Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 18 минути, cybercop написа:

А, защо трябва да прилича толкова.

Никой не е казал, че трябва да прилича :) . Просто за дългогодишен Windows потребител е по-лесно да премине на Linux, ако попадне в среда, която му изглежда позната, и в която нужните му функции се намират на местата, на които е свикнал да ги търси.

Аз например много време отказвах да работя с Linux главно защото го свързвах само с Ubuntu и Unity.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 7 минути, RudeBoy написа:

Просто за дългогодишен Windows потребител е по-лесно да премине на Linux, ако попадне в среда, която му изглежда позната, и в която нужните му функции се намират на местата, на които е свикнал да ги търси.

Същият дългогодишен Windows потребител се справя добре с Android, която няма никаква прилика с която и да е класическа ОС за десктоп. Така, че, ако някой се оплаква, че нещо не му е приличало на Windows го прави, защото разчита на някой да му се върже и да се опита да му угоди на прищевките. Не ми се вярва, когато е стартирал Windows за първи път, от MS да са му пращали експерт да го запознава с дизайна на десктопа и да са го питали, какъв точно изглед ще му бъде удобен.

П.П.: Има цяла тема и хиляди снимки на графичните среди и изгледа на екрана. Едва ли има графична среда, която да не можа да докара изглед на класически Windows десктоп.

преди 6 часа, RudeBoy написа:

Просто за дългогодишен Windows потребител е по-лесно да премине на Linux, ако попадне в среда, която му изглежда позната, и в която нужните му функции се намират на местата, на които е свикнал да ги търси.

Аз например много време отказвах да работя с Linux главно защото го свързвах само с Ubuntu и Unity.

И вярно, и вредно. От дистанцията на времето и натрупания опит смея да твърдя, че по-добрият подход според мен е да се запалят безмилостно мостовете на изградените Уиндоус навици, които непрекъснато ще те спъват в скоростта да усвоиш Линукс,  да погледнеш нещата  изцяло от друг ъгъл и с по-широк кръглозор. 

преди 9 часа, Person написа:

Не разбрах Минт ли прилича на Windows, защото до сега съм ползвал само Windows, с друга ОС съм непознат? 

Не не прилича различни ОС и като поведение и като философия ако говорите за графичния потребителски интерфейс Линукс (това всъщност е ядрото) има пет десктоп среди по напреднали от Уиндоус като най добрата среда се води КДЕ

преди 38 минути, бат'начо написа:

Не, не, прилича ... ;)  правилно ли съм разбрал?

Да Уиндоус не е Линукс  и Линукс не е Уиндоус

на 19.10.2018 г. в 22:37, petie1 написа:

най добрата среда се води КДЕ

Но само се води. Реално най-добрата е тази, която ти харесва, с която бързо свикваш и която не заема много ресурси, ако си ограничен откъм последното. Един ще каже, че е КДЕ, друг - Канела, трети - ХФЦЕ. Това е като вечният спор по ФБ групите - "кое е по-добро - БМВ или Мерцедес" и победител няма.

на 19.10.2018 г. в 13:07, Person написа:

Не разбрах Минт ли прилича на Windows, защото до сега съм ползвал само Windows, с друга ОС съм непознат? 

Приятелю, не ги слушай  другите. Ще ти дам два линка за ДЕБИАН , които е направен като ХП или Уин 7. Те са от рутракер и са НАПЪЛНО готови за работа както за дома така и за офиса. Правиш си ги на флашка  с Руфус/избираш хибрид dd/ ,като я включиш в usb от рор менюто на биоса  я избираш и пускаш , разглеждаш я и коя ти хареса от бутона за инсталиране я инсталираш , в началото избираш българския , локация София ,може да се зачудиш когато избираш къде да я монтираш , че трябва да зададеш на дяла /. Всичко за около 15 -20 минути инсталация.Мисля , че това ще ти е достатъчно за да се справиш , но ако искаш всичко е обяснено много ПОДРОБНО на страницата им ,разбира се макар че е на руски.

Като ХП

https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5291167

Като Уин 7

https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=5629755

Тази за Уин 7 не съм я пробвал ,съвсем от скоро е,качвал съм по-старите версии ,но от същия автор. Може да се зачудиш за паролите ,има ги в обясненията . Дадени са и хардуерните изисквания за да съобразиш ,коя да избереш . И двете версии са за гледане на телевизии , но ако разгледаш програмите ще откриеш че има всичко. Може и да прочетеш форумите отдолу към тях, има и видио. Това от мен.

преди 7 часа, rado84 написа:

Но само се води. Реално най-добрата е тази, която ти харесва, с която бързо свикваш и която не заема много ресурси, ако си ограничен откъм последното. Един ще каже, че е КДЕ, друг - Канела, трети - ХФЦЕ. Това е като вечният спор по ФБ групите - "кое е по-добро - БМВ или Мерцедес" и победител няма.

Пробвах го това прехвалено KDE. Пълен боклук. Не успях да намеря как да си инсталирам драйверите. В System settings няма такова животно. Отделно инсталатора под debian също е смотано направен.:stop: Търсил ми DHCP за интернета...

Това, че ти не си успял да се справиш с KDE не значи че е боклук, а значи че ти не можеш да се справиш, който и Дебиан без значение от графичната среда да хванеш в твоите ръце резултата ще е същия.

преди 50 минути, Eclipse2G написа:

Пробвах го това прехвалено KDE. Пълен боклук. Не успях да намеря как да си инсталирам драйверите. В System settings няма такова животно. Отделно инсталатора под debian също е смотано направен.:stop: Търсил ми DHCP за интернета...

То и Windows потребителите така говорят за Linux, щото не могли да си намерят екзето ;) Само да те светна, че KDE нямат нищо общо с инсталирането на драйвъри и тези приложения се добавят от разработчиците на дистрибуциите. В Arch KDE няма инструмент за инсталиране на драйвъри, а в Manjaro KDE има. KDE ли е виновно? Баси хората неграмотни...

преди 14 минути, Mozo написа:

То и Windows потребителите така говорят за Linux, щото не могли да си намерят екзето ;) Само да те светна, че KDE нямат нищо общо с инсталирането на драйвъри и тези приложения се добавят от разработчиците на дистрибуциите. В Arch KDE няма инструмент за инсталиране на драйвъри, а в Manjaro KDE има. KDE ли е виновно? Баси хората неграмотни...

Mozo, не го приемай лично. Очаквах това кде да е елементарно, като канела и мате или хфсе. Явно настъпих мотиката.

Нищо в този живот не е елементарно дори дишането, whitepixel по-горе е описал най-добре нагласата при прехода.

Пътя е постлан с добри намерения и мотики най-вече.

преди 1 час, Eclipse2G написа:

:stop: Търсил ми DHCP за интернета...

Засичането и свързването на мрежите е почти идентично във всички инсталатори и във всички дистрибуции, които ползва ifupdown. Просто в някои инсталатори не виждаш процеса на търсенето на мрежа.

преди 9 минути, cybercop написа:

Засичането и свързването на мрежите е почти идентично във всички инсталатори и във всички дистрибуции, които ползва ifupdown. Просто в някои инсталатори не виждаш процеса на търсенето на мрежа.

Изданията които съм ползвал, обикновенно слагам кабела и ъпдейтите се свалят по време на инсталация. Под тоя дебиан самия инсталатор не нормален. Избирам някаква настройка(за инсталатора става въпрос), отваря се нов прозорец. После се налага да го затворя за да продължа напред и така няколко пъти. Много по-лесно щеше да е при наличието на падащи менюта.

преди 1 час, Eclipse2G написа:

Извинете но какви драйвери ви трябват? За  да търси DHCP  обикновенно има проблем с мрежовата карта

преди 22 минути, Eclipse2G написа:

Изданията които съм ползвал, обикновенно слагам кабела и ъпдейтите се свалят по време на инсталация.

Аз пък нямам късмет в това отношение. Дори да инсталирам Ubuntu от техния си инсталатор, никога обновяването не е било пълно. 

Ако имаш проблеми с несвободен хардуер и все пак решиш да ползваш Debian е добре да инсталираш от неофициалните non-free образи. На мен не ми се налага. 

преди 49 минути, petie1 написа:

Извинете но какви драйвери ви трябват? За  да търси DHCP  обикновенно има проблем с мрежовата карта

Не мисля, че е така. Инсталаторът винаги изрежда мрежите, преди да направи конфигурацията. 

преди 6 часа, Eclipse2G написа:

Под тоя дебиан самия инсталатор не нормален. Избирам някаква настройка(за инсталатора става въпрос), отваря се нов прозорец. После се налага да го затворя за да продължа напред и така няколко пъти.

В LMDE 3 има 2 инсталатора. С този по подразбиране (на десктопа) признавам, че не мога да се справя. Но в Старт менюто има Calamares (ако не се лъжа за името) и той е по-интуитивно близък до познатия ни инсталатор на Ubuntu базираните дистрота.

преди 9 часа, cybercop написа:

Не мисля, че е така. Инсталаторът винаги изрежда мрежите, преди да направи конфигурацията. 

Не съм виждал инсталаторът на Дебиан да изрежда мрежите по време на иисталацията На Виртуалка с две Лан Карти си пита коя да ползва и тогава става това което описва той или при липсва на драйвер

преди 3 минути, ps4deals2018 написа:

И каква е връзката с Линукс?

преди 1 час, petie1 написа:

И каква е връзката с Линукс?

Това е единственото мнение на потребителя и няма да се учудя, ако го повтори същото още 30 пъти или иначе казано - спам профил. Виж му и името: ПлейСтейшънПродажби2018.

на 18.10.2018 г. в 21:34, cybercop написа:

Още един въпрос:

Диска ми за съхранение на снимки е NTFS. При зареждане на системата, той не се монтира автоматично, а се монтира, когато аз го стартирам.

Ако е HOME, автоматично ли ще се стартира?

Ако е NTFS, как да го направя да зарежда автоматично заедно със системата при старт, за да ми останат шорткътите на игрите в Старт менюто и да ми зарежда торентите?

Монтира се в /etc/fstab с нужните параметри, примерно:

/dev/sdb1       /photos        ntfs-3g defaults        0 0

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.