Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Ти няма къде да придобиеш умения и аз казах защо.

Знаеш ли к'во? Специалността ми никога не е била ДВГ и общо взето въобще не обичам да се занимавам с такива неща. Не знам за какви ЗИЛ-ове ми говориш и какви със 130, не са ми това интересите.

В реалният живот никога не бих и няма да карам ЗИЛ. Нито се занимавам с ДВГ, по чисто жичкаджийските истории съм. ДВГ е едно от малкото неща, с които не съм се занимавал.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Билдера, повечето неща, които си ги учил в казармата, аз съм ги научил и без казармата. И откакто съм взел книжка, дори и с 1 бира изпита не съм се качил в колата. С мненията които изказвате съм все по-сигурен, че съм придобил повече умения без нея, отколкото с нея.

Тъй като нямах възможност одеве да довърша, но виждам че по сходен начин е засегната темата....

Специалността ми не е "ще атакуваш програмното обезпечение на балистичните ракети ли?", а химик-разузнавач във взвод за Ядрена, Химическа и Биологическа Защита (съкратено взвод ЯХБЗ) на инженерно-сапьорска рота. Да те светна каква е разликата между въпросното "програмно обезпечаване" и тази специалност:

При ядрена, химическа или биологическа атака целият ни взвод се отправя към мястото и го маркира като заразена територия, като следи да не се преминава през съответната и при необходимост подпомага химиците-дегазатори при обезопасяване, почистване (с химикали) на площите, хората, апаратурата и превозните средства, а ако се налага - оказване и на първа долекарска помощ. При бойна тревога бях разпределен като водач на личния офицерски състав на цялата танкова бригада, в която ми премина бойното разпределение. Забавлявахме се с доста интересни прибори, за които дори не си и чувал.... Симулирали сме всяка една от въпросните атаки многократно, както и действията при тях.

Хайде сега ми кажи кое от всичкото си го научил и без казарма? Знам, че въпроса е реторичен и не изисквам отговор....още по-малко да ми носиш от 9 кладенеца вода...

По време на обучението ми беше в новобранския център на химическото поделение в Горна Оряховица имахме 2 аварии. Нали не мислиш, че военните са само за "бойни действия", а също така подпомагат населението и гражданска защита по време на бедствия и аварии. Та въпросните аварии бяха разлив на солна киселина на гара Горна Оряховица..(повече информация можеш да прочетеш тук и месец и нещо по-късно имаше пожар  в Захарни Заводи Горна Оряховица, които се намират точно срещи поделението. И в двата случая оказахме съдействие с машини и лично ние помагахме на гражданска защита и пожарната за овладяване на двете ситуации. Искаш да ми кажеш, че и това също си го научил без казарма?  (днеска ми е малко иронично)

Относно права и задължения - уволнихме майор за злоупотреба с пост и беше предаден на съд за изнасяне на токсични вещества във варели, които после бяха намерени на вторични суровини. При товаренето на същите бяхме 3 момчета, едното от които после беше в болница с множество изгаряния по тялото заради разлив на един от варелите. С помощта на лекарите (и то всички военни и с чин) във Военна болница момчето се оправи напълно и си доизкара службата...Дори скоро се чухме и е добре...родило му се дете. Въпросният майор беше осъден на 5 години, ако не се лъжа и уволнен от служба за злоупотреба (имаше и други утежняващи обстоятелства)...

Та, искаш да ми кажеш, че такива неща ги научаваш без служба....Че няма какво да те защити от извращения и гавра в казармата (визирам последния случай)?

Живко, много си далече от истината, моето момче... Мислех, че за толкова години най-малкото си поумнял и на база знания си придобил мъдрост, но се оказва, че просто си увеличил самочувствието, станал си високомерен и най-важното липсва ти това, което се надявах да придобиеш с годините - толерантност! Не да ми говориш как няма никаква толерантност за глупостта, а най-малкото да се социализираш в това общество. Жалко, а имах някакви надежди...Явно първото впечатление от преди месец и нещо е било погрешно...

• 8 месеца по-късно...

Върнете казармата, че стана страшно !

ARENAThe.Normal.Heart_.2014.720p.BRRip_.

Винаги съм бил против казармата, въпреки че съм ходил. Според мен трябва да я въведат за един месец. Гледам, по улиците крачат някакви младежи с прически, по гащички, изскубали си веждите, говорят като минзухари, едни такива мазни и превзети. Представям си, как такъв юноша отива на гости у съученичка. Момичето му направило салата, опържило кюфтета, сипала ракия – демек постарала се. Идва нашият и иска фреш от круша. Сяда далеч от нея и си играе на смартфона. Дума не може да обели от притеснение. Не хапва нищо, щото е вегетарианец – изпитва искрена жал към умрели свине. Смята се за оригинален, като и пуска тъпи клипчета на телефона си. Девойката все пак му се нахвърля от скука. Правят две минутен секс с меката му болнава пишка. После той си отива, а тя става лесбийка.

Спомням си първата отпуска в казармата. Прибирам се на село. Тогавашната ми приятелка ме чака на двора. Отварям вратата, а тя търчи с водна чаша водка и парче пастърма. Думи няма – ръцете и треперят по-силно от „обичам те“. Пия, ям, целувам в движение. Знам, че мириша на обществен канал, но сръчно я намествам в спалнята. Влизам в нея. Очите и се облещили, като три литрови буркани…

Picasa-300x300.jpg

Днешните младежи са презадоволени – лаптопи, фейсбуци, дрешки, слушалки… нямат идея, какво е копнеж, не знаят, какво е да нямаш… но умеят да преинсталират Уиндоус и Андроид.Picasa1Вземи му поговори на това девойче. Щом те е поканила, а ти си отишъл, значи се харесвате. Изключи си шибания телефон, не и давай да пуска телевизора. Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж), похвали как е сготвила. Ако си глупав или много притеснителен, просто я погледни в очите и кажи, че има много красив задник. Първоначално момичето ще приеме думите ти за простащина, но вътрешно ще одобри комплимента ти. Произнасяй цялото и име без умалителни форми. Говори, интересувай се от нея, опознай я – така разговорът няма да е посредствен. Приказвай за книги, не за предавания, разкажи и твоя идиотска история(все имаш някоя) – бъди забавен, но не шут, бъди мъж, а не тарикат. Щом спре да се смее я целуни. Целуни я, глупако, не казах да и пипаш гърдите и не си върти езика като някой пумпал, по-нежно деба. Хвани я за кръста или ребрата – бъди уверен. Глътни на екс последната ракия(че да не ти трае акта едно измиване на чиния). Гледай я в очите. Ако е девствена, трябва да си трижди по-внимателен, ако не… също. Не и тикай главата да ти прави мръсотии… но ти и направи, колкото и да си непохватен. Мачкай, докосвай, разузнавай кое и харесва – ако не разбираш – питай, не е срамно. Навлизай медоносно. Не я блъскай като вратичка на печка – първо джентълменски, накрая дърварската.

Picasa1-300x300.jpg

Ако искаш да я задържиш си пусни вежди, къпи се поне на два дни и забрави за Фейсбука. Заведи я на театър, вместо на кино – обещавам ти, че тя ще го оцени. Ако чуеш в училище някой да говори презрително за нея, просто светкавично му нацепи един в брадичката(дори да е от големите). Може после здраво да те бият, но по-ценното е да си рицар в очите и… да напълниш джобовете си с мозъка на любимата. А рицарите са такива, защото са яли много бой… те са благородни пазители… въпреки всичко…

Автор: Никола Крумов – http://nikola666.blog.bg/

Интересно, пък като ходиха всички на казарма тогава, защо масово беше пълно с мъже "пу*т*ки" пишещи доноси за някой друг лев от 6-то без грам мъжко достойнство, или защо безгръбначно до последно маршируваха на манифестации под строй докато в другите соц страни излизаха смело срещу властта. А после пак тези големи казармени "мъже" оставиха народа на милостта на мутрите, а държавата да бъде разграбена от номенклатурата и да няма лустрация до днес, докато в Румъния например разстреляха Чаушеско като прасе, а в Полша щурмуваха парламента и наложиха отваряне на архивите и лустрация, заради което днес и двете страни са пред България. Страшни "мъже" роди "Народната Република" и казармата и, няма що. Още им сърбаме попарата какво надробиха и ще сърбаме дълги години напред. А колко деца са се самоубили в казармата и други са изперкали. Идеята е една, а се получава друго. Унижения, извращения...

Редактирано от bozho76
Добавяне на линкове. (преглед на промените)

Казармата няма да се върне поради следните причини:

1. Военните поделения са в ужасно състояние. Материалната база също. На много места се закриха или се използват за нещо друго.

2. Дори и да има възможност да се върне ще бъде просто един фарс. Родители постоянно ще висят пред портала, защото хлапетата ще се оплакват и ще им мрънкат как са били "малтретирани" или са им заповядвали да правят това или онова. 

3. Старата казарма, която беше преди 90- година не беше казарма. Първата година новобранеца се учи да бъде машина и е трениран, докато втората година като стане "старо куче" се учи на далавери, кражби, мързел и простотия.

4. В момента икономиката на държавата е много зле, така че поддържането на донаборна армия е непосилно. Да не говорим, че цялата ни армия трябва да се превъоръжи.

Това е достатъчно като примери. 

преди 8 минути, Белгиеца написа:

Аз съм против задължителната казарма.
Против съм и срещу задължителната мобилизация по време на граждаска война.

По време на гражданска война няма какво да правиш. Тогава или бягаш или си защитаваш държавата. 

Абе то нема техника, пък за мобилизация говорите. Нали си имаме НАТо. Той ще ни пази. :D Само не от руснаците, де.

Току що, Без умствен капацитет написа:

и имаме един кораб (морално остарял), 

До колкото си спомням имаме поне три фрегати Дръзки, Смели и Горди.

Горди е най-бърза и съвсем скоро я пуснаха на вода.

Против военната служба съм, загубих година от живота си. 

Имаше забавни моменти и не беше лошо но е загуба на време и на нищо полезно не ме научи.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

По време на гражданска война няма какво да правиш. Тогава или бягаш или си защитаваш държавата. 

Не е баш така, аз съм роден в северозападна България. Ако тръгнат да се отцепват някакви си турци близо до турската граница, за какво ми е да ходя да умирам преждевременно да ме гръмнат там?
Ако има доброволци да ходят да се стрелят с турците от Кърджали или Хасково , не ми пречи. Ама да дойдат да ме натоварят в някоя военна джипка и да ми кажат че ако офейкам от бойното поле, ще ме съди военен съд, с това не съм съгласен.
Аз не съм си избирал къде да се раждам. 
Държавата съм я сменил успешно, но ако искам да се върна да си живуркам в нея, в качеството ми на отроче от мъжки род, поглежа на взимане запас когато им скимне на военните.
На сина ми не съм му вадил български документи, точно за да не може да има никакви претенции към него Република България. Защото с това турско малцинство  и техната религия, не се знае какви изненади могат да се случат.

преди 18 минути, Белгиеца написа:

Държавата съм я сменил успешно, ...

Ако искате всички младежи да направят същото - само обявете възстановяване на наборната служба (независимо ще стане ли или не)

преди 29 минути, Белгиеца написа:

Не е баш така, аз съм роден в северозападна България. Ако тръгнат да се отцепват някакви си турци близо до турската граница, за какво ми е да ходя да умирам преждевременно да ме гръмнат там?
Ако има доброволци да ходят да се стрелят с турците от Кърджали или Хасково , не ми пречи. Ама да дойдат да ме натоварят в някоя военна джипка и да ми кажат че ако офейкам от бойното поле, ще ме съди военен съд, с това не съм съгласен.
Аз не съм си избирал къде да се раждам. 
Държавата съм я сменил успешно, но ако искам да се върна да си живуркам в нея, в качеството ми на отроче от мъжки род, поглежа на взимане запас когато им скимне на военните.
На сина ми не съм му вадил български документи, точно за да не може да има никакви претенции към него Република България. Защото с това турско малцинство  и техната религия, не се знае какви изненади могат да се случат.

Това е твое прави на избор. Знам, че те е страх както и всеки друг. Но спокойно тук никой никъде няма да се отцепва. Все пак въпроса е принципен. Или се оставаш и се биеш за убеждения или бягаш за подобни убеждения. Войната е най-лошото нещо, което човек е успял да измисли в живота си.

преди 39 минути, П.е.т.ъ.р написа:

До колкото си спомням имаме поне три фрегати Дръзки, Смели и Горди.

Горди е най-бърза и съвсем скоро я пуснаха на вода.

Против военната служба съм, загубих година от живота си. 

Имаше забавни моменти и не беше лошо но е загуба на време и на нищо полезно не ме научи.

Ако стане военен конфликт тези фрегати няма да успеят да дадат и един изстрел. Истината е , че България няма военна техника с която да се противопостави. Единственото, което имаме това са СС23 ракетите, който "уж нарязаха", но това е друга тема.  Ако ще се връща старата казарма, аз съм твърдо против нея. Съгласен съм да има военно обучение, но не и това, което беше преди 89 година. 

преди 1 час, Емил Костов написа:

3. Старата казарма, която беше преди 90- година не беше казарма. Първата година новобранеца се учи да бъде машина и е трениран, докато втората година като стане "старо куче" се учи на далавери, кражби, мързел и простотия.

Защо според Вас това е било така и има ли аналог това нещо с казармата преди 09.09.1944 год.

Редактирано от bozho76 (преглед на промените)

преди 4 минути, bozho76 написа:

Защо според Вас това е било така и има ли аналог това нещо с казармата преди 09.09.1944 год.

Говоря за времето на комунизма и след него. Там съм бил пряк свидетел. За казармата преди 09.09.1945 нищо не мога да кажа. Не, че нямам откъде да науча, но не е ставало на въпрос.

преди 1 час, Емил Костов написа:

2. Дори и да има възможност да се върне ще бъде просто един фарс. Родители постоянно ще висят пред портала, защото хлапетата ще се оплакват и ще им мрънкат как са били "малтретирани" или са им заповядвали да правят това или онова. 

Имаше или нямаше извращения според Вас в казармата на демократична България, Народна Република България и Царство България. Винаги ли е имало разделение на " Стари кучета" и "новобранци". Офицерският и сержантският състав можеха ли да ограничат извращенията или точно те са ги поощрявали?

Това със старшинството винаги го е имало и не само в България. В целия свят е така. Извращения в комунистическата казарма си имаше. Е не всички са били сериозни, но е имало и фрапиращи случаи. След 90 година нещата пък минаха в противоположената посока. Вече не беше и казарма. Нещата са относителни. 

Много странна симбиоза се получава...наборите преди ..примерно 69..искат да са в казарма..а сегашните "мъже"  не искат!?Това означава ли,че сегашните "мъже" нямат кураж да защитават родината си!?Някои неща никога не се научават в реалния живот....Не ми се мисли,ако бъдем нападнати от чужда държава,какво ще е положението...ветерани от "казармата" и пенсионери ще ви(ни)защитават....и всякакви "извращения" ще ви се сторят като"майчина целувка"...

преди 6 минути, NIKISHARK написа:

Много странна симбиоза се получава...наборите преди ..примерно 69..искат да са в казарма..а сегашните "мъже"  не искат!?Това означава ли,че сегашните "мъже" нямат кураж да защитават родината си!?Някои неща никога не се научават в реалния живот....Не ми се мисли,ако бъдем нападнати от чужда държава,какво ще е положението...ветерани от "казармата" и пенсионери ще ви(ни)защитават....и всякакви "извращения" ще ви се сторят като"майчина целувка"...

Не, младите няма да защитават, ще избягат. Не знаят какво е война и дано никога не го научат. Старите също ще искат да се махнат. 

преди 56 минути, П.е.т.ъ.р написа:

Против военната служба съм, загубих година от живота си. Имаше забавни моменти и не беше лошо но е загуба на време и на нищо полезно не ме научи.

Вие май възприемате целия живот като някакво забавление !?!
Това, че не си успял да научиш нищо е много кофти признание. Умен човек - само през прозореца да гледа, пак ще научи нещо.

Току що, Емил Костов написа:

Не, младите няма да защитават, ще избягат. Не знаят какво е война и дано никога не го научат. Старите също ще искат да се махнат. 

Моите уважения-старите ще искат,но няма да се махнат....замесени са от "друго тесто"..и знаят ,че ако и те се махнат..няма да има вече "млади"...

преди 5 минути, NIKISHARK написа:

Моите уважения-старите ще искат,но няма да се махнат....замесени са от "друго тесто"..и знаят ,че ако и те се махнат..няма да има вече "млади"...

Не, замесени са от същото тесто като теб и мен. Във война "героите" се раждат от такива хора, които са озверели или са загубили всичко. Човек няма какво да губи и е видял смъртта в очите.

След войната победители няма. Всичко страни са понесли големи загуби, мъка, болка, отчаяние. 

преди 6 минути, jhoro написа:

Вие май възприемате целия живот като някакво забавление !?!
Това, че не си успял да научиш нищо е много кофти признание. Умен човек - само през прозореца да гледа, пак ще научи нещо.

На 14 години започнах да работя. Пет години по късно бях набрал скорост нещата ми се нареждаха и .....казарма.

Изпуснах много възможности. 

За какво ?

До клетвата маршировки.

После два пъти в седмицата стрелби и наряди.

И накрая девет месеца в гората да пазя границата....

Какво ми помага това в живота НИЩО.

На какво ме научиха на дисциплина ПуФФФ подчинение !?!

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Не, замесени са от същото тесто като теб и мен. Във война "героите" се раждат от такива хора, които са озверели или са загубили всичко.

Емо,колко от нас не са загубили "всичко" след "великата демокрация"!?Не сме "едно тесто"...защото "маята" е друга..смъртта съм я гледал..и тя мен..не станах герой...научих се да ценя живота...не съм озверял...но загубих почти всичко..близки и приятели..Героите са в "малките"неща ,които правят, и невъзможното,за да не загубиш вяра в живота...

преди 7 минути, NIKISHARK написа:

Емо,колко от нас не са загубили "всичко" след "великата демокрация"!?Не сме "едно тесто"...защото "маята" е друга..смъртта съм я гледал..и тя мен..не станах герой...научих се да ценя живота...не съм озверял...но загубих почти всичко..близки и приятели..Героите са в "малките"неща ,които правят, и невъзможното,за да не загубиш вяра в живота...

Казвам го в общия случай. А коментара който написа е просто идеален. Вижда се, че си човек, който е платил цената и грешките и се е научил да цени живота!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.