Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

Ще направи 200-250 хиляди снимки и чао, ново тяло трябва (не мерси)! До като при сапунерките както вече казахте може и милион снимки да направи, че и повече, стига нещо друго да не се повреди!

Извини ме за откровеното мнение, но ти изобщо не си се замислил, какво казваш. Това е най-глупавият аргумент в полза на сапунерките, който съм чувал. Нали имаш фотоапарат - виж брояча. Колко снимки си направил с него досега? А за колко време?Аз не снимам малко. Поне така си мисля. Имал съм дни с по над хиляда снимки - сватби на приятели, партита... Е, общо правя около 10-12к снимки годишно...Нека приемем, че ти ще снимаш два пъти повече от мен - ако не си фотограф и работиш нещо, не мога да си представя откъде ще намериш време и сцени за толкова, но нека да приемем, че ще правиш по 20000 снимки годишно или средно над 50 на ден... за 200 хиляди кадъра това са 10 години...Отделен въпрос е, че не познавам нито един толкова ентусиазиран, който да е изтърпял сапунерка за такъв период от време.
  • Отговори 687
  • Прегледи 79,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ми не, само около 1000 снимки правя на едно излизане (средно за един ден говоря)! Нали все пак фотоапарата е за това - да се снима! Това означава, че ако снимам всеки ден то за една година ще имам над 200-250 хиляди (нека да са максимум 100 хиляди да речем)! Пак ми е малко! А колкото повече кадъра може да направи то толкова е по-добре! 200-300 хиляди за мен лично са си прекалено малко в сравнение с милиона (че и отгоре) на сапунерките! Нищо лично - мое мнение и не ангажирам никой с него ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Ми не, само около 1000 снимки правя на едно излизане (средно за един ден говоря)! Нали все пак фотоапарата е за това - да се снима! Това означава, че ако снимам всеки ден то за една година ще имам над 200-250 хиляди (нека да са максимум 100 хиляди да речем)! Пак ми е малко! А колкото повече кадъра може да направи то толкова е по-добре! 200-300 хиляди за мен лично са си прекалено малко в сравнение с милиона (че и отгоре) на сапунерките! Нищо лично - мое мнение и не ангажирам никой с него ;)

Не ми отговори на въпросите: от колко време имаш апарат и колко общо снимки си направил от тогава? Едва тогава ще обсъждаме малко ли са 100-150к кадъра и дали има сапунерка на света, която в реални условия е издържала (без да стигаме до затвора - механика на обектива, състояние на оптиката, корпус, светкавица и т.н.) един милион кадъра...

П.П. Колко батерии сменяш за 1000 снимки?

Редактирано от flare (преглед на промените)

Не помня точно от кога (може да е около година, или година и половина), но щом един терабайт не ми стига за съхранение само на оцелелите снимки, значи не са чак толкова малко (а изтритите са сигурно тройно, дори четворно повече)! Все пак не съм професионалист, че да няма размазани и нефокусирани снимки (а и без визьор при силно слънце е още по-зле)! Разликата я разбрах, когато ползвах FZ38-цата на колегата! Имам четири батерии за моята сапунерка, като правя от 300 до 350-400 кадъра с една батерия! Ако не го изключвам между сниманията макс до 300 кадъра, но ако го изключвам стига спокойно до 350-400! И четирите батерии са стари при това! Та не разбрах какво хубаво има в това да направиш 200-250 хиляди кадъра и да изхвърлиш тялото, защото е спряло да снима?! 

Здравейте,

Реших да закупя DLSR фото-апарат,но съм в лека дилема.Ходих в магазини,разпитвах продавачи,гледах тестове,правих среавнения и в крайна сметка опрях до тези два модела на NIkon.Бюджетът който мога да отделя е до около 1200лв.( това е за тяло + обектив/и).Ще опиша основни неща който забелязах като разлики в моделите Д3300,Д5100 от интернет сайта на Nikon.

.................................

Можете ли да споделите според вас кой модел леко превъзхожда другият и да ме насочите - Благодаря :)

Основната разлика между D3xxx и D5xxx сериите на Nikon е въртящият се дисплей при вторите. Освен това имат някои екстри в повече, които не се знае дали ще са ти нужни.

Другото е, че D3300 е с по-нова матрица, с повече мегапиксели, но с по-добри показатели. Така че избери него, освен ако не държиш на подвижния дисплей.

И по възможност го вземи с 18-105 VR, а не с 18-55 VR.

Та не разбрах какво хубаво има в това да направиш 200-250 хиляди кадъра и да изхвърлиш тялото, защото е спряло да снима?! 

Пламене, грешно си разбрал. Няма такова нещо - да изхвърляш тялото :lol6: 

Затворът може да дефектира на няколко хиляди, или на няколкостотин хиляди кадъра. Много е относително. Но дори и в такъв случай, просто се сменя в сервиз. Той е консуматив, нещо като съединителя на автомобила. Смяната струва около 150-200 лв, в зависимост от модела.

• Автор

... Та не разбрах какво хубаво има в това да направиш 200-250 хиляди кадъра и да изхвърлиш тялото, защото е спряло да снима?! 

Никой не казва че след толкова кадри камерата ще спре да работи, може да изкара половин или или даже цял милион. И след това я даваш на ремонт и продължаваш.

И ме извини, но според мен 10к снимки на година е нормално, лично на мен ми е трудно да разбера какво толкова снимаш че да правиш 1000 на едно излизане :)

Пламене, грешно си разбрал. Няма такова нещо - да изхвърляш тялото :lol6:

Затворът може да дефектира на няколко хиляди, или на няколкостотин хиляди кадъра. Много е относително. Но дори и в такъв случай, просто се сменя в сервиз. Той е консуматив, нещо като съединителя на автомобила. Смяната струва около 150-200 лв, в зависимост от модела.

От вашите коментари съм останал явно с погрешно впечатление, понеже говорехте, че като спре да снима се купува ново тяло, а това за мен си е прекалено висока цена!

...лично на мен ми е трудно да разбера какво толкова снимаш че да правиш 1000 на едно излизане :)

Капитане тези кадри в повечето случаи са експерименти, а от тях дали остават 350 до 500, които съхранявам (предимно семейни снимки от излети, цветя, облаци, пейзажи и други подобни)! Все нещо не ми харесва и повтарям снимането колкото пъти е необходимо! Даже повечето пъти ги трия несполучливите още от фотоапарата, защото картата ми е само 4 гигабайта!

• Автор

От вашите коментари съм останал явно с погрешно впечатление, понеже говорехте, че като спре да снима се купува ново тяло, а това за мен си е прекалено висока цена!

Капитане тези кадри в повечето случаи са експерименти, а от тях дали остават 350 до 500, които съхранявам (предимно семейни снимки от излети, цветя, облаци, пейзажи и други подобни)! Все нещо не ми харесва и повтарям снимането колкото пъти е необходимо! Даже повечето пъти ги трия несполучливите още от фотоапарата, защото картата ми е само 4 гигабайта!

Пламене, който иска повече кадри (без ремонт) си купува горния или по-горния клас, те издържат по половин и нагоре милиона снимания

АКо е за експерименти ще е по-разумно да си купиш по-добра камера и голямата част от експериментите да ги правиш пред компютъра :)

Plamen74, бъркаш броя на нулите ,приятел. Намали ги с по една на всяка твоя цифра и вече ще ти повярвам.

Да направиш 1000 кадъра за 1 ден - това е глупост,извинявай,но е така!

Покажи ми "сапунерка",която е издържала това - невъзможно е за нисък клас фотоапарат да издържи толкова. Всяка техника в днешно време се прави с определен живот (най-често гаранцията + няколко месеца). 

Сапунерките са направени за хора,които не могат да снимат професионално, или просто не искат. Направени са да се счупят - затова и са евтини - като се счупи,купуваш нов фотоапарат.

ДСЛР-ите също имат определен живот (определен от производителя,не от потребителя) ,но разликата е там,че тази техника е за "професионалистите",тоест за хора,които знаят какво правят - затова и е направена по-добре. Но все пак е техника - чупи се,макар и по-късно от другите фотоапарати.

Колкото до батериите - ами съвсем нормално е да правиш 300-400 кадъра с една - моят Olympus E-PL1 държи около 350 кадъра с едно зареждане и без много светкавица.

Plamen74, бъркаш броя на нулите ,приятел. Намали ги с по една на всяка твоя цифра и вече ще ти повярвам.

Да направиш 1000 кадъра за 1 ден - това е глупост,извинявай,но е така!

Покажи ми "сапунерка",която е издържала това - невъзможно е за нисък клас фотоапарат да издържи толкова. Всяка техника в днешно време се прави с определен живот (най-често гаранцията + няколко месеца). 

Сапунерките са направени за хора,които не могат да снимат професионално, или просто не искат. Направени са да се счупят - затова и са евтини - като се счупи,купуваш нов фотоапарат.

ДСЛР-ите също имат определен живот (определен от производителя,не от потребителя) ,но разликата е там,че тази техника е за "професионалистите",тоест за хора,които знаят какво правят - затова и е направена по-добре. Но все пак е техника - чупи се,макар и по-късно от другите фотоапарати.

От тези около 1000 снимки дали остават после 250-300, които съхранявам в компютъра си или в Dox.bg! Не знам колко е издържлива сапунерката (TZ-3), но преди време писах тук във форума (не знам дали не беше в другата тема), че паднах с нея т.е. върху нея (и то на стъпала направени от камък) и все още бачка без грижи! Колкото до това, което си писал за DSLR-ите именно за това казах, че FZ1000 е тъкмо като за мене, защото от сапунерките е един инч сензор, има голям зуум, а и няма да ми се налага да сменям оптика, за да снимам макро! Професионално нямам намерение да се занимавам, и за това казах, че DSLR за сега не ми е нужен!

п.с.Не е случайно, че Капитана отбеляза точно това  ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Не е нужно да искаш да се занимаваш професионално, за да си купиш DSLR. Минало е времето, в което "DSLR" се асоциира само и единствено с професионално ползване и ценови клас $3000-4000 (и нагоре) за тяло. Вярно е, че не за всички е оправдана покупка, но даже и за занимание като хоби ако снимаш известно време даже и с най-нисък клас DSLR, в общия случай няма да искаш да се върнеш на сапунерка. Добър компромис според мен е безогледалка с micro 4/3 матрица или подобна, или пък компактните изпълнения на Fuji с APS-C матрица.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

• Автор

Не е нужно да искаш да се занимаваш професионално, за да си купиш DSLR. Минало е времето, в което "DSLR" се асоциира само и единствено с професионално ползване и ценови клас $3000-4000 (и нагоре) за тяло. Вярно е, че не за всички е оправдана покупка, но даже и за занимание като хоби ако снимаш известно време даже и с най-нисък клас DSLR, в общия случай няма да искаш да се върнеш на сапунерка. Добър компромис според мен е безогледалка с micro 4/3 матрица или подобна, или пък компактните изпълнения на Fuji с APS-C матрица.

Единствения по-сериозен проблем на снимането с огледално-рефлексен е че ако искаш да покриваш подобен диапазон на зум, който имаш при сапунерка ще трябва да се оборудваш и с допълнителни обективи. За това си мисля че конкретно за Пламен една бридж, суперзум камера ще е много добро решение. Възможен вариант е 4/3, но там обективите също не са от евтините, а и няма много голям избор (поне не такъв, какъвто е при DSLR)

Капитане, май само ти ме разбираш :D Така, за да не разводняваме темата с разговори за фотоапарати при условие, че си има тема се прехвърлям там с въпроса си: Цък

RudeBoy - благодаря за смисленият и точен отговор,както и на останалите съфорумници :).

Единствения по-сериозен проблем на снимането с огледално-рефлексен е че ако искаш да покриваш подобен диапазон на зум, който имаш при сапунерка ще трябва да се оборудваш и с допълнителни обективи. За това си мисля че конкретно за Пламен една бридж, суперзум камера ще е много добро решение. Възможен вариант е 4/3, но там обективите също не са от евтините, а и няма много голям избор (поне не такъв, какъвто е при DSLR)

Ами да, но и аз както преди снимах със сапунерка с 8-10-кратен зум, така сега вече почти две години съм само с 35 милиметра, а следващият ми обектив сигурно също ще е пак твърд светлосилен, да кажем 50. Точа лиги и на 105 f/2.8 macro.Според мен донякъде е проблем подходът, с който се правят сапунерки - заради малката матрица (не е като да не е обсъждано какви проблеми носи тя) се получава сравнително лесно дълго еквивалентно фокусно разстояние (примерно 1000 mm), и хората свикват с 10-20-кратен (че и повече) зуум и се чудят след това какво точно стъкло да купят с първия DSLR. Според мен с 2-3 внимателно подбрани обектива може да се покрие поне по-широката част от обхвата на даден турбозуум, но пък качеството ще е чувствително по-добро.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

• Автор

Ами да, но и аз както преди снимах със сапунерка с 8-10-кратен зум, така сега вече почти две години съм само с 35 милиметра, а следващият ми обектив сигурно също ще е пак твърд светлосилен, да кажем 50. Точа лиги и на 105 f/2.8 macro.Според мен донякъде е в известна степен проблем подходът, с който се правят сапунерки - заради малката матрица (не е като да не е обсъждано какви проблеми носи тя) се получава сравнително лесно дълго еквивалентно фокусно разстояние (примерно 1000 mm), и хората свикват с 10-20-кратен (че и повече) зуум и се чудят след това какво точно стъкло да купят с първия DSLR. Според мен с 2-3 внимателно подбрани обектива може да се покрие поне по-широката част от обхвата на даден турбозуум, но пък качеството ще е чувствително по-добро.

Съгласен съм изцяло, в момента съм в 24-105 (кроп 1.6) и ми  стига в 80-90% от случаите. Но проблема на огледално-рефлексните е цената, 2-3 обектива могат да излязат доста дебело

...Покажи ми "сапунерка",която е издържала това - невъзможно е за нисък клас фотоапарат да издържи толкова. Всяка техника в днешно време се прави с определен живот (най-често гаранцията + няколко месеца). 

Сапунерките са направени за хора,които не могат да снимат професионално, или просто не искат. Направени са да се счупят - затова и са евтини - като се счупи,купуваш нов фотоапарат...

Не знам да може да се броят кадрите на сапунерките, но ако номера на самата снимка е показателен, то моята в момента показва P1260863

Виж сам:

Публикувано изображение

И не съм съгласен с твоята теория, че нещо работи до край на гаранцията + няколко месеца! Имам нещо което си бачка почти 20 години след гаранцията и още не е ходило на ремонт, така че теорията ти пропада от всякъде - нищо лично ;)

Не знам да може да се броят кадрите на сапунерките, но ако номера на самата снимка е показателен, то моята в момента показва P1260863

Виж сам:

Публикувано изображение

И не съм съгласен с твоята теория, че нещо работи до край на гаранцията + няколко месеца! Имам нещо което си бачка почти 20 години след гаранцията и още не е ходило на ремонт, така че теорията ти пропада от всякъде - нищо лично ;)

Доколкото знам, DSLR тела от потребителски клас се тестват примерно на 100 000 сработвания на затвора, но това е просто контрол на качеството - може да ти попадне лоша бройка и да изгърми след хиляда кадъра, но може и да имаш късмет и да си щракаш няколко пъти по 100 000.

Виж сам:

Публикувано изображение

Панасоник номерират снимките си по следния начин.

Първите двa знака са винаги P1. Следващите две са поредния номер на папката - почва от 0. По принцип папка се сменя на 999 снимки - не знам защо имат 4 цифри като им стигат 3. Направил си 26863 снимки. Сега остава да ни кажеш, за колко време си ги направил и почваме да смятаме за колко време ще счупиш затвора на DSLR-a.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Някак си се разколебах да събирам пари за DSLR колкото и добри да са те! Причината е именно в живота на тялото (по точно на затвора)! Ще направи 200-250 хиляди снимки и чао, ново тяло трябва (не мерси)! До като при сапунерките както вече казахте може и милион снимки да направи, че и повече, стига нещо друго да не се повреди! За това мисля, че FZ1000 за който стана дума с 1"-вия сензор си е точно като за мене (но за сега няма начин да събера парите за съжаление)! Ех, ако имаше такъв сапунер като FZ1000, но с фул фрейм сензор, то не знам как щяха да стоят нещата - мечти :D

Пропускаш три неща за Panasonic FZ1000 ;) .

Първо - "зуумът" няма да ти е достатъчен. Обективът в дългия си край е 400 мм (FF екв.). Това отговаря приблизително на 250 мм при тяло Canon с кроп матрица. Аз имам такова тяло (1100D), и го ползвам точно с обектив до 250 мм. В много случаи ми идва малко приближението. А ти си свикнал даже на повече от мен.Така че това ще ти е проблем.

Второ - макрото. Можеш да снимаш от  3см, но тогава обективът ще е в широкия си край ! И не ми се вярва да постигнеш голямо увеличение. Не и толкова, колкото може да ти даде DSLR с подходящия обектив.

И трето :) - FZ1000 има хибриден затвор. Тоест и механичен, и електронен. И можеш да избираш кой от двата да ползваш. Не съм много наясно с нещата, но ми се струва, че ако се развали механичният, едва ли ще можеш да караш само на електронен. По-скоро пак ще опреш до сервиз. Така че отпада още един аргумент против DSLR-а.

За твоите цели бих препоръчал стабилизирано тяло - някой Pentax втора ръка например. Добавяш му един Tamron 70-300, нещо универсално от типа на Sigma 17-70, и си готов.

За момента най-големия му недостатък си остава цената от 1669,00лв. (ако не броим теглото му от 831 грама), а този троен комплект е по-евтин от него:  Canon EOS 600D, 18MP, Черен + Троен комплект обективи 18-55 мм DC + 75-300 мм DC + EF 50 мм f/1.8 на цена от 1579,99лв. :D

За момента най-големия му недостатък си остава цената от 1669,00лв. (ако не броим теглото му от 831 грама), а този троен комплект е по-евтин от него:  Canon EOS 600D, 18MP, Черен + Троен комплект обективи 18-55 мм DC + 75-300 мм DC + EF 50 мм f/1.8 на цена от 1579,99лв. :D

Точно този троен комплект не струва, заради обективите. Ако държиш на Canon, вземи си го с EF-S 18-55 IS (II/STM) , 55-250 IS (II/STM), пък за твърд светлосилен - ще мислим.

Добър вечер

Това да го купувам ли

Него нацелих, нищо не разбирам от сапунерки и ми трябва само за щракане да стават що-годе читави снимките - да си личим кои сме, не да правя изложби

http://www.emag.bg/cifrov-fotoaparat-canon-powershot-a1400-16mp-cheren-aj8115b002aa/pd/ETQQNBBBM/?ref=others-interested_right-1_1

• Автор

Добър вечер

Това да го купувам ли

Него нацелих, нищо не разбирам от сапунерки и ми трябва само за щракане да стават що-годе читави снимките - да си личим кои сме, не да правя изложби

http://www.emag.bg/cifrov-fotoaparat-canon-powershot-a1400-16mp-cheren-aj8115b002aa/pd/ETQQNBBBM/?ref=others-interested_right-1_1

Става :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.