Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Red Hat и SuSE си имат ентърпайз версии, което говори ясно за качествата.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 4 минути, Topper написа:

Red Hat и SuSE си имат ентърпайз версии, което говори ясно за качествата.

По- скоро за фирмената поддръжка на техните клиенти. За качествата не говори чак толкова, защото в настоящето си състояние и Debian и на много високо равнище и не отстъпва на нито една от дистрибициите с корпоративна поддръжка. Аз съм доста стар потребител на Open SUSE, но не бих я предпочел пред CENTOS, Ubuntu или Debian. Между другото, вкараха ли вече опция за изчистване на осиротелите пакети в zypper ? Алтернатива на командата autoremove при APT-GET и DNF. 

СУСЕ си има всичко необходимо:
zypper remove --help
zypper packages --help
zypper clean --help
Надявам се да се прави разлика в понятията за  непотребни (unneeded), осиротели (orphaned) и кеширани пакети.

Твърдението, че Дебиан не отстъпва на нито една дистрибуция с корпоративна поддръжка е леко казано наивно, но е разбираемо за хора, които не се занимават с четене на продуктова документация, каквато има при колосите Red Hat и SUSE, примерно.

Твърдението пък, че Дебиан е на много високо равнище пък е смехотворно, с единствено изключение за стабилността на Дебиан дистрото.
Какво му е другото високо - иновативност може би?, след като влачи в развитието си след други дистра - даже и деривативите му Убунту и Минт са му се "качили на главата" и му смучат като кърлежи потребителската маса?
Там където дистра като openSUSE, Fedora, Аrchlinux са днес, Debian ще докуца след 3+ години.
Пресен пример от вчера, Дебиан имал вече! UEFI Secure Boot инсталатор, прясна 5-та алфа версия излязла. Това в openSUSE го има повече от 5 години - и то финална (release) работеща версия.
Друг пример, Дебиан щял да развие собствена DBS система за автоматични билдове с новaтa версия на Дебиан 11-Bullseye - кат се казва направо изстрел у десетката, има-няма 12 години след SUSE OBS.
Трети пример, Дебиан имал планове  да стартира собствен ролинг(различен от stable/tesing/sid) от Дебиан 12-Bookswarm натам, само некакви си незначителни 20 години след Archlinux.

преди 1 час, cybercop написа:

вкараха ли вече опция за изчистване на осиротелите пакети в zypper ? Алтернатива на командата autoremove при APT-GET и DNF.

Има:

sudo zypper packages --unneeded

и ръчно почистване с:

sudo zypper remove --clean-deps ...

Което не е баш същото, но в openSUSE на практика и не се налага постоянно да се чисти като в deb - базираните дистра.

Ако премахваш пакети с YaST или с посочената по-горе команда, всичко е наред.

За повече от четири месеца всякакви проби, инсталирани над 3000 пакета и непрекъснато обновяване имам за премахване само десетина пакета:

https://i.imgur.com/GWFO1gK.jpg

Не съм се и сещал да почистя. :)

И няма нужда от двуредови команди, изпълнявани понякога и по два пъти като в Ubuntu.

За инсталацията (премахването) на ядрата в Ubuntu (Mint, Debian)  и grub-update при работа в multiboot режим с arch и rpm - базирани дистра да не говоря ...

Едно им признавам - страшна реклама, почти като на Windows.

п.п. писали сме едновременно с whitepixel.

Преди карах на настолния с Ubuntu, после минах на Debian и в последно време съм на Arch. Арч със Xfce е доста бърз и стабилен, а и понеже е rolling всички пакети са доста нови. Недостатък е че се инсталира криво, но веднъж като се настрои не се пипа. Wiki-то което имат е безценно и пълно с много полезна информация, която при убунту обикновено е по форумите. Така че ако нещо се чудите потърсете в wiki-то на arch - почти сигурно е че ще намерите каквото ви трябва.

Имам и втора система - ползвам я за какво ли не nodejs, php, nginx, rtorrent(със flood), dropbox и тн. Тя си стои на Debian, защото е стабилен и изпипан.

преди 15 минути, p4p написа:

Има:

sudo zypper packages --unneeded

и ръчно почистване с:

sudo zypper remove --clean-deps ...

Имам някакви спомени, че това ръчно почистване не е много перфектно. Да ти се е случвало, тази команда да премахва и пакети, които са в употреба ? Примерно Libreoffice. То и при YUM уж има почистване, но е на светлинни години от DNF.

преди 12 минути, ieti написа:

Недостатък е че се инсталира криво, но веднъж като се настрои не се пипа.

Такава демонстрация на висш майсторлък с инсталиране в конзолен режим може да впечатли някой във Фейсбук, но не и в този сайт. Повечето от потребителите тук си имаме съвсем различни и обективни критерии по които сме избрали дистрибуциите, които ползваме. Тези, които ползват Open SUSE или Ubuntu, не го правят, защото им е шарен инсталатора, а защото точно тези дистрибуции им вършат работа.

преди 9 минути, cybercop написа:

Имам някакви спомени, че това ръчно почистване не е много перфектно. Да ти се е случвало, тази команда да премахва и пакети, които са в употреба ? Примерно Libreoffice.

Нямам досега премахнат пакет, който е в употреба. 

Но аз, както писах и преди, съм мързелив и рядко почиствам. ;)

Ахъм, прочети официалното (!!!) Wiki как се джойнва клиентска машина в домейн. Има 3 варианта, като не пише кой е актуален и познай,става по 4и начин или по-скоро по начин от преди 10г (Winbind). При Дебиан е малко по-безболезнено с realmd...

преди 1 час, Topper написа:

Ахъм, прочети официалното (!!!) Wiki как се джойнва клиентска машина в домейн.

Това за мен ли се отнася? 

Предавам се. Нямам никакво намерение да "джойнвам" клиентски машини или някакви други.

Аз съм най-обикновен потребител - абсолютен любител и пиша само за това, което лично съм пробвал.

Като това:

- явно не съм уцелил подходящия момент на инсталация (вчера) на openSUSE LXQt

и днес - тотално обновление (2110 пакета), включително на ядро и grub при три системи на лаптопа ми.

Това е рискът на Rolling дистрибуциите. 

Но само за тридесетина минути, включително и рестарта - лаптоп от 2010 г. с обикновен HDD:

https://i.imgur.com/dK3NZFZ.png

https://i.imgur.com/ocvfWJL.png

https://i.imgur.com/KG4hU9p.png

И няма боклуци.  :)

Не към теб, към @ieti, относно документацията на дистрота като Ubuntu и колко истина има в тях :)

преди 4 часа, cybercop написа:

Имам някакви спомени, че това ръчно почистване не е много перфектно. Да ти се е случвало, тази команда да премахва и пакети, които са в употреба ? Примерно Libreoffice. То и при YUM уж има почистване, но е на светлинни години от DNF.

Такава демонстрация на висш майсторлък с инсталиране в конзолен режим може да впечатли някой във Фейсбук, но не и в този сайт. Повечето от потребителите тук си имаме съвсем различни и обективни критерии по които сме избрали дистрибуциите, които ползваме. Тези, които ползват Open SUSE или Ubuntu, не го правят, защото им е шарен инсталатора, а защото точно тези дистрибуции им вършат работа.

Но нямаш спомени да си чел за delta download. Че анализира наличните пакети в кеша, и изтегля само пачове за новите версии, и на практика спестява и време и място.

Аз пък да се похваля, имам WINE, Vulkan, DXVK. Проблема беше в това, че не всички драйвери на видеокартата ми са били издърпани. Защо се е получавало така, идея си нямам. Проблема си го реших сам, дори се научих, когато ми изписва след инсталация на нещо си в терминала, къде да търся проблема.

Това инсталирах, за да се получат нещата:

sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ xenial main'

sudo apt-get install --install-recommends winehq-stable -y
wine --version
winecfg

Бравос Тодаре .............трябвало ти е и си се научил,чел си ......един вид си се ъпгрейтнал със свои усилия.Похвално е .

Ми сядай и чети бре Тодаре ,не да кесиш по форумите и да се фалиш колко добър си станал ) :

преди 29 минути, Тодор Андреев написа:

Аз пък да се похваля, имам WINE, Vulkan, DXVK. Проблема беше в това, че не всички драйвери на видеокартата ми са били издърпани. Защо се е получавало така, идея си нямам. Проблема си го реших сам, дори се научих, когато ми изписва след инсталация на нещо си в терминала, къде да търся проблема.

Не за друго, ама ти го написах преди седмица:

Аз се опитах да го инсталирам, но без правилният ъпдейт на драйверите на видеокартата, които ми пишеше, че ги имам, но не били изтеглени и не си намира библиотеките нищо не се получаваше. След лудо ровене и дирени си ги ъпдейтнах и останалото беше лесно.

преди 24 минути, Иво Димов написа:

Бравос Тодаре .............трябвало ти е и си се научил,чел си ......един вид си се ъпгрейтнал със свои усилия.Похвално е .

Дано не ми се налага пак да го правя, че не съм сигурен дали ще го направя. Жалко, че не си написах какво точно направих.

С учение към прогрес момко ) :   ако ти се наложи пак ше се помъчиш

преди 6 минути, Тодор Андреев написа:

Аз се опитах да го инсталирам, но без правилният ъпдейт на драйверите на видеокартата, които ми пишеше, че ги имам, но не били изтеглени и не си намира библиотеките нищо не се получаваше. След лудо ровене и дирени си ги ъпдейтнах и останалото беше лесно.

Дано не ми се налага пак да го правя, че не съм сигурен дали ще го направя. Жалко, че не си написах какво точно направих.

nVidia ли бе картата, че в тази сага изгубих нишката. Ако ли да, то: 

sudo ubuntu-drivers autoinstall
преди 14 минути, Topper написа:

nVidia ли бе картата, че в тази сага изгубих нишката. Ако ли да, то: 

sudo ubuntu-drivers autoinstall

В случая имаше значение дали ОС е Убунто или Минт, което малко ме учуди.

Има значение друг път, Минт е дериват на Убунту. Що ли си мисля, че сам си създаваш проблемите

01-install-nvidia-drivers-linux-mint.png

Тодаре стига забърква каши ве :)

Оправих си DVD устройството. Разместих кабелите. Мисля, че проблема беше в изгорял SATA порт на дънната платка. Сега имам  DVD устройство. Аман от некадърни сервизни компютърни техници.  

Инсталирах Убунту Мате 16.05. Ъпгреиднах го до Убунту Мате 18. Нямах нито един софтуерен център. Инсталирах Синаптик и Убунту Килин Софтуерен център. 

Как да инсталирам още софтуерни центрове на Убунту Мате 18.

Че за къв чеп са ти още бре Варадине :) ?Ти да не мислиш ,че в другите ще има нещо различно .

преди 7 минути, Varadin Angelov написа:

Оправих си DVD устройството. Разместих кабелите. Мисля, че проблема беше в изгорял SATA порт на дънната платка. Сега имам  DVD устройство. Аман от некадърни сервизни компютърни техници.  

Инсталирах Убунту Мате 16.05. Ъпгреиднах го до Убунту Мате 18. Нямах нито един софтуерен център. Инсталирах Синаптик и Убунту Килин Софтуерен център. 

Как да инсталирам още софтуерни центрове на Убунту Мате 18.

https://repogen.simplylinux.ch/

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.