Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Позитивното мислене пред Религията.

11 гласували потребители

1. 1. Щастливи ли сте?

• Да
      54%
      6
    • Не
      45%
      5
    • Само когато съм с близък човек
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Само да уточня, че това, че човек осъзнава "празнотата" на понятия като "културна/национална идентичност", "народ", "нация" и други подобни, т.е. това че осъзнава, че те са просто етикети, които нямат независима реалност, че са просто означения, съвсем не значи, че човек е нихилист и му е безразлично съхраняването на неговата собствена култура и просперитета на неговия народ. За пример бих дал Далай Лама, както и много други тибетски учители, които макар да гледат на всички тези идентичности по посочения в предното изречение начин, правят всичко зависещо от тях за съхраняването на тибетската култура.

Изобщо не вървим по темата, но в този ред на мисли да те питам какво правим в ЕС. Защотото ЕС е организация на европейските народи с католически и протестнтски background. Така е била замислена първоначално. А ние исторически принадлежим към Православната цивилизация. Тъй че в случая има пример за опит да предефинираме нашата културна идентичност или това дето му викат "цивилизационен избор".

Празнота е тогава, с извинение, когато и в сърцето е празно и най-често липсват известен брой  децилитри сиво вещество. Въпреки напредъка на науката, цивилизацията някак си не върви напред, (капитализъмът не разрешава, не се дава без кръв, не желаейки да се раздели с заграбените си финансови инструменти и икономическа, религиозна и политическа, а често и медийна власт и води военни конфликти, с цел да увеличава влиянието и капитала си), далеч не е дорасла да се събере в едно и да се нарече "Човечество", загърбвайки националността и патриотизма, а докато това не стане, те са най-добрият избор за хората в зависимост от месторождението им.

П.П. И Дай Лай лама ли намесихте. Олеле!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Отговори 140
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кой той?

Тибетеца (Джуал Кхул) е сред най-известните духовни учители, диктувал телепатично текстовете на книгите на Алис Бейли. Че и тези на Блаватска - доколкото знам.

Празнота е тогава, с извинение, когато и в сърцето е празно и най-често липсват известен брой  децилитри сиво вещество. Въпреки напредъка на науката, цивилизацията някак си не върви напред, (капитализъмът не разрешава, не се дава без кръв, не желаейки да се раздели с заграбените си финансови инструменти и икономическа, религиозна и политическа, а често и медийна власт и води военни конфликти, с цел да увеличава влиянието и капитала си), далеч не е дорасла да се събере в едно и да се нарече "Човечество", загърбвайки националността и патриотизма, а докато това не стане, те са най-добрият избор за хората в зависимост от месторождението им.

Напротив, колега, това става все по-често срещан факт в развитите държави.

Ще подпомогна разбирането със следния пример.

Аз съм с баща българин и майка с руски произход. Бащата на дъщеря ми е с баща фарнцузин и майка фламандка. Каква национална идентичност би предложил за моето дете?

Друг пример. Приятел българин и жена му - японка - имат дете и живеят в Белгия. Това дете с каква национална идентичност ще бъде?

Хайде, умни момчета сте, дерзайте по казуса. :)

Празнота е тогава, с извинение, когато и в сърцето е празно и най-често липсват известен брой  децилитри сиво вещество.

"Празнота" или "пустота" е синоним на независимо, необусловено съществуване. Нали не твърдиш, че коментираните категории имат някаква независима, трансцендентална, необусловена реалност/природа? Или мислиш, че понятието "българин" напр. има някаква абсолютна същност подобна на Платоновите идеи? ;)

–––––––––––––––––––––

Имено, разбирането, че всички тези неща са просто условности или етикети е пътя за постигането на това, за което говориш:

да се събере в едно и да се нарече "Човечество", загърбвайки националността и патриотизма,

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не точно народът потиска народа, или поне ако да, то става под заповедите на местните тирани. Без значение дали владеещи политическата, религиозната, или и двете власти.

Определено местните тирани ще настройват лесно народа си срещу друг народ, ако поданиците им имат шовинистичен манталитет или са зомбирани от шовинистична пропаганда. Ако обаче хората от народа са позитивно и правилно мислещи, не биха се подвели, а могат и едно Владайско въстание да спретнат на тираните. 

Само да уточня, че това, че човек осъзнава "празнотата" на понятия като "културна/национална идентичност", "народ", "нация" и други подобни, т.е. това че осъзнава, че те са просто етикети, които нямат независима реалност, че са просто означения, съвсем не значи, че човек е нихилист и му е безразлично съхраняването на неговата собствена култура и просперитета на неговия народ. За пример бих дал Далай Лама, както и много други тибетски учители, които макар да гледат на всички тези идентичности по посочения в предното изречение начин, правят всичко зависещо от тях за съхраняването на тибетската култура.

Изобщо не вървим по темата, но в този ред на мисли да те питам какво правим в ЕС. Защотото ЕС е организация на европейските народи с католически и протестнтски background. Така е била замислена първоначално. А ние исторически принадлежим към Православната цивилизация. Тъй че в случая имаме опит да предефинираме нашата културна идентичност или това дето му викат "цивилизационен избор".

П.П. И Дай Лай лама ли намесихте. Олеле!

Ами съвсем си объркаха понятията , замесвайки бъркоч от личност и държава.... :)

Що се отнася до това какво търсим в ЕС , търсим същото каквото търси и намери щата Делауер (примерно) в САЩ - някой ден София да стане столица на велика империя , като Вашингтон да кажем !  :)

Т.е. вървим според неизбежните исторически обстоятелства......но все ми се струва , че тъкмо САЩ ни помагат и ще ни помагат да запазим идентичността си.... :)

От друга страна погледнато , те пък Западна Европа са ритнали за нас....ама какво да правят и те завалийте - исторически процеси . Да не би да си въобразявате , че някога ще бъдем нещо различно от Източна Западна Европа. Това надявам се ще запази идентичността ни също.

Казано с други думи , ако управниците ни са мъдри можем да си останем "България на три континента !" или пък "От три крави мляко да сучим" ( :)). За съжаление обаче , такива моменти на просветление у тях изобщо не се забелязват , а дори напротив . Шайката окупирала България още през `44-та година не е родена за да лети....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

1.ако поданиците им имат шовинистичен манталитет

2.или са зомбирани от шовинистична пропаганда

3. Ако обаче хората от народа са позитивно и правилно мислещи, не биха се подвели,

"1" се постига чрез "2", макар и не само "2" да се използува, за въпросната манипулация.

3. Отделните хора, може би не толкова лесно, особено тези от тях които имат акъл и образование, но една от мерките за по-лесното манипулиране и зомбиране, без значение дали е с търговска(насърчаване на консумацията, в това число и чрез ФЕНообразуване, към определени търговски марки), шовинистична или друга цел, та една от мерките е снижаване качеството на образованието и опростачване на младите поколения - това съвсем успешно в момента се провежда у нас в България и, в това число, чрез удобни на управляващите(което често означава и удобни за съседни нам държави, на които "нашите" управляващи са предали(ъъъ, абе директно: ПРОДАЛИ) националните интереси на България), промени в учебниците по история с цел пълно изваждане или променяне на фактология, за да се изгубят, променят или омаловажат знанията за определени исторически събития с течение на времето. Въпреки това отделните хора, особено от старите поколения, които са с по-солидно образование не е лесно да се излъжат и подмамят, поне не поотделно. Младите са нещо друго, в паричните сделки те са вече съвсем като американци и евреи, не можеш и на пръста да им стъпиш, обаче иначе са ммм..., доста ограничени и лесни за манипулация, дори поотделно. Ако разглеждаме обаче нещата на ниво тълпа...Е, да не досаждам. Прочетете си сами за психологията на тълпата по намерени от Вас материали в мрежата

Ами съвсем си объркаха понятията , замесвайки бъркоч от личност и държава.... :)

Що се отнася до това какво търсим в ЕС , търсим същото каквото търси и намери щата Делауер (примерно) в САЩ - някой ден София да стане столица на велика империя , като Вашингтон да кажем !  :)

Т.е. вървим според неизбежните исторически обстоятелства......но все ми се струва , че тъкмо САЩ ни помагат и ще ни помагат да запазим идентичността си.... :)

От друга страна погледнато , те пък Западна Европа са ритнали за нас....ама какво да правят и те завалийте - исторически процеси . Да не би да си въобразявате , че някога ще бъдем нещо различно от Източна Западна Европа. Това надявам се ще запази идентичността ни също.

Казано с други думи , ако управниците ни са мъдри можем да си останем "България на три континента !" или пък "От три крави мляко да сучим" ( :)). За съжаление обаче , такива моменти на просветление у тях изобщо не се забелязват , а дори напротив . Шайката окупирала България още през `44-та година не е родена за да лети....

И за какво ти е тази идентичност?! Какво печелиш като се идентифицираш с една или друга нация, народ или етнос?

Едва ли в близко бъдеще ще има такива управници които да направят България толкова велика, че да се разпростре на три континента. Вместо да имаш такива мечти, е по-добре да се съсредоточиш върху себе си. Това поне ще ти бъде по-полезно.Иначе и македонците се мислят зда много велика нация, както и всяка една друга нация, иска да бъде над другите нации.. Но това едва ли има някаква практическа полза за отделният индивид. Това не може да те направи с нищо по-щастлив, освен да ти помпа напразно самочувствието.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

И за какво ти е тази идентичност?! Какво печелиш като се идентифицираш с една или друга нация, народ или етнос?

Едва ли в близко бъдеще ще има такива управници които да направят България толкова велика, че да се разпростре на три континента. Вместо да имаш такива мечти, е по-добре да се съсредоточиш върху себе си. Това поне ще ти бъде по-полезно.Иначе и македонците се мислят зда много велика нация, както и всяка една друга нация, иска да бъде над другите нации.. Но това едва ли има някаква практическа полза за отделният индивид. Това не може да те направи с нищо по-щастлив, освен да ти помпа напразно самочувствието.

Вместо да се хващаш буквално на думите ми , потърси смисъла в тях и въз основа на него си поразмърдай малко сивото....не мисля че е чак толкова сложно да откриеш хиперболата и нейния смисъл . По всичко изглежда , че в това е моята грешка....оказва се , че е сложно...

Естествено , че България никога не е била на три континента и никога няма да бъде (макар да е била на три морета!) и никак не е случайно , че тъкмо така съм го написал.... Поне това за кравите го разбра надявам се , което е едно и също .....не да ме обвиняваш после , че ви занимавам с млекопроизводство.... :)

Извинявам се ако затруднявам някого с това ! "Само с ядене не става ! Трябва и акъл!..." - това е една от другите ми любими реклами от телевизията...

Тогава приемете , че си бълнувам нещо си , което мен лично никак не ме притеснява....но е чудесен начин всеки сам да се претегли на кантара...

По същия начин като тебе четат Библията  да кажем , приемайки всичко 1:1 , и други такива неща , и после не знаят къде са и какво търсят там...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Вместо да се хващаш буквално на думите ми , потърси смисъла в тях и въз основа на него си поразмърдай малко сивото....не мисля че е чак толкова сложно да откриеш хиперболата и нейния смисъл . По всичко изглежда , че в това е моята грешка....оказва се , че е сложно...

Естествено , че България никога не е била на три континента и никога няма да бъде (макар да е била на три морета!) и никак не е случайно , че тъкмо така съм го написал.... Поне това за кравите го разбра надявам се , което е едно и също .....не да ме обвиняваш после , че ви занимавам с млекопроизводство.... :)

Извинявам се ако затруднявам някого с това ! "Само с ядене не става ! Трябва и акъл!..." - това е една от другите ми любими реклами от телевизията...

Тогава приемете , че си бълнувам нещо си , което мен лично никак не ме притеснява....но е чудесен начин всеки сам да се претегли на кантара...

По същия начин като тебе четат Библията  да кажем , приемайки всичко 1:1 , и други такива неща , и после не знаят къде са и какво търсят там...

Ами както и да въртиш думите, ми стана ясно, че се гордееш с историческите герои. Явно това ти дава самочувствие.

Капиталистка! :blink:

Вместо да се хващаш буквално на думите ми ,

Видя ли, че и аз се хващам. Само печалбата им е в главата. Нито етика, нито морал, нито чест. И майка си, и децата си ще продадат, ако им се предложи изгодна сделка, напук на евентуални твърдения в противното по страниците на темите из форумите.

Имаше наскоро...Все още се намира из мрежата един комедиен сериал...ммм: "Дарма и Грег". Мадамата странно гълъбче...Едно такова русичко, блондинчесто, обаче с къса коса, увличаща се при това сериозно от разни източни учения и религии иии май.. не помня, май и бойни спортове, или пък йога(?), присъщи принципно на някои източни народи с така малко по...ммм, дръпнати очи. Иначе мацето си беше хубаво(то оставаше да хванат няква грозотия за актриса), ролята позитивна, независимо от явното й плиткоумие, тя говореше наперено, често високопарно и й се случваше да изцепи доста добри попадения...по-скоро от късмет, отколкото поради размисъл...Но поне не беше както се казва съвсем дърво без корен(макар и глобалистка), щото и нейните родители, бяха съвсем същите. Баща й - дърт коцкар, майка й...еее...ами жена като за дърт коцкар :) Много се бях увлякъл по тази комедия и я следях редовно. Както казах: много добра, ситуациите добре слети в сценария, макар и само в рамките на съответният епизод, което не пречеше да има и нишка свързваща пък отделните епизоди един с друг.

Ей, какво прави позитивизмът. Уникални произведения, шедьоври, които увличат околните...Тогава когато обаче си решил да се отдадеш на направата, създаването на нещо, което ще им бъде сензорно достъпно(чрез визия, звук, комбинирано, тактилно, аромат,, вкус)...Да не се бърка с екстрасензорно(!), а не ако го ваеш, за да остане скрито и само за лична употреба.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Иначе мацето си беше хубаво(

Джена Елфман... Във филма е йога-инструктор.

Капиталистка! :blink:

Какво му е лошото на капитализма? :whist:

Какво му е лошото на капитализма? :whist:

Бъди бедна и ще разбереш. Такива са твърде много хора в страната...Какво шибано позитивно мислене, пред каквото и да е, не само религия, искаш от тези хора?

Бъди бедна и ще разбереш. Такива са твърде много хора в страната...Какво шибано позитивно мислене, пред каквото и да е, не само религия, искаш от тези хора?

Била съм.

Какво да ти кажа....Пирамидата на Маслоу, е много показателен пример.

Ташунките на Тангра са още по-показателен пример и са родно мерило за позитивизъм.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.