Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ключът към баланс и вътрешен мир

Featured Replies

преди 5 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

В случай, че желаеш нещо, а  не можеш, то първо трябва да дадеш. Колкото повече го желаеш това, а не можеш, то има два основни начина, за да го получиш:

1. Даваш повече. 

2. Даваш каквото можеш да си позволиш + собствен труд. 

:lol6:Пак произволни твърдения ! :lol6:

.............................

А е просто ! Най-елементарният пример :

Примерно Трябва $1 милион , а от една заплата колко да даваш ? :angry: Няма да ти стигне Времето на Вселената....:lol6:

Когато става дума за Искам , тези заблуди в твоите постове се използват и до никакъв баланс не водят...... .

На първо място е Трябва ! Става $1 милион чрез крадене , а не чрез даване..... :nono:

За да се постигне баланс следва да се ограничиш (корегираш) в Искането ! Каквото Може ! Т.е. човек да ограничи собствената си Лакомия !

.........................

Между другото , писано е в Библията .....между редовете , който го умее ! За да си богат , за да Искаш повече от колкото ти се полага , Трябва да можеш да лъжеш , да крадеш и биеш .....Едното да не го умееш , ще те излъжат , ще те окрадат и/или набият.....:nono:

Офффф ! Трудни неща за мислене , когато Духът "забрави" за Тялото - появяват се "хвърчила" всякакви ! Дай Боже , тогава поне Разумът да е на място си.....!:lol6:

• Отговори 704
  • Прегледи 101k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, by_chechi написа:

Трябва $1 милион

Понеже си ползвал "Малкия принц", то леей колко сте тъпи възрастните! :) 

Както казах баланс в тоя свят е наличен. 

Това за което ти говориш няма нищо общо с психологията, а с мирогледа. ;) 

Индивида по своята си същност може да постигне всичко. 

За какво ти е Един милион долара, ако не знаеш какво да ги правиш, а?! 

Само искането довежда до това: Само да искаш и да казваш: Трябва ми един милион. 

Елементарно е: Лесно спечелени пари = лесно се харчат и в случая кой печели, а?! 

Спирам до тук, защото останалото е икономически въпрос, а не до колко даден индивид е алчен или не. 

Нека да те попитам нещо: Има една "мокра поръчка" = за колко ще се навиеш, за да я свършиш ти, а?! 

Ключът към баланс и вътрешен мир се намира в отшелничеството и там са го намирали открай време. Преведено на съвременен език, баланс в една система може да се постигне, когато се изолира от външни влияния. 

Понеже това противоречи на двуполовият начин на възпроизводство при човека и колективният на производство, за всекиго е необходимо е да си изработи свой механизъм. Тепигьозите имат свое решение- не обръщат внимание, адаптивните- друго, социално ангажираните настояват за промяна на света.  

преди 58 минути, Търсещ истини написа:

баланс в една система може да се постигне, когато се изолира от външни влияния. 

Този извод по дефиниция е половинчат и в основата си погрешен ! :nono:

Може да се ограничат външните влияния , но не можеш се изолираш . Най-малкото - дишаш ......

.........................

Фактът показва , изводът е колко малко е необходимо за да съществуваш ! В същност основополагащ , но много , много частен случай .

А е известно , че когато само от едно , единично частно се правят изводи за общото , се пораждат Чудовища....Общото се извежда от множество частни . То за това е общо ! :nono:

Т.е. ако поставиш само подчертаното в твоя пост на първо и единствено място , и продължиш нататък  , неизбежно ще получиш Чудовище....:nono:

Примерно "Храмът на обречените".....:)

........................

Другото е Лакомия - както материална , така и идеална (разбирано в най-широкия смисъл на думата и за това не само негативно - малцина са тези които са способни да го разбират)......

Друг е въпросът колко е пълноценно това съществуване - при оценката се намесват множество други фактори .....На първо място Мързел и Агресия (пак разбирано в най-широкия смисъл на думата).....Следвано от степен на цивилизационно Развитие и изградена Обществена Ценностна Система ....Днес примерно Богът са парите....

За Развитието - само до преди 200-300 години , сладолед са яли само царе , принцове и принцеси . А даже Гай Юлий Цезар не е имал Ферари....:lol6:

преди 53 минути, Търсещ истини написа:

баланс в една система може да се постигне, когато се изолира от външни влияния. 

и тъй като не може да се изолира съвсем, човек не може по принцип да постигне напълно баланс и вътрешен мир. Дори да се изолира, вътрешните промени пак ще нарушават баланса и вътрешния му мир.

Обаче човек и общество са саморегулиращи се системи, т.е. имат механизми за противодействие на външните влияния, то в някаква степен могат да ги направят поносими. Не само за индивида, но е за някаква част от обществото, в  относително затворена система. Напълно отворената система е като разградена кошара и не може да осигури баланс и вътрешен мир. Заради това хората се затваряли в пещери, къщи и дворове...

преди 36 минути, Търсещ истини написа:

........човек не може по принцип да постигне напълно баланс и вътрешен мир.

Пак невярно твърдение , измислица.....Може бре ! :nono:

Поздравления ! 534775.gif Главата ти роди Чудовище - масова самоизолация :lol6:

Аз бях до тук . Не съм Незнаен Юнак , та да се боря с Чудовища ! :lol6:

..........пък ти при добро желание , върни се назад , даже още по-назад и Мисли ! Не си измисляй ! ......

заб. : Да си измисляш означава , да подменяш незнанието с някакво , каквото и да е то обяснение .

Макар това като мисловен процес да прави функционално усвояването на Незнанието и превръщането му в Знание , случаят не е този !

на 18.05.2013 г. в 10:11, by_chechi написа:

??? :))) - без коментар.... :)

преди 13 часа, by_chechi написа:

Аз бях до тук . Не съм Незнаен Юнак , та да се боря с Чудовища ! :lol6:

Похвално

Спрете коментарите, както и темите

преди 13 часа, Търсещ истини написа:

... човек не може по принцип да постигне напълно баланс и вътрешен мир.

Не ползвате правилните наркотици.

преди 11 часа, Търсещ истини написа:
  на 18.05.2013 г. в 10:11, by_chechi написа:

??? :))) - без коментар.... :)

Похвално

Спрете коментарите, както и темите

:lol6:

Светът се нуждае от Мислители , а не от Измислители ! :nono:

....щото от Измислители наспорил Бог "продукция" , а файда от нея - никаква....:)

....щото Измислителят може да те прати на ......течение.....

При това можеше само с една дума да се каже ! Истинската дума , кой знае защо тук се санкционира , но интелигентните са сещат ! :lol6:. Казано с други думи да стигнеш там за където не си тръгнал.... .:lol6:

Непрекъснато посочвам , неоспорени в същност от никой примери ! Разбира се , че се намират и "оспорващи" празнословия , произтичащи от празноглавие.... :nono:

Както би казал Ницше (доказано велик.....измислител !) - това е толкова човешко ! :)

По повод на горното , ето и материал за размисъл :

https://chitanka.info/text/2376-choveshko-tvyrde-choveshko

...който материал за размисъл , "обоснова" идеологически , а в определен смисъл и религиозно , пращайки човечеството в най-най-Нечовешките му изяви..... !!! :nono::nono::nono:

За любознателните и още за "извора" :

https://bg.wikipedia.org/wiki/Артур_Шопенхауер

https://bg.wikipedia.org/wiki/Имануел_Кант

....и още , и още....

След това , при съответна подготовка , би могло да се говори сериозно......

Или да се ползват готови , но верни и истински , простички и многократно проверени в Практиката "формули"...Което , по стечение на обстоятелствата правя.:nono:

С поздрав към всички дерзаещи :)

То си има дума съответстваща на това състояние мир със себе си и със света: смирение. Но за това е нужно да намериш равновесната точка в себе си; да станеш тази равновесна точка; да утихнеш, да наблюдаваш и действаш забравил за себе си. С кого ще си в конфликт тогава, след като ти - наблюдателят си се разтворил в наблюдаваното? И да има конфликт - той е някъде отвън, а не в теб. Можеш да го забележиш, да му въздействаш и евентуално да го разрешиш без да го пренасяш върху себе си.

преди 37 минути, Shiniasu написа:

И да има конфликт - той е някъде отвън, а не в теб. Можеш да го забележиш, да му въздействаш и евентуално да го разрешиш без да го пренасяш върху себе си.

Този конфликт не е някъде отвън , нито пък е в теб само:nono:

Този конфликт е заедно , неделимо цяло , във взаимодействие по между си . Казано точно - в единство !

И същността на решаване на който и да е Конфликт се изразява в неговото ограничаване , до затихване , превръщането му в ново качество ! 

Практически , ако искаш може и така да се каже - в случая външното е причината , а в теб е движещата сила .......Ораничаваш и двете ....до колкото можеш.....И със съответните следствия на ограничение на едното и/или другото.....

Т.е. (нека да съм ви омръзнал в повторенията си ) , ограничаване на Лакомията ! 

........................

Един от основните начини е да няма причина предизвикваща конфликт в теб (искаш Ферари примерно - купуваш си) ...т.е. да се прекрати причината .....! Такава причина за лакомия Гай Юлий Цезар примерно е нямал....между другото и Буда също .:)

на 23.07.2020 г. в 11:36, by_chechi написа:

Този конфликт не е някъде отвън , нито пък е в теб само:nono:

Този конфликт е заедно , неделимо цяло , във взаимодействие по между си . Казано точно - в единство !

И същността на решаване на който и да е Конфликт се изразява в неговото ограничаване , до затихване , превръщането му в ново качество ! 

Практически , ако искаш може и така да се каже - в случая външното е причината , а в теб е движещата сила .......Ораничаваш и двете ....до колкото можеш.....И със съответните следствия на ограничение на едното и/или другото.....

Т.е. (нека да съм ви омръзнал в повторенията си ) , ограничаване на Лакомията ! 

........................

Един от основните начини е да няма причина предизвикваща конфликт в теб (искаш Ферари примерно - купуваш си) ...т.е. да се прекрати причината .....! Такава причина за лакомия Гай Юлий Цезар примерно е нямал....между другото и Буда също .:)

Интересно е защо в един индивид се поражда вътрешен конфликт. 

Външни конфликти е ясно, той иска нещо, другия друго. 

За да (неправилно започнато изречение, но не сме във вид академичност. ) влезе във съответния вътрешен конфликт индивида явно не се е наложил над друг чужд. В тоя случаи се колебае как да реагира. Елементарните хора = реагират на момента, а другите започват да мислят. 

За да има "ново качество", то трябва да има "втора производна" = мисъл над минало събитие. След това анализ и най-накрая = резултат. 

Ако в материалния "свят" диалектиката е напълно приложима, то в духовния "свят" нещата са по-различни. 

В зависимост от това дали човек е материално обвързан (зависим) или духовно обвързан (зависим) се обосновава как той може да достигне въпросното "Ново качество". 

Диалектиката не е  меродавна, защото тя разглежда нещата само и единствено от материална гледна точка. 

Не си омръзнал на никой със словото за "Лакомията", просто си твърде материален човек. Няма лошо. 

Навремето в една компания демонстрирах с един гълъб какво е разликата между животно и човек = Има свой капацитет на стомаха си и проблематиката е, че хората са в състояние да повръщат, за да могат още и още да консумират. Това определено не е лакомия, а нещо друго. То е наглост!!!

Принципно в природата нищо не се губи. НО, показно да повръщаш и пак да се налапаш и то показно = това вече е вид психично заболяване = ..... което дали ще е свързано с материалното или духовното е без значение. Сега ми убягва точното понятие, но с приближение бих казал, че е Наглост!!! 

преди 13 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Интересно е защо в един индивид се поражда вътрешен конфликт. 

Конфликтът не е само вътрешен ! ........:nono:

..........................

Защото има цел на съществуване , която иска/не иска , следва да бъде удовлетворена......

Целта е безусловна - да се умножава и развива Живота . Това е Смисълът на съществуване ! ....

Омръзнало ми е да го повтарям :

I-ви закон на всяко (!) Живо : Усвоява околната среда за целите на собственото си съществуване .   

(заб. за кратко го наричам Лакомия)

При което се зараждат , проявяват и решават Конфликти (Съществени и несъществени ; основни , главни и неглавни ; вътрешни и външни ; ...... ) без никакво значение дали индивида , личността иска или не иска .

Индивида , решавайки ("принуден" е от Целта да го прави !) така възникващите Конфликти , по този начин може само да ограничава Лакомията....Съзнателно !

....оказва се голям проблем този основен закон на Живота да се съобразява.... :nono:

..........

За повече начални знания - тук :

https://bg.wikipedia.org/wiki/Диалектика

Остана ми още малко да допълня , но ме "хецнаха" .......по система ! И ето ти Конфликт - нематериален ! :)

От която система въобще не ми пука - решавам си вътрешните , субективни конфликти....! :lol6:(това и като пример !)

..........................

"....Индивида , решавайки ("принуден" е от Целта да го прави !) така възникващите Конфликти , по този начин може само да ограничава Лакомията.........Съзнателно !....."

Така възникват , проявяват се и се решават вътрешните , субективни за индивида , НЕматериални конфликти !

........, а то си е пак Лакомия - идеална ! Субективна Лакомия ! .....Лакомия , която не е на Тялото , а е на Съзнанието ! :nono:

(това защото ме етикираш не основателно , че съм " просто си твърде материален човек ". Просто не разбираш това което пиша....Ако разбираше , материалното щеше да приложиш върху нематериалното....:nono: . Обратното прилагане не е вярно ! :nono:)

Благодаря ! Нахраних се ! Удовлетворих , ограничавайки потребността  на собствената си Лакомия , Лакомия на Съзнанието ..... !:lol6:

..............................

Ама и ти си баш-бая Лакомчо , но се храниш с боклуци.....! Вместо да се захванеш сериозно за работа..... :nono:

преди 6 часа, by_chechi написа:

....оказва се голям проблем този основен закон на Живота да се съобразява.... :nono:

За цивилизацията се оказва проблем, а не за индивида. ;) 

Не си прав за лакомията. За да прояви вид лакомия, то било то животно или човек преди това трябва да е гладувало. 

Нека не го гледаме буквално това да си лаком. 

преди 5 часа, by_chechi написа:

Ама и ти си баш-бая Лакомчо , но се храниш с боклуци.....! Вместо да се захванеш сериозно за работа..... 

И защо мислиш, че и аз съм лаком, а?! Към момента не съм изпитвал вид глад било то физиологичен или духовно. 

Ту твоята диалектика увисва ... Какво, аз трябва да бъда разрушен ли, а?! Да, това ще стане, но как може да се случи с вид мъртвец това, а?! 

На един мъртвец не му е нужно ни храна, ни вода, ни въздух. Той вече е в друг свят. Да, може да имам проекция тук, но тя е само бледо подобие на какво съм бил в този свят. 

Към момента моя личен баланс и вътрешен мир е не само в апогея си, а над него. Разликата е в това, че сетивата ми все още работят. Успявам да контролирам своята физиология до колкото мога, а за всичко що не е от материален характер = има само и единстверно "права линия" ... = то не подлежи на вид третиране = не съм вече чувствителен и поради тази причина не проявявам съчувствие и всякакъв род човешки неща. 

Къде си видял един инвалид и то по пенсия да има желание за сериозна работа, а?! :) И що??? Какво ще му е потребно ... :) 

Не си ти този който да казва на друг какво му е потребно и че трябва да е "лакум" за ... как се изрази ... мда ... 

преди 5 часа, by_chechi написа:

Лакомия на Съзнанието

Моето съзнание е вече в пълен разпад = казва се еманация!!! Не го бъркай с еманципация при жените моля ... :) 

Не ти ли стана ясно, че съм а-социален, а?!  Не съм е-социален!!! ;) 

п.п. Диалектиката бе модна през изминалия век, а не сега. Сега няма и подобие на диалектика. Има регрес = Законът на "бетонната" джунглата е на власт!!! 

преди 43 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не ти ли стана ясно, че съм а-социален, а?!  Не съм е-социален!!! ;) 

Анорексия на Съзнанието....Гладен си , ама не го знаеш.... :lol6:.....от глад за Наука Съзнанието се самоизяжда....:lol6:

......за да не ти се случва , (при остъствие на Наука) трябва ти Религия....:lol6:

......................

Аз горе се майтапя или така да ти се струва , но ако прозреш майтапа ще видиш Истина ! :nono:

Една от причините за Анорексия : "....Осъзнавате, че сте човек, който опитва да е перфектен във всяко отношение, никога не се чувства удовлетворен и в същото време се тревожи прекалено за всеки детайл;.......Хората, които имат анорексия, най-често категорично отричат за съществуващ проблем......"

преди 2 минути, by_chechi написа:

Анорексия на Съзнанието....Гладен си , ама не го знаеш.... :lol6:

Цъ ... не познам ... :) 

Виж се ... поне едно попадение имаш = мъртъв съм!!!

Шо сега си лаком, а?! Не мое тъка ... :) 

Ма и тебе тъ е подхванало модата да стигнеш съвършенството и по-мале не щеш. :) 

преди 1 час, by_chechi написа:

Анорексия на Съзнанието....Гладен си

Позамислих се. На мен даже оставащото време на този свят не ми е потребно.

Та, не е анорексия моето, а липса на каквото и било съзнание ... Ти го кажа по-точно = не знам, че съм мъртъв. 

Това, не схващаш = Учудваш се, че някой е надживял дори и собствената си кончина. 

Това никоя диалектика не може да обясни = саморазрушението!!! Човек сам да си наложи на себе си лишение в името на друг!!!

Говори ми, че е движеща сила твоята диалектика, но определено грешиш!!! Не си признаваш. Нормално. 

• 3 месеца по-късно...

Обичай това, което имаш, преди животът да те научи да обичаш онова, което си имал !

0f128b59913cdcbadd50f36dbaae7de6_L.jpg

Той се обади по телефона и ѝ каза:

"Довечера трябва да се видим. Имам изненада за теб!"

Тя дълго се чуди какво ли е намислил, какво ли би ѝ подарил...

Може би телефон!?... Няколко пъти беше споменала, че нейният вече е остарял ...

Не, сигурно скъпа козметика...

Или ще я заведе до МОЛ-а. Толкова много харесваше една червена рокля ...

И после - вечеря в скъп ресторант, за която тя мечтаеше...

Мислите за възможни подаръци я бяха обсебили тотално!

Когато той ѝ се обади, че е пред тях, тя се разтрепери и трескаво започна да препуска по стълбите, влетя в колата и...

Ооо, Боже!

Пред очите ѝ стоеше кукла, а той щастлив ѝ каза: "За теб е!"

Идеше ѝ да заплаче.

Разочарована, тя грабна куклата и я запрати на пътя!

Той я погледна с недоумение и я попита:

"Но защо я изхвърли???"

– Защото не ми харесва! – бързо изрече тя и наистина се разплака.

Той изскочи от колата и отиде да вземе куклата, обърна се, беше твърде развълнуван.

Така и не успя да види приближаващата се кола. Последното, което видя, беше нейното разплакано лице.

В деня на неговото погребение, тя плачеше неспирно и притискаше куклата близо до сърцето си...

В този момент куклата проговори: "Ще се омъжиш ли за мен?"

Тя онемя и изпусна куклата, а от нея се търкулна кутийка с две халки!

ОБИЧАЙ ТОВА, КОЕТО ИМАШ, ПРЕДИ ЖИВОТЪТ ДА ТЕ НАУЧИ ДА ОБИЧАШ ОНОВА, КОЕТО СИ ИМАЛ!!!

източник: myvelikoturnovo.com

Мъдростта се крие в търпението

f6e558386fdb58e34c89a6e6ff6c5e37_L.jpg

Да си търпелив е сила на характера. Да калиш духa си, да подчиниш егото си, да замълчиш, когато ти идва да крещиш, са капчиците смелост, които откриваш в Себе си всеки път, когато проявиш търпение.

То не означава, че трябва да стоиш на едно място, да стискаш зъби и да не предприемаш нищо. Означава, че е нужно просто да се отпуснеш, да повярвaш в добрия резултат и да знаеш, че в крайна сметка търпението побеждава всичко.

Търпиш, когато се раждаш. И поемаш първата глътка въздух пак с търпение.

Търпиш, когато страдаш. И знаеш, че времето лекува всичко (най-вече душата).

Търпиш, когато си влюбен, чакайки минутките бързо да се изтърколят и да видиш отново любимия. Защото любовта е търпение.

Когато откриеш своята половинка, също търпиш. Защото семейното щастие преди всичко се основава на доверие, уважение, любов и голяма доза търпение.

Търпиш, когато довеждаш на бял свят собствените си деца. И пак с много обич, грижа и търпение ги отглеждаш.

Търпиш, когато си болен. Защото търпението е лекарство.

Търпиш, очаквайки повишение в службата. Защото да докажеш, че си добър в това, което правиш, е търпение и постоянство.

И накрая, сражавайки се с Живота, разбираш, че за да си победител, е нужно единствено търпение. И че мъдрите хора всъщност са търпеливите хора.

автор: Darini - Д. Тодорова източник: highviewart.com

преди 1 час, haidukpikaso написа:

ОБИЧАЙ ТОВА, КОЕТО ИМАШ, ПРЕДИ ЖИВОТЪТ ДА ТЕ НАУЧИ ДА ОБИЧАШ ОНОВА, КОЕТО СИ ИМАЛ!!!

Прочитайки разказа осъзнах, че моят разказ по проблематиката е нищожен и вехт. НО, както забелязаха някои = моето е глупост. 

За сметка на това, че познавам своята глупост, то мога да оценя творчеството на друг! 

Браво на автора на разказа! Изтънченост и оставам за малко онемял, защото знам за какво иде реч. 

п.п. Определено много хора не оценяват какво имат! Любовта на другия! 

Когато тръгнеш по своя път, сякаш цялата вселена се подрежда, за да ти помогне

https://www.btv.bg/video/shows/paparaci/videos/kogato-tragnesh-po-svoja-pat-sjakash-cjalata-vselena-se-podrezhda-za-da-ti-pomogne.html

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.