Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

Здравейте, 

щях да пусна нова тема, но видях тази и се надявам да пускам въпроса си на правилното място.Значи какво е по-добре да си взема? Фотоапарат или Видеокамера? Бюджета е около 350 лв. Видео клиповете са с приоритет, но с устройството ще се прави и някоя и друга снимка.Каква марка, модел? Като цяло Фотоапарат или Видеокамера е по-добре за 350 лв.Като разглеждам, кои характеристики да гледам, кое е от значение ?Благодаря! :)

• Отговори 687
  • Прегледи 79,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, 

щях да пусна нова тема, но видях тази и се надявам да пускам въпроса си на правилното място.

Значи какво е по-добре да си взема? Фотоапарат или Видеокамера? Бюджета е около 350 лв. Видео клиповете са с приоритет, но с устройството ще се прави и някоя и друга снимка.

Каква марка, модел? Като цяло Фотоапарат или Видеокамера е по-добре за 350 лв.

Като разглеждам, кои характеристики да гледам, кое е от значение ?

Благодаря! Публикувано изображение

Какво ще се снима с камерата?

Ще се снимат предимно клипове, но ще прави и по някоя друга снимка.

Здравейте! Искам да ми помогнете с избора на фотоапарат. Аз съм любител, но не съм толкова навътре във фотографията, а знам, че тя си има своите тънкости. Затова искам съвет от човек или хора, които са наясно с тези тънкости. Ако може да ми предложите някои модели фотоапарати (DSLR), които да не са под 16MPx и да не надхвърлят 1000лв, но да правят хубави снимки. Предпочитам марката да е или Nikon, или Canon. За сега съм се спрял на тези два модела:

NIKON D3300 и NIKON D3200

Ако някой има има един от двата, нека да сподели някакво мнение

Редактирано от sanyo22 (преглед на промените)

• Автор

Здравейте! Искам да ми помогнете с избора на фотоапарат. Аз съм любител, но не съм толкова навътре във фотографията, а знам, че тя си има своите тънкости. Затова искам съвет от човек или хора, които са наясно с тези тънкости. Ако може да ми предложите някои модели фотоапарати (DSLR), които да не са под 16MPx и да не надхвърлят 1000лв, но да правят хубави снимки. Предпочитам марката да е или Nikon, или Canon. За сега съм се спрял на тези два модела:

1. защо решихте че раздел Изкуство е мястото за вашия въпрос?

2. 3300 защото се представя малко по-добре с шума при по-високи ИСО, по-бърз при последователни снимки, по-дълъг живот на батерия, по-лек, по-нов процесор. Но е и по-скъп

1. защо решихте че раздел Изкуство е мястото за вашия въпрос?

2. 3300 защото се представя малко по-добре с шума при по-високи ИСО, по-бърз при последователни снимки, по-дълъг живот на батерия, по-лек, по-нов процесор. Но е и по-скъп

Това ми стига.Благодаря!

Щом мислите, че мегапикселите имат някакво значение, значи трябва да четете още и да научите още много неща, А и нали знаете, че хубавите снимки не се правят от фотоапарата, а от задапаратното устройство ;)

Щом мислите, че мегапикселите имат някакво значение, значи трябва да четете още и да научите още много неща, А и нали знаете, че хубавите снимки не се правят от фотоапарата, а от задапаратното устройство ;)

И двете неща ги знам, но все пак и мегапикселите имат своето значение. Те определят плътността на снимката, а колкото по-плътна е тя, толкова по-качествена и непиксализирана ще е тя, когато се гледа на голям екран.

Редактирано от sanyo22 (преглед на промените)

• Автор

И двете неща ги знам, но все пак и мегапикселите имат своето значение. Те определят плътността на снимката, а колкото по-плътна е тя, толкова по-качествена и непиксализирана ще е тя, когато се гледа на голям екран.

Нормален екран е 1900х1200 пиксела, това е около 2 мегапиксела. Моята камера е 20 мегапиксела. Та колко трябва да зумна за да е 1:1?

И колкото по-малко са пикселите при еднакви матрици толкова по-малко е шума и толкова по-прецизно е улавянето на светлината

И за каква пикселизация говорите, ако искате най-високото възможно качество снимате RAW

Та колко трябва да зумна за да е 1:1?

В интерес на истината не е толкова много - 2.8 до 3.3х в зависимост дали искаш по ширина или дължина да събираш. (на FullHD).

Спорът ви е безсмислен, ама...  Първо, буквално няма нов модел апарат дето да е под 16мпикс.

А иначе - от една страна това е толкова назад в моите критерии за избор (И предвид горното), че изобщо не бих гледал разделителната. Щях да си избера апарат, гледайки другите интересуващи ме характеристики, а ако е с повечко разделителна - бонус.

От друга, винаги може да се намери приложение на някой пиксел отгоре - кропването изобщо не е лоша идея за 3х (ако вземем 70-ката на капитана) почти безплатен зуум и по-важно единственият начин за такъв без промяна на геометрията на сцената. Ако ще се гледа на по-малък екран филтър + скалиране надолу ще махнат доста шум без загуба на рязкост.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

В интерес на истината не е толкова много - 2.8 до 3.3х в зависимост дали искаш по ширина или дължина да събираш. (на FullHD).

Спорът ви е безсмислен, ама...  Първо, буквално няма нов модел апарат дето да е под 16мпикс.

А иначе - от една страна това е толкова назад в моите критерии за избор (И предвид горното), че изобщо не бих гледал разделителната. Щях да си избера апарат, гледайки другите интересуващи ме характеристики, а ако е с повечко разделителна - бонус.

От друга, винаги може да се намери приложение на някой пиксел отгоре - кропването изобщо не е лоша идея за 3х (ако вземем 70-ката на капитана) почти безплатен зуум и по-важно единственият начин за такъв без промяна на геометрията на сцената. Ако ще се гледа на по-малък екран филтър + скалиране надолу ще махнат доста шум без загуба на рязкост.

е, 300% малко ли са :) Иначе за кропа - да, дава добра свобода, само че аз бих предпочел да е с 1.6 но да е 12-14 мегапиксела, щеше да се представя добре и на по-високи ИСО-та :P

е, 300% малко ли са Публикувано изображение Иначе за кропа - да, дава добра свобода, само че аз бих предпочел да е с 1.6 но да е 12-14 мегапиксела, щеше да се представя добре и на по-високи ИСО-та Публикувано изображение

Имаш конкретни оплаквания ли, или просто искаш да си снимаш "по дефолт" на 100к ISO? :P Отделно, аз съм сравнявал мои снимки (10М) със 16-18М сапунерки, и в най-добрите-за-тях-случаи (близък портрет на светло например) разликата в детайлите си личи.

• Автор

Имаш конкретни оплаквания ли, или просто искаш да си снимаш "по дефолт" на 100к ISO? Публикувано изображение Отделно, аз съм сравнявал мои снимки (10М) със 16-18М сапунерки, и в най-добрите-за-тях-случаи (близък портрет на светло например) разликата в детайлите си личи.

Не, вися на 100 когато е възможно, но ми се иска да мога да вдигна поне на 12800 без забележим шум :) Знам че искам много, но нали знаеш че човешкото око е ненаситно. За детайлите си прав, даже сравнение с панасоника, който правеше доволно прилични снимки изважда разлики (не в негова ползва). И то при условие че сравнявам директно jpg, които отгоре на всичко са по-малки от на панасоник (макар че той е 16 мегапиксела).

Не, вися на 100 когато е възможно, но ми се иска да мога да вдигна поне на 12800 без забележим шум Публикувано изображение Знам че искам много, но нали знаеш че човешкото око е ненаситно. За детайлите си прав, даже сравнение с панасоника, който правеше доволно прилични снимки изважда разлики (не в негова ползва). И то при условие че сравнявам директно jpg, които отгоре на всичко са по-малки от на панасоник (макар че той е 16 мегапиксела).

Абе в общия случай поне до към 20М ползата от повечко разделителна я има и (с текущите DSLR сензори) надхвърля ползата от по-малкото шум (скромно мнение) особено на фул фрейм. Оттам нататък оптиката става спирачка така или иначе.

МОля ви спешно за помощ! Ще си купувам апарат. Не искам професионален, на Вие съм с фотографията....Искам да прави изчистени снимки (ще снимам основно детето) и да може да снима добре обекти от близо. Спрях се на този модел:http://www.nikon.bg/bg_BG/product/digital-cameras/coolpix/beautifully-simple/coolpix-l320Кажете добър ли е? Консултантката в магазина изобщо не ме насочи както трябва и останах несигурна.....

• Автор

МОля ви спешно за помощ! Ще си купувам апарат. Не искам професионален, на Вие съм с фотографията....Искам да прави изчистени снимки (ще снимам основно детето) и да може да снима добре обекти от близо. Спрях се на този модел:http://www.nikon.bg/bg_BG/product/digital-cameras/coolpix/beautifully-simple/coolpix-l320Кажете добър ли е? Консултантката в магазина изобщо не ме насочи както трябва и останах несигурна.....

Тази камера е по-скоро суперзум. И почти всички камери могат да снимат отблизо :) АКо кажете какъв е бюджета ви ще е по-лесно да ви помогнем

Тази камера е по-скоро суперзум. И почти всички камери могат да снимат отблизо :) АКо кажете какъв е бюджета ви ще е по-лесно да ви помогнем

Този струва 350лв на промоция. Това е максумума ни. Ако може да е по-евтин - още по-добре :) Тоест този е скъп основно заради големия зуум ли?  А какви параметри да гледам, за да мога да срваня кой би правил по-чисти снимки? Едно време гледах пикселите, но някъде четох, че не са критерий и се гледат други работи, но кои...? :)

аз доколкото виждам в emag тоя фотоапарат е 300лв.

с оглед на изискванията, и нещо по-евтино би свършило работа. например това: Fujifilm finepix s4700

може и някоя сапунерка, но откакто имам суперзуум Fujifilm S4500, някак си не бих си взел сапунерка.

Едит:

Този струва 350лв на промоция. Това е максумума ни. Ако може да е по-евтин - още по-добре Публикувано изображение Тоест този е скъп основно заради големия зуум ли?  А какви параметри да гледам, за да мога да срваня кой би правил по-чисти снимки? Едно време гледах пикселите, но някъде четох, че не са критерий и се гледат други работи, но кои...? Публикувано изображение

егати промоцията... след като го има на други места значително по-евтино... по-добре не влизай пак в тоя магазин.

Редактирано от ScD (преглед на промените)

• Автор

Този струва 350лв на промоция. Това е максумума ни. Ако може да е по-евтин - още по-добре Публикувано изображение Тоест този е скъп основно заради големия зуум ли?  А какви параметри да гледам, за да мога да срваня кой би правил по-чисти снимки? Едно време гледах пикселите, но някъде четох, че не са критерий и се гледат други работи, но кои...? Публикувано изображение

ако прецените че не ви трябва толкова зум то тогава можете да вземете която и да е камера за 200-250 лева. Личната ми препоръка е да изберете Канон или Панасоник. СОни също правят добри камери. Иначе в този диапазон разликите са толкова малки че ви препоръчвам да я изберете по външен вид :)

Трябваше да уточня, че живея извън БГ и за това може да има разлики в цените :)Добре де, да речем че взема някоя от т.нар сапунерки. Има някои с 16 МP, друго с 20 MP. Кое е по-добро от тях или няма никакво значение? Чак толкова ли са еднакви и да гледам само марката без параметри?

Трябваше да уточня, че живея извън БГ и за това може да има разлики в цените Публикувано изображение

Добре де, да речем че взема някоя от т.нар сапунерки. Има някои с 16 МP, друго с 20 MP. Кое е по-добро от тях или няма никакво значение? Чак толкова ли са еднакви и да гледам само марката без параметри?

Разликите са толкова минимални, че даже до някаква степен (поне на мен) ми се струва, че сапунерките като клас започват да замират, при положение че доста телефони вече правят снимки със сходно качество.

Нещата за които трябва да гледаш, щом ще снимаш дете са -> оптична стабилизация на изображението и възможно най-малко F number (aperture) /не съм наясно как по-точно да го обясня, професионалистите да се намесят/

• Автор

Трябваше да уточня, че живея извън БГ и за това може да има разлики в цените Публикувано изображение

Добре де, да речем че взема някоя от т.нар сапунерки. Има някои с 16 МP, друго с 20 MP. Кое е по-добро от тях или няма никакво значение? Чак толкова ли са еднакви и да гледам само марката без параметри?

16 мегапиксела е доста, няма смисъл да залагате на много по-големи. И да, качеството е толкова изравнено :)

Разликите са толкова минимални, че даже до някаква степен (поне на мен) ми се струва, че сапунерките като клас започват да замират, при положение че доста телефони вече правят снимки със сходно качество.

Нещата за които трябва да гледаш, щом ще снимаш дете са -> оптична стабилизация на изображението и възможно най-малко F number (aperture) /не съм наясно как по-точно да го обясня, професионалистите да се намесят/

Телефоните обикновено са с по-малки сензори. Освен това не предлагат (обикновено) възможност за много ръчни настройки 

А за блендата: казано безкрайно опростено това са едни цифри, примерно 2-4.5 които показват колко светлина може да влезе. Колкото цифрите са по-малки толкова повече светлина влиза и може да се снима при по-лоши условия (слаба светлина)

Много сте отзивчиви, благодаря ви!

И за последно....този Никон, който показах почти с нищо не превъзхожда обикновените малки апарати по 150-200 лв и ме съветвате да не го купувам, така ли да разбирам? :)

Между другото ето още един модел, на който хвърлих око:http://www.technomarket.bg/products/09134699/sony-dsc-w810s 

Редактирано от ooofff (преглед на промените)

• Автор

И за последно....този Никон, който показах почти с нищо не превъзхожда обикновените малки апарати по 150-200 лв и ме съветвате да не го купувам, така ли да разбирам? Публикувано изображение

Между другото ето още един модел, на който хвърлих око:

http://www.technomarket.bg/products/09134699/sony-dsc-w810s

Е, има преимущества: суперзум :) Но доколкото разбирам това не е нещо, което ви интересува много

Сонито е прилична камера. Само не очаквайте чудеса ако снимате при по-слабо осветление. Но това не недостатък на всички камери от този клас

И за последно....този Никон, който показах почти с нищо не превъзхожда обикновените малки апарати по 150-200 лв и ме съветвате да не го купувам, така ли да разбирам? Публикувано изображение

Между другото ето още един модел, на който хвърлих око:

http://www.technomarket.bg/products/09134699/sony-dsc-w810s

Напротив, превъзхожда ги... но просто за нуждите, които сте посочили, можете да минете и по-тънко.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.