Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Позитивното мислене пред Религията.

11 гласували потребители

1. 1. Щастливи ли сте?

• Да
      54%
      6
    • Не
      45%
      5
    • Само когато съм с близък човек
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Що бе, виж и интересите под аватара: Pease&Love. Ако по цял ден си го повтаряш като мантра, ще се преизпълниш с много Pease и много Love. :D

Имаше една героиня на Достоевски, май че от "Братя Карамазови", която обясняваше колко много обича цялото човечество. Толкова се вживяваше, че се просълзяваше от състрадание и любов към ближните. Но в момента, в който трябваше да прекара по-дълго време с някой, който не и допада съвсем цялата и любов и миролюбивост се изпаряваха.

Да не би да приемаш, че е възможно да съществува човек, изпълнен само с добродетели? Добро в абсолютно чист вид?

Това би било в пълно противоречие с много писания, където Бог е не само добро, но и зло.

Да вземем Яхве за пример. Да, той е и добродетели, да той е и любов, но той е и съдене, той е и ревнив, той е и наказание, той дори прокужда от рая собствените си създания. А нали сме създадени по образ и подобие Божии? Ако е така, то и тъмната страна ни е точно толкова присъща, колкото и светлата. 

• Отговори 140
  • Прегледи 7,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да не би да приемаш, че е възможно да съществува човек, изпълнен само с добродетели? Добро в абсолютно чист вид?

Човек или друго чувстващо същество, ако говорим в рамките на будистката парадигма, не би могло.

––––––––––––––––––––––––––

Между другото, горе се шегувам с колежката. Надявам се да не го приеме сериозно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Това би било в пълно противоречие с много писания, където Бог е не само добро, но и зло.

Да вземем Яхве за пример. Да, той е и добродетели, да той е и любов, но той е и съдене, той е и ревнив, той е и наказание, той дори прокужда от рая собствените си създания. А нали сме създадени по образ и подобие Божии? Ако е така, то и тъмната страна ни е точно толкова присъща, колкото и светлата. 

Ще си позволя да попитам, дали Бог, изключая чрез въплъщението в Сина си(което може да е дело и на човешката му същност, дошла от линията на Мария), въобще е демонстрирал любов към човека, а съответната да е само описания в разните завети от различни пророци на Божии дела, и/или евентуално само  обещания давани с "любов"? Създаването на човека и на светът въобще спокойно може да е от скука и любопитство и, любовта да няма нищо общо.

Напротив, примерът с Ванга е много добър и аз се абстрахирам от останалото и разните способности, които й се приписват. До тук освен буквоедие и както казах маниакално преклонение пред чужбински идоли, нищо не виждам позитивно при теб, същевременно виждам национален нихилизъм.

Какво означава понятието национален нихилизъм?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ще си позволя да попитам, дали Бог, изключая чрез въплъщението в Сина си(което може да е дело и на човешката му същност, дошла от линията на Мария), въобще е демонстрирал любов към човека, а съответната да е само описания в разните завети от различни пророци на Божии дела, и/или евентуално само  обещания давани с "любов"? Създаването на човека и на светът въобще спокойно може да е от скука и любопитство и, любовта да няма нищо общо.

Моето лично мнение е, че някои идеи за Бог са по-близко до хубавата или добрата страна на човека, други по-далече - т.е. доближават се до тъмната му страна, трети описват и двете, както има и такива, които се опитват да излезнат извън разбирането за "добро" и "зло".

Аз не виждам нищо "специално", нито божествено в създаването на човека, дори считам за възможно в създаването му, ако допуснем, че има Създател, да лежи такава тривиална причина, като - ми, можехме - създадохме. На същия принцип ние, хората, създадохме компютрите. Не от любов - от умение.

Редактирано от мохини (преглед на промените)

За мотивите на хората за създаването на компютрите, които аз познавам, а ти очевидно не, но пък правиш предположение...Е, не съм съгласен с него, защото предположения не са нужни, след като са ясни причините. Няма да ги описвам, тук в тази тема, тъй като не са предмет на нейното обсъждане, но най-общо могат да се сведат до нуждата от тях. Но наистина има и неща, които се създават(или разрушават) просто защото можем да го правим, а не поради(поне без очевидна) нужда.

За мотивите на хората за създаването на компютрите, които аз познавам, а ти очевидно не, но пък правиш предположение...Е, не съм съгласен с него, защото предположения не са нужни, след като са ясни причините. Няма да ги описвам, тук в тази тема, тъй като не са предмет на нейното обсъждане, но най-общо могат да се сведат до нуждата от тях. Но наистина има и неща, които се създават(или разрушават) просто защото можем да го правим, а не поради(поне без очевидна) нужда.

Какви са мотивите за създаването на компютрите?

Само мотив достатъчен ли е, за да бъде създадено нещо или е нужно и умение, знание как да бъде материализирана дадена идея?

Думата "робот" се появява дълго преди те да станат реалност.

Какви са мотивите за създаването на компютрите?

Само мотив достатъчен ли е, за да бъде създадено нещо или е нужно и умение, знание как да бъде материализирана дадена идея?

Думата "робот" се появява дълго преди те да станат реалност.

1. Нуждата от военни и разузнавателни изчисления, осъществени в съкратени срокове в сравнение с това което е постижимо от хора математици. При това става дума за наистина сложни и много на брой задачи, които аналоговият мозък на човека няма как да решава в паралелен режим, поради липсата на такъв.

2. Мотивът инициира придобиване на нужните знания и умения, ако те не са налични.

3. Не гледай на фантастите и писателите въобще, просто като на словоблудци с муза. Някои от тях са наистина високо образовани хора.

1. Нуждата от военни и разузнавателни изчисления, осъществени в съкратени срокове в сравнение с това което е постижимо от хора математици. При това става дума за наистина сложни и много на брой задачи, които аналоговият мозък на човека няма как да решава в паралелен режим, поради липсата на такъв.

2. Мотивът инициира придобиване на нужните знания и умения, ако те не са налични.

3. Не гледай на фантастите и писателите въобще, просто като на словоблудци с муза. Някои от тях са наистина високо образовани хора.

По същата логика можем да допуснем, че ако човекът е бил създаден от други същества, то мотивът им е бил някаква най-обикновена нужда.

Нуждата от слуги-бачкатори, да речем, та да не си цапат те ръцете. 

Благодаря за разяснението. Не знаех, че и мотивът за създаването на компютрите е военен. За интернет знаех.

Точка трета обаче не знам с какво я провокирах, като извод. Би ли споделил какво те накара да направиш такова заключение? 

Точка трета обаче не знам с какво я провокирах, като извод. Би ли споделил какво те накара да направиш такова заключение? 

Не бих! :) Никого не съм бил.

Глухия може да подобри живота си ,но не може да си възвърне слуха.Чети ,преди да оспорваш.И не можеш от бедняк, само с мислене да станеш милиардер.Нали се искат и други качества за това .Говориш колкото да не заспиш......

Глухият не е станал такъв от позитивно или негативно мислене. Много ясно, че ако е нелечимо няма да се оправи. Като цяло примерът няма никакво отношение към въпроса дали позитивното мислене променя съдбата или не. Едно е да вземаш решения отчаян, депресиран, изпълнен с негативизъм, друго е, да си вярващ, борбен и позитивен. В първи случай дори и да имаш шансове за по-добър живот и промяна на социален и здравен статус, ти ги изпускаш, защото си се предал и не полагаш необходимото старание и усилие, които се изискват за успех. Така че, позитивното мислене променя съдбата, но не директно, а индиректно - дава ти сила, вяра, надежда и любов към живота. И тези учения за позитивното мислене не са ни дадени за да бъдем усмихнати шизофреници, да живее с розови очила и да не отчитаме проблемите и заплахите от определени ситуации в които можем да изпаднем. А са дадени за наше добро, с цел да дава опора в трудни моменти и ние с нашето усърдие, желание и воля да продължим напред, решавайки всяка една трудност и проблем. Защото проблемът излиза, за да бъде решен, а не за да ни погълне и изплюе.

П.П. От енергийна гледна точка може да се каже, че променя съдбата директно, но това е разгледано в друга материя за чистотата и вибрацията на ефирните тела и събитията с които влизат в резонанс.

Редактирано от angel* (преглед на промените)

П.П. От енергийна гледна точка може да се каже, че променя съдбата директно, но това е разгледано в друга материя за чистотата и вибрацията на ефирните тела и събитията с които влизат в резонанс.

А това пък няма общо със самата религия. В частност единствено на аспектите, на които се противопоставя...Разните там езИтерични направления, които се занимават в сферата...Карма, екстасензорика, астрал, магика и другите глупости.

Точно така. Нашите мисли, са енергия. Енергията, която излъчваме, привлича подобна енергия.Чрез мисленето си, можем да променим своята енергия и вибрация. Каквото мислим - това привличаме. Ако мислим, че сме бедни и нещастни, ще привличаме бедността и нещастията. Ако мислим, че сме успешни, със сигурно ще преуспяваме, с каквото и да се захванем.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Точно така. Нашите мисли, са енергия. Енергията, която излъчваме, привлича подобна енергия.Члез мисленето си, можем да променим своята енергия и вибрация. Каквото мислим - това привличаме. Ако мислим, че сме бедни и нещастни, ще привличаме бедността и нещастията. Ако мислим, че сме успешни, със сигурно ще преуспяваме, с каквото и да се захванем.

Забрави да добавиш, какво е казал Буда по въпроса... Май нищо от типа на коментара ти, щото по него време разни приказки за "подобна енергия" не е имало...По една съвсем проста причина. Те са измислица на едно по-ново поколение мошеници.

А това пък няма общо със самата религия. В частност единствено на аспектите, на които се противопоставя...Разните там езИтерични направления, които се занимават в сферата...Карма, екстасензорика, астрал, магика и другите глупости.

Това са ограниченията на религиозните фанатици, за които енергии - нЕма!

Освен това, е ограничение за тези хора, които се занимават с езотерика и не вярват в нито една религия.

Истината е, че религиозните ритуали, молитви се доближават до езическите. Отново се работи със свещ, визуализация и заклинания (молитви). В православието има цял раздел заклинателни молитви: против бесове, уроки и прочие.

Всичко е едно, всичко е енергия.

Зависи как е насочена, може да се въздейства на човек с цел подобряване на био-полето или обратното - деформация.

Вера Кочовска си е баш енергиен маг. Така наричам хората, не които ги дават по телевизията и мамят потърпевшите, а тези, които с био-полето си лекуват и ако искат могат и да навредят.

Точно така. Нашите мисли, са енергия. Енергията, която излъчваме, привлича подобна енергия.Чрез мисленето си, можем да променим своята енергия и вибрация. Каквото мислим - това привличаме. Ако мислим, че сме бедни и нещастни, ще привличаме бедността и нещастията. Ако мислим, че сме успешни, със сигурно ще преуспяваме, с каквото и да се захванем.

Може и да не успеем, но със сигурност ще постигнем максимални резултати, тъй като имаме вярата в успеха, желанието и страстта да постигнем нещо или да го променим.

Това са ограниченията на религиозните фанатици, за които енергии - нЕма!

Освен това, е ограничение за тези хора, които се занимават с езотерика и не вярват в нито една религия.

Истината е, че религиозните ритуали, молитви се доближават до езическите. Отново се работи със свещ, визуализация и заклинания (молитви). В православието има цял раздел заклинателни молитви: против бесове, уроки и прочие.

Всичко е едно, всичко е енергия.

Зависи как е насочена, може да се въздейства на човек с цел подобряване на био-полето или обратното - деформация.

Вера Кочовска си е баш енергиен маг. Така наричам хората, не които ги дават по телевизията и мамят потърпевшите, а тези, които с био-полето си лекуват и ако искат могат и да навредят.

Аз съм атеист. Нееднократно съм го споменавал, но именно поради това съм в състояние да взема позиция, ако реша, от някоя от другите гледни точки. За мен и самите религии, са също такива инструменти за контрол, манипулации и плячкосване на стадото, както и езотериките.

Забрави да добавиш, какво е казал Буда по въпроса... Май нищо от типа на коментара ти, щото по него време разни приказки за "подобна енергия" не е имало...По една съвсем проста причина. Те са измислица на едно по-ново поколение мошеници.

Това го казвам отличен опит, който потвърждава тези "нови" теории. Които съвсем не са нови, а за това е говорил още Трижди-Великият Хермес Трисмегист. А и не съм запозната с всичко, което е казал или премълчал Буда.

Трижди-Великият Хермес Трисмегист.

Хм, ново двайсе в твоите увлечения, или поне ново за нас, понеже не си ни осведомявала до сега за него(освен ако аз не съм пропуснал) :) Ако е интересно, може да отвориш тема за някои  религии от времето  и на територията древна Елада и околността, каквато май няма, понеже те са мъртви(най-общо казано, вероятно с минимални и несъществени изключения), от векове и, като че ли, не са обсъждани тук. В този ред на размисли, може да се отвори и тема за религиите в древен Египет, на древна Тракия, на древните славяни, на древните българи от преди да дойдат на Балканският полуостров и да се смесят със славяните и траките, а защо не и известно време след това и прочие други. Защото несъмнено има много интересни религии и цели епоси свързани с тях. Стига с тези омръзнали ни вече Християнство, Ислям и други подобни :D

отличен опит

Ъъъ, къде се придобива такъв вид опит ;)

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

А и не съм запозната с всичко, което е казал или премълчал Буда.

Ми, особено някои раздели на Ваджраяна се занимават точно с енергии-ветрове (лунг), канали (ца) и капки (тигле) в тялото. С част от тях, но с различна цел се занимават и Тай Дзи Цюан и другите "вътрешни" стилове в китайските БИ, Айкидо, някои видове Йога, акупунктурата и прочие. Друг въпрос е, че тези неща нямат много общо със съвремените ню-ейдж фантазии.

–––––––––––––––––––––––––

Инак, мисълта е енергия и според съвремената наука в смисъл, че в невронната мрежа на мозъка протичат енергийни процеси. ;)

Ъъъ, къде се придобива такъв вид опит ;)

На практика...в най-голямото училище - Живота. ;)

Ми, особено някои раздели на Ваджраяна се занимават точно с енергии-ветрове (лунг), канали (ца) и капки (тигле) в тялото. С част от тях, но с различна цел се занимават и Тай Дзи Цюан и другите "вътрешни" стилове в китайските БИ, Айкидо, някои видове Йога, акупунктурата и прочие. Друг въпрос е, че тези неща нямат много общо със съвремените ню-ейдж фантазии.

–––––––––––––––––––––––––

Инак, мисълта е енергия и според съвремената наука в смисъл, че в невронната мрежа на мозъка протичат енергийни процеси. ;)

Добре ще е да ни ги поясниш в темата за Будизма, за да направим сравнение между различните учения.

. Друг въпрос е, че тези неща нямат много общо със съвремените ню-ейдж фантазии.

Това главно имах предвид. Но йогата като практикуван ммм система спорт...Имам предвид масово разпространеност и развитие, по времето, хм на Буда, на нещата не е гледано дори от съответната гледна точка, каквато има когато "йога" се отделя в (почти)самостоятелна система от другите учения. Но това все пак са учения, а не религии. Бъзикнах се с колежката и виж докъде се стигна ;) За акупунктурна религия...та това дори езотерика не е, а просто ммм, ами народна медицина.

Ци-Гун, Б(П)а-К(Г)уа Джан, по-скоро! ;)

И нямат нищо общо с йога, това е сигурно! Що се отнася до ню-ейдж фентъзитата, из окултните библиотеки е пълно, но винаги има книги и книги. ;)

Ци-Гун, Б(П)а-К(Г)уа Джан, по-скоро! ;)

Ей, го е експерта! :tongue2:

Ци-гун има всякакви разновидности, както сигурно знаеш. "Гун" означава "работа", която е свързана с полагането на някакво усилие и изразходването на време. "Ци" означава енергия.

Не само разновидностите на Па Куа Джан, но и Син И Цюан, И Цюан, всички браншове на Тай Дзи, както и други, които не са толкова популярни. Айкидо, разбира се. Но дори и във "външните" системи има подобни неща - в Уинг Чун, ако приемем, че е външен стил, та дори и в Шаолин Цюан.

каквато има когато "йога" се отделя в (почти)самостоятелна система от другите учения. Но това все пак са учения, а не религии.

Будизмът си е всъщност йога. Нямам предвид популярния, "народен" будизъм. И йога, между другото, не бива да се асоциира само с правенето на асани. Хатха-йога, която е толкова разпространена на Запад има значение само на подготовка за по-сериозни неща. Има и т.нар. даоска йога/алхимия, която пак включва Ци Гун, но и статичен, а не само динамичен, както е в това, което може да се види по you tube.

Ей, го е експерта! :tongue2:

Ци-гун има всякакви разновидности, както сигурно знаеш. "Гун" означава "работа", която е свързана с полагането на някакво усилие и изразходването на време. "Ци" означава енергия.

Не само разновидностите на Па Куа Джан, но и Син И Цюан, И Цюан, всички браншове на Тай Дзи, както и други, които не са толкова популярни. Айкидо, разбира се. Но дори и във "външните" системи има подобни неща - в Уинг Чун, ако приемем, че е външен стил, та дори и в Шаолин Цюан.

Че има, има! Спор няма. Имах честта да практикувам известно време "вътрешни стилове", както и някои външни "Нан чуан бей туй". Но това остана в миналото ми. :P

Редактирано от angel* (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.