Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 9 минути, jhoro написа:

Не - на такова не съм бил.

Когато завърших средното образование - имаше 2 седмици НВО. После, в казармата - 6 месеца ШМС и 18 - в бойно поделение. С малки прекъсвания. Подготовката за клетвата беше 40 дни.

Но и тогава имаше доста недомислени неща. Това да отидеш на ЩИТ като екскурзиант. Щото, командира каза - за вас (4 човека) няма задачи, но никой няма да остава в поделението. И кво - 2 седмици се возим и спим в МТЛБ-то.

Тогава също можеще да отвърнеш, даже по-лесно. 2 месеца бяхме нарядна група. През ден наряд - автомата си е с мен, два пълнителя пълни.

И викаш тогава за 1-2 месеца ще направим войници? По мое време се изучаваше НВО  като редовен предмет в средното училище. Доколкото се сещам, военното обучение не бе след завършване на средното. Щото като завърших и септември в казармата. Но и времената се менят. Военното обучение на никой няма да навреди, дори то да е само в училище. Не съм сигурен, че днес има място за подобен предмет и то задължителен. Може и да греша, далеч съм от съвременната образователна система...макар че...айде да не намесвам и жените. 

Но наистина мисля, че на днешната младеж и липсва много казармата. Макар че вече част от тая младеж вее не е младеж, а разглезени мъже, дето жените ги отсрамват. В днешно време жената е много по-голям родолюбец от мъжа. 

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 8 минути, Кико написа:

Но наистина мисля, че на днешната младеж и липсва много казармата. Макар че вече част от тая младеж вее не е младеж, а разглезени мъже, дето жените ги отсрамват. В днешно време жената е много по-голям родолюбец от мъжа. 

И как се показва родолюбие? Ако съдя по 50 годишните чичковци, които ни управляват и как разграбиха държавата и я разпродадоха - много ми изглеждат родолюбиви. А истината е, че в тоя век границите не значат толкова много и повечето, които не им харесва тук си стягат багажа. Защото то родолюбие хубаво, но родолюбието не се слага вечер на масата и когато децата ти реват гладни, не можеш да ги нахраниш с него.
Мен ако питаш, има едно поколение, родено в началото на прехода. То е видяло най-лошото от всичко в последните 50 години. Ако има някакъв шанс нещо в тая свинщина да се оправи, единствено от него можеш да очакваш нещо.
И да те светна, най-лошото детство имаше това поколение. В немотия и нестабилност. Единствено необременени хора, които са видели какво се е случило могат да направят нещо. И най-вече да тръгнат за реформи.
Въобще не се надявам, че дърти връзкарчета чичковци, бивша агентура и такива, които все изскачат като нови лица, параван на едни и същи хора ще направят каквото и да е било за нас.

преди 23 минути, jhoro написа:

Тогава също можеще да отвърнеш, даже по-лесно. 2 месеца бяхме нарядна група. През ден наряд - автомата си е с мен, два пълнителя пълни.

О, не знам. Разликата е, че сега можеш да удариш една плесница или уж да отидеш в съда да се оплачеш. А можеш и просто да си заминеш. Кажи ми, кое от 3-те можеш да направиш в казарма? Да си заминеш - не можеш. Да се оплачеш - не може. Да се разправяш - пак "не можеш". Е?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 5 минути, simtech написа:

О, не знам. Разликата е, че сега можеш да удариш една плесница или уж да отидеш в съда да се оплачеш. А можеш и просто да си заминеш. Кажи ми, кое от 3-те можеш да направиш в казарма? Да си заминеш - не можеш. Да се оплачеш - не може. Да се разправяш - пак "не можеш". Е?

Че ти и сега не може да си тръгнеш от работа, защото те държат - банки, семейство...Да, разбирам хленчещите мъжлета. 

преди 6 минути, Кико написа:

Че ти и сега не може да си тръгнеш от работа, защото те държат - банки, семейство...Да, разбирам хленчещите мъжлета. 

Не знам за какви хленчещи мъжлета говориш. Изглежда нищо друго не си прочел. А не си си и живял детството на тая гадория, не си гледал как спестяванията на родителите ти се топят до такова, с което не можеш да си купиш и близалка. Или ти купуват вафла с последните си жълти стотинки.
И да, можеш да си тръгнеш. И аз съм го правил. Също както съм защитавал убежденията си. И не съм се оставял да бъда мачкан. С което повечето от вас не може да се похвалят. Ето това е разликата между мен и теб. Аз не само говоря.
Другото е, което съм се научил, за разлика от други поколения е - да бъда честен. Или поне да се опитвам. А едни други поколения разграбиха нашата родина. И все още ни грабят. И не ми казвай друго, легенди се носят за социалистическите скатФки.
Не казвам, че всички от вашето или нашето поколение са лоши. Казвам, че ако ще се сравняваме кое поколение е по-лошо, можем да си говорим много.

преди 8 минути, simtech написа:

В казармата можеше:

1. "Да си заминеш" - не, за подадеш рапорт за преместване. В друго подразделение или поделение.
  2. "Да се оплачеш" - да, също се подаваше рапорт. До прекия командир, до този над него, до ... 
  3. "Да се разправяш" - саморазправата никога не е била разрешена, но пък и там ставаха ... "грешки". Я автомата ще гръмне случайно, я нещо друго ... 
преди 1 минута, jhoro написа:

В казармата можеше...

И то хич не се е знаело кой и как подава рапорти... Много са се вземали предвид, всичко е било стриктно. А да си гръмнеш командира безнаказано ще е. Да, добре... Ще се оплачеш, ама ако някой ти обърне внимание, нали така?

Аз съм за някаква форма на обучение, подобна на едновремешното НВО (за по-младите - начално военно обучение), но да е тип Гражданска защита. Реакция при природни брдствия и пожари, първа помощ.

Преди е имало ниужда от военна служба, защото международната обстановка е била такава.  

преди 9 минути, ExaFlop написа:

Аз съм за някаква форма на обучение, подобна на едновремешното НВО (за по-младите - начално военно обучение), но да е тип Гражданска защита. Реакция при природни брдствия и пожари, първа помощ.

В часовете на класният под една или друга форма е било застъпено подобно нещо. Но да, хубаво е да има нещо подобно. Макар медицинска помощ не се учи за 1 ден, хората учат с години за лекар. А при пожари едва ли някой има, който не знае как да реагира. И все пак би било полезно, ако се поднася полезна информация. Би било полезно да има и някакъв курс по стрелкова подготовка при навършване на 18, може би и някаква подготовка по самозащита. Ако се наложи някой ден. Но не да бъде 1, 2 или 3 годишна казарма. В никакъв случай.

Медицинската помощ не е за да ставаш лекар, а най-малкото да имаш идея дали да пипаш или да не пипаш при дадена ситуация. Нали затова я въведоха при шофьорските курсове.

А и на времето в НВО имаше и лагер в 10-ти клас, уж за практическо прилагане на наученото. Голям купон беше. А си е някаква форма за раздвижване на младежта.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 2 минути, ExaFlop написа:

...Нали затова я въведоха при шофьорските курсове... А и на времето в НВО имаше и лагер в 10-ти клас, уж за практическо прилагане на наученото. Голям купон беше. А си е някаква форма за раздвижване на младежта.

Въведоха я при курсовете. И аз съм я минал. А питаш ли ме какво помня от тогава? А за лагерите не съм толкова съгласен. И най-малкото ще бъдат голям разход за бюджета и пак ще се изврати идеята.

Току що, simtech написа:

Въведоха я при курсовете. И аз съм я минал.

Е, минал си я, колкото да си вземеш теста. Как да помнишш нещо.

преди 1 минута, simtech написа:

А за лагерите не съм толкова съгласен. И най-малкото ще бъдат голям разход за бюджета и пак ще се изврати идеята.

Що, за поддържане на армията по-малко средства ли ще са нуужни?

преди 9 часа, simtech написа:

Не знам за какви хленчещи мъжлета говориш. Изглежда нищо друго не си прочел. А не си си и живял детството на тая гадория, не си гледал как спестяванията на родителите ти се топят до такова, с което не можеш да си купиш и близалка. Или ти купуват вафла с последните си жълти стотинки.
И да, можеш да си тръгнеш. И аз съм го правил. Също както съм защитавал убежденията си. И не съм се оставял да бъда мачкан. С което повечето от вас не може да се похвалят. Ето това е разликата между мен и теб. Аз не само говоря.
Другото е, което съм се научил, за разлика от други поколения е - да бъда честен. Или поне да се опитвам. А едни други поколения разграбиха нашата родина. И все още ни грабят. И не ми казвай друго, легенди се носят за социалистическите скатФки.
Не казвам, че всички от вашето или нашето поколение са лоши. Казвам, че ако ще се сравняваме кое поколение е по-лошо, можем да си говорим много.

За разлика от теб, родителите ми никога не са имали спестявания :) И за разлика от теб, аз съм карал с 2000 лева на седмица, когато един хляб бе 600 лева, а една майоноза 800. Цигара на бройка - 50 лева. Оставал съм дни без хляб и съм търсил начин да си набавя поне някоя филийка. Затова не позволявам на разни лайненца да ми дават наклон на х**, ясно?

По 3 пъти на ден се сменяха ценитте на стоките в магазина. Имаше времена и когато хлябът беше дефицитна стока.

преди 45 минути, Кико написа:

ЗИ за разлика от теб, аз съм карал с 2000 лева на седмица, когато един хляб бе 600 лева, а една майоноза 800

Нали ревахте за демокрация? Сами си го направихте! Знаеш ли защо тогава аз не бях като теб? Защото гледах кокошки на село.

преди 9 часа, ExaFlop написа:

Е, минал си я, колкото да си вземеш теста. Как да помнишш нещо.

Нима си мислиш, че претупано, за парлама за един ден или по-скоро 5 часа ще научиш нещо? Добре, че поне дадоха една книжка, която от време на време препорочитам.

преди 1 минута, simtech написа:

Нали ревахте за демокрация? Сами си го направихте!

Нещо бъркаш демокрацията и националната кражба.

Току що, ExaFlop написа:

Нещо бъркаш демокрацията и националната кражба.

Аз ли го бъркам? Ако навремето бяха избити всичките червени като в Румъния, днес щяхме да сме по-добре. Не стига, че тия ни обраха, ами че и още ни управляват и вие ги избирате.

преди 11 минути, simtech написа:

Нима си мислиш, че претупано, за парлама за един ден или по-скоро 5 часа ще научиш нещо? Добре, че поне дадоха една книжка, която от време на време препорочитам.

Е, точно затова трябва да има по-обстойно изучаване на материята в училище.

преди 7 минути, simtech написа:

...вие ги избирате.

Ти нещо ясновидец ще дойдеш - как позна за кого съм гласувал. В голяма грешка си - не ние ги избираме - те са се вплели навсякъде, където трябва...

Ако навремето ти си наблюдавал през прозореца събитията и само тихо си псувал, аз смея да твърдя, че поне за моя град ( Русе) имам принос за промяната към по-добро.

Ти с нещо да си бил полезен? Не на себе си - на другите!

преди 4 минути, ExaFlop написа:

Ти нещо ясновидец ще дойдеш - как позна за кого съм гласувал. В голяма грешка си - не ние ги избираме - те са се вплели навсякъде, където трябва...

Впели са се, защото докато бурените още бяха малки, всички скачахте с флагчетата. А сега на нас се пада честта да изхвърляме боклука. И аз не съм гласувал за тези, които сега ни управляват. Сиреч, това което опитвам да кажа е, че много можем да се замеряме и да се делим по признаци всякакви. Истината е, че казармата предишният й вид днес просто не е актуална. Светът се развива твърде бързо, 1-2 години далече от цивилизацията може да са пагубни за професионалното развитие. И всичко друго, освен подготовка по стрелба и самозащита за мен е глупост. А не да отидеш и някой калтак да те прати да чистиш кенефа с четка за зъби. Ще му я навра отзад и после ще го лежа. Но няма никога да оставя някой да ми накърнява достойнството. То това е да си мъж, да защитаваш себе си. Не да се оставяш да те мачкат всякакви имбецили, защото са се сдобили видиш ли с ганг точно 0,0005% над твоят.

Оф, такива словослагатели ми идват в повече - ноу говорене - нищоправене. Попитах ти да си бил полезен с нещо? Отговор - ъ-ъ. Не ми говори, че ти изнасяш някакви боклуци, че ме разсмиваш.

Сигурно и защото сте толкова свободолюбиви и учител не може да направи забележка на ученик в час, започнахте и да се стреляте. Я навремето ученик да се държи не както трябва в час...

Спирам да пиша в тая тема.

Лек и спорен ден!

преди 20 минути, ExaFlop написа:

Сигурно и защото сте толкова свободолюбиви и учител не може да направи забележка на ученик в час, започнахте и да се стреляте. Я навремето ученик да се държи не както трябва в час...

Нещо бъркаш поколенията! Нашето беше родено по едно време, когато се знаеше какво е да нямаш. Точно днешните 14-15 годишни са израснали с това да имат всичко. И никъде не съм казвал някой да се треля. А от цитираните от теб поколения имам над 14 години разлика.
Истината е, че който иска да се покаже какъв мъж е, може да го прави всеки ден. А не някои хора да искат всеки да мине през едно губене на време и липса на качествено обучение. Което е било наречено по ваше време казарма.
А да бъда полезен как? В казармата сте били полезни за обществото и не се е източвал държавният бюджет ли?
Май..Не правите граница между това да си пазиш честта и това просто да си наглец. И навремето като съм се учил - държал съм се както трябва! И съм излязъл с диплома 5.50 от техникум. Ако това може да покаже колко сериозен съм бил тогава...

преди 17 часа, simtech написа:
преди 17 часа, simtech написа:

Гавра с паметта на хората е да искате отново да влезе нещо, чиято цел не е била военно обучение, а гаври с човешки същества. И където отговорните лица са били толкова немарливи, че да допуснат описаните от мен случаи.

Кажи кога и за колко си бил в казармата? За да знам от чие име говориш - на човек, който има личен опит или на човек, който е чул/прочел някъде нещо. Изказваш се за неща, които не си преживял, но имаш претенцията да ги разбираш. Все едно аз утре да отида и да започна да обяснява на някого, който от 30 години гледа пчели как да си върши работата(и как да дои пчелите за да получи пчелно млечице), при положение, че не съм виждал пчелен кошер в живота си, ама някога, някъде съм бил чул нещо за пчелите.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Живко здравей!

Единственото, което правиш понякога добре е това, което и Калин ти го спомена. 

Много често разсмиваш хората във форума. По малко роптай и ще си малко по добре. А ако можеш да направиш и нещо за народа, захващай се и изпозастреляй червените комунисти, за да спрат да крадат, за да има и за теб! Имаш си добра професия. Защо не се занимаваш повече с нея, а си тръгнал да оправяш политиката на България? Там не можеш да се класираш, приятел. Нямаш "мая"

преди 1 час, A.com написа:

Достатъчен аргумент са десетките доклади за смъртни случаи и всякакви издевателства и телесни повреди. В мирно време умираха хора. Умно!

Ей, ама тия сериозно мислят да въвеждат каармата. А аз си мислех, че просто ей така някой подхваща темата в медиите и почват споровете. Ама щом министъра говори за това, че трябва най-малко една година според техните разчети, значи сериозно обмислят тоя вариант. Поп принцип идеята е добра, но не знам как ще се реализира на тоя етап, след като закриха повечето поделения. Преди години минавах край моето  и там, където преди това имаше техника за поддръжка на полетите, днес има разрушени сгради без прозорци, оглозгани до костите. Липсват огради, липсва каквото и да е. Ами то за да приемеш 30 000 наборника, колкото вероятно са младежите родени в една година, ще трябва да се помисли и за възстановяване на сгради, обзавеждане на тия сгради с легла, тоалетни и т.н....изобщо, много работа, за която ще трябват и много пари. Ами те сега се назландисват за 10 нови автомобила, че и поръчки отказват, как ще построят наново всичко? ЕС ли ще дава пак пари или НАТО? Точно пък нато няма да ни даде пари, а войници, защото за тях е по-изгодно да имат войска и техника на наша земя, отколкото ние да си имаме собствена армия и техника. 

Между другото, когато аз служах 90-92-ра, имахме няколко нови камиона с техниката на таях. ЗиЛ 130  и Виетнамки на по 2-3000 км. Направо мотора пее, а техниката най-модерна. Сега кво ще карат наборниците? Да им раздадат по едно магаре, ама то и магарета не останаха по селата. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.