Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 1 час, simtech написа:

Не си бил в нито една война и разчиташ на ЕЖК - "Една жена каза"..
Военната подготовка трябва да учи как се борави с оръжие! Нищо повече.

Първо, не е ЕЖК. Има толкова изписано от участници(очевидци) през последните 4-5 000 години, че три живота няма да ти стигнат за да прочетеш всичко. А в армиите хората си правят изводи. Бях писал защо тоалетните трябва да са далеч от основния лагер и защо, който пикае и сере насред лагера може да увисне на въжето.

Военната подготовка трябва да учи на много пвоече от това как се борави с оръжие. Хайде да не те правим писарушка, а младши сержант. Сапьорите(от моята рота) са ти направили една "просека" през минно поле. Ти трябва да си прекараш поверените войници през нея. Знаеш ли как да го направиш? Не знаеш? Не знаеш, защото боравенето с оръжие няма да те научи на това. А това се знае и от обикновените войници, които са ги водили на учения.

Американските войници в близкия изток можеш да ги питаш много неща. Зависи кой кога е служил там ще ти разкаже различна история. От това, как всекидневно ги е страх някой IED да не ги отнесе, докато птарулират, до - хамак, слънце/сянка, кока кола, рап и т.н. глезотийки. Но, за да може едни да се радват на глезотийки други са свърши трудната част от работата.

преди 4 часа, simtech написа:

А за колко става? Като станат твърде много седмиците, започва да избива простотията

Простотията избива, когато простаците имат свободно време.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 7 минути, A.com написа:

Първо, не е ЕЖК. Има толкова изписано от участници(очевидци) през последните 4-5 000 години, че три живота няма да ти стигнат за да прочетеш всичко. А в армиите хората си правят изводи. Бях писал защо тоалетните трябва да са далеч от основния лагер и защо, който пикае и сере насред лагера може да увисне на въжето.

Когато аз казах "Не ми трябва да съм бил в армията, има стотици документирани случаи на зверства, гаври, унижения без цел"...Ти ми каза..."Ти нямаш право на дума, защото не си видял" Обаче когато аз кажа "Ти не си бил на война, нищо не си видял" ти ми отговаряш с "Има стотици документирани случаи и истории за..." Нещо не се ли усещаш?
Значи щом подкрепя тезата ти е перфектно, но иначе - ти лъжеш...
Военната подготовка трябва да учи на боравене с оръжие, техника и други по-елементарни тактически неща в съкратен план.
Писах защо. На твоя колега по душа мнението му е, че младежите трябва да бъдат подготвяни за мизерия. Да си направят едното робско мислене защо ли не, че е ОК бойко да лапа кебапчета, а ние - помия.

Мога да ги питам американците за Виетнам. Сещаш ли се защо, тръгнаха като аслани и се прибраха като насрани... великите окупатори. Щото виетнамците бяха животни. Криеха се в мизерията, където американците ги беше страх да стъпят, камо ли да се бият. Мислеха си, че ще изстрелят няколко ракети и ще се приключи. Ама не- там където стреляха, нямаше никой и за да воюват, трябваше да влязат в Ада... а там нямаха никакво предимство- напротив, бяха като девици в бардак. А България я виждам повече в ролята на Виетнам, отколкото на САЩ. И ако ние сме като виетнамците, няма да ни се случи това, което се случи на сърбите... Поради същата причина СССР спечели ВСВ. Побеждава този, който оцелее. Американците и днес не знаят, как се бие противник, който живее във всякакви условия... Никой не знае.

Във война, винаги има болести и епидемии. Може би не знаеш, но във ВСВ жертвите на болести и епидемии, са почти колкото тези в боевете. Просто няма начин да има война и да няма зарази.

преди 10 минути, язе написа:

Във война, винаги има болести и епидемии. Може би не знаеш, но във ВСВ жертвите на болести и епидемии, са почти колкото тези в боевете. Просто няма начин да има война и да няма зарази.

Браво. Предлагам ти една хубава идея. Правим 5 години казарма и заразяваме всеки десети наборник с ебола и през нощта спалните помещения ги обгазяваме със зарин. Който оцелее - значи е готов. Другите - техен проблем. ОК?
МИЗЕРИЯ. Тук да не ти е джунгла с блата? Или теб в казармата те учиха да се криеш в шахтата на тоалетната, понеже "капиталистическият враг" никога няма да погледне там?!
Ти не си в час. Един пикльо, който знае да цъка на копчетата може да събори енергийната система на цялата ни страна и да тънем в разруха. Ще ни нападнат на тъмно, още преди да сме осъзнали какво става.
Годината не е 1939, спрете да живеете със своите ограничени разбирания за света.
Знаеш ли кво? Онзи, който го убиха, като му навряха маркуч от компресор в ануса и го надуваха, докато вътрешностите му станат леш..Това ще е било пак изпитание за оцеляване във война. Е, момчето УМРЯ! Браво! Печелиш!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Чудесно. Аз ще се крия в шахтата, а ти ще им изнесеш философска лекция. Преди това си поръчай ковчег и се пиши индиец, щото ще имаш точка на челото... храбрецо. :)

преди 5 минути, язе написа:

Чудесно. Аз ще се крия в шахтата, а ти ще им изнесеш философска лекция. Преди това си поръчай ковчег и се пиши индиец, щото ще имаш точка на челото... храбрецо.

Браво. Ти с крий в септичната яма, аз ще се заровя в купчината листа отсреща. Гора малко и шума няма.
Предложението с еболата ми остава. Да ви спретнем една мобилизация, да ви пуснем малко зарин и ебола, за да ви подготвим за новите войни с химически и биологически атаки. Съгласен?

Eболата си я запази за себе си. Не съм чувал за ебола по време на война. Виж, коремен тиф, дезинтерия... Зарина е химическо оръжие, ква зараза,кви пет лева? Наистина ли не се усещаш, колко си неадекватен? Ми мръдни го малко тоя чугун бе... сложи му малко никел, белким стане неръждавейка.  :) Щял да се крие в купчина листа... ти да видиш.:wub:

Не съм чувал за ебола по време на война... Щял да се крие в купчина листа... ти да видиш.:wub:

Колкото биологични оръжия и най-вече химически оръжия има, смяташ ли че при следващата война всички "ще играят честно"?
А това с купчината листа...помисли пак. Нямаше ли едни с камуфлажни униформи да се сливат с гората..Па едни други с бели такива, да се сливат със снега зимата? Ама какво ли знам аз. Камуфлажът с лайна по твои думи е най-хубав.
Ти не си с всичкия си, ако смяташ че е редно да се подиграеш с всички младежи и да се изгавриш с тях, вкарвайки ги в изкуствена и ненужна мизерия. За теб сигурно и гаврите и убийствата в казармата са били нормални..нали калявали психиката...

Кажи за кои гаври говориш, че май имаме различно виждане за думата "гавра". Убийства в казармата не съм видял. Служих 2 години в голямо поделение и познай- не че нямаше убийства, нямаше сбивания даже! Виж, напивания имаше доста.  :)   A иначе, слагай си камуфлажа, сливай си се там с нещо и се мисли за невидим... ма се пак се пиши индиец.

преди 22 часа, simtech написа:

Когато аз казах "Не ми трябва да съм бил в армията, има стотици документирани случаи на зверства, гаври, унижения без цел"...Ти ми каза..."Ти нямаш право на дума, защото не си видял" Обаче когато аз кажа "Ти не си бил на война, нищо не си видял" ти ми отговаряш с "Има стотици документирани случаи и истории за..." Нещо не се ли усещаш?

За да не кажеш, че ти изопачавам думите:

Цитат

Преди години, един италиански(ако не се лъжа) генерал, измислил една доктрина - можеш да спечелиш война само с въздушно превъзходство. Да ама не. Докато войнишки крак не стъпи в съответната територия и не я завоюва нищо не си спечелил.

Но, понеже не си бил в казарма си нямаш грам понятие от подобни неща и мнението ти не тежи.

Цитат
на 27.05.2017 г. в 21:24, simtech написа:

Аз казвам нещо по темата. Тя е "задължителната военна служба - безсмислица или необходимост". А не "колко хубава ще бъде казармата, като я върнем, нищо че преди е била касапница, която съсипва животи"

Подчертал съм ти защо нямаш право на мнение. Знам, че никога няма да го разбереш.

Цитат
на 27.05.2017 г. в 20:38, simtech написа:

Аз ще съм винаги против наборната армия. Защото знам, че винаги всяка идея в България се опорочава.
Ти ми казваш обучение, аз казвам ангария. Ти му казваш отговорност, аз ти казвам сапунка.
Съжалявам, няма да висят животите на младите на някакви твои добри пожелания, че можело да бъде различно.

Ти нищо не можеш да му казваш. Спомни си защо нямаш право на мнение.

Цитат

За 2 седмици ще се научиш как се държи автомат и как се стреля. Не бъди смешен.

Ясно е, че във военно отношение нищо не ти е ясно, но ръсиш акъл на килограм. Нали си спомняш защо нямаш право на мнение? (Да ти цитирам ли как твърдиш, че за 2 седмици ще се научиш да стреляш и т.н.?)

Цитат

След като армията на нищо не е научила, но може да ти прегази палатката пиян старшина с камиона, значи никакви висши ценности не може да научи човек в подобна структура, каквато по исторически свидетелства е ясно, че е била армията.

Мисли преди да пишеш. Армията може да не научила на нищо съседа ти. Други ги е научила на много. Това, че ти гледаш едностранчиво на нещата не е проблем на армията(която и да е тя), а е твой проблем. Съответно мнението ти не тежи. Със сляпа вяра не се спори.

Цитат

Както навсякъде в България, армията ще е място, където хора хванали малко власт, но истински тъпаци в живота, да си избиват комплексите върху невинни хора.

Като ти дадох линк към статия, която да прочетеш, за да разбереш защо мнението ти не тежи ти прочете ли я?

Цитат

Като ти дадох линк към статия, която да прочетеш, за да разбереш защо мнението ти не тежи ти прочете ли я?

Цвета на нацията? Хаха. Едни тъпаци. Цвета на нацията ни вкара в 2 свтовни войни. Всеки, който е тъп, става военен - там не се иска особен интелект да стреляш с автомата. А разликата е, че тъпакът извън казармата можеш да му начупиш канчето и не може да те дирижира някакъв комплексар.
НЯМА ОБРАЗОВАН И УМЕН ВОЕНЕН. В интернет бяха изнесени колкото искаш бисери.
Когато един шапкар знае повече от мен относно технологии, хване се да програмира, знае няколко чужди езика - тогава може и да го призная. В мирно време военните са едни прости паразити, които само смучат.
Военен означава убиец по чужда заповед. Колко престижно

Заключение:

Цитат

Моето мнение ли не тежи?

По темата - не, не тежи.

Та, аз какво съм казал ти какво пишеш, че съм казал? Мнението ти не тежи заради всичките глупости, които си написал.

Значи щом подкрепя тезата ти е перфектно, но иначе - ти лъжеш...

Виж по-горе лъжа ли или не? И ако не лъжа, то кой тогава лъже?

Военната подготовка трябва да учи на боравене с оръжие, техника и други по-елементарни тактически неща в съкратен план.
Писах защо. На твоя колега по душа мнението му е, че младежите трябва да бъдат подготвяни за мизерия. Да си направят едното робско мислене защо ли не, че е ОК бойко да лапа кебапчета, а ние - помия.

Моят колега по душа си има лично мнение и го изказва. Нещо лошо ли има в това? Или е лошо, че за едно и също нещо мненията ни не съвпадат? Като цяло и двамата сме за това да има казарма. Той си има едни причини, аз други.

А за военната подготовка не се изказвай. На какво трябва да учи и колко време да продължи ученето са го измислили много по-умни, във военно отношение, от теб и мен хора.

Колкото биологични оръжия и най-вече химически оръжия има, смяташ ли че при следващата война всички "ще играят честно"?

При предишната голяма война - ВСВ, не ги използваха химическите оръжия. Познай защо.

А това с купчината листа...помисли пак. Нямаше ли едни с камуфлажни униформи да се сливат с гората..Па едни други с бели такива, да се сливат със снега зимата? Ама какво ли знам аз.

Какво ли знаеш ти? Униформи с камуфлаж всякакви. Ще те направят неразличим от снега и листата. Само, че американците, а и не само те, имат термо камери, та ще светнеш като коледна елха, нищо че си "невидим". Има и такива камуфлажи, които да прикрият излъчваната от тялото ти топлина, ама струват един чувал с пари, а дали въобще ще можеш да си намериш и купиш е отделен въпрос.

Ти не си с всичкия си, ако смяташ че е редно да се подиграеш с всички младежи и да се изгавриш с тях, вкарвайки ги в изкуствена и ненужна мизерия. За теб сигурно и гаврите и убийствата в казармата са били нормални..нали калявали психиката...

Ето, пак глупости. Не си измисляй той какво смята, че е редно. Питай го. Дали новата казарма, ако я има, ще е мизерия не знаеш. Но, това за кой ли път го пишеш - казарма, следователно мизерия. И искаш мнението ти да се взима на сериозно?

Редактирано от A.com
Грешни цитати. (преглед на промените)

Всички български младежи  трябва да минат през някаква военна подготовка за да могат да носят и боравят с оръжие! Това е минималното необходимо което трябва да дадат за Родината ,особено при сегашната международна обстановка. Ако например откачалника Ердоган реши да делне я от Делиормана , я от Кърджалийско  както направиха с Кипър , кой ще му излезне насреща -нито НАТО, нито Русия  ,сигурно ние пенсиите!Днес срещу турците имаме един единствен съюзник -кюрдите,на които трябва да подпомагаме. Ако не са те /20 милиона/ ,които тормозят и заангажират турците , турците отдавна да са започнали да ни тормозят!Но предателите веднага наскоро раздухаха  тихите преговори ,които водихме!

A.com, събуди се първо и тогава отговаряй, че цитираш мои мнения, пък отговаряш на Симо все едно той ги е писал.  :)

преди 5 часа, A.com написа:

При предишната голяма война - ВСВ, не ги използваха химическите оръжия. Познай защо.

По-умните във военно отношение са измислили мизерия, простотия, липса на вода, липса на елементарни битови консумативи, гаври с личността. Така се възпитават горди граждани на обществото, нали?
При първата световна война са използвали химически оръжия. Познай защо са били хлорните атаки.
От термокамери не спасяват много неща. За сметка на това никой не обикаля с термокамерите да търси навсякъде. Ако не - ще се загърна в едно фолио.
Не са глупости. И о, да - твоето мненение не тежи. Защото не си бил на истинска война. И това на язе не тежи.
На твоя колега по душа, ако го виждаш какъв е предател и ще предаде България на османците - сам можеш да видиш от вашето поколение какви хора ще "пазят" българия. Родолюбие бе.
И само да ти кажа - аз с автомат не съм се учил да стрелям. Имам успехи в хвърлянето на ножове. Проблем?
За тоя, който смята че ще ме пернат по челото с патрона - ама не и ако има нож в ръката, която трябва да натисне спусъка.
А ти искам да помислиш. Хакери могат да парализират енергийната система и инфраструктура. Не ти трябва да носиш автомат, за да сееш смърт.

преди 3 часа, bigiadri написа:

Днес срещу турците имаме един единствен съюзник -кюрдите,на които трябва да подпомагаме.

Само с това съм съгласен. Аз финансово не мога да подкрепя кюрдите, мога само морално.

преди 21 минути, simtech написа:

По-умните във военно отношение са измислили мизерия, простотия, липса на вода, липса на елементарни битови консумативи, гаври с личността. Така се възпитават горди граждани на обществото, нали?
При първата световна война са използвали химически оръжия. Познай защо са били хлорните атаки.
От термокамери не спасяват много неща. За сметка на това никой не обикаля с термокамерите да търси навсякъде. Ако не - ще се загърна в едно фолио.
Не са глупости. И о, да - твоето мненение не тежи. Защото не си бил на истинска война. И това на язе не тежи.
На твоя колега по душа, ако го виждаш какъв е предател и ще предаде България на османците - сам можеш да видиш от вашето поколение какви хора ще "пазят" българия. Родолюбие бе.
И само да ти кажа - аз с автомат не съм се учил да стрелям. Имам успехи в хвърлянето на ножове. Проблем?
За тоя, който смята че ще ме пернат по челото с патрона - ама не и ако има нож в ръката, която трябва да натисне спусъка.
А ти искам да помислиш. Хакери могат да парализират енергийната система и инфраструктура. Не ти трябва да носиш автомат, за да сееш смърт.

Само с това съм съгласен. Аз финансово не мога да подкрепя кюрдите, мога само морално.

И защо не си съгласен ?Знаеш ли че през Балканската война , 200000 /двеста хиляди/!!!! българи-имигранти  са се върнали доброволци за да се бият за Родината си!Сега кой ще се върне? Никой! Кои сме тук ,трябва да спасяваме  това оглозгано нещо наречено Родина! Не е ли тъжно?

Редактирано от bigiadri (преглед на промените)

преди 27 минути, bigiadri написа:

Знаеш ли че през Балканската война , 200000 /двеста хиляди/!!!! българи-имигранти  са се върнали доброволци за да се бият за Родината си!

Ама като почнете да съчинявате глупости и да цитирате измишльотини...

преди 5 часа, zemonti написа:

Ама като почнете да съчинявате глупости и да цитирате измишльотини.

И защо да е измишльотина? Щото не ти отърва ли? Стой си в Канада, ще минем и без такива като тебе.

преди 12 часа, язе написа:

A.com, събуди се първо и тогава отговаряй, че цитираш мои мнения, пък отговаряш на Симо все едно той ги е писал.  :)

Прав си, ама това е след 24 часова смяна на работа. Първо трябваше да се наспя. И заради грешката си се извинявам на Simtech. Редактирах си мнението, но извинението си остава.

преди 10 часа, simtech написа:

Във всяка една армия по света има подобни извращения, подобна мизерия, подобна простотия. Във всяка една. Преди години гръмна скандал с части от армията на Канада. Старите кучета забивали значки директно върху гърдите на младите(с тупаници). Обаче, за тези извращения са виновни хората, не армията. Аз лично съм се чудил защо млади войници, тормозени от по-старите, като станат стари войници тормозят по-младите. Ама за това не е виновна казармата. Виновни са част от хората.

Това е общоизвестно. Важният въпрос е не защо са били хлорните атаки, а защо през ВСВ не се използват химически оръжия. През ВСВ се използва атомно оръжие. След това никой не иска и не посмява да го използва. Пак е важен въпросът ЗАЩО.

Да си гледал едни клипчета, как пилоти на AH-64 разстрелват иракчани и камионите им?

Ние умуваме каква да бъде казармата, на база опитът, който е натрупан през годините. Ти си бръкнал в един чувал, извадил си пет черни топки и твърдиш, че всички останали топки също са черни. Споделяш някакви фантасмагории, виждаш в бъдещето и в миналото, учиш хора, които са на светлинни години пред теб, на занаята им, обиждаш наред, показваш ни колко си незапознат с историята и т.н.. И ако всичкото това не са глупости здраве му кажи.

Пак за поколения заговори. Май ти е навик. Я пак прочети за чувала с топки и какво си извадил от там.

Аз имам успехи и във хвърлянето на камъни. Ама това какво общо има? Отговаряш ми с един дълъг коментар, и не се вижда на какво точно отговаряш. Да взема пак да пиша директно в цитатите? Така и така не си правиш труда да поясняваш на кои мои изречения отговаряш.

Тук се изгубих, или ти ме изгуби.

На армията нищо няма да ѝ парализират.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

преди 17 минути, A.com написа:

На армията нищо няма да ѝ парализират.

ЧОВЕКО, хакнаха НАСА, Пентагона и инсталации за обогатяване на уран в Иран.
Имам успехи в хвърлянето на ножове. Да се разбира като - по-компетентен съм от много военни в това!? :D
Ако потренирам, може да излезе че докато вземеш калашника, вече ще си с нож в главата!? ?
Беше ми интересно и ми е един вид хоби?!
Аз не съм бръкнал в чувал. Аз гледам историята и по нея изграждам най-възможното бъдеще. Нарича се "образовано предположение".
Виновна е и армията. Трябвало е подобни неща да бъдат санкционирани и изкоренявани в зародиш.
"Наборна служба" в стария й вид за години - никога. Военно обучение 2 седмици стрелба - приемливо. Толкова.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 10 минути, simtech написа:

ЧОВЕКО, хакнаха НАСА, Пентагона и инсталации за обогатяване на уран в Иран.

Еееее, що не каза по- рано бе? Това променя коренно нещата! Армията (каквато и да е) е отживелица. Ся вече, някой идиот ко реши да ни напада, ше те викнем да ги хакнеш и после само ш'се наредим за медалите. Ей тва е баце- ученото си е учено!!!  :)    Kaто онова с чукчата- "хем по- топло, хем по- чисто"...

Еееее, що не каза по- рано бе? Това променя коренно нещата! Армията (каквато и да е) е отживелица. Ся вече, някой идиот ко реши да ни напада, ше те викнем да ги хакнеш и после само ш'се наредим за медалите. Ей тва е баце- ученото си е учено!!!  :)    Kaто онова с чукчата- "хем по- топло, хем по- чисто"...

Не ме ядосвай, че ще те хакна и ще те удари ток от компютъра, чуваш ли ме!!!!?

преди 9 минути, simtech написа:

Не ме ядосвай, че ще те хакна и ще те удари ток от компютъра, чуваш ли ме!!!!?

Къв компютър бе брат, ти да не си се върнал назад във времето?  :)

преди 6 минути, язе написа:

Къв компютър бе брат, ти да не си се върнал назад във времето? 

Не?

Ми като гледам и Зевс не си... става все по- загадъчно.

Ми като гледам и Зевс не си... става все по- загадъчно.

Добре, ще ти пусна вирус в таблета, ще прегрее, ще гръмне и ще ти извади очите тогава.

Защо се хапете тука? Какво направиха с калашниците на закритите поделения? Ако сега ни миобилизират, имаме ли пушкала? 

преди 6 минути, simtech написа:

вирус в таблета

Да направим предложение всички военни действия да се водят във виртуалното пространство. Имаме много добри момчета там.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.