Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

На моя не работи, но дори и да работеше по описание ("бутончето за светкавицата") изглежда да е за вградената, а аз ползвам външна светкавица. А не ползвам нейните копчета, защото е мъничко по-бавно - ръцете ми все пак са на апарата. Но ако можеше (за съжаление на моя не може) бих сложил там бракетинга, а светкавицата щях да си я нагласям от нейните.

Аз говорех за Nikon (май не съм те доразбрал) - така, както описах, става с вградената светкавица на D3*** и D5*** - с Canon-ите не съм запознат, както казах.
  • Отговори 687
  • Прегледи 79,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Така,днес отидох в Технополиса и го видях на живо Никона и го взех.Имаха и още един комплект неотворен още и го отвориха направихме проверка дали всичко си е добре и това е.Целият комплект съдържа Чанта,карта и фотоапарата с обектива VR2-kit.И почвам са го разучавам,има цяла книжка на български  само докато я прочета ще минат два дни. :)  :)

Честито :beer: Пожелавам ти много хубави снимки, винаги на фокус ;) , и ако имаш въпроси и проблеми - питай, тук сме, да помагаме :)

Според мен много от нещата, които липсват в D3*** и D5*** на Nikon, съвсем спокойно могат да се докарат на ниво софтуер - виж как от бутончетата за Zoom само едното се ползва като "помощ" - в този ред на мисли поне едното можеше да е ISO, баланс на бялото и т.н.

Ти ако знаеш на Canon колко повече неща могат да се докарат софтуерно :cool: Ако те интересува, потърси за "Magic Lantern" . 

Ти ако знаеш на Canon колко повече неща могат да се докарат софтуерно :cool: Ако те интересува, потърси за "Magic Lantern" .

Знам, да, чувал съм. И е хитро направено - доколкото знам не изисква модификация на фърмуера, ами се зарежда директно от карта - явно умишлено са оставени вратички в оригиналния софтуер, за да може да стане такава заигравка. Чувал съм също, че подобни манипулации могат да доведат до брик при други марки.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Знам, да, чувал съм. И е хитро направено - доколкото знам не изисква модификация на фърмуер, ами се зарежда директно от карта - явно умишлено са оставени вратички в оригиналния софтуер, за да може да стане такава заигравка. Чувал съм също, че подобни манипулации могат да доведат до брик при други марки.

Доколкото знам, Canon са най-либерални в това отношение. Тоест: ако барнете фърмуера на Никон или друга камера директно ви пада гаранцията. За Canon гаранцията важи дотолкова, доколкото повредата не е причинена от софтуера, който сте сложили. Т.е. ако ви се счупи (физически) копче на апарата и сте с чужд фърмуер, Канон ще ви го оправят, Никон не, независимо, че фърмуера не може счупи копчето. Източник.

Привет.

Имам нужда от съвет: дъщеря ми е в горните класове и от известно време проявява жив интерес спрямо по-сериозната фотография. Чете, интересува се ... а на мен това ми допада. В момента разполагам с Olympus XZ-2 но този апарат е за семейни снимки от разходки. Ще ми се да поощря нейният интерес като й купя апарат по-висок клас. Ще се снимат предимно портрети и фотосесии. По принцип се бях спрял на Nikon D5200 с китов обектив 18-55 /въпреки високата цена/ но тези дни попаднах на една интересно мнение, което ме накара да се замисля. Авторът пише, че в такива случаи е по-добре да се купи един добър обектив /както се има впредвид какво ще се снима/ и тяло втора ръка. По принцип не съм привърженик на техника втора ръка, но ще се развам да прочета вашите мнения. А ако дадете и конкретни предложения ще бъде чудесно. Предпочитам Nikon.

Поздрави

Авторът пише, че в такива случаи е по-добре да се купи един добър обектив /както се има в предвид какво ще се снима/ и тяло втора ръка. 

Лично мнение - абсолютно съгласен съм с това. 

Nikon D5200 е от новите никонски тела, има може би най-добрата матрица, слагана в кроп тяло (ако вярваме на DxO Mark :) ). Само че, ако е за по-сериозни цели, а не любителско/туристическо щракане, бих предпочел D7000 втора употреба. По-сериозно тяло е, с много изнесени бутони за бързо управление, и най-важното - мотор за автофокус с по-стари безмоторни обективи. Дъщеря ти да му сложи един Nikkor AF 50/1.8D, и е готова за фотосесии :) . Ако не стигне бюджетът - дори и D90 е вариант, той се оказа едно от най-успешните тела на марката.

Лично мнение - абсолютно съгласен съм с това. 

Nikon D5200 е от новите никонски тела, има може би най-добрата матрица, слагана в кроп тяло (ако вярваме на DxO Mark :) ). Само че, ако е за по-сериозни цели, а не любителско/туристическо щракане, бих предпочел D7000 втора употреба. По-сериозно тяло е, с много изнесени бутони за бързо управление, и най-важното - мотор за автофокус с по-стари безмоторни обективи. Дъщеря ти да му сложи един Nikkor AF 50/1.8D, и е готова за фотосесии :) . Ако не стигне бюджетът - дори и D90 е вариант, той се оказа едно от най-успешните тела на марката.

На други места четох същия съвет: "като ще е нов Д5200 по-добре стар Д7000". Явно има за какво ... Но също така се твърди, че по-добрия вариант е качествен обектив и работещо с него тяло, отколкото обратното. Явно пак има защо ... На мен ми се иска хем да предоставя качествена техника според моя джоб, хем да не се ядосвам, ако скоро ентусиазмът й се изпари. А и винаги го има притеснението, че ще я пусна из града с техника за над 1000 лв.

А и винаги го има притеснението, че ще я пусна из града с техника за над 1000 лв.

Тогава ѝ вземи един D80. Вече се намират тела за по около 400 лв. Стар модел е, със CCD матрица, която дава повече шум на слаба светлина, и куца откъм динамика. Но цветовете ѝ са по-хубави (пак лично мнение). А и недостатъците ще карат дъщеря ти да се замисля какво и как снима, и ще я научат да работи не само с фотоапарата, но и със светлината.

А за обектива си държа на мнението. Той е също стар модел, евтин, пластмасов, малък и лек. Но като оптика си остава една от най-добрите 50-ки, изобщо.

То освен Canon EF 50/1.8 II има ли изобщо лоша 50-ка ... :D

Като цяло съм съгласен с колегата. 18-55 е добър обектив като за начало просто защото май няма друг около тези пари, който да върши такава работа. Да се започне само с 50 ще е доста ограничаващо, особено на закрито (а и точно 50 милиметра са малко странна дължина на кроп тяло), а 35 f/1.8 G например, който е иначе добър обектив, не е подходящ за портрети. Истински портретен обектив е примерно 85 f/1.8 G, който смятам за много добър избор за по-нататък, ако момичето реши да се занимава сериозно с портрети.Колкото до тялото - само по себе си и старо такова не е лошо (примерно D90 - може би най-старото, което бих взел аз, ако ще е втора ръка) - лошо започва да изглежда, когато се сравни с нови модели. Мисля, че е редно на тялото да се гледа донякъде като на консуматив - едно тяло остарява морално за 2-3-5 години (и както е купено на старо, така ще се продаде), докато един хубав обектив ще е хубав и след 10 години.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Моят съвет е , като първо тяло да й купиш нещо по-старо и горе-долу евтино - така ако й хареса, ще може да има добра основа,но ако не й хареса,то поне няма да си хвърлил много пари.

Колкото до това,че ще я пускаш из града с 1000лв. техника - аз лично не съм видял през деня да обират човек,е поне не оживено място. 

• 3 седмици по-късно...

Здравейте,колебая се между тези три фотоапарата.

Canon PowerShot SX600, Sony Wx350 и Sony Wx300

Едно от предимствата на Канона е, че има може да го управляваш от телефон и по-хубаво качество на снимките, а сонито пък има красив дизайн и възможност за заснемане на full hd 60/50i видео, не че ми трябва чак толкова много.

Питам конкретно за тези три фотоапарата :)

Давам вот за Canon PowerShot SX600. Приятел има този модел и е много доволен от него. Лично и аз съм снимал с тази машинка, прави чудесни снимки. За Сонитата не мога да ти дам мнение.

• Автор

Здравейте,колебая се между тези три фотоапарата.

Canon PowerShot SX600, Sony Wx350 и Sony Wx300

Едно от предимствата на Канона е, че има може да го управляваш от телефон и по-хубаво качество на снимките, а сонито пък има красив дизайн и възможност за заснемане на full hd 60/50i видео, не че ми трябва чак толкова много.

Питам конкретно за тези три фотоапарата :)

Аз лично съм фен на Канон , но и трите камери са съизмерими по възможности. В подобен случай бих ви препоръчал ако някоя от тях има нещо, което смятате че имате нужда и го има само при един от моделите да си изберете него. Или просто изберете по естетични критерии

П.П. И има специална тема за избор на фототехника, какво не ви хареса в нея?

• Автор

Ами някаква мнение за canon SX700 HS ?

Сравнен с 600 снима има по-отворена бленда т.е. може да снима при по-слабо осветление (но не много), може да снима повече кадри в секунда при последователни снимки, има по-голям зум, но е по-скъп, по-тежък и по-голям

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Ами за сонито някакви мнения? Гледам някакви снимки снимани с него и качеството не е от най-добрите

• Автор

Ами за сонито някакви мнения? Гледам някакви снимки снимани с него и качеството не е от най-добрите

Аз ви казах, в този клас си избирате камера или по външен вид или по някаква специална възможност

Нещо за sony cyber-shot hx50v ?  :rolleyes:

Колебая се между sony cyber-shot hx50v и canon sx700

Нещо за sony cyber-shot hx50v ?  :rolleyes:

Колебая се между sony cyber-shot hx50v и canon sx700

Това са фотоапарати за хора, които искат "голям зуум", и все още не са разбрали, че той не гарантира доброто качество на снимките, а точно обратното ;) .

Иначе са от един клас, но различни марки. Ако държиш на някаква специална функция, която единият я има, а другият - не, тогава ще има значение кой от двата ще избереш. Иначе - все тая.

Здравейте,

Реших да закупя DLSR фото-апарат,но съм в лека дилема.Ходих в магазини,разпитвах продавачи,гледах тестове,правих среавнения и в крайна сметка опрях до тези два модела на NIkon.Бюджетът който мога да отделя е до около 1200лв.( това е за тяло + обектив/и).Ще опиша основни неща който забелязах като разлики в моделите Д3300,Д5100 от интернет сайта на Nikon.За база ще включа и Д5300,който според мен включва всичко необходимо,но е прекалено скъп за мен.

D3300 / D5100 / D5300

- размер на изображението - много опций/само 3(L,M,S) вида/само 3(L,M,S) вида- клин на експозиция (това не разбрах какво е) - липсва/наличен/наличен- ISO - 100–12 800/100–6400/100–12 800- D-Lighting - on,off/много опций/много опций- точки на фокусиране - 11/11/39- Видео HD 1080p - 60p/30p/60p- ISO чувствителност при видео - да/не/да- вграден микрофон - моно/моно/стерео- WiFi - не/не/да- GPS - не/не/да

- тегло- 460g./510g./530g.- батерия -  EN-EL14а(700 снимки) / EN-EL14(660 снимкиs)/EN-EL14а(600 снимки)

- вграден HDR - не/да/да

*част от информацията е от друг източник

Модел Д3300 предлага закупуване в комплекс с китов обектие Nikon AF-S 18-55мм ,но вече е VR II(представял се много по-добре от предходният модел) за цена около 999лв. или в комплект с Nikon AF-S Nikkor 18-105mm - за около 1200лв.

Моделът Д5100 който ценово мога да си позволя е - комплект Nikon AF-S 18-55мм само VR - около 900лв., комплект с Nikon AF-S Nikkor 18-105mm - около 1150лв. или в комплект с Nikkor AF-S 18-55mm VR + Nikkor 55-200 mm - около 1200лв.

Лични предимства за мен в Д3300 намирам  - по-лек,по-нов модел,60p при видео.При положение, че и двата(даже трите) модела се водят "entry level" не мога да разбера,защо се различават така ценово.Маркетингова стратегия ли е или при модели Д5*** са по-подробни менютата(включени са повече опций) за боравене спрямо Д3***?

Можете ли да споделите според вас кой модел леко превъзхожда другият и да ме насочите - Благодаря :)

• Автор

Здравейте,

Реших да закупя DLSR фото-апарат,но съм в лека дилема.Ходих в магазини,разпитвах продавачи,гледах тестове,правих среавнения и в крайна сметка опрях до тези два модела на NIkon.Бюджетът който мога да отделя е до около 1200лв.( това е за тяло + обектив/и).Ще опиша основни неща който забелязах като разлики в моделите Д3300,Д5100 от интернет сайта на Nikon.За база ще включа и Д5300,който според мен включва всичко необходимо,но е прекалено скъп за мен.

....

1. Има специална тема за избор на камери, какво не ви хареса в нея

2. Да, и 5ххх и 3ххх са в любителския клас, но 5ххх е по-висок клас от 3ххх. От друга страна 3300 е по-скорошен модел от 5100. Така че нещата са (почти) изравнени.

Но за да можем да ви помогнем по-добре в избора е хубаво да споделите какво обичате/искате да снимате

D5100 е старичък модел, според мен не си струва тепърва да се купува и да се вземе точно него. Мисля, че D3300 е добър избор като за начало, но ако имате намерение по-нататък да се занимавате по-сериозно, D5300 би си струвал парите отгоре (около 1400 лева с 18-55, доколкото виждам). D3300 не е лош сам по себе си, но има известни ограничения - според мен точно маркетингов трик от една страна и от друга умишлено орязване, за да е по-подходящ апаратът за начинаещи.18-105 (който има в някои от комплектите) по мои впечатления е по-добър заради това, че може директно да премине в ръчен фокус просто със завъртане на пръстена, докато при 18-55 трябва да се щракне копченцето; като оптика са със сходни качества, а по-големият обхват от-до на 18-105 се компенсира от по-голямото увеличение от близо на 18-55 (но нито един от двата няма макро възможности).

Някак си се разколебах да събирам пари за DSLR колкото и добри да са те! Причината е именно в живота на тялото (по точно на затвора)! Ще направи 200-250 хиляди снимки и чао, ново тяло трябва (не мерси)! До като при сапунерките както вече казахте може и милион снимки да направи, че и повече, стига нещо друго да не се повреди! За това мисля, че FZ1000 за който стана дума с 1"-вия сензор си е точно като за мене (но за сега няма начин да събера парите за съжаление)! Ех, ако имаше такъв сапунер като FZ1000, но с фул фрейм сензор, то не знам как щяха да стоят нещата - мечти :D

• Автор

Някак си се разколебах да събирам пари за DSLR колкото и добри да са те! Причината е именно в живота на тялото (по точно на затвора)! Ще направи 200-250 хиляди снимки и чао, ново тяло трябва (не мерси)! До като при сапунерките както вече казахте може и милион снимки да направи, че и повече, стига нещо друго да не се повреди! За това мисля, че FZ1000 за който стана дума с 1"-вия сензор си е точно като за мене (но за сега няма начин да събера парите за съжаление)! Ех, ако имаше такъв сапунер като FZ1000, но с фул фрейм сензор, то не знам как щяха да стоят нещата - мечти :D

Еее, сензора му не е малък, мисля се споменаваше че малко по-малък от 4/3. Но ако беше по-голям щеше да иска и по-големи и тежки лещи и съответно цената му щеше да е още по-голяма :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.