Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 8 минути, ExaFlop написа:

За тия неща си слушал/чел, да?

А за колко още не сме чули? Пак не признавате. Значи няма надежда. Представи си, ако аз имах думата при подобно положение, щеше да има такъв строг ред, че за един гък извън нормите или един тъп бъзик се ходи в ареста. А не да стават подобни неща.

преди 7 минути, Кико написа:

Знаеш ли колко отрови гълтат всеки ден заради липса на аспирации и средства за защита? Не знаеш. А трябва. 

Мен не може. Отказвал съм да върша работа при такива условия... Живота е повече от кирливи 20лв. И са ме уважавали за това.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

За този ти пост +, но не забравяй че като си в казармата, той ще бъде анулиран. Тоест, точно като тебе момче, ще го ползват за всичко. Това да си войник не ти е цивилният живот. Не се плаши сега. Като влезеш, ще го изпиташ и ще си промениш мнението на часа!

преди 21 минути, * СТЕФАН * написа:

За този ти пост +, но не забравяй че като си в казармата, той ще бъде анулиран. Тоест, точно като тебе момче, ще го ползват за всичко. Това да си войник не ти е цивилният живот. Не се плаши сега. Като влезеш, ще го изпиташ и ще си промениш мнението на часа!

Това никога няма да стане. И дори и хипотетично нещо подобно означава експлоатация и гавра с човешки същества. Няма какво да си променям мнението. Истината е, че съм работил на места и съм наблюдавал как 40 годишни мъже си мълчат, докато аз единствен заставам и конфронтирам работодателя за условията на труд. Кажи ми, на това ли ви учи казармата? На безропотно подчинение на всяка глупост? Научи ви да бъдете роби?
Знаеш ли колко е лесно да управляваш машини за убиване, които не мислят, отколкото хора? На това е разчитал Хитлер, Сталин и всеки извратеняк, съществувал на тоя свят. Пропаганда и сляпо подчинение.
Няма какво да изпитвам. Нямам намерение да участвам в някаква гротеска.
Да си мъж е това да отстояваш себе си и да не служиш за подлога. Явно много от хората, били в казармата са на друго мнение.
п.п Много ще ми бъде интересно да събереш група от 200 човека с моите ценности и да се опиташ да ги накараш да ти играят по свирката. Освен с автомат и заплаха за екзекуция, не виждам как ще стане. Дори и тогава не е сигурно дали няма просто да набием тоя, който командори и да седнем да пием кафе. Хаха... Ще трябва да охраняваш войниците, хахаха...

Подкрепям мнението, че е добре да има някаква военна служба, макар и по-кратка, в която да се научим да боравим с оръжия.

преди 1 минута, baner4ooo написа:

Подкрепям мнението, че е добре да има някаква военна служба, макар и по-кратка, в която да се научим да боравим с оръжия.

...Някои хора си заслужават чистенето на тоалетни..с ентусиазма си...

На тебе устата ти знае много, явно, защото си млад. Но тези 40 годишни мъже нямат друг избор, в същото време има семейства и близки, които трябва да гледат ;). Недей да се заяждаш...

И аз съм на мнението, че ако един мъж иска да е мъж той ще е такъв и съответно ако не иска да е мъж, а нещо друго и казармата няма да го вкарат в пътя.

Но само недей се заяжда :).

Е! Той сам ще спре и да се заяжда и да роптае. Казармата ще му пречупи характера, но наистина дълго време може да прекара до тоалетната чиния на колене. Дано размисли, докато е на подчинение. Няма нищо страшно в казармата. През нея са минали десетки поколения, за да се съобразяват с желанията на наш Живко! Не са я измислили по времето на комунизма за да я мразите чак толкова.А я си представи наш Живко - уволнил се и останал на служба като лейтенант или капитан? Няма да му е зле, я! И на 45 години хоп - в пенсия. Хем млад, хем пенсионер. По цял ден ще си го клати наляво, надясно.

Току що, * СТЕФАН * написа:

Е! Той сам ще спре и да се заяжда и да роптае. Казармата ще му пречупи характера, но наистина дълго време може да прекара до тоалетната чиния на колене. Дано размисли, докато е на подчинение. Няма нищо страшно в казармата. През нея са минали десетки поколения, за да се съобразяват с желанията на наш Живко! Не са я измислили по времето на комунизма за да я мразите чак толкова.А я си представи наш Живко - уволнил се и останал на служба като лейтенант или капитан? Няма да му е зле, я! И на 45 години хоп - в пенсия. Хем млад, хем пенсионер. По цял ден ще си го клати наляво, надясно.

...и ще драска из форума :P  Кофтито е, че едва ли биха го взели в казарма. Може би и за това се пъне. 

Не са го освидетелствали все още за ГОДЕН или НЕГОДЕН. Така че по презумция се приема първото положение - годен за военна служба.

Не са го освидетелствали все още за ГОДЕН или НЕГОДЕН. Така че по презумция се приема първото положение - годен за военна служба.

Ами така като му чета постовете за енергоспестяващите крушки, съмнява ме да го вземат в казарма. Аз имам колега турчин, имал вземане даване с Бай Тошо, ама заради многото си диоптри в казарма не е ходил. Имам и друг колега с 11 диоптъра, който пак не влезе в казарма. Така че не знам кого биха взели и кого не. Все пак имаше някаква комисия навремето. Или ако го вземат, може да го пратят я готвач, я нещо по-така скатаващо. 

Много сте писали :D

Хубаво е да има военна служба и всеки да мине през тази система независимо от условията. ;)

На мен ми е интересно друго. Колко процента от жените биха се съгласили на военна служба и колко процента от мъжете. Що ми се струва, че ще има изненади и то за мъжете. 

преди 5 минути, * СТЕФАН * написа:

+1 :D:D:D

преди 5 минути, Кико написа:

Ами така като му чета постовете за енергоспестяващите крушки, съмнява ме да го вземат в казарма. Аз имам колега турчин, имал вземане даване с Бай Тошо, ама заради многото си диоптри в казарма не е ходил. Имам и друг колега с 11 диоптъра, който пак не влезе в казарма. Така че не знам кого биха взели и кого не. Все пак имаше някаква комисия навремето. Или ако го вземат, може да го пратят я готвач, я нещо по-така скатаващо. 

Къде ще служи и като какъв - писар, готвач или артилерист го решава наборната военна комисия. Тя също преценява здравословното и психично състояние на всеки индивид, дали е годен или не за носене на военна служба, та колкото и кратка да е тя.

Къде ще служи и като какъв - писар, готвач или артилерист го решава наборната военна комисия. тя също преценява здравословното и психично състояние на всеки индивид, дали е годен или не за носене на военна служба, та колкото и кратка да е тя.

Така е, но тук във форума комисия няма, казармата също не е приета. Така, че се налага да погадая малко. 

преди 5 минути, Кико написа:

На мен ми е интересно друго. Колко процента от жените биха се съгласили на военна служба и колко процента от мъжете. Що ми се струва, че ще има изненади и то за мъжете. 

Със сигурност е така. Помня, преди да премахнат военната служба колко млади девойки имаше да кандидатстват във Търновското военно училище. Сега тези, същите момичета са жени със семейства и осигурена работа до пенсия. Те не се плашат а един "мъж" като Живко ще се плаши. Хайде холам!

преди 34 минути, baner4ooo написа:

На тебе устата ти знае много, явно, защото си млад. Но тези 40 годишни мъже нямат друг избор, в същото време има семейства и близки, които трябва да гледат

Именно защото всички си траят, работодатели и правителство си позволяват да се гаврат така с нас. Защото сами им го позволяваме. Няма друг път нещата да се променят, освен да кажеш "Е, не - стига толкова!" Какво ли говоря на дете...

преди 22 минути, * СТЕФАН * написа:

Е! Той сам ще спре и да се заяжда и да роптае. Казармата ще му пречупи характера...

Нямам намерение да ставам военен. Масово не се славят като кой знае колко интелигентни, с не много изключения. А роптая срещу неправдите и срещу гаврата на правителството към хората. Ако ти от казармата си закален и не ти пречи, че правителството всеки ден се гаври с теб и че храниш една камара цигани, а получаваш отношение като куче - проблема е в твоят телевизор. Истината е, че Левски не е бил в казармата и това не му е попречило да бъде патриот. За сметка на това Азис е бил в казармата. А какво има или не страшно в казармата го кажи на военните инвалиди от мирно време - поне 5000 души. На стотици загинали. И на онзи с комресора. Нагло е, не мислиш ли?
Свърши, поколението ни сме оформени личности. И представи си, не по-лоши от вас.
И честно ти казвам, голяма грешка правиш, ако си мислиш, че ще търпя някой да прави каквото си иска.

преди 14 минути, Tanner Foost Foust написа:

Хубаво е да има военна служба и всеки да мине през тази система независимо от условията. ;)

Защото не се е случило теб да те пратят в такава и да се върнеш инвалид...

преди 11 минути, Кико написа:

"Много ще ме изкефи да те пратят да чистиш тоалетните с четка за зъби... "

Това ли според теб е най врапантното, което те притеснява бре Живко? Има и още по извратени методи да ти убият самочувствието на  патриот.Да не ти ги казвам, макар че не съм ги нито изпитвал, нито прилагал. Военните са също хора бре моето момче. Те са хората, които сляпо се подчиняват на политиците. Ама ти тези неща не ги забелязваш а това, че Васил Иванов Кунчев (ЛЕВСКИ) не е служил в казармата. Той е служил малко повече от всички нас взети заедно на родината си. И знаеш ли ти, че на 32 години се е жертвал за България? На теб ти трябват още няколко докато ги навършиш.  С какво ще те запомним, освен с "компресора и маркуча"

Това между нас е приятелска кореспонденция и с нея не искам никого от Вас да обидя!

преди 15 минути, * СТЕФАН * написа:

Това ли според теб е най врапантното, което те притеснява... Военните са също хора бре моето момче. Те са хората, които сляпо се подчиняват на политиците. Ама ти тези неща не ги забелязваш а това, че Васил Иванов Кунчев (ЛЕВСКИ) не е служил в казармата. Той е служил малко повече от всички нас взети заедно на родината си. 

Военните сляпо се подчиняват на политиците? Сляпото подчинение е проблем. Убиване на самочувствие? Мислехме, че сте били там, за да го възпитавате? Хора ли са военните, когато си прикриват очите за явни престъпления и вадещи очите нарушения? Самият факт, че ги знаеш - това е проблем. Проблем е, че си мислиш, че е нормално. Проблем е, че има правила, а не се съблюдават, не важат.
Какво ме притеснява? Нищо. Обикновено пожелавам на някой това, което пожелава той на другите. За това като спре някой на място за инвалиди, без да е такъв, често слагам листче "Пожелавам ти да си заслужиш мястото" или "Пожелавам ти да ти се счупят краката"
А в твоят телевизор определено има проблем. Виж диода до кондензатора Ц200. Объркал си човека. Ако ще е обучение, да се обучава- да се обучава. Ако си мислиш, че ще търпя своеволията на някой, това ще е до време. Някой ден просто тоя някой ще яде дървото ненадейно. Само едно ме притеснява - че после ще го лежа.
Най-голямата грешка е да си мислиш, че това да търпиш на някой тъпотиите те прави мъж. Прави те страхливец.

преди 15 минути, * СТЕФАН * написа:

С какво ще те запомним, освен с "компресора и маркуча"

Живот и здраве с разчистването на боклука. Това, което много от твоето поколение ги е страх да направят. След като са били дресирани в казармата да свеждат глава като роби.  Съжалявам, това са фактите. Последните големи протести почнаха от студентите. Нямам надежда, че някой друг би направил нещо.

преди 8 минути, simtech написа:

Военните сляпо се подчиняват на политиците? Сляпото подчинение е проблем. Убиване на самочувствие? Мислехме, че сте били там, за да го възпитавате? Хора ли са военните, когато си прикриват очите за явни престъпления и вадещи очите нарушения? Самият факт, че ги знаеш - това е проблем. Проблем е, че си мислиш, че е нормално. Проблем е, че има правила, а не се съблюдават, не важат.
Какво ме притеснява? Нищо. Обикновено пожелавам на някой това, което пожелава той на другите. За това като спре някой на място за инвалиди, без да е такъв, често слагам листче "Пожелавам ти да си заслужиш мястото" или "Пожелавам ти да ти се счупят краката"
А в твоят телевизор определено има проблем. Вид диода до кондензатора Ц200.

Телевизора отдавна го смениг с LCD и го няма точно този "диод" на указаното от теб място. Аз казах, че си разговаряме приятелски, без обиди и да се засягаме. Друг е въпроса, че някои сме си отслужили времето, а на Вас тепърва предстои отново! А що се касае до проблемите в една държава Живко, една шепа народ не могат да ги решат в полза на народа, защото нямат ни воля ни сили да се преборят с властта, която разполага винаги със своята "машина" за смазване на каквито и да било бунтове. Погледни по широко не само у нас, а и навред по света. Всичко, и тук и на остров Цейлон си прилича в тази му част! Или ти се явяваш като съвременния българин - Левси?

Според мен представата за военните е много изкривена в днешно време нещата не са толкова брутални колкото са били някога 

Относно това  какво би могло да ти се случи в казармата.. Можеш да станеш инвалид и по много начини, да те блъсне пиян водач по сред бял ден или някоя мутра да ти счупи зъбите и да се изгаври с теб защото си го провокирал със забележка или клаксон за това че прави каквото си ще.

Като цивилен който е бил обучаван и се обучава в цивилни специалности от военни и бивши военни както и действащи не съм видял лошо поведение или отношение към обучаемите или към курсантите или към подчинените си.

Ако си достоен човек, принципен, с капацитет, и си изпълняваш задълженията и не се правиш на интересен всичко ще си е на ниво. 

Не знам какви са обстоятелствата и мотивите и причините  за това негативно отношение към военните и военната служба.

Но на улицата е по опасно от това да си на военна служба.

И много ще се съгласят с това на фона на случващото се.

.

...аз казах, че си разговаряме приятелски, без обиди и да се засягаме. друг е въпроса, че някои сме си отслужили времето, а на Вас тепърва предстои отново!

Казах по-горе. Най-голямата грешка е да си мислиш, че когато търпиш някой, това те прави мъж. Това те прави страхливец. Мъж те прави това да кажеш "СТИГА!" А студентите вдигнаха последният голям протест. И винаги, винаги ще ги подкрепям. Не очаквам друг да направи нещо.
А диода си го инсталирай. Служи да разделяш доброто от лошото. Това, че вие сте минали през една машина, която ви е смяла по времето на комунизма, когато са се искали хора, които да се подчиняват и да не мислят, означава ли че всички трябва да минат през това?
Държавата няма власт нищо да прави. Защото държавата е апарат, който съществува благодарение на нас. Ние сме неговата основа, макар и не неговата глава. Можем да го съборим всички заедно. Няма начин всички да излезем и да отидем да оберем боклука, а пък някой да ни спре.

преди 2 минути, simtech написа:

Казах по-горе. Най-голямата грешка е да си мислиш, че когато търпиш някой, това те прави мъж. Това те прави страхливец. Мъж те прави това да кажеш "СТИГА!" А студентите вдигнаха последният голям протест. И винаги, винаги ще ги подкрепям. Не очаквам друг да направи нещо.
А диода си го инсталирай. Служи да разделяш доброто от лошото. Това, че вие сте минали през една машина, която ви е смяла по времето на комунизма, когато са се искали хора, които да се подчиняват и да не мислят, означава ли че всички трябва да минат през това?
Държавата няма власт нищо да прави. Защото държавата е апарат, който съществува благодарение на нас. Ние сме неговата основа, макар и не неговата глава. Можем да го съборим всички заедно. Няма начин всички да излезем и да отидем да оберем боклука, а пък някой да ни спре.

Твоето недоволство не е към военните а към политиците.

преди 7 минути, Tanner Foost Foust написа:

Като цивилен който е бил обучаван и се обучава в цивилни специалности от военни и бивши военни както и действащи не съм видял лошо поведение или отношение към обучаемите или към курсантите или към подчинените си.
Ако си достоен човек, принципен, с капацитет, и си изпълняваш задълженията и не се правиш на интересен всичко ще си е на ниво.
Не знам какви са обстоятелствата и мотивите и причините  за това негативно отношение към военните и военната служба.

Прочетох един тон оправдания. Само бивш военен може да каже "Който не е минал казарма - не е мъж" и да плюне на гроба на Левски. А защо негативно отношение? Ми чети сам... Извади си още умни цитати от журналисически извадки.

Цитат

Редник:
- Г-н старшина, чаршафът ми е скъсан.
Старшината:
- Ами обърни го от другата страна бе!
Бързо ринете снега, докато не се е разтопил! (Военен)
Тези камъни от тук – там! А онези от там – тук! Защото се еднакви!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.