Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пентагонът: ”Ислямска държава” е по-опасна от ”Ал Кайда”

Featured Replies

Малко да се развеселите:

You May Be a Taliban, If ...

You refine heroin for a living, but you have a moral objection to beer.

You own a $3,000 machine gun and $5,000 rocket launcher, but you can't afford shoes.

You have more wives than teeth.

You wipe your butt with your bare left hand, but consider bacon 'unclean.'

You think vests come in two styles: bullet-proof and suicide.

You can't think of anyone you HAVEN'T declared Jihad against.

You consider television dangerous, but routinely carry explosives in your clothing.

You were amazed to discover that cell phones have uses other than setting off roadside bombs.

You've often uttered the phrase, 'I love what you've done with your cave.'

You have nothing against women and think every man should own at least one.

You bathe at least monthly whether necessary or not.

You've ever had a crush on your neighbor's goat.

• Отговори 10,7k
  • Прегледи 531,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На мен друго ми е чудно. Как тия, дето привеждат подобни примери и обясняват колко лошо било положението в Русия, как там имало н'ам-си-къф-си режим, че те всъщност били русофили, ама само антипутинис

• Да ви напомня за едни други теми? Източник: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407154266&hc_location=ufi

• САЩ не само създадоха ИДИЛ. САЩ до последно покровителстват, съдействат и финансират ИДИЛ, доколкото в техните очи ИДИЛ е единствената алтернатива на сирийския президент, съответно- на руското хуманит

Публикувани изображения

Боян Чуков: Указанията до българското Външно министерство са дошли от Виктория Нюланд - БНР.

National Interest: Липсва дискусия по външната политика на САЩ

На фона на проблемите в Европа и Източна Азия, а също повече от несполуки в Близкия Изток, би следвало да се очакват спорни и разнопланови дискусии по време на предизборната кампания, в научни центрове, в правителството или в медиите, съобщава The National Interest. Според Ричард Берт обсъждането на този въпрос е ограничено и предсказуемо.

Берт, бивш посланик в Германия, предположил, че САЩ могат да се придвижат напред в решаването на три групи въпроси, като отговорят на три групи въпроси:

Първо, кои са приоритетите във външната политика на САЩ и как да се прави политика по избирателна и умна при избора на приоритетите?

Второ, кои са основните външнополитически цели и задачи на САЩ? Берт твърди, че основаните на ценностен подход инициативи като налагане на демокрация и смяна на режими „по-скоро донасят вреда, отколкото полза”. Особено е обречен на провал този подход в Близкия Изток.

И трето, какви средства трябва да използват САЩ при провеждане на своята външна политика, защото неправилното използване на военната мощ може да се окаже извънредно скъпо?

Берт твърди, че съгласуваното урегулиране на ситуацията в Украйна би станало по-ефективно решение на проблема, отколкото затегнатото противопоставяне. Това решение трябва да включва усилията на САЩ и европейските страни, за да заставят украинското правителство да приеме предоставянето на автономия за Източна Украйна и да отложи членството в НАТО.

Източноевропейците искат затваряне на границите. И са прави!

ООН свиква извънредна среща на върха заради бежанската криза

В крайна сметка Хизбула се бият с ИД и Ал Нусра. А това, че са обявени за терористи от САЩ и някои техни сподвижници е без коментар. С 

Те СА терористи, Тони. Няма по-страшна комбинация от военна, религиозна групировка.

Съвсем правилно Ванката каза: "Избор между две злини. Добро няма"

Да, само че въпросът тук е коя е по-малката, пък и от гледна точка на запазване на някаква справедливост (доколкото това изобщо е възможно) коя е по-"редно" да бъде подкрепена - щото без подкрепа отвън те няма как да противостоят на обединените ресурси и сили на САЩ, СА и разни местни екстремистки образувания. След като САЩ отключиха тая кутия на Пандора - нещо, за което вече открито заговори цяла Европа, включително техните "съюзници" - чрез създаването и финансирането на "Ал Кайда" и ИД и имайки предвид поразиите и страданията, които причиняват същите, и че продължават да завладяват нови и нови територии, в резултат на което отключиха бежанска вълна, падане на цените на петрола и де факто бяха заличени от картата на света най-малко две държави, а още поне две са на път да бъдат заличени по същия начин, като се има предвид какво направиха същите САЩ/ФАЩ в различни други точки на света паралелно - сега, не в миналото!, отговорът кой следва да бъде подкрепен, та да се спре всичко това, е ясен. И това няма да стане по мирен път. Само това стига, за да има избор между две злини и да няма добро. Изборът е да ги оставиш тия да продължават да съсипват държава след държава и в крайна сметка да предизвикат толкова целенасочено търсената от тях голяма война, или най-после някой да им се опълчи. И тъй като те явно държат цяла Европа в мъртва хватка, остават Русия, Китай и останалите от БРИКС.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Хах, "указания". Направо им са се смалили половите органи, когато Ноланд е отишла със съответните разпореждания, при колониалните власти.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Всъщност не са точно ИДИЛ и съм убедена, че знаеш това. На територията на Сирия воюват различни групировки. САЩ не подкрепят ИДИЛ, те създадоха бунтовниците(много от които наистина се присъединиха към ИД), които бяха против режима на Асад. Знаеш и, че кюрдските сили също се бият срещу ИД, а Турция вместо да бомбардира ИД, унищожава кюрдите. Защо? Предполагам знаеш.

Така, че нещата са доста сложни. И нееднозначни.

Блага ми Нел.Позволи на мен, твоя почитател, да ти целуне ръка, но все пак да не е съгласен с написаното от нея.

Не помня, някога, да съм бил груб, неучтив или неискрен с теб, затова ми е чудно твоето подозрение.Аз го прочетох по следният начин:

"Знаеш че не е така, но въпреки това ги пишеш едни...".

Затова, с твое  позволение разбира се, да поясня.

На територията на  Сирия наистина воюват различни бунтовнически групировки създадени от САЩ и както казваш - присъединили се към ИД.И точно това е същината на въпроса.

Не става , до вчера да си водил джихад с някого, и днес той да се приседини към теб.

По никой начин това не е възможно, освен ако този джихад не е свободно съчинение.При две воюващи групи и обявили джихад една на друга, то от тях задължително едната от тях вече е извън исляма.

Не става, и няма как да стане такова присъединяване.Да ме убеждава някой в това, е като аз да те убеждавам, че няма разлика м/у нит и ос.Друго сравнение, което ми дойде на ум, е за ескимос в пустинята.Това са все едни такива истории....

Виж, ако се финансират от едно и също място, а тия приказки за джихат, михат и т.н са само за пред медиите, то тогава може.

Все пак позволи ми да зная това, онова за исляма.Тези специфични моменти не са известни на широката аудитория в западния свят и затова подобни циркаджилъци минават там.На изток обаче никой не си прави илюзии за това кой финансира и ръководи така наречената ИД, която, както отбеляза и Лавров - нито е ислямска, нито е държава.

В крайна сметка Хизбула се бият с ИД и Ал Нусра. А това, че са обявени за терористи от САЩ и някои техни сподвижници е без коментар. С 

Хизбула в сравнение с хамериканските приятелчета Ал Нусра и сие организацийки са направо цвете за мирисане.. Основен проблем са за Изсраел основно, но евреите така си постлаха покрай палестинците и Ливан и в отношение с Иран , че могат да се сърдят само на себе си за възникването на Хизбула... 

Дори в сравнение с ПКК , Хизбула са цвете за мирисане ако се сравнят дейностите и жертвите им....  Но ПКК разбира се е  приятелче на ФАЩ и ЕС и тяхна маша за ръчкане и натиск над Турция , затова не се водят за терористи ... дори се поощряват и подпомагат ..... Хизбула от проблем на Изсраел става световен враг на демоХратите сорсоиди , но ПКК от враг на Турция, става приятел на същите... 

Та такива нещица покрай това кой се счита за терорист и кой не.. удобните са демоХрати, неудобните терористи.... останалото няма значение ....

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

...и ръководи така наречената ИД, която, както отбеляза и Лавров - нито е ислямска, нито е държава.

Ако някой каже на брата си: „Ти си неверник”, то Пророкът казва: „Единият от тях е прав”.

Ако някой каже на брата си: „Ти си неверник”, то Пророкът казва: „Единият от тях е прав”.

Текста е малко по-различен, но по същество същия.По правилен ми се струва следния превод.

Ако някой, нарече другиго неверник, то  задължително единия от двамата е такъв.

Точно затова и говоря.Ако една група е обвинила друга в неверие, то как тази  втората после ще присъедини към първата?

Та нали, първата група, заради несправедливото обвинение към втората, са  вече неверници.Или пък са прави с обвиненията си.

Как вторите се присъединяват към първите след такова нечувано обвинение по свой адрес?

Това става само по медии от типа блиц, скандално .и т.н.

След такова обвинение - изричащия и обвинения са врагове до смърт.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Да ти го......имам Пророка !  :)

К`о пра`йм ако и двамата са неверници ? :(

Става САЩ и ИД.....

Т.е. Пророк-идиот и двама неверници....  :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ей затова религиите просто трябва да бъдат премахнати, заедно със всичките черно, зелено или белодрешковски паразити, които карат хората да обезумяват.

ИД, която, както отбеляза и Лавров - нито е ислямска, нито е държава.

Очарователен както винаги! Благодаря за поясненията и се надявам въпросът ми към теб да не ти се стори наивен, но (доколкото съм запозната, а то е от предимно от пресата) опозицията(бунтовниците) не са джихадисти, техните претенции нямат нищо общо с религията, а са съвсем светски. И въпросът ми е: И тези ли мъже не могат да дадат клетва за вярност на ИД, още повече, че един от лидерите на ИД - Омар Чеченеца точно по този път е минал, идвайки от Грузия, е встъпил в редовете на опозицията и после в ИД. В пресата има и съобщения за стотици, преминали в редовете на ИД от правителствената армия.

И друго ми се върти из главата - радикалният ислям не е ли повече политическа идеология, криеща се зад религията? Някои източници напоследък говорят за разкол в ИД, за масови екзекуции на готвещи преврат на Абу Бакр ал-Багдади

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Очарователен както винаги! Благодаря за поясненията и се надявам въпросът ми към теб да не ти се стори наивен, но (доколкото съм запозната, а то е от предимно от пресата) опозицията(бунтовниците) не са джихадисти, техните претенции нямат нищо общо с религията, а са съвсем светски. И въпросът ми е: И тези ли мъже не могат да дадат клетва за вярност на ИД, още повече, че един от лидерите на ИД - Омар Чеченеца точно по този път е минал, идвайки от Грузия, е встъпил в редовете на опозицията и после в ИД. В пресата има и съобщения за стотици, преминали в редовете на ИД от правителствената армия.

И друго ми се върти из главата - радикалният ислям не е ли повече политическа идеология, криеща се зад религията? Някои източници напоследък говорят за разкол в ИД, за масови екзекуции на готвещи преврат на Абу Бакр ал-Багдади

Тъй де !

Пророкът-идиот скара и двамата братя....

Бунтовниците .... и те в мнозинството са ислямски радикали... може малко по умерени, но същото котило като идилци.. 

А са бунтовници само за запада, паплач чужденци основно да се нарече бунтовници е повече от смешно, ако са бунтовници защо не се бунтуват в своите държави а, като този велик Омар чеченеца, платен наменик, решил да прави кариера и избива комплекси след като е изритан от армията в родната си страна... 

Не съм съгласен. И религията и светската власт имат за цел да управляват и доят стадото, всъщност да паразитират върху останалите хора и винаги са работили рамо до рамо с тази цел, а понякога са се смесвали напълно.

П.П. Преди малко (около 21 часа) над Родопите в посока изток-югоизток прелетяха 5 самолета, вероятно военно-транспортни на ФАЩ, с товар оръжие, което ще подарят, или по-скоро продадат на ИД. 

П.П.2 Редакция на пропуснати букви :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Е това е вече поредното ти извъртане , да не кажа опашата лъжа. Говорех за :

https://www.kaldata.com/forums/topic/231202-пентагонът-”ислямска-държава”-е-по-опасна-от/?p=3199484

Кой говори че РФ доставяла на ИД ? дори ИД на цялата страница не се споменава никъде !

То бива бива да извърташ и лъжеш, ама поне грам чест нямаш ли .

Пак казвам - нито тогава нито сега имам някаква промяна или корекция в мнението ми.

ИД, скъпи колега, се бият предимно с руско оръжие. Няма как да знаеш откъде точно го купуват, нито пък аз. Но аз поне не се заблуждавам, че Русия с нейната огромна оръжейна индустрия, би пропуснала да продаде колкото може на когото и да било... хайде, не се правете на първи наивници.

Русия продава на всички желаещи, Духче. Също като и САЩ. Също като всяка държава, притежаваща оръжейно производство.

Така, че не се опитвай пак(за кой ли път) да ми размахваш пръстче като мърмореща баба.

Не знам колко европейци се бият за ИДИЛ. Знам, че има. Знам и, че никой не им знае бройката. Само ти. Брей! :D

Ето, пак си далеч от истината!

Логика на мислещ човек.

Ние не разполагаме с толкова оръжие, че да оборудваме вече голямата армия на ИДИЛ(не казвам обаче, че няма и българска следа). Имат и американско оръжие(от Ирак), но предимно е руско, новичко, току що излязло от фабриките(също като в Донбас)

Бе ти от Марс ли си паднал? Да не би да е за първи път оръжейните доставчици да снабдяват и едната и другата воюващи страни?

Откакто се помня в Близкия Изток все някой с някого се бие и в повечето случаи с руско оръжие.

мдаааа... "руското оръжие МОЖЕ да се произвежда и другаде" значи вече не е "руско" :) :)

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

Ето, пак си далеч от истината!

Ако ми прегледаш мненията, не би говорил тези глупости.

И че  не противоречат нито на йота от това което казва Нел, нито има промяна в мнението ми.

По темата.. .. чета : 

...........два руски самолета са пристигнали на международното летище в сирийския град Латакия с 80 тона хуманитарна помощ, осигурена от Русия.

То ясно че руската "хуманитарна помощ " ще кацне близко , да не кажа досами базата си ...  щото е "хуманитарна помощ" :) :) 

Нали ?

Но не чух от никъде нещо толкова простичко и логично - а защо РФ не сътрудничи с международните организации, и защо не достави своите товари заедно със много други държави които може би също пращат хуманитарни помощи , МЧК или други , ?

Вместо да се спекулира и то много яко със въздушното пространство , защо не поиска Гърция или България да сме разпределителен пункт, където руснаците да си доставят открито своите товари , и заедно с тези други държави и международни организации да отпътуват по осигурен , взимнодоговорен от ВСИЧКИ коридор ? за Сирия ? 

Знам че мисленето ми е много нестандартно за много от вас , които са си сложили капаци и попиват това което им снесе пропагандата , но аз поне смятам тези неща за най логични .

Нали питаш, показвам ти!

Акцента ми бе съвсем друг - че оневинявате РФ като доставчик с думите че "и други произвеждат и търгуват рускооръжие" 

И че едва ли не това означава че руското оръжие там не е доставено от РФ.

/сочех поне 2 пъти поста на Тони/

Затова и казах 

мдаааа... "руското оръжие МОЖЕ да се произвежда и другаде" значи вече не е "руско"  :)  :)

https://www.kaldata.com/forums/topic/231202-пентагонът-”ислямска-държава”-е-по-опасна-от/?p=3199793

и т.н.

Още обяснения ? или ще си изсмукваш още простотии от въздуха ? 

Текста е малко по-различен, но по същество същия.По правилен ми се струва следния превод.

Ако някой, нарече другиго неверник, то  задължително единия от двамата е такъв.

Точно затова и говоря.Ако една група е обвинила друга в неверие, то как тази  втората после ще присъедини към първата?

Та нали, първата група, заради несправедливото обвинение към втората, са  вече неверници.Или пък са прави с обвиненията си.

Как вторите се присъединяват към първите след такова нечувано обвинение по свой адрес?

Това става само по медии от типа блиц, скандално .и т.н.

След такова обвинение - изричащия и обвинения са врагове до смърт.

Така е, прав си.

Но пропускаш и още нещо - когато обявиш някого за неверник , да му приложиш „такфир" - то присъдата е смърт.Смърт за неверника, отстъпника вярата от една страна.А ако обвинителят е сгрешил и е наклеветил правоверен - това тогава присъдата за клеветника е смърт.

Между другото границата между „неверник” и „грешник” е твърде тънка и виждаш какво става - халифът на ИД прилага такфир за всяко нещо, което не е съществувало по времето на Пророка-значи е отричане на изначалното съвършенство на Свещения Коран и преиначаване на думите на Пророка. Тоест - всяко "нововъведение" е "неверие", нали ?

Щом нещо не е базирано на Корана или на примера, даден от Пророка като продажбата на алкохол или наркотици, отричането на робството, носенето на западни дрехи ,обръснатата брада, дори самият факт да си "шиит" - за ИД е неверничество, а присъдата -смърт.

Това нормално ли ти се струва и кой е неверникът ? Този който обвинява или обвиненият ?

А Халифът на ИД халиф ли е, или не ?

p.s. всъщност, ти в предишният си пост ми даде донякъде отговор......

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Джулиан Асандж изнесе данни за американски план за свалянето на Асад, за друг план на Саудитска Арабия, Катар и Турция, както и за други незаконни операции на САЩ:

http://asialive.info/2015/09/osnovatel_sajta_wikileaks_dzhulian_assanzh_raskryl_plan_sverzheniy_378431.html

Кадри от използването на експерименталния лазерен нагнетател ГДВ-12 от руснаците, за което говореше сириецът в интервюто в "Алфа":

В резултат - 64 джихадисти в 3 жилищни блока в покрайнините на Дамаск са били унищожени за 6 минути.

http://7plus7.net/2015/09/12/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-3-%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE/

Автор: Петър Волгин

Сигурен съм, че в България вече не е останал нито един наивник, който да смята, че българските власти взимат самостоятелно решенията, отнасящи се до външната ни политика. Сигурен съм също така, че решението да не дадем коридор на руските самолети дори не ни е било съобщено от някоя особено високопоставена вашингтонска личност. Високопоставените вашингтонски личности се намесват само в случай, че може да възникне проблем с изпълнението на нарежданията. А нашият политически елит никога не създава проблеми на господарите си. Той винаги стриктно изпълнява указанията, още преди те да са били ясно формулирани. Ето защо и в този случай е било напълно достатъчно някой от най-дребните чиновници в Държавния департамент да звънне в София, за да се втурнат като бесни всичките ни велики държавници да изпълнят заръчаното от американските братя.

В свое оправдание нашите лакеи не можаха да измислят нищо по-умно от клишето, че сме спрели руските самолети, защото сме били членове на НАТО и на още някакво семейство, в което се уважавали правилата. Добре е преди да говорят подобни глупости, нашите титани на мисълта да се сетят, че съседната нам Гърция също е член на НАТО и то много по-отдавна от България, но това изобщо не й попречи и в този случай да не поддаде на американския диктат. А ако ние сме част от някакво важно евроатлантическо семейство, то определено сме в ролята на слугинята, която безпрекословно изпълнява и най-тъпото нареждане на господарите и с трепет чака те да станат от масата, за да се наслади на огризките от вечерята. Тъй както не можем да очакваме от една слугиня да има стратегическо мислене, няма как да се надяваме, че и българският политически елит ще има способността да се оттласне от случващото се в момента и да предвиди какво ще се случи в бъдещето, и то в неособено далечното бъдеще. Ако имаха тази способност, нашите политици щяха да видят, че първобитната русофобия, с която толкова се гордеят, може и да се котира в някои бивши съветски републики, но във все повече наистина важни държави изобщо не е на мода. Редица лидери на развити европейски държави вече открито говорят, че решаването на проблемите в Близкия Изток, от които тръгна бежанското цунами, няма как да стане без активното сътрудничество с Русия. Дори и Саудитска Арабия, откъдето идва основната финансова и идейна подкрепа за екстремистките ислямски групировки, сътрудничи с Москва. Както каза наскоро влиятелният саудитски генерал-майор от резерва Ануар Ешки: „Саудитска Арабия се нуждае от присъствието на Русия в Близкия Изток – не за да дестабилизира региона, а за да бъде приятел”.

normal_Obama_Plevnaliev_Kamaran.jpg
Подобно отношение към Москва демонстрира и най-близкият американски съюзник в региона Израел. Стокообменът между еврейската държава и Русия е два милиарда долара, а Израел продава безпилотни самолети на руснаците. А и в самите Съединени щати има хора на ключови позиции, които прекрасно разбират, че не тъпата конфронтация, а тясното сътрудничество с Русия може да спомогне за умиротворяването на Близкия Изток. Май само българските русофоби не могат да проумеят тази позиция. Явно ще се наложи някой чиновник от Вашингтон да им я разясни.

През последните петнайсетина години Съединените щати направиха всичко възможно, за да наложат своя Pax Americana върху ислямския свят. Опитаха и с открита военна агресия – като в Афганистан и Ирак, и с „цветна революция” – като в Иран и с „мека сила” – като с т.нар. „Арабска пролет”. Но независимо от използваните средства резултатът беше един и същ – тотален провал. Опитът да бъде наложен американският модел в тази част на света не доведе нито до повече демокрация, нито до по-голямо спазване на човешките права. Тъкмо обратното – използването и на „меката”, и на „твърдата” американска сила причини разрастването на ислямския фундаментализъм, възход на групировки като ИДИЛ и до ситуация, в която милиони хора избягаха от родните си места в търсене на по-сигурен живот.

Със сигурност има американски политици, които смятат, че могат да използват тази огромна бежанска вълна за своите цели, например, за изтощаване на потенциални европейски конкуренти. Има обаче и по-умни американци, които си дават сметка, че Съединените щати все пак не са Господ и затова не могат да се разпореждат както си искат със съдбите на десетки милиони хора и да смятат, че всичко ще се случи съобразно предварително измисления модел. Тези по-умни американци разбират, че страната им ще бъде уважавана, само ако се раздели с имперското самочувствие и започне да си сътрудничи с останалия свят. В противен случай, ако продължи да се прави на голям началник – по отношение на Европа, ислямския свят или Русия – Америка непрекъснато ще увеличава противниците си. А така ще приближава и упадъка си.

Кремъл обозначи своите „червени линии”, от които няма да отстъпи

Чрез сътрудничеството на Русия и Сирия във военнотехническата сфера руският президент Владимир Путин „изпрати на света пет геополитически сигнала", счита професорът и редактор в американското издание The National Interest Николас Гвоздев.
Първият сигнал е, че „съобщенията за упадъка на Русия са силно преувеличени”. Това означава, че е преждевременна версията, че западните санкции в съчетание с падането на световните цени на нефта и забавянето на икономическия растеж на Китай са поставили Русия на границата на крах.

Второ, „Путин дава ясно да се разбере, че той не приема виждането на Вашингтон, че отстраняването на Башар Асад от властта ще доведе до дългосрочна стабилност в Близкия Изток”. Това се подкрепя от опита в Ирак и Либия.

Трето, „позицията на Русия по Украйна е станала по-уверена”. Вътрешнополитическите и икономическите проблеми поставят под съмнение способността на сегашното ръководство да осигури курс на интеграция с евроатлантическия свят.

Като четвърти сигнал The National Interest сочи, че „Кремъл обозначи своите червени линии”. „Русия няма просто да седи и да гледа как Башар Асад губи поста си в резултат на военна намеса отвън.

Пето, „Москва е готова да изпълни своите обещания, дори ако това изисква определени жертви като материални разходи”.

И такива страни като Азербайджан и Египет, които се съмняват в заинтересоваността на Америка в тяхното благополучие, са го забелязали, констатира Гвоздев.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Просто... интереси за милиарди и геополитика

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

Случващото се в Сирия иде да подскаже, че ЕС отново показа своята пълна несъстоятелност и разединена политика.

Все пак на европейците трябва да им е ясно. Касапницата в Сирия се състои заради тях.

Или по-точно заради пазара, който те представляват.

След шистовата революция САЩ, Канада и Австралия се превърнаха от вносители в крупни производители на газ и нефт. Саудитска арабия, Обединените арабски емирства и Катар загубиха тези пазари. Единственият им шанс да пласират това, от което живеят, е да го докарат до Европа и то по-евтино от руския газ и нефт.

Сирийският диктатор Асад, подкрепян от Кремъл, отказа през територията на Сирия да минат газопроводи. Така за голяма част от Европа руското синьо гориво остава без евтина алтернатива. Засега.

По същия начин пламна конфликтът между Армения и Азербейджан, когато се заговори за проекта, свързващ богатите азербейджански находища с Европа. Кремъл успя да постави марионетно правителство в Армения и да замрази проекта Набуко, който имаше за цел да докара до Европа евтиния азербейджански и ирански газ.

Малцина са онези, които знаят, че в началото на 90-те години българска фирма построи компресорните станции в планините по границата на Турция и Иран, а днес Турция продължава да ги използва, без да се съобразява с ембаргото над Иран.

Арабските съседи на Сирия финансираха опозицията, за да свалят режима на Асад, но всъщност 

отключиха вратите на Ада

Днес ислямските бунтовници са завладели доста газови и нефтени находища в Сирия и Северен Ирак и вече нямат нужда от финансиране, а от клиенти. Очевидно не искайки да спират саудитските принцове и катарския шейх, за да не си развалят дослука, САЩ се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Сякаш политиката им е в подкрепа на Путин, защото липсата на намеса води точно до това – районът продължава да е дестабилизиран, докато Русия продължава да прибира милиарди от доставки на газ за Европа.

Сирия, в която управляваше диктаторски, но все пак светски режим, настъпи ад. Голяма част от неграмотното население в бедните източни провинции, подвластно на религиозна пропаганда, се включи в редиците на ислямистите.

Всичко можеше да приключи много бързо, ако в Съвета за сигурност към ООН беше одобрено вкарването на мироопазващ контингент. Не би. Русия блокира това решение с правото си на вето и отвори пътя за касапницата и дестабилизацията, докато прибира милиарди долари от доставките си за газ в Европа.

Замислете се. 

Кой има интерес от дестабилизация на региона? 

Кому се явяват конкурент газопроводите през Сирия.

Още през 70-те години СССР започна разработването и внедряването на радикалния ислям чрез разпространение на радикална ислямска литература, финансиране на ислямски групировки, организиране на преврати и поставяне на удобни марионетни правителства.

Да си спомним как ИТАР ТАСС съобщи с един час преднина заради промяна на лятното часово време за атентата срещу египетския президент Ануар Садат на 6 октомври 1981 г. извършен от военните от Египетски ислямски джихад, след като Садат, заедно с израелския министър-председателя Менахем Бегин получиха Нобелова награда за мир, заради съвместните си усилия за омиротворяване на района. Преди да го убият, Кремъл беше включил в активната опозиция срещу него както египетските комунисти, така и радикални ислямистки групировки.

Процесът по създаване и финансиране на радикални ислямистки групировки, в който е включена и българската ДС е много добре описан от бившят зам. директор на румънските тайни служби Секуритате ген. Йон Пачепа.

Неслучайно СССР въоръжи до зъби и Саддам Хюсеин и го подкрепяше в дългогодишната му война с Иран, защото колкото по-дестабилизиран и несигурен е регионът, толкова повече газ ще продава Русия в Европа. Защото този регион е единственият сериозен 

конкурент на руския газ и петрол

Нещата за сирийския народ се усложняват и от факта, че преди време край бреговете на Израел се откри голямото газово находище „Тамар” западно от Хайфа с около 240 милиарда кубически метра земен газ. Наскоро се откри още по-голямо – „Левиатан”, което съдържа доказани повече от 622 милиарда кубически метра . Израел изведнъж също се превърна в газов гигант, но за разлика от арабските си конкуренти, на него не му трябват газопроводи, защото газът е втечнен и се извозва с кораби.

В началото на септември тази година италианската компания "Ени" съобщи, че в египетски води е открила гигантско газово находище, може би към 850 милиарда кубически метра, което според разчетите на компанията ще произвежда с поне 15%-20% по евтин газ от този, който Русия би могла да доставя през Турция.

Сега разбирате ли с колко щеше да бъде ощетена България, ако се беше вързала на руските схеми. Не стига, че продължаваме да плащаме най-скъпия руски газ в Европа, не стига, че хората се чудят как да си плащат сметките за парно, непосилни заради скъпия газ, не стига, че цели сектори от икономиката ни агонизират от неконкурентноспособност заради същия този най-скъп руски газ за България, ами щяхме да профукаме едни милиарди за безсмислени тръби, които да си ги бием после у главите прости и продажни, за да финансираме един проект, удобен на австрийската OMV, на Италия, но най-вече на Путин. Защото и днес България транзитира руски газ. За чий ни беше и Южен Поток, давате ли си сметка?! На нас повече този газ не ни е необходим. Той е вреден за България. Не и само заради цената си, с която изсмуква националния ни ресурс, а и заради корупционните практики, които създава у по върховете на властта, закачена на руското кранче, което 

пие българска кръв

Да не говорим, че от години руските мекерета у нас саботират родното ни производство, защото доказаните природни запаси с газ в България са достатъчни за поне 30-годишно използване и то при цена двойно по-ниска от тази за руския газ.

Днес, подобно на други суровинни държави, Русия се опитва да пренасочи част от средствата си в други отрасли, чрез които да продължи да паразитира. Защото 70 % от брутния вътрешен продукт на Русия се формира от газ и нефт. Общо 95 % е от суровини. У нас, освен рафинерията притежават телекоми, аптечни вериги, хотелски вериги, ВЕИ, ресторанти, заводи, вестници, телевизии и т.н.. Подобно на саудитските принцове и руските олигарси придобиват футболни отбори, авиокомпании. Само че те нямат потенциала да ги стопанисват и управляват добре. И това няма да продължи вечно. А и ние няма вечно да го търпим...

Но думата ми беше за ЕС. Или по-точно за неговата пълна безидейност, безхаберие и бюрократична идиотия.

Сирия, която е хапка за Великите сили, още през 19 век, когато си разпределят парчетата от Османската империя, е разменна монета между Русия и западноевропейските държави вече от век и половина.

През последните десетилетия тя имаше нещастието да попадне в руската сфера и подобно на всички други руски сателити пропадна, за разлика от съседите си, които подържат нормални отношения с нормалния свят.

Но вместо да приеме решителни, единни, радикални мерки по отношение на Сирия, ЕС приема днес бежанци.

Вместо да вземе решение за бърза намеса за предотвратяване на касапницата, 

ЕС я наблюдава

Вместо да се предприемат мощни конвенционални удари срещу фанатизираните изроди, които колят, грабят и бесят беззащитни жители, самодоволни им подаваме бутилки с вода и сандвичи. Ще кажете, че Русия възразява, че налага вето. Е, и?!

Защото заложената в Сирия бомба не е от вчера. Защото тя е поставена от същите сили, които създадоха и безсмислената държава Югославия, която се разпадна по същия грозен и уродлив начин. А на мюсюлманите да припомня, че сръбските части, избиващи беззащитни мюсюлмани в Сребреница бяха подкрепяни от Русия.

А що се касае до ЕС?!

Бъдете сигурни, че ако утре ЕС обяви, че преустановява доставките на руски газ за държавите-членки, то вдругиден касапницата в Сирия ще спре. Защото вече няма да има смисъл от нея...

....

Кадри от използването на експерименталния лазерен нагнетател ГДВ-12 от руснаците, за което говореше сириецът в интервюто в "Алфа":

https://www.youtube.com/watch?v=LQOd6J4tB28

В резултат - 64 джихадисти в 3 жилищни блока в покрайнините на Дамаск са били унищожени за 6 минути.

....

Яко, аз даже забелязах кораба на Хан Соло.

Обърни се към двата доказани форумни спеца, да ти обяснят какво е това :)

Хуманитарен руски самолет кацнал на летище в Латакия... и колкото  разни русенски варени да злобеят , факта си е факт със снимки и видео от посрещането му....

http://rusvesna.su/news/1442074267

sam_0235.jpg?itok=3MyuFMIp

sam_0163_0.jpg?itok=w101Yan9

A  ето и видео с белоруски самолет, по рано тази година ...  видеото е от април 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.