Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 15 часа, karadzha написа:

Кажи си, че не ти се ходи в армията. Не развивай теории, че ще те направят роб.

Не робство, а затвор, при това разликите в персоналната свобода са много малки. И в казармата наборните не носят никаква ама никаква отговорност. Каква отговорност, като няма инициатива? Не носиш отговорност за нещо което си направил щото са те накарали, извинете, заповядали да направиш, освен ако е явно незаконно - това го пише в устава :). За разлика от повечето дето сте го ползвали за тоалетна хартия в казармата, аз го четох. Не видях нито един от тия дето бяха "безотговорни", да се научиха на отговорност в казармата.

на 3/14/2016 at 19:08, язе написа:

Говорим за наборна армия. България не е САЩ, че да поддържа достатъчно голяма, платена войска. При това положение, ти ще си по- полезен, ако си изслужиш службата. Това е единствения начин на малките държави, да имат що  годе свястна войска. И при мобилизация, да мобилизират войници, а не мамини детенца.

Местя тук че няма общо с Енчев.

Не мога да намеря логика в нищо което написа в този цитат. Дефинирай "достатъчно голяма", моля. Число, например. Всъщност нека ти помогна. САЩ (ти почна с примера) имат население 322милиона и армия 1,3 милиона. При същата пропорция, на България се пада 30000, в момента армията ни се води 32000. Тоест армията не е малка.

Второ цената на наборна армия срещу платена: Първо, ти верно ли мислиш, че заплатите са това, което е най-големия разход на една модерна армия? Щото ако е така, тежко и горко ѝ. Армията има нужда от въоръжение, техника, боеприпаси, обучение + постоянна модернизация... Ние в момента нямаме пари за 10 действащи самолета или кораба, а ми разправяш за войска - и какво, ще вдигнеш 75000 души с калашници срещу крилати ракети и насочвани бомби ли? Ми че то нямаше пари за боеприпаси да стреляме със Зу-тата в казармата, бил съм на една стрелба само... Тоест, като вдигнеш числеността на армията двойно, разходът за заплати ще ти е ама най-най-малкото проблемче. Ще имаш една тълпа пушечно месо за вражеската авиация...

После цената на икономиката. Много грубо: Сегашните набори са към  35хиляди и намаляват. Тоест за да вдигнеш числеността (за 75000 )трябва поне 2годишна служба... Забележи първо, че разходите за заплати няма да паднат под 1/3 спрямо текущите щото офицерския и част от сержантския състав (слагам ги 10000) ще са си кадрови. После ако сметнем среден стаж 35години. то в дългосрочен план директните загуби в количество труд от ще бъдат (2/35)/2 (заради жените) или към 3% (тия хора няма да произвеждат, няма да плащат данъци, ще харчат много ниски заплати) За сведение в момента за армията се хаби 1.33% от БВП (Редакция, сега погледнах, Израел дето го давате за пример харчи 6%). И това е много отгоре отгоре, ама ще има и далеч по-зле: Давам само един единствен пример. Един от много малкото наистина развиващи се отрасли у нас в момента е IT. Там парите идват от чужбина и си остават у нас, тъй като разходи за материали, суровини и т.н. практически няма. Хората са осигурени на пълните си заплати и плащат големи данъци, да не броим че си харчат парите тука. Разрастването е голямо и персонал се търси адски много, до степен да искат да вкарват индийци с работни визи. Гигантската част от заетите са точно завършващи или току що завършили университетите - фирмите гледат да правят какво ли не само да измъкнат перспективните кандидати за ушите направо от лекции. Ако сега се въведе 2 години задължителна казарма, ще бъде пагубно за отрасъла - ама наистина пагубно. По-добре ще е да наложиш данък казарма и да ползваш парите за армията, отколкото да заколиш такава кокошка със златни яйца.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 15 часа, karadzha написа:

Кажи си, че не ти се ходи в армията. Не развивай теории, че ще те направят роб.

Ти като можеш, за това си важната клечка в България, от Крумовград, която никой не е чувал и никога няма да чуе. И да, то си е робство. Не се плаща подобаващо и си като затворник, който няма право да мръдне. И забележи, че един друг се подкрепяте конкретни хора. Сега, като доближаваш 50-те, с тия 2 загубени години от живота ти, какво по-точно направи и ти донесоха? Забогатя, стана професор, нобелов лауреат? Или пишеш само из форумите и мрънкаш за младите. Аз имам перспективи и искам да се възползвам, за да не стоя цял живот в мизерията тук. За разлика от вас да се измъкнба и да стана образован гражданин, а не само да мрункам как да върна статуквото. Видя се, че вие нищо не направихте, а пък давате съвети за отговорности, патриотизъм и прочие. От хора, по-неуспели и от мен самият - съвети няма какви да взема!!!
Нямам намерение да позволявам да ми управляват живота мразители и комплексари.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Вие не разбирате - казармата създава мъже, хора смели и отговорни, които при всяка една неправда, излизат на протест и стачкуват до смърт. Нищо, че за 25 години не се намери и един генерал, който да удари по масата - това е щото са големи патриоти и родолюбци.

п.п. прозаичната истина относно дъртите сдухянаци апелиращи за наборната военна служба е, че се чувстват дълбоко прецакани - и то с право - та ги е яд, че днешните поколения, отърват поне тази малоумщина. Имайте известно разбиране към тях - все пак хората са безвъзвратно психично увредени и то само от няколко месечна служба. Правете си сметка, какво ще е цял живот такава.

преди 3 часа, simtech написа:

Ти като можеш, за това си важната клечка в България, от Крумовград, която никой не е чувал и никога няма да чуе. И да, то си е робство. Не се плаща подобаващо и си като затворник, който няма право да мръдне. И забележи, че един друг се подкрепяте конкретни хора. Сега, като доближаваш 50-те, с тия 2 загубени години от живота ти, какво по-точно направи и ти донесоха? Забогатя, стана професор, нобелов лауреат? Или пишеш само из форумите и мрънкаш за младите. Аз имам перспективи и искам да се възползвам, за да не стоя цял живот в мизерията тук. За разлика от вас да се измъкнба и да стана образован гражданин, а не само да мрункам как да върна статуквото. Видя се, че вие нищо не направихте, а пък давате съвети за отговорности, патриотизъм и прочие. От хора, по-неуспели и от мен самият - съвети няма какви да взема!!!
Нямам намерение да позволявам да ми управляват живота мразители и комплексари.

Армията може да те научи, както вече се каза, на ред и дисциплина. Иначе няма какво да даде, тя взима. Хора като Ботев и Левски си дадоха живота, без да питат какво ми дава революцията. А вие днешните ревльовци искате само да получавате от живота, без нищо да дадете.

В съседна Турция да не би да няма програмисти, ама ги викат в казармата, отслужват и продължават да си се развиват.

преди 10 минути, karadzha написа:

Армията може да те научи, както вече се каза, на ред и дисциплина. Иначе няма какво да даде, тя взима. Хора като Ботев и Левски си дадоха живота, без да питат какво ми дава революцията. А вие днешните ревльовци искате само да получавате от живота, без нищо да дадете.

В съседна Турция да не би да няма програмисти, ама ги викат в казармата, отслужват и продължават да си се развиват.

На нищо не може да научи. И никога не е учила. Много от българите са били. А знаят да протестират на масата и пред телевизора само. И патриотизмът им свършва с това да въртят далавери. Редът и дисциплината, пряко следствие от действията и на вашето поколение ги виждаме и днес. Не е ли малко безочливо, арогантно и нагло да кажеш подобни работи с ясното съзнание, че мутрите и мафията, която днес се е наместила в управлението иде точно от вашите поколения? На това ли ви научи? Не ми отговаряш на въпросите, нали? Повтаряш заучени фрази и не мислиш. И после ми кажи, че армията не промива мозъци. Е, поне на някои е успяла.
Ти като не си ревльо, а си армеец велик, какво постигна в живота? Или след пенсиониране ще се завреш в панелката или някъде на село и ще се чудиш как да спестиш стотинки, за да си платиш тока, парното и да имаш пари за кисело мляко?
И не, нищо не получаваме даром от живота. Защото сега няма мама и тате, които да припишат панелки или да ти подсигурят жилище за синчето(теб). Няма държава, за която да се правиш, че работиш - мижи да те лажем. Каквото си го извоюваме, си го извоюваме в свинщината, която вие направихте. И най-лошото е, че все още вредите на страната ни.
А, да .Ето това са следствията от армията. "И сега аз се превърнах в смъртта, унищожител на светове" - Робърт Опенхаймер

Току що, simtech написа:

На нищо не може да научи. И никога не е учила. Много от българите са били. А знаят да протестират на масата и пред телевизора само. И патриотизмът им свършва с това да въртят далавери. Редът и дисциплината, пряко следствие от действията и на вашето поколение ги виждаме и днес. Не е ли малко безочливо, арогантно и нагло да кажеш подобни работи с ясното съзнание, че мутрите и мафията, която днес се е наместила в управлението иде точно от вашите поколения? На това ли ви научи? Не ми отговаряш на въпросите, нали? Повтаряш заучени фрази и не мислиш. И после ми кажи, че армията не промива мозъци. Е, поне на някои е успяла.
Ти като не си ревльо, а си армеец велик, какво постигна в живота? Или след пенсиониране ще се завреш в панелката или някъде на село и ще се чудиш как да спестиш стотинки, за да си платиш тока, парното и да имаш пари за кисело мляко?
И не, нищо не получаваме даром от живота. Защото сега няма мама и тате, които да припишат панелки или да ти подсигурят дом, н
А, да .Ето това са следствията от армията. "И сега аз се превърнах в смъртта, унищожител на светове" - Робърт Опенхаймер

Абе, ти голям пацифист се изписа! И каква е алтернативата, според теб? Да сме без армия и със свалени гащи да чакаме противника да ни оноди ли? Или пък да разчитаме на половин стадион "професионалисти", на 5-6 раздрънкани самолета и няколко десетки ръждясали танка - и в двата случая все сме по гол гъз!

Ще те видим ти какво ще постигнеш в живота си, мистър пийсмейкър!

преди 6 минути, Agentpat™ написа:

Абе, ти голям пацифист се изписа! И каква е алтернативата, според теб?

Не съм казал, че съм пацифист. Казах, че които ги твърдят по-горните неща са страшни лицемери и лъжци. Другото, което залумпено не отчиташ е факта, че съседките са ни с милиони повече. И да имаме наборници, те имат повече. Имат и повече техника. И ако смяташ, че ниско производителна наборна армия, съставена от алчни лъжци като висш управленски състав, които с целият си патриотизъм за толкова години нищо не направиха за страната, ще тръгне да се бие с живота си - в грешка си. Я да си пропомним генералче кое открадна милионче от бюджета за отбрана, а? Такива ли патриоти се надяваш да ни пазят? Или наборници по гол гъз, докато срещу тях вървят танковете на противника?
Нашата т.нар "армия" никога няма да може да се изправи във фронтална война. В партизанска може, там и 1 шепа хора могат да слагат бомби и да нападат. И? Те кюрдите това в Турция го правят, нищо не постигнаха.
Преди да ми говориш глупости, що не си спомниш кой наряза балистичните ракети, а? И още какво ли не? Предатели.

преди 1 минута, simtech написа:

Не съм казал, че съм пацифист. Казах, че които ги твърдят по-горните неща са страшни лицемери и лъжци. Другото, което залумпено не отчиташ е факта, че съседките са ни с милиони повече. И да имаме наборници, те имат повече. Имат и повече техника. И ако смяташ, че ниско производителна наборна армия, съставена от алчни лъжци като висш управленски състав, които с целият си патриотизъм за толкова години нищо не направиха за страната, ще тръгне да се бие с живота си - в грешка си. Я да си пропомним генералче кое открадна милионче от бюджета за отбрана, а? Такива ли патриоти се надяваш да ни пазят? Или наборници по гол гъз, докато срещу тях вървят танковете на противника?

Така, така, така, днес войни се водят и печелят с политики, икономики,  с постигане на зависимост от кредити на база на дълг и дипломатически решения под масата.
Големите  купуват управляващите на по малките а по малките се продават на по големите . 
Ако се загледате водещи компании са купени и се управляват от други държави, по конкретно от граждани на други държави.

Така че България е завладяна и поробена  от запада. 
За изтока нямам коментар...

Какво за армията, с или без армия е все тая при военни конфликти и действия когато нещата се объркат в световен мащаб.

За България поддържането на военните има други предимства, а именно при нужда от човешки ресурс при бедствия например.

Също така системата на военните и тяхното обучение по военни и цивилни специалностти в някои сектори е много по добра от колкото цивилните спрямо предлаганото образование в някои региони.

Така че да плуеш военните и колко са безполезни  са глупости.

преди 27 минути, simtech написа:

И не, нищо не получаваме даром от живота. Защото сега няма мама и тате, които да припишат панелки или да ти подсигурят жилище за синчето(теб). Няма държава, за която да се правиш, че работиш - мижи да те лажем. Каквото си го извоюваме, си го извоюваме в свинщината, която вие направихте. И най-лошото е, че все още вредите на страната ни.

Да, бе, нашето поколение/я са объркали, щото била казармата. Та трябва вие да оправите кашата. Тогава кажи, защо по другите държави не е толкова объркано, като и те са имали казарма като нашата.

Работата е там, че управници като нашите няма никъде. Едно време са губили спечелените от нас войни при дипломацията. А сега е още по-зле. И не съм кой знае какъв армеец, щото служих само 1 година, а трябваше 2 (впрочем не трябваше да служа, но баща ми ме вкара в казармата. Имах язва).

преди 6 минути, Tanner Foost Foust написа:

Така че да плуеш военните и колко са безполезни  са глупости.

Военните не са безполезни. Военните са крадливи псета. "Патриоти", които си мълчат, наред с всички останали псевдо патриоти в тая страна и само се натискат на мястото си и гушат парички. А за образованието можем да поспорим. Няма по-ограничени мозъци от тези на военните. Защото при тях няма критика.

преди 2 минути, karadzha написа:

Да, бе, нашето поколение/я са объркали, щото била казармата. Та трябва вие да оправите кашата...

Управниците ни са били в армията. Български военен генералчо открадна 1 милион от хазната. Да ти светне някаква лампа или още жокери ти трябват? Чест и морал в армията няма поне от 70 години.

преди 18 минути, simtech написа:

Военните не са безполезни. Военните са крадливи псета. "Патриоти", които си мълчат, наред с всички останали псевдо патриоти в тая страна и само се натискат на мястото си и гушат парички. А за образованието можем да поспорим. Няма по-ограничени мозъци от тези на военните. Защото при тях няма критика.

Управниците ни са били в армията. Български военен генералчо открадна 1 милион от хазната. Да ти светне някаква лампа или още жокери ти трябват? Чест и морал в армията няма поне от 70 години.

Това че някой си е откраднал, не значи, че не трябва да има армия. Ми то и по света има корупция и кражби, ама не закриват съответните служби.

Що глупости изписа само заради едното ходене в казармата. Не се безпокой, едва ли ще я върнат отново, но дори и да я, ще е като ходене в санаториум. Мамините синчета да не се увредят нещо.

Току що, karadzha написа:

Това че някой си е откраднал, не значи, че не трябва да има армия. Ми то и по света има корупция и кражби, ама не закриват съответните служби.. Що глупости изписа само заради едното ходене в казармата. Не се безпокой, едва ли ще я върнат отново, но дори и да я, ще е като ходене в санаториум. Мамините синчета да не се увредят нещо.

Ако смяташ това да отидеш в казармата прав и корав, а да се върнеш в инвалидна количка, значи нещо не си наред с главния мозък. А имаме едно хиляди военни инвалиди в мирно време. Я ми го обясни това?
Какво за кражбите? Нали учеше на ред, дисциплина, патриотизъм? Патриоти са военните, които крадат парите от моите данъци, така ли? Както казах, за да се оправим трябва да се сменят поне 2 поколения и поголовно крадливото племе да се вкара в някоя каторга. А ти искаш тия, които ни крадат и нямат съвест, камо ли патриотизъм, да им се даде отново власт и над животите ни, така ли?
Какво искам аз? Аз искам чистка. Адът на Данте ни е малко на нас. Отвращавам се ежедневно от действителността ни.

преди 56 минути, Agentpat™ написа:

Да сме без армия и със свалени гащи да чакаме противника да ни оноди ли?

Какъв противник бря - къде го, кой е? У кой свят живеете изобщо, че за армия сте ревнали - с какво ще я създавате тази армия, с какво ще я поддържате? Освен детинските мечти да бъдете големи войници, малко по- реалистично и трезво да осмисляте, способни ли сте? Където и да стане военен конфликт, големите сили са там - какви са нашите възможности, че въобще да имаме думата? Разбирам поне да има мегдан, да сме някаква военна сила, па то нормални пътища нямаме, пари за пенсии няма, проблемите с бездомните кучета не можем да си решим - ама видиш ли, армия ни трябвало и що, щото противника нам си кво ..... че той противника у нашия двор и си ни оножда 25 години стана вече, армията какво направи срещу този противник през всичките тези години?

Няма как да се върне наборната служба и то само поради една причина-липса на пари.България не може да си позволи 30 хиляди щика професионалисти/по договора за НАТО/ и наборници.Може би някакв вид военно обучение но за не по-малко от 6 месеца ,инак си губи смисъла .И то само по-желание и в последствие теси преминали през това обучение да са с предимство при наемане на работа в професионалната армия.Инак не е лошо да има наборна армия,мамините момченца ще обърнат света да се отърват :) щото там нема лабаво .Друг е въпроса ,че и подобна войска не е рентабилна ,излиза много скъпо ,а и на всяка година обучаваш нови хора .

преди 11 часа, sound написа:

Какъв противник бря - къде го, кой е? У кой свят живеете изобщо, че за армия сте ревнали - с какво ще я създавате тази армия, с какво ще я поддържате?

Един само ред а колко простотии избълва не е истина :)

Не бе.. няма противник.. цял свят се разкъсва от локални и всякакви конфликти, ти викаш "къде го " :)

А пари има. и по бедни държави си позволяват по голям бюджети за армия.

Но е малкко смешно такива като вас "капацитети" да коментират нещата в стил... образно сравнено като ... студент дава акъл на мастър шеф готвач от френски ресторант  :)

на 16.03.2016 г. at 12:14, flare написа:

Не робство, а затвор, при това разликите в персоналната свобода са много малки. И в казармата наборните не носят никаква ама никаква отговорност. Каква отговорност, като няма инициатива? Не носиш отговорност за нещо което си направил щото са те накарали, извинете, заповядали да направиш, освен ако е явно незаконно - това го пише в устава :). За разлика от повечето дето сте го ползвали за тоалетна хартия в казармата, аз го четох. Не видях нито един от тия дето бяха "безотговорни", да се научиха на отговорност в казармата.

Местя тук че няма общо с Енчев.

Не мога да намеря логика в нищо което написа в този цитат. Дефинирай "достатъчно голяма", моля. Число, например. Всъщност нека ти помогна. САЩ (ти почна с примера) имат население 322милиона и армия 1,3 милиона. При същата пропорция, на България се пада 30000, в момента армията ни се води 32000. Тоест армията не е малка.

Второ цената на наборна армия срещу платена: Първо, ти верно ли мислиш, че заплатите са това, което е най-големия разход на една модерна армия? Щото ако е така, тежко и горко ѝ. Армията има нужда от въоръжение, техника, боеприпаси, обучение + постоянна модернизация... Ние в момента нямаме пари за 10 действащи самолета или кораба, а ми разправяш за войска - и какво, ще вдигнеш 75000 души с калашници срещу крилати ракети и насочвани бомби ли? Ми че то нямаше пари за боеприпаси да стреляме със Зу-тата в казармата, бил съм на една стрелба само... Тоест, като вдигнеш числеността на армията двойно, разходът за заплати ще ти е ама най-най-малкото проблемче. Ще имаш една тълпа пушечно месо за вражеската авиация...

После цената на икономиката. Много грубо: Сегашните набори са към  35хиляди и намаляват. Тоест за да вдигнеш числеността (за 75000 )трябва поне 2годишна служба... Забележи първо, че разходите за заплати няма да паднат под 1/3 спрямо текущите щото офицерския и част от сержантския състав (слагам ги 10000) ще са си кадрови. После ако сметнем среден стаж 35години. то в дългосрочен план директните загуби в количество труд от ще бъдат (2/35)/2 (заради жените) или към 3% (тия хора няма да произвеждат, няма да плащат данъци, ще харчат много ниски заплати) За сведение в момента за армията се хаби 1.33% от БВП (Редакция, сега погледнах, Израел дето го давате за пример харчи 6%). И това е много отгоре отгоре, ама ще има и далеч по-зле: Давам само един единствен пример. Един от много малкото наистина развиващи се отрасли у нас в момента е IT. Там парите идват от чужбина и си остават у нас, тъй като разходи за материали, суровини и т.н. практически няма. Хората са осигурени на пълните си заплати и плащат големи данъци, да не броим че си харчат парите тука. Разрастването е голямо и персонал се търси адски много, до степен да искат да вкарват индийци с работни визи. Гигантската част от заетите са точно завършващи или току що завършили университетите - фирмите гледат да правят какво ли не само да измъкнат перспективните кандидати за ушите направо от лекции. Ако сега се въведе 2 години задължителна казарма, ще бъде пагубно за отрасъла - ама наистина пагубно. По-добре ще е да наложиш данък казарма и да ползваш парите за армията, отколкото да заколиш такава кокошка със златни яйца.

Ще изкажа несъгласието си с някои от твоите изчисления. Сякаш си забравил, че в казармата войниците И вършат някаква работа, заради която някои тук недоволстват и не искат да си цапат ръчичките в казармата. На практика  всяко поделение се самоиздържа, защото то си има стопанство, има си и работна ръка. Значи държавата не дава пари за храна!!! Не дава пари и за работа при изкарване на прехраната!!! Така ли е? В казармата по мирно време рядко се правят учения. Тоест, така наречената работа на вятъра, срещу която ти негодуваш, е няколко пъти в годината. По мое време имах две стралби за година и половина!!! Имах и 3-4 тревоги. Ей това беше казармата. Всичко останало е работа. И понеже работата ми бе да подпомагам други обучаващи се, а именно летци, аз не смятам това за ненужно! А кой според теб ще кара самолета до Англия и Германия, след като няма такива, дето аз съм обучавал в безсмислената и лапаща казарма? Кой ще те разкарва до Западна Европа да си направиш кефа и напълниш стомаха? Айде стига! Никой не е останал без работа в казармата, както и никой не остава без работа в цивилната фирма, за която или в която работи. Никой не е отишъл в казармата на курорт, само да лапа държавни пари. Ако някой лапа държавни пари, то това са кадровите военнослужещи и то не защото лапт ей така, а защото системата има пропускли, както всяка друга система в България! Нима в момента лапачите не лапат ерофондове и не крадат от заплатите на работниците си? Каква е разликата спрямо казармата, където пък някой намерил начин да краде държавни средства? Никаква. Но в казармата при желание весичко може да се контролира. Най-малкото вече не живеем в средновековието и си има начини за това. Само че на2чин да спреш капиталиста да краде от работника и да лапа еврофондове няма!!! Ей това е разликата и не разбирам защо ревете!

преди 4 часа, miro20 написа:

Не бе.. няма противник.. цял свят се разкъсва от локални и всякакви конфликти, ти викаш "къде го "  А пари има. и по бедни държави си позволяват по голям бюджети за армия.

Много писа, нищо не каза. Знаеш ли? Не отговаряш на никакви въпроси, не отговори за потенциалното качество на обучение, извършено от предаели, които са били част от тия, окрали България и нарязали ракети и друго оборудване на скрап? Трябва ни армия, но останахме 1 шепа хора. Масов геноцид се извършва над нас, но това на никого не му прави впечатление. Търсите врага отвън, а той живее вътре в нас(България). До 2060 година в България вероятно няма да има повече от 5 милиона души.
Очаква се да има една укрепена София и останалото с масови цигански набези. Аз така ги виждам нещата. Държава от цигани и пенсионери.
Противник има. Той живее вътре в нас. Вие не го търсите и с плитките си умове винаги си поставяте външни противници и се бутате в битки, които не ви засягат. Защото така е по-лесно и е по-лесно да се отклони вниманието  от вътрешният враг.
Много лесно е да се вкарат младите в една система и да им се промият мозъците или поне поне да се опита. Да им се вкара в ума да търсят врага с танковете, а той не е там. Да обучават на ред и патриотизъм същите, които унищожиха България. Що за абсурд.

преди 2 минути, Кико написа:

...

Ти разглеждаш мнението ми в грешен контекст: А верният е опровержение на това колко ще спестим от това  да заменим малка професионална с голяма наборна армия.

Аз никъде не съм отричал нуждата от армия. Тоест войниците изкарват някакъв продукт... Но той е пренебрежимо малък спрямо това, което ще изкарват като заети в "нормална" дейност. И това е очаквано поведение - на армията работата и не е да изкарва пари. Само че някои не го разбират и аз се опитах да го покажа...

преди 15 часа, McLane написа:

Няма как да се върне наборната служба и то само поради една причина-липса на пари.България не може да си позволи 30 хиляди щика професионалисти/по договора за НАТО/ и наборници.Може би някакв вид военно обучение но за не по-малко от 6 месеца ,инак си губи смисъла .И то само по-желание и в последствие теси преминали през това обучение да са с предимство при наемане на работа в професионалната армия.Инак не е лошо да има наборна армия,мамините момченца ще обърнат света да се отърват :) щото там нема лабаво .Друг е въпроса ,че и подобна войска не е рентабилна ,излиза много скъпо ,а и на всяка година обучаваш нови хора .

Заблудени мозъчета много в България. Парите ви проблем. Не, парите не са проблем. Навремето ни убеждаваха, че като махнат наборната армия и направят професионална, ще има пари за всичко. Е къде са тия пари сега? Имаме ли поне един годен за летене самолет? Нали като махнахме наборната армия, трябваше даима добре обучена професионална? Кой излапа парите за наборната армия? Сигурно навремето сте се кефили и радвали като са ви казвали, че армията ще е професионална с добра техника и подготовка. Е къде е тая армия сега? Или май ще се окаже, че махаш павета от улиците, но на тяхно място оставяш пръст и пясък. Махнахте наборната армия, която се самоиздържаше и дори строеше мостове, пътища и какво ли не. Сега няма кой да строи, ама икономисваме. Икономисваме от какво, от труд ли? 

преди 1 минута, flare написа:

Ти разглеждаш мнението ми в грешен контекст: А верният е опровержение на това колко ще спестим от това  да заменим малка професионална с голяма наборна армия.

Стига с това пестене. Ей сега ще ти кажа защо. Човек работи 8 часа на ден минимум. Дали ще работи в някоя фирма или в казармата, труда си остава 8 часа! Тоест, той върши работа и във фирмата си и в казармата. И точно затова няма да има нито икономии, нито някой ще пострада от промяната. Енергията не се губи в пространството, нали се сещаш. 

Току що, Кико написа:

Е къде са тия пари сега? Имаме ли поне един годен за летене самолет? Нали като махнахме наборната армия, трябваше даима добре обучена професионална? Кой излапа парите за наборната армия?

И какво, наборната армия ли произвеждаше самолетите?

Да, проблемът е че пари не стигат (дали няма или ги крадат е все тая в контекста) до армията, а не дали е наборна или кадрова.

преди 1 минута, flare написа:

И какво, наборната армия ли произвеждаше самолетите?

Да, проблемът е че пари не стигат (дали няма или ги крадат е все тая в контекста) до армията, а не дали е наборна или кадрова.

Пари не стигат, защото постоянно ни лъжат, че като премахнем нещо и икономисаме от друго нещо, ще има! Само че когато премахнем това нещо, то и парите отиват там, където е предвидено от тоя, дето прави промените - тоест, в неговия джоб. Аз съм твърд противник на всякакви икономии. Икономии се правят по две причини - първо от глупост и второ от хитрост, когато някой иска да прилапа определени парички. Това е цялата философия. Икономията никога не е водела до прогрес, нито до увеличаването на благосъстоянието. 

преди 7 минути, Кико написа:

Заблудени мозъчета много в България. Парите ви проблем. Не, парите не са проблем. Навремето ни убеждаваха, че като махнат наборната армия и направят професионална, ще има пари за всичко. Е къде са тия пари сега? Имаме ли поне един годен за летене самолет? Нали като махнахме наборната армия, трябваше даима добре обучена професионална? Кой излапа парите за наборната армия?

Наборната армия с високата си квалификация, всичкото цигани в строителната ли ви ремонтираше самолетите? Евтина демагогия не минава пред мене. Наборната армия не се е самоиздържала. И не е работа на войниците да строят мостове и пътища, а да се учат да стрелят. Цялостно бъркаш предназначението на армията и армията не ти е само строителни войски. От неквалифициран персонал такива мостове ще построиш, които ще паднат след 2 седмици. Архитекти ли ви направиха в армията, смешник такъв?
Ако работя 8 часа, ще спечеля много повече отколкото от като ти си излязъл с одрисканите гащи от армията. По времето, по което ти си излязъл аз имах техника за няколко хиляди и личен автомобил. Ти кво си имал бе? Не си знаел кой път да хванеш. И си пропилял години за професионална подготовка.
Къде ще вадя повече - като ИТ персонал с няколко хиляди заплата или като бъркам бетон в твоята любима армия? Защо въобще излезе от нея?

преди 5 минути, flare написа:

И какво, наборната армия ли произвеждаше самолетите? Да, проблемът е че пари не стигат (дали няма или ги крадат е все тая в контекста) до армията, а не дали е наборна или кадрова.

Хаха. Нашите наборници - най-великите инженери! А парите няма как да стигат, когато всички, включая генерали армейски крадат.

преди 5 минути, Кико написа:

Стига с това пестене. Ей сега ще ти кажа защо. Човек работи 8 часа на ден минимум. Дали ще работи в някоя фирма или в казармата, труда си остава 8 часа! Тоест, той върши работа и във фирмата си и в казармата. И точно затова няма да има нито икономии, нито някой ще пострада от промяната. Енергията не се губи в пространството, нали се сещаш. 

Ще ме извиниш ама: Пълни глупости. Един чистач и един ядрен физик не произвеждат труд с една и съща стойност за едно и също време. Или като ще ползваме термини от физиката енергията зависи и от мощността. Работата която вършех в казармата може да я върши всеки, който хванат и то за 250лв заплата. Сега получавам далеч повече и не ги взимам от българският данъкоплатец...

Току що, simtech написа:

Наборната армия с високата си квалификация, всичкото цигани в строителната ли ви ремонтираше самолетите? Евтина демагогия не минава пред мене. Наборната армия не се е самоиздържала. И не е работа на войниците да строят мостове и пътища, а да се учат да стрелят. Цялостно бъркаш предназначението на армията и армията не ти е само строителни войски. От неквалифициран персонал такива мостове ще построиш, които ще паднат след 2 седмици. Архитекти ли ви направиха в армията, смешник такъв?
Ако работя 8 часа, ще спечеля много повече отколкото от като ти си излязъл с одрисканите гащи от армията. По времето, по което ти си излязъл аз имах техника за няколко хиляди и личен автомобил. Ти кво си имал бе?
Къде ще вадя повече - като ИТ персонал с няколко хиляди заплата или като бъркам бетон в твоята любима армия? Защо въобще излезе от нея?

Хаха. Нашите наборници - най-великите инженери! А парите няма как да стигат, когато всички, включая генерали армейски крадат.

Ти пък отде знаеш на кого каква е работата в казармата? Да не си ходил случайно там? Страх те е да си изцапаш ръчичките ли? Това, че не си в Строителни войски не означава, че не вършиш и други полезни работи. 

преди 2 минути, flare написа:

Ще ме извиниш ама: Пълни глупости. Един чистач и един ядрен физик не произвеждат труд с една и съща стойност за едно и също време. Или като ще ползваме термини от физиката енергията зависи и от мощността. Работата която вършех в казармата може да я върши всеки, който хванат и то за 250лв заплата. Сега получавам далеч повече и не ги взимам от българският данъкоплатец...

Ти не си ядрен физик на 18, нали?  И как определяте себе си за незаменими, а другите за роби, дето трябва да вършат работа за 250? И не ти ли хрумва случайно, че тоя дето работи за 250 работи, защото е нямал дядо владика като теб?

преди 9 минути, Кико написа:

Ти пък отде знаеш на кого каква е работата в казармата? Да не си ходил случайно там? Страх те е да си изцапаш ръчичките ли? Това, че не си в Строителни войски не означава, че не вършиш и други полезни работи. Ти не си ядрен физик на 18, нали?  И как определяте себе си за незаменими, а другите за роби, дето трябва да вършат работа за 250? И не ти ли хрумва случайно, че тоя дето работи за 250 работи, защото е нямал дядо владика като теб?

Аз пръста не си мърдам без пари, камо ли да си изцапам ъчичките. За 250лв никой не работи в момента, защото минималната заплата е над 320. И не е въпрос на това кой имал владика, а и кой е кадърен и образован. Не съм учил общо над 15 години, за да чистя кенефи. Нито ми е било хубаво, нито ми е било лесно толкова години да задържа една посока въпреки обстоятелствата. И  никой не ме е финансирал, а съм работил, за да си го плащам. Родителите ми не бяха владики. Но съм го направил. Според теб няма да мога да си намеря друга работа, освен чистач на тоалетни, след като толкова години съм си следвал целта ли? Или ще дам да ми казва какво да правя някой по-тъп от мен? Авторитетите ги признавам само подплатени.
А на 18 може да си излязъл 3-ти разред електротехник от техникума. С още 1-2 удостоверения можеш да работиш на заплата  поне 700-800лв. Аз като излязох, можех да работя това. Но отидох в института, за да се напъвам за висше. Което дава шанс за много повече. И го имам. Не съм уверен ти дали го имаш. Живот и здраве, някой ден ще имам кола новичка, висок клас и без да се загробвам с лизинги и кредити като теб. Само с 1 вноска - цялата сума!
Полезните работи не ме интересуват. Няма да са полезни за мен. А пръста не си мърдам за предателите, които ни управляват.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.