Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Най ми допадна съвета на Валентин :wors: и възнамерявам да го последвам точно след 2 часа.Току-що ми донесоха някаква водка "Firestarter" в кутия, направена като пожарогасител.Не бях виждал такава.Молдовска. От мъжа на жената, пътувала в пострадалата кола.Заради това, че с един юмрук откъснах пияния от дъщеря му.Семейството им просто се връщало от Румъния за Пловдив.Мъж, жена и двете им дъщери. Още ме болят кокалчетата на дясната ръка., но колкото и да съм безпристрастен, не можех да стоя и да гледам как бие пострадалото дете, което той беше блъснал.

Между другото да не мислите, че не съм оказал помощ на пияния ? Напротив-него прегледах първи.Всичко което трябваше да се направи съм направил.Безпристрастно.Екшънът започна след това, като докараха жените, които той беше блъснал.А след като го рендосах- го прегледах още един път-да не съм го повредил нещо.

:):speak: напълно солидарен съм със соломоновското ти решение и "съвета", който си дал на пияндето...

само за ожулването язък, не е лошо за друг път да си носиш един бокс - за анестизия ;)

• Отговори 6k
  • Прегледи 393,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

........................

Въпросният ти пациент е силно изплашен сега от това, което е направил и всичко, което върши е реакция на страха му... Той няма нужда от съдене, а от помощ, в емоционален шок е, освен това и с яко алкохолно натравяне, което практически го декортикира, какво чакаш тогава от такова... и ти затова си там, да му помогнеш, а не да се питаш защо си и къде си ти! Не гледай себе си, а него...колега. Като го сложи в кавички, ти вече го осъди.

"Нека пръв да хвърли камък този, който е безгрешен"...

Да поговорим за религии... Религии на мен не ми трябват, аз си имам моята...

Вальо, дори и бира ли не може... :beer: Язък!

Хмм.

Това си е религия, maat-знаеш много добре това .

Когато седнах да пиша-работа вече беше свършена.Седнах да изпуша една цигара и се замислих, не съм ли съучастник в очите на Бог, когато помагам на убийци . Заради това и написах първия си пост със случката преди час.Не заради нещо друго. И понеже не мога да мисля много-много (първо действам, а после мисля) , се зачудих.

ТОва не е първия случай, при който се получава така.Просто не съм имал време да напиша.Онзи ден вадих проектил от един циганин, пребил жена си.(тя почина впоследствие, в резултат на побоя).Цигагинът е жив и здрав, благодарение на бързата хемостаза, която направихме.Почти няма ден без подобни случки.И едно съмнение ме гложди в душата .

Успокоявам се с думи, подобни на думите на Вало.И товите, maat-за дълга . И с повечеко алкохолче, когато има.

Но съмнението ми остава.

Най ми допадна съвета на Валентин :beer: и възнамерявам да го последвам точно след 2 часа.Току-що ми донесоха някаква водка "Firestarter" в кутия, направена като пожарогасител.Не бях виждал такава.Молдовска. От мъжа на жената, пътувала в пострадалата кола.Заради това, че с един юмрук откъснах пияния от дъщеря му.Семейството им просто се връщало от Румъния за Пловдив.Мъж, жена и двете им дъщери. Още ме болят кокалчетата на дясната ръка., но колкото и да съм безпристрастен, не можех да стоя и да гледам как бие пострадалото дете, което той беше блъснал.

Между другото да не мислите, че не съм оказал помощ на пияния ? Напротив-него прегледах първи.Всичко което трябваше да се направи съм направил.Безпристрастно.Екшънът започна след това, като докараха жените, които той беше блъснал.А след като го рендосах- го прегледах още един път-да не съм го повредил нещо.

Браво!

И понеже си постъпил велико... прасни му една анестезия, за приспиване на съвестта си!

Ха наздраве!

Браво!

И понеже си постъпил велико... прасни му една анестезия, за приспиване на съвестта си!

Ха наздраве!

:beer:;):beer: Наздраве на всички ви!

не може, дори и бира, нито капка...к`во да прайш - процеси /нищо че не вярваш/

Хмм.

Това си е религия, maat-знаеш много добре това .

Когато седнах да пиша-работа вече беше свършена.Седнах да изпуша една цигара и се замислих, не съм ли съучастник в очите на Бог, когато помагам на убийци . Заради това и написах първия си пост със случката преди час.Не заради нещо друго. И понеже не мога да мисля много-много (първо действам, а после мисля) , се зачудих.

ТОва не е първия случай, при който се получава така.Просто не съм имал време да напиша.Онзи ден вадих проектил от един циганин, пребил жена си.(тя почина впоследствие, в резултат на побоя).Цигагинът е жив и здрав, благодарение на бързата хемостаза, която направихме.Почти няма ден без подобни случки.И едно съмнение ме гложди в душата .

Успокоявам се с думи, подобни на думите на Вало.И товите, maat-за дълга . И с повечеко алкохолче, когато има.

Но съмнението ми остава.

Да, много добре зная. Както и перфектно те разбирам. И понеже виждам, че се измъчваш, което показва, че си на прав път... а и понеже зная, че мога да ти помогна, аз също преди съм мислила много за това... ще ти кажа две думи, те струват повече от всичките философии на света взети заедно.

Ти имаш и сърце. Не позволявай то да съчувства на едни, а да се озлобява срещу друг. Другият - онзи, когото ти продължаваш да съдиш, наричайки го убиец, също е човек - като тези, към които изпитваш симпатия. Разликата между тях е само тази, че едните са получили любов, а този човек най-вероятно не е. Затова е и станал такъв. Сигурно затова и посяга към алкохола. Той, Трихо, има по-голяма нужда от съчувствие... Ако ти успееш да не съдиш на първо време подобни хора, замислиш се не ти на кои сили помагаш, а защо тези хора са станали такива, ако ти поне един път се прескочиш и се поставиш на тяхно място, ще видиш, че те направо си плачат за обич, която им е била отнета и не е твоя работа да съдиш дали и това е било справедливо или не, а как да им помогнеш. В такива случаи една мила дума от сърце стига, освен вниманието, което си обърнал като професионалист. Една мила дума, едно човешко отношение, а не юмруци, които всеки може да раздава, само една думичка добра може да обърне сърцето и на най-закоравелия престъпник и на най-големия гад. Когато е от твоето сърце искрено дадена. Защото преди да са станали такива зверове, те са били хора... били са деца и те, били са чисти и те... имали са души... помогни им на подобни хора като им покажеш пътя за връщане към душите им.

Затова си там. И това е твоят дан към светлината. Това е твоят дан и към теб самият - да не изгубваш пътя към своята душа... Към теб. Знам, че ще разбереш това, което ти казвам, уверена съм.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Когато хирург оперира, той не е ядосан на тумора. Понякога е неизбежно да се ползва сила. За да защитиш. Мисля че, Док е направил каквото трябва. В конкретния случай според мен е твърде силно да се каже, че виновния е човек, който не е получил обич. По-скоро е съчетание на обстоятелства. Скъсал е с гаджето, събрали се с приятели, пийнали, и той - с разбито сърце тръгнал да си я връща. Примерно. Ей такива драми стават всеки ден. За съжаление всички мислят че на тях няма да се случи и сядат да шофират. Така че, вероятно виновният шофьор, не е звяр или закоравял престъпник, по-скоро е обикновен човек. Разбира се след това което е направил трябва да бъде съден. Трябва да бъдат съдени и тези(ако има такива), които са го оставили да кара пил.

Аз нямам нищо лично към никого, но си излагам принципни позиции.

Хм - силно било казано, примерно, че любов му липсвала на някого... а не е силно казано, че му е разбито сърцето... че то е едно и също това, ама не се чуваме какво говорим май...

Този, който удря трябва да бъде съден, защото удря с кола, примерно и после напада, а другият удрящ пострадал да го оправдаваме сега... леко пристрастно... Това си е чисто обременена мъжка психика - психиката на великия, големия мъж, който раздава правосъдие с юмруци... А каква е разликата между единия нападащ и другия нападащ, той какво - да не би да е бял бог нещо... аз не я виждам - дори по-зле за този, който все още има съвест и е облечен в някаква институция, базираща своите принципи на хуманизъм... много по-зле. По тази логика ваша и удареният бабаит може да съди Док и то с пълно право... За правосъдие си има органи на властта (винаги си умирам от смях, когато употребявам този израз Публикувано изображение ).

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Маат, има ситуации в които е неизбежно да бъде приложена сила. В случая става въпрос за това, че човек с 2.6 промила алкохол, виновен за катастрофа бие дете от колата, която е блъснал. Аз не знам дали е с разбито сърце или просто е бил пиян бабаит. Не знам причините които са го довели до тази ситуация. Прилагането на сила в случая е проява на съчувствие. Това е защита за по-слаб човек в беда и освен това съчувствие към нападателя, защото той всъщност в момента е създавал причини за негови бъдещи страдания. Ако някой пиян бие дете, ти какво предлагаш? Да се обадят на полицията и да чакат? А полицията има ли право да ползва сила да го спре? Много важно е обаче използването на сила да става без гняв и с мъдрост, което не винаги е лесно. И силата да е минимална за да спре. Най-много полза, за най-много хора в най-дългосрочен план. Това според мен е добра идея.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Маат, има ситуации в които е неизбежно да бъде приложена сила.

В случая става въпрос за това, че човек с 2.6 промила алкохол, виновен за катастрофа бие дете от колата, която е блъснал. Аз не знам дали е с разбито сърце или просто е бил пиян бабаит. Не знам причините които са го довели до тази ситуация.

Прилагането на сила в случая е проява на съчувствие. Това е защита за по-слаб човек в беда и освен това съчувствие към нападателя, защото той всъщност в момента е създавал причини за негови бъдещи страдания.

Ако някой пиян бие дете, ти какво предлагаш? Да се обадят на полицията и да чакат? А полицията има ли право да ползва сила да го спре?

Много важно е обаче използването на сила да става без гняв и с мъдрост, което не винаги е лесно. И силата да е минимална за да спре.

Най-много полза, за най-много хора в най-дългосрочен план. Това според мен е добра идея.

Сърършено вярно! В нашият свят всичко е относително, любовта също /много лесно и неусетно се превръща в омраза, примерно/

А един юмрук в мутрата често спестява куп неприятности впоследствие :)

Браво!!! Е, след като сме пораздали някой друг любовен юмрук, юмрук за добро, така да се каже, юмрук от пиедестала на нашата висотаааааааа, НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА РЕЛИГИИ СЕГА............................................................................ ..... Само че без мен в сладките ви приказки вече. Ясни сте ми.

Браво!!!

Е, след като сме пораздали някой друг любовен юмрук, юмрук за добро, така да се каже, юмрук от пиедестала на нашата висотаааааааа, НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА РЕЛИГИИ СЕГА............................................................................

.....

Само че без мен в сладките ви приказки вече. Ясни сте ми.

Е, същото мога да кажа и за теб :)

Я ми кажете нещо - защо никой религиозен човек не проявява търпимост към религиите, изповядвани от другите хора? Публикувано изображение

Защото ни е толкова религиозността. Изповядваме я само външно, а вътре сме кухи. И от устата ни излизат кухи фрази, без душа. И си създаваме някаква фасада, фалшива естествено, която поддържаме пред другите.

...защото не сме дорасли за истински живот, а само за тази карикатура, в която всеки от нас играе водевилната си роля. Публикувано изображение

Колко много просветлени хора виждам тук...Ясни са им нещата... Публикувано изображение Браво,браво...На мен пък нищо не ми е ясно... Публикувано изображение

Колко много просветлени хора виждам тук...Ясни са им нещата... Публикувано изображение Браво,браво...На мен пък нищо не ми е ясно... Публикувано изображение

Няма тук просветлени, приятелю, ни един :)

Дано, дано

иш Аллах, иш Аллах :)

но едва ли

Защото ни е толкова религиозността. Изповядваме я само външно, а вътре сме кухи. И от устата ни излизат кухи фрази, без душа. И си създаваме някаква фасада, фалшива естествено, която поддържаме пред другите.

...защото не сме дорасли за истински живот, а само за тази карикатура, в която всеки от нас играе водевилната си роля. Публикувано изображение

Сетих се за една статия за духовния живот.

http://pravoslavie.domainbg.com/04/as-duhzivot.html

Браво!!!

Е, след като сме пораздали някой друг любовен юмрук, юмрук за добро, така да се каже, юмрук от пиедестала на нашата висотаааааааа, НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА РЕЛИГИИ СЕГА............................................................................

.....

Само че без мен в сладките ви приказки вече. Ясни сте ми.

Ако се случи на мен да съм в ситуация в която прилагам сила срещу по-слаби или в ситуация в която съм агресивен заради лична изгода, бих се радвал да има някой наоколо, който да ме прасне, че да се опомня. Разбира се и за двете страни е най-добре това да се случи без гняв.

Не става въпрос за висота, това е здрав разум, слабите и страдащите трябва да се защитават, най-добре е ако това става без прилагане на сила, но за съжаление това понякога не е възможно.

Ти как би реагирала в ситуация в която виновен агресивен пиян шофьор бие дете от кола, която е блъснал? Не се заяждам, любопитно ми е.

пп

Сладко и горчиво са много относителни неща. Има мъдрост отвъд това, отвъд дуализма на относителното добро и зло.

Я ми кажете нещо - защо никой религиозен човек не проявява търпимост към религиите, изповядвани от другите хора? Публикувано изображение

Ами доколкото будизмът е религия - Далай Лама е добър пример за това.

Будизмът е толерантност в същността си.

Разбира се това не значи че абсолютно всички будисти са толерантни, но повечето, които познавам лично са.

Където има хора,

има мухи,

има и буди

Исса

;)

Мухите и будите са равни в същността си. Всяко същество се стреми към щастие и се опитва да отбегне страданията.

Буда природата на мухата и на Буда са еднакво съвършени.

Мухите и будите са равни в същността си. Всяко същество се стреми към щастие и се опитва да отбегне страданията.

Буда природата на мухата и на Буда са еднакво съвършени.

Това се има предвид в горното хайку - човек неминуемо търпи развитие. Мухи или Буди - просто едни и същи хора,но на различни етапи... Публикувано изображение

Ами утре - маймуни, петли и стари консервни кутии, ако съдим по аватарите ;)

Ами утре - маймуни, петли и стари консервни кутии, ако съдим по аватарите :P

Старата тенекиена кутия последният стадий ли е? :PПубликувано изображение

Явно, преди окончателното бракуване :P

Не е само смешно, наистина след трансформацията остава от нас само една черупка - в случая тенекиена - без съдържание.

Това е quanta essentia след сублимацията в алхимически аспект.

Така че малко преди Добрия край наистинеа сме една празна консервна кутия, стара, ръждясала и очукана. Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.