Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

:):lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: Ей това вече уби коча с лопата.Не знаех за проатеистична ориентация на православието.

Доживях и таквоз чудо да видя -- ревностен православен,невярващ в Бога.

Ами в какво вярваш бе "православни"?

Във всеки случай не в Аллах . Май главичката ви не може да го побере а? Затова и ще се говори и пише само за вашата религия!!!

• Отговори 6k
  • Прегледи 393,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Във всеки случай не в Аллах . Май главичката ви не може да го побере а? Затова и ще се говори и пише само за вашата религия!!!

Съгласен съм! Някои неща за мен са наистина мистични.Все пак не всеки ден се открива ново направление в православието - православен атеизъм.Признавам си това трудно го схващам.

И в тази връзка,за да не говорим само за нашата религия,би ли бил така добър и да споделиш основната концепция на това току що възникнало идейно течение,чийто автор несъмнено си ти.

@ bildera

Не ме разсмивай така бе човек.Предполагам сам осъзнаваш нелепостта на твърденията си.

Православен християнин - невярващ в Бог.Само това стига да станеш за присмех.

Намираш Исляма неприемлив за теб. Добре! Твоя работа. Моля те обаче,не се впускай в злословения против Исляма.Не мисля,че разполагаш с необходимите познания в тази материя.

А така съществува вероятност да сгрешиш.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Сигурно си прав badr. Може би не схвана какво имам предвид. Много от българите са православни по документ, уважават някак си това, но не са фанатици и не спазват правила. Затова и казах, че нашата религия е малко атеистична :) Ако трябва да спазваме църковните канони представяш ли си какво ще стане? Хващаш се за това, че не вярвам в мистичното. Така е, но това не ме прави по-малко човек от вярващите нали? Имам си свои правила на живот, нямащи нищо общо с религията и мистиката. С това ни най-малко не накърнявам другите. Няма как да го разбереш. Аз просто го наричам принципи и не ми трябва някаква измислена вяра, за да ги спазвам. Не можеш ли да схванеш?

Сигурно си прав badr. Може би не схвана какво имам предвид. Много от българите са православни по документ, уважават някак си това, но не са фанатици и не спазват правила. Затова и казах, че нашата религия е малко атеистична :yanim: Ако трябва да спазваме църковните канони представяш ли си какво ще стане? Хващаш се за това, че не вярвам в мистичното. Така е, но това не ме прави по-малко човек от вярващите нали? Имам си свои правила на живот, нямащи нищо общо с религията и мистиката. С това ни най-малко не накърнявам другите. Няма как да го разбереш. Аз просто го наричам принципи и не ми трябва някаква измислена вяра, за да ги спазвам. Не можеш ли да схванеш?

Никога не съм твърдял,че си по-малко човек.И след като държиш на уважението,нека това бъде взаимно.Защо очакваш да проявям разбиране,след като директно заявяваш,че Исляма е виновен за злото по света.И смея да твърдя,че добре разбирам пиететното(добронамерено,без пряко обвързване с доктрината) отношение на българина към православието.Нека обаче наричаме нещата с техните имена.Пиететното оношение към православието не е православие.

И на мен ми харесват академиците,но това не ме прави академик нали?

И предлагам да прекратим този спор,темата и без това е безкрайно глуповата.

Скоро не съм чувал някой християнин да се самовзривява на обществено място. Тук волно или неволно намесваме пак главно исляма. Той е главната причина за спора ни в момента, а не изобщо религиите! Ако го нямаше исляма, светът щеше да бъде много по-мирен и спокоен. Не е ли така? Да, исляма се представя като мирна религия, но тя е подтискаща за 50 % от вярващите в него - жените! Честно да си кажа, уважавам нашата източно-православна религия. Аз самия съм такъв. Друг е въпроса, дали вярвам в Бог. Горд съм, че съм православен християнин, а не католик примерно или протестант или мюсюлманин или... Ако някой засегне моята църква или религия, аз ще бъда първия, дето ще я защити! Това не значи, че вярвам в Бог. Нещата са размити. Затова и споря. Църквата ни е запазила през вековете на робство и няма да търпя, някой да ми натяква за други религии, освен Православната! Точка!

И по темата. Православната религия е най-мирната на света , дори граничи с атеизма! Това е нейното предимство, затова я и харесвам!

Четяйки постовете ти виждам,че исляма,християнството и вероятно останалите религии са ти крайно непонятни.Второ коментара ти относно исляма е твърде детски за да му обърна внимание.Гледаш на нещата твърде повърхностно и същевременно си много некомпетентен за всичко свързано с религиите.Обръщайки се негативно и обидно към исляма вероятно търсиш подкрепа от други потребители,защото досега уцели джакпота от негативни оценки свързани с начина ти на мислене.Та горещо желаеш да се обърне посоката на вятъра:).Проблема идва именно,когато някой заяви,че се самоопределя като християнин,мюсюлманин и т.н.,а на практика религиозната му култура е нулева.Когато този,човек извърши някакво престъпление(подбудите може да са всякакви),то вината се стоварва върху съответната религия(от също толкова некомпетентни хора).В крайна сметка се получава "миш-маш":).Имаш три вариянта!Първи спираш с глупустите за исляма.Втори продължваш с глупусти и няма да бъдеш взет насериозно.Трето в темата за исляма подкрепяш своите твърдения чрез Корана и Сунната.Между другото отиди и разкажи на попа в най-близката църква за свойте атеистично-православни възгледи.Сигурен съм,че най-малкото ще научиш нещо за православието.

Четяйки постовете ти виждам,че исляма,християнството и вероятно останалите религии са ти крайно непонятни.Второ коментара ти относно исляма е твърде детски за да му обърна внимание.Гледаш на нещата твърде повърхностно и същевременно си много некомпетентен за всичко свързано с религиите.Обръщайки се негативно и обидно към исляма вероятно търсиш подкрепа от други потребители,защото досега уцели джакпота от негативни оценки свързани с начина ти на мислене.Та горещо желаеш да се обърне посоката на вятъра:).Проблема идва именно,когато някой заяви,че се самоопределя като християнин,мюсюлманин и т.н.,а на практика религиозната му култура е нулева.Когато този,човек извърши някакво престъпление(подбудите може да са всякакви),то вината се стоварва върху съответната религия(от също толкова некомпетентни хора).В крайна сметка се получава "миш-маш":).Имаш три вариянта!Първи спираш с глупустите за исляма.Втори продължваш с глупусти и няма да бъдеш взет насериозно.Трето в темата за исляма подкрепяш своите твърдения чрез Корана и Сунната.Между другото отиди и разкажи на попа в най-близката църква за свойте атеистично-православни възгледи.Сигурен съм,че най-малкото ще научиш нещо за православието.

ОК, спирам дотук. Само не ми е ясно защо ме прехвърляш в темата за Исляма. Пиша тук, защото темата е такава. Нямям намерение да анализирам Исляма или която и да е религия, а да кажа мнението си за религиите. Е това е мнението ми, изразено в няколко поста и то се покрива със заглавието на темата. Не е ли шантаво?

Оставете човека бе, к'во го заядохте?Странни работи разправя наистина, но това си е негов проблем.За мен всякакви религии са малко или много шантави.Всички са човешки продукт и носят белезите на създателите си.Никоя религия не може да се справи с човешките проблеми или да ги разреши.Затова не виждам смисъл да се съобразявам с тях.

Оставете човека бе, к'во го заядохте?Странни работи разправя наистина, но това си е негов проблем.За мен всякакви религии са малко или много шантави.Всички са човешки продукт и носят белезите на създателите си.Никоя религия не може да се справи с човешките проблеми или да ги разреши.Затова не виждам смисъл да се съобразявам с тях.

Въпроса никак не опира до заяждане или липса на толерантност към чуждото мнение.Едно е да споделиш,че дадена религия или религията като цялост не те привлича,или не ти дава нужното вътрешно спокойствие и съвсем друго е да я заклеимиш като зло.Никак не се засягам от това,че някой не споделя възгледите ми за света,но да ми казва,че това,в което вярвам е зло без да се обосновава трудно го приемам.

Въпроса никак не опира до заяждане или липса на толерантност към чуждото мнение.Едно е да споделиш,че дадена религия или религията като цялост не те привлича,или не ти дава нужното вътрешно спокойствие и съвсем друго е да я заклеимиш като зло.Никак не се засягам от това,че някой не споделя възгледите ми за света,но да ми казва,че това,в което вярвам е зло без да се обосновава трудно го приемам.

:wors: Ето това е проблема на религиите ;) Мислиш си, че си толерантен? Приемаш другите религиии( ако ги приемаш, незнайно защо), но всъщност не приемаш никакво различно мнение от своето. Моята религия е известна само мен. Накратко - деля се от овцете ;)

Правилно си ме разбрал ;) Работите са странни, дори и за моя мозък. Най-точно казано е СТРАННИ. Исках да видя докъде се простира фанатизма. Най-естественото е да подражаваме на някой. Аз също подражавам, както и всеки от вас. Но къде се простира границата? Доколко трябва да подражаваме на някой? А религиите са точно това. Не съм антиглобалист и ми е известно, че в тоя свят трябва да следваме някакъв път. Аз си го следвам, но не съм сигурен, че точно дадена религия е тоя път. Има може би хиляди религии и всяка от тях проповядва своята правота. Е, няма как. Щом говорим за религия, значи говорим за стадо. Да, но стадото си има пастир, а той не мисли като овцете!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

...една интересна книга вече е написана.Историята на Иисус за времето от неговото раждане до 33 годишнина

...и от 33 год. до неговата естествена смърт. :P Колко ли заб луди ще отпаднат...ха сега стана интересно :nono:

• 8 месеца по-късно...

Много хора са убивали поради тази вяра. Вярвали са, че Бог иска това от тях. Има го в Библията. Бог е описан като гневен и ревнив, око за око...

Така ли е? Оправдано ли е всичко което вярващите вършат защото са мотивирани от вярата си в Бога?

Щом се споменава Библията,мисля че ще е по-добре да разгърнем самата книга и да видим какво пише там.Това,което Бог иска от хората не е да се избиват един другиго,а точно обратното.

7" Възлюбени, да любим един другиго, защото любовта е от Бога; и всеки, който люби, роден е от Бога и познава Бога.

8 Който не люби, не е познал Бога; защото Бог е любов.

..........

20 Ако рече някой: Любя Бога, а мразя брата си, той е лъжец; защото, който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял.

21 И тая заповед имаме от Него: Който люби Бога, да люби и брата си."1 Йоан 4

10" По това се разпознават Божиите чада и дяволските чада; никой, който не върши правда, не е от Бога, нито оня, който не люби брата си.

11 Защото поръчката, която чухте от начало, е това: да любим един другиго;

12 и да не бъдем както Каин, който беше от лукавия и уби брата си. И защо го уби? Защото неговите дела бяха нечестиви, а братовите му правдиви." 1 Йоан 3

Така че онези хора ,за които говори Вало,са убивали не защото са вярвали в Бога,а защото са се оставили да бъдат ръководени от собствените си желания,от егоизма си и алчността си.Ето на това учи Писанието-на първо място винаги да поставяме Бога,а не себе си. Много често се споменават Инквизицията и Кръстоносните походи и онези,които са вършили тези престъпления винаги са изхождали от собствената си изгода.Хора,които са чели Библията и разсъждавали над написаното в нея не биха тръгнали да убиват.

Именно поради тази причина християнството е ценно и изпъква пред останалите религии.Освен това в Библията пише още"по плодовете им ще ги познаете",което означава че християните трябва да се обичат помежду си.Общество,което се ръководи от принципите на "живей за мига,тук и сега","всеки е свободен да решава кое е добро и зло","мое величество АЗ " не е християнско.

Атеизмът също е вид религия и хората изповядващи я са роби на някоя зависимост,като цигари,пиене или в най-добрия случай на себе си.

Хората съвсем "свободно" позволяват на гнева, гордостта, желанията, ревността, алчността и невежеството да управляват думите, мислите и действията им. Резултата е страдания. Всички страдания по света са резултат от тези "свободни" емоции.

Според мен свободната личност трябва да е свободна от подобни емоции, иначе това не е свобода, това е зависимост.

Ми като прочете човек и между редовете ( ако знае как става това) горните няколко реда и му става ясно че си в процес на усилено търсене на духовно развитие в посока някаква вяра. Което пък показва че не си от нас атеистите.

Абе той не знам който точно папа беше май казал един път че будизма не било истинска религия (според папския му акъл де). Или беше поляка или сегашния швабата. Ама много ги е яд поповете че им бяга клиентелата да се заплесва по разни немонотеистки религи.

(монотеистка = имало само един бог)

Ми като прочете човек и между редовете ( ако знае как става това) горните няколко реда и му става ясно че си в процес на усилено търсене на духовно развитие в посока някаква вяра. Което пък показва че не си от нас атеистите.

Абе той не знам който точно папа беше май казал един път че будизма не било истинска религия (според папския му акъл де). Или беше поляка или сегашния швабата. Ама много ги е яд поповете че им бяга клиентелата да се заплесва по разни немонотеистки религи.

(монотеистка = имало само един бог)

а думата, която Ви убягва е "политеистични" религии. Понятието "немонотеистични" съществува явно във Вашия речник, където фигурират думи като " шваба", "папски акъл", "попове" и т.н А тези думи е по-добре да забравите !

2.12 Пропагандирането на всякакви противозаконни идеи и цели е забранено. Не се допускат публикации на произведения, рецензии, лични коментари и др., които нарушават законодателството (съдържащи призиви за насилствена смяна на обществения ред, към етническа и верска омраза и други). Не се допускат коментари популяризиращи противозаконни и дискриминационни нацистки/фашистки и расистки идеи. Не се допускат дискриминация и проява на нетърпимост на основата на възраст, пол, раса, етнос, националност, вероизповедание, образователен ценз, социален статус и сексуалност.

1. ...Ето на това учи Писанието-на първо място винаги да поставяме Бога,а не себе си.

2. Общество,което се ръководи от принципите на "живей за мига,тук и сега","всеки е свободен да решава кое е добро и зло","мое величество АЗ " не е християнско.

3. Атеизмът също е вид религия и хората изповядващи я са роби на някоя зависимост,като цигари,пиене или в най-добрия случай на себе си.

1. И като прочетем това изречение от гледна точка на липсата на божества и разбираме що за хора са ги писали тези учения. Значи тези учения са писани от хора с огромно желание да промиват чужди мозъци в посока на тяхните собствени илюзии.

Те писачите са се надявали като изкарат заповедта да се поставя на първо място божество, на практика да става че ще се спазва тяхното писание от страх от предполагаемото божество. Сиреч, не че аз писачът на евангелия искам от тебе да не се заглеждаш по младата ми булка, ами той бога бе той е виновен, той ги забранява тези човещинки. То ако зависеше от мене аз щях да ти я дам на заем моята булка за две три седмици, ама господа брате не дава, господа и ще ни накаже за греховете и кво ще правиме после.

2. В християнска Европа май почти на всякъде точно така се живее. Да те открехна че където аз живея 50% от католиците изгарят телата на умрелите а не ги погребват щото излиза по-евтино и претекста е че е било по-екологично т.е. не замърсявало окалната среда. Та тия как успяват едновременно да вярват че и телата и душата щяли да бъдат спасени и да възкръснат и при това да горят телата та и кокъл да не остане ???

3. Ама много хубаво си го казал Брате arenas, и точно даже, поне в моя случай. Не павкам цигари, в устата си алкохол не слагам и съм си зависим от самия себе си т.е. центъра за контрол на вземане на решения се намира вътре в моя череп.

А иначе те поповете понякога яко си попийват де, даже и по време на пости оглозгващи някоя агнешка плешка.

а думата, която Ви убягва е "политеистични" религии. Понятието "немонотеистки" съществува явно във Вашия речник, където фигурират думи като " шваба", "папски акъл", "попове" и т.н А тези думи е по-добре да забравите !

Нищо че си със статут на модератор, ще те поправя че:

Будизма не отговаря на смисъла вложен в думата политеистичен.

Та за това написах немонотеистки.

Думата шваба идва от район в Германия, сърбите които са ходили да бачкат там са я използвали. Все едно да кажеш шоп на човек кореняк от селата около София. Обиждаш ли го или дискриминираш ли го че е шоп. ами той ако е горд че е шоп?

И що па де не използвам мумата попове? Тя си е в речника бе.

Ти още малко ще ми забраниш и да използвам думата "политици" може би, щото ти изглежда дискриминация, така ли.

Не съм написъл нито "гаден шваба", нито "мръстници попове", нито "изкуфял папски акъл". Швабата може да пич като шопа, паповете може да са готини като Роко, папския акъл може да е на високо умствено ниво ( да речеме щото говори няколко езика ) като това на Маркс. Не е задължително да виждаш лоши помисли за дискриминация.

Най-висшата степен на нетърпимост и дискриминация е да игнорираш нещо. Например като атеисти да не ви пиша в темите за религия щото не заслужавате моето внимание. А пък аз ви уважавам и ви идвам на гости да си полафиме. Я си представи папата да не ходи при еврейте в Израел и при мюсюлманите в Турция. Е това щеше да е дискриминация от негова страна на верска основа. Е, бил казал папата там нещо на швабски преди време по отношение на мюсюлманската религия, ама като им отиде на гости им обясни че не са го разбрали правилно, той всъщност много си пада по тяхната вяра, не е против. Такиви работи Брате.

Това си е ваш избор, не ни го натрапвайте.

Любовта ми към ближния, Сестро Офелия, ме подтиква към диалог с инакомислещите. Богатството на човежкия род е в разнообразието на идеите.

Не е спортменстко да отказваш да се качиш на ринга само защото знаеш предварително че има сериозна опастност противника да те простне на земята за повече от 10 секунди.

...

Може би трябва да дефинираш понятието атеист. Ако това значи липса на вяра в Бог - всеки будист също е атеист.

Ако означава липса на всякаква вяра, това трудно мога да си го представя. Всеки вярва в нещо. Материалистите например вярват, че смъртта е край. Хората, приемащи възгледа на науката всъщност вярват в науката, защото не са проверили лично всяко научно твърдение. ю

Едва ли има човек, който да не вярва в нещо.

Процеса на търсене за мен приключи преди около 10 години когато се срещнах с будизма. Будизма не е догматичен и всяко твърдение е проверим факт. Будизмът е атеизъм защото няма творяща, наказваща и съдеща сила - Бог. Аз съм будист защото будизмът дава абсолютна свобода. Будизмът е наука за ума.

Думата "религия" произхожда от латинския' глагол "religare, re-ligare", което означава "свързвам отново". Възстановяването на връзката с Бога е основният смисъл и цел на религията като феномен на културата.

Християнската религия представлява възстановяване на връзката на човека с Бога. Веднъж изгубил Божията благодат, човек я добива наново чрез религията и така постига спасението си. Човекът трябва да бъде религиозен, да се стреми към свързване с Бога, за да бъде спасен от изначалната си греховност.

Това е от тук.

Подобни идеи в Будизма няма изобщо. Затова може да се каже, че думата религия не е точна, когато се ползва свързана с будизма. На санскрит и тибетски - дхарма и чьо - думите с които се обозначава будисткото учение означават - нещата каквито са. Будизма е съвкупност от възглед, методи позволяващи да преживеем нещата каквито са. Това преживяване е наречено просветление и то е съвкупност от абсолютно безстрашие, спонтанна радост и активно съчувствие съчетани с всепроникваща мъдрост. /може би думите звучат малко силно, но според мен са слаби/

Просветлението е преживяване. Абсолютно всезнание и неограничени възможности да се работи за другите.

От будистка гледна точка ние сме съвършени в същността си и имаме потенциала да сме щастливи във всяка ситуация.

Просветлението е абсолютно щастие. Веднъж постигнато - никога не се губи.

Причините да не сме щастливи са невежеството ни и така наречените "смущаващи" емоции - гняв, гордост, завист, ревност, алчност, желание, невежество ... Това са облаците, които пречат да "видим" нещата каквото са.

Добрата новина е облаците са преходни и по пътя се трансформират в мъдрост.

Може би трябва да дефинираш понятието атеист.

Ако означава липса на всякаква вяра, това трудно мога да си го представя.

Значи у мен като атеист липсва каквото и да е желание да вярвам в неща които не могат да бъдат доказани по научен метод че съществуват.

И в същото време се интересувам що става така че други хора си падат по религиозни вярвания.

Общо взето,всеки има правото да си избира в какво да вярва. Ти си избрал да бъдеш атеист,ок.Не ми пречиш с това си решение и аз уважавам избора ти.Всеки има правото да върши каквото си поиска,стига с това да не пречи и вреди на останалите.Аз примерно мога да избера да вярвам в съществуването на малките оранжеви стоножки от третата планета на съзвездието Орион,и да им се кланям. Лошо няма. Ключовата дума е "търпимост"... :P

Общо взето,всеки има правото да си избира в какво да вярва. Ти си избрал да бъдеш атеист,ок.Не ми пречиш с това си решение и аз уважавам избора ти.Всеки има правото да върши каквото си поиска,стига с това да не пречи и вреди на останалите.Аз примерно мога да избера да вярвам в съществуването на малките оранжеви стоножки от третата планета на съзвездието Орион,и да им се кланям. Лошо няма. Ключовата дума е "търпимост"... :P

Точно така, толератноста е важна.

чао

С Душата си А и съм родена в християнска държава Макар че Бог е един-независимо как го наричат в различните религии

1. И като прочетем това изречение от гледна точка на липсата на божества и разбираме що за хора са ги писали тези учения. Значи тези учения са писани от хора с огромно желание да промиват чужди мозъци в посока на тяхните собствени илюзии.

Те писачите са се надявали като изкарат заповедта да се поставя на първо място божество, на практика да става че ще се спазва тяхното писание от страх от предполагаемото божество. Сиреч, не че аз писачът на евангелия искам от тебе да не се заглеждаш по младата ми булка, ами той бога бе той е виновен, той ги забранява тези човещинки. То ако зависеше от мене аз щях да ти я дам на заем моята булка за две три седмици, ама господа брате не дава, господа и ще ни накаже за греховете и кво ще правиме после.

Ей тука не позна!Онези,които са писали евангелията можеш да ги обвиниш във всичко друго,само не и в това че са гледали да получат някаква лична изгода.Достатъчно е да прелистиш Божието слово оттук оттам,за да се убедиш в това.А като малко допълнение(не че има някакво значение за теб),ще кажа че това,което са получили в замяна на труда си е било-унижения,преследване,мъчения и убийства.

2. В християнска Европа май почти на всякъде точно така се живее. Да те открехна че където аз живея 50% от католиците изгарят телата на умрелите а не ги погребват щото излиза по-евтино и претекста е че е било по-екологично т.е. не замърсявало окалната среда. Та тия как успяват едновременно да вярват че и телата и душата щяли да бъдат спасени и да възкръснат и при това да горят телата та и кокъл да не остане ???

Представата ти за възкресението е доста изкривена,или поне е далеч от това което пише в Библията .Не искам да ти натрапвам това четиво,но поне за обща култура...няма да е лошо да се запознаеш с него.

3. Ама много хубаво си го казал Брате arenas, и точно даже, поне в моя случай. Не павкам цигари, в устата си алкохол не слагам и съм си зависим от самия себе си т.е. центъра за контрол на вземане на решения се намира вътре в моя череп.

Много добре!Значи не правиш изключение,щото за това претендират всички хора!Не вярвам да има някой,на който да му харесва да бъде марионетка или центъра за вземане на решения да се намира извън него.

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Много добре!Значи не правиш изключение,щото за това претендират всички хора!Не вярвам да има някой,на който да му харесва да бъде марионетка или центъра за вземане на решения да се намира извън него.

Найстина вярващите и искрено набожни люде са на мнение че тяхния бог решава какво ще им се случи. Значи центъра за контрол и взимане на решения е извън тях.

А пък при арабите като ги сполети нещастие все с бога им се утешават че той така е бил решил. Особено мароканците.

хубави са тия работи, които пишете, обаче не мога да разбера какво място имат в тази тема? Публикувано изображение Та нали дискусията трябвада бтде "как сте избрали религията си", а не- "аз съм атеист-вижте ме какъв съм добАр"

Лично аз съм католик.Майка ми и баща ми са католици, и аз също съм католик.Получил съм си религията "по наследство" :)

Мда, човека отворил темата пита следното:

Споделете, моля ви ,как сте избрали религията си? Напоследак много мисля за това, че повечето хора, които познавам изповядват дадена религия без да са наясно с другите религии( да не говорим , че много често не са съвсем наясно и със собствената си ). И тогава как избираш да си точно от тази религия без познание за другите- все едно никога да не си опитвал друг плод освен ябълката и да твърдиш, че няма по вкусен от него. При вас как е- опитахте ли и другите плодове преди да кажете кои е най -вкусния за вас? Това ли е най-добрия начин да избера?

Пък ти даже не си си избрал твоята религия. Не ни казваш нищо по темата. Темата е за избор а не за сляпо следване на наложена от ранно детство вяра. Ако родителите ти бяха православни а пък ти си станал католик, тогава щеше да е избор. Ако беше търсил да се запознаеш и с други религиозни практики и след това да си дошъл до ивода че от католицизма по-права вяра няма, тогава можеше да споделиш твоя опит и открития що другите са измамни учения.

Та аз като атеист съм влизал един път на 16 години в протестантска секта (църква в София) и един път на 18 години в една друга също протестантска секта пак в София и това беше по комунистическо време. И двата пъти вътрешни хора са ме канили на посещение. На 22 год. с един приятел православен се опитахме да звъннем на вратата на една католическа църква в София но там ни отказаха всякакъв достъп. Тука където живея пуснах веднъж да влязат две жени от сектата на свидетелите на Йехова и ги оставих да говорят на воля за да им видя техниките за зарибяване. Тия последните са особено чалнати и опасни.

Пък ти даже не си си избрал твоята религия. Не ни казваш нищо по темата. Темата е за избор а не за сляпо следване на наложена от ранно детство вяра. Ако родителите ти бяха православни а пък ти си станал католик, тогава щеше да е избор. Ако беше търсил да се запознаеш и с други религиозни практики и след това да си дошъл до ивода че от католицизма по-права вяра няма, тогава можеше да споделиш твоя опит и открития що другите са измамни учения.

Да откриваш в поста ми думи от сорта :"по-права вяра няма" и т.н ?

Всеки твой пост е изпълнен с грубости и нетолерантност към останалите участници тук в този форум и не само в тази тема....(не знам модераторите как те търпят все още)

Та аз като атеист съм влизал един път на 16 години в протестантска секта (църква в София) и един път на 18 години в една друга също протестантска секта пак в София и това беше по комунистическо време. И двата пъти вътрешни хора са ме канили на посещение. На 22 год. с един приятел православен се опитахме да звъннем на вратата на една католическа църква в София но там ни отказаха всякакъв достъп. Тука където живея пуснах веднъж да влязат две жени от сектата на свидетелите на Йехова и ги оставих да говорят на воля за да им видя техниките за зарибяване. Тия последните са особено чалнати и опасни.

Дам.

По белослатинско имаме един такъв лаф-казват го подобни на теб :"ДобАр мъж съм- добри гОвна серА" ударението е на уголемените букви Публикувано изображение

Всеки твой пост е изпълнен с грубости и нетолерантност към останалите участници тук в този форум и не само в тази тема....(не знам модераторите как те търпят все още)

Ми всеми та им се скарай че не си вършат работата, ама ще ти е невъзможно да докажеш горното твърдение което е плод на емоционално неуравновесена временна реакция, породена от липсата на стойностни агргументи в подкрепа на твоята теза за хипотетичната неадекватност на постовете на някои от другите участници пишеци в тази тема.

Между другото, католиците сред които живея от години са доста по-толерантни от теб.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.