Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

• Автор

...

Треа да е и дебел ама, поне F/2.8 :lol6:

Нещо такова например?

Canon-Super-Telephoto-Lens-Comparison.jp

• Отговори 687
  • Прегледи 79k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нещо такова например?

А, точно :)

Привет! Днеска говорих с момичето, харесва й апарата, но цената й е голяма. Засега се е спряла на "Sony DSC-H300" , но днес една наша обща приятелка, която учи фотография в Варна мисля, че има един "Nikon D600" , който го имала от 4-5 години и била много доволна, може да й го намери чисто нов за 450 лв. Но няма да бъде с Българска гаранция, какво ви е мнението за този Никон?

• Автор

Привет! Днеска говорих с момичето, харесва й апарата, но цената й е голяма. Засега се е спряла на "Sony DSC-H300" , но днес една наша обща приятелка, която учи фотография в Варна мисля, че има един "Nikon D600" , който го имала от 4-5 години и била много доволна, може да й го намери чисто нов за 450 лв. Но няма да бъде с Българска гаранция, какво ви е мнението за този Никон?

Nikon-а е много добра камера, минава в полупрофесионалната област. И не е point-and-click, има да правиш настройки... И не се събира в дамска чанта. Т.е. според мен ще събира праха (жалко за добрата камера)

П.П. И сонито ще й е голямо, това са бридж камери, които са подходящи за по-специфични неща (голям зум, евентуално raw за постпроцесинг).

Nikon-а е много добра камера, минава в полупрофесионалната област. И не е point-and-click, има да правиш настройки... И не се събира в дамска чанта. Т.е. според мен ще събира праха (жалко за добрата камера)

П.П. И сонито ще й е голямо, това са бридж камери, които са подходящи за по-специфични неща (голям зум, евентуално raw за постпроцесинг).

Разбирам те Капитане, но с жена не можеш да спориш! За Никон-а, момичето ще трябва да изчака чак до края на април да й го донесът. Още мисли какво да прави, утре въпросното момиче с Никон-а, ще й го донесе да й покаже как снима на живо и да се разберат, дали й трябва толкова голям апарат, или да й търси нещо по-малко. Но в интерес на истината, щом казваш, че Никон-а е добра камера, ако има възможност ще се възползвам и яз от момичето  да ми донесе на мен един такъв.  :clown:  Момичето й показа дори, отделна светкавица си купила от Белгия за 20 евро, а тук същата отделна светкавица 200 лв........ Утре ще пиша да кажа, какво ще се взима! Благодаря отново!

• Автор

Разбирам те Капитане, но с жена не можеш да спориш! За Никон-а, момичето ще трябва да изчака чак до края на април да й го донесът. Още мисли какво да прави, утре въпросното момиче с Никон-а, ще й го донесе да й покаже как снима на живо и да се разберат, дали й трябва толкова голям апарат, или да й търси нещо по-малко. Но в интерес на истината, щом казваш, че Никон-а е добра камера, ако има възможност ще се възползвам и яз от момичето  да ми донесе на мен един такъв.  :clown:  Момичето й показа дори, отделна светкавица си купила от Белгия за 20 евро, а тук същата отделна светкавица 200 лв........ Утре ще пиша да кажа, какво ще се взима! Благодаря отново!

Никон-а е много добра камера, виж му цената в амазон: http://www.amazon.de/Nikon-D600-SLR-Digitalkamera-Megapixel-Display/dp/B009A689TE/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1423045129&sr=1-1&keywords=nikon+d600+geh%C3%A4use

Ама ако ще седи вкъщи защото е тежък и има сто настройки да направиш преди да една снимка.... няма смисъл и парите ще бъдат дадени просто така.

Иначе и аз (макар че съм почитател на Канон) не бих се замислил дали да си го взема за тези пари :)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Може би колегата е добавил една нула, най-вероятно става въпрос за D60... D600 първо не е на 4-5 години, второ, че може да струва толкова само примерно ако се продава за части.

Ако искаш да направиш добро на момичето, кажи ѝ да уволни сегашния си консултант по фотографски въпроси ;) , и да си намери по-свестен.

Това сериозно. В поста ти има поне 3 безсмислици, които показват, че си нямаш и понятие от фотоапарати, и следователно, не трябва да даваш съвети.

Canon S200, който препоръчахме, е 349 лв, но е свестен апарат. Как така отначало бюджетът беше 350-400 лв, пък изведнъж това се оказва скъпо?... И същевременно - насочваме се към фотоапарат за 450 лв?

Nikon D600 е фулфрейм, само тялото струваше над 3000 лв в България. Няма как да се вземе ново от чужбина за 450 лв. Още повече - приятелката снимала с него от 4-5 години ...  :D  Той е обявен септември 2012. И скоро е спрян от производство, и заменен с D610, тъй като се оказва, че затворът има фабричен дефект, и пръска масло върху матрицата при снимане. Но дори и някой да е решил да продава такова тяло, остава въпроса - с какъв обектив?

Nikon D60 пък е стар модел, не се произвежда от години, и не ми се вярва да може да се намери нов. А и дори така да е, ще е физически и морално остарял.

Така че, Малък стар войнико, без лоши чувства, но докато не се научиш да разпознаваш поне моделите, не давай съвет за избор на апарат. Кажи на момичето да пита някой по-опитен. Или пък - защо не пише тук? Знаеш, че ще направим, каквото можем, да помогнем.

Може би колегата е добавил една нула, най-вероятно става въпрос за D60... D600 първо не е на 4-5 години, второ, че може да струва толкова само примерно ако се продава за части.

Не, не съм добавил повече нули. Момичето ясно ни каза, че говори за D600.

Ако искаш да направиш добро на момичето, кажи ѝ да уволни сегашния си консултант по фотографски въпроси ;) , и да си намери по-свестен.

Това сериозно. В поста ти има поне 3 безсмислици, които показват, че си нямаш и понятие от фотоапарати, и следователно, не трябва да даваш съвети.

Canon S200, който препоръчахме, е 349 лв, но е свестен апарат. Как така отначало бюджетът беше 350-400 лв, пък изведнъж това се оказва скъпо?... И същевременно - насочваме се към фотоапарат за 450 лв?

Nikon D600 е фулфрейм, само тялото струваше над 3000 лв в България. Няма как да се вземе ново от чужбина за 450 лв. Още повече - приятелката снимала с него от 4-5 години ...  :D  Той е обявен септември 2012. И скоро е спрян от производство, и заменен с D610, тъй като се оказва, че затворът има фабричен дефект, и пръска масло върху матрицата при снимане. Но дори и някой да е решил да продава такова тяло, остава въпроса - с какъв обектив?

Nikon D60 пък е стар модел, не се произвежда от години, и не ми се вярва да може да се намери нов. А и дори така да е, ще е физически и морално остарял.

Така че, Малък стар войнико, без лоши чувства, но докато не се научиш да разпознаваш поне моделите, не давай съвет за избор на апарат. Кажи на момичето да пита някой по-опитен. Или пък - защо не пише тук? Знаеш, че ще направим, каквото можем, да помогнем.

Риде, че аз не претендирам, че разбирам от фотоапарати! Просто това, каза момичето това й казах на нея, както и тук на вас. Много добре ни каза, че модела го имала от 4-5 години "Nikon D600" , бюджета малко се увеличи, но момичето ми каза, че повече от 500 лв. няма да даде за фотоапарат. Това което ми кажат, това казвам и тук на вас. Казах й да пише тя, да обясни най-добре за какво става въпрос, но я е срам, че иска да учи фотография, а нищо не разбира....

П.п. Капитана ми показа линк, колко струва апарата, но тя твърдо казва, че може да го намери за 450 лв. С вградения обектив който е в кашона.

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

• Автор

Не, не съм добавил повече нули. Момичето ясно ни каза, че говори за D600.

Риде, че аз не претендирам, че разбирам от фотоапарати! Просто това, каза момичето това й казах на нея, както и тук на вас. Много добре ни каза, че модела го имала от 4-5 години "Nikon D600" , бюджета малко се увеличи, но момичето ми каза, че повече от 500 лв. няма да даде за фотоапарат. Това което ми кажат, това казвам и тук на вас. Казах й да пише тя, да обясни най-добре за какво става въпрос, но я е срам, че иска да учи фотография, а нищо не разбира....

П.п. Капитана ми показа линк, колко струва апарата, но тя твърдо казва, че може да го намери за 450 лв. С вградения обектив който е в кашона.

Ако наистина иска да учи фотография тогава нека не скача на толкова сериозна техника като Д600 (особено ако има такъв проблем за който Рудбой спомена).

Ако е сериозна нека задели още малко и се насочи към нещо такова: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280501000439.html(има 2 години гаранция)

Ако наистина иска да учи фотография тогава нека не скача на толкова сериозна техника като Д600 (особено ако има такъв проблем за който Рудбой спомена).

Ако е сериозна нека задели още малко и се насочи към нещо такова: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280501000439.html(има 2 години гаранция)

Наистина иска да учи фотография, наистина е добра прави невероятни снимки, но за фотоапаратите е пълна 0-ла като мен! Ще й предложа, ако има възможност да й го намерят от чужбина за по-евтина цена, ще бъде още по-добре.

П.п. Може да има някакво разминаване в думите ми, но аз пиша това което ми кажат на мен.

П.п. Може да има някакво разминаване в думите ми, но аз пиша това което ми кажат на мен.

Няма "малко разминаване", а тотално несъответствие. 

Как да ти го обясня ... Помниш ли темата си, в която питаше за VW Passat за 4000 лв? Е, все едно някой тогава да ти беше казал, че може да ти докара от чужбина чисто нов VW Tuareg II за 4500 лв. Как ти се струва, ще го приемеш ли сериозно?

И тела като D600 не се продават с "вграден обектив". Това е идеята - обективът не е вграден, а се сменя, с такъв, какъвто ти е нужен. Само че на фулфрейм не можеш да сложиш 18-55 VR, не е съвместим. Най-евтиният вариант, който всъщност се води и китов за модела, е Nikkor 24-85/3.5-4.5 VR. Цената, която намерих за такъв комплект в Ebay, е $1600. Как ще стане да се намери за 450 лв - хич не ми е ясно ...

capnemo, това с маслото върху матрицата е доказан факт, признат от Nikon. Затова и спряха модела от производство, а на закупените вече безплатно в рамките на гаранцията се подменя затвора в оторизираните сервизи.

Няма "малко разминаване", а тотално несъответствие. 

Как да ти го обясня ... Помниш ли темата си, в която питаше за VW Passat за 4000 лв? Е, все едно някой тогава да ти беше казал, че може да ти докара от чужбина чисто нов VW Tuareg II за 4500 лв. Как ти се струва, ще го приемеш ли сериозно?

И тела като D600 не се продават с "вграден обектив". Това е идеята - обективът не е вграден, а се сменя, с такъв, какъвто ти е нужен. Само че на фулфрейм не можеш да сложиш 18-55 VR, не е съвместим. Най-евтиният вариант, който всъщност се води и китов за модела, е Nikkor 24-85/3.5-4.5 VR. Цената, която намерих за такъв комплект в Ebay, е $1600. Как ще стане да се намери за 450 лв - хич не ми е ясно ...

capnemo, това с маслото върху матрицата е доказан факт, признат от Nikon. Затова и спряха модела от производство, а на закупените вече безплатно в рамките на гаранцията се подменя затвора в оторизираните сервизи.

Бе, какво да кажа прав си, но деам няколко приятели които са в Белгия казаха, че там техниката била евтина. Сега и да говорим, всичко ще бъде напразно. Утре като се срещнем с момичето, ще я питам как така може го намери за тази цена, тогава, ако искаш можем да спорим. Не ми отива да си съчинявам някакви истории, това ми казват, това пиша в темата.

Ако все пак се намира D600 за няма и 500 лева, да се наредя на опашката за един, колкото и да не бих си го купил иначе :D

Нареждай се, ама да не стане работата като във вица, дето България изнесла 1 000 000 компютъра за САЩ ...  :D

Иначе и аз се замислих за момент, ама ще трябва да налея още няколко бона за обективи, и това засега ме отказва от фулфрейм.

• Автор

Нареждай се, ама да не стане работата като във вица, дето България изнесла 1 000 000 компютъра за САЩ ...  :D

Иначе и аз се замислих за момент, ама ще трябва да налея още няколко бона за обективи, и това засега ме отказва от фулфрейм.

Бе въпрос на мерак е. Ето аз лично имам мерак за фулфрейм, но ще съм по-скромен за момента и може да си взема 6Д щото хем е добър, хем имам обектив, който мога да ползвам :)

Преди малко говорихме с момичето, цената е 450 евро за апарат 2-ра ръка, а не бил нов объркала се е каза, че апарата бил пълен комплект. Попитахме за "Canon EOS 1200", който предложи Капитана каза, че може се намери, но трябвало да се изчака да изпадне хубава обява. Предложи й да си вземе един такъв, но момичето не го хареса..... "Canon EOS 40D"

• Автор

Преди малко говорихме с момичето, цената е 450 евро за апарат 2-ра ръка, а не бил нов объркала се е каза, че апарата бил пълен комплект. Попитахме за "Canon EOS 1200", който предложи Капитана каза, че може се намери, но трябвало да се изчака да изпадне хубава обява. Предложи й да си вземе един такъв, но момичето не го хареса..... "Canon EOS 40D"

40D е много стар и не бих го препоръчал

40D е много стар и не бих го препоръчал

Предположих, че може да е стар модел, иначе сега ще се опита да потърси на по-добра цена, този който предложи по-горе!!!

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

Преди малко говорихме с момичето, цената е 450 евро за апарат 2-ра ръка, а не бил нов объркала се е каза, че апарата бил пълен комплект. Попитахме за "Canon EOS 1200", който предложи Капитана каза, че може се намери, но трябвало да се изчака да изпадне хубава обява. Предложи й да си вземе един такъв, но момичето не го хареса..... "Canon EOS 40D

Въпреки че е стар модел, 40D е много добро тяло! Китака е ~100 лв. Единствено да попита за кадрите, защото, предполагам, е на доста, предвид цената, на която се продава. Иначе, е по-добро тяло от 1200D. 

А относно това, че иска да учи фотография - няма никакъв смисъл!  Особено ако е в НБУ. Само ще си даде парите. /които там не са малко ;) /. Другия вариант е НАТФИЗ, но там няма смисъл да учиш фотография, ако си взел изпита /който е прекалено специализиран и не ги разбирам, защото отивам там да се науча на фотография, целта не е да отида научен :) Ако иска да се научи да снима, по-добре да изкара някой хубав курс, да си вземе нещо за четене, пък ако иска да работи това - и без да учи фотография във ВУЗ ще успее :)

ПП: А момичето да вземе да прочете малко за апаратите, да помисли какво ѝ трябва и да определи бюджет, пък и в olx и photo-forum понякога излизат добри оферти :)

Редактирано от Twingo™ (преглед на промените)

Въпреки че е стар модел, 40D е много добро тяло! Китака е ~100 лв. Единствено да попита за кадрите, защото, предполагам, е на доста, предвид цената, на която се продава. Иначе, е по-добро тяло от 1200D.

Момичето ще се регистрира по-късно вечерта, тя ще ви обясни по-добре от мен какво иска. Така ми каза!

Бе въпрос на мерак е. Ето аз лично имам мерак за фулфрейм, но ще съм по-скромен за момента и може да си взема 6Д щото хем е добър, хем имам обектив, който мога да ползвам :)

Капитане, те мечтите край нямат, пък и няма нищо лошо в тях (поне до като мечтае човек се чувства макар и за миг безкрайно щастлив) :)

Между другото като стана въпрос за Full Frame тази сутрин прочетох, че ще пускат нов модел от Pentax, а данните за него ми изглеждат внушителни (особено исото) - цитата е от Пентакс форума:

Model: CP+  2015

TYPE : Digital SLR Camera 

SENSOR : 36 Megapixel CMOS Full frame without lowpass filter 

FRAME: Pentax KAF3 with stainless steel bayonet 

SYSTEM APPROACH : SAFOX XI with phase detection with 27 pts (25 in cross and 3 of f2.8 ) 

VISOR : pentaprism Coverage: 100 % LCD 

DISPLAY: 3.2 "TFT swing 

EMBEDDED FLASH : No 

EXTERNAL FLASH : Zapada (P- TTL ) high-speed sync and wireless compatible with Pentax flashes - take X -sync 

STORAGE : 2 SDXC 

STABILIZATION : Sensor system with reduced movement and rotation compensation system ( 3.5EV TBD) 

MEASURING SYSTEM LIGHT : TTL using a 86000 pixels RGB sensor 

ISO Sensitivity : 100-102400 

Изглежда хубаво, но като се знае, че такива апарати са доста солени... остава само мечтата, а тя е безплатна :)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Капитане, те мечтите край нямат, пък и няма нищо лошо в тях (поне до като мечтае човек се чувства макар и за миг безкрайно щастлив) :)

Между другото като стана въпрос за Full Frame тази сутрин прочетох, че ще пускат нов модел от Pentax, а данните за него ми изглеждат внушителни (особено исото) - цитата е от Пентакс форума:

Изглежда хубаво, но като се знае, че такива апарати са доста солени... остава само мечтата, а тя е безплатна :)

Че доста си е 100 хил исо :) Иначе, и канон май ще пускат фф 5ds и 5dsR /50 МП

Редактирано от Twingo™ (преглед на промените)

• Автор

Аз така и така съм тръгнал с Канон, не съм професионалист. Така че смяната на платформа (пентакс) става много скъпо удоволствие.

Иначе и 6Д стига (но с бъмп) 100000 ИСО. И да ти кажа като гледах снимки с него за мен 12800 ще са изцяло приемливи (ако имам нужда от тях де) :)

Че доста си е 100 хил исо :) Иначе, и канон май ще пускат фф 5ds и 5dsR /50 МП

Да, с цена 3500-3700 евро. И исо до 6400. Тяхната сила е в мегапикселите и това че единия няма да има аниалиас филтър. Иначе към август се очаква 5Д М4

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.