Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Днес направи ли добро ?

Featured Replies

преди 1 час, Aumi написа:

Това последното в каква връзка е с темата?! 

• Отговори 379
  • Прегледи 60k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Критериите за добро и лошо са различни при всеки човек, така че всеки прави добро според своите разбирания и в много случаи направеното добро се оказва недобро за човека, на когото си го направил. На

• "Прибирам се след работа вкъщи. На входа залепена бележка: "Скъпи съседи! Днес около 9 и половина сутринта при входната врата са загубени 20 лева. Ако някой ги е намерил, моля ви да ги занесе в апарта

• " Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш." Марлене Дитрих  

Публикувани изображения

преди 1 час, ostavime написа:

Това последното в каква връзка е с темата?! 

Това е във връзка с избирателното "добро", което правят хората.

преди 3 часа, Aumi написа:

38923554_10212562601400069_2662548456987

Остави картинките. Въпросът е прост и ясен: Днес направи ли добро? Какво стана с онази баба, на която щеше да помагаш? Или не ти остава време за нея, от постване на картинки?

преди 22 часа, аm-аm написа:

Остави картинките. Въпросът е прост и ясен: Днес направи ли добро? Какво стана с онази баба, на която щеше да помагаш? Или не ти остава време за нея, от постване на картинки?

Коя от многото?

преди 3 часа, Aumi написа:

Коя от многото?

Непознатата. Тези, които познаваш, обичаш от егоизъм. Добротата си проличава към непознатите.

на 15.08.2018 г. в 23:29, аm-аm написа:

Непознатата. Тези, които познаваш, обичаш от егоизъм. Добротата си проличава към непознатите.

Доколкото мога помагам, но не съм Господ да огрея навсякъде.
Затова оставям на Него да помага на тези, които имат нужда! ;)

на 14.08.2018 г. в 17:57, аm-аm написа:

Само не разбрах защо трябва да и мъкнеш с ченгел от устата  думи за добрините , които прави. Истинската благотворителност, помощ  и добрина са анонимни. Така пише и в Библията „ едната ръка да не знае какво дава другата” . Това никак не е случайно и едната от причините е да пазиш достойнството на този, който подпомагаш. Това е смисъла на цедака. Да споменаваш пък и цената на добрината  си е жажда за внимание, потупване по рамото,   избиване на комплекси и съсипва смисъла на направеното . Да навираш в очите на обществото постъпките си от този род ,не означава автоматично ,че си добър човек.  Имаше една жена , която ходеше да почиства на една стара жена нейна далечна родственица дома . После сядаше  и пращаше по сто мейла на приятели и познати  какво е направила.” Днес измих, почистих , изметох двора на баба Х....” Старата жена почина и стана ясно ,че „добрината” на другата е била за да я наследи. Как иначе да си обясниш че ще изминеш 100 километра да почистиш, като баби около нея за подпомагане ,и хигиенизиране колкото искаш . Синът на мои приятели стана жертва на стабинг атака. Над 50 човека се изредиха да дават кръв и никой не пожела да се знае името му. Всяка капка кръв която се вливаше във вените на момчето беше една истинска и безкористна добрина от която никой не направи шоу. Анонимен дари на семейството на починал в инцидент  по време на работа пожарникар 5000 лева. Та следвайки една етика се замислям за какво става дума: за истинска добрина или за роля ?

" Давам " предполага и " Вземам " - съществуват в единство . Примерно казано е : " Каквото повикало - такова се обадило .". " Дава - взема " е закон от бога/"бога" даден ! Даваш ли - ще вземеш ! Вземеш ли - ще даваш !

" Дарявам " няма противоположност ! Безвъзмездно е ! Няма предварителни очаквания да се връща.....

Т.е. има разлика даваш ли добро или го даряваш......и двете се правят ......

Правилно поставен въпросът е : " Какво добро дари днес на другите ? " . По някога само усмивка , добро настроение е достатъчно......Това е Човешка привилегия приравняваща го на Бога ! Може да даряваш , а може и да не даряваш . Дарявам е Идеална категория....

преди 6 часа, by_chechi написа:

" Давам " предполага и " Вземам " - съществуват в единство . Примерно казано е : " Каквото повикало - такова се обадило .". " Дава - взема " е закон от бога/"бога" даден ! Даваш ли - ще вземеш ! Вземеш ли - ще даваш !

" Дарявам " няма противоположност ! Безвъзмездно е ! Няма предварителни очаквания да се връща.....

Т.е. има разлика даваш ли добро или го даряваш......и двете се правят ......

Правилно поставен въпросът е : " Какво добро дари днес на другите ? " . По някога само усмивка , добро настроение е достатъчно......Това е Човешка привилегия приравняваща го на Бога ! Може да даряваш , а може и да не даряваш . Дарявам е Идеална категория....

Все пак, Дарявам не е Идеална категория. Зависи какво даряваш. Ако даряваш нещо което не ти е нужно, както правят супер-богатите, според мен това не е истинско Даряване. 

Когато даряваш половината от комата си хляб на гладен човек, когато и ти си гладен, това е истинско даряване. Когато даряваш част от себе си, пък дори и само усмивка, както казват Валкирия и бай Чечо, пак е истински дар.

преди 8 часа, valkiria1 написа:

Истинската благотворителност, помощ  и добрина са анонимни.

Поста ми е продължение на размислите от темата за вегетарианство и аз ѝ посочвам, че да ядеш месо не означава да мразиш животните или живота и обратното - да се вегетарианец не значи, че живота ти е имал смисъл.

преди 12 часа, аm-аm написа:

Поста ми е продължение на размислите от темата за вегетарианство и аз ѝ посочвам, че да ядеш месо не означава да мразиш животните или живота и обратното - да се вегетарианец не значи, че живота ти е имал смисъл.

Виждам много ясно въпроса ти. Затова и поста ми си е точно на мястото.Не ти държа сметка. Просто отбелязвам.

преди 12 часа, Sleda написа:

Ако даряваш нещо което не ти е нужно, както правят супер-богатите, според мен това не е истинско Даряване. 

Интересно изказване. Можеш ли да ми посочиш такива примери за неистинско даряване. Аз се сещам за супер богаташи, които са изградили клиники, библиотеки , университети, подпомагат програми за екология  и пр...Мога да ти цитирам от източник завещанието на Рокфелер. Не виждам да дарява за благотворителност носените си дрехи.

Най-малко 15 млн. долара за фонд „Дейвид Рокфелер“

125 млн. долара за Музея на съвременното изкуство

100 млн. долара за университета „Рокфелер“

109 млн. долара за президента и възпитаниците на Харвардския университет, част от които ще отидат за Център Дейвид Рокфелер за латиноамерикански изследвания

25 млн. долара за Съвета за международни отношения

25 млн. долара за Stone Barns Restoration Corporation

10 млн. долара за фонда на семейство Рокфелер

10 млн. долара за Американското сдружение

5.5 млн. долара за Американския земеделски тръст

20 млн. долара за благотворителни организации, избрани от изпълнителите на завещанието

С останалите над 250 млн. долара ще бъде създаден Глобален фонд за развитие „Дейвид Рокфелер“. Той ще финансира проекти, съсредоточени върху глобалното здраве, бедността и „подкрепата за трайно международно развитие, подобряване на управлението на международните финанси, световната търговия и глобалната икономика и засилването на мултилатерализма и изграждането на конструктивна американска външна политика“.

https://profit.bg/svetat/kakvo-pishe-v-zaveshtanieto-na-deyvid-rokfeler/

Даване е, но не “даряване”. Но, голяяямо благодаря заслужават за даването.

преди 6 часа, Sleda написа:

Даване е, но не “даряване”. Но, голяяямо благодаря заслужават за даването.

Въпрос на гледна точка. Без значение дали е даване или даряване 20 милиона долара за благотворителност и още милиони за обществени институции са си милиони. Който иска нека да придиря за разликата.

шабат шалом

преди 12 часа, valkiria1 написа:

Въпрос на гледна точка. Без значение дали е даване или даряване 20 милиона долара за благотворителност и още милиони за обществени институции са си милиони. Който иска нека да придиря за разликата.

шабат шалом

Шабат шалом!

Не е придиряне, просто раздумка. Тези милиарди долари за тях са имагинерни, числа някакви. Те не могат да ги ползват всичките и никога няма да ги ползват, щото не е възможно, толкова са много. Освен това, чест им прави, че знаят че въпреки че са собственици, тези пари са и на хората които са дарили труда си за генерирането им. Огрмно благодаря, че ги дават за благотворителност, а могат и да не го правят...

Джеф Безос, например, трябвало да харчи по 28 000 000 на ден, за да не става по-богат.   :speak:

• Автор

40131309_1880225648724880_18462084468530

преди 5 часа, аm-аm написа:

Днеска не съм. Имам работа.

Е, нищо. И утре е ден...

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

41172641_10216497178723191_1248404528881

преди 25 минути, haidukpikaso написа:

41172641_10216497178723191_1248404528881

Да разбираме, че не си.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

42154475_2104659849553517_47486216618618

• Автор

Брат изнесе на ръце болната си сестра на връх Ботев

5f716347f94749d4bf9b0f15102ba280.jpg&cfs

Румениге Тодоров Юруков е брат на 18-годишната Теодора, която не може да ходи.

Младият мъж заедно с помощта на четири отряда на ПСС от Карлово, Калофер, Пирдоп и Сопот успяват да качат момичето до връх Ботев.

Главното действащо лице, което поема цялата организация, се казва Атанас Симеонов, част от Карловския отряд на ПСС. Идеята е на Румениге, а останалото е дело на хората от ПСС отрядите.

Румениге е запален планинар, но Теди е прикована на инвалидна количка. Въпреки това миналата година той решава да й подари навръх деня на Вяра, Надежда и Любов първия изглед от Стара планина.

Двамата се качват заедно със спасителните екипи на 2376 метра височина.

На самия връх любящият брат я понася на ръце, за да може да разгледа красотата на Балкана и природата ни.

"За мен е чест, сестричке моя. Обичам те! Ти днес успя да докажеш много неща. На батко борбеното момиче", обръща се към Теди брат й. И твърди, че не е направил кой знае какво.

"Не съм направил нищо особено. Това е най-нормална братска постъпка от моя страна. Всеки, който има брат или сестра, би следвало да го направи, така мисля. Теди е щастлива, аз още повече", разказва Румениге.

До момента Теди е преминала три курса на рехабилитация, но са нужни още 4400 лв. за поредната терапия. Тя може да проходи, но са нужни още няколко курса за рехабилитация и специална проходилка и педиатрична стълба. Теди посещава и училище, затова са нужни специални пособия, за да не изостава от съучениците си.

Всеки, който иска да помогне на Теодора сама да изкачи скоро всеки връх на света, може да го направи:

IBAN : BG94FINV91501016394407,

BIC: FINVBGSF, за Теодора Тодорова Юрукова,

или на Рay pal: [email protected]

https://www.dunavmost.com/novini/brat-iznese-na-ratse-bolnata-si-sestra-do-vrah-botev

• 2 седмици по-късно...

Моето разбиране е, че всеки ден се стремя да съм добра с хората около мен.

Конкретно добро не винаги успявам да сторя, но и ... донякъде разчитам на провидение/карма и с радост влизам в ролята на "инструмент" или въплъщение, което да помогне или извърши доброто, когато се налага.

Ако бях хирург, може би по-често щях да влизам в темата и да обяснявам, че съм "направила" добро, след поредна успешна операция.

Но не съм. За това всеки ден се стремя И да не вредя. Правя каквото трябва, пък то си става и без това каквото си ще.

• Автор

43374016_10212064128748837_4874576611518

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Един Човек, на когото разчитат десетки гладуващи

41f89fbd3be551b5eebe2cda5fdeaec9.jpg

За срещата между доброто и благодарността ви разказахме в "Моята история за доброто". Героите на тази история живеят различни животи, но всеки цени този на другия. Благодарните са много - около 80 на ден. А този, който помага, е един, с желание да привлече още съмишленици.

Мартин Мартинов е собственик на ресторант в централната част на София. Взел е решението, че в неговото заведение ще се готви не само за гостите, а и за десетки хора, останали без дом или изпаднали в тежка житейска ситуация. Всеки делничен ден между 17 и 18 часа, Мартин и неговият персонал раздават двустепенно, а понякога и тристепенно меню на непълно непознати за тях граждани. И не от милостиня, а от човещина. Не го прави тайно, но със сигурност не и натрапчиво. Повечето от нуждаещите се дори не го познават, нямат идея как изглежда или с какво се занимава. Знаят единствено, че са му много благодарни.

Едни и същи хората се възползват от безплатната вечеря на Мартин. Около 80 души на ден. С идването на зимата очаква броят им значително да се увеличи. За някои това е малко, за други голямо предизвикателство. Мартин го нарича дълг. И да има, и да няма пари, той е обещал да дава храна. Ще го направи и на Бъдни вечер и на Коледа.

4c359621d1f89981f55af953a58ade71.jpg

Много са хората, изпатили в живота. Идва един момент, в който сами не могат да се справят. За това имат нужда от чужда помощ. Затова Мартин ще продължи да дава храна през цялата зима. В своето добро дело въвлича и персонала на ресторанта, а също и доброволци. Непознати хора с малко свободно време идват да помагат на други хора с голяма нужда от подкрепа. Всеки може да отдели някой друг лев, за да помогне. Едва ли тези пари ще натежат много на бюджета, но със сигурност биха променили битието на гладните.

bnr.bg/sofia

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.