Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

БНБ постави под специален надзор КТБ

Featured Replies

Цветан Василев: Работя активно с Оманския фонд за стабилизиране на КТБ

Омбудсманът Константин Пенчев:

БНБ е в състояние на пълно бездействие

"Уви, не вървим на никъде по казуса КТБ", заяви Пенчев и поясни, че според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност, или умишлено поведение

Българска народна банка (БНБ) е в състояние на пълно бездействие по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза пред TV7 националният омбудсман Константин Пенчев.

Според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност или умишлено поведение. "Уви, не вървим на никъде по казуса КТБ. БНБ отново обяснява, че няма какво да се направи. Това не е вярно. Продължавам да твърдя, че казусът с КТБ вече трябва да има решение", категорично заяви Пенчев. Той обясни и вариантите по казуса - или БНБ казва тази банка не може да плаща и е задължена да й вземе лиценза, или тя е под особен надзор, но това не означава, че една банка трябва да е заключена шест месеца. "Някои операции трябваше да са разрешени", добави омбудсманът.

"БНБ просто не желае да поеме най-елементарна отговорност. БНБ е в състояние на пълно бездействие. Не прави нищо и не мога да си обясня защо", каза още Пенчев.

В петък от централната банка излязоха с писмена позиция по казуса КТБ. В нея се казваше, че до края на август двамата най-големи акционери в банката трябва да дадат конкретни предложения за справяне със ситуацията в банката. От БНБ отхвърлиха критиките, че централната банка не е действала адекватно в ситуацията с поставения под специален надзор трезор.

http://pressadaily.bg/publication/52563-%D0%91%D0%9D%D0%91-%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5

• Отговори 338
  • Прегледи 37,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

България е пред колапс, на прага сме на ликвидна криза

Публикувано изображение

Необходимият нов дълг за първите 5 месеца от сега е над 4,5 млрд. лева, а по консервативни оценки, ако успеем да овладеем в 2015 година рязко нарастващия дефицит, ще възлезе на около 6 млрд. лева. Това каза на пресконференция на ПП ГЕРБ Владислав Горанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Освен ниските нива на дефицит, които биха могли да доведат до наказателна процедура за неспазване на Маастрихските директиви”, допълни Горанов.По-големият проблем, който се очертава през следващите няколко месеца и върху който Горанов обърна внимание е необходимостта от финансиране, т.е. как този дефицит да бъде покрит с реални парични средства. „До края на годината, по-скоро до средата на януари, падежират или следва да бъдат възстановени за 3,7 милиарда лева български ценни книжа, в това число и на 15 януари емисия от щатски долари в левова равностойност 1,6 млрд. лева, по-известна като емисията на Милен Велчев", каза Горанов.

По думите му, като се има предвид новия дефицит, който се очаква да надхвърли 1,2 млрд. лева, тъй като към края на август планираният в Закона за бюджета дефицит ще бъде надхвърлен и ще бъде над 1,5 млрд. лева по отчет, като се има предвид финансовата помощ, която държавата реализира за подпомагане на ликвидната криза в банковата система и евентуално необходимостта на държавата да участва в план за изплащане на гарантирани вложения, необходимият нов дълг за първите 5 месеца от сега е над 4,5 млрд. лева, а до края на 2015 година, по консервативни оценки, ако успеем да овладеем в 2015 година, рязко нарастващия дефицит, ще възлезе на около 6 млрд.лв.

„Ако максимално бързо не се предприемат мерки за гарантиране осигуряването на това финансиране в началото на януари, особено след падежите на 12 и на 15 януари, държавата би могла да се окаже в една много тежка ликвидна криза, без възможност да финансира текущите си разходи”, обясни Горанов, цитиран от агенциа "Фокус". Той подчерта, че ГЕРБ отсега алармира за тези проблеми, за да не стане като през 2009 година, когато предходните управляващи от Тройната коалиция са повтаряли, че са оставили 7млрд. лева фискален резерв, а едно следващо правителство през целия си мандат се е оправдавало за евентуални финансови благополучия и рестриктивни мерки.

"4,5 млрд. лева консервативна оценка в следващите пет месеца - необходимост от нов дълг, 6 млрд. лева до края на 2015 година, като това включва и относително консервативна оценка за дефицита за 2015 година, но включва в себе си буферите, евентуално на правителството за ликвидни проблеми в банковата система и окончателно решаване на казуса с КТБ.

actualno.com

• Автор

4,5 млрд. лева консервативна оценка в следващите пет месеца - необходимост от нов дълг, 6 млрд. лева до края на 2015 година, като това включва и относително консервативна оценка за дефицита за 2015 година, но включва в себе си буферите, евентуално на правителството за ликвидни проблеми в банковата система и окончателно решаване на казуса с КТБ.

България е в нормално финансово положение и всякакви опити на Борисов и приближените му да ни уверят в противното вече граничат с малоумие, а не с икономически доводи.

Но идеята на Борисов е точно сега да се вземе нов заем, за да могат неговите хора от служебното правителство да го опапкат, че намаляват личните милиарди бойкови, а това си е проблем.

В контекста на казуса КТБ не знам защо още се дъвче проблем, който няма да бъде решен по никакъв начин.

Даже си мисля, че и гарантираните депозити до 100 000 евро на физическите лица и тях няма да ги дадат.

Или поне не на всички...

Редактирано от algor (преглед на промените)

Банковата система в България е в отлично състояние!КТБ е изолиран случай, който вече не се знае какво точно е. Политически, икономически, конфликт на интереси. Ясно е, че банката беше подкрепяна от политически субекти, за да стигне скорошните размери, а развира, най-вероятно, е пак политически...10% от всеки депозит във всяка банка отиват за гарантиране на депозитите във всички банки. Срива на една такава, няма как да повлияе на другите банки. То ако седнем да изчисляваме депозитният мултипликатор в най-чистата му форма, то до 2-ра или 3-та степен (което е реалистично) е достатъчен гарант за стабилност, каквато имаме в България. Тук проблем нямаме!Колкото и на някого да му се иска...Относно гаранцията за 100 000 Евро. Ако не я спазим, Европа ще ни сцепи политически и финансовия задник. Аз нямам съмнение, че ще се спази до точка този закон. Относно идеите и намеренията да се покрият и депозити от над 100 000 Евро, макар и натиска и желанието на дадени субекти, то това не трябва да се случва и е логично да не се случи. Пак, Европа, ще ни сцепи задника тогава... Аз даже не виждам нужда от "специален закон", нито от както и да е. Има си ясни правила. банковият закон в България е един от най-рестриктивните в Европа и ако се спазва, то всичко ще е ОК. Ако тръгне политическо шикалкавене, е това вече ще е безотговорност и сваляне на гащи...

Омбудсманът:

БНБ всява паника

Според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност или умишлено поведение

БНБ всява паника с изказването, че при фалит на КТБ, държавата няма пари да покрие гарантираните влогове до 100 000 евро.  Това заяви омбудсманът Константин Пенчев  в сутрешния блок на БНТ.

"Няма законова възможност в България банката да бъде заключена 6 месеца", категоричен бе той.

Според омбудсманът протестите на вложителите, чиито пари са блокирани в банката, са напълно оправдани.

„Оздравяване, като не можеш да оздравиш – фалит. Проблемът е основно политически и няма спор по този въпрос“, категоричен бе той. Всяко чакане е фатално и аз призовавам и служебното правителство да вземе мерки, подчерта Пенчев, който определи проблема с банката като цирей за системата ни.

Константин Пенчев призова българите да „гласуват масово“ на предстоящите избори.

Той каза още, че не вижда причина да се извинява на НОИ заради критиките си. „Тогава, когато съм отправял упреци към НОИ, значи е имало за какво“, каза омбудсманът.

http://pressadaily.bg/publication/52648-%D0%91%D0%9D%D0%91-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Паниката се всява не само от БНБ, но и от ГЕРБ, така че по-скоро това се прави умишлено и с политическа цел, а не от некомпетентност.

Според мен това е престъпление срещу целия български народ, а не само срещу вложителите на КТБ.

• 2 седмици по-късно...
Цацаров: Трябва да се надскочи законът в случая с КТБ  

В продължение не на месеци, а на години КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата", каза главният прокурор в Мизия

Трябва "да се надскочи" законът за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на КТБ и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си.

Такова мнение изрази пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

"На мен ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат парите. Но на мен ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване.

Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетентни хора. Може би е време те и ръководството на БНБ да седнат на една маса.

Нещо повече - аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи", каза още Цацаров.

Според него извършените престъпления не могат да бъдат оправдание вложителите да бъдат ощетени.

"Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които, чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира главният прокурор в отговор на въпрос.

Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му, тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.

В продължение не на месеци, а на години КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата",​

която е направила всичко да запази този "похлупак", да държи парите си и парите на държавните предприятия под него, и да се грижи това, което е под него, да е "чисто, здраво и изглеждащо стабилно".

Сотир Цацаров каза, че не може да се обвиняват хората, вложили парите си с висока лихва в тази банка, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

Главният прокурор посочи, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне до край, както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ и по-специално в "Банков надзор", но финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите.

Разследването на криминални престъпления в КТБ няма и не трябва да има отношение към финансовата съдба на банката, съответно към съдбата на вложенията на хората, коментира още главният прокурор Сотир Цацаров.

Той посочи, че в "случая КТБ" най-важният проблем, който вълнува обществото, е съдбата на парите на вложителите в нея.

Според него в случая има проблеми по две линии - чисто криминалните престъпления, по които прокуратурата работи, и втората - финансовата,

която определя съдбата на КТБ като банкова институция и съдбата на спестяванията на хората в нея.

Стандартният отговор, който могат да получат вложителите е според закона за гарантиране на влоговете, но случаят с КТБ е нестандартен, смята главният прокурор.

Източник: БТА    

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/cacarov-da-se-nadskochi-zakonyt-v-sluchaia-s-ktb-6021525

Законът не се надскача, не се заобикаля, а се спазва. И когато главният прокурор, който трябва прекрасно да знае това, призовава той да не бъде спазван, а надскачан, горко им и на тая държава, и на всички по-долу от него...

Пребит бивш собственик разкрива как

малката Корпоративна банка станала голяма

Image_1129031_407.jpg

Съжалявам, че не послушах един от най-големите наши банкери да не вземам Цветан Василев. Банката се превърна в генератор на корупционните практики в държавата благодарение на хората, които я управляват. Спортният тотализатор стана клиент на Корпоративна банка, когато майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, го оглавяваше. Нали се сещате за какви суми става въпрос в спортния тотализатор? Зад Корпоративна банка седят Цветан Василев и определени групи с политически и икономически интереси, казва Велков.

Николай Велков е адвокат и специалист по банково дело. Името му нашумя, когато бе арестуван в полицейската операция “Октопод” заедно с бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Тогава Велков бе наречен “мозъка на Октопода”. По-късно прокуратурата сне повдигнатите срещу него обвинения.

Адвокатът бе пребит в столичен ресторант от Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца. Вестник “24 часа” публикува интервю, в което Велков свързва побоя с друга част от своята биография - участието в Корпоративна търговска банка, от чието управление той бе освободен през май 2005 г. От разказа му се разбират интересни подробности за приватизацията на банката, за развитието й и за сегашното й управление.

Корпоративна търговска банка е създадена през 1988 г. като съдружие между Българската външнотърговска банка и съветската Внешекономбанк под името Булгарсовинвестбанк. Името е сменено през 1994 г., година по-късно Русия продава дяловете и банката остава изцяло собственост на Булбанк (както вече се нарича предишната Българска външнотърговска банка), т. е. на българската държава. През 2000 г. при правителството на Иван Костов КТБ бе продадена, преди да се пристъпи към приватизацията на самата Булбанк. 11 години по-късно Велков потвърждава, че зад някогашните купувачи - офшорни фирми, се крият българи. Казва, че е бил мозъкът на операцията, минала по ръба на закона.

Цветан Василев страда от някаква мания, че аз по някакъв начин застрашавам неговите интереси и неговото бъдещо развитие, казва Велков за сегашния председател на надзорния съвет на КТБ. А за Делян Пеевски, депутат от ДПС и син на собственичката на вестниците “Телеграф”, “Монитор”, “Политика” Ирена Кръстева, обяснява: “Неговият интерес е от гледна точка на това, че е партньор с Цветан Василев.”

- Кой и защо може да поръча да ви пребият?

- За мен хипотезите са няколко. От хора, които са свързани с определен медиен монопол, бивши мои съдружници банкери. Като не изключвам версията поръчката да е била направена и от определени служби на МВР, защото медийно известно е, че Киро е техен контингент.

- Намеквате, че е възможно да сте поръчан от бивши съдружници банкери. Какво имате предвид?

- За най-голямо съжаление напоследък ми се случиха много неприятни неща, които, като анализирам и събирам определена информация, мисля, че стигат до собственика на Корпоративна банка Цветан Василев и неговия публично оповестен нов син Делян Пеевски. Имам предвид и кой стои в основата и организацията на акция “Октопод”, където аз безпричинно бях намесен, за да бъда публично компрометиран. Впоследствие разбирам от различни източници, че там трябва да се търси връзката и за унизителния публичен арест на бившия военен министър Николай Цонев.

- Защо Цветан Василев и Корпоративна банка, нали бяхте нейни съсобственици?

- Цветан Василев стана съсобственик в банката впоследствие. Идеята и цялата организация по закупуването на тази банка бяха мои. Разбира се, тя беше купена с 10 ошфорни компании, което на практика си беше на ръба на закона. Изпълнителни директори при придобиването й бяха Теменужка Газдова, Иван Константинов и един прокурист. По това време Цветан Василев беше освободен от ЦКБ и работеше в Алианц банк при Димитър Желев. Впоследствие Желев го помоли да напусне по причини, които не искам да споменавам публично. И така лично аз го поканих да дойде и да оглави изпълнителния екип на Корпоративна банка. Съжалявам, че към онзи момент не послушах съветите на един от най-големите наши банкери, който ми казваше да не го вземам. В крайна сметка, след като го взехме, собствеността на банката беше разпределена между мен, Цветан Василев и известна адвокатска кантора. Така че на всички трябва да е ясно, че Цветан Василев е в Корпоративна банка само и единствено заради мен. Вероятно тази истина не му е приятна, но за това има официални документи. Всички, които впоследствие бяха акционери в банката, по един или друг начин бяха изгонени с интриги, натиск и далавери. Аз излязох последен от тази банка, когато реших да я напусна, и никой не можа да ме изгони. С банката, както и с делото “Октопод”, аз непрекъснато намирам някаква връзка - пряка или косвена, с истории, които ми се случват. За съжаление не мога да си обясня кой какво точно иска, след като за мен всичко е история.

- Да не би да ви предупреждават да не казвате това, което знаете за Корпоративна банка? Вие бяхте председател на надзорния й съвет.

- Да, бях председател на надзорния съвет. Това, че банката е учредена и създадена, всъщност е купена от Булбанк, няма никакъв проблем в тази ситуация. Проблемът е, че от тук нататък тази банка се превърна в генератор на корупционните практики в държавата благодарение на хората, които я управляват. Това продължава вече при няколко правителства. Като най-безскрупулно е при сегашното, което е неоспорим факт. Както е известно от медиите, там се съхраняват почти всички пари на държавата като цяло. А какво се напазарува с тях, вие сами виждате и знаете, но не изцяло. Това става със съответните позволени и непозволени механизми, които могат да се реализират в една финансова институция.

- Какво конкретно имате предвид и как малка банка като Корпоративна преди няколко години изведнъж стана основна на държавата с балансово число от милиарди?

- Аз нямам притеснения утре или когато и да било да се изправя, ако ме предизвикат, разбира се, и да обясня всичко онова, което се съдържа в контекста на вашия въпрос. Сега мога да задам обаче само някои въпроси. Как е започнало увеличението на капитала на банката? Колко и какви средства са изнасяни по кореспондентските й сметки в чужбина и дали тези пари са оставали там? Колко валутни операции са направени в тази банка чрез свързани с Цветан Василев юридически лица? Дали винаги коректно БНБ като регулаторен орган е била информирана за точните проценти и коефициенти по отношение на регулацията и т. н.? А що се отнася до това как една малка банка изведнъж става толкова голяма за сравнително кратък период от време против икономическата логика, бъдете сигурни, че това не става с магическа пръчка. Това става с механизми за привличане на много клиенти. Но отбележете, че основните клиенти в случая са изцяло държавни, от различни отрасли на икономиката. Ще ви дам един пример. Спортният тотализатор стана клиент на Корпоративна банка, когато майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, го оглавяваше. Нали се сещате за какви суми става въпрос в спортния тотализатор? Виждате какъв е актът на зачатие и с какъв син се сдоби Цветан Василев - Пеевски, след тази операция. В контекста на това мога да кажа, че Василев е един вид многодетен баща, защото банката бързо нарасна и доби тези размери. Може би ще дойде ден да чуем и за други негови рожби, с които се е сдобил по подобен начин. Така метафорично ви отговарям на въпроса как една малка банка за кратко време става голяма.

- Смятате ли, че има за какво да се притесняват от вас настоящите собственици на банката?

- Настоящите собственици на банката винаги има от какво да се притесняват. Не от мен, не от създаването й, а от онова, което са правили в тази банка. Това, което се случва до момента. Цветан Василев е много добър банкер между другото, дето се казва, и мустаците му са банкерски, но не е добър човек. Просто се самозабрави и не знае къде се намира в момента. Много е лошо човек да изгуби мярката и да реши, че всичко на този свят се купува с пари. Политика, медии, хора, слава, самочувствие и каквото въобще се сетите. Аз смятам, че не е така. Човек трябва да има морал и да знае, че рано или късно нещата си идват на мястото, както казват древните философи. Такава е за най-голямо съжаление моята констатация.

- Това значи ли, че може да се търси основна връзка между Октопода, ако съществува, и банката?

- Генезисът на Октопода винаги трябва да се търси във връзката - големи пари, политика, престъпност. Аз съм разказвал, че има записи на магистрати, които едно към едно казват какви са били поръчките, кой поръчва, какви пари плаща, на кои магистрати, на кои прокурори, за да се подготвят определени дела и с тях да бъдат атакувани много хора.

- Това, което казвате, е страшно.

- Страшно е, има материали, има СРС, има данни. И ако собственикът на тези данни иска да ги извади, а аз предполагам, че ще ги извади, като дойде време, ще разберете за кои магистрати става въпрос. И тук става въпрос за висши магистрати. Как един прокурор разговаря и уточнява, като преди това е уговорил съдията от Градския съд да свърши определена работа. Аз това съм го казвал пред когото трябва.

- Кой в крайна сметка стои зад Корпоративна банка в момента?

- В момента зад Корпоративна банка си седят Цветан Василев и определени групи с политически и икономически интереси и им се изпълняват там поръчките. Това са политици от правителства, управлявали от времето на БСП, ДПС, царя, тройната коалиция. Включително в момента. Най-грубо.

- Може ли да се каже, че Корпоративна банка стои зад нападението срещу вас?

- Може би.

trud.bg

Никога не съм допускала, че има толкова много заблудени хора, които вярват на Пеевски!

Вчера сутринта ми направи впечатление, че почти всеки носеше вестник "Телеграф", купих го и аз от чисто любопитство.

Не е нужно да казвам кой беше оплют на първа страница.

Пеевски, а и този, който стои зад гърба му, ще си получат заслуженото някой ден, но явно още е рано и са го оставили да действа, знам ли...

Няма толкоз заблудени хора, колкото апатични. Едно 80% от Българина просто не желае да си размърда мозъка за нещо полезно.

Пребит бивш собственик разкрива как

малката Корпоративна банка станала голяма

...

- Може ли да се каже, че Корпоративна банка стои зад нападението срещу вас?

- Може би.

trud.bg

"Може би"?!

Може и да греша, но казаното в това интервю ми прилича на изпълнение на нечия поръчка.

Вижте това:

Консорциум на Оманския фонд предлага спасение за КТБ

Според мен поръчителят на интервюто не желае банката да бъде спасена.

Няма толкоз заблудени хора, колкото апатични.

Апатията на хората се дължи на безсилието им да променят каквото и да било в собствената си държава.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Едно 80% от Българина просто не желае да си размърда мозъка за нещо полезно.

Няма смисъл да си размърдва мозъка ,защото рибата така яко е замирисала от към главата ,че който и да си размърда пръста ,и тръгне да гради нещо ,рано или късно идва сблъсъскът с парадоксалната действителност в тази държава.

Аз мисля ,че всичко си върви наред. Трябва да минем през тоя период ,и когато се подменят поколенията ,тогава може да си мърдат мозъчетата.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Трябва да минем през тоя период ,и когато се подменят поколенията ,тогава може да си мърдат мозъчетата.

Новите поколения ще си мърдат мозъчетета само в случай, че не са им ги промили тотално.

Новите поколения ще си мърдат мозъчетета само в случай, че не са им ги промили тотално.

И така да е ,ние няма да сме тук ,за да разберем.

аз все още имам надежда - с децата индиго

:)

аз все още имам надежда - с децата индиго  :)

По скоро бих заложил на "кристалните деца"

Български специалисти, занимаващи се с изследвания на аурата, твърдят, че в нашата страна се раждат повече деца с бяла аура, отколкото с индигова. Те са любящи към природата и животните, именно на тях се възлага надеждата, че ще въдворят любовта на Майката - Земя.

Повече на: Индиго, кристални и златни деца - Аура - NewAge.bg

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

аз все още имам надежда - с децата индиго

:)

Ако наистина има деца индиго и кристални, първо на тях ще намерят цаката. ;)

Ако наистина има деца индиго и кристални, първо на тях ще намерят цаката. ;)

в грешка си - те идват с мисия

Константин Пенчев: Твърде дълго продължи сагата с КТБ

Твърде дълго продължи сагата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това мнение изрази националният омбудсман Константин Пенчев в интервю за предаването „12+3“.

Най-сетне трябва да се намери институция, която да сложи край на това и да реши какво правим – оздравяване на банката, фалираме ли я, или какво. Не може хората да бъдат държани в тази агония. Това за мен е просто безобразие. /…/ Тези месеци на пълно бездействие и на нищо неговорене и най-вече на нищо неправене не са полезни нито за някакви инвеститори, евентуално, нито за хората, добави той.

Трябва да се знае кой поема отговорността и според мен само един може да я поеме – БНБ, заяви още омбудсманът и добави: Аз имах възможност да се запозная с аргументите на БНБ. Аз съм тотално и изцяло несъгласен като юрист с правните доводи на БНБ. Това е едно шикалкавене и прехвърляне на топката неизвестно по какви причини. Предложението на министър Порожанов е добро, но не може министърът да заповяда, нито който и да е било  друг, трябва БНБ да разреши това нещо на квесторите.

По отношение на действията на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, Пенчев каза: Предимството на главния прокурор като посредник пред омбудсмана, който по закон е посредник, е, че когато главният прокурор покани ръководството на БНБ, то отива под строй, а когато омбудсманът ги покани, те биха ме отминали с презрение.

Институциите трябва да работят и всяко едно бавене е във вреда на всички хора и на сигурността на държавата, защото едно такова бавене създава впечатление у обществото, и това го казвам съвсем компетентно и авторитетно,  хората спират да вярват в банковата система изобщо, т.е. това за мен е сериозна опасност за националната сигурност. И когато Централната банка излиза с официално становище, че не би могло да бъдат гарантирани влоговете, защото държавата няма пари – това за мен е заплаха за националната сигурност. Как може да се каже, че една държава няма да си спази законите, понеже нямала пари? Това граничи с престъпление, обясни още той.

Омбудсманът коментира и мисията на европейските наблюдатели у нас за подготовката на доклада на ЕК за съдебната система: Аз мисля, че отдавна вече никой не очаква следващи доклади и никой не ги чете. Не знам дори дали тези, които ги пишат, дали ги четат, защото разбрахме колко безнадеждно е положението и как чрез тази система за мониторинг нищо не може да се постигне. Единственото, което може да се направи, е българските политици, в консенсус с обществото, да направят едни сериозни радикални и болезнени реформи в съдебната система. Иначе няма да се оправим никога.

http://frognews.bg/news_76031/Konstantin-Penchev-Tvarde-dalgo-prodalji-sagata-s-KTB/

Точен и ясен както винаги!

сагата трябва за изборите

:D

Емил Хърсев: Няма основание КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

„Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката“. Това заяви пред БНР финансистът Емил Хърсев, който е част от Инициативния комитет за решаване на кризата с КТБ. По думите му, всички данни, които получават от работата на екипа квестори, показва, че оздравяването и стабилизирането на КТБ е възможно и за това трябва да се работи.

„БНБ не бих казал, че не прави нищо. Но за съжаление, тези решения, които изискват отговорност, поемане на финансов риск, очевидно не се взимат. Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. Това се отразява негативно. Не знам защо не вземат това решение, например което би могло сравнително бързо да реши въпроса поне за едната от двете банки. Става въпрос за една сума, която Българската банка за развитие я има, няма никакъв проблем да възстанови на КТБ. Това би подобрило позициите на КТБ и би възстановило веднага работата на по-малката търговска банка - "Виктория", и нейните клиенти биха получили достъп до парите си веднага. Самите одитори, които бяха назначени от БНБ, също подкрепят този извод“, допълни Хърсев.

Хърсев определи като разумен варианта Оманският фонд и други инвеститори чрез схемата „държавна помощ“ да предложат изход от ситуацията. „Мисля, че въпросната помощ би трябвало да се параметризира съвсем ясно в процеса на разговорите. Засега е твърде мъглива – не е ясно акционерът точно какъв ресурс предлага, не е ясно въпроса за държавна помощ как го вижда. Тези неща така или иначе ще се изяснят“, смята финансистът.

„Да допуснем примерно, че банката не бъде спасена, изпадне в несъстоятелност. Това означава, че държавата очевидно ще похарчи едни пари, за да възмезди първо гарантираните вложители, второ – ще загуби средства – общински, държавни, всички министерства, които се намират в тази банка. Да допуснем, че примерно общите загуби в този случай на държавата ще са примерно 4 млрд. Идва инвеститорът и казва „Имам 1 млрд. лв.“ - разбира се, че трябва да му предложим поне 3 млрд. държавна помощ поради простата причина, че така губим 3 млрд., а не 4 млрд. Дори в лошото има по-добро“, обясни той.

Днес банкови експерти, представители на синдикати и работодатели, както и омбудсманът Константин Пенчев ще обсъдят мерки за решаване на кризата с Корпоратвна търговска банка.

http://www.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=503424

Цветан Василев иска да е сред спасителите на КТБ

Финансовият консултант EPIC е уведомил днес БНБ, че в консорциума на Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман се включват и мажоритарният собственик на "Бромак" Цветан Василев и руската банка VTB.

В сряда БНБ информира, че е получила писмо от финансовия консултант с изключителни права на консорциума EPIC, в което се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ.

От EPIC предлагат да се проведе среща в София през следващата седмица, съобщава агенция Bloomberg.

Epic е направила предложенията си в писмо до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и управителя на БНБ Иван Искров.

http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_59/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%A2%D0%91_388123.html

Коментарът под статията е интересен!

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Нещо нещата с КТБ стават все по-объркани.

Питам се защо БНБ не постави под особен надзор онази банка.... чиято служителка изнудва бъргаски бизнесмен, и в крайна сметка, след много много сигнали към всякакви институций....

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Одиторите в трезора на Цветан Василев бездействали

Одиторите на Корпоративна търговска банка не са работили в продължение на 20 дни - от 21 юли до 10 август 2014 г., обяви Комитетът за защита на финансовата и банковата стабилност, обединяващ над 500 клиенти на банката.

В отворено писмо до управителя на БНБ Иван Искров те питат защо е допуснато тези хора да бездействат и защо не е съобщено на обществото. Копие от писмото е изпратено и до главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев.

В него се посочва, че вероятно бездействието на специалистите е причина докладът за състоянието на банката да се забави до 20 октомври. Пита се също вярно ли е, че одиторите ще получат 1,6 млн. лв.

“Как така одиторите са спрели работа за цели двайсет дни - това с Ваше знание ли е станало, по Ваше разпореждане или въпреки Вас?”, пише в писмото до Искров.

“Сега разбираме какво правят тези специалисти толкова много дни и защо докладът им ще е готов чак на 20 октомври - на тях им е позволено или “разпоредено” да не работят. Кой и защо им е разпоредил да не работят? Вярно ли е, че одиторите на КТБ и банка “Виктория” ще получат възнаграждение от общо 1,6 милиона лева?”, пише комитетът.

“Разполагаме с вътрешна информация, това са достоверни данни”, заяви пред “Труд” секретарят на комитета Радка Петрова.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4306571

Цветан Василев се предаде сам на полицията в Белград, съобщи радио Б-92, позовавайки се на сръбския в. "Блиц".

Той бе придружен от своя адвокат.

Василев наскоро бе добавен в списъка на Интерпол за издирване.

Очаква се по-късно днес той да бъде предаден на съдия, който ще му определи задържане във връзка със заповедта за арест, издадена от Интерпол по искане на България. Искането е получено от Сърбия на 15-и септември, уточнява електронното издание на сръбския вестник "Блиц".

На 12 септември Софийски градски съд отказа да уважи жалбата на Василев срещу задържането му. Към момента има постановление за 72-часов арест, който обаче не беше осъществен, въпреки намесата на Интерпол.

Дни преди това адвокатът на банкера Константин Симеонов заяви публично, че клиентът му не се крие и работи за оздравяването на КТБ от Сърбия.

Юристът поиска от прокуратурата да отмени постановлението за арест на банкера, за да може той спокойно да се завърне в страната. Съдът обаче определи жалбата като недопустима.

Слуховете, че Цветан Василев се намира в Белград, бяха потвърдени в сръбската преса още на 10 септември. Тогава медиите съобщиха, че Василев е бил в град Парачин, в Сръбската фабрика за стъкло, чийто собственик е той.

Белградският вестник Блиц цитира работници в сръбската фабрика на банкера, които твърдят, че са били изненадани, когато Цветан Василев се появил в фабриката, след като са чули, че още през юни той е избягал от България в Австрия.

Тогава сръбските медии напомниха, че Сърбия е длъжна да арестува банкера, след като България е поискала съдействието на Интерпол за това.

Image_4309810_128.jpg
Факсимиле: Б-92

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4309782

Чест му прави такава постъпка.

Знае много, дано има възможността да го каже.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.