Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 16 минути, Beldin84 написа:

Не, това, което съм копирал горе са думи на хора, които явно имат повече сиво вещество от теб и останалите войнолюбци в темата.

Останах без такива благодарение на държавата. Умряха от глад, болести, катастрофи и бедност. Нямам какво да губя, за това и казах че по-скоро бих се присъединил към редиците на врага.

Аз не се считам гражданин на помията, която вие наричате гордо държава. Нищо добро не съм видял от нея. Съответно думата, която си ползвал изобщо не ме касае.

Ако имаше начин да предизвикам термоядрена експлозия в сърцето на страната нямаше да ми мигне окото докато натискам бутона. Чат ли си?

Ами айде, беж тогава.  За кво изобщо пишеш в темата? Що ли ми се струва, че с гордост би служил в Турската армия?

преди 9 минути, simtech написа:

Ако се случи война, аз тръгвам да си пазя семейството. Но ще застана мирно и ще освободя пътя до София. Въобще, с такива настроения съм, че ако бях малко по-луд щях да платя на някой да вдигне Парламента във въздуха. Или министерски съвет. Единствената война, в която някога бих участвал е такава, където да пазя моята земя.

Той е прав. Ако нещо на някого дължа и имам дълг, то това е към майка ми и баща ми, не към Делян Пеевски.
Въобще не ми трябва фитнес на мене. Ако ми трябва - имам си колело и лицеви опори знам как се правят.
Казваш, че се храниш по 3 пъти на ден? Ама с каквото искаш или каквото ти дадат? Ами ако освен да се храня искам и нещо друго, примерно да спестяам пари, за да си купя нещо? 320лв не знам от къде ги извади. Минималната заплата в момента е малко отгоре на 400лв.
Държавата - това сме ние? За това ли държавата прави каквото си иска, а народът е безгласна пионка? Знаеш ли, и Хитлер е казвал, че войната, която водят е била за защита на държавата. Сигурно. Аз не се връзвам. Ако повече хора мислеха, войни нямаше да има. Защото от войната обикновено губят всички.
п.п Егати и хотела в миризлив хангар, заедно с още 50 човека.

Шшшш! Не всички сме виновни с нещо. Насочи си недоволството към отговорните лица.

Ти пък като не си бил в казарма, откъде знаеш как и с какво те хранят?  И минималната не е 420, а 320. Ама откъде да знаеш, като не вземаш такава? След удръжка на данъците, си оставаш с 320. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, Кико написа:

Ами айде, беж тогава. 

Очила да ти купя ли? Погледна ли малко по-нагоре какво писах?

Цитат

Единствения ми вариант е да емигрирам но и това не мога да направя след качественото осакатяване нанесено ми в казармата.

преди 2 минути, Кико написа:

Що ли ми се струва, че с гордост би служил в Турската армия?

Много избирателно четеш. Не видя ли какво казах на предната страница?

Цитат

Единствено ако врага е Турция с най-голямо удоволствие ще стана сапьор и ще рискувам живота си за да унищожа колкото мога повече от тях.

преди 4 минути, Кико написа:

За кво изобщо пишеш в темата?

За да видите, че има и доста пострадали хора от любимото ви подобие на държава. За да схванете, че нещата не са розови колкото и чифта розови очила да си наредите на носовете.

преди 12 минути, Кико написа:

Ти пък като не си бил в казарма, откъде знаеш как и с какво те хранят?  И минималната не е 420, а 320. Ама откъде да знаеш, като не вземаш такава? След удръжка на данъците, си оставаш с 320. 

Мхм. Обаче имам познати, които са били и ми описаха т.нар "меню". И не ми се прави на умен. С моята квалификация заплата под 700лв няма. Аз не се боря за минимална, за нея работят хора без избор или без образование. Ако след казармата обещаят да ми дадат нова кола и жилище...да, ама не...

Цитат

Минималната работна заплата се увеличава с 40 лева и става 420 лева от 1 януари.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 5 часа, Кико написа:

Другите неща няма да коментирам, защото не са за четене. Простотии, простотии, простотии! Това дето си копирал горе са идеи на анархисти! Или ти твърдиш, че анархията е решение на проблема?

За него решение на проблема е изчезването на България и гражданите ѝ от лицето на земята.

преди 55 минути, Beldin84 написа:

Не, това, което съм копирал горе са думи на хора, които явно имат повече сиво вещество от теб и останалите войнолюбци в темата.

Ти къде точно видя войнолюбци. Иначе знаеш кой колко сиво вещество има.

преди 55 минути, Beldin84 написа:

Ако имаше начин да предизвикам термоядрена експлозия в сърцето на страната нямаше да ми мигне окото докато натискам бутона. Чат ли си?

С какво хората, живеещи в България са ти виновни, че искаш да ги убиеш?

преди 49 минути, simtech написа:

Ако се случи война, аз тръгвам да си пазя семейството.

Как ще го пазиш? Ще се изправиш с голи гърди срещу врага и ще успееш да оцелееш? Ако всеки тръгне сам да си пази семейството знаеш ли какво ще се получи - една касапница, в която убитите ще сме ние, а не тези, които са ни нападнали. Роптаеш против политическата система, против институциите, против това, че всеки гледа в собствената си паничка и не сме единни, но искаш да направиш точно същото - да си единак, който се грижи само за себе си и семейството си. Противоречиш си.

преди 49 минути, simtech написа:

Държавата - това сме ние? За това ли държавата прави каквото си иска, а народът е безгласна пионка? Знаеш ли, и Хитлер е казвал, че войната, която водят е била за защита на държавата. Сигурно. Аз не се връзвам. Ако повече хора мислеха, войни нямаше да има. Защото от войната обикновено губят всички.
п.п Егати и хотела в миризлив хангар, заедно с още 50 човека.

За заплатата ти го обясниха. Това, че според квалификацията ти трябва да получаваш поне 700 лв си е твое виждане за нещата. Работодателите не ги интересува ти какво искаш. Или никога няма да започнеш да работиш за по-малко от 700 лв?

И аз искам да няма войни, ама явно още не сме пораснали достатъчно. За миризливия хотел(хангар) - колко време си пребивавал в него, че знаеш на какво и колко мирише? Продължаваш да говориш за неща, за които само си чул/чел.

преди 34 минути, Beldin84 написа:

Очила да ти купя ли? Погледна ли малко по-нагоре какво писах?

Много избирателно четеш. Не видя ли какво казах на предната страница?

Аз прочетох какво си написал и преди да си редактираш мнението и след това. Първо беше написал, че веднага ще се присъединиш срещу врага. След това си редактира мнението и включи условието, че винаги ще си против Турция и ще избиеш колкото можеш повече от тях. А, че физическото ти състояние не ти позволява да емигрираш го спомена след като се оплака, че тук не ти се живее.

Иначе е странно, физически не си годен да емигрираш, но пък с радост ще се присъединиш към всеки враг(с изключение на Турция) дошъл да избива населението на България.

преди 34 минути, Beldin84 написа:

За да видите, че има и доста пострадали хора от любимото ви подобие на държава. За да схванете, че нещата не са розови колкото и чифта розови очила да си наредите на носовете.

Миналата седмица на два пъти ми удариха колата. Единия път на паркинг, втория - докато бях в движение. Държавата ли е виновна за това, че някой не гледа какво прави и други страдат заради това? Вчера патрул на КАТ ме спря и ми написа фиш за шофиране с невключени светлини. Подписах се и после се наложи да обяснявам на жената, че така трябва - когато си виновен си признаваш вината и си плащаш за грешката, когато си невинен си търсиш правата. Пак ли държавата е виновна, че бях забравил да ви включа светлините?

Кой тук отрича, че в казармата е имало издевателства, глупости, осакатени хора(поради една или друга причина)?

преди 27 минути, simtech написа:

Мхм. Обаче имам познати, които са били и ми описаха т.нар "меню". И не ми се прави на умен. С моята квалификация заплата под 700лв няма. Аз не се боря за минимална, за нея работят хора без избор или без образование. Ако след казармата обещаят да ми дадат нова кола и жилище...да, ама не...

преди 18 минути, A.com написа:

С какво хората, живеещи в България са ти виновни, че искаш да ги убиеш?

Просто преувеличих за да схване, че мнението му за мен е нищожно. Инак си прав, че хората не са ми виновни, обаче държавата е. И тя е съставена от същите тези хора. Така че косвено всички са виновни в моите очи.

преди 18 минути, A.com написа:

Аз прочетох какво си написал и преди да си редактираш мнението и след това. Първо беше написал, че веднага ще се присъединиш срещу врага. След това си редактира мнението и включи условието, че винаги ще си против Турция и ще избиеш колкото можеш повече от тях. А, че физическото ти състояние не ти позволява да емигрираш го спомена след като се оплака, че тук не ти се живее.

Иначе е странно, физически не си годен да емигрираш, но пък с радост ще се присъединиш към всеки враг(с изключение на Турция) дошъл да избива населението на България.

Бутона за редакция е наличен с цел улеснение при желание на човек да изясни думите си. Уточнението за Турция го внесох, защото имам да си връщам на хора от там а не защото изпитвам топли чувства към България.

Относно физическото ми състояние след любимата ви казарма преживях три операции докато проходя отново. Оттогава насетне наливам пари в лекарства и поддържаща физиотерапия всяка година просто за да мога що-годе да функционирам. И да, предвид конкуренцията в чужбина няма как да си уредя живота с физиологичните ми проблеми. Емиграцията е удачна само ако човек е физически здрав, инак духаш супата.

Редактирано от Beldin84 (преглед на промените)

преди 28 минути, A.com написа:

Кой тук отрича, че в казармата е имало издевателства, глупости, осакатени хора(поради една или друга причина)?

1. Не работя за по-малко от 600-700лв. Това е долният праг в областта, в която се занимавам. Мога да избера с какво да се занимавам. В казарма нито можеш да избереш какво да правиш, нито какво да ядеш, нито къде да отидеш.
2. Не, не съм казал защита по единично. Казвам, че нямам намерение да служа и да защитавам Делян Пеевски. Гарантирам ти, че хората като мен, ако започне война, няма да дадат да им издават заповеди боклуци, които тровят България.
3. Да, чел съм. Чел съм и че Луната(тъмната й част) е студена, а Слънцето - горещо. И че в Космоса няма въздух. Искаш да провериш сам ли, че в Космоса няма въздух? Май не разбра, че човешката цивилизация се развива на база на натрупването и надграждането на знание и опит. Не можеш да поставиш всяко знание, което е проверено, под съмнение, само защото не е лично преживяване. Имаше си и философски термини за това, но в казармата не учат на такива сложни работи...
4. Самият факт, че в казармата е имало издевателства и осакатени означава много. Понеже ежедневно си в една обстановка, от която не можеш да излезеш, каквото и да стане, това много повече предразполага към възможност за подобни събития.

преди 9 минути, Beldin84 написа:

Просто преувеличих за да схване, че мнението му за мен е нищожно. Инак си прав, че хората не са ми виновни, обаче държавата е. И тя е съставена от същите тези хора. Така че косвено всички са виновни в моите очи.

Държавата е съставена от мафия, която се самоподдържа на властта. Не съм съгласен с теб тук.

Ами кажи, че преувеличаваш, защото така както пише, звучи странно и неоправдано според мен. Ако се познаваме лично ще знам, че се шегуваш, но в противен случай нещата изглеждат меко казано странни.

Иначе, ти си част от хората, които съставят държавата, следователно и ти си виновен за състоянието, в което се намираме.

Бутона за редакция е наличен с цел улеснение при желание на човек да изясни думите си. Уточнението за Турция го внесох, защото имам да си връщам на хора от там а не защото изпитвам топли чувства към България.

Защо е бутона Редакция е ясно, ама той ако не е прочел редактираното ти мнение, няма как да знае, че си изключил Турция от враговете, които би подкрепил. Аз го прочетох защото се наложи да видя какво точно искам да цитирам.

Относно физическото ми състояние след любимата ви казарма преживях три операции докато проходя отново. Оттогава насетне наливам пари в лекарства и поддържаща физиотерапия всяка година просто за да мога що-годе да функционирам. И да, предвид конкуренцията в чужбина няма как да си уредя живота с физиологичните ми проблеми. Емиграцията е удачна само ако човек е физически здрав, инак духаш супата.

Каквото и да кажа в случая състоянието ти няма да се промени. Проблем ли е да разкажеш как се стигна до инцидента?

До колкото знам, в чужбина на хората в неравностойно положение се обръща много повече внимание отколкото в България. Аз работя като социален работник и се грижа за жени с психични проблеми(шизофрения и умствена изостаналост) и имам преки наблюдения върху хорското поведение(както е описано в наредбите и ръководствата - хората от общността).

преди 14 минути, simtech написа:

1. Не работя за по-малко от 600-700лв. Това е долният праг в областта, в която се занимавам. Мога да избера с какво да се занимавам. В казарма нито можеш да избереш какво да правиш, нито какво да ядеш, нито къде да отидеш.

Можеш да избереш ако имаш избор, в противен случай какво ще правиш? Денят преди да се роди детето ми беше последния ми работен ден преди 6,5 години. Да не мислиш, че след това съм подбирал работата и съм отказвал дадено предложение, защото съм се надявал, че ще получа по-добро, а и имам гордост, която не ми позволява да работя за по-малко от определена сума пари? Само го каза - за семейството си си готов да се биеш. Аз пък ти казвам, че за семейството си ще работиш и на минималната работна заплата ако се наложи. Пожелавам ти никога да не ти се налага и да работиш това което ти е на сърцето за заплата, от която да си доволен.

2. Не, не съм казал защита по единично. Казвам, че нямам намерение да служа и да защитавам Делян Пеевски. Гарантирам ти, че хората като мен, ако започне война, няма да дадат да им издават заповеди боклуци, които тровят България.

Заповедите в армията се издават от главнокомандващите и надолу по веригата офицери и сержанти. Представи си, че си в казармата - издава се заповед, сигурен ли си, че знаеш кой я е издал? Дали е боклук или не? Дали е офицер или някой депутат? Ясно е, че от военно дело не разбираш, затова спри да говориш за подобни неща.

3. Да, чел съм. Чел съм и че Луната(тъмната й част) е студена, а Слънцето - горещо. И че в Космоса няма въздух. Искаш да провериш сам ли, че в Космоса няма въздух? Май не разбра, че човешката цивилизация се развива на база на натрупването и надграждането на знание и опит. Не можеш да поставиш всяко знание, което е проверено, под съмнение, само защото не е лично преживяване. Имаше си и философски термини за това, но в казармата не учат на такива сложни работи...

Ами чел си, и аз много работи съм чел. Обаче ти спориш с хора, който са преживели нещо, за неща които ти само си чел. Ти може и да си чел как се прави операция на сърце. Това прави ли те сърдечен хирург и болния до кой да се допита - до доктора, който хем е чел хем има практически опит или до теб, който само си чел. Не бъркай едно познание с друго.

@Beldin84 споделя собствените си преживявания от казармата и аз не ги оспорвам. Случило му се е нещо, което го е белязало за цял живот.

Аз познавам много повече хора, които са станали инвалиди извън казармата и нито един, който е пострадал докато е бил войник. Аз пък мога да ти покажа човек, който в казармата си направи операция, която в цивилния живот не можеше да си позволи. И причината за операцията не беше предизвикана от казармата. Момчето се е родило с много ясно изразена обратна захапка, а в казармата се погрижиха за него.

4. Самият факт, че в казармата е имало издевателства и осакатени означава много. Понеже ежедневно си в една обстановка, от която не можеш да излезеш, каквото и да стане, това много повече предразполага към възможност за подобни събития.

Не си запознат с живота в казармата, затова недей да казваш какво е било възможно и какво не. В затворите също има издевателства - дай да ги забраним, а осъдените да си живеят на свобода. Събитията, за които говориш не се предразполагат от това, че си в казарма. Подобни събития се предизвикват от хора и са насочени срещу хора. Къде се намираш е без значение. Осакатените са много повече в цивилния живот - на едни се случило поради глупост, на други поради невнимание, на трети заради чуждо желание.

преди 2 часа, Beldin84 написа:

Чат съм, че явно имаш нужда от спешно психиатрично лечение.

преди 59 минути, A.com написа:

Заповедите в армията се издават от главнокомандващите и надолу по веригата офицери и сержанти. Представи си, че си в казармата - издава се заповед, сигурен ли си, че знаеш кой я е издал? Дали е боклук или не? Дали е офицер или някой депутат? Ясно е, че от военно дело не разбираш, затова спри да говориш за подобни неща.

Мисля, че казах нещо. Ако не искаш да се отнасят с теб като помияр, не се дръж като такъв. Перефразирано за случая - ако не подбираш въобще работа, ще те имат за момче за всичко, което прави всичко за жълти стотинки. За това и пазарът ни на труда е такъв извратен и заплащането много слабо мърда. Не искам да ми се обиждаш, това са фактите. И точно когато издържаш семейство, трябва да си си подсигурил по-добра позиция, за да може да имаш по-голяма стабилност.
Заповедите в армията може да се издават от много хора, но аз заповед без каквото и да е обяснение не следвам. Измиването на ръце с "аз следвах заповеди" е долно жалко оправдание на путьовци. Всеки си има глава на раменете. Заповедта може да бъде да отидеш и да убиваш жени и деца. Аз такива заповеди не бих последвал. Сляпото следване на заповеди е причината да имаме 2 световни войни в съвременната история само, както и редица по-локализирани конфликти.
А какво предразполага в казармата? Че не можеш да смениш обстановката, ако не ти харесва.
За цивилният живот - че ред няма и е свинщина - това е ясно. Щом в казармата пак е свинщина, значи няма ред. Точка. Демек не можеш да ми кажеш ти казармата как учела на ред и дисциплина, като не е така.

Никаква необходимост.Като влязохме на 18г. възраст бяхме като подплашени и 6 месеца тормоз от стари войници,защото и тях преди са ги тормозили и омразата беше по наследство!

преди 42 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Никаква необходимост.Като влязохме на 18г. възраст бяхме като подплашени и 6 месеца тормоз от стари войници,защото и тях преди са ги тормозили и омразата беше по наследство!

Аз като влязох нямаше тормоз от стари войници и не сме тормозили младите. Нито омраза, нито реваншизъм, отмъщение и всичко друго негативно, което се сетиш.

преди 2 часа, simtech написа:

Мисля, че казах нещо. Ако не искаш да се отнасят с теб като помияр, не се дръж като такъв. Перефразирано за случая - ако не подбираш въобще работа, ще те имат за момче за всичко, което прави всичко за жълти стотинки. За това и пазарът ни на труда е такъв извратен и заплащането много слабо мърда. Не искам да ми се обиждаш, това са фактите. И точно когато издържаш семейство, трябва да си си подсигурил по-добра позиция, за да може да имаш по-голяма стабилност.

Давам ти конкретен пример(не става въпрос за мен) - представи си, че имаш 20 лв в джоба, а датата е 5-ти(месеца няма значение). Другия месец ще трябва да си платиш квартира, ток, вода, а през този ще трябва и да ядеш нещо. Няма кой да ти помогне, защото родителите ти са починали преди 3 години. Ще подбираш работата ли?

И ако не можеш да си подсигуриш такава позиция какво ще направиш - няма да създадеш семейство, докато не се подсигуриш?

Заповедите в армията може да се издават от много хора, но аз заповед без каквото и да е обяснение не следвам.

Аз нали ти казах, че не разбираш нищо от военно дело(без да се обиждаш). Представяш ли си всяка заповед подробно да се обяснява на всеки редник в армията. Да му се обяснява защо е издадена, какви са причините, и да се гарантира на всеки редник, че докато изпълнява заповедта няма да му се случи нищо и ще се върне жив и здрав? Нали искаш да се осланяме на вече натрупания опит на поколенията преди нас? Ами, военното дело е едно от най-добре описаните през историята ни, и имаме най-голям опит в опитите си да се унищожим взаимно. Ами, последвай този натрупан опит, защото хора са умирали, тактики са се променяли, уроци са научавани и т.н. В изключителни кризисни ситуации армията си остава единствената институция, която може да се справи, да поддържа реда, да опази мира. Ако не знаеш защо е така или повярвай на опита на тези преди теб или се опитай да разбереш сам,

А какво предразполага в казармата? Че не можеш да смениш обстановката, ако не ти харесва.
За цивилният живот - че ред няма и е свинщина - това е ясно. Щом в казармата пак е свинщина, значи няма ред. Точка. Демек не можеш да ми кажеш ти казармата как учела на ред и дисциплина, като не е така.

Не си бил в казарма, а знаеш, че е било свинщина. Как знаеш, че е било свинщина? Аз докато бях войник свинщина нямаше. Имаше достатъчно ред, за да върви всичко нормално. Извращения нямаше.

Ако имаш време изгледай това видео. Не, че ще промениш мнението си.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

преди 4 минути, A.com написа:

...Давам ти конкретен пример(не става въпрос за мен) -
...И ако не можеш да си подсигуриш такава позиция какво ще направиш - няма да създадеш семейство, докато не се подсигуриш?
...Аз нали ти казах, че не разбираш нищо от военно дело(без да се обиждаш).

Просто не си прав за заповедите. Заповеди неизвестно от къде издадени могат да те пратят на сигурна смърт или да ти наредят да избиваш жени и деца. Именно сляпото подчинение е докарало едни от най-големите беди на света. Не се подчинявам сляпо. Съжалявам. Разликата между мен и теб е, че ако сега теб те мобилизират и те пратят да убиваш жени и деца - ще го направиш. Аз не. Ако вместо да слушаме всякакви извратеняци, просто ги пречукваме, няма да има войни.
За да функционира правилно една йерархична структура, трябва тези на по-високите етажи да имат здрав разум и да нямат задни мисли. На практика, при условие, че хора като Делян Пеев и Бойко спокойно ще ни пратят на касапница, за да може те да припечелят, нямам никакво намерение да подкрепям или следвам такава структура. Ако искаш - наречи ме анархист. Не вярвам на хората, защото малко са като Майка Тереза.
Относно семейството. Разликата между мен и циганите е, че аз не се шибам и не произвеждам деца, които не мога да изхраня и ги пращам да просят. А мен ако питаш, по-добре е някои хора да нямат деца, ама нейсе..
Армията да поддържа мира? Армията е инструмент на страха и репресията вътре в една държава, повече отколкото е инструмент за защитата й.
За подбирането на работа - можеш да поставяш колкото искаш хипотетични ситуации, но е факт, че дори и в конкретен момент да се съглася да работя нещо щод квалификацията, активно ще търся по-добро място.

преди 19 минути, simtech написа:

Армията е инструмент на страха и репресията вътре в една държава, повече отколкото е инструмент за защитата й.

Нещо мноого си се объркал по отношение на функциите на една армия. Тя не е орган, функциониращ на територията на държавата и е за противпоствяне на ВЪНШНИ заплахи.

За другото са полиция/жандармерия.

преди 16 минути, ExaFlop написа:

Нещо мноого си се объркал по отношение на функциите на една армия. Тя не е орган, функциониращ на територията на държавата и е за противпоствяне на ВЪНШНИ заплахи.

Това го обясни на армията. За извънредно положение, комендантски час и суспендиране на Конституцията да си чувал? Да си чувал как по осмотрение на управляващите се е пращала армия срещу гражданите на същата държава? Кажи ми после, че АРМИЯТА не може да бъде ИЗПОЛЗВАНА като ИНСТРУМЕНТ, следвайки ЗАПОВЕДИ на користни лица в ПРАВИТЕЛСТВОТО да действа срещу НАРОДА. Защото има глупци, да попиват всяка заповед, без да мислят. Войникът не е личност, той е тъп инструмент, машина за убиване с 2 устройства за манипулиране на оръжие, наречени ръце.
п.п Военно положение в Полша 1981 или как армията стреля по мирни граждани по нареждане на правителството

Ти май се вкарваш в сценарии, изградени на база изключения. И "да дойдат танковете" е исторически факт, нали... 

преди 25 минути, ExaFlop написа:

Ти май се вкарваш в сценарии, изградени на база изключения. И "да дойдат танковете" е исторически факт, нали... 

Изключения ли? Колко такива събития има? 1? Армията е инструмент. Понеже изпълнява, без да мисли е много удобна за постигане на определени цели от користни лица. Мислете, мама му стара...

преди 3 часа, simtech написа:

Просто не си прав за заповедите. Заповеди неизвестно от къде издадени могат да те пратят на сигурна смърт или да ти наредят да избиваш жени и деца. Именно сляпото подчинение е докарало едни от най-големите беди на света. Не се подчинявам сляпо. Съжалявам. Разликата между мен и теб е, че ако сега теб те мобилизират и те пратят да убиваш жени и деца - ще го направиш. Аз не.

Всъщност, относно заповедите ти не си прав. Няма такова нещо като изпълнение на всяка дадена заповед спяло и безпрекословно, ама не си бил в казарма и тези неща не ги знаеш. Само луд или умопомрачен човек би тръгнал да избива жени и деца. А като се замисля и много умни, ерудирани и начетени хора са правили и правят същото. Не си бил в казарма, ама поне военни филми си гледал - сигурен съм, че си виждал как офицери арестуват висшестоящ офицер, който е издал "неправилната" заповед. Да не мислиш, че го има само по филмите и, че всички военни са някакви безмозъчни същества.

преди 3 часа, simtech написа:

Армията да поддържа мира? Армията е инструмент на страха и репресията вътре в една държава, повече отколкото е инструмент за защитата й.

За какво служи армията @ExaFlop ти обясни. Добре е да му се довериш(въпреки, че не вярваш на хора). И да, армиите поддържат мира когато не воюват помежду си. Нали знаеш, че именно атомното оръжие е причината да няма голям въоръжен конфликт между великите сили след края на ВСВ. Ако ние нямахме армия, според теб колко време щеше да отнеме на съседите ни да решат, че трябва да увеличат територията си? Сърбите и Румънците дори и наличието на армия не ги е спряло, ама са се пробвали, когато армията е била далеч от столицата ни и от техните армии. Първите са си получили заслуженото, на вторите им се е разминало.

Това го обясни на армията. За извънредно положение, комендантски час и суспендиране на Конституцията да си чувал? Да си чувал как по осмотрение на управляващите се е пращала армия срещу гражданите на същата държава? Кажи ми после, че АРМИЯТА не може да бъде ИЗПОЛЗВАНА като ИНСТРУМЕНТ, следвайки ЗАПОВЕДИ на користни лица в ПРАВИТЕЛСТВОТО да действа срещу НАРОДА.

Историята познава не един идва подобни случая. Познава и случаи, в които армията действа срещу част от народа, за да опази останалата част от същия народ. В днешно време колумбийската армия действа срещу част от колумбийския народ, който се занимава с производство на наркотици, отвличания, убийства и т.н. Явно и тази армия е зомбирана и избива народа си, защото така е хрумнало на користни лица в правителството.

Войникът не е личност, той е тъп инструмент, машина за убиване с 2 устройства за манипулиране на оръжие, наречени ръце.

Боже мили. Ако си имал дядовци, които са участвали в освободителната война, Сръбско-Българската война след съединението, Балканската и Между-съюзническата война, ПСВ и ВСВ отиди на гробовете им и им се извини за думите си, че заради тези безлични тъпи инструменти и теб днес те има.

Иначе си готов да се биеш и убиваш, изпълнявайки собствените си заповеди, които винаги ще са изключително уместни, правилни и морално оправдани.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

преди 15 часа, Agentpat™ написа:

Чат съм, че явно имаш нужда от спешно психиатрично лечение.

Не, човека го хвана яд и го разбирам. Да не пропускаме факта, че Турция има добре развита агентура в България. Добре, добре, ама много добре не е на добре, че винаги се пропуква по някоя брънка. На мен ми е интересно, как хора, негодни за военна служба, роптаят в тема, която не ги засяга. Щели да защитават семейството си. И как ще го защитават, като плюят срещу същата тая държава, която е точно за това - да защити семействата им? И как ще се защитават, като изкочат 50 човека с колове и ножове и същата тая държава я няма? 

Понеже живея в район, където има и българи и цигани и турци, то съм ставал свидетели на подобни неща. За 5 минути се събира една тълпа цигани кой с каквото може да се въоръжи. Полицията просто присъства и дори не ми вярва, че има проблем. Аз им се обаждам, ония почват да ме заплашват, че разговорът се записва и че ако съм ги лъжел...а иди работи с подобни хора. Ония дойдоха след половин час, те циганите аха да се разотидат вече. Проблемът тогава бе, че две яки момчета с бухалки почнаха да налагат един сутеньор. След това циганите скочиха да ги гонят, че чак гонка с коли стана. Обаче сутеньора изяде як бой, че чак се изкефих. ако не се бе насъбрала тумба цигани (поне 100 човека), нямаше и да се обадя на полицията. Това, че набили един сутеньор е доста добро дело.

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 2 часа, Кико написа:

Щели да защитават семейството си. И как ще го защитават, като плюят срещу същата тая държава, която е точно за това - да защити семействата им? И как ще се защитават, като изкочат 50 човека с колове и ножове и същата тая държава я няма? 

То ако гледаш за набезите от цигани в севезападна България и сега държавата никаква работа не върши и хората се оправят сами. За сметка на това Делян Пеевски има частна охрана. Евала, държава велика. Плюем ти на тая държава.

преди 1 минута, simtech написа:

То ако гледаш за набезите от цигани в севезападна България и сега държавата никаква работа не върши и хората се оправят сами. За сметка на това Делян Пеевски има частна охрана. Евала, държава велика. Плюем ти на тая държава.

Там е работата, че сам не м,оже да се оправиш. Аз точно това исках да кажа - срещу озверена тълпа няма как сам да се оправиш, плюейки върху държавата и безопасността, която може да осигури тя. В момента ти искаш сигурност от държавата, но не искаш да бъдеш част от тая сигурност за определен период от време. Тогава се пита във въпроса - защо някой трябва да те пази? За да го плюеш по форумите и фейсбук ли?

преди 6 минути, Кико написа:

Там е работата, че сам не м,оже да се оправиш. Аз точно това исках да кажа - срещу озверена тълпа няма как сам да се оправиш, плюейки върху държавата и безопасността, която може да осигури тя. В момента ти искаш сигурност от държавата, но не искаш да бъдеш част от тая сигурност за определен период от време.

Аз не мога сам да се правя, но и никой не ми помага. Де фато сами се оправяме. Като набия крадец, влязъл в дома ми - аз съм виновен, ще ме съдят, че и кръвнина ще плащам. Ние държава - нямаме. По-добре да разрешат оръжието, всеки да си купи по един автомат и това е. Че циганите взеха и ютии да вадят.

преди 11 часа, A.com написа:

Иначе си готов да се биеш и убиваш, изпълнявайки собствените си заповеди, които винаги ще са изключително уместни, правилни и морално оправдани.

Знаеш ли, животните имат малко повече морал в първосигналността си. Те нападат само когато тях ги нападнат. И убиват само за да се нахранят.. Аз като човек обаче нямам намерение да съм служител на мръсно племе, което би ме пратило да направя всичко, но от АЛЧНОСТ. Страх ме е да не служа на чужди интереси и да правя ненужни неща.
Единственото предназначение на армията, което виждам аз - да има някакъв смисъл от нея е да помага при природни бедствия. Но като гледам всичките природни бедствия, май това го вършат червен кръст и други доброволци.
Неправилна заповед, а? За това ли някой по-горе се изцепи "Ще слушаш и ще изпълняваш". Или ще се надяваш на някой над тебе да му светне евентуално какъв тъпизъм е заповедта. А може нарочно да са се уговорили, за да поделят после едни пари, нищо че теб червеите ще те ядат.
А що иде реч до прародителите ми в двете световни войни. Тогава е  било доста по на чест служенето. И виж до къде го докарахме, понеже пак идиоти ни управляват. Загубили в Междусъюзническата и Втората световна. И с отнети, вместо добавени земи. Единственият път, когато сме спечелили земя - Съединението.

преди 30 минути, simtech написа:

Аз не мога сам да се правя, но и никой не ми помага. Де фато сами се оправяме. Като набия крадец, влязъл в дома ми - аз съм виновен, ще ме съдят, че и кръвнина ще плащам. Ние държава - нямаме. По-добре да разрешат оръжието, всеки да си купи по един автомат и това е. Че циганите взеха и ютии да вадят.

Знаеш ли, животните имат малко повече морал в първосигналността си. Те нападат само когато тях ги нападнат. И убиват само за да се нахранят.. Аз като човек обаче нямам намерение да съм служител на мръсно племе, което би ме пратило да направя всичко, но от АЛЧНОСТ. Страх ме е да не служа на чужди интереси и да правя ненужни неща.
Единственото предназначение на армията, което виждам аз - да има някакъв смисъл от нея е да помага при природни бедствия. Но като гледам всичките природни бедствия, май това го вършат червен кръст и други доброволци.
Неправилна заповед, а? За това ли някой по-горе се изцепи "Ще слушаш и ще изпълняваш". Или ще се надяваш на някой над тебе да му светне евентуално какъв тъпизъм е заповедта. А може нарочно да са се уговорили, за да поделят после едни пари, нищо че теб червеите ще те ядат.
А що иде реч до прародителите ми в двете световни войни. Тогава е  било доста по на чест служенето. И виж до къде го докарахме, понеже пак идиоти ни управляват. Загубили в Междусъюзническата и Втората световна. И с отнети, вместо добавени земи. Единственият път, когато сме спечелили земя - Съединението.

За оръжието ти не може да гарантираш, че всеки ще го ползва тогава, когато трябва и няма да злоупотребява. Хората са го измислили - има институции с оръжия, които се ползват по определени правила. Това са полиция, армия и някои охранителни фирми. Когато някой нарушава правилата, то той е преследван от закона и съден. Примерно тия дни имаше стрелба от школници, учещи за полицаи. Естествено, че никой няма да ги търпи и ще ги подведе под отговорност. Но всичко това е в законови рамки. Не както ти искаш - да ни раздадат оръжие и... Това ще бъде най-голямата простотия - аз денонощно да дебна, да не би някой друг с оръжие да ме нападне. Айде стига детинщини!  Има си Полици и Армия, които са точно за това - с оръжие да пазят реда и земята ни. Какво толкова не разбра?  Никой не те бил пазил. Ами не те пази, защото не му се дават средства и персонал за изпълнение на задачите! Толкова ли е сложно да го разбереш? Дайте на полиция и армия пари и хора, проблеми няма да има! Но не, ти и други като теб ревете, ама не искате за няколко месеца да сте част от охраната на държавата ни и хората, живеещи в нея!

преди 7 минути, Кико написа:

За оръжието ти не може да гарантираш, че всеки ще го ползва тогава, когато трябва и няма да злоупотребява. Хората са го измислили - има институции с оръжия, които се ползват по определени правила. Това са полиция, армия и някои охранителни фирми. Когато някой нарушава правилата, то той е преследван от закона и съден. Примерно тия дни имаше стрелба от школници, учещи за полицаи. Естествено, че никой няма да ги търпи и ще ги подведе под отговорност. Но всичко това е в законови рамки. Не както ти искаш - да ни раздадат оръжие и... Това ще бъде най-голямата простотия - аз денонощно да дебна, да не би някой друг с оръжие да ме нападне. Айде стига детинщини!  Има си Полици и Армия, които са точно за това - с оръжие да пазят реда и земята ни. Какво толкова не разбра?  Никой не те бил пазил. Ами не те пази, защото не му се дават средства и персонал за изпълнение на задачите! Толкова ли е сложно да го разбереш? Дайте на полиция и армия пари и хора, проблеми няма да има! Но не, ти и други като теб ревете, ама не искате за няколко месеца да сте част от охраната на държавата ни и хората, живеещи в нея!

Бля-бля-бля. Институциите с оръжия бият нас и защитават циганите. За мене държава тука няма и незабавно трябва да се разтури. До преструктуриране и реформи. Закон!? КАКЪВ ЗАКОН БЕ?! ЗА КОН? Може! Денонощно да дебнеш някой да не те нападне? Абе ти мислиш ли, че някой не може да те нападне с щилката, както онези цигани нападнаха пенсионерите в северозападна България? Мислиш ли, че някой не може да си купи незаконно оръжие? Мислиш ли, че някой не може да преправи по-читаво газово на бойно? Как мислиш? Който иска - вече има. Само ти нямаш. И като звъннеш на 112, нито армията, нито полицията ще дойдат да те отърват.
Не ме интересува за средствата, еб*л съм имамата на всичките! Полицията има един от най-големите бюджети в България. И пари пак няма.  Да спрат да крадат ръководителите. Ето за това никога с йерархия няма да се оправим. Защото решенията се взимат отгоре, а малкият човек и обикновеният служител - никой не му е мило за тях. За това и от наборна военна служба няма нужда и е противопоказно. Защото ще стане същият цирк. Отново.
Не, никаква охрана не искам да ставам. Защото само тук можеш да обезоръжиш престъпник и после той да те осъди. И да спечели делото. Да съм охрана казваш? Не мога да си стоя у дома и да си пазя семейството от вътрешният враг, който дебне всяка вечер из тъмна доба, ами ще ходя в някое поделение, за да няма никой у нас, който да помогне на семейството ми, ако нещо стане?
И още нещо. Аз бих пазил себе си. Семейството си. НИКОГА НЕ БИХ пазил Делян Пеевски и Бойко Борисов. Не, мерси!!!

преди 1 час, simtech написа:

Бля-бля-бля. Институциите с оръжия бият нас и защитават циганите. За мене държава тука няма и незабавно трябва да се разтури. До преструктуриране и реформи. ...

Хептен се оля. Не мога да разбера - защо говориш за правилото, а цитираш изключенията.

Спирам да пиша по темата, За финал ще кажа - така задаен въпроса - отговора ми е НЕ. Не е нужно нито да е "военна", нито да е "служба".

Явно много хора (най-вече такива като @simtech - имам предвид изказани мнения, нищо повече) не правят разлика между военни, военизирани и паравоенни формирования.

• военните са ясни - оръжия, казарми, цели и задачи ...
  • военизираните - може и без оръжие (постоянно), може и за ограничано време и с ограничени цели, но пак - униформи и казармени общежития.
  • паравоенните - формация, съставена от цивилни лица, които преминават военно обучение и имат подобна организация, без да имат същия статус като професионалната армия.

За съвременните младежи (момчета и момичета) ще е полезно едно обучение при съвременни условия и по актуални въпроси.

• действия при бедствия и аварии;
  • отбрана и самоотбрана;
  • ако щете - умения за справяне в позната и непозната среда.

Колкото до йерархията, подчиняването на заповеди и разпоредби - дали с или без пагон - това винаги ще го има.

@simtech, ти сега си параноик, представям си какъв ще бъдеш, след като раздадат на хората оръжия. 

Само да те попитам нещо. Циганите не са ли хора според теб? Мен институция с оръжие не ме е била никога, не знам теб защо са те били. Тръгваш да оправяш нещата не от там, откъдето трябва. Опитваш се да премахнеш последствията, без да се занимаваш с причината. И не оръжието ще те оправи, защото имай предвид, че пушката има две страни и така както си представяш нещата, нищо чудно за застанеш някой ден от грешната страна ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.