Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 21 минути, Person написа:

@cybercop  Стар лаптоп е HP EliteBook 6930p коя да избера и как да я инсталирам.? 

Желателно е да качиш физическата памет на максималните 4 ГБ.

Ето тази версия на LM ще бъде подходяща за теб.

https://www.linuxmint.com/edition.php?id=228

Актуализирай я след инсталацията.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 23 минути, Kopenhagen написа:

@cybercop защо Минт 18.1 а не 18.3 ? По лека ли е или имаш нещо друго в напредвид?

Доколкото знам е последната с оригиналното ядро и драйвъри за хардуер на Ubuntu 16.04. Следващите трябва да ползват тези от краткосрочните версии.

преди 23 минути, Person написа:

@cybercop То лаптопа я има, нещо трябва ли правя по BIOS? 

Не. Поставяш инсталационни диск и рестартираш машината. Има специфики, ако искаш да запазиш друга инсталирана ОС или да инсталираш начисто само една ОС.

преди 1 минута, Kopenhagen написа:

18.3 на Минт след ъпдейт качва до ядро 4.15 което е щатното за дългосрочна поддръжка в Убунту 18.4

На този лаптоп, едва ли ще има дори един елемент, произведен след излизането на 4.4 LTS. Не е проблем да инсталира и 18.3, но аз бих предпоръчал изданието с оригиналната конфигурация.

преди 59 минути, Kopenhagen написа:

18.3 на Минт след ъпдейт качва до ядро 4.15 което е щатното за дългосрочна поддръжка в Убунту 18.4

Качва, ако му позволиш. 18.3 по подразбиране идва с 4.10. Аз обаче си инсталирам 4.13 и после забранявам на ядрото да се обновява. За мен 4.13 е най-бързото и стабилно ядро, а отделно и че не те принуждава да инсталираш неща, които не искаш.

Някой спомена, че 4.15 вече не принуждавал да се инсталират нежелани неща, но още нямам възможност да го тествам. Това ще стане края на Ноември.

Гарантирам, че в Минт 18.3 можеш спокойно да оставиш системата да се обнови сама до ядро 4.15 и няма да ти се инсталира микрокода.Пробвал съм го лично.

Да опита Хубунту или Дебиан 9 с хфце или Федора пак с хфце ама първо да ръчне едно живо дистро да види дали му разпознава хардуера

преди 13 часа, Kopenhagen написа:

Дебиан и Федора не.

Теб те разбрахме че ти е крив света от тия две дистррота ама колкото и да рипаш са най добрите

Да...прав си всъщност.Федора е най-доброто.Супер разпространено и едно от най-ползваните дистрота на планетата.Аз даже си мисля, че вече никой не ползава нищо друго.А и има супер поддръжка - девет месеца.Това я прави безспорен лидер във всяко едно отношение.Всеки да приказва каквото си иска, но федора поставя в ъгъла всички останали.Трябва да си малоумен за да не разбираш това...

преди 1 час, Kopenhagen написа:

Да...прав си всъщност.Федора е най-доброто.Супер разпространено и едно от най-ползваните дистрота на планетата.Аз даже си мисля, че вече никой не ползава нищо друго.А и има супер поддръжка - девет месеца.Това я прави безспорен лидер във всяко едно отношение.Всеки да приказва каквото си иска, но федора поставя в ъгъла всички останали.Трябва да си малоумен за да не разбираш това...

Не не и не госпосин Датчанина обърна плочата но най доброто за мен си остава остава Дебиан напълно подкрепям Мелмак и Киберченгето

Слушам музика, пийвам си и ... правя магии:

- деветте месеца стават поне 20;

-  Копенхаген се събужда в ... Герена.   ;)

Fedora Xfce + Cinnamon + 1/2 KDE (доста qt5 програми)   -   F27  -  F29:

- връщам архив на F27;

https://i.imgur.com/wrDGgRW.png

- обновявам

https://i.imgur.com/fthAtWk.png

- обновявам grub

https://i.imgur.com/PXmMDUb.jpg

sudo dnf upgrade --refresh

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

sudo dnf system-upgrade download --releasever=29

https://i.imgur.com/wpqWqo8.png

https://i.imgur.com/8vpdwx7.png

sudo dnf system-upgrade reboot

Тук следва забавяне около час понеже лаптопът ми е от началото на 2010, но пък имах време да обърна внимание на деветте си котета и ... жената. :D

https://i.imgur.com/aVz3ckw.jpg

и готово

https://i.imgur.com/doYuBgB.png

Това е Fedora - оплювана, пустосвана (къде с право, къде не), но ... си е една от най-добрите дистрибуции.

Наздраве!

Ей хора къде има тема за Питон (езика не влечугите)

забих с един код на Питон та ако някой може да помогне малко

Когато преинсталирате Линукс, вашият втори дял (за филми, снимки и т.н.), го правите Home. Когато тръгна да го правя Home, трябва ли да е / (наклонена черта), . (точка) или каквото и да е.

Разбрах, че инсталационният дял някои не го правят ext4, какъв да е според вас на 64 битова машина? И пак питам, какъв да ми е вторият дял?

преди 11 часа, Тодор Андреев написа:

Когато преинсталирате Линукс, вашият втори дял (за филми, снимки и т.н.), го правите Home. Когато тръгна да го правя Home, трябва ли да е / (наклонена черта), . (точка) или каквото и да е.

Разбрах, че инсталационният дял някои не го правят ext4, какъв да е според вас на 64 битова машина? И пак питам, какъв да ми е вторият дял?

Кореновата файлова система, обозначена с наклонена черта (/) включва всички директории, които не са изрично зададени да са на отделен дял. Ако искате Home директорията да е на отделен дял, задавате да се инсталира на дялa, който сте определили за това. Задължително е да имате и коренов дял на който са всички останали директории.

Относно файловата система - аз предпочитам btrfs за всички дялове, без swap. xfs също се поддържа добре под Linux, но предпочитам първата. На старa дистрибуция, като CENTOS6 ползвам само ext4.

преди 38 минути, Тодор Андреев написа:

Нацъвъкваш както следва - дял / в ext4 , дял /home в ext4, дял swap, което предполага че няма да се ползва водено или автоматично разделяне.

Но това е когато инсталираш, когато преинсталираш ... преинсталираш. Втория и третия ми дял са в ntfs и ги ползвам за филми, снимки и т.н. и не са описани (не правя нищо да ги променя) при инсталация/преинсталация на Линукса, а имам от около 8 години само Линукс на компа.

При преинстал на Линукс се форматира само Кореновия дял и домашния каталог и това е

преди 12 часа, Тодор Андреев написа:

Здрасти! Аз също като теб имах неразбиране относно как функционира Линукс. Имам съвсем отскоро Убунту 18.04. Много съм доволен. Аз съм само с една ОС. Нямам други и не срещам проблеми. Ако ползваш Линукс Минт ето тук можеш да видиш обяснение как става разделянето на дяловете. А ТУК можеш да разгледаш файловата система на Линукс. Това са примерни сайтове и съм сигурен, че има и по-добри, но там вече майсторите могат да ти посочат - ако желаят. Успех и не се отчайвай.

Не разбрах Минт ли прилича на Windows, защото до сега съм ползвал само Windows, с друга ОС съм непознат? 

преди 2 часа, RudeBoy написа:

Ето как изглежда един Linux Mint, с отворени File Explorer и Start Menu:

879228_fr.jpg

Не е съвсем същото като Windows, но според мен прилича много.

А, защо трябва да прилича толкова? На мен ми трябваха пет минути да свикна с класическата визия на Gnome 2 и открих, че това е най- добрата подредба за мен.

https://i.postimg.cc/W1FmWSPM/gnome-2-28.png

Всичко беше изрядно подредено по категории и всеки елемент се редактираше с десен бутон и  отваряне на настройките на самия елемент. Сега ползвам и Xfce, което с Whisker меню доста прилича на визията на Windows, но, тази миграция я направих доста по- късно и определено не е заради приликите с Windows.

https://i.postimg.cc/5N1CrBtR/Whisker.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.