Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Религиите днес

Featured Replies

драги мухаляри,

най обременени откъм грехове са християните..на тях им се вменява,че по рождение са грешни.що се отнася до ной..той ,не е нои,според бибилята  е баща на човешките раси,един от праотците на човечеството..защото е  дал азия на сим, европа на иафет, а африка на Хам...а исраил произхождат от иаков

за да не се налага да изреждаш всички имена от библията, и да ме питаш кой,какъв е :tongue2: ...затова ти дадох ориентир...иаков :whist:

Ти си във грешка. Пръв Израил е наречен Яков в 32 глава от Битие. Но първия евреин е Аврам в 12глава от Битие. Той е продал жена си за стадо говеда лъжейки, че му е сестра ,за да оцелее и забогатее в страната на Фараона. След  това Господ наказал Фараона, че е взел нещо от Аврама и разкаяния Фараон му връща жената.

Така че ,понятието "евреин" се свързва с първата благородна лъжа , и неизбежно сводничество в името на материалното и физическо оцеляване.

Според теб ,това изнасилване ли е от страна на Фараона пред очите на Аврама? И мъжкарски ли я е защитил?

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

• Отговори 690
  • Прегледи 58,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• мохини
    мохини

Тук мненията ни се разминават лекинко, но не е беда. Моите убеждения в това отношение са базирани на източната мъдрост и се придържам към нея. Няма значение "богат" ли си или "беден", ако не си привър

• Даже и вие, вегетарианците, убивате животни. Хиляди мравки, мушички и т.н., които стъпквате, комарите, които убивате с вестник или с Райд, и прочее... Пак са си животни. Тук вече опираме до размери и

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Само дето снимката там също е аватар - тоест не е снимка на автора. Линкът ти води към страница, списвана от Юлиан Митев - журналист и изскуствовед.Това му рускоезичния блог.  Ако си беше направил т

Публикувани изображения

Би ли обяснил какво според теб е атеист и какво материалист?

Нали не ме питаш сериозно? Или считаш, че атеист и материалист са синоними? 

Стана като в темита в раздел "Политика". Там, ако кажеш, че против ГЕРБ, решават, че си от БСП и обратно. Тук, ако кажеш, че си атеист, решават, че си материалист. Това е някакво двуполюсно, двуцветно мислене, но света е много по-шарен.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Нали не ме питаш сериозно? Или считаш, че атеист и материалист са синоними? 

Напротив, питам те съвсем сериозно, защото някои го считат за синоним, защото атеистите по принцип отричат всичко духовно, по-точно не вярват в съществуването на духовен свят, не вярват в религии, духовни учения и в Бог.

Напротив, питам те съвсем сериозно, защото някои го считат за синоним, защото атеистите по принцип отричат всичко духовно, по-точно не вярват в съществуването на духовен свят, не вярват в религии, духовни учения и в Бог.

Уважаема Бел Ами, както много пъти съм казвал, съм будист. Будистите са атеисти, но вярват в разни неща като прераждане, карма и други такива. Сега по-ясно ли е?

Всичко това изобщо не ми пречи да намирам общ език както с атеисти, така и с теисти, както с материалисти, така с идеалисти. Тези неща за мен са донякъде етикети и са второстепенни. Важно е дали един човек има това, което се нарича "добро сърце". Така мисля.

ПП Тази на аватара ББ ли е? :) TУК

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Уважаема Бел Ами, както много пъти съм казвал, съм будист. Будистите са атеисти, но вярват в разни неща като прераждане, карма и други такива. Сега по-ясно ли е?

Всичко това изобщо не ми пречи да намирам общ език както с атеисти, така и с теисти, както с материалисти, така с идеалисти. Тези неща за мен са донякъде етикети и са второстепенни. Важно е дали един човек има това, което се нарича "добро сърце". Така мисля.

ПП Тази на аватара ББ ли е? :)

Да, ББ е. :)

Не знаех, че си будист. Уважавам Будизма като религия, но разбира се, че будистите съвсем не са атеисти в общоприетия смисъл на думата. Будистите по скоро са най-духовните хора...ако разбира се са истински буди. :mark:

Будистите по скоро са най-духовните хора...ако разбира се са истински буди. :mark:

Всъщност, Будите не са будисти, а са Буди. Тъй че аз не съм духовен, нито съм пример. А ББ е супер красива, самото съвършенство! :)

разбира се ,разбира се.според мен ,ти си още по труден за идентификация,понеже отказваш да си българин,сина си не учиш на български,белгиец не си/тях пък искаш и лъжеш непрекъснато/ :tongue2: .въобщее всяка твоя прилика с действителността е отвратителна.така или иначе,ти няма да бъдеш в наличност на публичния хоризонт нито като българин,нито като белгиец..защото единственото което идентифицираш като себе си е единия келепирец..да измамиш,да излъжеш,да минеш другия и след теб какво......??

Много ги обичам такиви рибета  като теб, дето вярват на всичко което пиша.

Един ден пиша бяло, на другия пиша черно и ти вярваш ли вярваш. Понеже си свикнала с противоречията във вехтата книга и не ти прави впечатление че някои от дните ви будалкам жестоко.

Значи викаш евреите си създадоха бог и всички дружно решиха, че този техен бог, това техно творение на мисълта ги е избрало точно тях за негов народ. Еми логично е. Както повечето майки обичат да се самозалъгват децата им ги обичат задължително и за винаги, така и създателите евреи са си избрали сами че те са богоизбрани.

Я кажи сега, каква е била връзката между евреите в газовите камери и техния бог? 

Не са ли му били сърдити че ги оставя групово да умрат преждевременно ?

Щото то това да си имаш всесилен бог, пък той да те праща в газова камера, нещо атеистичният ми ум не го побира що е ?

Атеистите също са много религиозни, защото атеизъма също е религия, но с обратен знак. 

Кой стар познайник се скри сега зад чисто нов ник ?

Аз като атеист не вярвам, аз като атеист знам със 100% сигурност че няма божества, такиви каквито набожните си ги представят.

• Автор

А ББ е супер красива, самото съвършенство! :)

Да...преди години. Но всеки е подвластен на времето.Търсех да си сложа нейна снимка, защото тази жена заслужава почит и уважение заради нещата които прави.

Всички хора сме буди, но повечето от нас спят.

Според атеистичния мироглед, живота се е зародил от нищото, следователно няма смисъл. 

Да, точно така, животът няма никакъв смисъл.

Ако не беше еволюцията да ни изиграе мръсния номер с инстинкта за самосъхранение, много от нас въобще нямаше да са съгласни да се мъчат да живеят.

Този гаден инстинкт за самосъхранение поражда страхът от смъртта. Заради който страх ( от смъртта) на по-слабите духом им трябва ирацианална патерица наречена религия, за да могат да вървят напред към сигурно програмираната им смърт.

• Автор

Да, точно така, животът няма никакъв смисъл.

Ако не беше еволюцията да ни изиграе мръсния номер с инстинкта за самосъхранение, много от нас въобще нямаше да са съгласни да се мъчат да живеят.

Този гаден инстинкт за самосъхранение поражда страхът от смъртта. Заради който страх ( от смъртта) на по-слабите духом им трябва ирацианална патерица наречена религия, за да могат да вървят напред към сигурно програмираната им смърт.

Да, но и теорията за Еволюцията, също не дава отговор на въпроса за смисъла на Живота! :whist:

Колегата Belge, не е типичен пример за всички атеисти.

Колегата ти Belge е истински атеист материалист.

Да бе, без материята няма съзнание.

Съзнанието е функция на сложно организираната жива материя.

Обаче колегата ти Belge знае как стават едни хватки, на които набожните им викат чудеса или магии. Пък те си стават пак благодарение на своиствата на материята, трябва само да си ги усетил и разбрал как се управляват тези загадъгни свойства. Не е задължително да ти е ясно в дълбочита точно какво са своиствата, достатъчно е да си налучкал при какво обстоятелство какъв резултат може да се постигне. Също както може да не ти е ясно какво е това магнитно поле, как така един магнит привлича желязо пък не привлича дърво, но като знаеш че като пуснеш ток в една бобина и ще създадеш магнитно поле и си правиш електродвигател и си го ползваш цял живот. Пък същността на магнитното поле да я откриват и разберат следващите поколения.

Та така, всичко е свързано с материята и нейните свойства.

А божествата са за другите, които не са съгласни с тази истина.

• Автор

Я кажи сега, каква е била връзката между евреите в газовите камери и техния бог? 

Не са ли му били сърдити че ги оставя групово да умрат преждевременно ?

Щото то това да си имаш всесилен бог, пък той да те праща в газова камера, нещо атеистичният ми ум не го побира що е ?

Много добър въпрос!!!

Да, но и теорията за Еволюцията, също не дава отговор на въпроса за смисъла на Живота! :whist:

Еми животът няма никакъв смисъл.

Но понеже еволюцията е хитра, тя ни принуждава да го живеем като е заложила в нас инстинкта за самосъхранение.

И като е кофти да си признае човек, че животът му няма никакъв смисъл, ако е материалист, може да ти каже че смисълът на живота е усъваршенстването на материята. Да се самоорганизира тя и да стане нещо по-съвършено от хаотичното й състояние.

Ама на лично на мен не ми върши никаква работа да съм временно организирана  материя.

Колегата ти Belge е истински атеист материалист.

Имах предвид, че колегата Belge не е идеалист в смисъл, че постоянно подчертава, че основното за него е как да изкара повече пари. Или не съм те разбрал правилно? Има много примери за хора, които са материалисти, т.е. считат, че съзнанието е епи-феномен или еволют на материята, но въпреки това защитават някакъв идеал. Комунистите (в миналото) са типичен пример. Не само те, обаче. Един философ като Сарт е материалист-екзистенциалист и едновременно с това хуманист. Има и много други примери.

знам че си каша в главата ,ама поне изпитвай неудобство като ми плещиш такива глупавини..

Преди тази реплика цитираш себе си. Готино.   :lol6:

• Автор

Еми животът няма никакъв смисъл.

Но понеже еволюцията е хитра, тя ни принуждава да го живеем като е заложила в нас инстинкта за самосъхранение.

И като е кофти да си признае човек, че животът му няма никакъв смисъл, ако е материалист, може да ти каже че смисълът на живота е усъваршенстването на материята. Да се самоорганизира тя и да стане нещо по-съвършено от хаотичното й състояние.

Ама на лично на мен не ми върши никаква работа да съм временно организирана  материя.

Която и теория да приемем като най-вярна и най-истинска, ние самите трябва да осмисляме живота си и да не го живеем напразно. А ако приемем Теорията за причината и следствието като вярна, трябва да спазваме правилото: Да не правим на другите това, което не искаме да ни се прави на нас.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Темата за пореден пък показва, че тук сериозни разговори на тема религия трудно могат да се получат. :tongue2:

Темата за пореден пък показва, че тук сериозни разговори на тема религия трудно могат да се получат. :tongue2:

Няма шанс в повечето случаи. Ти затова ли вече не си губиш времето да пишеш тук? Поздрав.

• Автор

Това е добър знак!

Затова и темата е озагавена :Религиите днес.

Това че вече не може да се говори сериозно за религии показва, че постепенно духовността ще измества религията, и че хората ще стават вместо религиозни, духовни. Религиите поставят хората в рамки, ограничават ги, а е крайно време хората да бъдат свободни и да разсъждават по-критично и по-свободно, а не фанатично и догматично.

Редактирано от Bel Ami (преглед на промените)

Това е добър знак!

Затова и темата е озагавена :Религиите днес.

Това че вече не може да се говори сериозно за религии показва, че постепенно духовността ще измества религията, и че хората ще стават вместо религиозни, духовни. Религиите поставят хората в рамки, ограничават ги, а е крайно време хората да бъдат свободни и да разсъждават по-критично и по-свободно, а не фанатично и догматично.

Това не е никак вярно.

За да се говори сериозно за религията, се изисква да има знание за нея. Понеже в повечето случаи такова липсва, то се замества с някакво псевдопознание за религията, което уж трябва да ни каже нещо за нея.

Интересното обаче е друго. Гледам има доста големички постове, в които пишещите влагат доста усилия откъм писане и умуване - интересно защо ли го правят? :cool:

мухаляри,хайде душко да не ме учиш на иудаизъм а?защото сега трябва да те питам  ..

кой е и исраил, който пръв е наречен иаков?

защото в битие пише друго:

27 А той му каза: Как ти е името? Отговори: Яков. Публикувано изображение

28 А той рече: Няма да се именуваш вече Яков, но Израил,

което напълно съответствува на това което каза и азкогато ме попита от кой произхождат евреите.

знам че си каша в главата ,ама поне изпитвай неудобство като ми плещиш такива глупавини..

Битие 14 глава

13 А един от избавилите се дойде и извести това на евреина Аврам; той живееше при дъбовете на Амореца Мамврий, брат на Есхола и брат на Анера, които бяха Аврамови съюзници.

Пръв евреин Библейски е наречен Аврам, а Яков му е правнук.

Аврам ,освен че продава жена си на Фараона я дава и на друг цар. От страх да не загуби живота си, за да не го погубят заради красотата й.

Яков за който ми говориш, той мами слепия си баща. Облича се в кожи от яре  за да се престави за по-косматия си брат , и така открадва благословията предназначена за първородния.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Която и теория да приемем като най-вярна и най-истинска, ние самите трябва да осмисляме живота си и да не го живеем напразно

Аз си го живея моят напразно и нищо ми няма.

Тамън като дойде време да умирам, няма да ме е яд че го напускам този живот за винаги.

Гледам има доста големички постове, в които пишещите влагат доста усилия откъм писане и умуване - интересно защо ли го правят? :cool:

Самоубеждават се, че следват правилната вяра, предполагам. Май сбърках с поздрава - ти слушаше готик, нали?

Самоубеждават се, че следват правилната вяра, предполагам. Май сбърках с поздрава - ти слушаше готик, нали?

Тези, които следват "правилната вяра", обикновено гледат да си намерят последователи, та не знам дали това не е причината за тези писания. :cool:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.