Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религиите днес

Featured Replies

Не се молят само духовните скопци и инвалиди, които са се самоубили духовно. И ако религията за някой е патерица те са във зловещото състояние да се влачат без патерици.

• Отговори 690
  • Прегледи 58,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мохини
    мохини

Тук мненията ни се разминават лекинко, но не е беда. Моите убеждения в това отношение са базирани на източната мъдрост и се придържам към нея. Няма значение "богат" ли си или "беден", ако не си привър

• Даже и вие, вегетарианците, убивате животни. Хиляди мравки, мушички и т.н., които стъпквате, комарите, които убивате с вестник или с Райд, и прочее... Пак са си животни. Тук вече опираме до размери и

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Само дето снимката там също е аватар - тоест не е снимка на автора. Линкът ти води към страница, списвана от Юлиан Митев - журналист и изскуствовед.Това му рускоезичния блог.  Ако си беше направил т

Публикувани изображения

Не се молят само духовните скопци и инвалиди, които са се самоубили духовно. И ако религията за някой е патерица те са във зловещото състояние да се влачат без патерици.

E, за слабите духом може да е по-трудно без патерици, ама аз като съм ходил в родната казарма и съм възмъжал там, научили са ме да стрелям с цел да убивам врага, та некакви си смотани патерици не са ми изтрябвали, само ще ми пречат.

Пък и като бяхме 2-ри клас, другарката ни каза че космонавтите като са ходили горе високо в небето, не са видяли никакви ангелчета там и дедо боже не са го срещали, та това дето го разправят поповете са измишльотини и суеверия, на които се ловят някои хора.

Пък и като знам как им се подиграваха на вярващите преди 1989г., как да се ловиш за патерица бе братче, цял свят е цял да ти се сме е да те взима на подигравки ?

Сега е друго, хамериканците са наредили да ви я хвалят пак религията, та да не вземете да се разбунтувате нещо срещу капитализъма, пак да си правите революция заради яката мизерия до която е докаран народеца. Ако има повечко набожни, то поне за тях е сигурно че няма да правят левичарска революция. Я гледай сега кво става, през зимата протести, сега пак протести, тоя народ е гладен бе. Ако не му се сложат нарочно религиозни очила, ще вземе да види очевадното и как ще се оправят после хамериканците, а ?

Ами ,останете си убийци, нали това ви е величието. И "живейте" в духовна кома.

И "живейте" в духовна кома.

Виждат се поредните велики примери в който "диалозите" показват чудесно докъде е народното ниво, за което Духовността се измерва с молитвите, с бог, с религията. Или с ползването на теисти от тия, дето се наричат с обратното на тях... Все съм чел вътрешна мизерия... но това, което чета тук е просто уникален пример докъде може да се стигне в падението. И поне съм виждал хора, които поне са приели себе си това, което са... Но колко трябва да си в блатото на мизерията си за да се пише това. Именно това ми беше толкова години основната причина за да не пиша по народни форуми...

Но както и да е... не зная колко ниско може да падне човек. Горното за мен е далеч по-ниско дори от паденията на наркомани или алкохолици, от простите и елементарни хора. Тук се сипят такива уникални духовни бисери от които после като ги прочета, сякаш съм надникнал в АДА на нищетата...

Всяка тема, за каквото и да е... просто с такива участници би се закопала в земята и би отвратила всеки дори средно интелигентен човек, който е с идеята да прочете нещо... с някакъв повик към нещо възвишено, нещо ново... с идеята да се разшири...

===================

От друга страна:

Няма разлика между "свещеник" и "духовник".

Църковните служители се наричат "духовенство"...

Последователите на религията наричат себе си "духовни" и въобще разискванията на идеите за Бог, за различни аспекти на живота, човека... но в народния си вариант, се наричат "духовни". Всъщност - за "народа" те са си "духовност", щото онова, дето не е "духовно" е пълното падение, и вътрешна психична мизерия.

Според народното масово разбиране, духовно е всичко, което не е за простите житейски удоволствия, и се водят за "духовни" ония люде, дето могат да говорят напомпени думички, да цитират написани или дочути изречения на които да привиждат "мъдрости", да разсъждават с празни приказки... Празни приказки... защото и с тях и без тях нищо не се променя в житието и битието на приказчика им. А му стига да се прави на "духовен"...

Въобще има ли някой който в тема за религия, мистика и езотерика, да има поне някаква сериозна идея за това

що е ДУХ и

Що е ДУХОВНОСТ. И от там -

що е ДУХОВНО РАЗВИТИЕ?

Редактирано от ramus_ (преглед на промените)

Бог е Дух. Дух вечен!

Време беше ramus да се включи. Нали неговия Ренсей пише за еничарите и какво е да си майстор убиец.

Няма духовно развитие , а богообщение, което довежда до трансформация на личността. Това е като да си майстор убиец, но да имаш силата да си въздържиш ръката.

А молитвата наистина огражда, защото във гнева си, почвайки да се молиш, правиш връзка със умиротворените състояния в които си бил, усещаш преходността на емоциите и взимаш контрола върху действията си.

Но както и да е... не зная колко ниско може да падне човек. Горното за мен е далеч по-ниско дори от паденията на наркомани или алкохолици, от простите и елементарни хора. Тук се сипят такива уникални духовни бисери от които после като ги прочета, сякаш съм надникнал в АДА на нищетата...

Много остро съдиш от своята духовна камбанария. Навремето участвах в един международен будистки форум на (e-sangha), който накрая някой хакна. Там пишеха будисти от цял свят, уж все хора, които са се посветили на духовно усъвършенстване, каквото и да значи това. Между тях имаше лами, монаси и университетски преподаватели, макар че масата бяха светски практикуващи. Много от темите се израждаха в спам, лични нападки или фанатична защита на даден сектантски възглед. Тъй че нищо ново под слънцето. Такава е спецификата на форумното общуване. Другият вариант е да има много строго модериране и подбор на участниците. Но това не е насочеността на форума на kaldata. Тъй че ако не ти допада просто не пиши и не чети тук. 

Да. Да бъдеш убиец е падение и върешнопсихична мизерия.

Много остро съдиш от своята духовна камбанария. 

Такава е спецификата на форумното общуване.

Другият вариант е да има много строго модериране и подбор на участниците.

Но това не е насочеността на форума на kaldata. Тъй че ако не ти допада просто не пиши и не чети тук. 

Не се чете да съм написал никъде "помощ, някой да ме посъветва как да си реша проблема".

Насочеността на форума "калдата" съм я проверил, запознал съм се с правилата още преди да почна писането си тук. 

Дали "съдя", доколко е "остро", дали е "камбанария" и доколко е "духовна"... СКЕПСИС, ти пак събра цял куп от бързите си оценки и въз основа на тях побърза за пореден път да ме посъветваш. Типично по форумски. Но именно според насочеността на "калдата", значи мога да  пиша, каквото си реша, даже и без да си го "решавам".

Скепсис, ти самия провери ли за себе си, кога за последен път написа нещо по същината - в тази тема? 

Някой може ли да напише нещо по темата... че като няма кой да пише - се вижда кой я закопава все повече в мъглата? В спама всички са много велики. Интересно, според "форумната насоченост на КАЛДАТА", значи всеки може да се изхожда навсякъде, по всяко време... Между другото някой в тая тема спамеше за "прасетата"? :)

Форума - е просто израз на онези, които общуват чрез него. Няма един или друг форум - неговия цвят е сборния от пишещите в него. Тук, както и в темите в този раздел, водещи в писането са самосформиран отбор от религиозни представители, от всяка религия. Дори и за ония, дето се наричат "учения".

Смешно е някак си, щом някой от множеството попадне в тия теми да чете винаги мнението на вярващи и религиозни по всякакви въпроси. Дори УИТНЕС, която единствена от тази форумна "сборка" имаше компетентност около теми за "мистиката" и "езотериката", я няма вече. И... всяка темичка се оспамва от едни и същи хора, които са се изговорили и с това са си омръзнали отвсякъде. И само се чака поредната "жертвичка", която лекичко да вкара малко от поугасналия пламък на личната суета в едни и същи никове.

И това е едно и също, всяка тема.

Едни и същи приказки... едни и същи приказващи... и нищо.

Празно говорене - форумна, социална или реална... комуникацията е просто израз на комуникиращите чрез нея. тя е само медиатор. Не е виновна "следата" в калта че е плитка и малка... Няма значение че тук идват много хора. И може лесно да се провери доколко всичко това се чете - има си броячи за отварянията. 

За да е елементарно нивото на един форум, къде е "причината", господ-а "пишещи" или "бърборещи"?

И... всяка темичка се оспамва от едни и същи хора, които са се изговорили и с това са си омръзнали отвсякъде, само се чака поредната "жертвичка", която лекичко да вкара малко от поугасналия пламък от психичната суета на личностите зад едни и същи никове.

Красотата на калдата е,че в момента не вилнееш като модератор. Така всеки може да си каже мнението , колкото и крайно да е.

Аз виждам иначе психичните изкривявания, които правят от убийството геройство и величава история.И всяка паплач, която иска да се докара обществено силна, постовете ми егоистично ще я наранят.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Не се чете да съм написал никъде "помощ, някой да ме посъветва как да си реша проблема".

Не бе, не ти давам съвети. Просто си казвам мнението, а то е, че никой не те кара насила да пишеш тук след като не ти допада. То и без това аз съм един от малкото, които полагат усилие да изчитат твоите постове, макар и често (признавам) по диагонал. Просто от тях не научавам нищо ново в повечето случаи. Все пак, понякога откривам по нещо полезно за мен.

Именно във масовата култура ,перфектният убиец се е превърнал във символ на сила. Древногръцкия Ахил, който се изучава в училищата, поредния екшън герой на малкия и големия екран, царе и генерали, нинджи и т.н. Тази култура толкова е пропита и зомбирала паплачта, та неусетно е станала мерило за "духовност" във изкривената вътрешно ценносна система. И така, когато зачетох Токораз Исто , в извадката за стария турчин-майстор убиец, вътрешно приех автора за недорасъл да излезе от обществената нагласа.

Но Ахил оставя следи във вечността. Това го наричм "рамусов комплекс", и естествено е по детски да се привърже към една величава ценностна система, която оставя творчество в определената насока.

Въобще има ли някой който в тема за религия, мистика и езотерика, да има поне някаква сериозна идея за това

що е ДУХ и

що е ДУХОВНО РАЗВИТИЕ?

Да бе верно, кой ще каже какво е дух ?

п.п.

другите две не са ми изтрябвали да ги знам какво са, отстъпвам ги на възвишените души.

Духът е Неговото проявление, което общува с нашата душа.

• Автор

Виждат се поредните велики примери в който "диалозите" показват чудесно докъде е народното ниво, за което Духовността се измерва с молитвите, с бог, с религията. Или с ползването на теисти от тия, дето се наричат с обратното на тях... Все съм чел вътрешна мизерия... но това, което чета тук е просто уникален пример докъде може да се стигне в падението. И поне съм виждал хора, които поне са приели себе си това, което са... Но колко трябва да си в блатото на мизерията си за да се пише това. Именно това ми беше толкова години основната причина за да не пиша по народни форуми...

Всяка тема, за каквото и да е... просто с такива участници би се закопала в земята и би отвратила всеки дори средно интелигентен човек, който е с идеята да прочете нещо... с някакъв повик към нещо възвишено, нещо ново... с идеята да се разшири...

===================

От друга страна:

Няма разлика между "свещеник" и "духовник".

Църковните служители се наричат "духовенство"...

Последователите на религията наричат себе си "духовни" и въобще разискванията на идеите за Бог, за различни аспекти на живота, човека... но в народния си вариант, се наричат "духовни". Всъщност - за "народа" те са си "духовност", щото онова, дето не е "духовно" е пълното падение, и вътрешна психична мизерия.

Според народното масово разбиране, духовно е всичко, което не е за простите житейски удоволствия, и се водят за "духовни" ония люде, дето могат да говорят напомпени думички, да цитират написани или дочути изречения на които да привиждат "мъдрости", да разсъждават с празни приказки... Празни приказки... защото и с тях и без тях нищо не се променя в житието и битието на приказчика им. А му стига да се прави на "духовен"...

що е ДУХ и

що е ДУХОВНО РАЗВИТИЕ?

що е ДУХ и

що е ДУХОВНО РАЗВИТИЕ?

За това се иска цяла нова тема.

За това се иска цяла нова тема.

ОК - ясно някой "иска".

Но и да се направи - всеки си пише квото му дойде, където свари, без оглед на каквото е. Това било  форума КАЛДАТА - всеки може да си пише, където, каквото и както му дойде. Между другото в правилата за писане, това не е точно така... но пък ...

Между другото свободата е своеобразен тест - какво става и кой кой е, ако спрат да работят правилата за да дефинират пишещите. Това е и във всяка колективна структура - без правила, закони и принципи - като отпаднат и се вижда добре кой кой е, според това какво прави без ограниченията.

• Автор

ОК - ясно някой "иска".

Но и да се направи - всеки си пише квото му дойде, където свари, без оглед на каквото е. Това било  форума КАЛДАТА - всеки може да си пише, където, каквото и както му дойде. Между другото в правилата за писане, това не е точно така... но пък ...

Между другото свободата е своеобразен тест - какво става и кой кой е, ако спрат да работят правилата за да дефинират пишещите. Това е и във всяка колективна структура - без правила, закони и принципи - като отпаднат и се вижда добре кой кой е, според това какво прави без ограниченията.

Форумът не е колективна структура, а място за размисъл и споделяне на мнения от различни индивиди. Не може всички да мислят еднакво. Но пък може да се разсъждава върху поставената тема и в процеса на разсъжденията, да се стигне до някакви истини.

http://www.kaldata.com/forums/topic/213172-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/

Ето я "новата тема"

Форумът не е колективна структура, а място за размисъл и споделяне на мнения от различни индивиди. Не може всички да мислят еднакво. Но пък може да се разсъждава върху поставената тема и в процеса на разсъжденията, да се стигне до някакви истини.

Форумът е просто медиатор. Той е вид комуникация. В него определящо е нивото на участниците и през нивото на форума те се отразяват.

Това е принцип в комуникацията и го има заложен в някои дори начални постановки в познанието за човека.

В този смисъл НИВОТО на форума е израз на усредненото ниво на участниците в този вид комуникация.

В този смисъл - за участници, които носят в себе си своята колективна обусловеност, форумът се превръща с колективна форма на комуникация. Колективното си има "истини", има си канони, има си "гледна точка". В този смисъл колективното е форма на ИДЕНТИЧНОСТ. И именно тя служи за такава и за неговите отделни съставни елементи.

Това че дори и мравуняка мравките не са еднакви и че е невъзможно да правят (мислят еднакво) е очевидно. И си права - че "може да се разсъждава"... но само за тия, дето "могат да разсъждават, и в процеса на разсъжденията да се обогатяват и променят. Това, да се повтарят заучените в колективното възпитание и битие основни положения, не прави нищо повече от поредната пропаганда колко е истинна истината на истинския колектив. И в това сякаш се състезават толкова много иначе чисто колективни "рупори".

Никои групови разсъждения не могат да достигнат до никакви истини. Истината е достигане в рамките на само един човек. Груповите процеси не правят нищо за ЧОВЕКА, сам по себе си. В групата индивидуалното е по-ниско като ценност. Групата е за да се живее като в група. Групата е колективно същество в което отделните брънки са с някаква форма на привидна самостоятелност. Между другото - всяка мравка или пчела... са така. 

Колкото до индивида - дали ще е от групово говорене, и/или ще е през лично изследване - индивида ще се занимава с истината без оглед на условията около него. Така, че с група или без група - цялата работа е вътре в самия човек. Както се вижда ясно груповите говорения... и да са чрез различни мнения - накрая е нужно някой да има очи да чете и интерпретира каквото стига до него.

И още - какво ли е това понятие ИСТИНА - има ли ЛИЧНА такава... Това ще е отделна тема вероятно.

В тази тема (ако може въобще да се нарече така) моето участие приключи.

ОК - ясно някой "иска".

Да, форумното ти представление не е пълно, когато не си модератор. Иначе съм наблюдавал изцепките ти. И какво правиш, пишеш ли по темата или си мечтаеш да се върнат добрите стари времена? Всичко, което ти е нелицеприятно да си го режеш и преструкторираш. И накрая да останеш единствения , уникален смисъл, да се подпираш с властта си? Като патерица.

И сега ако ти дадат възможност, набързо ще сложиш всичко в ред... Ей... Кой, кой е? Кой  си сега?

Когато в човешката душа заговори Бог, в човека се усеща един вътрешен подем. Този подем не е еуфория, а една естествена чистота и красота. Човека се окъпва в благост и се смълчава в благодарност. В съзнанието му влиза нещо ново, изпълва се със сили и желание да работи. Бог лекува горчивината от света.

Слава на Бога!

Притчи 8 глава

17 Аз любя ония, които ме любят, И ония, които ме търсят ревностно, ще ме намерят.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

• Автор

http://www.kaldata.com/forums/topic/213172-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/

Ето я "новата тема"

Форумът е просто медиатор. Той е вид комуникация. В него определящо е нивото на участниците и през нивото на форума те се отразяват.

Това е принцип в комуникацията и го има заложен в някои дори начални постановки в познанието за човека.

В този смисъл НИВОТО на форума е израз на усредненото ниво на участниците в този вид комуникация.

В този смисъл - за участници, които носят в себе си своята колективна обусловеност, форумът се превръща с колективна форма на комуникация. Колективното си има "истини", има си канони, има си "гледна точка". В този смисъл колективното е форма на ИДЕНТИЧНОСТ. И именно тя служи за такава и за неговите отделни съставни елементи.

Това че дори и мравуняка мравките не са еднакви и че е невъзможно да правят (мислят еднакво) е очевидно. И си права - че "може да се разсъждава"... но само за тия, дето "могат да разсъждават, и в процеса на разсъжденията да се обогатяват и променят. Това, да се повтарят заучените в колективното възпитание и битие основни положения, не прави нищо повече от поредната пропаганда колко е истинна истината на истинския колектив. И в това сякаш се състезават толкова много иначе чисто колективни "рупори".

Никои групови разсъждения не могат да достигнат до никакви истини. Истината е достигане в рамките на само един човек. Груповите процеси не правят нищо за ЧОВЕКА, сам по себе си. В групата индивидуалното е по-ниско като ценност. Групата е за да се живее като в група. Групата е колективно същество в което отделните брънки са с някаква форма на привидна самостоятелност. Между другото - всяка мравка или пчела... са така. 

Колкото до индивида - дали ще е от групово говорене, и/или ще е през лично изследване - индивида ще се занимава с истината без оглед на условията около него. Така, че с група или без група - цялата работа е вътре в самия човек. Както се вижда ясно груповите говорения... и да са чрез различни мнения - накрая е нужно някой да има очи да чете и интерпретира каквото стига до него.

И още - какво ли е това понятие ИСТИНА - има ли ЛИЧНА такава... Това ще е отделна тема вероятно.

В тази тема (ако може въобще да се нарече така) моето участие приключи.

Да, рядко можеш да срещнеш човек който напълно да одобрява казаното от теб, както и мислите ви да съвпадат на 100% или поне на 70-80 %.  

Истината е една, но в света в който живеем, тя е пречупена през съзнанието на много индивиди по различен начин.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Да, рядко можеш да срещнеш човек който напълно да одобрява казаното от теб, както и мислите ви да съвпадат на 100% или поне на 70-80 %.  

Истината е една, но в света в който живеем, тя е пречупена през съзнанието на много индивиди по различен начин.

Да, религиите днес са почти толкова колкото са хората по света.

• Автор

Да, религиите днес са почти толкова колкото са хората по света.

Ами най-добре е човек да следва собствената си религия.Взимай поука от всичко, но следвай само себе си. Човекът опознал себе си, няма нужда да следва никого, защото той е разбрал, че всички тайни се крият вътре в него и неговото щастие не се крие нито в религиите, нито в писанията, нито в практиките, а са скрити дълбоко вътре в него, само трябва да осъзнае това.  

Дзен казва: Всички велики писания и учения приеми за свой смъртен враг. Избягвай ги, защото трябва да откриеш своя собствен източник. Не бива да ставаш последовател, имитатор. Трябва да бъдеш автентичен индивид, трябва сам да намериш най-съкровената си същност, без водач, без напътстващи писания. Нощта е тъмна, но в яркия пламък на своето търсене не може да не стигнеш изгрева. Всеки, който е горял в интензивния огън на търсенето, е намерил изгрева. Останалите само вярват. Тези, които вярват, не са религиозни. Те просто избягват великото приключение на религията като вярват.“  - ОШО

Принципно съм съгласен, но не мога да не отбележа страха от загуба на индивидуалност

Ами най-добре е човек да следва собствената си религия.

А още по-най-супер добре е човек да няма религия, да не вярва на измишльотините създадени от други и да не си създава сам заблуди. Тогава и само тогава Човек е истински свободен. Като мен !!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.