Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

Все едно да питаш дали има вариант да се самоопределяш като "християнин" и да не следваш библията. Има ли такъв вариант?

АЕУ, запомни, делата говорят, а не устата.

Определно има доста представители от този вариант. Дори живият пример ти пише този постинг :speak: ... Публикувано изображение

Аз се самоопределям за 'неабрахамски', те- брахмански християнин, който счита библията за спекулация върху древни текстове в полза на едно племе. Публикувано изображение

Но има и купища християни, които се наричат 'езотерични християни', които считат, че Христос носи учение/светлина отвъд а-брахамизма. За това доста често го изборазяват в 'духа на Изтока'. Това се обяснява с факта, че учението на Христос не е 'казармено общество', наложено от Римската църква след 3 век след Христа(Copyright upon Christ Публикувано изображение ), което е в духа на абрахамските религии юдаизъм и ислям. В Aстро-теологията се наричат сатурнови религии или 'лунни клултове'. Публикувано изображение

Мисля, че се преповтарям за някои, да ме простят, но го правя СПЕЦИАЛНО за тебе! ;)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от aeu (преглед на промените)

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз се самоопределям за 'неабрахамски', те- брахмански християнин, който счита библията за спекулация върху древни текстове в полза на едно племе. Публикувано изображение

Добре, ти като си от брахманските християни, в какво вярваш, какво трябва да правиш и какво не? Каква е идеологията ти?

Добре, ти като си от брахманските християни, в какво вярваш, какво трябва да правиш и какво не? Каква е идеологията ти?

'Идеологията' ми се нарича Кришна-съзнание и е обратно-реципрочна на бухалкаджиитеПубликувано изображение...........

Публикувано изображение

Редактирано от aeu (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Ортодоксалният юдаизъм представлява враждебна на християнството религия, която се е развила заедно с първата църква. Фарисеите са настоявали, че устният закон е равноправен с писания закон, точно както християните настояват, че Новият Завет е също толкова авторитетен, както и Стария Завет, мюсюлманите настояват, че Коранът е също толкова авторитетен, както Стария Завет и мормоните настояват, че Книгата на Мормон е също толкова авторитетна както и Стария Завет. Всяка група всъщност има предвид, че нейният уникален след-старозаветен документ е по-авторитетен сега от Стария Завет. Никоя основна религия след падането на Ерусалим не е възприела Стария Завет като свой единствен или дори главен авторитетен документ. Само караитската секта в юдаизма претендира, че го прави.

Tricho, един от най-главните теософски дилеми е за пола на магарето на Исус. Има цели трактати по този повод. Твоето мнение, като експерт-магаролог?... Публикувано изображение;)

Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

....дано да знае, Люцка, защото най-голяма битка за търсещата душа е именно къде е Царството отвъд самсара. В ислямът тези понятие- самсара, карма, реинкранация не са релевантни. И за това имат рай, където да консумират на астрално ниво. Публикувано изображение Кого нарекох 'Астрална пеперудка'?.... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Ура, приятелю,

смятам, че има множество отправни, стартови позиции за духовно издигане и посредством религиозната сила.

Една такава сила е и ислямът. Само си спомни за суфите...

Ура, приятелю,

смятам, че има множество отправни, стартови позиции за духовно издигане и посредством религиозната сила.

..суфите по курана ли се водят?.. :wors: има ли ислям без куран и без курбан?.. :)

:baby: иначе въобще не мога да се съглася нито за равнопоставеността на пътищата към Бога, нито равнопоставеността на свещените книги на отделните религии, а да не говорим за буламачът от съврменни 'алтернативни' пътища към Бога. Публикувано изображение Общото между тези алтернатовни пътища и ислямът се върти около Шива, а аз като ваишнава съм го подминал отдавна всякакъв лунен път, приятелю.

Кали-юга не може да се усамотиш в планината дори, та камо ли в населени места. Съзнанието е ниско и хората не искат духовно развитие, а -материално. Но тука сега пък как да искат, като тези, които ги управляват ги бомбандират с поток от шарени илюзии, дори вече облечени в 'религиозни пътища към Бога'...

А има критерий, приятелю- искаш ли да оставаш в матрицата или не? Публикувано изображение .. Щото доста съзнания хем искат матрицата хем- Бога, ма Бог им дава Шива, а той не е Бог, ...после доста духове се предствят за 'бог', но всъщност пунтират Шива, не отиват отвъд него. Доста хора, разочаровани от матрицата се опитват да я разрушават или трансформират, но така попадат пак в нея, но на по-ниско ниво... като примерно едно хлапенце-скорпионче, админ на "Еск-нет"- "Хоррус-чето". Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Ура, приятелю,

Хе, суфите имат толкова общо с фундаменталния ислям, колкото гностиците с католицизма или православието...

неподходящ пример, Вальо.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Хе, суфите имат толкова общо с фундаменталния ислям, колкото гностиците с католицизма или православието...

Позволи ми, приятелко, да не се съглася.

Суфите използват курана и ислямската доктрина като изходна точка, като дреха, като средство за да тръгнат по пътя към Вътрешният извор. Друг е въпросът за произхода и същността на суфизма... :speak:

/опонирах на Ура, защото не съм съгласен, че само култът към Кришна, предлаган от ИСКОН, има освобождаващ от самсара характер. Аз считам, че всяка религия, философия или идеология може да изиграе тази роля, включително и ислямът, естествено/.

:speak:

Lюцка, според мене егото не се 'държи' от Овен, а -от планетата Марс,котяо е планета на победата. ;) Победата в матер. свят с едели на 2 -материална, преходна, а Трансцедентална-вечна.

Овен може и да постигне материална, може и Трансцедентална, зависи дали ще излезе от Лунното семейство на с баща Скорпиона(и Козирог на по-високо ниво).

Този, който 'държи' егото е Скорпионът, тъй като е лунната страна на Марс, както и Козирогът-Сатурн, където става вече окончателно кармично разплащане от завъртането в зоо-кръга.

По принцип, тези архетипи, които образуват роговица(за щипане, бодене, т.нат.) са за запазване на душата в материята. Най-безобиден е Ракът от тях. Публикувано изображениеПубликувано изображение

Позволи ми, приятелко, да не се съглася.

Суфите използват курана и ислямската доктрина като изходна точка, като дреха, като средство за да тръгнат по пътя към Вътрешният извор. Друг е въпросът за произхода и същността на суфизма... ;)

/опонирах на Ура, защото не съм съгласен, че само култът към Кришна, предлаган от ИСКОН, има освобождаващ от самсара характер. Аз считам, че всяка религия, философия или идеология може да изиграе тази роля, включително и ислямът, естествено/.

.....как ще стане освобождаване от самсара без Бог, приятелю?.. ;) По силата на твойта логика всеки който си 'заплюе' анонимен дух, който не е идвал на Земята да 'изиграе своята лила', за 'бог', ма това е само илюзия на индивид. душа, породена от егото... Нарича се фантазия. Примерно, ЗА МЕНЕ(и не само!!) Ислямския рай('Джанна') е една доста ОПАСНА за реализрането на Бога в тяло, фантазия. Сравняваща се само с утопията на Томас Мор.

В един по-общ аспект става ясно, че ИМЕТО на Бог е непроизносимо, сиреч не може да се обхване и фокусира от интелекта ни в този си вид. Затова се използват "псевдоними" - креатурни, опростени, едва ли не опошлени имитации на Бог - САМО като работни наименования, като нещо, което ще отпадне, като тетрадките с широки и тесни редове след първи клас. Затова не бива да се концентрираме върху тях, защото това е застой. Поне така си мисля :speak:

В един по-общ аспект става ясно, че ИМЕТО на Бог е непроизносимо, сиреч не може да се обхване и фокусира от интелекта ни в този си вид. Затова се използват "псевдоними" - креатурни, опростени, едва ли не опошлени имитации на Бог - САМО като работни наименования, като нещо, което ще отпадне, като тетрадките с широки и тесни редове след първи клас. Затова не бива да се концентрираме върху тях, защото това е застой.

Поне така си мисля :speak:

...ми значи ни в Кришна съзнание дето постоянно го мантруваме на ум и глас сме някакви дрънкалници на 'кока кола'?.. Публикувано изображение

Във ваишнавизма има призив 'Хари бол', което ще рече 'възпявай светите имена на Бога'(chant the holy names). Нещо повче- Ваишнавизмът казва, че днес и с напредъка на кали-йуга, дори няма друг начин за освобождавне от матрицата(и кръга на прераждания в нея)освен чрез мантруване на светите имена. Публикувано изображение те не се крият...нищо не се крие...Бог не се крие.. като някой конспиратор в Екс-нета Публикувано изображение

Така е, великите тайни са тайни, не защото са скрити от нас, а защото не сме дораснали да ги схванем... Не приемай като критика към пътят на ИСКОН писаниците ми, пази Боже! Но ми се ще да не отхвърляме възможността да има и други паралелни пътища на освобожение, за други групи същности, с друга религиозна "дреха"...

http://www.vestnikataka.com/?module=displa...amp;format=html

Без коментар.

И още един линк, сайтът е правен с неподражаемо чувство за хумор.....

http://www.chudesatanakorana.com/

Редактирано от thomson (преглед на промените)

Така е, великите тайни са тайни, не защото са скрити от нас, а защото не сме дораснали да ги схванем...

Не приемай като критика към пътят на ИСКОН писаниците ми, пази Боже!

Но ми се ще да не отхвърляме възможността да има и други паралелни пътища на освобожение, за други групи същности, с друга религиозна "дреха"...

От к`во ще се освобождавате? :P:PПубликувано изображение От лоша жена, от тъща или от заврян зет? :ph34r:

От к`во ще се освобождавате? :P:PПубликувано изображение От лоша жена, от тъща или от заврян зет? :lol6:

И от това, и от това, Луци... :):P:lol6::lol6:

Въпрос към вас Истински Християни , аз много уважавам вашата Религия и всички религиозни хора...

В Исляма - Мисюлманите имаме 1 бог - Аллах

В Християнството имате 1 бог , който се разделя на 3 части - Бог,Син,Свети дух а защо тогава казвате че бог е 1 като го разделяте на 3 , защо си противоречите ?

Защото е просто така. :clap: В ТРОИЧНОСТТА на Бог ЗА МАТЕРИАЛНИЯ свят влиза и Светия Дух, който малоазиатските абрахамски религии бъркат с техните паднали духове 'Ел Ях' и 'Ал Ях'. :offtopic_s:

Бог е Един, но когато е ОТВЪД МАТЕРИЯТА(Кришна). И нещо друго- Бог Отец(Вишну) е с най голяма потенция от 3-цата. След това е Светия Дух(Шива) и с най-малка потенция е -Сина(Брахма). Исус иде от Брахма-лока и няколкотократно е заявявал, че Отец Му е този, който Му казва какво да говори и прави. :computer2: А освен това е казал, че "в материята всичко ще се прости само хулите срещу светия Дух(Шива) няма да се простят", тъй като Шива реинкарнира отнова в материята и наказва в нея. ;)

....а ислямът защо си 'заплюва' един паднал дух, който нарича 'бог' и си върши своеволия, криейки се зад него , като 'ротен старшина зад устав'?... Публикувано изображение Кой даде право на ислямът да избива друговерниците(кафири, куфари)?... И после - 'аллаху акбар'?.. Публикувано изображение

Сам Бог ни се разкрива като 3 отделни личности -МАТЕЙ 28: 19 - 20: И така, идете, правете ученици от всичките народи и ги кръщавайте в Името на Отца и Сина и Светия Дух,

20. като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И ето, Аз съм с вас през всичките дни до свършека на света. (Амин.)

Защо - това никой не може да каже, а само да предполага!

Никой не може да разбере или да обясни Бог!!! Всевишния ще го опознаваме на небето през вечността!!!

Не случайно е казано за Бог, че е неизследим!

Ти като Мюсюлманин знаеш ли как и откъде е произлезнала вашата религия?!

Основоположникът ви е Исмаил, който е син на Аврааам и Агар! Законната съпруга на Авраам е Сара, а Агар е нейната прислужница при това чужденка, а не еврейка! - Битие 16:1 - А Сара, жената на Аврам, не му раждаше деца; но имаше слугиня, египтянка, на име Агар.

Понеже Сара се усъмни в обещанието, което Бог даде на Авраам му рече: " И Сара каза на Аврам: Ето, ГОСПОД заключи утробата ми, да не раждам, затова влез при слугинята ми, може би ще придобия дете чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сарая."!

По-нататък следва:

"3. И така, след като Аврам беше преживял десет години в ханаанската земя, Сарая, жената на Аврам, взе слугинята си Агар, египтянката, и я даде на мъжа си Аврам да му бъде жена.

4. И той влезе при Агар и тя забременя; но като видя, че забременя, господарката й стана презряна в очите й.

5. Тогава Сарая каза на Аврам: Поради теб ми е тази обида! Дадох слугинята си в твоите обятия, а като видя, че забременя, аз станах презряна в очите й. ГОСПОД нека съди между мен и теб!

6. А Аврам каза на Сарая: Ето, слугинята ти е в ръката ти. Направи с нея, както искаш. И Сарая се отнасяше зле с нея, така че тя побягна от лицето й.

7. Но Ангелът ГОСПОДЕН я намери при един воден извор в пустинята, при извора на пътя за Сур,

8. и каза: Агар, Сараина слугиньо, откъде идваш и къде отиваш? А тя каза: Бягам от лицето на господарката си Сарая.

9. А Ангелът ГОСПОДЕН й каза: Върни се при господарката си и се покори под ръцете й.

10. Ангелът ГОСПОДЕН й каза още: Ще преумножа потомството ти, така че да не може да се изброи поради своето множество.

11. И Ангелът ГОСПОДЕН й каза: Ето, ти си забременяла и ще родиш син; да го наречеш Исмаил 1, защото ГОСПОД чу скръбта ти.

12. Той ще бъде човек като диво магаре; ръката му ще бъде против всекиго и ръката на всекиго — против него; и той ще живее пред лицето на всичките си братя.

13. Тогава Агар нарече ГОСПОДА, който й говореше, с това име: Ти си Бог, който ме гледа 2; защото каза: Не видях ли аз тук изотзад Онзи, който ме погледна?

14. Затова този кладенец се нарече Вир-Лахай-Рои 3; ето той е между Кадис и Варад.

15. И Агар роди син на Аврам, и Аврам нарече сина си, който му роди Агар, Исмаил.

16. А Аврам беше на осемдесет и шест години, когато Агар роди Исмаил на Аврам."

По-късно Сара забременява от Авраам и ражда - Исаак

И погледни тук да видиш, че Бог сключва завет с Исаак, а не с Исмаил, откъдето произлиза Исляма:

19. А Бог рече (на Авраама): тъкмо Сарра, жена ти, ще ти роди син, и ще му наречеш името Исаак; и ще направя завета Си с него завет вечен (че ще бъда Бог нему и) на потомството му след него.

20. И за Исмаила те послушах: ето, Аз ще го благословя и ще го наплодя, и много, твърде много ще го умножа: дванайсет князе ще се родят от него; и ще произведа от него голям народ. ⇨

21. Но завета Си ще сключа с Исаака, когото ще ти роди Сарра догодина по това време. ⇨

22. Тогава Бог престана да говори с Авраама и се издигна от него.

....юзер с такъв аватар,като тебе да цитира Иблията като 'верита пер дутта' е както циганин да се кичи със злато.. Публикувано изображение --нито разбира смисъла на златото, нито се е къпал от месеци... Публикувано изображение

Ти знаеш ли, че тази Иблия е нагаждана към Римската империя и 4-те и райха точно 666 пъти? ;) ... В момента "Европейския Съюз" е 4-тия райх на Римската империя с римо-равинското ристиенство. Публикувано изображение

Защото е просто така. :clap: В ТРОИЧНОСТТА на Бог ЗА МАТЕРИАЛНИЯ свят влиза и Светия Дух, който малоазиатските абрахамски религии бъркат с техните паднали духове 'Ел Ях' и 'Ал Ях'. :offtopic_s:

Бог е Един, но когато е ОТВЪД МАТЕРИЯТА(Кришна). И нещо друго- Бог Отец(Вишну) е с най голяма потенция от 3-цата. След това е Светия Дух(Шива) и с най-малка потенция е -Сина(Брахма). Исус иде от Брахма-лока и няколкотократно е заявявал, че Отец Му е този, който Му казва какво да говори и прави. :computer2:А освен това е казал, че "в материята всичко ще се прости само хулите срещу светия Дух(Шива) няма да се простят", тъй като Шива реинкарнира отнова в материята и наказва в нея. ;)

....а ислямът защо си 'заплюва' един паднал дух, който нарича 'бог' и си върши своеволия, криейки се зад него , като 'ротен старшина зад устав'?... Кой даде право на ислямът да избива друговерниците(кафири, куфари)?... И после - 'аллаху акбар'?..

....юзер с такъв аватар,като тебе да цитира Иблията като 'верита пер дутта' е както циганин да се кичи със злато.. Публикувано изображение --нито разбира смисъла на златото, нито се е къпал от месеци... Публикувано изображение

Ти знаеш ли, че тази Иблия е нагаждана към Римската империя и 4-те и райха точно 666 пъти? ;) ... В момента "Европейския Съюз" е 4-тия райх на Римската империя с римо-равинското ристиенство. Публикувано изображение

Яяя, това с червеното е интересно. Често съм се питала какво точно е искал да каже с тези думи Исус. Твоето обяснение ми върши работа, щото е логично и ми се струва, че е точно отговора на въпроса ми.

За Европейския също си прав.

А за исляма - само на чаша турско кайве и рахат разпъъъъъъващ се локум. Публикувано изображение

То хубаво да се вярва в един бог, ама още по-хубаво ще бъде да се види добре кой е той и що така нагло се налага на човека...

Специално за триединството - в православието това е догма, която е взаимствана от гностицизма - там съществува Божие семейство - Отец, Майка и Син, но "светите" православни отци, които са малко нещо женомразци и евнуси, преименуват Майката на Свети Дух и така решават проблема с липсата си на мъжество...

Люцка, в червеното съм 100% съгласен. Публикувано изображение Духове от рода на 'Ел Ях' и 'Ал Ях' НЕ са Бог -най-малкото защото се налагат, а се налагат на сила, тъй като им се крие истинската им същност! А ТЯ НЯМА БОЖЕСТВЕН ХАРАКТЕР! ;)

Сега за троичността, която си дефинирала. Аз ще приема твоя отговор за правилен, но при известни уточнения, които по-долу ще направя.

Първо понятието 'гностицизъм' за мене има също толкова размит характер колкото абрахамизма. Неопределеност, която води до фантазии и спекулации, на които аз не съм особено фен що се касае до 'Знание за Бога'. Тъй като имам Луна в Козирог(и Ас. Овен). Ако бях 'чист Водолей'-щях да щракам с пръсти и да те поздравява с чалга, като Ицката... Публикувано изображение пей сърце...

Другото което е "Отец-Майка-Син" е третата троица в Проявата на Бог. Колкото и да ми е неприятно да ти призная ;) светите отци са взаимствали за Християнската си от втората троица.

Едно е ясно-ТРОИЧНОСТТА Е НА ЛИЦЕ и абрахамските религии са в илюзия. Защо?= защото троичността е за матер. свят, а ТОЙ Е ИЗГРАДЕН НА НИВА. няма ли нива има комунизъм-и управление на най-низшите. Не случайно ислямът наподобява комунизмът, който има 100% юдейски произход. Това не е случйно. Когато Бог няма 'администратори' за материята, то- идват диктаторите.

А двата други персонажа в троицата са вторични, еманационни и административни, на които следва да се отдава респект, тъй като те са помощници Нему за матер. свят.

Сега, тръгваме от Трансцеденталния свят. Там Бог е Един и всички преданоотдадени са равни помежду си(но не и на Бога!!), ТЪЙ КАТО НЯМА МАТЕРИАЛНИ ОБВИВКИ-както ум, разум и его, така и 5-те груби елемнти. там са ЧИСТИ НЕМАТЕРНИ ДУШИ, които са прилепени около него в орбити(не- 'сляти'с Него!)

....при слизане в материята Бог се проявява в нива и последователнист в 3 троици. Когато Кришна слезе в материята е Вишну.

Първа троица на самият Него:

Кришна е "Трансцедентална свещ", която е запалила Маха-Вишну. От савоя страна Вишну също има 3 експанзии 'Вишну'- "Маха-Вишну", "Гарбодакашаии Вишну и "Кширодакашаии-Вишну".. Корена на думата е 'Vi' или 'Vis'(виш), което има 2 значения: 1)Горнo("Vi-Agra" значи 'Горна Земя')... от тука си проличава мястото от където е слязъл Кришна. 'Виш' на санскрит още значи 'влизам'(enter) 2)Settle(У-становявам се)..

Втора троица:

"Вишну-Брахма-Шива" Отец-Син-Свети дух... Синът е родил Светия дух, както и Светия дух пристъства в Сина. Сина е Логосът на Светия Дух и затова и Брахма отговаря за ИНТЕЛЕКТА НА МАТЕР. ТВОРЕНИЕ. Масоните са го копирали, като 'Архитект на вселената', само, че не му посочват името- "БРАХМА". Той е и Центъра на галактиката в материята.

Дотука говорим за Първичния МЪЖКИ БОГ, В ДУХОВЕН АСПЕКТ. Той НЕ изпозлва втроичната си женска енергия-"Майа".

В третата троица присъства това що наричаш "МАТЕРИАЛНА ЕНЕРГИЯ"(Майката, Майа). ;)

Тя се изразява в "разцепване" на Шива-андрогина на две: "Скорпион-Дева" астрологично.

Тази троица е особено популярна както в Египет(Озирис-Изида-Хор), така и в нордическата митология "Один-Фрия-Тор"

Но трябва да ти призная, че тя иде от ВЕДИЧЕСКАТА трета троица: "Шива-Майа-Сканда(+Ганеша)", като трябва да уточня, че "Син" е заместен с "Дете", тъй като независимо от пола Слънцето се асоциира с бащата и ДЕТЕТО, докато Луната -с майката. Това и в Астрологията и в езотериката е валидно, ма тя Астрлогията е първата езотерична наука. ;)

Сканда(Овен) е мъжкото дете, докато Ганеша(Телец) е женското дете.

Бях чул от тебе, че "Хорус бил Близнаци", а "Изида-Везни"?.. Може..но тогава Озирис трябва да е Водолей?..

По принцип- не случайно 4-те груби елемента са комбинирани в 3-ка в зоо-кармичния кръг. Неслучйно! Публикувано изображение Но това е само следствие, не причина.

Изследвал съм идентичността на Один, Озирис, Сатурн, Хронос и Дионис с Яхве и Аллах. Всичите КОПИРАТ АРХЕТИПНО ШИВА и 3-та ведическа троица.

.....разбра ли сега защо държа на ВЕДАическото знание? Тъй като е НАЙ-ПЪЛНО И ПЪРВОНАЧАЛНО! ;)

А относно механизма на еманациите на Бог е , че всяка след-хождаша е 'женска' в сравение с предхождашата я 'мъжка'. Виж тази моя публикация в блога. http://u-ra.blogspot.com/2009/04/y-shiva-vs-vu-vishnu.html

"Женска', тъй като има по-малка потенция от предната.

Тука не става въпрос за 'мъж-жена' в чисто материално-полов признак. А -в духовен признак.

Всичко разбрах. Прочетох внимателно няколко пъти поста ти. Даваш много интересна инфо.

Знаеш, че сравнителното религиознание ми е слабост.

Мисля, че е крайно време да обърна по-сериозно внимание на Веда.

Значи, казваш, че офците са взаимствали от втората троица - Вишно-Брахма-Шива. Има логика, да, Шива=Светият Дух. Да, мисля, че си прав - в гностицизма Св. Дух е символизиран от змията, пряко свързана с матерните енергии и окултното знание за тях, Шива и той е изобразяван символно със змия в близост до себе си. Мен ме кефи тоя пич, щото не си поплюва никак. Публикувано изображение

Публикувано изображение

Аналогията обяснява само определено отношение. Тя няма за цел да обясни какво представляват нещата. Затова имаме подобие, а не еднаквост. Отецът е вечно-съществуващата, несътворена и безконечна, неизменна и безпределна същност на нещата. В случая съм го сравнил със слънцето, но в действителност той е зад и в основата на всичко проявено. Обективно могат да се проявят само отделни негови аспекти, но нищо повече от това. Светият Дух е материята, водата. Синът е съзнанието, огънят. Топлината и светлината изразяват състоянието на последните две когато са проникнати от присъствието на Отеца. Ще спра дотук, понеже темата е за Библията, а аз мъничко се отдалечих от възгледите на християнството.

Деяния 7:55

А Стефан, бидейки пълен със Светия Дух, погледна на небето, и видя Божията слава и Исуса стоящ отдясно на Бога;

Няма как Св. Дух да е "материята, водата".

"Синът е съзнанието, огънят" Чие съзнание? Какъв огън? Всеки може да си измисля такива думички до безкрайност. Има поне два варианта, или Стефан е видял Исус "стоящ отдясно на Бога" и не е самия Бог, или Стефан е бил пиян и нещо му се привидяло.

Деяния 7:55

А Стефан, бидейки пълен със Светия Дух, погледна на небето, и видя Божията слава и Исуса стоящ отдясно на Бога;

Няма как Св. Дух да е "материята, водата".

"Синът е съзнанието, огънят" Чие съзнание? Какъв огън? Всеки може да си измисля такива думички до безкрайност. Има поне два варианта, или Стефан е видял Исус "стоящ отдясно на Бога" и не е самия Бог, или Стефан е бил пиян и нещо му се привидяло.

Аз за Стефан съм чела, че в православието това е аналога на Яков - един от назореите-есеи, първият до Исус, когото убиват зверски аверите на Павката-предателя - вградената при есеите юдейска агентура.

Защо да няма как Светият Дух да е материята, водата. Именно това е - Примаматер, Първичните води.

Аз за Стефан съм чела, че в православието това е аналога на Яков - един от назореите-есеи, първият до Исус, когото убиват зверски аверите на Павката-предателя - вградената при есеите юдейска агентура.

Защо да няма как Светият Дух да е материята, водата. Именно това е - Примаматер, Първичните води.

Не може да е...според Библията- Битие 1:2 "А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата." Галатяни 5:22-25 - тук

Според други изтичници...може да е всичко, каквото си поискаш...

Деяния 22

1 Братя и бащи, слушайте сега моята защита пред вас.

2 (И като чуха, че им говори на еврейски, те пазеха още по-голяма тишина; и той каза):

3 Аз съм юдеин, роден в Тарс киликийски, а възпитан в тоя град при Гамалииловите нозе, изучен строго в предадения от бащите ни закон. И бях ревностен за Бога, както сте и всички вие днес;

4 и гонех до смърт, последователите на тоя път, като връзвах и предавах на затвор и мъже и жени;

5 както свидетелствува за мене и първосвещеникът и цялото старейшинство, от които бях взел и писма до братята евреи в Дамаск, гдето отивах да закарам вързани в Ерусалим и ония които бяха там, за да ги накажат.

6 И когато вървях и приближих Дамаск, къде пладне, внезапно блесна от небето голяма светлина около мене.

7 И паднах на земята и чух глас, който ми каза: Савле, Савле, защо Ме гониш.

...Quo vadis, Domine...

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Не може да е...според Библията- Битие 1:2 "А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата." Галатяни 5:22-25 - тук

Според други изтичници...може да е всичко, каквото си поискаш...

"Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл, защото никой не може да върши тези знамения, които ти вършиш, ако Бог не е с него. Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. Никодим Му каза: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? Исус отговори Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от ВОДА И ДУХ, не може да влезе в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а РОДЕНОТО ОТ ДУХА Е ДУХ."

Иоан 3:1-6

"Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл, защото никой не може да върши тези знамения, които ти вършиш, ако Бог не е с него. Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. Никодим Му каза: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? Исус отговори Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от ВОДА И ДУХ, не може да влезе в Божието царство. Роденото от плътта е плът, а РОДЕНОТО ОТ ДУХА Е ДУХ."

Иоан 3:1-6

Е, и?

Показваш още веднъж, че според Библията Дух и вода са две различни неща.

и продължението:

9 Никодим в отговор Му рече: Как може да бъде това?

10 Исус в отговор му каза: Ти си Израилев учител, и не знаеш ли това?

U.Ra"....юзер с такъв аватар,като тебе да цитира Иблията като 'верита пер дутта' е както циганин да се кичи със злато.. biggrin.gif --нито разбира смисъла на златото, нито се е къпал от месеци... laugh.gif

Ти знаеш ли, че тази Иблия е нагаждана към Римската империя и 4-те и райха точно 666 пъти? wink.gif ... В момента "Европейския Съюз" е 4-тия райх на Римската империя с римо-равинското ристиенство. cool."gif

Може и да имаш право донякъде, но на мен това малко ми прилича на приказката: "на калпав водолаз, водораслите му пречат"!

Ако на аватара ми стоеше този, който заради теб проля кръвта си на Голгота бидейки разпнат на кръста, щеше ли да "чуеш"?!

Писано е Йоан 10:26-28: Но вие не вярвате, понеже не сте от Моите овци, както ви рекох. ⇨

27. Моите овци слушат гласа Ми, и Аз ги познавам, и те вървят подире Ми,

28. и Аз им давам живот вечен; и те няма да погинат вовеки; и никой не ще ги грабне от ръката Ми.

В твоя чест обаче, ще си сменя в най-скоро аватара - обещавам, щом това те съблазнява! :)

Редактирано от IMG (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.