя. Дуран успял да наръга варненеца в лявото рамо, а след инцидента е заловен от полицията. Освободен е заради чисто съдебно минало и плаща глоба от 600 лв. за наказателна отговорност, 70 лв. за експертиза и разноските по делото. Човек на Галеви в ДАНС? Славчо Мутафчийски започва работа в ДАНС. Сегашният зам.-шеф на Икономическа полиция ще се занимава с икономическите престъпления в страната и ще гони олигарсите. Той  беше един от най-близките хора на братя Галеви. На процеса срещу тях дава показания, че са невинни, а след реч, държана в съда, сяда до двамата подсъдими в залата и попита Пламен Галев: „Добре ли се изказах?”. Криминално проявен в БЕХ Кабинетът направи спешно и пълна смяна на директорските бордове в дъщерните на БЕХ дружества АЕЦ “Козлодуй“, Мини “Марица Изток“, ТЕЦ “Марица Изток 2“ и НЕК. След чистката за шеф на БЕХ бе поставен Георги Христозов. Часове след назначението му, Софийската градска прокуратура изпрати прокурорско постановление до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев за незабавното отстраняване и отнемането на достъпа до класифицирана информация на Георги Христозов. Срещу него тече проверка, тъй като е осъден да плати глоба заради извършен банков превод в чужбина с фалшив документ. Макар и реабилитиран, той не е имал право на достъп до класифицирана информация, но неясно как такъв му е бил издаден и седем години той е боравил със секретни документи. Министър – измамник със социални помощи За него бе създадено специално министерство – министерството на инвестициите. На Иван Динов от ДПС му предстои да стане обвиняем във Франция за документна измама - през 2005 г. с фалшиви декларации е присвоил близо 15000 евро помощи за безработни от френската държава. Сега милиардите от европейските фондове ще бъдат управлявани от новия министър и бъдещ обвиняем. За по-непаметливите - по време на тройната коалиция беше създадено министерство за ДПС, оглавявано от Емел Етем, където също изтекоха милиони от еврофондовете. Ако помните, ЕС тогава ни спря парите. Човек на Алексей Петров – шеф на сектор „Сигурност” в МС

Президентът Плевнелиев изрази вече своето недоволство от това, че за шеф на сектор "Сигурност" към Министерски съвет е избран Боян Чуков - човек, който по думите му открито подкрепя евразийския съюз, зад който стои Владимир Путин, бил дясната ръка на Алексей Петров и ръководел неговото застрахователно дружество "Лев Инс". Притеснен съм, меко казано, коментира държавният глава по повод евентуално назначение на Чуков на поста.  Войната с посланиците Безумията станаха толкова много, че дори посланиците на Германия Франция се намесиха и призоваха да се спазва върховенството на закона. След тях се изказаха по подобен начин посланиците на Великобритания, Холандия, Белгия. Преди тях с думите „правителството плячкосва държавата” призив за вслушване в гласа на протеста отправиха трима немски депутата! Френските социалисти също изразиха смущение от начина на управление на лидера на ПЕС Станишев.С една дума – предупреждението е от целия ЕС! Но кабинетът не само, че се направи, че не чува, а и реакциите бяха меко казано странни. Външният министър Вигенин приветства  писмото на посланиците, тълкувайки го като знак за подкрепа. Колегите му обявиха, че то е критика към предишните правителства. А съветничката на Станишев Таня Буруджийска се размечта за уволнението на посланици. Оперирани от човещина Няма друг парламент и кабинет в света, който да не е в състояние след зверска катастрофа с невинни жертви като тази на „Цариградско шосе”, да не каже и дума на опечалените. Вместо да подкрепят семействата на загиналите и ранените, управляващите се опитаха да използват катастрофата като аргумент срещу протеста и излъгаха, че той е забавил линейките. Опроверга ги лично шефът на „Бърза помощ”. Блокада, каквато не е имало и при социализма Уплашени от мирния протест, който иначе те не виждат и според тях се състои от най-много 3000 души, парламентаристите се оградиха от народната любов с барикади, отцепващи целия широк център на София. Чак Дондуков и Раковска бяха оградени. Такива блокади не си спомня никой софиянец, живял в града и преди 1989 г. „Южен поток” – кой ще го плаща? На 8 юли управляващите заявиха: „Южен поток ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да се харчат и парите на българските данъкоплатци. " Думите бяха на министър Драгомир Стойнев. На 11 юли България тегли заем от 1.5 милиарда от руска банка при скандалната  8% лихва. Още не е ясно кому е нужна тръбата освен на руснаците, с която те ще подчинят тотално Украйна и ще продължат да държат в зависимост България. Гледайте украинците, мислете си за нас!  С договора България провали окончателно идеята за тгазохпровод на ЕС, минаващ през територията ни. „Набуко” се отклони и от Гърция ще отива към Италия. За награда България плаща и ще плаща най-скъпия газ в ЕС. Превъоражавене на армията? В медиите се появиха информации, че кабинетът на Пламен обявява огромен проект за превъоръжаване на армията. Според в. "Сега":проектът трябва да се реализира за периода 2014-2028 г. и да покрива всички оперативни способности, които миналия месец бяха договорени с НАТО. Става въпрос за 56 цели, зад които стоят определени проекти. Те се изчисляват на 2.3 млрд. лв. Сред тях са покупка на безпилотни летателни самолети, защита на хеликоптери от РПГ, на пристанища и на черноморската граница. Само покупката на нови изтребители ще струва над 1 млрд. лв. Бюджетът и ДДС – тука има-тука нема Сега, последно, има ли пари в бюджета, или няма? 700 милиона ли е данъчният кредит или 300 милиона? Премиерът, набеден за голям финансов експерт, обърка всички ни, подхвърляйки огромни числа, които после се оказват неверни. Първо обявиха, че в бюджета има недостиг от 1-2 млрд. лева (един или два, все пак?). След седмица се коригира и липсата спадна на 500-600 млн. лева. Успоредно от него проверка на хазната направи МВФ и обяви, че няма такива липси и той може да бъде изпълнен. А сега де? Втори опит с ДДС. През май БСП заяви, че невърнатия на бизнеса ДДС е над един милиард и служебното правителство е съсипало бизнеса. Официалните данни на МФ обаче показаха точно обратното - истинската сума към края на май е под 300 милиона. На 1 юли новият министър на финансите Петър Чобанов информира медиите, че невъзстановеният данък към 30 юни е 315 милиона - малко повече, отколкото при служебното правителство. Но на 12 юли премиерът Орешарски "надцака" финансовия си министър и обяви сензационно, че данъчният кредит е стигнал 776 млн. лева. В същия ден се разбра, че числото не е вярно и че задържаният ДДС е само 319 млн. лева   ДС посланици не, но ДС депутати – разбира се Новият външен министър Вигенин успя да влезе в световните новини почти веднага с встъпването си в длъжност. Е, за беда, не положително. Той поиска да върне на работа посланици с агентурно минало. САЩ и ЕС скочиха като попарени, което наложи Вигенин да си вземе думите  инамеренията назад. Вместо за посланици, той назначава сега агентите за съветници. ЕС обаче обяви, че тези номера няма да минат. Да видим. Същевременно в парламента комисиите бяха оглавени както следва: Комисия по бюджет и финанси - Йордан Цонев Комисия по правни въпроси - Христо Бисеров Комисия по енергетика - Рамадан Аталай - агент на ДС кодово име "Вергил" Комисия по отбраната - Янко Янков - нещатен сътрудник на ДС Комисия за борба с корупцията - Волен Сидеров Комисия по младежта и спорта - Христо Монов - агент „Гогов” на ДС   Волен Сидеров Този материал стана ужасно дълъг, а са минали само два месеца. И е много непълен. Ако имате забележки, пишете, ще го попълним. А за Волен Сидеров... за него ни трябва цяла нова глава. Очаквайте я.

продължавам да виждам в публичните му изказвания,един много разочароващ български президент.близо четири години мълча за безумните назначения на министри и откровени гешефтари в правителството на герб, а сега си позволява да коментира всеки новоназначен.кой ще му разясни въпроса,че правителството е одобрено от парламента,който изразява волята на суверена.кой ще му разясни,че софия не е българия и няколко хиляди не могат да изразяват мнението на целия български народ.

Не знам кой ще обяснява на президента, но мога да ти обясня на теб, че не са само няколкото хиляди от София... Ясно е, че София не е България още от времето на развития соц. :)

Ама нали разбираш, че няма как от провинцията да тичаме всеки ден до столицата, че да изразим недоволството си от неморалното управление на ДЪРЖАВАТА. Пък и пред кого да протестираме? Нямаме си такива екстри като Парламент, Президентство, Министерски съвет и купища знайни и незнайни министерства и ведомства. :) Общината и Областната управа... и какво от тях? Те са толкова зависими от скудоумията на правителството и парламента, колкото и ние. Пък и не помня другаря Ламбо(защото него избраха СЕЛАТА от община Плевен) да е дошъл поне един път в общината, която го избра, че да му кажем в очите какво искаме.

Не сте ли чавали за официални извадки? Че говорите за няколко хиляди...

тогава защо е президент на българия???..да стане лице на герб и кръга "капитал"..май е крайно време да вземе да покрещите ,да пиете кафе и да хвърляте домати по президентството.там явно не работи  президента  на всички българи.там виждам един човек,който вместо да успокои нацията,той я подстрекава.изглежда не съзнава ,че само мегаломанията на македонците засенчва егото на нереализиралия се за втори път батман...който едно време каза"който и да предложа сега,ще стане президент"за цвъки да не говорим..той вече е регистриран като криминално проявен.интересно дали сте толкова заслепени ,та да не виждате,че някой се бори със зъби и нокти да дойде отново на власт ,за да му се размине затвора.на практика виждам едни българи,които дебнат внимателно други българи да направят грешки и да им занесат главите за поругание в брюксел.пътят и истината и животът не е в брюксел..там са счетоводителите на големите  икономики в света..дреме му някой за българия.тоя уличен кеч дето го въртите по улиците на софия ,не може да заблуди никой защо и от кого е инспириран...възторгвайте се колкото си искате...отдавна са ви яхнали протеста..щото не можеш ме убедиш,че еднаквите скъпи лозунги и плакати и балончета и кафенцето дето го пиете са излезли от паричките на "спонтанно събралите се "протестиращи.че и лаптопите изкараха на улицата..демек протестираме и работим едновременно...толкова смях и пародия на протест здраве му кажи. :tongue2:

Валка, повечето лозунги са правени на плотери. Това ли им е скъпото? Стават точно за няколко минути. И не мисля, че някой е яхнал протестите. Иска им и се или се заблуждават, че хората искат тях(визирам Б.Б и ГЕРБ). И нека не говорим, че герберите драпат за властта. Не са само те. Онези в парламента пък не си пускат нито кукличката, нито парцалките(все пак ГЕРБ четири години, а онези мушмороци от БСП и ДПС колко години си развяват байраците?). Хайде да не се заблуждавеме, че Б.Б. Цв.Цв. са най-големите злини... те са само част от злото...

там явно не работи  президента  на всички българи.

Е, че кога там е работил такъв. Да не би Първанов да беше президент на всички българи? Виж, приятелко, това не е Стария Завет. Няма да се яви нито Моисей, нито Соломон и е илюзия да очакваме, от който и да е политик нещо подобно.

каква алтернатива виждаш ти на момента ,на това правителство.

Просто това правителство в момента се опитва да надмине ГЕРБ по некомпетентност и наглост.

Но инак, какво толкова те тревожи - нали протестите ги финансирал Сорос? Тъй че който и да дойде, каквото и да стане, пак вие ще решавате нещата. Мхм. ;)

Аз, обаче, продължавам да се чудя с какво толкова ти допада кабинет, който разчита на гласовете на една ксенофобска и антисемитска по реторика партия? Или викаш, че и той е изживял катарзис. :P

виж сега,имат евреите една притча за мойсей който завел народа си в пустинята..пише ,че обикаляли 40 години в тая пустиня.който знае за коя пустиня говорим , е наясно ,че тя може да се измине за три дни ..при това с товарен добитък..за мощните джипове е по малко време един добър офроуд за има, няма ден и нещо.смисъла е : да умре и последния роден в робство.обетованата земя трябва да я населят нови и читави поколения не познали робството .

каква алтернатива виждаш ти на момента ,на това правителство....ново назначено служебно от президента ви,който просто очеизвадно е президент на герб...и после ясно е ,че правителството дори да си отиде..това не означава ,че си отива и парламента...какво правите тогава...избраното правителство трябва да положи клетва пред тези народни представители.ами,ако то не ги одобри?чакате от този парламент промяна на изборния кодекс..в същото време не му се дава свобода да работи..ами ,че народните ви избраници са под непрекъснат обстрел от домати и тоалетна хартия...хем сърби,хем боли ...изобщо нещо като нищо...нови избори,нови 20 милиона и кусур..при драстично гладни,бедни и болни хора и ако новото правителство не се хареса на другата половина от българите..тогава какво ????

Знам я притчата. И се надявам този протест да е именно онази първа крачка извън "робството", защото(лично мнение) тези протести са нещо като морална революция. Лошото е, че имаш право за алтернативата. А още по-лошото е, че ако този парламент иска да работи, ще работи. Защото ако искаха да работят, нямаше да се стига до тези парадокси-партията, спечелила изборите да е опозиция и да иска касиране на изборите, а всичко в този парламент да зависи от настроенията на един човек. Което си е пак диктатура.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Иван Бедров, Дойче Веле

Почти всеки изминал ден от управлението на кабинета "Орешарски" прилича на онзи петък, в който Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Вече цял месец почти ежедневно управляващите минават границите и забъркват нови скандали.

Първият месец на протестите мина, а най-вероятно ще отброим и още няколко. Фокусирани в тях, в техните искания и в творчеството на участниците, ние обаче сякаш пропускаме какво правят управляващите. Всички помнят как на 14 юни те прекрачиха границата с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Конкретният гаф бе отстранен, но затова пък те успяха да забъркат множество нови скандали. Почти всеки изминал ден от управлението на неприкритата коалиция БСП-ДПС-"Атака" прилича на онзи петък, в който скандално назначиха "преживелия катарзис" Пеевски, след което го оттеглиха с още по-скандалното обясние, че и те били преживели катарзис. Вече цял месец почти всекидневно преминават границата, почти всеки ден произвеждат нов скандал.

Всеки ден е 14 юни

Докато едни хора се възмущават и протестират, други изпълняват ангажименти – към партии, началници, групировки. Само за последния месец кабинетът е взел толкова безскрупулни решения, че всяко едно от тях може да бъде повод за протести. Така например управител на София-област стана Емил Иванов от ДПС – прочул се със скандали за заменки и разпродажби на имоти по време на предишния си мандат на този пост от 2005 до 2009. Преди това Иванов е осъждан за нанасяне на средна телесна повреда. Област Перник пък е поверена на Михаил Михайлов от БСП, който през 2012-та бе уволнен от поста зам.-кмет по строителството в Перник от кметицата Росица Янакиева, която е негова съпартийка. Поводът бяха съмнения за злоупотреби с отпуснатата държавна помощ след земетресението. 

Преди това бивш представител на силовата групировка СИК за Шумен беше назначен, макар и само за няколко часа, за зам.-министър на вътрешните работи. А консулът във Франкфурт Иван Йорданов се наложи да опровергава чрез медиите съобщение на правителството, че е назначен за зам.-министър на правосъдието.

Министърът на транспорта Данаил Папазов пък сътвори международен скандал като излъга, че еврокомисарят Йоханес Хаан лично бил подкрепил избора на Петър Киров за негов заместник в министерството. След официална позиция от Брюксел, Папазов беше принуден да се извини. Волен Сидеров пък, който обича да призовава да му се извиняват, беше избран за председател на комисията за борба с корупцията и парламентарната етика, като по-късно "етиката" беше извадена от комисията. Всичко това се случи само в този месец от 14 юни насам.

Това не е всичко

Обявеният за нов шеф на Българския енергиен холдинг Георги Христозов беше оттеглен след припомняне от прокуратурата, че е съден за валутна измама и няма как да има достъп до класифицирана информация. Това става в период, в който НЕК опитва да се спаси от фалит с помощта на нов заем. А подобни назначения само увеличават риска и влошават условията, при които може да бъде договорен кредит. Но това не е всичко: държавата набързо забрани международните сайтове за залагания, защото не са регистрирани у нас. Друг е въпросът, че чисто технически регистрацията към момента се оказва невъзможна, но няма значение - хазартният бос (или босове) на България дали е доволен?

Освен това кабинетът реши да използва 27 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да тушира временно напрежението във "ВМЗ-Сопот", без изобщо да предложи трайно решение. Това си е просто купуване на минута спокойствие. Управляващите спряха и поетапното увеличаване на пенсионната възраст и така изложиха на още по-голям риск тази система. На фона на необосновано харчене и блокиране на реформите, сега планират да вземат 1 млрд. лв. заем. За какво?!

В коя година живеем?

Докато вършат всичко това, управляващите не спират да демонстрират и презрение към гражданите, които всекидневно отстояват правата си. Нарекоха ги "интернет-лумпени", "беззъби алкохолици", "по-заможните, чиито данъци искаме да вдигнем", "платени", а Сидеров поиска дори да бъдат вкарвани в затвора. Автобуси докарват пред НДК "контрапротестиращи" от Ямбол, а Орешарски "преговаря" с тях. МВР публикува измислени числа за броя на протестиращите, а посланиците на Франция и Германия, които назоваха очевидното, "грубо се намесват във вътрешните работи". Коя година сме?!

Това е ежедневието на България от месец насам. Събрани на едно място, действията на управляващите показват пълна политическа неадекватност и настървено преследване на поставени задачи. Затова тук с пълна сила важи клишето за разминаването на дневния ред на властта и хората. Точно поради това обаче е важно големият скандал - бездната между граждани и политици - да не размива поредицата отделни скандали, където е скрит интересът на управляващите и откъдето идва мотивът им да не отстъпват. След като видяха, че цял месец могат да продължават по същия начин, нищо няма да ги спре да опитат да удължат този период колкото се може повече.

Автор: И. Бедров/Редактор: М. Илчева

Ново 20-се

http://dnes.dir.bg/news/dps-samokov-alexandar-metodiev-14449371?nt=4

Ромски лидер от ДПС влиза в парламента

Александър Методиев – общински съветник от листата на ДПС-Самоков, влиза в парламента на мястото на Емил Иванов, който бе назначен за управител на София-област. Известен с прякора Сали, името на Методиев е свързано с няколко скандала.

Той е бил няколко мандата общински съветник от "Евророма", а в периода 2007-2011 година - зам.-председател на Общинския съвет – Самоков. „Винаги съм мислил за доброто на града и така ще бъде”, заяви Методиев пред в. "Вяра", като уточни, че в сряда ще положи клетва в Народното събрание.  Само преди ден името на Методиев беше замесено в скандал с организиране на нелегално енерго и събиране на пари в ромската махала в Самоков, известна като "Седми квартал". Незаконната мрежа действала от над 10 години и около десет хиляди роми в махалата са нелегално свързани към електрическата мрежа без електромери, показа разследване на Нова телевизия. Според схемата ромите плащали тока на доверени хора на Сали. Една от причините за тези нерегламентирани плащания е, че къщите са незаконни, нямат Акт 16 и няма възможност за откриване на партида. Прокуратурата проверява устен сигнал, според който Методиев и местният шеф на ЧЕЗ имали договорености за наем на два предоставени трафопоста, които да захранват 400 домакинства в махалата срещу 20 лв. на месец, което възлизало на 8000 лв. При последните избори за местна власт (октомври 2011 г.) името на Сали беше замесено в схема за купуване на гласове. Тогава в репортаж на TV7 роми застанаха пред камерата и обясниха, че са били притискани от Методиев. Тези, които не са искали да участват в схемата, били наклеветявани и арестувани. Сали беше свързан и с побоя над футболния съдия Марио Спасов през ноември 2012 г. Реферът беше зверски пребит по време на мач между ромския аматьорски тим "Спартак-Самоков", чийто президент е Методиев, и "Звездец-Горна Малина". Пред Livesport.bg Спасов разказа, че Методиев е предизвикал отбора да го смаже от бой. Назначението на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител, който освободи депутатско място за Александър Методиев, също е спорно. Преди години той се е занимава с търговия с горива и е представлявал групировката ВИС в Своге. През 1990 г. е съден за телесна повреда. През 1999 г. бе избран за кмет на Своге и заема поста близо 10 г. Под негово управление градът стана известен като "първа частна община", след като обръч от фирми завзе почти цялата икономика.  Президентът Росен Плевнелиев коментира, че е много притеснен, защото пред очите на нацията стават скандални назначения.

Орехарски изЧЕЗвай, като Тиквуня преди теб.

Редактирано от tatsu (преглед на промените)

продължавам да виждам в публичните му изказвания,един много разочароващ български президент.близо четири години мълча за безумните назначения на министри и откровени гешефтари в правителството на герб, а сега си позволява да коментира всеки новоназначен.кой ще му разясни въпроса,че правителството е одобрено от парламента,който изразява волята на суверена.кой ще му разясни,че софия не е българия и няколко хиляди не могат да изразяват мнението на целия български народ.

София не е България - спор няма. София е интелигентната част от страната. Както и Варна, Бургас и Благоевград - тоест градовете в които се протестира и в които хората имат отношение към случващото се в Държавата.

Разбира се, всеки съди по себе си. Един иска съвременна държава, друг иска 10 лева върху пенсията. Едни искат Европейска ориентация, грамотност, квалификация и участие в управлението на страната. Други въздишат по Тодор Живков, ходят на Бузлуджа и издигат плакати "Искаме си социализма", все едно софиянци са им го взели, харесват Руско-азиатският олигархичен модел и желаят да го видят  в България, не обичат да се тормозят с мислене и предпочитат да бъдат управлявани.

Така е - София не е България - нищо, че в нея живее една трета от населението на страната и то предимно младата, образованата и работещата. Това е градът, където хората мислят и БСП няма и никога не е имала шанс за нещо повече от минимален процент.

София, Варна, Бургас и Благоевград не са България - нищо, че в тях живее над 70% от населението  и ако е останало някакво производство, то е там. Не съм сигурен по тази логика - Монтана, Плевен и Видин, част от коя държава са - може би от не състоялата се мечта за държава на работниците и селяните, където ще се живее: "от всекиго според възможностите всекиму според потребностите"?

Орехарски изЧЕЗвай, като Тиквуня преди теб.

Може пък г-н Орешарски да получи неочаквана помощ от Небето, за да се справи с неблагодарните, надрусани лумпени. Ето как си го представям аз:

Публикувано изображение

хайде не ставай смешен,защото в повечето и по голямата си част са мьекащите софиянци.това едно.

второ някак си много вулгарно звучиш щом отделяш няколко града като интелигентни българи.другите дето ви гледат хляба какви са

Това сигурно е по данни на Мосад, но аз разполагам само с тези на НЦИОМ  ;)

58% от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", а 42 процента не ги подкрепят към 10 юли, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ.

По-висока подкрепа за протестите срещу кабинета социолозите регистрират сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния.

67% от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета, както и 57% от жителите на областните центрове и 65% от жителите на малките градове.

52% от жителите на селата не подкрепят протестите. Сред онези, които не подкрепят протестите, се срещат най-често възрастни хора над 60 години, с основно и със средно образование, жители на селата и представители на етническите малцинства.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.