Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

Прочети малко и за Canon PowerShот G-сериите.

Благодаря Ви на всички за отговорите, за сега се спрях на този модел - http://zora.bg/nikon/d-3100-18-55vr-bag-8gb/17028. Според вас добро решение ли е, какво е мнението Ви за него ? 

Nikon D3100 Един мой приятел има такъв апарат и прави невероятни снимки :) Ако искаш може да изтегля няколко да ги видиш. 

Ще съм ти много благодарна. :)

• Отговори 687
  • Прегледи 79,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мнението ми е,че е един много добър фотоапарат за целите ти. Това е ентри-левел камера за начинаещи фотографи. Няма да сбъркаш ако го вземеш. Но не казвам,че и няма да ти е малко трудно да му свикнеш на настройките - един съвет- първо прочети цялата книжка на апарата и след това,ако не ти е ясно - питай!

Много "млади" фотографи правят тази грешка,мислейки си,че на тях не им трябват инструкции и така пропускат много от възможностите на апарата си.

Здравейте отново, след много четене по форуми и гледане на ревюта се спрях окончателно на Nikon D3200. Ще го купувам от технополис, тъй като видях, че е намален доста, но се чудя каква е разликата между 2та фотоапарата http://www.technopolis.bg/b2c/details/395233/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-NIKON-D3200-18-55-VR-II-KIT и http://www.technopolis.bg/b2c/details/393287/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-NIKON-D3200-18-55-KIT Много ще съм Ви благодарна ако ми разясните.

Комплектът от първия линк е с по-новата втора версия на китовия обектив, а от втория линк - с първата версия. Има разлика в конструкцията на обективите, а и от повърхностния тест, който съм правил, ми се струва, че втората версия е по-добра оптически. Препоръчвам ти я. 

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. Искам да попитам за помощ. Желая да си купя фотоапарат. Бихте ли ми разяснили малко?

Колебая се между един от тези модели: Samsung WB35F  ,  Canon Digital IXUS 145

Разглеждах, четох и двата ми изглеждат сходни, малки разлики.

Разлика в ISO при единия е по-голям коефициент, скорост на затвора и т.н. Някъде четох, че този модел Canon не поддържа оптично стабилизиране (http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_elph135/specifications Image stabilization Digital only). Почетох доста ама

Ако може да ми разясните, прочетох линка даден от капитана в първия пост, но все още ми е мъгла.

Ще се ползва като туристически, снимки на пейзажи, хора, ще се ползва и в затворени помещения - направо компактно и мултифунционално (а доно ама на дали).

П.П.

А какво бихте казали за този фотоапарат Canon Digital IXUS 265 HS?

Това са модели с малки матрици и "тъмни" обективи. Не са подходящи за снимки на слаба светлина, и в помещения.

И е желателно да имаш оптична стабилизация, ако бюджетът го позволява.

Ами да кажем, че бюджета е до или около 400-450 лв. Все пак няма да се занимавам професионално. Просто има много интересни неща и места, които искам да да заснема.

ЗДравейте,последно бях се спрял на http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=10598&show=additional  и следя промоциите да имат и чанта и карта.Днес видях и тази http://www.technopolis.bg/b2c/details/395233/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-NIKON-D3200-18-55-VR-II-KIT промоция и се чудя кой да взема от двата.Много ли е съществена разликата между двата модела освен ,че на Канона  има въртящ се екран.След много четене и ровене мисля ,че на Канона отговаря Никон5100.Пълен аматьор съм на тема фототехника и снимане.Но съм решил да си взема такъв фотоапарат.Моля за мнение.

• Автор

ЗДравейте,последно бях се спрял на http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=10598&show=additional  и следя промоциите да имат и чанта и карта.Днес видях и тази http://www.technopolis.bg/b2c/details/395233/P11050201~1/D-SLR-fotoaparat-NIKON-D3200-18-55-VR-II-KIT промоция и се чудя кой да взема от двата.Много ли е съществена разликата между двата модела освен ,че на Канона  има въртящ се екран.След много четене и ровене мисля ,че на Канона отговаря Никон5100.Пълен аматьор съм на тема фототехника и снимане.Но съм решил да си взема такъв фотоапарат.Моля за мнение.

Двата са почти равностойни (по мое мнение). Това, което горе-долу отговаря на Никон 5ххх е по-скоро 650Д, 700Д. Само че имам спомени че стабилизацията при Никон е малко особена за 1ххх,3ххх, 5ххх така че ще се налага да купувате специални обективи за тях. Докато при Канон можете да вземете всякакъв обектив (за DSLR класовете) и той ще работи

Има колеги, които са специалисти по Никон, нека те ви обяснят детайлите :)

Да мисля че четох за Никона за обективите че нямат мотор автоматично да се въртят.Дано не съм сгрешил и казал някоя глупост.

• Автор

Да мисля че четох за Никона за обективите че нямат мотор автоматично да се въртят.Дано не съм сгрешил и казал някоя глупост.

Някои обективи май имаха, не съм сигурен. ДОкато при Канон ако обектива има стабилизация тя действа (освен ако не я изключите от обектива)

На Никона като е VR значи е с автоматична стабилизация,но защо прочетох това за моторите на обективите не знам,може би се отнася за тези като за Канона-DC3 които са без автоматична стабилизация.

• Автор

На Никона като е VR значи е с автоматична стабилизация,но защо прочетох това за моторите на обективите не знам,може би се отнася за тези като за Канона-DC3 които са без автоматична стабилизация.

Не знам какво сте чел, за Никон аз лично така и не разбрах какво е точно положението.

За Канон: ако обектива има в означенията си IS то независимо от тялото, от 1100д то 1дх ще имате стабилизация (ако обектива може да се монтира на 1дх разбира се)

За Канон: ако обектива има в означенията си IS то независимо от тялото, от 1100д то 1дх ще имате стабилизация (ако обектива може да се монтира на 1дх разбира се)

На Канон има 2 положения: ако си с crop frame, можеш да ползваш всеки EF и EF-S обектив с пълна функционалност, ако си с full не можеш да ползваш EF-S.Това за стабилизацията на Никон, за пръв път го чувам, да не се бъркаш с автофокуса? Някои обективи на Никон нямат мотори и трябва да имаш тяло с вграден мотор за да правиш автофокус.
  • Автор

На Канон има 2 положения: ако си с crop frame, можеш да ползваш всеки EF и EF-S обектив с пълна функционалност, ако си с full не можеш да ползваш EF-S.Това за стабилизацията на Никон, за пръв път го чувам, да не се бъркаш с автофокуса? Някои обективи на Никон нямат мотори и трябва да имаш тяло с вграден мотор за да правиш автофокус.

Възможно е да се бъркам с автофокуса :)

Ок мерси,Ще изчакам още няколко мнения за двата модела и ще реша на кой да се спра.

Ок мерси,Ще изчакам още няколко мнения за двата модела и ще реша на кой да се спра.

На мен лично интерфейса на Никон 3xxx серията не ми хареса. Веднъж си играх с такъв и си спомням, че нещо много съществено се достъпваше само от менюто (т.е. не с отделно копче), но за съжаление не се сещам кое точно - може би ISO-то. Или го бяха скрили много добре, та не можах да го намеря. Вярно че имат Фн бутон, ама извинявайте... Тва DSLR ли е или таблет...

Редактирано от flare (преглед на промените)

От тези двата бих ти препоръчал Nikon-а. С него ще си малко по-добре откъм сравнително евтини и качествени обективи. Имай предвид, че точно този от линка ти е с новата версия на китовия обектив - с копче за заключване в прибрано положение. Иначе оптически ми се струва, че е по-добър от стария.

flare, точно така е - при D3xxx няма отделно изведен бутон за ISO. Което според мен не е голям проблем. Ниският клас по принцип не е насочен към хора, които ще снимат интензивно при променяща се светлина, и ще правят постоянни промени в настройките. И ако е толкова важно, Fn бутонът може да се настрои за целта.

Освен това с малко практика човек свиква достатъчно бързо да си прави настройките и от дисплея. Бутонът "i" е еквивалентен на "Q" бутона на трицифрените Canon-и. 

flare, точно така е - при D3xxx няма отделно изведен бутон за ISO. Което според мен не е голям проблем. Ниският клас по принцип не е насочен към хора, които ще снимат интензивно при променяща се светлина, и ще правят постоянни промени в настройките. И ако е толкова важно, Fn бутонът може да се настрои за целта.Освен това с малко практика човек свиква достатъчно бързо да си прави настройките и от дисплея. Бутонът "i" е еквивалентен на "Q" бутона на трицифрените Canon-и.

Изцяло лично мнение (щото съм съгласен, че човек с всичко свиква):Не съм съгласен за логиката, че човек който си е купил DSLR, пък било и нисък клас няма да (иска да) снима при кофти условия. Хич не съм и съгласен, с оправдание за осакатен интерфейс - който би трябвало да е едно от огромните предимства на DSLR-ите - обикновено сапунерките просто се настройват по-бавно, дори и да имат съответните възможности. Аз снимам с нисък клас тяло, че и много старо при това, на което обаче с 1 копче сменям всичко, което ми трябва. И подчертавам, че редовно ми се случва да сменям исото в движение, без да си спирам да визирам. За мен липсата на отделно копче за това е голям проблем, и не бих го преглътнал - в смисъл за няколкото минути, през които разглеждах този апарат ми направи впечатление - значи смятай. Примерно ми е проблем и че на моя го няма изкарано и на визьора, но това се преживява някак, като знам наизуст позициите. А това че може да се изведе на функционалния - ок, но ме лишава от възможността да сложа нещо друго там - примерно аз за това ползвам компенсацията на флаша, която също се налага често да се бута при динамично осветление. В крайна сметка точно това е важен параметър и се ползва много. Точно толкова колкото експозицията и скоростта. Как щеше да реагираш, ако за тях нямаше копче? Несериозно е да не се изкара на DSLR, във време дето някои приложения на таблети го имат на едно докосване...

Изцяло лично мнение (щото съм съгласен, че човек с всичко свиква):

И моят пост е лично, субективно мнение  :handshake: . По-голямата част от снимките ми са на дневна светлина, снимам на ISO 100, и затова не ми се налага да го сменям често. 1100D-то ми е на около 7000 кадъра, от тях да има най-много 3-4 тестови, на нещо различно от 100.

Всяка една марка и модел си има разлики в управлението, които на един му пасват, на други - не. Затова е най-добре (ако не и задължително) DSLR-ът да се пробва в магазина преди покупка.

Доколкото си спомням, ти снимаше с 400D, нали? Не че е от особено значение, бутоните на 3- и 4-цифрената серия следват една и съща логика, с малки промени.

Публикувано изображение     Публикувано изображение

На мен, като ползващ и двете марки, ми е много чудно защо при Nikon на четирипосочния бутон, и на "ОК" в центъра му, в режим на снимане не са присвоени никакви функции! Спокойно можеше да е както Canon. Или поне "ОК"-то да е програмируемо. Ама - не.

По този начин умишлено се опитват да "стимулират" клиентите си да купуват по-високия клас, мисля :) .

Има неща, които пък ме дразнят в управлението на Canon. Например - за изтриването на снимка трябва да се натиснат 3 различни бутона!  :ohmy:  Докато при Nikon - 2 последователни пъти "кошчето" . Или пък след снимане Canon дава само няколкосекундно превю на снимката, и толкова. Ако искаш да зуумнеш, и да разгледаш отблизо, трябва допълнително да натискаш "Play". Докато при Nikon директно се минава в напълно функционален режим на възпроизвеждане.

Могат да се намират още много дребни разлики. Те не определят коя марка е "по-добра", нещата са до индивидуални предпочитания.

На мен, като ползващ и двете марки, ми е много чудно защо при Nikon на четирипосочния бутон, и на "ОК" в центъра му, в режим на снимане не са присвоени никакви функции! Спокойно можеше да е както Canon.

+10. Точно това имах предвид.

Така,днес отидох в Технополиса и го видях на живо Никона и го взех.Имаха и още един комплект неотворен още и го отвориха направихме проверка дали всичко си е добре и това е.Целият комплект съдържа Чанта,карта и фотоапарата с обектива VR2-kit.И почвам са го разучавам,има цяла книжка на български  само докато я прочета ще минат два дни. :)  :)

• Автор

Така,днес отидох в Технополиса и го видях на живо Никона и го взех.Имаха и още един комплект неотворен още и го отвориха направихме проверка дали всичко си е добре и това е.Целият комплект съдържа Чанта,карта и фотоапарата с обектива VR2-kit.И почвам са го разучавам,има цяла книжка на български  само докато я прочета ще минат два дни. :)  :)

Поздравления. Сега прочетете цялото ръководство и разучете всички контроли на камерата за да можете да го ползвате ефективно :)

И моят пост е лично, субективно мнение  :handshake: . По-голямата част от снимките ми са на дневна светлина, снимам на ISO 100, и затова не ми се налага да го сменям често. 1100D-то ми е на около 7000 кадъра, от тях да има най-много 3-4 тестови, на нещо различно от 100.

Всяка една марка и модел си има разлики в управлението, които на един му пасват, на други - не. Затова е най-добре (ако не и задължително) DSLR-ът да се пробва в магазина преди покупка.

Доколкото си спомням, ти снимаше с 400D, нали? Не че е от особено значение, бутоните на 3- и 4-цифрената серия следват една и съща логика, с малки промени.

Публикувано изображение     Публикувано изображение

На мен, като ползващ и двете марки, ми е много чудно защо при Nikon на четирипосочния бутон, и на "ОК" в центъра му, в режим на снимане не са присвоени никакви функции! Спокойно можеше да е както Canon. Или поне "ОК"-то да е програмируемо. Ама - не.

По този начин умишлено се опитват да "стимулират" клиентите си да купуват по-високия клас, мисля :) .

Има неща, които пък ме дразнят в управлението на Canon. Например - за изтриването на снимка трябва да се натиснат 3 различни бутона!  :ohmy:  Докато при Nikon - 2 последователни пъти "кошчето" . Или пък след снимане Canon дава само няколкосекундно превю на снимката, и толкова. Ако искаш да зуумнеш, и да разгледаш отблизо, трябва допълнително да натискаш "Play". Докато при Nikon директно се минава в напълно функционален режим на възпроизвеждане.

Могат да се намират още много дребни разлики. Те не определят коя марка е "по-добра", нещата са до индивидуални предпочитания.

Според мен много от нещата, които липсват в D3*** и D5*** на Nikon, съвсем спокойно могат да се докарат на ниво софтуер - виж как от бутончетата за Zoom само едното се ползва като "помощ" - в този ред на мисли поне едното можеше да е ISO, баланс на бялото и т.н.

Според мен логиката е такава, че след време като надрастнеш този клас тяло, да поискаш да си купиш по-скъпо. Така или иначе даже и да имаше повече копчета в ниския клас, все още щеше да има ограничения откъм хардуер - големина на буфера, брой кадри в секунда и прочее.

Колкото до копчетата за посока - ами те даже и в D4s не се използват за нещо, различно от това да си избереш AF точка. Според съвсем кратките ми сблъсъци с Canon, за същото нещо трябва да натиснеш първо едно копче (едното, което се пада на десния палец), и след това копче за посока, нали?

@flare - компенсацията на светкавицата я има в ниския клас директно и без да настройваш функционалния бутон, просто е малко по-завъртяно - трябва да натиснеш едновременно бутончето за светкавицата, това за компенсация (+/-) и да завъртиш врътката.

Колкото до D3200 срещу 600D - вярно, вече е купен, но все пак да кажа, че според мен по-уместно е да се сравняват Nikon D5*** с Canon 600/650/700D, пък D3*** са по-сравними с 1100/1200D.

Според мен много от нещата, които липсват в D3*** и D5*** на Nikon, съвсем спокойно могат да се докарат на ниво софтуер - виж как от бутончетата за Zoom само едното се ползва като "помощ" - в този ред на мисли поне едното можеше да е ISO, баланс на бялото и т.н.

Е точно, ама точно за това се дразня. Имат копчета не ги ползват.

@flare - компенсацията на светкавицата я има в ниския клас директно и без да настройваш функционалния бутон, просто е малко по-завъртяно - трябва да натиснеш едновременно бутончето за светкавицата, това за компенсация (+/-) и да завъртиш врътката.

На моя не работи, но дори и да работеше по описание ("бутончето за светкавицата") изглежда да е за вградената, а аз ползвам външна светкавица. А не ползвам нейните копчета, защото е мъничко по-бавно - ръцете ми все пак са на апарата. Но ако можеше (за съжаление на моя не може) бих сложил там бракетинга, а светкавицата щях да си я нагласям от нейните.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.