Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Позитивното мислене пред Религията.

11 гласували потребители

1. 1. Щастливи ли сте?

• Да
      54%
      6
    • Не
      45%
      5
    • Само когато съм с близък човек
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

No coment ! - както се казва.....За тебе лично едва ли е от значение (това пък няма , ама никакво значение !) , но тотално се срути в моите очи след горното си изказване.....

Защото ти изглежда като израз на национален нихилизъм, нали? Но това са просто факти, които няма как да коментираш.

–––––––––––––––––––––––

Това не означава, че не обичам страната или сънародниците си. Напротив. Просто не споделям разни националистически митове. В крайна сметка, както каза Мохини, важно е какво се случва у нас днес, а не какви са били нашите предци преди 6000 г. А у нас, днес не се случва нищо добро. Само виж демографската статистика.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 140
  • Прегледи 7,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

No coment ! - както се казва.....За тебе лично едва ли е от значение (това пък няма , ама никакво значение !) , но тотално се срути в моите очи след горното си изхождане (трудно е да се определи като изказване).....макар казаното от тебе да е вярно в определен и твърде ограничен смисъл  - най-общо казано , като не си българин , каква хурка търсиш тук !

Аз, като не съм белгийка, и белгийците ли трябваше да ми зададат същия въпрос?!...Те обаче се оказаха широко скроени и гостоприемни.

Недей така, баю, това са много нелепи идентификации. Дават лесно храна на дискриминация от всякакъв вид.

Защото ти изглежда като израз на национален нихилизъм, нали? Но това са просто факти, които няма как да коментираш.

–––––––––––––––––––––––

Това не означава, че не обичам страната или сънародниците си. Напротив. Просто не споделям разни националистически митове. В крайна сметка, както каза Мохини, важно е какво се случва у нас днес, а не какви са били нашите предци преди 6000 г. А у нас, днес не се случва нищо добро. Само виж демографската статистика.

Затова преди няколко поста попитах какво означава понятието национален нихилизъм.

Трябва да разграничим понятията патриотизъм и национализъм. Патриотизъм е да обичаш Родината си. Но национализмът е обусловеност на съзнанието и е крайност. Да бъдеш националист, означава да се отъждествяваш с дадена нация, като отхвърляш останалите. А осъзнатият човек би тябвало да не се отъждествява с нации, етноси, религии, партии и прочее. Защото това са индентификации на ума,  които вредят. Една нация не е с нищо повече от друга нация. Хората сме различни в своята индивидуалност, така че няма защо да поставяме себе си в един кюп с други хора, които имат различно от нашето съзнание. Нас ни свърза единствено Родината, която е обща. Границите, общностите, националносттите и териториите, са понятия които разделят хората.Ако погледнем Земното кълбо от далече, никъде не се виждат гранични очертания. Само човекът може да чертае граници, да дели, за да владее.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Между другото, без да ми се обижда колегата Checi,  но неговите постове са малко далеч от критериите за езикова яснота.

Този пост го пиша заради другите !

Никак не се обиждам , защото е така на определени места и то съвсем съзнателно ! 

Бедният според някои български език , позволява да се говори с двусмислици !

Това е начинът четящият , съпоставяйки една или повече възможности една на друга , да бъде предразположен към мислене , а не към папагалене на чужди мисли....

. В крайна сметка, както каза Мохини, важно е какво се случва у нас днес,

Off Topic/А това се случва именно заради настоящият мироглед на колежката и, на също така за съжаление твърде много други глобализирали се(или още по-лошото приели идентичността на други държави)"българи", която/които не държи детето да приеме нашата национална идентичност и традиции.

Странното е, как гражданите на много по-"бели" от нас държави, си държат изключително много на идентичността, милионите гастербайтери от кюрдски и турски произход в тях, си държат на техните собствени идентичности...Не знам те какви точно по-добри от нашите националистични митове приемат и изповядват? Край на отклонението по темата. Повече този въпрос няма да развивам, защото ми е ясно, че бръмбарите от ничия глава, няма да успея да избия :)

No coment ! - както се казва.....За тебе лично едва ли е от значение (това пък няма , ама никакво значение !) , но тотално се срути в моите очи след горното си изхождане (трудно е да се определи като изказване).....макар казаното от тебе да е вярно в определен и твърде ограничен смисъл  - най-общо казано , като не си българин , каква хурка търсиш тук !

И защо гледате миналото, а не настоящето?

Ако Кубрат е имал някакви подвизи, то те са негови.Не са твои! :) 

Всички които живеят на територията на РБ, са български граждани по документ. Но по самосъзнание, могат да бъдат каквито си поискат.Могат да бъдат и космополити. Най-великите личности в историята, са били и са космополити.

Ако се гордееш с нещо, нека това бъде твоята същност, а не подвизите на други хора, с които се отъждествяваш. ;)

Аз, като не съм белгийка, и белгийците ли трябваше да ми зададат същия въпрос?!...Те обаче се оказаха широко скроени и гостоприемни.

Недей така, баю, това са много нелепи идентификации. Дават лесно храна на дискриминация от всякакъв вид.

Нека да не бъркаме биологичното със съзнателното , макар съзнателното да произтича от биологичното - това все пак е една по-висша степен...която оказва се не е достъпна за мислене от някои.

.....и лицемери както би могла да установиш . За тях никога няма да бъдеш белгийка . Ако пък си общувала с французи , няма да имаш никакви съмнения , до колкото белгийците все пак са общност от различни "народи" (думата може би не е точна) ....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Този пост го пиша заради другите !

Ще ти дам друг пример за естествената склонност на хората да бягат във фантазии и митове. И на индивидуално, и на колективно ниво. Да вземем "райската" ни природа. Да, природата ни без съмнение е хубава - равнини, планини, море. Само че, ако се замислим ще установим, че не е нещо толкова изключително, колкото ни внушават от училище. Като оставим на страна някои плоски като тепсии територии в Европа (Холандия напр.) на много други места природата е много по-впечатляваща, отколкото е у нас - Алпите, Карпатите, а да не говорим Русия, Тян Шан, Хималайте, двете Америки или Африка. Обективно погледното, дори една Гърция или Румъния (в планинските си области)е по-живописна от това, което можем да видим у нас.

––––––––––––––––––––––––––––

Това не означава, че не харесвам нашата природа. Напротив. Просто трябва да не разсъждаваме с готови стереотипи.

Ясно е защо. Както казва един приятел, търсим някакво славно и героично минало, защото нямаме никакво свестно настояще, а нямаме такова, точно защото нямаме кохерентно минало. 

Ако Кубрат е имал някакви подвизи, то те са негови.Не са твои! :)  Всички които живеят на територията на РБ, са български граждани по документ. Но по самосъзнание, могат да бъдат каквито си поискат.Могат да бъдат и космополити. Най-великите личности в историята, са били и са космополити. Ако се гордееш с нещо, нека това бъде твоята същност, а не подвизите на други хора, с които се отъждествяваш. ;)

А бе , хора ! Я , се поспрете малко в болните си амбиции кък космополитизъм !

Това е все едно да се отречеш от собствените си родители ! 

Кой има смелостта , наглостта и нахалството да го каже !!!!

....заблудени души...дървета без корен....от това произлизат екзистенциалните ви проблеми , а не от това колко знаете и разбирате...

Това не означава, че не харесвам нашата природа. Напротив. Просто трябва да не разсъждаваме с готови стереотипи.

Ясно е защо. Както казва един приятел, търсим някакво славно и героично минало, защото нямаме никакво свестно настояще, а нямаме такова, точно защото нямаме кохерентно минало. 

:handshake:

Аз за космополитизъм не съм споменавал, макар че принципно Мохини и Ауми са прави. Понятия като "национално самосъзнание" и "национална идентичност" са важни само на относително, конвенционално ниво. В този смисъл са полезни, но не бива да се абсолютизират, както правиш ти. Понятия като "народ" или "нация" обозначават просто един причинно-следствен континиум и от абсолютна гледна точка са изпразнени от съдържание.

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Надявам се да разбереш какво написах по-горе и да спреш да се възмущаваш.

Публикувано изображениеДинг-Донг! :)

Темата май е за позитивното мислене пред религията. :P

Пак забихме в драките...

Това е все едно да се отречеш от собствените си родители ! 

Кой има смелостта , наглостта и нахалството да го каже !!!!

....заблудени души...от това произлизат екзистенциалните ви проблеми , а не от това колко знаете и разбирате...

О, нямам никакви болни амбиции. Аз съм космополит по съзнание. Над националностите и етносите съм.

Не деля хората по такива признаци.

Не знам кой или кои, в случая сме/са заблудените.

Това състояние в източните учения се нарича тамас. Разбира се, че не си длъжен да ги приемаш или да им вярваш, но за тези които ги разбират, това е самата истина.

Всички пробелми в света идват от тези идентификации, от това противопоставяне  и делене.

Моите родители, са само мои биологични родители. Но аз не се състоя само от тяло. Моето съзнание не е материално и то се е въплъщавало безброй пъти в безброй тела. Така че ако сега съм в това тяло, с тези родители, в предишното си тяло, може да съм била въплътена в тяло на индийка или африканка. Така че човекът осъзнал същността си, е над такива елементарни идентификации. Но ти не си виновен разбира се, че не разбираш какво ти говоря. За теб това може да са заблуди невежество, но за мен, това е Истината.

angel*, на 07 Септ 2013 - 11:02 AM, написа:Публикувано изображение

Нали трябва да изясним как се стига до позитивното мислене. ;) Това е част от пътя.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Нека да не бъркаме биологичното със съзнателното , макар съзнателното да произтича от биологичното - това все пак е една по-висша степен...която оказва се не е достъпна за мислене от някои.

.....и лицемери както би могла да установиш . За тях никога няма да бъдеш белгийка . Ако пък си общувала с французи , няма да имаш никакви съмнения , до колкото белгийците все пак са общност от различни "народи" (думата може би не е точна) ....

Няма нужда да бъда белгийка за тях, Баю. Аз самата не желая да съм белгийка, защото съм си българка. Вари ме, печи ме, ако ще и в Космоса да се изстрелям, ще си остана българка по произход и наицоналност. Това за мен дори не съществува като въпрос. 

Аз съм човек и като такъв, общувам с други човеци, като техният произход, цвят, сексуална ориентация, вероизповедание и прочие играят съвсем незначителна роля в това общуване.

Общувала съм с повече националности, отколкото можеш да допуснеш. Французите са тези, които са измислили думата "шовинист" и познавам тази им черта отлично! :D Но както навсякъде, има французи и французи, българи и българи, американци и американци. Пък ти се опитваш да вадиш генерални заключения за нещата от живота. Ми, няма как да си обективен при това положение. Расисти и всякакви анти- ще намериш във всяка държава. Това не означава, че трябва да правим заключения от типа - всички французи са лицемери, например. Или че всички руснаци не могат да понасят хомосексуални, щом в държата им има някакви си закони. Понимаеш?

Всички пробелми в света идват от тези идентификации, от това противопоставяне  и делене.

Идва от абсолютизирането на тези идентификации... Ще цитирам думите на една сръбска писателка - Вида Огненович от интервю във в. СЕГА:

Да, да, и на мен ми се струва, че никъде освен на Балканите няма толкова комични примери как всяка съседна нация приписва на себе си изключителна уникалност, голям митотворчески потенциал. И вместо да насочваме усилията си към повече заможност за всички, към синхрон и хармония, ние се караме кой държи първенството в някой мит, чий е еди-кой си юнак или герой, сърбин ли е, българин ли, друг ли. Тъкмо поради тези особености сме били често части от чужди империи. А исторически факт и поетична метафора са различни неща, пък ние едното често пращаме на мястото на другото. Затова все газим в мътната вода на преувеличената представа за себе си, хабим си енергията да помпаме собствената самобитност. То ни души и се въртим в кръг, от който другите европейски народи са успели да изскочат още в минали векове. Мисля, че модерната история трябва да се еманципира от народните песни и да служи на науката, а не на натруфената метафористика. Книжовността не би трябвало да насажда политически и идентификационни митове, да не служи като допинг за националистически грандоманщини. –––––––––––––––––––––––––––––––––––––

И една историческа вметка, след която предлагам да се върнем на темата. Хердер, който формулира принципа на националната държава (че границите на държавата съвпадат с тези на нацията) твърди, че "народът е естествено образование, подобно на семето". Наивността на подобни есенциалистки възгледи не се нужда от коментар.

Няма нужда да бъда белгийка за тях, Баю. Аз самата не желая да съм белгийка, защото съм си българка. Вари ме, печи ме, ако ще и в Космоса да се изстрелям, ще си остана българка по произход и наицоналност. Това за мен дори не съществува като въпрос. 

Аз съм човек и като такъв, общувам с други човеци, като техният произход, цвят, сексуална ориентация, вероизповедание и прочие играят съвсем незначителна роля в това общуване.

Общувала съм с повече националности, отколкото можеш да допуснеш. Французите са тези, които са измислили думата "шовинист" и познавам тази им черта отлично! :D Но както навсякъде, има французи и французи, българи и българи, американци и американци. Пък ти се опитваш да вадиш генерални заключения за нещата от живота. Ми, няма как да си обективен при това положение. Расисти и всякакви анти- ще намериш във всяка държава. Това не означава, че трябва да правим заключения от типа - всички французи са лицемери, например. Или че всички руснаци не могат да понасят хомосексуални, щом в държата им има някакви си закони. Понимаеш?

Понимаю of course ! But ! :)

Тук става дума за това какво се случва по горните етажи....а то не е никак позитивно .  Мога да го твърдя с увереност....независимо от опитите да ме отпращате към расизма и други подобни теории.... :)

Синтезирано казано - стремеж за откъсване на съзнанието от битието .Това е най-често срещаната заблуда !...И който разбрал - разбрал !

Но за по-непосредствена илюстрация към неразбиращите това , ще му придам по-религиозна форма : "Мъка изпитва душата , когато се разделя от тялото!"... :)

И дори тази форма да е религиозна , едновременно с това тя е и научна , защото отговаря на своето съдържание ! Само е приспособена за целите на своето съществуване !....Така , че тук няма лъжа , няма измама ! Споко ! Който разбирал - разбрал !  :D

О, нямам никакви болни амбиции. Аз съм космополит по съзнание. Над националностите и етносите съм. Не деля хората по такива признаци. Не знам кой или кои, в случая сме/са заблудените. Това състояние в източните учения се нарича тамас. Разбира се, че не си длъжен да ги приемаш или да им вярваш, но за тези които ги разбират, това е самата истина. Всички пробелми в света идват от тези идентификации, от това противопоставяне  и делене. Моите родители, са само мои биологични родители. Но аз не се състоя само от тяло. Моето съзнание не е материално и то се е въплъщавало безброй пъти в безброй тела. Така че ако сега съм в това тяло, с тези родители, в предишното си тяло, може да съм била въплътена в тяло на индийка или африканка. Така че човекът осъзнал същността си, е над такива елементарни идентификации. Но ти не си виновен разбира се, че не разбираш какво ти говоря. За теб това може да са заблуди невежество, но за мен, това е Истината.

Нали трябва да изясним как се стига до позитивното мислене. ;) Това е част от пътя.

Е да, Тибетеца казва, че езотерикът поставя семейството си пред себе си, народа си пред семейството си, човечеството пред народа си. Обаче... Мисля, че това не бива да се абсолютизира, особено когато друг народ с имперски (или поне хегемонистични) амбиции потиска собствения ни народ. Съжалявам, ако мнението ми по въпроса изглежда негативно, т.е. не в тон с темата, но "това е положението" - както пееше на времето покойният Тодор Колев. 

Е да, Тибетеца казва, че езотерикът поставя семейството си пред себе си, народа си пред семейството си, човечеството пред народа си. Обаче... Мисля, че това не бива да се абсолютизира, особено когато друг народ с имперски (или поне хегемонистични) амбиции потиска собствения ни народ. Съжалявам, ако мнението ми по въпроса изглежда негативно, т.е. не в тон с темата, но "това е положението" - както пееше на времето покойният Тодор Колев. 

Не точно народът потиска народа, или поне ако да, то става под заповедите на местните тирани. Без значение дали владеещи политическата, религиозната, или и двете власти.

Off Topic/А това се случва именно заради настоящият мироглед на колежката и, на също така за съжаление твърде много други глобализирали се(или още по-лошото приели идентичността на други държави)"българи", която/които не държи детето да приеме нашата национална идентичност и традиции.

Странното е, как гражданите на много по-"бели" от нас държави, си държат изключително много на идентичността, милионите гастербайтери от кюрдски и турски произход в тях, си държат на техните собствени идентичности...Не знам те какви точно по-добри от нашите националистични митове приемат и изповядват? Край на отклонението по темата. Повече този въпрос няма да развивам, защото ми е ясно, че бръмбарите от ничия глава, няма да успея да избия :)

Съвсем правилно - не държа и никога няма дори да се опитам да й ги натрапя. Тя така или иначе ще попие от мен разни "български" неща, това не мога да го спра, защото е част от моите нагласи и навици.

Децата от нейната генерация израстват в съвсем други условия. Още от малки имат търпимост към "различните". Още в детската градина имаха 7 дечица в групата с различен произход. Хора, като теб, дори не могат да си представят подобно "съжителство". Това не означава, че то не е факт. И си има своите добри, както и лоши страни. Лоши, когато "гостите" не се интегрират в обществото, в което живеят, и се опитват да му налагат разбиранията и традициите на тяхната си култура. Лоши, когато домакините, от друга страна, са пълни с предразсъдъци и нетърпимост към "гостите".

Да се интегрираш не означава да загубиш или да се отречеш от своя корен, а да се адаптираш към други, по-различни условия на живот. Това само може да те обогати. Онези, които са по-слабо адаптивни, поради някакви предразсъдъци, не живеят пълноценно в други общества. Което не им пречи да ги доят за кинти и други облаги, нали? Пък после да им викат, че са скапаняци... 

Редактирано от мохини (преглед на промените)

Съвсем правилно - не държа и никога няма дори да се опитам да й ги натрапя. Тя така или иначе ще попие от мен разни "български" неща, това не мога да го спра, защото е част от моите нагласи и навици.

Децата от нейната генерация израстват в съвсем други условия. Още от малки имат търпимост към "различните". Още в детската градина имаха 7 дечица в групата с различен произход. Хора, като теб, дори не могат да си представят подобно "съжителство". Това не означава, че то не е факт. И си има своите добри, както и лоши страни. Лоши, когато "гостите" не се интегрират в обществото, в което живеят, и се опитват да му налагат разбиранията и традициите на тяхната си култура. Лоши, когато домакините, от друга страна, са пълни с предразсъдъци и нетърпимост към "гостите".

Да се интегрираш не означава да загубиш или да се отречеш от своя корен, а да се адаптираш към други, по-различни условия на живот. Това само може да те обогати. Онези, които са по-слабо адаптивни, поради някакви предразсъдъци, не живеят пълноценно в други общества. Което не им пречи да ги доят за кинти и други облаги, нали? Пък после да им викат, че са скапаняци... 

Много добре мога да си представя съжителство, също и въпросната търпимост, ако нещата именно с това се ограничат в тази си част. Но някак си или не съм разбрал някои от предишните ти коментари, които не точно това казваха, или просто се опитваш сега да увърташ?

Много добре мога да си представя съжителство, също и въпросната търпимост, ако нещата именно с това се ограничат в тази си част. Но някак си или не съм разбрал някои от предишните ти коментари, които не точно това казваха, или просто се опитваш сега да увърташ?

Е, твоето неразбиране за тези неща, не е първото, с което се сблъсквам, няма и да е последното.

Имам преимуществото да разглеждам нещата и от двете страни на медала. И като емигрант, и като коренен жител на дадена държава.

Интеграцията неизбежно води до смяна на идентичността . Е , не веднага , но да кажем след ІІІ-то - ІV-то коляно .

Казано по друг начин , приобщаването на съзнанието към друго битие (защото съзнание без битие не може да съществува) неизбежно води до асимилация в него , или приобщаването никога не настъпва - за винаги оставаш чуждо тяло в тялото със съответните последствия.

Казано просто , по народному :"Не може хем таз работа в оназ работа , и хем душата в рая !" ......  :)

Ако се постарая , сигурно и "по-чиста" религиозна форма ще му намеря.... :)

Значи , отиваме на "Първородния Грях" и решаваме според собствените си критерии , без след това да оплакваме резултата - той може да се прогнозира с висока степен на достоверност !

Само да уточня, че това, че човек осъзнава "празнотата" на понятия като "културна/национална идентичност", "народ", "нация" и други подобни, т.е. това че осъзнава, че те са просто етикети, които нямат независима реалност, че са просто означения, съвсем не значи, че човек е нихилист и му е безразлично съхраняването на неговата собствена култура и просперитета на неговия народ. За пример бих дал Далай Лама, както и много други тибетски учители, които макар да гледат на всички тези идентичности по посочения в предното изречение начин, правят всичко зависещо от тях за съхраняването на тибетската култура.

Интеграцията неизбежно води до смяна на идентичността .

Изобщо не вървим по темата, но в този ред на мисли да те питам какво правим в ЕС. Защотото ЕС е организация на европейските народи с католически и протестнтски background. Така е била замислена първоначално. А ние исторически принадлежим към Православната цивилизация. Тъй че в случая имаме опит да предефинираме нашата културна идентичност или това дето му викат "цивилизационен избор".

..... Изобщо не вървим по темата, но в този ред на мисли да те питам какво правим в ЕС. Защотото ЕС е организация на европейските народи с католически и протестнтски background. Така е била замислена първоначално. ..

Дам, може и за Сирия да поговорим. :P

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.