Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 7 часа, ExaFlop написа:

Оф, такива словослагатели ми идват в повече - ноу говорене - нищоправене. Попитах ти да си бил полезен с нещо? Отговор - ъ-ъ. Не ми говори, че ти изнасяш някакви боклуци, че ме разсмиваш.

Сигурно и защото сте толкова свободолюбиви и учител не може да направи забележка на ученик в час, започнахте и да се стреляте. Я навремето ученик да се държи не както трябва в час...

Спирам да пиша в тая тема.

Лек и спорен ден!

Замислям се, дали едно време имаше убийства в училище или побои. Да, биехме се, но не се сещам някой да е лежал в болница. За убийства пък изобщо. Единствения смъртен случай на ученик, бе заради Хепатит. Не знам simtech  откъде си измисля тия неща и откъде вади информация за убийства в казармата. Да, имаше такива, макар и не в моето и съседните поделения. Но със сигурност самоубийства много има и извън казармата. Както казахме, убийства от ученици на други ученици също. Просто това не може да е аргумент за премахване на казармата или по-точно за невъзобновяването и. Аргументите могат да бъдат само финансови, защото срещу парата никой не може да скача. както разбира се и срещу политиката на по-големите държави, по които се водим. 

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 18 минути, Кико написа:

Не знам simtech  откъде си измисля тия неща и откъде вади информация за убийства в казармата....

Аргументите са, че казармата не е направила никой по-умен или по-съвестен. Сумати от текущите престъпници са били там, включително и разни родолюбци, които разсипаха страната, всевъзможни мутри и измамници.

Цитат

Случаите, придобили гласност

През 1992 г. редник Цветан Булиев беше надут от стари войници с компресор. Десет години по-късно Цветан продължава да прекарва повечето време в болничното легло. На 28 години той тежи 50 килограма. Оплаква се, че постоянно сънува кошмари.
Преди 7 години 14 войничета изгоряха в газка край столичния жк „Люлин". През 1999 г. делото за смъртта им беше включено в списъка със 70 мегадела с обществена значимост. Въпреки това то още не е приключило.
През август 2000 г. 19-годишният Орхан Н. от поделение в Момчилград беше прострелян, докато бил на пост и загина. Една от версиите за смъртта му беше, че е застрелян от съседен пост.
На 21 ноември 2000 г. редник Димитър Димитров от Втора лекопехотна бригада в Стара Загора издъхна, след като беше накаран дълго време да тича с противогаз.
През април тази година Сливенският военен съд постанови условна присъда от 7 месеца затвор за майор Светлан Баджев от Бургас. Той бе обвинен, че е блудствал с редник Гюрай Мустафа от сливенското село Желязково. Войникът изпаднал в депресия и на няколко пъти опитвал да се самоубие.
В нощта на 1 срещу 2 юли 2002 г. редник Данаил Иванов беше прегазен от пияния сержант Ангел Ангелов, минал с камиона си през палатка с петима спящи войници. Момчето издъхна след 408 часа кома. Няколко души бяха уволнени.

Цитат

Председателят на Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните и в мирно време Никола Костадинов:
Много момчета получават психични отклонения

Цитат

По данни на НОИ към началото на годината у нас има 5234 военноинвалиди. От тях 655 са пострадали по време на война. Останалите 4579 са военноинвалиди от мирно време.
* Само за периода 1993-2001 г. в редиците на родната казарма са се инвалидизирали 2612 момчета. 270 от тях са загубили над 90% от трудоспособността си.
* Най-много са пострадалите през 1997 г. - 414. Пикови години са и 1993 г. - 398 случая, и 1996 г. - 349. За миналата година военноинвалидите са "едва" 123. 
* 24 момчета са излезли от казармата като инвалиди само за първите три месеца на тази година. За същия период смъртните случаи са два.
* По данни от началото на годината 6525 души получават наследствени пенсии. Това са вдовиците, сираците и родителите на загиналите в казармата.

преди 25 минути, Кико написа:

Ей, ама тия сериозно мислят да въвеждат каармата. А аз си мислех, че просто ей така някой подхваща темата в медиите и почват споровете. Ама щом министъра говори за това, че трябва най-малко една година според техните разчети, значи сериозно обмислят тоя вариант. Поп принцип идеята е добра...

Сериозно мислят да мътят водата. Защото не може да се направи нещо подобно без промяна на Конституцията или единодушие във Великото Народна Събрание. И е ясно, че това няма да стане. Особено при факта, че финанси няма.
И чети по-горе. Ако 5000 души са малко за теб...не си в ред нещо с мозъка.

Цитат

Та значи - изтривате всички файлове, копеленца, и ги заменяте с един, който кръщавате ARMY. Армия, сиреч. В него, бомбенца, ще има само правила и нито едно право. Схващате ли? Правила. Ето ви правило първо: при команда „Падни за бой!" падаш. Правило второ ще го научите в движение. Движение, казах, да не виждам повдигнати вежди... Движение! Падни и пълзешком напред!"

Добре дошли от другата страна

„Ето това беше началото" - Асен присвива очи при спомена за Първия Ден Служба. За 9-те месеца казарма той е сменил няколко поделения, но принципът „тук никой няма права, но за всеки има правила" е прилаган навсякъде. Само конкретните правила и дисциплини са различни. Някои изискват да се свиеш на топка на пода и да поемаш с тяло ритници. Други - да изближеш тоалетната. След което, по желание, можеш дълго да повръщаш.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Току що, simtech написа:

Аргументите са, че казармата не е направила никой по-умен или по-съвестен. Сумати от текущите престъпници са били там, включително и разни родолюбци, които разсипаха страната, всевъзможни мутри и измамници.

Сериозно мислят да мътят водата. Защото не може да се направи нещо подобно без промяна на Конституцията или единодушие във Великото Народна Събрание. И е ясно, че това няма да стане. Особено при факта, че финанси няма.

Слушайки министъра на отбраната, аз не останах с впечатлението, че той се опитва да направи някой умен или прост :) Бъркаш нещата. Тук става въпрос за национална сигурност. Ти си българин и естествено не искаш някой чужденец, бил той съсед или по-далечен, да навлезе в твоята територия, да ти отнеме земята, къщата, а може би жената и децата. Нали? Ей за това става въпрос! Не че някой трябвало да стане умен, а друг да изпростее. Навремето се служеше  за родината. Ти имаш някакъв дълг към държавата. Добре, днес чувстваш, че нямаш дълг към никой. Тогава какво правиш в България? Ами бягай на Запад, никой няма да те търси за казарма.  Към днешна дата има сериозна опасност тук да се напълни с десетки хиляди и дори стотици хиляди преселници - били те бежанци или търсещи нещо по-добро за себе си. Между тия стотици хиляди, неминуемо ще има и такива, чиято цел е да отмъстят на някой. Един на 1000 да е, това стига. Ей и за това България трябва да има армия, която при нужда да пази и границите ни, а и ако се наложи, да защитава територията си. Не като стане белята, тогава да търсим решение. Ако света бе вървял към добро и липсваше така наречената "Арабска пролет", със сигурност само с умиление щяхме да си спомняме за казармените години. Да, но ситуацията е различна. И ти нямаш думата там. Ако всички правехме това, което ни е приятно, бъди сигурен, че нямаше сега да ти отговарям, а най-напред щеше да разбереш какво са "цветущи псувни" от моята уста. Само че тук във форума сме като в казарма и това няма как да стане. Затова си трай. Теб пък някой едва ли ще те вземе в казарма. Най-много да ти предложат "леко" обучение. Лично аз обаче, ако ме пренебрегне някой в тоя аспект, ще се срамувам да си покажа носа навън, още повече пък да пиша в тоя форум :) 

преди 8 минути, Кико написа:

Бъркаш нещата. Тук става въпрос за национална сигурност. Ти си българин и естествено не искаш някой чужденец, бил той съсед или по-далечен, да навлезе в твоята територия, да ти отнеме земята, къщата, а може би жената и децата. Нали? Ей за това става въпрос!

Чети по-горе. Дадох откъси как се е "служило на родината".  Ако така се случи на родината - не, мерси. Аз не искам някой чужденец да ми отнеме къщата, земята или децата. И за това ще се  боря. Но няма да търпа нечия тъпотия. Истината е, че преди България да я има на картата и да е имало казарма, е имало родолюбци, които са служили на България. Минал или не казарма не е показател за това дали си българин или мъж. Освен ако не казваш, че Левски, Каравелов, Каблешков и Ботев са били педе*аси.
Пак ти казах - ЧЕТИ ПО-ГОРЕ. Да ми кажеш как без да има война, младежи са се превръщали в инвалиди. И ако това да си на топка свит и да те ритат или да ближеш кенефа се води заслужба към Родината и ти го подкрепяш това, плюем ти в лицето за изкривената ти представа.

преди 1 минута, simtech написа:

Чети по-горе. Дадох откъси как се е "служило на родината".  Ако така се случи на родината - не, мерси. Аз не искам някой чужденец да ми отнеме къщата, земята или децата. И за това ще се  боря. Но няма да търпа нечия тъпотия. Истината е, че преди България да я има на картата и да е имало казарма, е имало родолюбци, които са служили на България. Минал или не казарма не е показател за това дали си българин или мъж. Освен ако не казваш, че Левски, Каравелов, Каблешков и Ботев са били педе*аси.
Пак ти казах - ЧЕТИ ПО-ГОРЕ. Да ми кажеш как без да има война, младежи са се превръщали в инвалиди.

Четох. Ти за гаусово разпределение чувал ли си? 

Току що, Кико написа:

Четох. Ти за гаусово разпределение чувал ли си? 

Май не ме разбра. Ако това по-горно цитираното го оправдаваш под каквато и да е форма или смяташ, че е било нормално или неизбежно, плюя ти в лицето и повече не искам да имам нищо общо с теб. Ако не го подкрепяш и смяташ, че може да бъде иначе, например с курсове от порядъка на месец с подготовка в стрелба, самозащита и реакции при природни бедствия, първа помощ - може би бих те подкрепил.

преди 2 минути, simtech написа:

... Да ми кажеш как без да има война, младежи са се превръщали в инвалиди. И ако това да си на топка свит и да те ритат или да ближеш кенефа се води заслужба към Родината и ти го подкрепяш това, плюем ти в лицето за изкривената ти представа.

Аз пък пак ти казвам. Няма такива неща. Все пак в казармата служат нормални хора. Винаги между тях може да има някой с престъпни наклонности. Винаги обаче има и такива, които ще те защитят. 

Току що, Кико написа:

Аз пък пак ти казвам. Няма такива неща. Все пак в казармата служат нормални хора. Винаги между тях може да има някой с престъпни наклонности. Винаги обаче има и такива, които ще те защитят. 

Такива неща има и са се случвали. И са документирани. Има статистика и не можеш да ми кажеш, че няма. Не можеш да кажеш "някой", като има хиляди инвалиди в мирно време. И не можеш да ми казваш, че имало кой да те защити, когато е документирано обратното. Истината е, че очевидно уставът много малко е значел.

Току що, simtech написа:

Май не ме разбра. Ако това по-горно цитираното го оправдаваш под каквато и да е форма или смяташ, че е било нормално или неизбежно, плюя ти в лицето и повече не искам да имам нищо общо с теб. Ако не го подкрепяш и смяташ, че може да бъде иначе, например с курсове от порядъка на месец с подготовка в стрелба, самозащита и реакции при природни бедствия, първа помощ - може би бих те подкрепил.

И ти май не ме разбра. Няма такива неща! Колко удивителни да ти сложа? За къф месец подготовка говориш? Отлично знаеш, че ако постъпиш на някаква работа не само за месец няма да навлезеш в материята, а и за година! Дори най-простата докерска работа да е, на теб пак ти трябват няколко месеца за навлизане в нещата и над година, за да почнеш да работиш ефективно! Или твърдиш, че ако те взема при  мен на работа, за месец ще станеш специалист? Айде стига!

Току що, Кико написа:

И ти май не ме разбра. Няма такива неща! Колко удивителни да ти сложа? За къф месец подготовка говориш? Отлично знаеш, че ако постъпиш на някаква работа не само за месец няма да навлезеш в материята, а и за година! Дори най-простата докерска работа да е, на теб пак ти трябват няколко месеца за навлизане в нещата и над година, за да почнеш да работиш ефективно! Или твърдиш, че ако те взема при  мен на работа, за месец ще станеш специалист? Айде стига!

Има такива неща и са документирани. Да твърдиш, че няма означава да ги прикриваш. Тогава повече нищо нямам да ти кажа на теб.  Имало е такива неща. Когато фактите, доказателствата и статистиките говорят, не можеш да ми кажеш, че е нямало. Много е нагло и безочливо.
Месец подготовка, като предварително има въведение в часа на класният. Толкова. За повече няма пари и няма смисъл. 21 век е. Светът се развива, хората гонят професионално развитие. След като много разказват как в казармата са стреляли общо 1 месец, а останалите 11 са чистели кенефи и белели картофи, можем да спестим 11-те месеца простотия на младите.

1 месец е много, когато аз служих в Горна Оряховица  службата беше -  стрелба САМО 1 пълнител на Калашник, 1 граната да метнеш и през останалото време едно нищо. Пари нямало, трябвало да се пестят амуниции. През останалото време се усвояваше изкуството на лопатата. Абе чиста загуба на време и нерви.

Сега не знам какви са тези фантазии пак да я връщат, след като 1. няма пари 2. вече няма останали читави  бази, казарми по градовете 3. няма никакъв смисъл 

преди 21 минути, simtech написа:

Има такива неща и са документирани. Да твърдиш, че няма означава да ги прикриваш. Тогава повече нищо нямам да ти кажа на теб.  Имало е такива неща. Когато фактите, доказателствата и статистиките говорят, не можеш да ми кажеш, че е нямало. Много е нагло и безочливо.
Месец подготовка, като предварително има въведение в часа на класният. Толкова. За повече няма пари и няма смисъл. 21 век е. Светът се развива, хората гонят професионално развитие. След като много разказват как в казармата са стреляли общо 1 месец, а останалите 11 са чистели кенефи и белели картофи, можем да спестим 11-те месеца простотия на младите.

Професионалното развитие е за всички. Така както ти ще се забавиш година в казармата, така и конкурента ти ще се забави. Каква е печалбата ти сега при професионалното развитие при положение, че и конкурента ти гони същите срокове? А отговори на това. Или и ти като децата си мислиш, че живота свършва на 20, пък после на 30. Недей така. 

Относно прикриването на случаи...аз ти казах, няма такива неща - с четка за зъби да лижеш тоалетната. Вярно, навремето и тоалетна оправях, защото бе запушена, но бе по собствено желание - бях доброволец да стана в ла**а, защото трябваше да се прокопае около тръбата, която бе пълна с ла**а и бе пукната на места. Неприятна работа, но ни питаха дали някой има желание да го направи срещу ПИГО. Можех и да не го направя, но това не е извращение. Просто има работа и аз съм доброволец, срещу което ми дават някаква награда. Но пак ти казвам. В моето поделение бяхме приятели дори с новобранците, а преди това и със старите кучета. и ако някой се е опитвал да тормози някой новобранец, аз винаги съм го защитавал. Но тормозенето не бе това, което искаш да ни представиш. Сещам се за най-тежлото "тормозене" - сапунка след края на работния ден. Не е приятно да търкаш паркета, но не го правихме или правиха с четка за зъби, а с напълно нормални инструменти с които това се прави. Това един път за година и половина.  Все пак някой и трявба да чисти в казармата. Там няма чистачки, нали се сещаш. Всичко на твоя гръб. Или във вас ти не си чистиш сам, а си наел чистачка? Ако е така, извинявай, сбъркал съм адресанта.  И аз искам казармата да е курорт, ама не винаги е така, макар че и курорта го има, особено лятото. Има си занимания, които нямат нищо общо с казармата. Казармата е от 8 часа до 17. Все едно си на работа. В останалото време ако не си наряд, си свободен да правиш каквото си искаш. Кеф ти да тренираш, кеф ти да четеш, кеф ти телевизия да гледаш, кеф ти футбол да играеш, кеф ти да се занимаваш с техниката. Аз примерно се занимавах с камиона си след работно време, защото ми бе интересно да човъркам и тунинговам това-онова. А и винаги имаше нещо за дооправяне я по мотора, я нещо друго. Дори колеги ме викаха да тунинговам и техните ЗиЛ-ове, щото бяха малко по-назад в материята, нищо че сме завършили едно и също училище. Та вече към края на службата, виждайки каква мизерия е навън, изобщо не ми се уволняваше. В казармата си имах всичко, което нямаше как да имам навън - свобода да разполагам с времето си, свобода да тренирам, свобода от родители и изобщо се чувствах като на курорт. Особен кеф бе при нощни полети. Чувстваш, че правиш нещо, че помагаш на ония горе, в небето. Защото без теб няма как да се приземят или най-малкото ще рискуват приземяване. А по-лошо - да ги пренасочат към резервно летище. Та човек там се чувства полезен, защото върши нещо за родината и за другарите си. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 6 минути, Кико написа:

Професионалното развитие е за всички. Така както ти ще се забавиш година в казармата, така и конкурента ти ще се забави.
Относно прикриването на случаи...аз ти казах, няма такива неща...

Този над теб друго каза. Явно си бил в някое привилегировано поделение. Където много сте стреляли, всичко сте тренирали и т.н. Явно статистиката лъже, па ти си прав. 1 човек срещу 5 хиляди военни инвалида, които много може да кажат. На кого да вярвам, а?
Относно професионалното развитие - Американци, индийци и каквито се сетиш ще продължават да се развиват. Ти не. И конкурента ти ще се забави? Ама то няма конкуренти, които са минали казарма или конкуренти, които пък случайно въобще я нямат? Само в България ли са конкурентите, а? То целият свят се изчерпва с България, нали?

преди 28 минути, Кико написа:

Кико, не се хаби с тоя. С него градивен спор не може да се води. Това е най-твърдоглавата личност, която съм срещал по форумите. Едно си знае и едно си бае, без значение кой и колко доводи му превежда - той се хваща като удавник за сламка и не я пуска. Това издава комплекс за недооцененост, също както и на оня маминия, умрелия от густо, дето ме пращаше с четка за зъби в кенефа.

преди 3 минути, Agentpat™ написа:

Едно си знае и едно си бае, без значение кой и колко доводи му превежда - той се хваща като удавник за сламка и не я пуска.

Аз не съм твърдоглав. Искам признания. И искам уверения, че повече няма да се случи по-горе цитираното от мен. Когато това е така, можем да си говорим с нормален тон. До тогава - 5000 инвалида. Аз повече не искам инвалиди. Точка.

преди 55 минути, simtech написа:

Аргументите са, че казармата не е направила никой по-умен или по-съвестен.

Айде пак. Ти кога и за колко си бил в казармата, че имаш такива преки наблюдения? Или си се допитал до всички, служили в казармата и те са те осведомили, че в казармата се влиза различно умен, но се излиза еднакво тъп?

Сумати от текущите престъпници са били там, включително и разни родолюбци, които разсипаха страната, всевъзможни мутри и измамници.
Сумати инженери, професори, лекари, учени, писатели, музиканти, художници са били там, включително такива, които са градили различни блага в тази страна и са помагали на хората..

И чети по-горе. Ако 5000 души са малко за теб...не си в ред нещо с мозъка.

Аз предлагам всички мъже да предложим на жените си никога на не раждат децата ни. Да си ги държат в утробите, защото родят ли се има вероятност да станат инвалиди - дали ще е в казармата или не няма значение. А за да не се мъчат и жените може да снасят яйца и вътре да си живеят дечурлигата.

преди 27 минути, simtech написа:

Имаш ли статистика колко са трудовите злополуки? Имаш ли? Да спрем да ходим на работа тогава, защото може и да не се върнем.

Месец подготовка, като предварително има въведение в часа на класният. Толкова.

Напомняш ми на един герой от един филм - капитан Ханк от Мъже на честта. Човек, който никога не е обличал водолазен костюм и не се е гмуркал, но седнал да пише устава и изискванията, на които трябва да отговарят водолазите. В момента си патя от един подобен, който е писал едни наредби, за дейност, от която нищо не разбира.

За повече няма пари и няма смисъл. 21 век е.

Кажи ми точно в коя година от 21 век хората спряха да воюват и да се избиват, че да няма смисъл?

Светът се развива, хората гонят професионално развитие. След като много разказват как в казармата са стреляли общо 1 месец, а останалите 11 са чистели кенефи и белели картофи, можем да спестим 11-те месеца простотия на младите.

Нали затова говорехме в предните си мнения - казармата да се върне, но да е смислена и да те научи на каквото трябва. А, че ще белиш картофи и кромид - ще белиш. Ама не знаеш защо, защото не си бил войник.

преди 5 минути, Кико написа:

Има си занимания, които нямат нищо общо с казармата. Казармата е от 8 часа до 17. Все едно си на работа. В останалото време ако не си наряд, си свободен да правиш каквото си искаш. Кеф ти да тренираш, кеф ти да четеш, кеф ти телевизия да гледаш, кеф ти футбол да играеш, кеф ти да се занимаваш с техниката.

Като не е бил в казарма как да ги знае тези работи. Чул е нещо, доукрасил го е и вече е готов да дава квалификации на всички останали.

преди 10 минути, simtech написа:

1 човек срещу 5 хиляди военни инвалида, които много може да кажат. На кого да вярвам, а?

В грешка си - няколко стотици хиляди(може и милион), минали през казармата срещу 5 000 инвалида.

преди 7 минути, simtech написа:

Този над теб друго каза. Явно си бил в някое привилегировано поделение. Където много сте стреляли, всичко сте тренирали и т.н. Явно статистиката лъже, па ти си прав. 1 човек срещу 5 хиляди военни инвалида, които много може да кажат. На кого да вярвам, а?
Относно професионалното развитие - Американци, индийци и каквито се сетиш ще продължават да се развиват. Ти не. И конкурента ти ще се забави? Ама то няма конкуренти, които са минали казарма или конкуренти, които пък случайно въобще я нямат? Само в България ли са конкурентите, а? То целият свят се изчерпва с България, нали?

Ти за това ли така трепериш? Да не би някой да те изпревари, и с милиметър дори, в професионално отношение? Хахаха - горкия! Знаеш ли на такива като теб как са казвали по военно време? Дезертьори! Дезертьори, дори и преди да са избягали, защото те още изначално, в съзнанието си, вече са избягали. И това ще ти защитава родината! Ще се подриска още при първия изстрел, мислейки за кариерата си!

преди 22 минути, A.com написа:

...

Беленето на картофи няма общо с обучението в стрелба и самозащита. И си е чиста наглост да минеш по тънкана с аргументи тип "Жените да не раждат". Много ти се моля, много е тъпо. Дай уверения, че няма да станат документираните и публикувани от мен по-горе случаи. Омаловажаването е велика наглост. Именно за това не трябва да се връща нищо. Защото ако някой се оплаче, ако нещо се случи - ще го омаловажат хора като вас. Ще кажат "ами те си стават такива неща" Ама това са човешки съдби, това не са числа в статистиките.
А в 21 век могат да те изнесат с балистични ракети с дълъг обсег на действие. С автомата от кога се спират балистични ракети?
Проблемът е, че за разлика от трудовите злополуки, злополуките и гаврите в армията имат навика да бъдат прикрити. Случват се поради небрежност и липса на дициплина. Освен когато цъфнат и станат обществено достояние, благодарение на някой гладен журналист. Проблемът е, че не се е признавало, че има проблем.
А по-горе сам видя твой колега "по пагон". 1 пълнител и 1 граната. Останалото време? Това ли искаш? Чистене, кафтофи - да ви имам тъпите примери. Днес си направих пържени картофи, които очевидно сам си обелих, а след това запалих прахосмукачката. А после отидох да ремонтирам стартера на колата. Дигнах я на крик и маах с ключа. Да не забравим как преди седмица копах канавка за дренаж на къщата на село, а след това копах дупки да сменям оградни колове, които бяха счупени. Ебахти, повече работа съм свършил от вас в казармата ли? О, да - предната пролет копах за ВИК на село, да сменям тръби(и си ги смених сам като пич и си ми е густо). Защото имаше замръзнало и спукано.
Хаха, знам 40 годишни мухльовци, които са били в казарма и не могат да си сменят гумичката на кранчето на чешмата. И такива, които от казармата или не са излезнали обратни. Да, от ония с флагчето с дъгата.

преди 15 минути, Agentpat™ написа:

Ти за това ли така трепериш? Да не би някой да те изпревари, и с милиметър дори, в професионално отношение? Хахаха - горкия! Знаеш ли на такива като теб как са казвали по военно време? Дезертьори! Дезертьори, дори и преди да са избягали, защото те още изначално, в съзнанието си, вече са избягали. И това ще ти защитава родината! Ще се подриска още при първия изстрел, мислейки за кариерата си!

Казармата на тебе да не би да ти е купила жилище и кола? Май-май живееш в жилището, наследствено от баба и дядо? Само дето за такива като нас секна далаверата и жилищата не струват стотинки, а стотици хиляди левове. Много ясно. А другото е - трябва да си тъп да бягаш към куршумите. Не знам какви сте вие, ама Чърчил е казал така "Аз не искам да умирате за родината. Искам да направите така, че негодниците от другата страна да умират за тяхната".
А най-вече, че алчни и нагли хора създават войните и са ръководители на тъпи хора, които са с достатъчно плитък разсъдък да ги следват. Ако нямаше кой да следва някой, когато той иска да прави война, никога нямаше да има война.

преди 23 минути, simtech написа:

Беленето на картофи няма общо с обучението в стрелба и самозащита.

Знаеш ли защо в казармата имаше войници, които белеха картофи? И аз съм белил. А знаеш ли, че това не им е пречило на обучението?

И си е чиста наглост да минеш по тънкана с аргументи тип "Жените да не раждат".

Че ти как го изкарваш - отиваш в казармата следователно:

- ще миеш кенефа с четка за зъби

- ще лижеш кенефа

- има вероятност да станеш инвалид в мирно време

За какво тогава да се раждаме? За да ни се случват всичките гадни неща ли?

Много ти се моля, много е тъпо. Дай уверения, че няма да станат документираните и публикувани от мен по-горе случаи.

Ти дай уверения, че утре някой няма да те набие на улицата? Иначе никой да не излиза и да се разхожда по улиците.

За публикуваните по-горе от теб случаи не е виновна казармата. Сети се кой е виновен и защо и ми отговори същите тия индивиди дали няма да направят същото и ако не са в казарма.

Омаловажаването е велика наглост. Именно за това не трябва да се връща нищо. Защото ако някой се оплаче, ако нещо се случи - ще го омаловажат хора като вас. Ще кажат "ами те си стават такива неща" Ама това са човешки съдби, това не са числа в статистиките.

Какво точно омаловажаваме? А ти омаловажаваш ли нещо?

А в 21 век могат да те изнесат с балистични ракети с дълъг обсег на действие. С автомата от кога се спират балистични ракети?

Ако беше толкова лесно. Като свършат балистичните ракети какво правим? Идват ония с автоматите, а ние, понеже нищо не сме връщали(казармата) ще им чистим кенефите с четки за зъби. А противника ако няма балистични ракети, а само такива като нас, но с автомати?

Проблемът е, че за разлика от трудовите злополуки, злополуките и гаврите в армията имат навика да бъдат прикрити. Освен когато цъфнат и станат обществено достояние, благодарение на някой гладен журналист. Проблемът е, че не се е признавало, че има проблем.

Искрено ти пожелавам, и на всички останали, никога да не претърпиш трудова злополука. Защото там прикриването е още по-голямо. Работодателя със сълзи на очи моли работника да не се пише трудова а битова злополука, обещава и майка си и баща си, и след подписа познай какво става? Поне един такъв познат трябва да имаш. Моите познати са доста.

А по-горе сам видя твой колега "по пагон". 1 пълнител и 1 граната. Останалото време? Това ли искаш?

Ами, аз в предните си мнения съм написал какво искам и как според мен трябва да се провежда обучението в казармата и защо. Кико не е съгласен с идеите ми, в което няма нищо лошо. Той си има свое виждане за нещата, но и двамата искаме казармата да се върне. Няма да ти цитирам какво е казал Наполеон за това кой каква армия трябва да храни. И по-рано съм го казвал - според доста историци една от най-важните причини за изчезването на Второто Българско царство е замяната на наборната армия с професионална. Военната повинност е била отменена, царете ни са разчитали на дружините си от професионалисти и нататък историята я знаем. От няколко години точно това правим и ние - младите не знаят какво е да си войник, какво е чест и дълг към родината, а на юго-изток от нас едни други хора се избиват и умират за да завладяват нови територии. Да правиш някакви паралели с едни други времена? Върни се 100 години назад  разликата е потресаваща. От лъвовете на Балканите и Европа, от учители на великите сили сме се превърнали в...всеки да си мисли каквото си поиска. И има хора, които се гордеят с това.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Да ви кажа честно само мен ме е страх от тази Казарма смисъл притеснено ми е по принцип се паникъосвам и това е голям минус за мен затова съм против Казарма !

"" Ако нямаше кой да следва някой, когато той иска да прави война, никога нямаше да има война. ""

Живко!

В армията, независимо на коя страна е тя, не можеш да правиш коментар какво искаш и какво не. Подчиняваш се и другото го забравяш. За тази цел си има офицери и генерали, които вземат решенията. Така е било, така и ще бъде и след като влезнеш. А за да не ти приложат всичките тези методи дето си ги изредил по горе, единственото ти спасение е да си затваряш устата, защото още на третият ти ден от службата, ще ти я затворят за 2 години. Новата служба ще бъде 2 години, а не една, както ти си мечтаеш! Хочеш или нет, ще свикнеш! Никой няма да те пита за твоето мнение.Ти ще можеш да командваш само тези, които са влезли след теб в казармата, ако не са евентуално вече сержанти или по големи чинове! Ще го изпиташ и след 2-3 години ще ни разказваш твоите случки от казармения живот! Повярвай ми. И няма да ти е хич до интернет или този и друг форум и сайт.

преди 3 минути, A.com написа:

Айде стига глупости. 1 шепа хора сме и сме с най-посредствената откъм техника армия. Само Албания е по-зле от нас.
Какво изкарвам не е важно. Важното е, че извън казарма никой не може да принуди някой да чисти кенефа с четка за зъби.  Няма устав, който да ти казва, че трябва да се подчиняваш на тъпизми.
Казармата е виновна. Защото е нямало ред. Ако е имало, вместо да се случат случаите, които съм ги казал, виновните щяха да бъдат в ареста още преди да се случи - за нарушаване на реда и дисциплината. И така щяха да се научат и да станат хора.
Не ме интересува кой за какво е белил картофи. Аз беля картофи само за мене си. Друг да ми целува задните части. И бих се бил, за да пазя моето семейство, не за да отида като имбецил да посрещна куршум в главата.

преди 9 минути, A.com написа:

офф: Ей, аз две седмици съм болничен сега заради трудова злополука, която писах битова :P 

Ако е имало, вместо да се случат случаите, които съм ги казал, виновните щяха да бъдат в ареста още преди да се случи - за нарушаване на реда и дисциплината. И така щяха да се научат и да станат хора.

За тия неща си слушал/чел, да?

Айде стига глупости. 1 шепа хора сме и сме с най-посредствената откъм техника армия. Само Албания е по-зле от нас.
Какво изкарвам не е важно. Важното е, че извън казарма никой не може да принуди някой да чисти кенефа с четка за зъби.  Няма устав, който да ти казва, че трябва да се подчиняваш на тъпизми.
Казармата е виновна. Защото е нямало ред. Ако е имало, вместо да се случат случаите, които съм ги казал, виновните щяха да бъдат в ареста още преди да се случи - за нарушаване на реда и дисциплината. И така щяха да се научат и да станат хора.
Не ме интересува кой за какво е белил картофи. Аз беля картофи само за мене си. Друг да ми целува задните части. И бих се бил, за да пазя моето семейство, не за да отида като имбецил да посрещна куршум в главата.

Никой не може да те накара ли? А знаеш ли, че работниците в моята фирма редовно ги карат да вършат подобни извращения? Знаеш ли колко отрови гълтат всеки ден заради липса на аспирации и средства за защита? Не знаеш. А трябва. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.